1. Markten Live
 2. Live blog

Inflatie en handelsoorlog zetten beurzen op verlies

Zwakke Europese inflatiecijfers en een oplaaiend Amerikaans-Chinees handelsconflict duwden de beurzen in het rood. In Brussel vlamde Van de Velde na relatief meevallende halfjaarcijfers en de boodschap dat er alsnog een dividend komt.
 • Tot morgen!

  We trekken de deur dicht en hopen u morgen opnieuw onder onze lezers te mogen rekenen. September begint met een resem Europese macrocijfers. Later deze week verschuift de aandacht naar de VS.

  DINSDAG 01 SEPTEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • PMI-industrie (indicator aankoopdirecteurs) augustus, 10.00 uur
  • Inflatie augustus, 11.00 uur
  • Werkloosheid juli, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • ISM-industrie (indicator aankoopdirecteurs) augustus, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Care Property Invest: halfjaarresultaten, 17.45 uur
 • Minder omzet, meer winst voor Resilux

  Resilux verkocht in het eerste halfjaar ongeveer evenveel preforms en flessen als in de eerste zes maanden van 2019. Er werd minder water en frisdranken geconsumeerd, daarentegen steeg de verkoop van preforms en flessen voor desinfecterende producten; Dat de omzet met 7,4 procent daalde tot 198,6 miljoen euro komt vooral door de lagere gemiddelde grondstofprijs.

  Door het wegvallen van de opstartkosten voor de nieuwe recyclagefabriek in het Zwitserse Bilten en voor de nieuwe preformfabriek in Roemenië komt de winst hoger uit. De bedrijfswinst stijgt met 21,7 procent tot 15,7 miljoen euro. De nettowinst bedraagt 10,9 miljoen euro tegen 7,8 miljoen een jaar eerder, een toename met 40,2 procent.

  Voor de tweede jaarhelft is Resilux wat voorzichtig. Er was deze zomer minder toerisme en dus minder consumptie in de typische vakantiegebieden. ‘Indien Covid-19 voor geen verdere negatieve markteffecten zorgt, verwacht Resilux dat de resultaten voor het tweede halfjaar van 2020 in lijn zullen zijn met de tweede jaarhelft van 2019’, klinkt het in een persbericht.

 • Econocom neemt B-to-B tak van Apple-verdeler Switch over

  Nog een nieuwtje van Econocom : de IT-groep neemt de Business-to-Business activiteiten over van de noodlijdende Belgische Apple-verdeler Switch. Die is goed voor 25 miljoen euro omzet . Econocom neemt ook de 25 werknemers over.

 • Handelsplatforms overbelast na splitsing Tesla en Apple

  De gesplitste aandelen van Tesla en Apple worden gretig ingeslagen. De kooplust is zo groot dat een aantal populaire handelsplatforms problemen kent door overbelasting. Volgens MarketWatch zijn er storingen bij onder meer Vanguard, Charles Schwab, Robinhood en TD Ameritrade.

 • Bel20 sluit met verlies

  De Brusselse sterrenmix sloot af met een verlies van 1,4 punten tot 3.333 punten. Boven water stonden Galapagos , Barco en UCB . In het water lagen KBC , ING en Ageas

  De Europese beurzen leverden gemiddeld 1,5 procent in. Ze zagen in de namiddag hun winsten wegsmelten na de publicatie van zwakke inflatiecijfers in enkele grote landen en door de opflakkerende handelsoorlog tussen de VS en China. Wall Street presteerde ook verdeeld met een lagere Dow Jones en een klimmende Nasdaq. De handel in Europa was dun door een feestdag in het VK.

 • Tesla viert split met fikse koersstijging

  Het aandeel Tesla viert zijn split in vijf vandaag met een koersstijging van 8 procent. Wie de kopers zijn? Dat weten wij ook niet precies, maar we weten wel dat het groeiende leger jonge Robinhoodbeleggers heel erg blij is met de aandelensplit. Want daarmee is het aandeel ineens een stuk betaalbaarder geworden voor jonge beleggers die vaak met een kleinere beurs beleggen. 

 • Zwakke inflatiecijfers wegen op beurzen

  De Europese beurzen zijn in de namiddag in het rood gedoken. Het sentiment verzuurde nadat zowel Duitsland, Italië als Spanje voor augustus een negatief inflatiecijfers bekendmaakten. Een halfuur voor de slotbel noteert de Euro Stoxx 50 een half procent lager.

  ‘Het algemene beeld van een permanent lage inflatie in Duitsland en de eurozone zal voorlopig niet veranderen’, zei Jörg Zeuner, hoofdeconoom van Union Investment in Frankfurt, aan Bloomberg. ‘De effecten van een slechts geleidelijke afname van de werkloosheid en de algemene onzekerheid die consumptie en investeringsactiviteit fnuikt, overheersen.’

  De Duitse inflatie kwam in augustus op 0 procent uit tegen -0,1 procent in juli. Dat is vooral een gevolg van de verlaging van de btw en de lage energieprijzen.

 • Extra olie op het handelsoorlogvuur

  Het vuur van de handelsoorlog krijgt momenteel weer wat extra brandstof. Het Chinese ministerie van Handel besliste dit weekend dat het zijn exportbeleid voor technologie rond artificiële intelligentie bijschaaft. Bedrijven die algoritmes voor getailleerde data-analyse gebruiken zullen voortaan een licentie bij het ministerie moeten aanvragen voor ze naar het buitenland exporteren. De nieuwe maatregelen verslechteren de toch al slechte relatie tussen de VS en China.

  En net nu laat ook de Amerikaanse regering weten dat ze naast TikTok en WeChat ook andere Chinese apps wil bannen uit de VS. 'Het is cruciaal dat dit land geen apps gebruikt die in China worden gemaakt of die onze data versturen naar servers in China', zegt economisch adviseur van het Witte Huis Peter Navarro op de televisiezender Fox Business.'

  Lees hier verder!

 • Nieuw probleem(pje) voor Boeing

  De tegenslagen blijven Boeing achtervolgen. Na de – nog steeds niet helemaal opgeloste – problemen met de Boeing 737 MAX en de grootste crisis ooit voor de luchtvaartsector, blijkt er nu iets loos te zijn met de productie van de Boeing 787. De Amerikaanse vliegtuigbouwer nam onlangs acht Dreamliners uit dienst wegens structurele en productieproblemen. Volgens Barron’s is het euvel niet zo ernstig en heeft Boeing het al aangepakt. De rest van de 787-vloot blijft overigens vliegen.

  Boeings 787-8 van Scoot Tigerair, een Singaporese lagekostenmaatschappij, staan aan de grond in Alice Springs in Australië. ©EPA

 • Beleggers omarmen gesplitst Apple en Tesla

  Vanaf vandaag noteren vier keer zoveel aandelen Apple op de beurs, en vijf keer zoveel aandelen Tesla . Dat is niet het gevolg van kapitaalverhogingen, maar van de aangekondigde aandelensplitsingen.

  Tesla noteerde eind vorig week boven 2.200 dollar per aandeel, Apple op 500 dollar. De opdeeloperaties moeten de bedrijven toegankelijker maken voor kleine beleggers. Voor de miljoenen ‘robinhoods’, jongeren die vaak met slechts enkele honderden dollars beleggen, waren de koersen te hoog geworden.

  Voor Apple speelt ook zijn gewicht in de Dow Jones mee. De oudste beursgraadmeter ter wereld is een prijsgewogen index. Niet de beurswaarde, maar de beurskoers per aandeel bepaalt het gewicht in de beursbarometer. De weging van Apple in de Dow was door zijn snelle koersverdubbeling gestegen naar 12,2 procent. Dat gewicht werd maandag gevierendeeld.

  Lees hier verder.

  ©AFP

 • Goldman Sachs plots stierig over olie

  Goldman Sachs is ineens bullish (maar wij vinden 'stierig' leuker klinken), lees positief, over de olieprijs. En dat terwijl de zakenbank eerder deze zomer nog negatief was over de prijsontwikkeling van het zwarte goud. Goldman ziet de olieprijs nu naar 44,6 dollar stijgen in het derde kwartaal (eerder 37 dollar) en verwacht voor het vierde kwartaal zelfs een prijs van 48 dollar (eerder 43 dollar). Voor heel 2021 gaat het uit van een gemiddelde olieprijs van bijna 60 dollar per vat (eerder 48 dollar). Daarmee is de zakenbank ook stieriger dan de markt: 

  De prijs voor een vat Brent olie klimt met 1,8 procent tot 45,85 dollar.

 • Hoe gaat het op Wall Street?

  De antwoorden vindt u hier!

  ©AFP

 • Wall Street start gemengd

  De Amerikaanse beurzen zijn gemengd geopend. De Dow Jones verliest 0,2 procent, de S&P500 trappelt ter plaatse en de Nasdaq wint 0,3 procent.

  ©REUTERS

 • Greenyard sluit joint venture met REWE

  Het Belgische fruit- en groenteconcern Greenyard richt een joint venture op met REWE. Hierdoor wordt Greenyard een van de hoofdleveranciers van de rayon groente en fruit van de Duitse supermarktketen.

 • Vir en GSK starten test met covidmiddel

  Het Californische Vir Biotechnology en de Britse farmareus GlaxoSmithKline lieten zopas weten dat ze een klinisch onderzoek beginnen met VIR-7831, een geneesmiddel op basis van antilichamen om Covid-19 te behandelen. Het middel wordt wereldwijd getest op 1.300 patiënten met vroege symptomen. Het is de bedoeling na te gaan of met VIR-7831 een ziekenhuisopname vermeden kan worden. De eerste onderzoeksresultaten worden eind dit jaar verwacht. Als het middel efficiënt blijkt, zou het begin volgend jaar al beschikbaar kunnen worden voor noodbehandelingen.

  Vir en GSK lopen met hun middel wel maanden achter op twee concurrenten die ook met antilichamen werken, Regeneron en Eli Lilly-AbCellera. Zij verwachten al in september of oktober de eerste resultaten te kunnen voorleggen.

  In de voorbeurshandel schiet Vir niettemin bijna 9 procent hoger. GlaxoSmithKline heeft zijn hoofdnotering in Londen (dat vandaag dicht is), maar heeft ook een notering in New York.    

 • Recordkrimp voor Indiase economie

  De Indiase economie is in het tweede kwartaal met 23,9 procent gekrompen als gevolg van ’s wereldse grootste lockdown, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Belangrijke bedrijven vielen stil en miljoenen mensen verloren hun baan.

  De daling met 23,9 procent is de grootste sinds India in 1996 kwartaalstatistieken begon te publiceren. Ze is ook erger dan verwacht: economen hielden slechts rekening met een contractie van 18 procent.

  De zwaarste klappen vielen in de bouw (-50,3%), de maakindustrie (-39,3%) en in de sectoren handel, hotels, transport en communicatie (-47%). Een lichtpunt was de landbouw, die met 3,4 procent groeide.

  De weg naar herstel kondigt zich lang aan voor India. Het land wordt in hoog tempo het nieuwe epicentrum van de coronapandemie. Experts verwachten dat India over zowat een week Brazilië voorbijsteekt qua aantal besmettingen en over een tweetal maanden ook de VS zal inhalen.

 • Nestlé-prooi explodeert op Wall Street

  Aimmune Therapeutics explodeert straks op de New Yorkse beurs: het aandeel gaat voorbeurs 170 procent hoger. Dat komt omdat Nestlé de biotechspeler overneemt. De Zwitserse voedselreus betaalt 34,50 dollar per aandeel, een premie van 174 procent op de slotkoers van 12,60 dollar vrijdag op Nasdaq.

  De gezondheidsdivisie van Nestlé bezat al 26 procent van de aandelen van Aimmune. Samen met dat deel van de aandelen heeft de overnamedeal een ondernemingswaarde van zo'n 2,6 miljard dollar. De overname moet in het vierde kwartaal rond zijn.

  Het Zwitserse bedrijf waardeert de groep om zijn anti-allergiemiddel Plaforzia. 'Aimmunes Plaforzia is het eerste en enige geneesmiddel om de hevigheid van een allergische aanval door pindanoten te verminderen', zegt Nestlé over de biotechgroep. 'De transactie combineert onze kennis op het gebied van voeding met een van de innovatiefste bedrijven op het gebied van behandelingen van voedselallergieën. Samen zijn we in staat een brede waaier aan oplossingen aan te bieden die de levens van mensen met voedselallergieën zullen veranderen.'

 • Accell krijgt fanmail van ABN AMRO

  De Nederlandse fietsenmaker Accell krijgt fanmail binnen van ABN AMRO. Analist Martijn den Drijver begint het bedrijf te volgen met een koopadvies en een koersdoel van 28,50 euro. 

  Volgens den Drijver fietst de onderneming met meewind want de 'trends in de markt zijn zeer positief, aangejaagd door het coronavirus'. Volgens de analist zou de groep in 2022 haar doelstelling voor een EBIT-marge van 8 procent moeten realiseren. In combinatie met een verbetering van het werkkapitaal moet dat een aantrekkelijk rendement op de vrije kasstroom geven van ongeveer 10 procent. 

  De beurskenner waarschuwt wel dat het bedrijf in het tweede semester last zal hebben van problemen in de toeleveringsketen. Het aandeel klimt meer dan 6 procent hoger. 

 • Amerikaanse futures voorspellen hogere opening

  Wall Street start volgens de futures straks in het groen. De Dow Jones zou 0,1 procent winnen, de S&P500 0,2 procent en de Nasdaq zou 0,6 procent klimmen.

 • Sectoren in de Dow Jones

  Over de op handen zijnde herschikking van de Dow Jones zult u vandaag nog meer horen. Interessant is volgende grafiek die aantoont hoe het gewicht van diverse sectoren de voorbije jaren is geëvolueerd. De grote winnaar is vanzelfsprekend technologie, maar (bio)farma staat ook stevig.

 • Wapengekletter doet Indiase winsten verdwijnen

  In Mumbai zijn eerdere beurswinsten verdwenen. De Sensex zakte 2,1 procent in de min, de Nifty 50 verloor 2,2 procent. Daarmee kwam een einde aan een zesdaagse rally.

  De Indiase regering liet weten dat haar troepen zaterdagnacht slaags zijn geraakt met Chinese strijdkrachten aan de betwiste grens in de Himalaya. Daarmee kwam een einde aan een vredesperiode die sinds mei duurde. De spanning in het gebied loopt nu weer op. Zowel India als China heeft in de buurt duizenden soldaten, tanks, artillerie en gevechtsvliegtuigen samengebracht.

 • Tesla: -80%, Apple: -75%

  Da's even schrikken! Tesla staat ineens 80 procent lager en Apple 75 procent. Is de techbubbel geknapt? Nee hoor, nog niet. Het gaat hierbij gewoon om een stock split. Tesla splitst zijn aandeel in vijf en Apple splitst in vier. Niks aan het handje dus:

 • De Brusselse lunchbox...

  ... staat hier voor u klaar!

  ©BELGA

 • Philips lager na vroegtijdige beëindiging VS-contract

  Het gezondheidsconcern Philips gaat in Amsterdam 1,2 procent lager. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het contract voor de levering van 43.000 beademingsapparaten vroegtijdig beëindigd. Uiteindelijk heeft het ministerie maar 12.300 beademingstoestellen afgenomen, nog geen 30 procent van het totale aantal dat het zou kopen. 

  Het ministerie gaf geen reden voor de annulering van het contract, maar het kan te maken hebben met een hoorzitting van het Amerikaanse Congres waarin Philips ervan beschuldigd werd teveel te vragen voor de beademingsapparaten. Philips zelf denkt echter dat de vroegtijdige beëindiging van het contract daar niets mee te maken heeft en dat het ministerie nu simpelweg genoeg apparaten op voorraad heeft. 

  'Dit is duidelijk negatief voor Philips, want het bedrijf heeft 100 miljoen aan kosten gemaakt om zijn productie te verviervoudigen', zegt analist Marc Hesselink van ING. De analist benadrukt dat de onderneming haar vooruitzichten voor een 'beperkte omzetgroei' niet heeft veranderd, omdat andere activiteiten compenseren voor het contract. 'Maar Philips verlaagt wel zijn marge-verwachtingen licht door een lagere operationele efficiëntie.'

  ©AFP

 • Luxempart ziet intrinsieke waarde 8 procent dalen

  Vanochtend vielend de cijfers van Luxempart nog binnen. De Luxemburgse holding zag haar intrinsieke waarde in het eerste halfjaar 8,3 procent dalen tot 1,44 miljard euro, of omgerekend 69,56 euro per aandeel. Het nettoverlies bedroeg 101 miljoen euro wegens afschrijvingen en waardeverminderingen.

  Luxempart investeerde in de eerste jaarhelft 111 miljoen euro. Het gros ging naar de maker van sluitsystemen voor wijn- en champagneflessen Enoflex en naar de kapitaalverhoging van de Belgische projectontwikkelaar Atenor . Daarnaast verkocht Luxempart voor 100 miljoen euro effecten, waaronder een deel van de Luxemburgse satellietuitbater SES en het e-commercebedrijf Zooplus.

  De portefeuille bestaat voor 69 procent uit directe investeringen, voor 23 procent uit fondsen die beleggen in smallcaps en 8 procent cash. Luxempart heeft 200 miljoen euro liquiditeiten om te investeren. Het aandeel stijgt bijna 1 procent tot 47 euro.

 • ING: 'Exit voorzitter negatief voor Agfa'

  Agfa-Gevaert  brokkelt 1,4 procent af naar 3,64 euro. De ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman noemen de uitleg voor de plotse exit van voorzitter Klaus Röhrig - niet fysiek aanwezig kunnen zijn op het hoofdkantoor - 'niet geheel overtuigend'. 

  'De markt dreigt de exit als negatief te zien, omdat Röhrig de hoop op een nieuw Agfa met meer aandacht voor waardecreatie belichaamde', zeggen de analisten, al voegen ze daar een nuance aan toe. 'Je zou ook kunnen zeggen dat Röhrig nu meer de handen vrij heeft om zijn visie door te drukken.' 

 • Beurzen trappen week sterk af

  Even een round-up van de Europese beurzen: de Bel20  gaat 0,6 procent hoger naar 3.399 punten, voor de Europese steraandelenkorf Euro Stoxx50  is er 0,7 procent winst. Dit mede dankzij een scheut fusiekoorts: Suez  gaat in Parijs bijna een vijfde hoger na het miljardenbod van rivaal Veolia, grootaandeelhouder Engie  profiteert mee met een koerswinst van 6 procent. 

 • WDP en Montea belanden op kooplijst ING

  ING heeft een nieuwe vastgoedanalist: Francesca Ferragina. Daardoor is de opvolging van de vastgoedbedrijven herbekeken en dat leidt tot twee nieuwe adviezen.

  • Het advies voor WDP  gaat van 'houden' naar 'kopen' met een koersdoel van 33,5 euro. 'WDP noteert tegen een gelijkaardige koers-winstratio dan de sectorgenoten, terwijl het groeiprofiel superieur is.'
  • Ook voor Montea  gaat het advies van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel ligt op 110 euro. 'Montea biedt een unieke mix van groei en gezonde fundamentals, met name een schuldratio van 40 procent.'
 • Lagere omzet en stabiele ebitdamarge bij Etex

  Nieuws over een bedrijf op Euronext Expert Market, waar elke dinsdag aandelen van eigenaar wisselen via een veilingsysteem. De bouwmaterialengroep Etex  maakt over het eerste halfjaar een daling van de omzet met 10,8 procent bekend. De brutobedrijfswinst (rebitda) gaat 8,9 procent lager. 'De rebitdamarge blijft met 16,7 procent opmerkelijk stabiel', verwoordt Etex het zelf. 

  Voor de tweede jaarhelft verwacht Etex een omzet en een rebitda die minder dan 5 procent lager zag liggen dan over dezelfde periode in 2019. 'Onze vrije kasstroomgeneratie zal over heel 2020 in lijn liggen met die van 2019.'

  Het crisismanagementteam is snel opgetreden om de financiële impact van de crisis zo veel mogelijk op te vangen, door 9 procent lagere overheadkosten, een strikt beheer van het werkkapitaal en een vermindering van ons investeringsprogramma.
  Paul Van Oyen
  CEO Etex

  De aandeelhouder zag eerder dit jaar het dividend halveren tot 0,29 euro per aandeel, maar Etex heeft nu besloten dat vanaf 13 november nog een tweede dividend van 0,29 euro betaalbaar wordt gesteld. 

  Lees hier ons artikel. 

 • KBC Securities herhaalt houdenadvies voor Van de Velde

  Guy Sips, analist van KBC Securities, herhaalt het houdenadvies en het koersdoel van 23 euro voor de lingeriegroep Van de Velde  na de halfjaarcijfers. Hij vindt het positief dat Van de Velde spreekt over een 'geleidelijk herstel van de omzet'. 'Niettemin is de onzekerheid nog te groot voor Van de Velde om jaarprognoses af te geven.'

 • KBC Securities over vertrek Röhrig (Agfa): 'Vreemde zet'

  Analist Guy Sips vindt het vertrek van voorzitter Klaus Röhrig bij Agfa-Gevaert  een 'vreemde zet'. Hij lijkt ook de vragen te hebben bij de officiële reden van het vertrek: de reisbeperkingen door corona. Sips: 'Corona blijft veel onzekerheid creëren in de printindustrie. De groep blijft een grote impact verwachten in de komende kwartalen.'

  Sips herhaalt wel zijn koopadvies en het koersdoel van 5,8 euro.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De EuroStoxx50 noteert na vijf minuten handel met een winst van 0,5 procent.

  In Parijs schiet Suez  17 procent hoger na het bod van Veolia op het belang van Engie in Suez. Als het bod succesvol is, wil Veolia ook de overige aandelen overnemen.

  Engie   zelf schiet 6 procent hoger en Veolia   wint meer dan 2 procent.

  Philips  is de pineut in Amsterdam met een verlies van 2 procent. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het contract voor de levering van 43.000 beademingsapparaten vroegtijdig beëindigd.

 • Hans De Cuyper (AG Insurance) nieuwe CEO Ageas

  Hans De Cuyper, de huidige CEO van AG Insurance, wordt de nieuwe CEO van Ageas . Bart De Smet wordt voorzitter, ter vervanging van Jozef De Mey. De wissels gaan door zodra ze zijn goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering van 22 oktober.

  De Smet was meer dan 10 jaar CEO. In juni 2009 werd hij CEO van Fortis, dat in 2010 werd omgedoopt tot Ageas.

 • FSMA-insidertransacties: Colruyt-bestuurder aan de verkoopkant

  Dries Colpaert heeft 6.500 aandelen Colruyt  verkocht voor een bedrag van 352.625 euro. Colpaert zit in de raad van bestuur van Colruyt als vertegenwoordiger van Korys (het vehikel van de familie Colruyt). Colpaert werkte  33 jaar voor Colruyt, waarvan 25 jaar als directeur.

  Colpaert verkocht de aandelen afgelopen donderdag, toen het aandeel er 11 winstdagen op rij op had zitten. Hij kreeg 54,25 euro per aandeel. Vrijdag sloot het aandeel ruim 1 procent lager af op 53,52 euro.

 • Van de Velde keert interimdividend uit

  De lingeriegroep Van de Velde  zag de omzet in de eerste helft van het jaar - op vergelijkbare basis - met 26,5 procent zakken tot 82,9 miljoen euro. Dat is het gevolg van de winkelsluitingen vanaf midden maart.  De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte - opnieuw op vergelijkbare basis - met 31 procent tot 22,3 miljoen euro. Van de Velde ging de omzetdaling te lijf met lagere kosten. Helemaal onderaan op de resultatenrekening was er een nettowinst van 5 miljoen euro.

  Opvallend is dat Van de Velde weer aanknoopt met aandeelhoudersvergoedingen. Er komt een interim-dividend van 1 euro bruto. Het dividend wordt woensdag van het aandeel geknipt en komt op 4 september op de rekening van de aandeelhouder. Voorts worden de inkopen van eigen aandelen hervat. Het gaat om een programma van maximaal 15 miljoen euro dat op 18 maart werd stopgezet.

  Van de Velde verwijst naar de sterke balans en de beschikbare kaspositie van 42,9 miljoen euro.

  Aangezien het hersteltempo in de verschillende markten onzeker blijft en dat zowel de impact van mogelijke nieuwe lockdowns als de vorm van herstel moeilijk te voorspellen valt, maken we geen vooruitzichten voor 2020.
  Van de Velde

  Lees hier ons artikel.

 • Jarige Buffett stopt miljarden in Japanse aandelen

  Warren Buffett, die gisteren 90 jaar werd, plaatst een miljardenzet op de Japanse economie. Zijn vehikel Berkshire Hathaway kocht over de voorbije twaalf maanden een belang van telkens bijna 5 procent in de brokers Itochu, Marubeni, Mitsubishi Corp, Mitsui en Sumitomo. De aandelen van deze vijf bedrijven stegen op de beurs van Tokio telkens met minstens 5 procent, na het bericht daarover van Berkshire. In totaal gaat het om een investering van meer dan 6 miljard dollar. De miljardeninvestering helpt de Japanse Nikkei225-index vandaag 1,4 procent hoger.

  De vermelde brokers zijn voornamelijk actief in de handel van energie en ruwe grondstoffen. Ze noteren alle vijf onder de boekwaarde en bieden een hoog dividendrendement. 'Deze brokers genereren hoge kasstromen en hun businessmodel is niet zo gemakkelijk na te bootsen', zegt Thanh Ha Pham, analist van Jefferies Japan aan Bloomberg.

  Berkshire maakte duidelijk dat de belangen in de brokers er zijn voor de lange termijn. 'Net zoals we al 32 jaar in Coca-Cola zitten, 29 jaar in American Express en 20 jaar in Moody's.'

  Het verheugt me dat we deelnemen aan de toekomst van Japan.
  Warren Buffett
  CEO Berkshire Hathaway

 • Nestlé biedt overnamepremie van 174 procent voor biotechbedrijf

  De dag is nauwelijks begonnen en de tweede miljardendeal rolt al over de schermen: Nestlé lanceert een overnamebod op het biotechbedrijf Aimmune . De Zwitserse voedingsgigant biedt 34,50 dollar per aandeel, een premie van... 174 procent op de slotkoers van 12,60 dollar vrijdag op Nasdaq. 

  Het bod waardeert Aimmune, een specialist in pindanotenallergie, op 2,6 miljard dollar. Dat is inclusief het belang van 25,6 procent dat Nestlé al in handen heeft. 

 • 61 miljoen euro winst voor KBC Ancora

  Nog nieuws van vrijdagavond. KBC Ancora  boekte in het afgelopen boekjaar 2019-2020 een winst van 60,8 miljoen euro, of 0,78 euro per aandeel. Dat is een forse daling tegenover het jaar daarvoor, toen KBC Ancora 253,7 miljoen euro verdiende.

  Zoals altijd werd het resultaat bepaald door de inkomsten van het interim-dividend uit de participatie in KBC Groep (77,5 miljoen euro), minus werkingskosten (2,2 miljoen euro) en interestlasten (14,5 miljoen euro).

  KBC Ancora zal over boekjaar 2019/2020 geen interim-dividend uitkeren, noch een slotdividend voorstellen. De monoholding had dat al op 2 april aangekondigd.

 • Klaus Röhrig stapt op als voorzitter van Agfa

  Klaus Röhrig stapt op als voorzitter van Afga-Gevaert . De Fransman Frank Aranzana vervangt hem. Röhrig maakt zich naar eigen zeggen steeds meer zorgen over zijn gebrek aan fysieke aanwezigheid op de hoofdzetel van het bedrijf in Mortsel. Door de ernstige reisbeperkingen door de coronacrisis, die volgens hem nog heel wat maanden zullen duren, vindt hij het beter zijn ontslag aan te bieden.

  Röhrig was sinds mei 2019 voorzitter van Agfa. Hij is ook de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf. In maart kocht hij via zijn investeringsfonds AOC Technology voor 6,94 miljoen euro aan aandelen en bouwde zo een belang van 14,6 procent uit.

  Lees hier ons artikel.

 • 5 favoriete aandelen van Marc Leyder

  De directeur vermogensadvies van Van Lanschot tipt onder meer op Gimv en Total.

  Graag hierheen voor de oogappels van Marc Leyder.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen openen naar verwachting 0,8 procent hoger, voorspellen de EuroStoxx50-futures. Beleggers zetten hun hoop op een coronavaccin en putten moed uit afnemende spanningen tussen de VS en China.

  ©REUTERS

 • Waar u deze week naar uit moet kijken

  De Londense beurs is dicht voor een bank holiday, maar dat betekent niet dat de beurshandel per se rustig wordt vandaag. Er is de Dow-reshuffle straks, het bod van Veolia op Suez (zie vorige post) en in België zijn er halfjaarcijfers van Van de Velde en Resilux. De belangrijkste agendapunten leest u hier

 • Veolia zorgt voor animo met miljardenbod op Suez

  Het weekend is vaak het moment om deals in de steigers te zetten, ook in Frankrijk. Veolia  komt niet geheel verrassend met een bod op zijn land- en sectorgenoot Suez  in de poging een wereldmarktleider in milieudiensten te creëren. Veolia maakt handig gebruik van het feit dat Engie eind juni zijn controlebelang in Suez eind juli in de verkoop gezet heeft. 

 • Le nouveau Dow est arrivé

  Goedemorgen! We starten met een vooruitblik op Wall Street straks. Daar zal de oudste beursbarometer ter wereld er vandaag heel anders uitzien. Apple  splitst vandaag zijn stevig doorgestegen aandeel in vier, wat de indexbeheerder aangreep om de Dow Jones  stevig op te frissen met drie nieuwkomers.

  Ook Tesla  splitst vandaag zijn stratosferisch gestegen aandeel, in vijf. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud