Advertentie

Umicore schiet hoger dag voor resultaten

©REUTERS

In Europa blijven de beurzen kalm onder de beslissing van de Europese Centrale Bank om Griekenland de duimschroeven aan te draaien, alleen Athene gaat fors onderuit. In Brussel wint Umicore fors aan de vooravond van zijn resultaten.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.52 uur: We eindigen de marktenblog met een vooruitblik op vrijdag. In Brussel begint Bone Therapeutics aan zijn beurscarrière. Voorbeurs zijn er ook resultaten van Cofinimmo, Fagron en Umicore. In de VS staat het maandelijkse jobrapport van het ministerie van Arbeid op de agenda. De toestand op de arbeidsmarkt is richtinggevend voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank en bepaalt meestal ook het sentiment op Wall Street die dag.  

17.33 uur: Bij de slotbel op de Brusselse beurs zijn dit de grootste stijgers en dalers. De Bel20 sluit de dag af met een verlies van 0,2 procent naar 3.557,19 punten.

16.51 uur: De Amerikaanse aandelen gaan na ruim een uur handel overtuigend hoger. De Dow Jones wint 0,8 procent, de Nasdaq 0,7 procent. Beleggers zien het jobrapport van vrijdag optimistisch tegemoet. En wel omdat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering met 278.000 onder de verwachte 290.000 bleven.

De Dow wordt aangevoerd door Pfizer (+3%), de S&P500 (+0,8%) door Hospira (+35,1%). Die laatste werd vandaag overgenomen door de eerste. Tegen een premie van bijna 40 procent. Maar daar storen beleggers in Pfizer zich niet aan, zij hebben vooral oog voor de potentiële kostenbesparing van 800 miljoen euro. En het feit dat er weinig overlap is tussen beide bedrijven. Hospira maakt met 19.000 mensen injecteerbare en biogenerische geneesmiddelen en infuustechnologie.

Nog in de Dow Jones profiteren ExxonMobil (+1%) en Chevron (+1,2%) van de aantrekkende olieprijs (+4,7%). 

16.12 uur: In Denemarken knipt de centrale bank nu al voor de vierde keer dit jaar in de depositorente. Die rente in het Scandinavische land bedraagt nu -0,75 procent in plaats van -0,5 procent. Dat betekent dat banken meer moeten betalen om geld bij de centrale bank te parkeren. 

De Deense centrale bankiers nemen de maatregel om de koppeling van de Deense kroon aan de euro te verdedigen. 'De vaste wisselkoers is een onlosmakelijk element van het economisch beleid in Denemarken', stelde voorzitter Lars Rohde. 'En de Deense nationale bank bezit de nodige instrumenten om de vaste wisselkoers zolang als nodig te verdedigen.'

Er stroomt veel kapitaal naar Denemarken, omdat investeerders speculeren dat die vaste wisselkoers zal sneuvelen, zoals enkele weken geleden in Zwitserland gebeurde. Dat zou betekenen dat de munt flink in waarde zou stijgen. De lage rente moet beleggers tegenhouden in Deense kroon te beleggen.

15.32 uur: Umicore is inmiddels de grootste stijger in de Bel20. Hier leest u de volledige vooruitblik op de resultaten morgen voorbeurs.

15.31 uur: De Amerikaanse beurzen zijn zonet licht hoger geopend.

15.01 uur: Ook even dieper ingaan op de resultaten van Cofinimmo morgen. Net als Umicore geeft de groep de resultaten voorbeurs vrij. KBC Securities verwacht dat Cofinimmo de eigen prognoses lichtjes zal kloppen en dat ook het dividend van 5,50 euro bruto zal worden bevestigd. Belangrijker zijn echter de vooruitzichten. Analist Koen Overlaet-Michiels verwacht dat door de daling van de rentelasten de winst per aandeel sterk zal toenemen in 2015, wat dan weer zal resulteren in een hoger dividend.

We believe the cost of debt will come down tremendously, resulting in a strong rise in EPS, resulting in the pay out of a higher dividend per share. Furthermore, we believe the company to pick up with portfolio growth in the Netherlands as well as in Germany.
Koen Overlaet-Michiels
Analist KBC Securities

 

14.12 uur: Umicore is een van de sterkste stijgers in de Bel20. Toeval of niet: morgen komt de groep net als Cofinimmo met resultaten op de proppen, als eerste Bel20-bedrijven. Tijdens de recentste trading update bevestigde Umicore dat de bedrijfswinst (rebit) in de bovenste helft zal liggen van de vork 250-300 miljoen euro. Petercam kijkt uit naar de prestatie van de divisie katalysatoren voor zware dieselmotoren (in het jargon HDD) en wijst erop dat Johnson Matthey vorige week in dat segment een mooie groei bekendmaakte.

It will be interesting to see how Umicore is ramping up its Heavy Duty Diesel (HDD) business and how the adverse mix effects in catalysis further evolved (flagged at Q1/Q2/Q3 reporting). Last week JMAT reported 16% sales growth in HDD, which bodes well for Umicore.
Beurshuis Petercam

 

13.48 uur: Op dit ogenblik vindt de gemeenschappelijke persconferentie plaats van de Duitse en de Griekse minister van Financiën. De Griekse minister Yanis Varoufakis houdt zich niet aan de gouden regel in de omgang met onze oosterburen: 'don't mention the war'. Varoufakis maakt onder meer de vergelijking tussen Griekenland vandaag en de economische chaos in het Duitsland van de jaren '20, met de opkomst van het nazisme tot gevolg. 

Schaeuble's face after Varoufakis brings up the Nazis. pic.twitter.com/pf3OpOJu9d— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) February 5, 2015

 

13.34 uur: In het VK beslist de Bank of England zoals verwacht de rente ongewijzigd op 0,5 procent te laten. Vorig jaar zag het er nog even naar uit dat de BoE als eerste van de grote centrale banken opnieuw de rente zou verhogen, maar ondertussen ondervindt de Britse economie teveel hinder van de aanhoudende malaise bij de buren uit de eurozone. Het rentebeleid van de BoE (en de andere grote centrale banken) lijkt ondertussen meer en meer op een hartstilstand.  

Price stability (well, the price of money, at least) - BoE rates anchored at record low 0.5% for almost 6 years: pic.twitter.com/7CPlCdDpCc— Jamie McGeever (@ReutersJamie) February 5, 2015

 

13.20 uur: Pfizer, nu al de grootste farmagroep ter wereld, neemt sectorgenoot Hospira over voor 17 miljard dollar in cash. Hospira is volgens een mededeling van Pfizer de wereldleider in injecteerbare geneesmiddelen en infuustechnologie en een marktleider in biogenerische medicatie. Met een prijs van 90 dollar per aandeel betaalt de koper een premie van bijna 50 procent. Woensdag sloot Hospira in New York op 64,80 dollar.

 

13.14 uur: Terwijl alle ogen op Griekenland gericht zijn, crasht de Oekraïnse hrivna met liefst 32 procent ten opzichte van de euro. De spectaculaire daling van de munt is het gevolg van de beslissing van de centrale bank om de rente in een trek van 14 naar 19 procent te verhogen om de ontspoorde inflatie - 25 procent in december - in te tomen.  

Ukraine's currency is now in TOTAL freefall. Biggest crash in two-decade history. http://t.co/JxGiRkHPhc pic.twitter.com/0O7jI921FP— Robin Wigglesworth (@RobinWigg) February 5, 2015

 

13.00 uur: Daimler heeft weer een uitstekend jaar achter de rug. Met een nettowinst van 7,3 miljard overtrof de groep, die vooral bekend is van Mercedes-Benz, de verwachtingen. Over het vierde kwartaal boekte de groep wel een provisie van 600 miljoen voor een lopend antikartelonderzoek in verband met vrachtwagens. Voor dit jaar rekent CEO Dieter Zetsche op meer omzet, een grotere verkoop en een hogere winst. Het aandeel is één van de best presterende op de beurs van Frankfurt.

12.47 uur: De Europese Commissie verwacht voor dit jaar, zoals eerder gemeld, een groei van 1,3 procent voor de eurozone, dat is 0,2 procentpunten meer dan voorheen. Voor volgend jaar mikt ze nu op 1,9 procent tegen eerder 1,7 procent.

12.45 uur: Voor de vijfde dag op rij sloot de belangrijkste Indiase beursindex lager. De S&P Sensex eindigde op 28.851 punten, een daling met 0,1 procent. Vooral de bankaandelen kregen klappen.

12.32 uur: De Franse farmagroep Sanofi boekte vorig jaar een nettowinst van 4,4 miljard, dat is een toename met 18 procent. De omzet steeg met 2,5 procent. Voor dit jaar rekent de groep met een stabiele winst per aandeel.  Vorig jaar steeg de winst per aandeel met 3,0 procent tot 5,20 euro, 3 cent meer dan de consensus. Serge Weinsberg zegt dat nog dit kwartaal een nieuwe algemeen directeur zal aangesteld worden, het wordt een extern. Weinberg combineert zijn voorzitterschap met de functie van CEO sinds het vertrek van Chris Viehbacher in oktober vorig jaar. Het aandeel wint ruim 1,6 procent op een Parijse beurs die 0,7 procent verliest.

Serge Weinberg, PDG van Sanofi ©Reuters

12.30 uur: Over de middag kleuren alle Europese beurzen rood, het verlies van de Euro STOXX 50 is intussen opgelopen tot 0,8 procent. Enkel de niet-euroindexen van Oslo en Kopenhagen winnen terrein, net als Moskou (+1,4%). Athene verliest nog steeds vijf procent.

12.20 uur: Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is zichtbaar tevreden met de pluim van Europa voor de begroting van ons land en illustreert dat ook met een grafiek

Europese Commissie: België doet in 2015 grootste inspanning van Europa in terugdringen tekort. Breuk met verleden. pic.twitter.com/AzUofqTGCP— Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) February 5, 2015

 

12.16 uur: De PMI-index voor alle sectoren steeg de voorbije maand in Duitsland, een hoopvol signaal na de zwakke economische cijfers over het laatste kwartaal.

German ‘all-sector’ #PMI signals positive start to New Year. Find out what this means for #GDP http://t.co/MNwmyJ7tR6 http://t.co/3zsLuEu7vx— Markit Economics (@MarkitEconomics) February 5, 2015

 

12.05: Het wordt een boerenjaar voor de eurozone, denkt de Commissie, nu ja...

Sign of the times? Voor het eerst sinds 2007 verwacht de @EU_Commission dat de economie in iéder EU-land zal groeien dit jaar.— Bart Haeck (@barthaeck) February 5, 2015

 

11.57 uur: Siemens schrapt 7.400 banen, aldus een bron dicht bij het dossier. Daarmee vermindert de Duitse gediversifieerde engineeringgroep zijn tewerkstelling met twee procent. Bijna de helft van de jobs zou in Duitsland verdwijnen. Vorig jaar zei CEO Joe Kaeser al dat er werknemers moeten opstappen omdat hij een slankere organisatie wil en eenvoudiger structuren op regionaal vlak. Globaal wil hij één miljard euro besparen. 

11.35 uur: Net voor de middag zijn dit de grootste stijgers en dalers op de beurs van Brussel.

10.54 uur: De beurs van Athene begon de handelsdag met een diepe duik, maar sindsdien lijkt de rust terug te keren. Het verlies blijft rond vijf procent schommelen.

10.35 uur: Pictet Asset Management doet kort zijn beleggingsstrategie uit de doeken:

Aandelen blijven aantrekkelijk door de wereldwijde stimuleringsmaatregelen van centrale banken. Ondanks de mogelijke renteverhoging van de Fed hebben maatregelen van onder andere de ECB en de BoJ groeivooruitzichten en risicobereidheid onder beleggers vergroot. Ook de lagere olieprijs is een boost onder consumentenuitgaven. Wij verhogen onze positie op Europese aandelen dan ook naar overwogen. Amerikaanse aandelen vinden wij momenteel het duurst en wij verlagen onze positie naar onderwogen.

 

10.07 uur: De beslissing van de ECB om Grieks papier te weren als onderpand blijft niet zonder gevolgen in Athene:

- De Griekse rente op obligaties met een looptijd van 3 jaar stijgt 350 basispunten.

RT @FerroTV: #Greece 3-year note yield +350bps. UGLY pic.twitter.com/VSgdyp4KF2— Efthimia Efthimiou (@EfiEfthimiou) February 5, 2015

 

- Griekse aandelen - met de banken op kop - zetten hun dolle rit verder.

Bank of Piraeus' insane ride in the last two weeks -51%, surged back, down another 27% today http://t.co/5KJ3fv9bHB pic.twitter.com/mjcUXhQZgL— Mike Bird (@Birdyword) February 5, 2015

 

09.59 uur: Bank of America Merrill Lynch verlaagt zijn advies voor Mobistar  na de resultaten van woensdag van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 24,24 naar 20,4 euro. De resultaten bleven volgens de Amerikanen onder de verwachtingen.

09.44 uur: Na minder dan een uur handelen, lopen de verliezen op de Europese beurzen al flink terug. De Eurostoxx 50 geeft nog 0,7 procent prijs. Enkel in Athene kleuren de tabellen bloedrood. 

Greek banking index -23%, broader Greek stock market -9%.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) February 5, 2015

09.18 uur: De Europese beurzen duiken kort na de openingsbel stevig in het rood, maar een echte slachting blijft uit. De Eurostoxx 50 verliest 1 procent. In Brussel laat de Bel20 0,8 procent liggen. 

09.05 uur: Ondertussen stromen de eerste analistenrapporten over de resultaten van Nyrstar  binnen. 'Geen grote verrassingen buiten de hoger dan verwachte cashgeneratie vorig jaar', is de conclusie van Bernard Hanssens van Bank Degroof. Omdat het bedrijf meer cash genereerde dan verwacht, verhoogt de analist zijn koersdoel van 3,6 naar 3,9 euro. Het advies blijft op 'houden'.

KBC Securities houdt vast aan zijn koopadvies en koersdoel van 4,5 euro. 'De onderliggende bedrijfskasstroom komt licht onder de verwachtingen uit. De lagere nettoschulden zijn het grootste positieve element', vindt analist Wouter Vanderhaeghen. 'Wij herhalen ons koopadvies, omdat de sterkere dollar de resultaten dit jaar een stevige boost kan geven, terwijl de zinkmarkt kan aantrekken door de sluiting van een aantal mijnen.'

08.56 uur: Ondertussen woedt op sociale media volop de discussie over wat de ECB bezielt om geen Grieks papier meer te aanvaarden: politieke spelletjes of een terechte bezorgdheid over de kwaliteit van de obligaties.

The ECB can muster up SMP OMT LTRO TLTRO CBPP ABS ZIRP QE but can't take a few billion euros of Greek bonds as collateral?— Jamie McGeever (@ReutersJamie) February 5, 2015

All @ecb has done yesterday is to take its arse out of the firing line and said to #Eurozone & Greek politicians "leave us out of this"— Sony Kapoor (@SonyKapoor) February 5, 2015

08.49 uur: Rabobank komt met een koopadvies voor de Nederlandse telecomspeler KPN . 'Hoewel de verbetering van het financiële plaatje vertraging oploopt, is de groei van het aantal klanten bemoedigend en de basis voor toekomstige groei. KPN blijft ook een overnamekandidaat', klinkt het. De analisten geloven ook dat telecomspelers in trek zullen blijven door hun defensief karakter en het dividendrendement. Het koersdoel voor KPN gaat van 2,7 naar 3,15 euro.  

08.46 uur: Het Britse telecombedrijf BT Group neemt voor 12,5 miljard pond (16,7 miljard euro) de mobiele aanbieder EE over van het Franse Orange en Deutsche Telekom. Dat werd donderdag bekendgemaakt door BT. Orange en Deutsche Telekom worden vergoed via een combinatie van contanten en aandelen BT. Zij zullen na afloop respectievelijk 4 en 12 procent van de aandelen BT bezitten.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten en zal naar verwachting volgend jaar worden afgerond. Volgens BT leidt de combinatie van EE met zijn bestaande activiteiten tot kostenbesparingen en extra omzet. EE, voorheen Everything Everywhere, heeft ongeveer 28 miljoen klanten en is de grootste mobiele aanbieder van Groot-Brittannië.

08.40 uur: Het Instituut voor Wetenschap en Technologie (IWT) heeft een subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend aan biotechbedrijf Thrombogenics . Die gaat het geld gebruiken om verder onderzoek te verrichten naar de effecten van ocriplasmine, het actieve bestanddeel dat al gebruikt wordt in oogmiddel Jetrea. 

08.35 uur: De futures wijzen op een stevig verlies bij de openingsbel op de Europese beurzen. De Eurostoxx 50 zou meteen 1,4 procent lager gaan. 

08.23 uur: De vastgoedgroep Intervest O&W  neemt een logistieke site van ongeveer 52.000 m² over in de buurt van Luik. Een transactie ter waarde van 28,6 miljoen euro. De waarde van de logistieke portefeuille stijgt daardoor met 10 procent tot 304 miljoen euro. Logistiek is nu goed voor 48 procent van de totale portefeuille. 

08.16 uur: In Azië zijn de meeste beurzen lager gesloten. In Tokio verloor de Nikkei-index 0,8 procent. De aandacht van beleggers in Azië was hoofdzakelijk gevestigd op China, waar de economie opnieuw tekenen van vertraging toonde.

Uitschieter op de beurs van Tokio was Sony, dat 12 procent won naar zijn hoogste peil in vijf jaar. De groep verhoogt zijn prognose voor het volledige jaar, wat beleggers als een signaal zagen dat het ergste van de problemen bij Sony achter de rug zijn. 

08.07 uur: BNP Paribas  heeft in het vierde kwartaal van 2014 een winst van 1,3 miljard euro geboekt, tegenover 110 miljoen euro een jaar eerder. De jaarwinst klokt af 157 miljoen euro, fors minder dan de 4,8 miljard euro in 2013. De daling heeft alles te maken met de Amerikaanse monsterboete van afgelopen zomer. De Franse groep had daar in het vierde kwartaal van 2013 een eerste provisie voor aangelegd, wat de grote schommeling in de kwartaalwinst verklaart.

De Franse groep kondigt ondanks de magere jaarwinst een dividend van 1,50 euro bruto per aandeel aan. Dat is evenveel als vorig jaar en het jaar ervoor. De Belgische staat kan opgelucht ademhalen, want het Franse dividendenmanna komt niet in het gedrang.

07.57 uur: Dankzij een sterke dollar en een stijgende zinkprijs kon Nyrstar  zijn bedrijfswinst in 2014 met de helft opkrikken. Maar een slechter dan verwacht presterend mijnsegment weegt op de resultaten. Over de opvolging van oud-CEO Roland Junck komt duidelijkheid in april.

©Talvivaara

07.50 uur: Goedemorgen. We beginnen aan deze nieuwe marktenblog met een terugblik op woensdag, een dag die vooral in het teken stond van Griekenland. De nieuwe machthebbers in Athene zetten hun rondje langs de belangrijkste Europese leiders voort. Het was duidelijk dat de posities op het schaakbord werden ingenomen. Veel minder duidelijk is hoe het eindspel er zal uitzien.  

De Europese Centrale Bank liet gisteren alvast weten dat ze niet langer Grieks staatspapier als onderpand aanvaard voor leningen. Die obligaties zijn vooral in handen van Griekse banken, die zich dus nog een pak moeilijker zullen kunnen financieren.  

De Europese beurzen reageerden woensdag aarzelend op het politieke steekspel. De Euro Stoxx 50 verloor uiteindelijk maar 0,1 procent, terwijl in Brussel de Bel20 0,3 procent steeg. De grote vraag is of de markten donderdag net zo koel houden. Op Wall Street hield Walt Disney (+7,6%) de Dow Jones nipt uit het rood. De S&P500 en de Nasdaq lieten 0,4 en 0,2 procent liggen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud