1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street duikt opnieuw lager

Een waslijst stimulusmaatregelen kan de beurzen niet uit het slop halen. Eén sector scoort in volle coronacrisis zowel in Brussel als op Wall Street: kruideniers. Wall Street duikt opnieuw lager.
 • Geen Fed vanavond

  Mocht u wachten op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) vanavond: dat gaat niet door. Dat staat op de website van de monetaire autoriteit:

 • Zakt S&P500 onder zijn vorige bodem?

  Op dit moment is de S&P500 in gevecht met zijn bodem van december 2018: 2.351,10 punten. Voor wie in technische analyse gelooft: als de index eronder sluit, zijn verdere forse dalingen makkelijker mogelijk.

 • Carnival it ain't

  Nee, het is voor Carnival  geen carnaval. Ook vandaag krijgt de Amerikaanse uitbater van cruiseschepen een klap vanjewelste en ziet hij meer dan een derde van de koers gaan:

 • Kooppaniek in Colruyt zet Bel20 op winst

  De slotbel: de Bel20  was voor één keer de 'outperformer'. Met dank aan een onwaarschijnlijke kooppaniek in kruidenier Colruyt : plus 20,8 procent naar 58,66 euro. Alstublieft. 

 • ECB probeert blunder recht te zetten

  Volgens Bloomberg en The Wall Street Journal koopt de Europese Centrale Bank de jongste dagen extra Italiaans papier. Frankfurt zou pogingen doen om de eerdere blunder van voorzitster Christine Lagarde recht te zetten. Die ontketende vorige week een verkoopgolf in Italiaans papier door te stellen dat 'spreads niet de job van de ECB zijn'. 

 • 'Verbod op shortselling heeft geen zin'

  Voormalig optiehandelaar en beursveteraan Maarten Mosselman zegt dat het verbod op shortselling van de beurswaakhond FSMA geen zin heeft. 'Uit onderzoeken is nooit gebleken dat het nuttig is. Daarnaast is het een waanidee dat koersdalingen alleen komen door verkopers, de kopers bieden ook minder voor aandelen', zegt Mosselman. Hij sluit af met de volgende woorden:

  De markt is nu eenmaal de markt, ook als de consequenties zijn dat de koersen omlaag gaan.
  Maarten Mosselman
  Voormalig optiehandelaar

 • Aantal besmettingen in Italië lijkt te stabiliseren

  Positief nieuws. Het aantal besmettingen in Italië lijkt (wij kloppen hier even op hout) te stabiliseren:

 • VS willen 500 miljard dollar aan cashcadeautjes

  Het Amerikaanse ministerie van Financiën geeft het eerste voorzetje voor iets dat begint te lijken op helikoptergeld. Het ministerie meldt dat het op 6 april 250 miljard dollar cash wil geven aan huishoudens. Midden mei zou een tweede ronde volgen:

  Maar de Amerikanen hoeven nog niet direct bij de brievenbus te zitten wachten, want het plan moet nog goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres. Het plan omvat naast cashcadeautjes ook 50 miljard dollar voor de vliegtuigmaatschappijen, 150 miljard dollar aan garanties voor leningen aan andere sectoren in nood en 300 miljard dollar garanties voor kleine bedrijven. Het plan lijkt ervan uit te gaan dat veel van de leningen niet terugbetaald worden.

 • Hoe het nog met de olieprijs is? Don't ask.

  30 dollar de bodem van het vat? Nee dus. We staan nu op 23 dollar. 

 • 'Je kunt nog prima shorten op Belgische aandelen'

  Stefan Willems van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) zegt dat het verbod op shortselling het shorten van Belgische aandelen niet onmogelijk maakt. Volgens hem zijn er nog altijd derivaten te koop waarmee je kunt profiteren van een koersval:

  Je kunt nog altijd een turbo short kopen op de Belgische aandelen die een grotere marktkapitalisatie hebben. Ook daarmee kun je inspelen op een koersdaling, zodat je geen aandelen hoeft te lenen om die te verkopen.
  Stefan Willems
  VFB

 • ... mede door de hallucinante glijvlucht van Boeing

  De tuimelperte van de Dow is vooral ingegeven door Boeing . De vliegtuigbouwer duikt nog maar eens 16 procent lager naar 104 dollar, nadat hij vorige week om een steunpakket van 'minstens 60 miljard dollar' voor de sector smeekte. Pro memorie: het aandeel piekte net iets meer dan een jaar geleden op bijna 450 dollar. 

 • Dow Jones duikt onder 20.000 punten ...

  Voor het eerst sinds februari 2017 duikt de Dow Jones  onder de grens van 20.000 punten. Met andere woorden: Wall Street is het gros van de 'Trump-rally' nu kwijtgespeeld. Bij de verkiezingszege van de 45ste Amerikaanse president noteerde de Dow rond 18.300 punten. 

 • EVS: 'We veranderen niks aan dividendpolitiek'

  We polsten bij Yvan Absil, CFO van EVS, naar een reactie op de aankondigingen van Kinepolis en Van de Velde. Beide bedrijven zeggen het dividend te schrappen. 'Op dit ogenblik plannen wij het aangekondigde dividend niet te wijzigen', zegt Absil.

  We hebben netto 60 miljoen in kas en zo'n gezonde balans kan in de huidige marktomgeving helpen
  Yvan Absil
  CFO EVS

  'Zoals we vorige maand bij de jaarcijfers meldden, beschikten we eind 2019 over 60 miljoen nettocash en zo'n gezonde balans kan in de huidige marktomgeving helpen. We zetten ook de inkoop van eigen aandelen voort.'.

 • Ook Scania legt productie in Europa stil

  Vrachtwagenbouwer Scania, een onderdeel van de Volkswagen -groep, stopt de productie in zijn meeste Europese fabrieken. De productiestop gaat volgende woensdag (25 maart) in en is te wijten aan een gebrek aan onderdelen en aan grote verstoringen in de aanvoer- en logistieke keten als gevolg van de verspreiding van het coronavirus.

 • De beurs pakt ook omwegen voor shorters aan

  Voor de beurzen in Spanje, Frankrijk, Italië en Brussel gelden met onmiddellijke ingang een aantal beperkingen om short selling tegen te gaan. Er mag niet meer gehandeld worden in aandelenopties, indexopties of aandelenfutures. Voor indexfutures is het mogelijk om longposities uit te breiden, maar dat is niet mogelijk bij shortposities. 

 • Trump sluit grens met Canada

  De Verenigde Straten sluiten hun noordelijke grens met Canada voor alle ‘niet essentieel verkeer’, zo heeft president Trump laten weten. De maatregel past in de strijd tegen het coronavirus. De handel met buurland Canada zou evenwel niet getroffen worden.

  Terwijl het openbaar leven ook in de States meer en meer stilvalt, duiken op Wall Street de indexen in het rood. De zware economische schade die het coronavirus aanricht beangstigt beleggers.

 • Kruideniers, de nieuwe dotcommers

  Op een somber Wall Street is het lijstje 'toppers' behoorlijk kort. Maar voor één keer is dat lijstje geen onderonsje van de hippe Silicon Valley-namen die de jongste jaren Nasdaq steeds hoger hebben gestuwd.

  Wel good old kruideniers. Walmart  spurt ruim 6 procent hoger naar 126,8 dollar, voor Kroger  is er 9 procent winst naar 39 dollar. Kroger is de grootste klassieke kruidenier van de Verenigde Staten en kun je als pionier van de klantenkaarten en de eigen tankstations gerust de Colruyt van de States noemen. Net als de Belgen is er ook bij de Amerikanen hamsterwoede uitgebroken. Dat is het geval in de 'bakstenen' supermarkten, maar zeker ook bij het online aanbod.

  Die online bestellingen moeten natuurlijk thuis geleverd worden. Daarom dat ook pakjesreuzen FedEx en UPS op winst noteren. FedEx  slikte gisteren nochtans zijn winstprognoses voor het lopende boekjaar in en dat voor het eerst in een halve eeuw geschiedenis, een feit dat opnieuw illustreert hoe uitzonderlijk de coronacrisis is voor de wereldeconomie. 

 • Porsche legt productie stil

  Net al andere autobouwers legt nu ook Porsche de productie stil. En dat gebeurt helemaal, zowel in de moederfabriek van Zuffenhausen (Stuttgart) als in Leipzig. De stop geldt voorlopig voor twee weken.

  ‘Met deze stap antwoordt de sportwagenfabrikant op de significante versnelling in de graad van besmetting door het coronavirus en op de maatregelen die de bevoegde overheden hebben genomen’, klinkt het in een persbericht. Porsche wil vooreerst zijn personeel beschermen, maar geeft toe dat een ordentelijke productie ook niet meer mogelijk is door bottlenecks in de wereldwijde aanvoerketens.

  Porsche maakt zich ook op voor een daling van de vraag en wil tevens zijn financiële sterkte veiligstellen.

  Porsche is een volledige dochter van de Volkswagen -groep. Het aandeel Porsche in Frankfurt is louter een monoholding imet VW-aandelen en heeft dus alleen indirect nog iets te maken met de sportwagenbouwer uit Stuttgart.

 • Naar minder ‘buybacks’ in de VS

  Zolang de Amerikaanse beurzen hun schier eindeloze klim voortzetten, waren er heel wat bedrijven en banken die hun cash gebruikten om eigen aandelen in te kopen. Ze deden dat om aandeelhouderswaarde te creëren maar ook omdat ze niet direct een andere bestemming voor hun geld vonden.

  Maar voor veel bedrijven is dat liedje stilaan uit, zeggen door Bloomberg gepolste analisten. Aandelen inkopen is een luxe die bedrijven zich in de huidige omstandigheden niet langer kunnen permitteren, klinkt het.

  Vorige week  zetten alvast acht grote Amerikaanse banken hun inkoopprogramma’s stop. Volgens analisten van Evercore ISI zullen nog meer bedrijven volgen.

 • ING: 'Stijgende rentes zijn noodkreet aan de ECB'

  De economen van ING gaan in op de wilde koersschommelingen op de obligatiemarkten, ook en zeker in Europa.

  Hogere rentes zijn zeker mogelijk op korte termijn zolang de Europese Centrale Bank haar inkopen van staatspapier niet verhoog
  Antoine Bouvet
  ING-obligatiestrateeg

  'Dit is een noodkreet aan adres van de ECB', zegt Antoine Bouvet, obligatiestrateeg van ING. 'Hogere rentes zijn zeker mogelijk op korte termijn zolang de Europese Centrale Bank haar inkopen van staatspapier niet verhoogt'.

 • Bank of England zal onbeperkt geld in economie pompen

  De nieuwe voorzitter van de Britse centrale Bank (BoE), Andrew Bailey, zegt dat hij bereid is een onbeperkte hoeveelheid geld te pompen in een programma dat commercial paper - leningen aan grote bedrijven - direct opkoopt van grote ondernemingen. Door meer direct geld te verstrekken aan grote bedrijven, zorgt de monetaire autoriteit ervoor dat banken meer financiële ruimte overhebben om aan kmo's geld uit te lenen. 

  Volgens Bailey is het doel van de centrale bank om de economische schade te beperken tot 'verstorend' in plaats van 'destructief', maar de situatie is volgens hem 'ernstig'. Volgens de voorzitter is het einde van de financiële ellende nog niet in zicht: 'Ik denk dat we er nog helemaal niet zijn.'

  Terzijde: Andrew Bailey startte ... maandag. Van een vliegende start gesproken. 

 • Stevige openingsverliezen in New York

  De Amerikaanse beurzen zijn flink in het rood geopend. Na een klein halfuur handel zakt de Dow Jones 4,5 procent. De S&P500 geeft 3,8 procent prijs en de Nasdaq Composite 4,9 procent.

  De gigantische weerslag van de coronavirusepidemie - en vooral van alle maatregelen om die te bedwingen - weegt voor beleggers duidelijk zwaarder door dan de ongeziene maatregelen die overheden wereldwijd nemen.

  Dinsdag was de S&P500 nog 6 procent hersteld nadat bekend raakte dat de regering-Trump voor 1.000 miljard dollar aan steunmaatregelen overwoog en de Federal Reserve nog een extra duit in het zakje doet.

 • De Europese beurzen: stand van zaken

  Door de zoveelste tuimelperte van de bankaandelen koerst de Euro Stoxx50 , de korf Europese steraandelen, nu 6 procent in het rood. En zelfs de Bel20  houdt de voeten niet meer droog met een miniem verlies, ondanks de remonte van Colruyt en Proximus. 

 • De Fed haalt alles uit de kast, een chronologie

  Even tureluurs van de bijna dagelijkse maatregelen die de Amerikaanse centraal bankiers om de impact van de coronacrisis in te perken? Dit chronologisch overzicht kan helpen:

 • Enorme Europese honger naar dollars

  Europese banken namen woensdag 112 miljard door de Federal Reserve 'uitgeleende' dollars op, het hoogste peil sinds de financiële crisis. Een illustratie van hoe sterk Europese bedrijven cash, vooral dollars, aan het hamsteren zijn. 

 • Facebook geeft al zijn medewerkers 1.000 dollar

  Facebook keert aan al zijn 45.000 vaste voltijdse medewerkers een bonus van 1.000 dollar (911 euro) uit zodat ze hun uitgaven kunnen blijven doen gedurende de uitbraak van het coronavirus. CEO Mark Zuckerberg kondigde deze beslissing dinsdag aan in een memo aan de werknemers van het sociale-media-bedrijf . De medewerkers van de groep werken nu vanuit huis om besmetting met het virus te voorkomen. Vanuit hun thuisbasis kunnen ze echter niet profiteren van de reguliere maaltijden die ze in de kantine krijgen en andere diensten die Facebook verstrekt aan zijn werknemers. 

 • De remonte van Colruyt en Proximus in beeld

  Terwijl de Bel20  sinds begin dit jaar nog altijd 35 procent lager noteert, is deze week het herstel indrukwekkend van Colruyt  en Proximus . De supermarktketen noteert nu zelfs 12 procent hoger sinds nieuwjaar, de telecomoperator heeft in een mum van tijd het verlies ingepert tot 9 procent. 

  Omdat een grafiek boekdelen spreekt:

 • Degroof Petercam: 'Met deze 10 aandelen kom je de crisis door'

  40 procent. Zoveel is de Bel20 in vier weken lager getuimeld. De Amsterdamse AEX moet niet veel 'onder' doen. De analisten erkennen dat het op dit ogenblik erg mdie oeilijk is de economisch impact precies in te schatten, maar dat erg groot zal zijn is zeker. Evenmin zeker is of de correctie nu voorbij is. 

  Toch doen ze een poging beleggers die in het nog smeulen puin onterecht afgestrafte aandelen zoeken, 'eerste ideeën' aan te reiken. Eerste ideeën weliswaar voor langetermijnbeleggers op zoek naar bedrijven die voldoende kwaliteit hebben om deze crisis te doorstaan. Met de disclaimer dus dat je niet per se meteen een spectaculaire heropleving mag verwachten, komt hier het Lage Landen tiental:

  • ASMI
  • Colruyt
  • Fagron
  • IMCD
  • Just Eat Takeaway
  • OCI
  • SBM Offshore
  • Shurgard
  • Telenet
  • Umicore
 • Verkoopgolf overheidsobligaties

  Wereldwijd zien we dat beleggers overheidsobligaties verkopen, waardoor de rentes op staatsobligaties stijgen. De Duitse tienjaarsrente gaat met 15 basispunten hoger tot -0,28 procent, de Belgische rente stijgt met bijna 20 basispunten tot 0,483 procent en de Italiaanse rente op een tienjaars klimt 19 basispunten tot 2,18 procent. Ook buiten Europa gaan de rentes omhoog: de Amerikaanse tienjaarsrente veert 11 basispunten op tot 1,14 procent. 

  Dus waarom gaan de rentes hoger? Er zijn meerdere verklaringen. Een verklaring is dat de aangekondigde stevige stimulusplannen - om de economische schade van het coronavirus te beperken - voor meer aanbod van overheidsobligaties zorgen. Meer aanbod leidt bij gelijkblijvende vraag tot een lagere prijs van obligaties en dat komt neer op een hogere rente. 

  Maar er is ook nog een meer economische verklaring voor het fenomeen. Dat beschrijft econoom Bas Jacobs op Twitter... 

 • Hamsterwoede Colruyt en Proximus houdt aan

  Colruyt bewijst zich opnieuw als onineembare burcht temidden van de beurspaniek. Het distributiegroep trekt opnieuw 6 procent hoger.

  In de Bel20 moet het enkel Proximus  laten voorgaan dat net als gisteren massaal wordt ingekocht. De telecomgroep noteert met 12 procent winst.

  De Bel20 is in de voormiddaghandel de onbetwiste primus inter pares. Terwijl andere Europese indexen diepe verliezen slikken, trekt de Brusselse sterindex gestaag hoger met rond 11u een winst van 1 procent.

  Colruyt vs Bel20

 • Vice-premier Japan hint op annuleren Olympische Spelen

  Slecht nieuws voor de beeldgroep EVS , maar niet geheel onverwachts. De Japanse vice-premier Taro Aso hint op een annulering van de Olympische Spelen in het land, zelfs als Japan het coronavirus onder controle zou krijgen. 'Als andere landen hun atleten niet kunnen sturen, heeft het weinig nut de spelen te houden.':

 • Degroof verlaagt koersdoel Van de Velde en Bpost

  Degroof Petercam verlaagt het koersdoel van Van de Velde  van 31 euro naar 23 euro. Het advies blijft houden.

  'Bij gebrek aan zicht op hoe lang de corona-uitbraak nog aanhoudt, begrijpen we de beslissing volkomen om het dividend en de aandeleninkoop op te schorten', zegt analiste Nathalie Debruyne. 'Het bedrijf had in 2019 een solide kaspositie van 41 miljoen maar zal allicht in sterke mate door het virus getroffen worden.'

  Het beurshuis verlaagt ook het koersdoel van Bpost van 8,5 euro naar 7 euro. Het advies blijft houden.

  Ondanks een relatief sterke top line, was de brutowinst in het vierde kwartaal weinig indrukwekkend. We hadden verwacht dat 2020 opnieuw slecht zou worden, maar de outlook van 240 tot 270 miljoen euro brutowinst is nog voorzichtiger dan we verwacht hadden. Deze winstverwachting neemt dan nog de impact van Covid-19 niet mee in de berekening. Die zal zwaar wegen door de lagere internationale post en een terugval van de reclamebrochures.', aldus analist Frank Claassen.

 • Kepler neemt Ahold Delhaize en KPN op in favorietenlijst

  Kepler Cheuvreux identificeert Ahold Delhaize  en KPN  als mogelijke winnaars van het coronavirus. Ahold Delhaize mocht daarom maandag al op de kooplijst en wordt nu samen met KNP toegevoegd aan de top picks.

  Het spijkerde ook zijn winstmodel voor Ahold Delhaize bij. 'In het bijzonder dankzij de shift van buitenshuis eten naar thuismaaltijden, verhogen we onze verwachte winst per aandeel met 4,6 procent voor 2020', aldus het beurshuis.

 • FSMA Insider Transacties | Aankopen bij Xior en GBL

  Het mag bemoedigend heten dat tal van leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven van de gezakte koersen gebruikmaken om aandelen in te kopen.

  Bij GBL  kocht CEO Ian Gallienne een pakket ter waarde van 293.000 euro aan een gemiddelde koers van 58,78 euro. Ook bestuurder Victor Delloye kocht bij.

  Bij Xior kocht CEO Christian Teunissen een pakket ter waarde van 100.000 euro aan een gemiddelde koers van 38,50 euro. Ook CIO Bastian Grijpink kocht bij.

  Bij Resilux  kocht CFO Peter Mommerency bij voor een bescheiden bedrag (<10.000 euro).

  Bij Ackermans & van Haaren oefende bestuurder Tom Bamelis opties uit.

  Minder bemoedigend zijn dan weer de verkopen waarvan de FSMA melding maakt:

  Bij AB InBev verkocht stategie- en technologiedirecteur David Almeida een pakket van liefst 30 miljoen euro (!) aan een gemiddelde koers van 44,13 euro.

  Bij Montea  verkocht bestuursvoorzitter Dirk De Pauw een pakket ter waarde van 266.000 euro aan een gemiddelde koers van 81,54 euro.

 • EVS op laagste koers in 16 jaar

  Op de Brusselse beurs zakt EVS   kort na opening naar 10,92 euro, de laagste koers sinds september 2004 (!). De specialist in beeldservers voor live sportverslaggeving kampte al met een zeer moeilijke markt en de coronacrisis komt daar nog eens keihard bovenop, onder meer via het uitstel van het Europees kampioenschap voetbal van dit naar volgend jaar.

  KBC Securities verlaagt het koersdoel voor EVS van 20 naar 17 euro. 'We raming de directe impact van het uitstel van het EK op 5 miljoen euro', zegt analist Guy Sips. 'We verlagen ook onze omzetprognose voor 2020 naar 95 miljoen euro. Dat is lager dan de 100 à 120 miljoen, inclusief EK dus, dat het management vorige maand vooropstelde.'

  Pro memorie: EVS belooft beleggers zeker tot 2022 een dividend van bruto 1 euro, als een soort 'wachtgeld' tot de kwakkelende mediamarkt eindelijk weer aantrekt. Bij de huidige gedecimeerde beurskoers vertaalt zich dat in een optisch erg fors verwacht dividendrendement van bruto meer dan 9 procent. 

  Bedrijven als Van de Velde en Kinepolis kondigden al aan het dividend te schrappen, om uit voorzorg zo veel mogelijk cash in het bedrijf te houden. 'EVS heeft een zeer sterke balans en op het ogenblik denken we niet dat het dividend in het gedrang komt', schrijft Sips. EVS zet tot nader order ook de inkoop van eigen aandelen voort.   

 • Europese beurzen duiken dieper | Inditex | BMW | Vallourec

  De Europese beurzen duiken dieper in verlies ondanks het wereldwijde opbod aan stimulus. De Euro Stoxx 50  duikt 4,6 procent lager.

  Inditex  gaat 2,8 procent lager in Madrid. De kledingroep schrapt voorlopig zijn dividend.

  BMW gaat in Frankfurt 6 procent lager. De autobouwer waarschuwt voor een grote impact van het coronavirus op de verkoop.

  Vallourec  kan eindelijk wat van zijn monsterverlies goedmaken in Parijs. De wereldmarktleider in buizen voor de olie-industrie, waar de investeringen naar alle verwachting zullen kelderen door de lage olieprijs, werd gedegradeerd tot centjesaandeel. Bij opening komt er 10 procent bij maar de balans blijft zeer slecht: -70 procent sinds Nieuwjaar.

 • Brussel beperkt verlies | Van de Velde | Econocom | Bpost

  De Brusselse beurs bouwt geen vervolg aan de berenrally op Wall Street gisteren. De Bel20  levert bij opening 0,4 procent in tot 2.518 punten na een uiterst schizofrene handelsdag dinsdag. De Bel20 doet daarmee veel beter dan het Europees gemiddelde .

  Van de Velde  verliest 7 procent. De lingeriegroep steekt haar pas aangekondigde inkoopprogramma én dividend weer in het koelvak om de balans te spekken tegen het coronavirus.

  Bpost  wint 3,4 procent. Het postbedrijf kwam gisteren nabeurs met een winstalarm.

  Econocom verliest 0,6 procent. Oprichter Bouchard krijgt door het coronavirus niet voldoende middelen bij elkaar om zijn belang in de IT-dienstengroep te vergroten.

 • Inditex (Zara) bevriest dividend

  Inditex, de Spaanse moderetailgroep boven Zara, verwacht dat de winst in 2020 zal wegsmelten door het coronavirus. Het zal voorlopig geen dividend uitkeren tot er beter zicht is op de impact.

 • Futures wijzen op rode opening

  De futures wijzen op een openingsverlies van 3,5 procent voor de Euro Stoxx 50  .

 • Van de Velde schrapt aandeleninkoop en dividend

  Dit loopt net binnen. Van de Velde stopt het geplande inkoopprogramma van eigen aandelen en zal de algemene aandeelhoudersvergadering vragen om voorlopig geen dividend uit te betalen. 'Gelet op de grote onzekerheid rond de impact van het coronavirus op onze onderneming, wenst de bestuursraad de cashpositie te verstevigen', aldus het persbericht.

  Van de Velde keurde einde februari nog een programma goed waarbij het voor 15 miljoen euro eigen aandelen zou inslaan.

 • Galapagos verhoogt kapitaal via warrants

  Galapagos  heeft zijn kapitaal met 5,4 miljoen euro versterkt via de uitgifte van nieuwe aandelen via warrants. CEO Onno van de Stolpe heeft 15.000 warrants uitgeoefend, een tiende van het totaal. Drie directieleden en twee bestuursleden oefenden eveneens opties uit.

  Het maatschappelijk kapitaal (het maximumbedrag waarvoor een bedrijf aandelen mag uitgeven) van Galapagos bedraagt nu 351 miljoen euro.

 • VolkerWessels verdwijnt met Pasen van de beurs

  Bouwbedrijf VolkerWessels beleeft op14 april zijn laatste handelsdag op de Amsterdamse beurs en verdwijnt dinsdag na het Paasweekend van de beurs. De onderneming wordt overgenomen door Reggeborgh, het investeringsfonds van de familie Wessels.

  Reggeborgh deed vorig jaar een bod op VolkerWessels van 22,20 euro per aandeel, inclusief interim-dividend. Begin deze maand kreeg Reggeborgh de vereiste 95 procent van het kapitaal in handen en vroeg de investeerder de beursexit aan.

 • Oliebodem is zoek

  De meltdown van de olieprijs duurt voort. De prijs voor een vat ruwe Brentolie zakte een tijdlang naar zijn laagste prijs in 17 jaar. De futures in New York gingen met 2,8 onderuit naar 26,6 dollar per vat, het laagste peil sinds mei 2003.

  Het coronavirus brengt de wereldeconomie tot stilstand en treft dus ook in zeer sterke mate de vraag naar olie. En dat terwijl de Russen en de Saoedi's de markt uitgerekend nu met olie overspoelen en een verbeten strijd voeren om marktaandeel.

  Op dit moment dikt de olieprijs weer wat aan naar 27,7 dollar per vat. Goldman Sachs voorspelt dat de prijs nog verder kan zakken naar 20 dollar per vat als de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië aanhoudt.

 • Bel20: een hallucinante maand in beeld

  Gisteren was het exact een maand geleden dat de Bel20  op 17 februari in de loop van de handelsdag met 4.201,35 punten het hoogste peil in 13 jaar (!) aanvinkte. Een ander tijdperk was dat. Een maand later noteert de Brusselse beursbarometer 40 procent lager en zijn we teruggeflitst naar het laagste peil in zeven jaar. 

  De 'historische' maand in beeld:

 • Algemeen shortverbod tot 17 april

  De FSMA scherpte gisteravond zijn shortverbod nog aan: er komt een algemeen verbod op shortselling tot 17 april.

 • Helikoptergeluid stuwt Amerikaanse rente

  Gisteren leek de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin te hinten op een soort helikoptergeld, namelijk Amerikanen die 'binnen twee weken' elk een cheque in de bus zouden krijgen om de coronacrisis te bestrijden.

  Het effect triggerde een berenrally op Wall Street. En het stuwde de rente op Amerikaans tienjaarspapier voor het eerst sinds 4 maart weer nipt boven 1 procent.

 • Coronavirus doorkruist machtsgreep Bouchard bij Econocom

  Grootaandeelhouder Jean-Louis Bouchard van Econocom  gaat via zijn holding Econocom International dan toch geen extra 5,4 procent van de IT-dienstengroep kopen. Dat maakte het bedrijf nabeurs bekend. Bouchard krijgt door het coronavirus de financiering van de vorige maand aangekondigde transactie bij de banken niet rond. 

  Het bekomen van die financiering was een opschortende voorwaarde voor de deal. Ze bedroeg een kleine 40 miljoen euro.

  Bouchard, de oprichter en voorzitter van Econocom, zou dankzij de transactie zijn belang hebben opgetrokken tot 41,8 procent. Eenmaal de stof van de coronacrisis is gaan liggen, overweegt de Franse IT-ondernemer om de beoogde transactie toch nog te laten doorgaan.

 • 'Noem een getal en verdubbel het'

  Het wereldwijde opbod in stimulus, zowel van overheden als van centrale banken, draait op volle toeren in de hoop de coronapaniek in te dijken.

  Kurt Vansteeland geeft u een overzicht van de koortsachtige wedloop.

 • Bpost geeft winstwaarschuwing

  Gisteren nabeurs kwam Bpost met cijfers. Het postbedrijf zag zijn winst in 2019 fors dalen. Die neergang zet dit jaar door, luidde de verwachting.

 • Komt er een Europese corona-obligatie?

  Angela Merkel sloot in een persconferentie gisteren in Berlijn niet uit dat de Europese Unie een gezamenlijke schulduitgifte zal doen om de impact van het coronavirus te bestrijden. Dat betekent een merkbare versoepeling in de houding van de Duitsers, die bepalend zal zijn voor welke financiële middelen de EU zal bovenhalen.

  Lidstaten brengen apart grote steunpakketten tegen het coronavirus op de been, maar voorlopig blijft het wachten op Europese coördinatie.

  Een zogenaamde 'eurobond' was lange tijd taboe voor de Duitsers, zelfs op het hoogtepunt van de financiële crisis. Dat Merkel er nu dus wel over zou willen praten, wijst erop hoe bezorgd de regeringsleiders zijn over de impact van het virus op de economie binnen de muntunie en op zwakkere lidstaten.

  Europese leiders overwegen ook om het ESM-mechanisme in gang te steken, een permanent noodfonds van 410 miljard euro.

 • To buy or not to buy?

  That is the question. Het is jaren geleden dat de beurskoersen, zelfs van de beste kwaliteitsaandelen, nog zo laag noteerden. Het kan jeuken om wat kooporders door te sturen. Maar voorzichtigheid is geboden, waarschuwen experts.

  Collega Serge Mampaey ging na wat de juiste modus operandi is voor beleggers in een woelige zee.

 • Beurzen duiken in verlies

  Goedemorgen. We starten een nieuwe Markten Live op waar we voor u het nieuws vanop de financiële markten verslaan. Voor updates over het coronavirus, verwijzen we naar deze blog

  Amerikaanse en Europese aandelenfutures wijzen op verlies. Beleggers blijven wereldwijd de beurswaarderingen aftoetsen aan een koortsachtige nieuwsstroom over het coronavirus. Helikoptergeluiden zetten gisteren Wall Street op forse winst. De Bel20 sloot met een schijnbaar 'normale' eindscore van -0,3 procent maar kende in wezen een van zijn meest schizofrene beursdagen in de geschiedenis.

  In Azië noteren de beurzen momenteel gemengd, met een scherp verlies in Sydney (-6%) en een stevige winst in Tokio (+4%).

  'Het ontbrekende ingrediënt blijft een duidelijk teken dat het aantal coronabesmettingen aan het pieken is', zegt Paul O' Conner, analist bij Janus Henderson. 'En daar zijn we momenteel nog niet.'

  Beleggers blijven beurswaarderingen aftoetsen aan een koortsachtige nieuwsstroom over het coronavirus. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud