live

Umicore verliest 15 procent op twee weken

De beurzen hebben het moeilijk om de Wall Street-uitschuiver donderdagavond te verteren ©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen incasseerden vrijdag rake klappen. Goldman Sachs bood de Bel20 enig soelaas met een optimistisch rapport over zwaargewicht AB InBev.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: Over de Brusselse beurs leest u hier alles. We ronden hier onze liveblog af. Tot volgende week!

17.40 uur: In Europa woedt de discussie volop hoe het pact voor groei er zal moeten uitzien. Volgens Jeroen Dijsselbloem, de nog even voorzitter van de eurogroep, moet een beleid gevoerd worden, waarbij het goedkoop geld alleen naar de leerlingen uit de klas gaan die hervormingen doorvoeren.

.@cigolo pic.twitter.com/L8XFd8YD18— cigolo (@cigolo) 10 oktober 2014

17.20 uur: Op Wall Street valt de nieuwe versie van de Tesla Model S echt niet in de smaak. Het aandeel boert bijna 7 procent achteruit naar 241 dollar. Meer over het verloop van de handel op de Amerikaanse beurzen leest u hier.

17.05 uur: Door de gespannen relaties met het Westen en het opbod aan sancties staat de Russische roebel onder druk. De munt wordt wel stevig ondersteund door de centrale bank, zo blijkt uit deze grafiek. En de centrale bankiers in Moskou hebben nog meer dan voldoende ruimte om dat nog een tijd te blijven doen. In Oekraïne staat het water de centrale bank wel stilaan aan de lippen.

Russia reserve fall stands out in EM so far in 2014 http://t.co/xe8BcIPpQp pic.twitter.com/tLM2xKpT5u— Mike Dolan (@reutersMikeD) 10 oktober 2014

16.37 uur: Na een dik uur handelen zijn de Amerikaanse beurzen van richting veranderd: de initiële winsten bij de openingsbel hebben plaatsgemaakt voor verlies. De Dow Jones noteert 0,1 procent lager. De brede S&P500 laat 0,5 procent liggen.

16.29 uur: Grapjes over de uitbraak van ebola zijn echt misplaatst. De zenuwen staan overal zo strak gespannen, dat een flauwe plezante in een vliegtuig meteen deze mannen op de schoot kreeg.

Jackass passenger jokes about #Ebola on a plane. Hazmat team shows up. http://t.co/ewTtfw4BBx pic.twitter.com/fqFTg9fioy— Jim Roberts (@nycjim) 10 oktober 2014

16.20 uur: De supermarktgroep Colruyt heeft begin deze maand een pakket van zowat 1 miljoen eigen aandelen ingekocht, voor een totaalbedrag van 35,2 miljoen euro. Colruyt heeft nu 6,1 procent van het totale aantal uitstaande aandelen in bezit. Dat meldt Colruyt in een persbericht. De bewuste aandelen werden ingekocht op Euronext Brussel tussen 29 september en 9 oktober.

De jongste jaren liet Colruyt zich meermaals opmerken met grote inkopen van eigen aandelen. Die maken geen deel uit van een actief inkoopprogramma, maar de supermarktgroep heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het 'opportunistisch' reageert wanneer er aandelen worden aangeboden aan een prijs waarin de raad van bestuur zich kan vinden.

16.13 uur: Eentje in de rubriek hoe zou het nog zijn met...? Gisteren beleefde het aandeel van Royal Imtech de dolste rit uit de geschiedenis van de Amsterdamse beurs na een kapitaalverhoging. Vandaag stabiliseert het aandeel met een verlies van 2 procent op 10 cent.

16.02 uur: Deze grafiek toont nog eens glashelder aan dat de eurozone de crisis nog niet verteerd heeft. Zoals deze week veelvuldig bleek is ook de Duitse motor nog aan het sputteren.

CHART: today's industrial output compared to pre-crisis levels in selected euro-area economies. Recovery? Not really. pic.twitter.com/lb7zw5reuZ— Maxime Sbaihi (@MxSba) 10 oktober 2014

15.58 uur: Martin Wolf, de invloedrijke hoofdeconoom van de Britse zakenkrant Financial Times, is van oordeel dat de Europese landen de besparingsteugels moeten vieren. Alleen België is een uitzondering. 'Een land met zo'n hoge staatsschuld kan niet anders dan besparen.'

15.43 uur: Na een dagje mogen de drama queens weer afblazen. De Dow Jones noteert intussen 0,4 procent hoger. 

15.31 uur: De openingsbel op Wall Street. De Dow Jones noteert op licht verlies, Nasdaq gaat 0,6 procent lager. 

15.10 uur: Umicore laat opnieuw 2,4 procent liggen tot 31,20 euro. Op twee weken tijd liet de metalengroep bijna 15 procent liggen. Het aandeel heeft serieus last van de tuimelende grondstoffenprijzen, erg belangrijk voor de recyclagetak. Bank of America Merrill Lynch komt met een sowieso somber rapport over de chemiesector en vreest dat Umicore één van de bedrijven is die met de update over het derde kwartaal wel eens zou kunnen ontgoochelen. 

14.55 uur: Ook niet onbelangrijk voor de belegger: zo ziet de nieuwe federale regering er uit. 

14.45 uur: In Parijs tuimelt Air France-KLM opnieuw 3,5 procent naar 6 euro. De beurskoers van de luchtvaartreus is door de peperdure pilotenstaking bij Air France én de algemene malaise in de branche is het aandeel sinds midden juni exact gehalveerd.

14.00 uur: De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert op zondag 26 oktober om 12.00 uur de resultaten van het balansonderzoek dat is uitgevoerd bij de 130 grootste banken in de eurozone. Banken met een te lage kapitaalbuffer moeten binnen de twee weken plannen indienen bij de ECB om die te versterken.

13.54 uur: Sterkhouder in Parijs is supermarktgroep Carrefour  , met een kpoerswinst van 0,6 procent tot 23,02 euro. Net als bij AB InBev (hoewel die intussen met de rest van de markt kopje onder is gegaan) is dat te danken aan de analisten van Goldman Sachs. Die haalden het aandeel van hun 'conviction sell'-lijst, en hanteren nu een bijhouden-advies voor het aandeel.

13.45 uur: Bij een algemene koop- of verkoopgolf is de logica soms ver te zoeken. De grootste daler in de Bel20 is bijvoorbeeld Elia . En laat de netbeheerder nu net het Bel20-aandeel zijn die het minst te vrezen heeft bij een recessie ...

13.42 uur: Temidden de algemene verkoopgolf is de grootste daler alweer ABO Group . De bodemonderzoeker is sinds de topman een orginele manier aankondigde om komaf te maken met de overwaardering van de beurskoers met liefst 73 procent in waarde gezakt

13.20 uur: Echt vrolijk wordt een mens niet van de 'heatmap' van de Bel20 vandaag:

©RV

13.17 uur: De Brusselse beursdag is vooral een AB InBev-dag. U leest er hier alles over.

13.03 uur: De Europese Commissie stemt in met de overname van de Nederlandse kabelaar Ziggo door Liberty Global. De Amerikaanse groep gaat in ruil wel Film1 van de hand doen. 

12.45 uur: Op de brede markt in Brussel ontsnapt ook plantageholding Sipef  aan het negatieve beurssentiment. Door de overnamespeculatie in de sector staat het aandeel al twee dagen in de belangstelling, al beperkt de koerswinst zich vandaag wel voorlopig tot zowat een half procent.

De winst verdient ook wel enige nuance. Het aandeel noteert nog steeds meer dan 10 procent onder zijn voorlopige piek van 2014 op 64 euro. Het aandeel ging flink omlaag tijdens de zomer onder druk van de gedaalde prijs voor palmolie.

De koers van Sipef sinds het begin van dit jaar.

12.36 uur: Het gaat hard op de Europese beurzen. Ook de Footsie-index in Londen heeft het zwaar:

LATEST: London's benchmark FTSE 100 index has slumped to 12-month lows - http://t.co/EwxuyVXIAv http://t.co/3qR2OAjdF3 via @FT— Chris Adams (@chrisadamsmkts) October 10, 2014

 

12.25 uur: Na een resem slechte economische indicatoren, lijkt het erop dat Duitsland zijn eigen prognoses voor economische groei niet zal kunnen waarmaken. Volgens persagentschap Reuters zal de regering volgende week zijn verwachtingen neerwaarts bijstellen:

Bad news: German government to slash economic growth forecasts for 2014 and 2015 next week, Reuters reports.— Paul Waldie (@pwaldieGLOBE) October 10, 2014

 

11.57 uur: KBC Securities-analist Guy Sips denkt niet dat het bij Melexis zo fout zal lopen als bij sectorgenoot MicroChip Technology, dat waaschuwde voor een sectorcorrectie en een winstalarm uitstuurde. (zie 10u45) Sips ziet het bedrijf zijn derdekwartaal- en jaarbeloftes inlossen. 'Op de langere termijn kan er misschien wel afkoeling optreden.'

Dat Melexis zo stevig zakt, wijt de analist aan de algemene verkoop van goed presterende aandelen door fondsbeheerders - die verkopen liever aandelen die nog winst opleveren dan verliezers. In die context passen ook de ruime verliezen voor Kinepolis en Exmar .

11.21 uur: De Duitse DAX-index, met multinationals als BASF, Bayer, Daimler en Siemens 's werelds favoriete barometer van de wereldeconomie, gaat intussen 2 procent in het rood.

DAX ATTACK -200 on day— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 10 oktober 2014

10.45 uur: Melexis  zakt verder weg. De hele chipsector staat vandaag onder druk na een winstalarm van het Amerikaanse MicroChip Technology. De topman waarschuwde voor een correctie in de sector. 

'Microchip often sees the turn of the industry ahead of others in the semiconductor industry. The month of September is usually a strong month for our revenue after the summer holiday period. This time, the September sales did not materialize to our expectations. We believe that another industry correction has begun and that this correction will be seen more broadly across the industry in the near future.”

We believe that another correction in the semiconductor industry has begun and that this correction will be seen more broadly across the industry in the near future

09.59 uur: Als laatste van de drie Duitse fabrikanten van luxewagens heeft nu ook BMW  de cijfers voor september en de eerste negen maanden van het jaar vrijgegeven. In september groeide de verkoop met 6,1 procent tot 167.584 wagens. In de eerste negen maanden werden 1.319.492 BMW’s aan de man gebracht, 9,1 procent meer dan een jaar eerder.

Dat verkoopcijfer is een nieuw record voor de Beierse constructeur, maar de groei is wel iets minder sterk dan bij de concurrenten Audi (+10%) of Mercedes (+12,5%). BMW blijft niettemin het nummer 1 in de sector, met nog steeds een kleine voorsprong op Audi (1,298 miljoen) en een iets grotere op Mercedes (1,195 miljoen).

09.52 uur: Euronav  blijft klappen incasseren. Het aandeel zakt vandaag tot het dieptepunt van 2014. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende stroom van doemberichten over de wereldwijde economie. Gisteren bijvoorbeeld raakte bekend dat de export van Duitsland, de motor van de Europese economie, in augustus met ruim 5 procent gezakt was.

Een zwakkere wereldeconomie betekent ook minder vraag naar en transport van olie. De olieprijs zakte gisteren onder 90 dollar per vat. Euronav trekt binnenkort naar Wall Street.

09.25 uur: Bpost  is een van de weinige aandelen die standhouden in de Bel20. Bank Degroof trok het advies deze ochtend op van hold naar accumulate.

Bank Degroof heeft het regeringsakkoord grondig doorgenomen en wijst op twee belangrijke passages voor aandeelhouders van Bpost.

- De regering gaat de eventuele verkoop van belangen in overheidsbedrijven bekijken. De staat heeft 51 procent van Bpost in handen. ‘Een verkoop van dat belang is evenwel verre van zeker’, reageert Bank Degroof. De opbrengsten van de verkoop mag enkel dienen om schulden af te bouwen en dus niet om de begroting in evenwicht te krijgen. In geval van een verkoop, zou de staat wel zijn dividenden verliezen waardoor de uitstap uit Bpost zelfs een negatief effect  van een kleine 100 miljoen euro zou hebben op de begroting. ‘En zelfs als de staat verkoopt, is dat dan aan een andere partij die een premie betaalt voor een meerderheidsbelang. Of wordt het een verkoop via een private plaatsing?

 - De werkgeversbijdrage zou dalen van 33 naar 25 procent. ‘Daar zou Bpost moeten van kunnen profiteren aangezien het grootste deel van de werknemers in België zitten. Dat voordeel zal wel deels afgezwakt worden door andere maatregelen zoals de stijgende werkgeverskosten voor afwezigheid wegens ziekte.’

 Besluit: ‘Het is te vroeg om ons koersdoel aan te passen aan deze nieuwe informatie. Maar de recente koersdaling biedt een goed instapmoment en verhogen het advies tot accumulate.’ Het koersdoel bedraagt 21 euro.

De regering gaat de eventuele verkoop van belangen in staatsbedrijven overwegen. Maar dat het tot een verkoop komt van het belang in Bpost bijvoorbeeld is verre van zeker. De verkoop zou namelijk een negatief effect hebben op de begroting.
Bank Degroof

09.05 uur: De Bel20 zakt 0,5 procent en doet zo beter dan de andere Europese beurzen die ongeveer 1 procent verlies. Dit dankzij het Goldman-rapport over AB InBev (zie vorige post), waardoor die Bel20-sterkhouder slechts 0,4 procent verliest. 

09.00 uur: We pluizen het AB InBev-rapport van Goldman Sachs even uit. Koersdoel dus een zeer optimistische 110 euro, advies logischerwijs 'kopen'. Essentie is dat AB InBev een overnamemachine blijft en daar als geen ander kostenbesparingen uit kan wringen. We citeren analist Mitch Collett:

We verwachten dat de winst per aandeel van AB InBev de komende vier jaar kan verdubbelen. Van 2004 tot 2007 en van 2008 tot 2011 spendeerde de groep respectievelijk 86 en 103 procent van zijn toenmalige beurskapitalisatie aan overnames, voor de periode 2014-2018 verwachten we 82 procent. Wat ze zullen kopen weten we niet, wel dat ze zullen kopen. Tegen 2018 zal AB InBev een beurswaarde van 360 miljard dollar hebben en groter zijn dan Coca-Cola, Nestlé of Procter & Gamble.
Mitch Collett
Goldman Sachs

08.33 uur: Mogelijk helpt Goldman Sachs vanmorgen de pijn voor de Bel20 verzachten. Het invloedrijke beurs vindt de recente koersval van AB InBev overdreven en hanteert een koersdoel van ... 110 euro voor 's werelds grootste brouwer. Dat is van de 43 beurshuizen die AB InBev opvolgen het meest optimistische koersdoel, afgaand op de Bloomberg-databank. Aardig meegenomen voor de Bel20, aangezien de brouwer bijna 14 procent van de beursbarometer dicteert en zo veruit de belangrijkste component is. 

Goldman Sachs vind 7% koersval overdreven en geeft koopadvies voor #ABInbev. Koersdoel €110 https://t.co/1sic8DNdMr pic.twitter.com/OMF8YRuCQC— Tom Simonts (@TSimonts) 10 oktober 2014

08.30 uur: Het belooft verre van een florissant dagje te worden op de Europese beurzen, na de stevige appelflauwte die Wall Street gisterenavond incasseerde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud