1. Markten Live
 2. Live blog

Umicore hervat handel en knalt nog hoger

De Europese beurzen openden in het rood, maar sloten hoger. Wall Street profiteert van stevige bedrijfsresultaten. Telenet en UCB kregen een stevige tik na teleurstellende updates, Umicore maakte een te vroege goal.
 • Blik op morgen

  Het nieuws stopt niet na de slotbel. Tessenderlo kondigt de overname van een electriciteitscentrale aan.

  Ook morgen is het een goedgevulde dag. We wonen onder meer de algemene vergadering van Sioen bij. Tot morgen !

   

   

  VRIJDAG 27 APRIL 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN

  Belgie:
  n Inflatie april
  n Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 15 uur
  Eurozone:
  n Ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen april, 11 uur
  Frankrijk:
  n Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 7.30 uur
  Japan:
  n Centrale bank: rentebesluit
  Spanje:
  n Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 9 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  n Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 10.30 uur
  Verenigde Staten:
  n Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 14.30 uur
  n Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) april, 16 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:
  n Ablynx: overnamebod aan 45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 4 mei.
  n ABO-Group: publicatie jaarverslag
  n Atenor: algemene vergadering
  n Care Property Invest: buitengewone algemene vergadering, 10 uur
  n Neufcour: jaarresultaten 2017, 17 uur
  n Sabca: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  n Sapec: vereenvoudigd uitkoopbod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. T.e.m. 29 juni.
  n Sioen: algemene vergadering, 14 uur
  Duitsland:
  n Daimler: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur
  Frankrijk:
  n Airbus Group: resultaten eerste kwartaal, 7 uur
  n Sanofi: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur
 • Bel20 sluit 0,4 procent hoger af

  Met dank aan een te vroege goal van Umicore, is de Bel20 alsnog positief afgesloten. De sterindex steeg met 0,4 procent. 

  Grootste stijgers: Hamon (+15,1%), Umicore (+8,9%) en Euronav (+4,3%). 

  Grootste dalers: UCB (-6,6%), Telenet (-5,9%) en Tubize (-4,1%). 

 • Sioen zag omzet in eerste kwartaal afnemen

  De textielgroep Sioen zag de organische groei in het eerste kwartaal met 0,2 procent afnemen. Door overnames nam de totale omzet wel met 10 procent toe tot 131,8 miljoen euro. 

  Vooral de kledij-afdeling had het moeilijk. Daar zakte de omzet met bijna 8 procent. Volgens Sioen is dat te wijten aan uitzonderlijke overheidsaanbestedingen in het eerste kwartaal van 2017. Voor de toekomst is de textielgroep positief. Sioen zal de gestegen grondstoffenprijzen verwerken in de verkoopprijs van haar producten.

 • Amazon nagel aan Ebays doodskist

  Het online aan- en verkoopplatform Ebay is de grootste daler op de Nasdaq. Het aandeel krijgt een knauw na een omzetwaarschuwing voor het tweede kwartaal. Ebay verwacht een verkoop van 2,64 tot 2,68 miljoen euro. Analisten mikten op de bovengrens.

  De omzetwaarschuwing doet de vrees oplaaien dat Ebay ten dode is opgeschreven op de e-commercemarkt. Daar zwaait Amazon de plak. Bovendien maken ook supermarkten zoals Walmart zich op de onlineweg op te gaan.

 • Visa surft op onlineaankopen

  De kredietkaartmaatschappij Visa  stijgt 4,6 procent. Het bedrijf verraste analisten met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Bovendien trekt Visa de winstprognoses op. Visa profiteert van de e-commerce omdat mensen online vaak met de kredietkaart betalen.

  ©REUTERS

 • Prognoses Umicore te vroeg uitgestuurd door 'technisch probleem'

  Het persbericht met de aankondiging van de hogere prognoses moest normaal nabeurs verstuurd worden naar aanleiding van de algemene vergadering die om 17 uur start, meldt Belga. "Het bericht dat normaal nabeurs gepland is, is door een technisch probleem vroegtijdig uitgestuurd", aldus de woordvoerster van Umicore.

  De standaardprocedure voorziet in zo'n geval in de schorsing van de handel. De materiaaltechnologiegroep verwacht nu een recurrente winst voor intresten en belastingen (ebit) voor het volledige jaar tussen 510 miljoen en 550 miljoen euro. Bij de publicatie van de jaarcijfers verwachtte het bedrijf nog een doelstelling voor 2020 van een recurrente ebit van 500 miljoen euro.

   

 • Euro kent mysterieuze koersval

  Na de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi noteerde de eenheidsmunt nog 0,3 procent hoger ten opzichte van de dollar. Maar ondertussen is de euro weggezakt tot een verlies van 0,4 procent. 

  Naar de reden achter de appelflauwte is het gissen. Wel gaf Draghi een gemengd beeld over de economie van de eurozone.

 • Nerveuze handel duwt Umicore nog trapje hoger

  De handel in Umicore is hervat en nu het volledige beleggersheir op de hoogte is van de gestegen winstprognose duwen ze het gaspedaal nog dieper in. Het aandeel stijgt ongeveer 8 procent. 

 • CrelanCo: dividend van 3 procent goedgekeurd

  Op de algemene vergadering van CrelanCo is vandaag het dividend goedgekeurd van 3 procent. CrelanCo is de coöperatieve kas achter Crelan. De coöperanten krijgen het bedrag in de eerste helft van mei op de rekening gestort. Voor het eerst zal er roerende voorheffing van 30 procent worden afgehouden, als gevolg van een wetswijziging. Begin 2019 zal Crelan een attest versturen. Aan de hand daarvan kunnen coöperanten in de belastingaangifte van volgend jaar de teruggave van de voorheffing vragen.

 • Handel in Umicore geschorst

  De beurswaakhond FSMA legt de aandelenhandel in Umicore stil. Dat gebeurt nadat het aandeel fors de lucht inging wegens de bekendmaking van sterke winstprognoses. 

  De FSMA maakt gewag van het breken van het embargo. Wellicht stuurde Umicore een persbericht per abuis te vroeg de ether in. Koersgevoelige informatie wordt normaliter voor- of nabeurs bekendgemaakt zodat beleggers op een redelijke manier posities kunnen innemen.

  Om 17 uur wordt de handel hervat.

 • Umicore voorspelt sterke winst- en omzetgroei

  Umicore-CEO Marc Grynberg bevestigde op de algemene vergadering zijn vertrouwen dat de inkomsten en winst in 2018 significant zullen groeien. De materialengroep verwacht een recurrente winst voor financiële kosten en belastingen (EBIT) tussen 510 en 550 miljoen euro. 

  De groei komt voornamelijk uit de Energy & Surface Technologies waar Umicore kathodes produceert die worden gebruikt in batterijen voor onder andere elektrische wagens.

 • Ratten verlaten het Russische schip

  Bloomberg meldt dat de oligarch Oleg Deripaska niet van plan is om de controle over de aluminiumgigant Rusal los te laten. Dat was nochtans een van de voorwaarden die de VS stelden voor het verlichten van de sancties. Rusal verloor sindsdien meer dan de helft van zijn beurswaarde.

  Daarnaast kwam het nieuws dat Steve Hodgson, een van de tophandelaars van Rusal, het bedrijf verlaat. Analisten zien dat als een serieuze aderlating voor het bedrijf. Rusal stelt 60000 mensen tewerk.

  ©REUTERS

 • Het relaas van Mario...

  leest u hier. Van de hand van onze ECB-watcher Wouter Vervenne.

 • Evelyn Deceuninck koopt bij

  Evelyn Deceuninck, telg van de stichtersfamilie en bestuurder bij PVC-profielenmaker Deceuninck, heeft 206000 aandelen aangekocht. Het totaalbedrag loopt op tot zo'n 650000 euro. De familie Deceuninck bezit nog zo'n 12 procent van het bedrijf.

 • Sterke resultaten geven Facebook boost

  Facebook stijgt meer dan 7 procent op de Nasdaq. Beleggers sluiten de sociale mediagigant opnieuw in de armen nadat uit de resultaten bleek dat het dataschandaal geen significante impact heeft gehad op de groei van het aantal gebruikers.

  De winst steeg met 63 procent tot 5 miljard dollar. Het aantal maandelijkse gebruikers ging met 13 procent vooruit tot 2,2 miljard. Facebook noteert wel nog steeds zo'n 10 dollar onder de prijs net voor het dataschandaal losbarstte.

 • Wall Street op weg naar sterke start

  De Amerikaanse aandelenfutures kleuren groen. Vooral de Nasdaq lijkt straks goed van start te gaan. Futures staan daar 0,8 procent hoger.

  Het beleggersoptimisme wordt verklaard door sterke resultaten van Facebook en de chipmaker Qualcomm die de impact van regulaties en doemberichten over een instorting van de Iphonemarkt wat temperen. Facebook gaat voorbeurs 7 procent hoger.

 • Draghi geeft euro duwtje in de rug

  Op de persconferentie toont ECB-voorzitter Mario Draghi zich optimistisch over de economische groei. De zwakker dan verwachte cijfers van de voorbije maanden waren vertekend door tijdelijke factoren, aldus Draghi.

  De euro loopt iets verder uit op de dollar met een dagwinst van 0,27 procent.

 • Xior scoort in Amsterdam

  Een opvallende stijger is Xior . De kotmadam van de Brusselse beurs was de voorbije maanden wat teruggevallen, maar herstelt 4,6 procent naar 36,60 euro. Dit dankzij een belangrijke deal in Nederland. Xior verwerft voor 47 miljoen 247 koten in Amsterdam, goed voor een huurrendement van 5,6 procent. 

  ING-analist Jean-Marie Caucheteux dat het rendement relatief laag is vergeleken met de Nederlandse deals sinds de IPO (6%). Maar onlogisch is dat niet: het gaat ten slotte om Amsterdam, waar de vastgoedmarkt enorm aan het boomen is en als spiegelbeeld van de torenhoge prijzen de rendementen navenant lager zijn. 

  Caucheteux merkt op dat dit een eerste en belangrijke stap in Amsterdam is, dat meteen zo'n 10 procent van de portefeuille vertegenwoordigt. 'Gelet op de zwakte van de beurskoers verhogen we ons advies tot bijkopen', klinkt het. Met een schuldgraad die weer tot 55 procent oploopt, verwacht hij dit of volgend jaar een nieuwe kapitaalverhoging. 

  Amsterdam, the place to be. Wist Danny De Munk al.

 • Telenet sinds februari 1,5 miljard lichter

  Telenet  mildert het verlies een beetje tot goed 6 procent. Maar de vaststelling blijft dat het aandeel 12 euro of bijna 20 procent onder de piek van begin februari noteert. Zo'n 1,5 miljard beurswaarde ging dus in rook op. 

  ©Tijd Multimedia

 • Alle aanpassingen in ECB-mededeling opgelijst

  Ze waren in Frankfurt tenminste zo alert om de datum aan te passen. 

 • Koreaanse problemen vreten aan winst GM

  Ook op Wall Street is het een erg drukke resultatendag vandaag. Die niet zo bijster sterk afgetrapt wordt door General Motors .

  De grootste Amerikaanse autobouwer neemt over het eerste kwartaal een stevige last in de boeken voor Zuid-Korea, waar de autobouwer met de vakbonden een drastische herstructurering van de onrendabele lokale fabrieken onderhandelt. 

 • De tienjaarsrente is maar het begin van het verhaal

  De focus lag deze week vooral op de Amerikaanse tienjaarsrente, die voor het eerst in jaren de neus boven 3 procent stak. Maar nog spectaculairder is de stijging van de rente op kortere looptijden, die nog gevoeliger zijn voor verwachtingen over het rentebeleid van de centrale bank.

  Zo is de rente op zes maanden op een jaar tijd verdubbeld tot 2 procent, nu Fed-voorzitter Jerome Powell er geen geheim van maakt dat hij een inflatiespurtje verwacht en dus de rente voort zal optrekken. 

 • En Mario? Curb your enthousiasm!

  Met alle opwinding rond Telenet en UCB zouden we het bijna vergeten: straks is er nog de zeswekelijkse acte de présence van Mario Draghi. Maar eigenlijk kunnen we kort zijn: de voorzitter van de Europese Centrale Bank zal dit keer naar verwachting zo weinig mogelijk in zijn kaarten laten kijken.

  Voor een beslissing of de stimulus dit najaar al dan niet verlengd wordt is het te vroeg. Verwacht dus geen vuurwerk. 

 • De verrijzenis van Hamon

  Na zijn bijna-doodervaring eind 2017 heeft Hamon  het nieuwe jaar beter ingezet. De Waalse engineeringgroep tekende voor 97 miljoen euro bestellingen op, 19 procent meer dan het jaar voordien.

  Dat is een opsteker voor Hamon dat vorig jaar tal van orders miste doordat sommige klanten geen vertrouwen meer hadden in de financiële stabiliteit en het voortbestaan van het bedrijf. Deze maand volgde er een nieuw groot contract van meer dan 40 miljoen euro voor de bouw van een elektriciteitscentrale in Vietnam. 

  Traditiegetrouw geeft het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert geen concrete voorspellingen voor het lopende boekjaar. CEO Bernard Goblet geeft wel aan dat het transformatie- en besparingsplan blijft evolueren zoals gepland.

  'Synergieën, kostenreductie en een grotere nabijheid tot de klanten, gekoppeld aan een nieuwe regionale organisatie, zullen een positieve impact hebben’, klinkt het.  Goblet zegt verder dat Hamon ‘in financiële termen volledig is hersteld’.

  Dat is een boodschap die beleggers weten te appreciëren. Het aandeel trekt een spurtje van 13,3 procent naar 0,51 euro. 

 • Het weerbericht als excuus

  Net als AkzoNobel eerder op de week, moppert ook een andere bouwgerelateerd bedrijf, Recticel , over het weer. U leest er hier alles over

 • 'Groeimotoren UCB stellen teleur'

  Het is een beetje in de schaduw van Telenet, maar ook bij UCB  schiet de kwartaalupdate beleggers in het verkeerde keelgat. 'De omzet ligt min of meer in lijn met de analistenconsensus, maar de verkoop van alle cruciale groeimotoren (Cimzia, Vimpact en Briviact) bleven op de verwachtingen achter.', stipt analist Peter Welford van Jefferies aan. Hij handhaaft zijn 'verkopen'-advies en koersdoel van 60 euro. 

  Pijnpunt blijft dat het absoluut niet duidelijk is waar UCB in het komende decennium de groei gaat halen, na de tegenvallende onderzoeksresultaten met de potentiële blockbuster Evenity bijna exact een jaar geleden.

  'De focus blijft op de nood aan hogere onderzoeksuitgaven, en mogelijke overnames, acuut. We blijven immers bezorged over de commerciële slagkracht van de huidige pijplijn aan middelen'.

 • Beter zicht bij GrandVision

  Een opluchting voor de fans van HAL , het investeringsvehikel van de Nederlandse familie Van der Vorm. De belangrijkste participatie, de optiekersketen Grandvision  (Pearle) trekt na een positieve update over het eerste kwartaal dik 5 procent hoger op de Amsterdamse beurs.

  Over het eerste kwartaal legt Grandvision weer 1,9 procent groei voor, een duidelijke verbetering na het zwakke jaareinde van 2017.

 • Proximus deelt in Telenet-klappen

  De waarschuwing van Telenet over de sterk concurrentiële markt weegt ook rivaal Proximus . Die gaat nog eens 2,4 procent lager naar 24,49 euro. 

 • Ook UCB neemt een duik

  Ook de kwartaalupdate van UCB  kan beleggers bepaald niet bekoren. De biofarmaciegroep waarschuwde voor 'tegenwind' door de dure euro, maar handhaafde wel de prognoses voor heel 2018. Niettemin regent het weinig enthousiaste adviezen: Jefferies blijft het aandeel op de verkooplijst houden, Credit Suisse, Kempen en Kepler Cheuvreux blijven in 'neutraal'.  

 • Bel20 start lager, Telenet onderuit

  De openingsbel. De Bel20  koerst in lijn met de Europese collega's 0,6 procent lager naar 3.868 punten. Telenet  tuimelt na het teleurstellende kwartaalrapport 6 procent naar 50,35 euro en noteert nu 12 euro of 20 procent onder de piek van begin februari. 

  ©EPA

 • Bekaert neemt volledige controle bij staalkabeldochter

  Engineeringgroep Bekaert  kondigt aan de volledige controle te nemen van Bekaert Bridon Ropes Group. Bekaert fuseert in 2015 zijn staalkabelactiviteiten met het Britse Bridon en werd zo wereldmarktleider in staalkabels voor onder meer de mijnbouw, scheepvaart en oliesector.

  Maar mede door de crisis in de mijnbouwsector hinkten de marges van BBRG achterop. Het geduld van CEO Matthew Taylor lijkt nu op en hij koopt de minderheidsaandeelhouder - het pensioenfonds van de Canadese provincie Ontario - uit om de handen vrij te hebben. 

 • Deutsche Bank gaat fors snoeien

  Een echte verrassing is het niet na dramatische resultaten en de CEO-wissel, maar Deutsche Bank gaat zwaar saneren. 

 • Telenet gaat onder de lat door

  De beurskoers  stond de voorbije weken sowieso zwaar onder druk door de ontgoocheling dat er voorlopig geen dividend komt en ook het kwartaalrapport van Telenet lijkt niet meteen van aard om  voor beterschap te zorgen. 

  De omzet steeg slecht 1 procent naar 618,4 miljoen euro, minder dan de 629,5 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Gezuiverd voor de overname van SFR Belux was er zelfs een kleine omzetdaling. Idem voor de brutobedrijfswinst (ebitda): die ging 6 procent hoger naar 307,8 miljoen euro, terwijl analisten op een 316,4 miljoen mikten. 

  Telenet wijst als verklaring op een 'concurrentiële markt, strenge regelgeving en het uitblijven van een prijsverhoging. Andere jaren voerde de groep in het eerste kwartaal meestal een prijsverhoging door. De jaarprognoses blijven wel overeind: een min of meer stabiele omzet bij een groei van de brutobedrifjswinst van 7 à 8 procent. 

  Telenet-CEO John Porter ©BELGA

 • Monsterverlies van 6,8 miljard voor Zwitserse centrale bank

  Herinner u de Zwitserse centrale bank (SNB), zowat het meest stratosferische aandeel op de Europese beurzen de voorbije paar jaar? De SNB dook over het eerste kwartaal liefst 6,8 miljard Zwitserse frank (5,7 miljard euro) in het rood. 

  De boosdoener is het volatiele klimaat op de financiële markten: daardoor slikte de SNB voor 2,8 miljard minwaarden op haar - zeer omvangrijke - aandelenportefeuille en ook nog eens 2,8 miljard wisselkoersverliezen

 • Aziatische beurzen (beetje) lager

  Een blik op de Aziatische beurzen leert dat er geen eenduidige trend is. Tegenover een winst(je) in Tokio staat bijvoorbeeld een klein verlies op de Chinese beurzen. 

 • Recticel blijft winstgroei voorspellen

  Bij de - vele - kwartaalupdates donderdag belooft Recticel één van de interessantste te worden. Daarbij was het vooral uitkijken in welke mate de chemiegroep last heeft van de stijgende grondstoffenprijzen en of de groep vorderingen maakt met de beloofde verkoop van de autotak. Dat laatste is nog altijd 'work in progress', zo blijkt. 

  En met de marges lijkt het wel snor te zitten: na een vrij stevig eerste kwartaal - de omzet ging 4,6 procent hoger naar 382 miljoen euro, iets beter dan de analistenconsensus - en handhaaft CEO Olivier Chapelle de prognose dat omzet en brutobedrijfwinst (ebitda) dit jaar zullen groeien. 

   

 • Nog op de beleggersagenda deze ochtend:

  • De royale berg cash van biotechgroep Galapagos. Die blijft ook per 31 maart met 1,1 miljard erg stevig, ook tegenover de verwachte cash burn van 220 à 240 miljoen euro in 2018.
  • Biofarmaciegroep UCB voelt de impact van de dure euro, maar handhaaft toch de jaarprognose.
  • Erwin Van Laethem, CEO van Van de Velde, beloofde de aandeelhouders op de jaarvergadering een 'lenteschoonmaak' in reactie op de kwakkelende beurskoers van de lingeriegroep.
 • Een probleembedrijf met 46 procent winstmarge

  Verbluffend. Anders kun je het kwartaalrapport van Facebook niet omschrijven. Alle schandalen rond het misbruik van data ten spijt, draait 's werelds grootste sociale netwerk als een tierelier. Kwartaalomzet? De helft hoger naar 12 miljard dollar. Winstmarge van 46 (!) procent. Nettowinst: plus 63 procent naar 5 miljard dollar.

  Kortom: als dit rapport de beleggeronrust over 'Big Tech' sust, dan moet Silicon Valley zich pas écht beginnen zorgen maken. 

 • De laatste doet het licht uit

  Goedemorgen! Twee maanden na de aankondiging start de Franse groep GFI haar overnamebod op de IT-dienstenspecialist RealDolmen . Beleggers kunnen vanaf vandaag tot 31 mei hun aandelen aanbieden tegen 37 euro per stuk.

  De grootaandeelhouders - de familie Colruyt en QuaeroQ - hebben al toegezegd hun belang van 22 procent aan GFI te verkopen. Met het bod staat een vervaldatum op de zeer bewogen beurscarrière van de groep die op 10 juni 1997 als Real Software naar de beurs trok.

  Daarmee loopt de Brusselse beurs in steeds sneller tempo leeg. Op dit ogenblik loopt namelijk ook het bod op Ablynx en Sapec, terwijl de komende dagen ook de overnamebiedingen op Vastned Retail Belgium en Tigenix starten. Tegenover die exodus staat in 2018 vooralsnog alleen het kleine Britse biotechbedrijf Acacia Pharma als vers bloed. 

  Het koersenbord van de Brusselse beurs oogt steeds kleiner ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content