1. Markten Live
 2. Live blog

Topdag voor Umicore en Mithra, Facebook andermaal onderuit

De Europese beurzen boekten een halve procent winst. Umicore trok de kop in de Bel20, Mithra zette zijn recordreeks onverdroten voort. Op Wall Street was Facebook voor de tweede dag op rij de pineut.
 • Tot morgen

  Bedankt voor het lezen!

  We geven nog de volledige agenda van morgen:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Japan:
  - Tokio: beurs gesloten voor viering lente-evening (Vernal Equinox)

  Verenigde Staten:
  - Lopende rekening vierde kwartaal, 13.30 uur
  - Verkoop bestaande woningen februari, 15 uur
  - Federal Reserve: rentebesluit, 19 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:
  - TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. T.e.m. 23 maart.

  China:
  - China Mobile: jaarresultaten 2017

 • Trekt Fed-baas Powell rente op bij persdebuut?

  We ronden af met de vooruitblik op morgen. Dan maakt de Amerikaanse centrale bank zijn rentebesluit bekend.

  Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zal dan voor het eerst de pers te woord staan als ‘s werelds machtigste centrale bankier. De verwachting is dat Powell - die begin februari Janet Yellen opvolgde - meteen de beleidsrente zal optrekken met 0,25 procenpunt tot 1,5 à 1,75 procent.

  Het zou de eerste van drie geplande renteverhogingen zijn dit jaar en de eerste sinds president Donald Trump eind december een belastingverlaging ondertekende. De vraag is in hoeverre de Fed de verwachte economische rugwind van die belastingverlaging meeneemt in zijn rentevooruitzichten of de zogenaamde ‘dot plot’.

  Tijdens een recente passage in het Congres liet Powell zich al rooskleurig uit over de Amerikaanse economie en jobmarkt. Het voedt de speculatie dat mogelijk vier renteverhogingen in de pijplijn zitten voor 2018. Het is dan ook uitkijken naar Powells nieuwste inschatting en de geüpdatete economische vooruitzichten van de Fed.

  De arbeidsmarkt plaatst de Fed alvast voor een dilemma. Zo kwamen er een beter dan verwachte 313.000 jobs bij in februari, maar de goede economie deed ook de arbeidsreserve stevig groeien doordat meer mensen zich aanboden. Daardoor bleef de werkloosheidsgraad stabiel.

  Een groter aanbod kan zo een rem zetten op de loongroei, die in februari jaar op jaar 2,6 procent steeg, minder dan de maand voordien. Als daarmee de inflatie in toom gehouden wordt, lijken vier renteverhogingen alweer veel minder waarschijnlijk.

 • Drukke tijden voor Zuck

  De topman van Facebook moet zich niet alleen verantwoorden zijn thuisland. Hij wordt ook op het matje geroepen in het Britse en Europese parlement.

  'Hij moet de 500 miljoen EU-burgers geruststellen over hun privacy', zegt de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani. Hij heeft de Amerikaanse multimiljardair daarom uitgenodigd in het EU-parlement.

  De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) doet volgens Amerikaanse media een onderzoek naar het internetbedrijf. De toezichthouder zou willen nagaan of het privacyrichtlijnen heeft geschonden waardoor het bedrijf Cambridge Analytica toegang tot persoonlijke gegevens had. Die werden voor Trumps campagne gebruikt.

 • Bel20 sluit 0,4 procent hoger op 3.936 punten

  Het gros van de stijging was te danken aan Umicore dat bijna 6 procent hoger trok. De materiaaltechnologiegroep was de grootste stijger in de Europese Stoxx 600-index.

  UCB (-1,8%) en Bpost (-3,4%) wogen het meest op de Bel20.

  Op de brede markt beleefde Mithra een topdag: +7,8% tot 23,55 euro.

 • Ook baaldag voor andere sociale media

  Snap(chat) zakt 3,6 procent en Twitter duikt zelfs bijna 10 procent lager.

 • Facebook duikt weer meer dan 5 procent lager


  In tegenstelling tot gisteren ligt de rest van Wall Street niet meer wakker van Facebooks privacyschandaal. De Dow Jones wint 0,4 procent, de Nasdaq 0,2 procent.

 • Huiszoeking in hoofdkwartier van BMW

  Het parket van München is dinsdag binnengevallen op de zetel van de Duitse luxewagenbouwer BMW .

  De huiszoekingen met zowat honderd politiemensen zijn een gevolg van de terugroepactie die BMW eind vorige maand aankondigde van 11.700 dieselwagens die uitgerust werden met de verkeerde motoremissiesoftware. Het parket spreekt zelf van vermoedens van sjoemelsoftware.

  BMW ontkent dat en zegt niets te verbergen te hebben en zijn volledige medewerking te verlenen aan het gerecht.

  De auto's in kwestie werden vanaf 2012 met de correcte software uitgerust, maar kregen vanaf de update in 2014 de verkeerde software mee. En dat zorgde voor slechtere uitstootwaarden.

  De huiszoekingen komen voor BMW ongelegen. De autobouwer rapporteert morgen zijn jaarcijfers op een persconferentie. Topman Harald Krüger zal er vooruitblikken op het lopende boekjaar.

  Beleggers liggen er niet van wakker, het aandeel wint meer dan 1 procent - en dat was voor het bekend worden van de huiszoeking niet anders.

 • Kneusjes ook vandaag onderuit

  De grootste dalers sinds 1 januari zijn:

  • Agfa-Gevaert     -19,4%
  • Ontex               -22,2%
  • Bpost               -24,6%
  • Balta                 -26,2%
  • Hamon              -71,9%

  Drie van de vijf staan ook vandaag, zonder extra aanwijsbare reden, onder druk. Ontex, Balta en Bpost schuiven meer dan 2 procent uit. Alle drie liggen in de verkoopbakken sinds de publicatie van flink teleurstellende jaarcijfers.

 • 'China slaat terug met sojabonen'

  Volgens de Chinese tabloid Global Times zal China de Amerikaanse sojabonen importtarieven opleggen als president Donald Trump de import van Chinese producten duurder maakt.

 • Facebook diept verlies uit

  Het privacyschandaal blijft 's werelds grootste netwerk parten spelen. Het aandeel verliest in het eerste halfuur meer dan 2 procent.

  Gisteren dook Facebook bijna 7 procent lager en zag aldus 37 miljard dollar beurswaarde in rook opgaan.

  Mark Zuckerberg, topman van Facebook, moet het overigens gaan uitleggen in het Britse parlement.

 • Dow start met winst, Oracle onderuit

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones  gaat 0,4 procent hoger op 24.710 punten. Oracle , wereldmarktleider in bedrijfssoftware, duikt na teleurstellende cijfers wel zo'n tiende lager. 

 • Mithra op de snelweg naar succes?

  Over de koersverdubbeling van Mithra  dit jaar leest u alles in deze fijne analyse annex vooruitblik van collega Jan De Schamphelaere. In essentie rekenen beleggers zich rijk met een natuurlijk hormoon dat alleen geproduceerd wordt in de lever van foetussen rond de negende week van de zwangerschap. Echt. 

 • Umicore, 'de overtuigende koop' van de Bel20

  De grootste stijger in de Bel20 is nu Umicore  . De materialengroep trekt 3,4 procent hoger naar 46,06 euro. ABN AMRO handhaaft in een update het aandeel vandaag in zijn lijst met 'overtuigende koopjes', het koersdoel blijft 51 euro. Eind vorig week omschreef ook JPMorgan Umicore, samen met Air Liquide en Covestro, als de favoriete koop in de chemiesector. 

  Umicore heeft er een indrukwekkende rit opzitten, met dank aan de sneller dan verwachte opmars van elektrische auto's. Met Umicore, hofleverancier van batterijmaterialen voor herlaadbatterijen, proberen beleggers vol op die trend in te spelen.

  Die klim ging nog crescendo in februari, toen Umicore een kapitaalronde én forse investering in batterijmaterialen aankondigde.  'Vergeet Tesla, hier is Umicore', klonk het zelfs in The Wall Street Journal

 • ING over ZEW: 'Waakzaamheid geboden'

  We komen nog even terug op de terugloop van het beleggersvertrouwen in de Duitse economie, zoals de jongste ZEW-barometer leert. 'Normaal gezien besteden we weinig aandacht aan de ZEW, aangezien de index een slechte staat van dienst heeft als het voorspellen van economische groei aankomt', stelt ING-econoom Carsten Brzeski.

  'Maar niettemin signaleert ZEW doorgaans economische keerpunten vier tot zes maanden op voorhand.' Brzeski wijst vooral op de grote kloof tussen de huidige - optimistische - inschattingen van beleggers en de verwachtingen die duidelijk onder het historische gemiddelde liggen. 'Die toenemende kloof biedt nog steeds hoop voor de kortermijnvooruitzichten van de Duitse economie, maar suggereren dat waakzaamheid geboden is'.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op biotech en zichzelf kopende retail. 

 • Beleggersvertrouwen brokkelt af

  De Duitse ZEW-barometer, die het vertrouwen van binnen- en buitenlandse beleggers in de Duitse economie meet, zakt naar het laagste peil in anderhalf jaar. 

 • Mithra nu best presterend aandeel van 2018

  Met de jongste klim kroont Mithra zich voorlopig tot best presterend Belgisch aandeel van 2018. Dit is de topvijf:

  1. Mithra +123%
  2. Ablynx +112%
  3. Tigenix +76%
  4. Option +64%
  5. Bone Therapeutics +40%
 • Europese beurzen zijn vroege winst al weer kwijt

  Vergeet het voorganger: die remonte van de Europese beurzen is al weer verleden tijd. De Bel20 noteert intussen een bescheiden 0,1 procent lager, de Euro Stoxx50 laat 0,2 procent liggen. 

 • Hommeles bij de hofleverancier van uw portefeuille

  De opvallendste daler op de Londense beurs is De La Rue  . Niet echt een klinkende naam bij het brede publiek, maar u heeft er ongetwijfeld producten van in portefeuille zitten: De La Rue is namelijk wereldmarktleider in de productie van bankbiljetten.

  Maar die kernactiviteit zit al een tijdje in het slop, waardoor de Britse groep al een tijdje poogt te diversifiëren naar onder meer paspoorten. Tot nog toe duidelijk niet echt met veel succes, want deze ochtend moest De La Rue aankondigen dat de winst aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen én ook nog eens de financieel directeur opstapt

  Beleggers reageren not amused: het aandeel tuimelt 12,6 procent naar 526 pence.

 • Mithra en MDxHealth trekken de kop

  Mithra gaat na het nieuws op koers te zitten voor de commercialisering van MyRing (zie post van 8u56), 4 procent hoger naar 22,75 euro, een vers record.

  Ook MDxHealth  blijft dankzij de eerste opvolging van het Londense beurshuis Berenberg en de gunstige nieuwsflow over de prostaatkankertest goed op dreef: het aandeel van de diagnosespecialist klimt 3,9 procent naar 3,86 euro. 

 • Bescheiden herstel voor Europese beurzen

  Zoals verwacht starten de Europese beurzen met bescheiden winst. De Bel20  noteert 0,3 procent hoger, een gelijkaardige winst is er voor de Euro Stoxx50 . Echt grote koerswegingen zijn er op dit ogenblik in Brussel niet. In de Bel20 is Umicore  de grootste stijger met een klim van 1,2 procent winst. 

 • Mithra: MyRing op koers in de VS

  Mithra, de specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, meldt op koers met MyRing in de Verenigde Staten. Het dossier voor de commercialisering - waarschijnlijk in het eerste halfjaar van 2019 - is ingediend bij de waakhond FDA. MyRing is een generische anticonceptiering die de concurrentie zal aangaan met de originele NuvaRing van de Amerikaanse farmamultinational Merck. Maar dat product zal nooit de grote winstmotor van het bedrijf worden.

  Het aandeel Mithra  kende een verschroeiend jaarbegin op de beurs. Die sterke prestatie heeft weinig te maken met Myring, maar vooral met de goede tussentijdse testresultaten voor de potentiële conceptiepil Estelle. De volledige resultaten van derde klinische testfase volgen later dit jaar (Europa) en begin 2019 (Verenigde Staten).

  Later deze maand of begin april heeft Mithra nog een andere belangrijke afspraak met beleggers. Het bedrijf publiceert dan de fase 2-resultaten voor Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze dat eveneens blockbusterpotentieel heeft. 

 • Europese beurzen op weg naar hogere start

  Na de stevige verliesdag gisteren, lijken de Europese beurzen op weg naar een remonte. De belangrijkste aandelenfutures wijzen op een 0,3 à 0,5 procent hogere start voor Bel20  en Euro Stoxx50 .

  ©REUTERS

 • En ook Colruyt blijft gretig zichzelf kopen

  Over Colruyt  gesproken (zie vorige post). Net vandaag maakt de supermarktketen bekend vorige week nog eens voor meer dan 5 miljoen euro eigen aandelen gekocht te hebben, goed voor 114.607 stuks. Sinds het management eind september een inkoopprogramma van 350 miljoen aankondigde, kocht de groep voor 276,2 miljoen euro 6,26 miljoen stukken in. 

  Met andere woorden: na nog geen half jaar is het programma dat in theorie twee jaar loopt al voor bijna vier vijfde uitgevoerd. Inkopen die een stevige bodembeschermer onder de koers leggen, ondanks de teleurstellende resultaten. 

  ©BELGA

 • Ahold Delhaize koopt in bulk eigen stukken

  Net als Colruyt koopt ook rivaal Ahold Delhaize  gretig eigen aandelen in. De Nederlands-Belgische supermarktketen kondigde eerder al aan dit jaar voor 2 miljard euro eigen aandelen te zullen aankopen en laat daar bepaald geen gras over groeien. 

  Na 2,5 maanden staat de teller op 425 miljoen euro, waarmee Ahold Delhaize 23,56 miljoen stukken van zichzelf opkocht, leert het rekenblad dat de keten zelf op het hoekje investor relations van zijn site bijhoudt. 

 • Oh nee, toch niet de Death Cross ..

  Voor de fans van de technische analyse: na de Duitse DAX is er nu ook voor de Dow Jones sprake van een 'Death Cross'. Dat betekent dat het vijftigdaags gemiddelde onder het 200-daags gemiddelde zakt en wordt door technisch analisten gezien als een signaal van een aankomende berenmarkt. 

  Wij zijn geen technisch analist, maar geven het mee. Feit is wel dat we niet langer in de rimpelloze handel van 2017 zitten en de zaagtanden het vermoeden versterken dat de jarenlange stierenmarkt op zijn laatste benen begint te lopen

 • Grote Ablynx-beleggers wachten bod niet af

  Het is nog even wachten op een formele lancering van het bod van Sanofi op Ablynx , de biotechspeler die sinds deze week waarschijnlijk zowat de kortste Bel20-carrière ooit gestart is.

  Maar grote beleggers wachten na het royale bod dat de Fransen eind januari aankondigden niet zo lang om hun winst te verzilveren en hun geld elders aan het werk te zetten. Grootaandeelhouder Aat Van Herk nam eerder al gedeeltelijk winst, nu leert een participatie dat ook Baker Bros Advisors flink wat stukken verkocht heeft. De Amerikaanse fondsbeheerder heeft nu 3,89 procent van de aandelen in handen, tegenover 5,35 procent eind oktober.

 • Aziatische beurzen beperken de schade

  Terwijl Wall Street onder aanvoering van de koersval van Facebook een stevige tik incasseerde, beperken de Aziatische markten de schade. In Tokio koerst de Nikkei 0,6 procent lager, de bredere Topix - die meer op de goed boerende binnenlandse economie inzoomt - laat slechts 0,3 procent liggen.

  Elders lopen de verliezen uiteen van verwaarloosbaar klein (Zuid-Korea, Singapore) tot zo'n half procent (China, Hong Kong). 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content