Advertentie

Umicore pineut na bevestiging winstprognose

3M maakt vanalles van Scotch-plakband tot post-its. ©Bloomberg

De Europese beurzen sloten hoger af na een onverwachte groei van de industrie in de eurozone. In Brussel bevestigde Umicore de jaardoelstelling, maar was het toch de pineut in de Bel20.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.43 uur: We sluiten hierbij de markten live af. Morgen onder meer resultaten van Belgacom en UCB. Tot dan!

17.39 uur: De Bel20 is 0,3 procent hoger afgesloten op 3.071 punten. Umicore was in de sterindex de opvallende pineut. Opvallend want de groep bevestigde voorbeurs de jaarwinstprognoses. Hier de toppers en floppers:

17.13 uur: De Leuvense 3D printgroep Materialise zakt op Nasdaq onder 10 dollar. Gisteren gaf sectorgenoot 3D Systems een forse omzetwaarschuwing (zie post 10.30 uur).

16.59 uur: Collega Seba Rousseau heeft de overwegend positieve Amerikaanse bedrijfsresultaten opgelijst in het Wall Street-overzicht.

16.51 uur: Avista Capital krijgt hulp voor de overname van de Amerikaanse generiekendochter van UCB , Kremers Urban. Goed voor een deal van naar schatting 1,3 miljard euro.

Avista Capital vormt een consortium met Advent (eigenaar van Aliplast/Corialis) voor de overname vd generiekendochter v UCB (via @reuters)— Michael Sephiha (@sephke) October 23, 2014


16.31 uur: Zowel Umicore als Telenet heeft een conference call achter de rug. Een handelaar: 'Tijdens de call met Telenet waren er uiteraard veel vragen over M&A. Maar het management hield de lippen op elkaar. Ook over de call van Umicore valt weinig te melden. We zien de koersdaling van Umicore vandaag gecombineerd met de bevestiging van de jaarprognose vanmorgen als een koopkans.'

15.40 uur: Een andere opsteker voor Wall Street zijn de resultaten van Caterpillar , de wereldspeler in mijnbouwwerktuigen. CEO Doug Oberhelman trok de jaarwinstprognose op van 5,75 dollar naar 6 dollar per aandeel. Oberhelman waagt zich ook al aan prognoses voor 2015. Hij gaat uit van een aantrekkende economie en aan vergelijkbare resultaten als in 2014.

15.30 uur: Wall Street opent 1 procent hoger. Ook de Amerikanen putten moed uit de onverwachte groei in de industriële activiteit van de eurozone. Verder kwam het concern 3M met sterke resultaten en een lichte opwaartse bijstelling van de jaarprognose.

14.48 uur: Econocom is overigens niet de grootste daler op de Brusselse beurs. Dat is tegenwoordig nagenoeg dagelijks de Gentse milieugroep ABO . Over de voorbije maand kelderde ABO met 80 procent. Over die periode zakte de beurswaarde van 364 naar 65 miljoen euro. De oorzaak ligt in de aandelenverkopen die CEO Frank De Palmenaer op 24 september heeft aangekondigd en momenteel uitvoert. De Palmenaer, toen voor 92,5 procent eigenaar, kondigde aan om aandelen te verkopen en de opbrengsten te 'doneren' aan ABO. Hij hoopte daarbij zo'n 5 à 10 miljoen euro op te halen. De verkopen op de beurs hebben in het beste geval - als we de dagelijkse beursomzetten over een maand optellen - 600.000 euro opgebracht. De Palmenaer hoopte ook om pakketten buiten de beurs om te verkopen.

14.16 uur: Econocom staat opnieuw onder druk. De IT-dienstverlener zakte gisteren al 12 procent nadat ze de winstdoelstelling voor dit jaar losliet. De integratie van het overgenomen Osiatis loopt dan ook niet van een leien dakje.

13.52 uur: Op het Damrak wordt de hoofdrol opgeëist door ingenieursbureau Imtech . Het aandeel halveert naar iets meer dan 1 cent. De crash is logisch want vandaag krijgen de aandeelhouders die inschreven op een massale claimemissie hun nieuwe aandelen. Imtech wilde 60 miljard aandelen aan de man brengen tegen 1,15 cent. Slechts iets meer dan de helft van de claims werd uitgeoefend, waardoor Imtech slechts 300 miljoen euro kon ophalen in plaats van de beoogde 600 miljoen.

13.51 uur: De jojo-beweging op de beurzen gaat verder. De beurzen noteren alweer hoger.

13.06 uur: Gemalto  , de Franse specialist in digitale beveiliging met een notering in Amsterdam, bevestigt zijn prognoses voor het hele boekjaar. De omzet steeg het derde kwartaal met 5 procent tot 626 miljoen euro. 'De snelheid waarmee we het derde kwartaal groeiden, zet ons in een comfortabele positie om onze doelstelling voor 20&4 te bereikten', aldus CEO Olivier Piou. De winst zou met meer dan tien procent groeien. Vorige week kelderde Gemalto in Amsterdam na anallistenrapporten dat Apple Pay de inkomsten van het bedrijf sterk dreigt aan te tasten. 

13.05 uur: Duitsland en Frankrijk, samen sterk...

Deutschland & Frankreich: Gemeinsam stark (via http://t.co/XNLUIzKMVK) pic.twitter.com/EilsyATpmj— Tilo Jung (@TiloJung) October 23, 2014

 

13.00 uur: De Spaanse werkloosheid, breek daar maar eens uw hoofd over:

More interesting stuff in Spain 3Q jobs report: foreign unemployment at 33% vs 22% for Spaniards; but foreign participation rate 73% vs 58%— David Roman (@dromanber) October 23, 2014

 

12.55 uur: Tegenvallende cijfers van farmagroep Eli Lilly . De concurrrentie van de generische geneesmiddelen deed de maker van onder meer Cymbalta (antidepressivum) en Cialis (erectiepil) serieus pijn. De courante winst per aandeel bedroeg 66 cent in het derde kwartaal, een cent minder dan de markt had verwacht. De globale winst daalde met liefst 58 procent van 1,2 miljard dollar naar 501 miljoen dollar. Lilly Belgium stelt meer dan 300 mensen te werk.

12.47 uur: De piloten van Lufthansa willen opnieuw praten met de directie over een nieuw pensioensysteem. Ze stellen voor dat dit gebeurt via een bemiddelaar. Dat belet niet dat ze de deur op een kier laten om weer te staken. De directie toont zich verheugd over de opening die de vakbonden creëren. Vandaag kunnen piloten met 55 op vervroegd pensioen, de directie wil dat verhogen naar 58. De algemene pensioenleeftijd voor vliegend meesterpersoneel wil de directie optrekken van 58 naar 61. Daartegen hebben de piloten al verschillende keren gestaakt, wat het bedrijf dit jaar naar schatting al bijna 100 miljoen euro kostte. 

Een beeld van de staking begin deze week ©EPA

12.41 uur: De Europese beurzen zijn weer in het rood beland. De Bel20 verliest 0,7 procent, de Euro STOXX 50 staat nu 0,4 procent lager. 

12.28 uur: In Parijs krijgt Michelin  stevig op zijn donder. De Franse bandenproducent verlaagde zijn verkoopdoelstelling voor het hele jaar na een zwak derde kwartaal. Daarin zakte de omzet met 4,6 procent tot 4,88 miljard euro. Over de eerste negen maanden bedraagt de omzetdaling 4,7 procent, waarbij een negatieve prijzenmix en wisselkoersen een duidelijke rol spelen. Michelin heeft ook te lijden onder de lagere vraag naar vrachtwagenbanden in Europa en in andere groeilanden dan China. Wat ook een rol speelde, was een aanpassing van de stocks door de Europese autoconstructeurs, in de laatste rechte lijn naar het jaareinde toe. Andere sectoren waar de vraag naar banden lager is, zijn de mijnbouw en de landbouw.

12.00 uur: Tijd voor het Brusselse beursoverzicht. Het valt op dat het aandeel Deceuninck zich opvallend kranig houdt na de slechter dan verwachte omzetcijfers en dat Telenet niet kan profiteren van cijfers die over de hele lijn (licht) beter waren dan verwacht.

11.43 uur: Het aandeel Sipef  reageert positief op de trading update. Voor 2014 ziet het er in elk geval goed uit. Analiste Pascale Weber verlaagt echter haar koersdoel van 65 tot 60 euro. Ze doet dat na een aanpassing van haar winstverwachtingen voor 2014, 2015 en 2016, die respectievelijk 3 procent, 19 procent en 13 procent dalen. Ze heeft immers lagere prognoses voor de palmolieprijs in haar berekeningsmodel geïntegreerd. Voor 2015 en 2016 rekent ze nu op een palmolieprijs van 850 dollar per ton in plaats van 900 dollar totnogtoe. Tegelijk heeft ze haar productieverwachtingen lichtjes (opwaarts) bijgesteld. Haar advies blijft 'bijkopen'.

Het aandeel Sipef profiteerde recent van de consolidatie in de sector: Sime Darby Plantation aast op New Britain Palm Oil. Het bedrag dat Sime Darby op tafel wil leggen houdt een ondernemingswaarde van 26.000 dollar per hectare in. Tegen die prijs zouden de plantages van Sipef 1,1 miljard dollar of 860 miljoen euro waard zijn, becijferde Weber.

10.45 uur: In de raad van bestuur van Deceuninck geven de familie Deceuninck en Sofina elk een bestuurszitje af aan de nieuwe grootaandeelhouders Francis Van Eeckhout en zijn vrouw Benedikte Boone (Lotus Bakeries).

10.30 uur: KBC Securities komt terug op de omzetwaarschuwing die 3D Systems gisteren gaf. De omzet zal uitkomen tussen 164 en 169 miljoen dollar, een pak onder de door analisten ingecalculeerde 186 miljoen dollar. Analist Guy Sips merkt op dat de mare van 3D Systems alle aandelen in de sector trof, met uitzondering van Materialise. Hij verlaagt alvast het koersdoel voor de Leuvense groep van 14 naar 13 dollar.

10.25 uur: 'Van de ijsjes van Unilever over de banden van Michelin tot de ramen van Deceuninck: de Europese rotzomer laat diepe sporen na in het bedrijfsleven. Maar mogelijk gloort er beterschap', schrijft collega Kurt Vansteeland in zijn dagelijkse KORTE METTEN.

10.01 uur: De eurozone PMI, die de industriële activiteit in de eurozone meet, klopt in oktober met 50,7 de verwachtingen. Economen dachten aan 49,9. Een cijfer boven of onder 50 is het verschil tussen expansie of krimp. De beurzen gaan weer hoger.

09.51 uur: De verliezen op de beurzen verkleinen. Er is wat opbeurend nieuws uit Duitsland. In oktober steeg de PMI of de barometer die het vertrouwen van de aankoopdirecteuren meet tot 54,3 of 0,2 punten meer dan in september. Carsten Brzeski, econoom bij ING, reageert voorzichtig optimistisch: ‘De PMI voor oktober bewijst dat niet alles in de grootste economie van de eurozone ‘gloomy’ en ‘doomy’ is.

De PMI voor oktober bewijst dat niet alles in de grootste economie van de eurozone ‘gloomy’ en ‘doomy’ is.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom ING Duitsland

09.28 uur: In Nederland gaat Ten Cate , als specialist in ‘technisch textiel’ het ‘Sioen van het Amsterdams koersenbord’, tegen de trend hoger. Het Almelose bedrijf kondigde vanmorgen aan een belangrijk contract ‘buiten de VS’ te hebben getekend voor zijn vlamwerende ‘Defender M’-legerkledij. De Amerikaanse gevechtstroepen dragen die beschermende kledij al sinds 2007 in Afghanistan en Irak, maar analisten keken al langer uit naar tekenen van een definitieve doorbraak van Defender buiten het Pentagon. Rabo Securities denkt nu dat de verkopen van Defender in 2014 zullen uitbodemen en vanaf 2015 weer zullen aanpikken. Dat is belangrijk, want de gevechtskledij is bijzonder lucratief: de Rabo-analisten schatten de Defender-winstmarges op een forse 20 procent.

Voor de fans van beurs- en bedrijfsgeschiedenis: er is ook een link tussen Ten Cate en ‘onze’ weefgetouwenfabrikant Picanol. De grote doorbraak voor Picanol kwam er in 1952, toen Ten Cate na een textielbeurs in Rijsel een eerste bestelling van liefst 800 weefgetouwen plaatste bij de toen nog onbekende fabrikant in Ieper.

09.07: De meeste Belgische bedrijven zijn deze morgen op de afspraak, maar internationaal zijn er een aantal stevige missers en dat drukt op de markten. Unilever bijvoorbeeld kende de zwakste omzetgroei in vijf jaar door een vertraging in Azië. Bandenproducent Michelin gaf gisterenavond al een omzetwaarschuwing.

09.01 uur: Umicore opent 4 procent hoger na de bevestiging van de jaarprognose.

09.00 uur: De beurzen openen lager.

08.57 uur: Autobouwer Daimler kende een beresterk kwartaal met dank aan de vlotte verkoop bij Mercedes-Benz.

08.49 uur: Die boekhoudkundige fout van 263 miljoen pond bij Tesco is overigens groter dan de eerder gemelde 250 miljoen pond (zie post 08.28 uur). Als gevolg hiervan schrapt Tesco de jaarwinstprognose.

08.40 uur: Wereldhave Belgium zit in expansie. De vastgoedbevak wordt de enige eigenaar van het winkelcentrum 'Les Bastions' in Doornik. Wereldhave Belgium bezat op het einde van het derde kwartaal een portefeuille vastgoedbeleggingen van 550,5 miljoen euro, bijna 10 procent meer dan einde 2013.

08.38 uur: Sipef verwacht dat de dieptepunten in de prijzen van palmolie en rubber achter de rug zijn en dat de komende maanden geleidelijk herstel zullen brengen. Dat leert een trading update.

08.28 uur: In het VK stapt de voorzitter van de Britse retailketen Tesco, Richard Broadbent, op na een boekhoudkundige fout van 263 miljoen pond.

08.24 uur: Meer over de trading update van Umicore . De recyclagedivisie boekte in het derde kwartaal 2 procent inkomstengroei (exclusief edelmetaalprijzen), ook al lag de fabriek in Hoboken een tijdje stil voor grote werken.

08.17 uur: Voor het eerst dit jaar klopt Telenet met zijn kwartaalrapport de analistenprognoses. De omzetgroei kwam hoger uit dan verwacht. De telecom- en mediagroep blijft karig met uitleg over de beslissing geen dividend uit te keren, ondanks de verwachte 230 à 240 miljoen vrije kasstroom over boekjaar 2014.

08.11 uur: Het van Umicore afgesplitste Nyrstar brengt eveneens bemoedigend nieuws. Nyrstar trok het voorbije kwartaal zowel het volume van de zinkverwerking als dat van de mijnen op. De productie ligt op schema om de doelstelling van 2014 te halen.

08.06 uur: Beter nieuws van Umicore. Ondanks de lagere metaalprijzen bevestigt de groep in een trading update de bedrijfswinstprognose die dit jaar aan de bovenste kant van de vork 250-280 miljoen euro zal uitkomen.

08.00 uur: We beginnen met de grootste negatieve verrassing totnogtoe in Brussel: Deceuninck . De omzet daalde ruim 3 procent in het voorbije kwartaal, vooral te wijten aan een zwakke bouwmarkt in Frankrijk en een ‘onverwachte’ terugval in Duitsland. Het vierde kwartaal biedt niet meteen beterschap. Opvallend: de voorbije weken zetten analisten massaal de bijl in hun prognoses. Maar de gerealiseerde omzet van 141 miljoen euro, is nog 3 miljoen euro minder dan die neerwaarts bijgestelde prognose.

07.59 uur: Goedemorgen! Hou u schrap voor een regen aan resultaten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud