1. Markten Live
 2. Live blog
live

Vastgoed troef in Brussel

Vastgoedgroepen Atenor en Aedifica kwamen nabeurs met fraaie halfjaarcijfers. De Europese beurzen sloten met winst na positieve ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Hongkong.
 • Drukke donderdag

  We sluiten de liveblog af voor vandaag. Morgen verwelkomen we u op de laatste drukke resultatendag van de zomer met halfjaarrapporten bij - houd u vast - Biocartis, Care Property Invest, Oxurion, Acacia Pharma, Sofina, Brederode, Hamon en Home Invest Belgium.

  Tot dan!

 • Econocom ziet nettowinst fors stijgen

  Nabeurs publiceerde de IT-dienstengroep Econocom nog haar definitieve halfjaarcijfers, en die bevestigen de herstelbeweging die het bedrijf na een moeilijk 2018 weer in zet. Een deel van de cijfers was al bekend, zoals de omzetgroei van 2,9 procent tot 1,24 miljard euro, de recurrente bedrijfswinst van 40,2 miljoen euro (+17%) en de schulden van 405 miljoen euro (+2,5%)

  Helemaal onderaan de resultatenrekening haalde Econocom een nettowinst van 5,4 miljoen euro, een forse verbetering tegenover de 0,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

  Econocom ziet geen redenen om zijn jaarprognoses te wijzigen en herhaalt de belofte om een recurrente bedrijfswinst van 128 miljoen euro te realiseren. De groep verkocht eind juli nog haar Britse dochter Northern Technology, een van de niet-kernactiviteiten die sinds eind juni in de boeken als 'te koop' stonden. Econocom zoekt naar kopers voor nog enkele andere dochters, gezien het bedrijf de focus weer beperkt tot de historische leaseactiviteiten en digitale diensten.

 • Aedifica knalt winst de stratosfeer in

  Vastgoed troef. De resultaten van Aedifica  lopen binnen en lezen als een trein. 

  De EPRA-winst, de winst uit de kernactiviteiten die sterk bepalend is voor het uitkeerbare dividend, stijgt met 24 procent naar 72,10 miljoen euro.

  Lees hier ons artikel. 

 • Atenor boekt stevige winstgroei

  De resultaten van vastgoedgroep Atenor  lopen binnen. Een eerste blik wijst op een stevige toename van de geconsolideerde nettowinst. Die dikte in de eerste jaarhelft met 12 procent aan tot 5,6 miljoen euro. 

  Voor het eerst bestaat meer dan de helft van de portefeuille uit projecten in Centraal-Europa, met een focus op Warschau (26%), Boekarest (14%) en Boedapest (14%).

  'Terwijl Brussel zijn middenklasse ziet wegtrekken door een gebrek aan kwalitatieve woningen aan betaalbare prijzen, zien we in Oost-Europa steden opkomen met bijna volledige tewerkstelling zoals Boedapest waar jonge mensen snakken naar kwalitatief vastgoed', meldt gedelegeerd bestuurder Stéphane Sonneville. 

  Een opmerkzaam boekhoudkundig oog zou zich zorgen kunnen maken over de aanzienlijke stijging van de kosten en de geboekte nettoschuld. Die beloopt nu 415 miljoen euro. 

  'Het klopt dat onze schuldratio stijgt tot 71 procent. Maar met 27 projecten in ontwikkeling voor een totaal van 1,2 miljoen vierkante meter goed verdeeld in tijd en ruimte, beheren we die schuld zonder stress', stelt Sonneville. 

  Het klopt dat onze schuldratio oploopt tot 71 procent maar met 27 projecten in ontwikkeling beheren we die schuld zonder stress.
  Stéphane Sonneville
  CEO Atenor

  Lees hier ons artikel. 

 • Brussel sluit met winst

  De belangrijkste Europese aandelenbeurzen sluiten de dag af met winst. De Bel20 noteert bij de slotbel 0,78 procent hoger op 3.590,32 punten.

  Dit is de eindstand.

  Toppers:

  • Curetis +20,87%
  • Kiadis Pharma +17,98%
  • Celyad +5,28%
  • Oxurion +4,89%
  • D'Ieteren +4,10%

  Floppers:

  • Greenyard -2,51%
  • Crescent -1,52%
  • Acacia Pharma -1,51%
  • Agfa-Gevaert -1,27%
  • Brederode -1,25%
 • JetBlue krijgt tegenwind van Dorian

  De Amerikaanse lagekostenmaatschappij JetBlue Airways  heeft zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal neerwaarts bijgesteld. Onder meer de te verwachten gevolgen van de orkaan Dorian op de Bahama's en politieke instabiliteit in Puerto Rico zullen de prestaties drukken, verwacht de onderneming.

  JetBlue verwacht dat de omzet per passagier in de periode tot 2 procent zal afnemen, en op zijn best stabiel zal blijven. Eerder rekende JetBlue nog op een groei van 0,5 tot 3,5 procent per passagier.

  Het aandeel JetBlue verliest 4,4 procent in de New Yorkse ochtendhandel. 

 • Buckle up, Starbucks

  'Zet jullie schrap', is de niet mis te verstane boodschap van Pat Grismer, de financieel directeur van Starbucks, op een retailconferentie van Goldman Sachs in New York. De financieel directeur van 's werelds grootste koffiebrouwer waarschuwt dat de winst per aandeel in 2020 lager kan uitvallen.

  Door een aantal eenmalige belastingvoordelen en een fors aandeleninkoopprogramma dit jaar zal 2019 een lastige vergelijkingsbasis vormen, stelt hij. Dat zal het in 2020 moeilijk maken nog een dubbelcijferige winstgroei neer te zetten, stelt Grismer. Eerder had Starbucks  nochtans een winstgroei per aandeel van 13 procent beloofd voor het boekjaar 2020.

  Beleggers nemen een koffiepauze na een steile klim van 50 procent koerswinst sinds januari. Ze sturen Starbucks 4 procent lager in de New Yorkse ochtendhandel. Dat is het grootste intradag-verlies in 7 maanden. 

 • Wall Street opent met winst

  De aandelenbeurzen in New York zijn positief geopend. Beleggers op Wall Street trekken zich op aan de politieke ontwikkelingen in Groot-Brittannië, Hongkong en Italië en beter dan verwachte cijfers over de dienstensector in China.

  De Dow-Jonesindex noteert kort na aanvang 0,8 procent hoger op 26.313 punten. De brede S&P 500 klimt 0,8 procent tot 2929 punten en de technologiebeurs Nasdaq stijgt 0,9 procent tot 7948 punten.

  Wall Street kijkt voor later op de dag uit naar de publicatie van het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie. Beleggers zullen goed letten op opmerkingen over de impact van de handelsoorlog met China. Dinsdag bleek nog uit cijfers van onderzoeksbureau ISM dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie vorige maand voor het eerst in drie jaar is gekrompen.

  Bedrijven die in de kijker lopen zijn onder meer lagekostenmaatschappij Blue Airways (-4 procent) na een omzetwaarschuwing door de gevolgen van de orkaan Dorian op de Bahama's. Vleesverwerker Tyson Foods levert 2,3 procent in na een winstalarm voor 2019, mede als gevolg van een brand in een slachterij. Koffiebons Starbucks komt met makke prognoses en verliest 2,7 procent.

 • 'ThyssenKrupp verkiest verkoop liftentak boven beursgang'

  De Duitse staal- en industriereus ThyssenKrupp  zou er de voorkeur aan geven zijn lift- en roltrappenafdeling te verkopen in plaats van ze naar de beurs te brengen. Dat meldt de zakenkrant Handelsblatt.

  Volgens de krant heeft topman Guido Kerkhoff de afgelopen dagen brieven geschreven aan potentiële kopers om de interesse in de liften- en roltrappendivisie te peilen. ThyssenKrupp bevestigde dat het bedrijf een zogenaamde dual pathway volgt waarbij het zowel een beursnotering als een verkoop overweegt.

  Tot de potentiële kopers rekenen we onder meer liftenmakers Kone, Otis en Hitachi. Ook verschillende investeringsfondsen zouden lonken naar de divisie. De liftentak zou worden gewaardeerd op circa 15 miljard euro.

  De geruchten liften het aandeel op de beurs van Frankfurt 4 procent hoger. 

 • Amerikaans handelstekort iets kleiner in juli

  De Amerikaanse handelsbalans kwam in juli uit op een tekort van 54 miljard dollar. Dat is iets meer dan geraamd (53,5 miljard) maar minder dan in juni (55,5 miljard). De uitvoer steeg met 0,6 procent in juli terwijl de invoer met 0,1 procent daalde.

  Opmerkelijk is dat het handelstekort met China aandikte, hoewel de twee handelspartners in juli een wapenstilstand in acht namen in hun handelsoorlog. Het tekort bedroeg 32,78 miljard dollar, tegenover 29,97 miljard een maand eerder en was het grootste in zes maanden.

 • La Perla krijgt notering in Parijs

  Het luxelingeriemerk La Perla trekt vrijdag naar de beurs van Parijs. Het Italiaanse merk haalt geen nieuw kapitaal op met de beursgang, die La Perla waardeert op 473 miljoen euro. 'De bedoeling van de notering is om ons merk meer zichtbaarheid te geven', stelt CEO Pascal Perrier in een persbericht. Perrier leidt het modehuis sinds vorig jaar, nadat hij meer dan een decennium aan het roer had gestaan bij het Britse Burberry.

  La Perla is een 65 jaar oud modehuis uit Bologna opgericht door de modeontwerpster Ada Massotti. Het staat voornamelijk bekend voor lingerie en avondjurken uit het duurdere segment. Onder meer de halfzussen Kim en Kourtney Kardashian zijn gretige afnemers.

  Het modehuis voert een herstructurering door waarbij het zijn distributienetwerk wil herbekijken en de online verkoop wil stimuleren. La Perla werd vorig jaar verkocht aan de Duitse zakenman Lars Windhorst en zijn fonds Sapinda. 

  Model Kendall Jenner in een ensemble van La Perla. ©Photo News

 • ‘Florida lijkt aan Dorian te ontsnappen'

  Zoals het er nu naar uitziet laat de tropische storm Dorian de Amerikaanse staat Florida grotendeels links liggen. De sinaasappelboeren kunnen er weer ademhalen.

  Dorian trekt nu noordwaarts en zou wel Georgia en South en North Carolina kunnen treffen. Daar wordt veel soja, maïs en katoen geteeld, en er graast ook veel vee.

  De Bahama’s hebben van Dorian de volle laag gekregen. Twee dagen lang werden de eilanden gegeseld, met immense schade tot gevolg. Er is sprake van verschillende miljarden dollars.

 • Het brexitgevecht in vijf vragen

  Zijn we nu zeker dat een no-dealbrexit is vermeden? En komen er vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk? Het brexitgevecht uitgelegd: hier

 • Beurzen staan mooi op winst

  De positieve trend op de beurzen houdt ook op de middag aan. Gemiddeld gaan de Europese beurzen 0,8 procent hoger door een combinatie van positief politiek nieuws.

  In Brussel wint de Bel20 0,5 procent. Onder meer AB InBev staat wat op de rem. De saneringsoperatie bij KBC Groep wordt wel positief onthaald.

  Een uitgebreid beursverslag kunt u hier lezen.

 • Just Eat koerst boven overnameprijs Takeaway.com

  Het aandeel Just Eat stijgt steeds verder boven de prijs van het overnamebod van de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com nu een grote aandeelhouder zich verzet tegen de overname.

  Het hefboomfonds Eminence Capital noemt het bod van 731 pence per aandeel van de Nederlanders een 'grove onderwaardering' en verzet zich daarom tegen de overname. 'De voorwaarden zijn veel te gunstig voor de aandeelhouders van Takeaway.com en veel te ongunstig voor de aandeelhouders van Just Eat', zegt de CEO van het fonds. Eminence bezit 4,4 procent van de aandelen en is daarmee volgens het persbureau Bloomberg een van de twaalf grootste aandeelhouders van de Britse maaltijdbezorger. 

  Eminence Capital is niet de enige grootaandeelhouder die zich verzet tegen het bod. Ook de vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments zegt dat het bod te laag is. Samen hebben de twee 9,5 procent van de aandelen van Just Eat in handen. Om de overname door te laten gaan moet minstens 75 procent van de aandeelhouders het bod goedkeuren.

  De aandelenkenners van de Britse zakenbank Liberum geven de tegenstanders van het bod gelijk, ook zij vinden het te laag. Volgens de zakenbank wordt het steeds waarschijnlijker dat de aandeelhouders van Just Eat de overname niet zullen goedkeuren. 'Andere geïnteresseerde partijen in Just Eat zullen snel opduiken', zeggen de analisten.

  De aandelenanalisten van Liberum denken verder dat de Naspers-dochter Prosus een mogelijke kandidaat kan zijn die een hoger bod kan doen op de bezorger van maaltijden. Prosus krijgt binnenkort een notering op het Amsterdamse Beursplein 5.

  Eind oktober buigen de aandeelhouders van de Britse maaltijdbezorger zich over het overnamebod van Takeaway.com. Wanneer de twee samengaan, ontstaat een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld.

  Vandaag stijgt Just Eat met 0,4 procent tot 757,60 pence. Daarmee koerst het aandeel al 3,6 procent boven het overnamebod. Mogelijk hopen ook beleggers op een hoger overnamebod.

 • Lagarde: 'Soepel beleid voor lange periode noodzakelijk'

  De economie in de eurozone staat voor uitdagingen op korte termijn, waardoor een soepel beleid op lange termijn noodzakelijk blijft. Dat zei Christine Lagarde vandaag in het Europees Parlement. 

  Hoewel onconventionele maatregelen nodig zijn (zoals de inkoop van obligaties), moet de ECB ook waakzaam zijn voor de negatieve neveneffecten, zei Lagarde nog. 

  Lagarde volgt op 1 november Mario Draghi op als voorzitter van de ECB. 

 • ‘Lam trekt controversiële wet in'

  Carrie Lam, de ‘chief executive’ van Hongkong, heeft aangekondigd dat ze de wet die uitlevering aan China mogelijk maakt, intrekt. Dat vernam Reuters uit goede bron. Volgens het persagentschap gebeurde de aankondiging tijdens een interne meeting met parlementariërs en afgevaardigden van het Chinese Nationale Volkscongres.

  Vorige week bekende Lam tegenover zakenlui dat ze ‘onvergeeflijke chaos’ had veroorzaakt door de wet. De wet was de aanleiding voor massale betogingen voor meer democratie, protestacties die nu al enkele maanden aanhouden en af en toe gewelddadig waren.

 • Pond stijgt na nederlaag Johnson

  Het Britse pond, dat dinsdag door de vrees voor een harde brexit even een dieptepunt van 1,0724 euro aantikte, stijgt vandaag weer. Er komt 0,3 procent bij tot 1,1042 euro.

  Premier Boris Johnson ging dinsdagavond in het parlement af als een gieter. Hij verloor een cruciale stemming waardoor het Lagerhuis vandaag de agenda kan bepalen. De parlementariërs kunnen zo een wetsvoorstel bespreken waardoor ze ten laatste op 19 oktober over een eventuele nieuwe brexitdeal of een no-dealbrexit kunnen stemmen. Als beide worden weggestemd, moet Johnson de brexitdeadline verlengen.

 • Vragen voor Serge Mampaey? Shoot!

  Straks om 12 uur start onze wekelijkse chat over de markten. Vragen voor onze marktenredacteur Serge Mampaey kunt u hier al achterlaten. 

 • Economie eurozone groeit iets sterker

  De economische groei in de eurozone is in augustus lichtjes verbeterd maar blijft zwak. Dat blijkt uit de definitieve lezing van de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs.

  De samengestelde PMI - voor de industrie en de dienstensector samen - kwam uit op 51,9 punten, tegenover 51,5 in juli. Dat is een fractie beter dan de eerste lezing (51,8), maar is niet ver boven 50 punten, de grens tussen krimp en groei.

  Volgens Chris Williamson, de hoofdeconoom van IHS Markit (dat de bevraging uitvoerde), stevent de eurozone af op een groei van 0,2 procent in het derde kwartaal. Dat is in lijn met de algemene verwachting van economen volgens Reuters.

 • Kepler Cheuvreux over Colruyt en Jumbo

  Volgens het vakblad Distrifood biedt de Nederlandse discounter Jumbo bij zijn intrede in de Belgische markt geen lageprijsgarantie. De analisten van Kepler Cheuvreux hebben daar zo hun bedenkingen bij. Ze verwachten dat Jumbo een strategie toepast die grotendeels vergelijkbaar is met de lageprijsgarantie in Nederland, waarbij het echter een prijzenoorlog zal vermijden.

  De koers van Colruyt reageerde dinsdag positief op het nieuws. Colruyt biedt in België in elke regio steevast de laagste prijzen aan. Als Jumbo dit ook zou doen, zou dat aan de marges van Colruyt knagen.

  Kepler Cheuvreux denkt niettemin dat de concurrentie voor Colruyt zal toenemen. Het beurshuis wijst erop dat Colruyt nog steeds met een aanzienlijke premie tegenover de sector noteert. Het geeft een afbouwadvies en een koersdoel van 43,5 euro.

 • KBCS verlaagt koersdoel CFE

  De Brusselse bouwgroep CFE , waartoe de baggeraar DEME behoort, hield dinsdag een analistenmeeting. Bart Cuypers van KBC Securities voert daarop enkele aanpassingen door. Na de eerder zwakke halfjaarresultaten heeft hij zijn ramingen voor 2019 en 2020 bijgesteld. Hij komt tot een nieuw koersdoel van 110 euro (voorheen 115 euro).

  Gezien de waardering een eind onder die van andere baggerbedrijven en onder het historisch gemiddelde blijft, is CFE nog steeds een interressante ‘value proposition’, meent Cuypers. Het opwaarts potentieel tot zijn koersdoel bedraagt 35 procent, zodat het koopadvies behouden blijft. Cuypers wijst nog op het recordorderboek van DEME en op het feit dat er in de eerste helft van volgend jaar vier schepen bij komen die zullen bijdragen tot de winst.

 • Curetis schiet hoger na Amerikaanse fusie

  Met enige vertraging heeft het bod van OpGen op Curetis  nu toch een grote impact op de koers: +24 procent. We gaan dieper in op wat juridisch een overname is door OpGen, maar de facto een 'reverse takeover' lijkt. CEO Oliver Schacht van Curetis gaat de fusiegroep leiden. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Care Property scoort zevende investering in Nederland

  De vastgoedgroep Care Property Invest  kondigde gisterenavond zijn zevende investering aan in Nederland. Care Property kocht de woonzorgfaciliteit De Gouden Leeuw voor 10,1 miljoen euro in Zelhem. Dat moet vanaf het eerste kwartaal van 2020 huurinkomsten opleveren. Het bruto-aanvangsrendement ligt boven 5,5 procent.

  KBC Securities merkt op dat het de tweede deal is van Care Property met De Gouden Leeuw Group. Het beurshuis verhoogt het koersdoel van 24 tot 25 euro. 'Gezien we voor dit jaar een winst per aandeel verwachten van 0,91 euro, impliceert het koersdoel een fair winstrendement (winst/koers) van 3,65 procent.' Het advies blijft 'houden'.

 • Beurzen openen hoger - KBC wint 1 procent

  De Bel20 opent met een winst van 0,7 procent. 

  • Aperam is de uitblinker met een winst van 5 procent. BofA Merrill Lynch heeft het advies verhoogd tot 'kopen'. 'Aperam is de beste manier om in te spelen op de rally in de nikkelprijs', klinkt het.
  • Oxurion   wint 3,7 procent na het bericht over de rekrutering van patiënten voor het fase 1-onderzoek met THR-687 (zie post 7.46 uur). 
  • KBC  wint 1 procent na het saneringsnieuws
  • Curetis  stijgt 2 procent na het bericht over een fusie met een Amerikaanse groep (zie post 8.57 uur). 
 • Curetis gaat op in Amerikaanse groep

  De diagnosticagroep Curetis fuseert met de Amerikaanse groep OpGen . Aandeelhouders van Curetis  hebben recht op een belang van 72,5 procent in de fusiegroep. De zetel van de groep komt in de VS en de notering op Nasdaq.

 • Thales voorzichtiger met omzetgroei

  De Franse defensiegroep Thales boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 557 miljoen euro, wat 22 procent meer is dat een jaar eerder. De hogere winst is vooral te danken aan een belangrijke meerwaarde (221 miljoen euro) op de verkoop van de activiteit ‘veiligheidsmodules’. Thales stootte die activiteit af in het kader van de overname van Gemalto, op vraag van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

  Gemalto, vooral bekend als fabrikant van simkaarten, wordt sinds 1 april in de boeken opgenomen. Thales legde voor het bedrijf 4,6 miljard euro op tafel, waardoor het nu met een schuldenlast van 4,4 miljard euro kampt.

  De omzet steeg in de eerste zes maanden met 9,9 procent tot 8,19 miljard euro. Bij gelijke bedrijfsgrootte en constante wisselkoersen was er echter een daling van 0,5 procent. Die heeft vooral te maken met de ruimteactiviteiten, die dit jaar naar verwachting met 10 procent zullen krimpen omdat satellietoperatoren een afwachtende houding aannemen.

  Thales is daarom voorzichtiger in zijn omzetprognose. De groei komt aan de onderkant van de verwachtingsvork (3 à 4 procent) uit, klinkt het.

  Thales is vooral bekend als producent van defensiematerieel. Hier een precisiekijker om een doelwit te lokaliseren. ©Thales

 • KBC schrapt 1.400 jobs in België

  De jobs verdwijnen de komende drie jaar. De bank-verzekeraar zet ook de contracten met 400 externe contractuelen stop. Dat maakte KBC  woensdagochtend bekend.

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • Gimv neemt deel aan kapitaalronde Istar Medical

  Het biotechbedrijf Istar Medical uit Waver haalt bij een kapitaalronde 17,5 miljoen euro op en krijgt daardoor een aantal nieuwe aandeelhouders. Een daarvan is Gimv , dat 4,6 miljoen euro investeert. Daarnaast draagt het fonds Gimv Health & Care Co-Invest 753.000 euro bij.

  Istar Medical heeft een klein implantaat ontwikkeld voor de behandeling van glaucoom, gezichtsverlies bij het ouder worden.

 • Futures: Europese beurzen openen hoger

  De Europese beurzen openen straks circa 0,7 procent hoger. Dat voorspellen de futures. 

  Dat het Britse parlement gisteren de route naar een no-dealbrexit heeft afgesloten, draagt bij tot de positieve stemming. 

 • Uitkijken naar KBC

  Vandaag maakt de directie van KBC  tijdens een bijzondere ondernemingsraad haar plannen bekend om de efficiëntie en de winstgevendheid van de bank op te krikken.

  Na ING België en BNP Paribas Fortis is KBC nu al de derde Belgische grootbank die volop moet reorganiseren om de lage rente en de razendsnelle digitalisering in de branche te counteren.

  Lees hier onze analyse over de pijnlijke herfst voor de banken.  

 • Uber en Lyft onderuit in New York

  We keren nog even terug naar dinsdagavond, waar de aandelen van Uber en Lyft klappen kregen. Uber verloor 5,7 procent, Lyft 7,25 procent. In Californië ligt een wetsvoorstel op tafel dat de alternatieve taxidiensten verplicht chauffeurs te behandelen als werknemers.

  Uber en Lyft hebben het ook aan de stok met de stad Chicago. Die wil dat de bedrijven de namen van hun chauffeurs meedelen. Uber en Lyft vinden dat de namen als ‘handelsgeheimen’ moeten worden behandeld en niet mogen worden vrijgegeven omdat concurrenten de informatie anders kunnen gebruiken om chauffeurs weg te kopen.

 • Sofina-investering BioMérieux bevestigt jaarprognose

  Het diagnosticabedrijf BioMérieux  behaalde over het eerste halfjaar een operationeel resultaat van 198 miljoen euro. Dat is in lijn met de verwachtingen. De omzet kwam uit op 1,28 miljard euro. De groep legde een organische groei voor van 5,5 procent. Analisten dachten aan 5,8 procent. In het tweede kwartaal lag de organische groei op 7,4 procent. 

  Voor heel 2019 bevestigt BioMérieux een operationele winst te zullen halen tussen 385 en 400 miljoen euro, net als een organische omzetgroei tussen 7 en 8,5 procent. 

  BioMérieux is gespecialiseerd in diagnostica om bijvoorbeeld kanker en infectieziektes op te sporen. De grootste aandeelhouder is nog steeds de familie Mérieux. De holding Sofina  heeft een belang van 2,12 procent. Dat is goed voor 2,7 procent van de intrinsieke waarde, leert een berekening van KBC Securities. Donderdagavond publiceert Sofina halfjaarresultaten.

 • Oxurion op schema met fase 1-onderzoek THR-687

  Oxurion , het Leuvense bedrijf dat behandelingen voor oogaandoeningen bij diabetici ontwikkelt, laat weten dat de rekrutering van patiënten voor het fase 1-onderzoek met THR-687 is voltooid. Twaalf patiënten die lijden aan diabetisch maculair oedeem (DME) werden behandeld met het middel. Ze kregen drie oplopende dosissen in het oog ingespoten.

  Uit preklinische studies blijkt dat THR-687 diverse aspecten van DME kan viseren zoals een lekkend bloedvat, ontsteking en neovascularisatie (nieuwgroei van kleine bloedvaten). Het is nu afwachten wat het middel bij mensen uithaalt.

  Oxurion verwacht de resultaten van het fase 1-onderzoek tegen eind dit jaar.

 • Celyad behandelt eerste patiënt met verbeterde immuuntherapie

  Het Waalse biotechbedrijf Celyad heeft een leukemiepatiënt behandeld met CYAD-01. Het immuuntherapiemiddel werd met het nieuwe OptimAb productieproces gemaakt. OptimAb gebruikt een verkorte celcultuur en integreert ook een selectieve PI3K-inhibitor (een middel dat enzymen blokkeert die een rol spelen bij de groei van tumoren) waardoor het middel in het laboratorium beter kankertumoren blijkt te bestrijden. Het is nu afwachten of dat ook ‘in vivo’, bij mensen dus, het geval is.

  De leukemiepatiënt die de geherprogrammeerde T-cellen kreeg ingespoten, kreeg een dosis van 300 miljoen cellen. De test maakt deel uit van het fase 1-onderzoek Deplethink. Daarbij worden drie verschillende dosissen getest: 100 miljoen, 300 miljoen en 1 miljard cellen per infuus.

  De hoofdbedoeling van het fase 1-onderzoek is nagaan of het middel veilig is. Het secundaire doel is zien of er klinische activiteit is en wat er met het ingespoten product in het lichaam gebeurt.

  Celyad verwacht rond eind dit jaar voorlopige resultaten te kunnen melden van het Deplethink-onderzoek met CYAD-01 die volgens het OptimAb-proces is geproduceerd.

 • Berenberg start opvolging AkzoNobel met verkoopadvies

  Het beurshuis Berenberg start de opvolging van de Nederlandse verffabrikant AkzoNobel  met een verkoopadvies en een koersdoel van 70 euro. Dat is 15 procent onder de slotkoers van gisteren. 

  Volgens Berenberg liggen de consensusprognoses voor AkzoNobel te hoog. De analisten baseren zich op de ambitie van de groep om tegen 2020 een bedrijfswinstmarge (ebit) van 15 procent te realiseren. 'De vraag is niet meer of het bedrijf zal ontgoochelen, wel of het aan de omzetgroei zal liggen, dan wel aan de marges.'

  De analisten Anthony Manning en Sebastian Bray vinden dat AkzoNobel een beperkte prijszettingsmacht heeft. 'Daardoor gaat de omzetgroei ten koste van de marge.' Ze vinden tot slot dat AkzoNobel een te hoge waardering heeft, tegen circa 20 keer de door hen verwachte winst van 2020. 

  AkzoNobel wordt geleid door de Belgische CEO Thierry Vanlancker. 

 • Australië kent laagste groei in 10 jaar

  De Australische economie kende in het tweede kwartaal een groei van 0,5 procent tegenover het kwartaal daarvoor. Tegenover het tweede kwartaal van 2018 was er een groei van 1,4 procent. Dat is de laagste groei sinds het derde kwartaal van 2009. De cijfers zijn in lijn met de verwachtingen van economen. 

  Australië kampt met een zwakke huizenmarkt. Een stijging van de grondstoffenuitvoer (vooral ijzererts) kan dat onvoldoende compenseren. 

  Gezien sommige beleggers nog slechtere groeicijfers hadden verwacht, verstevigde de Australische dollar. 1 euro is nu 1,62 Australische dollar waard, tegenover 1,635 dollar gisteren. 

 • Uitkijken naar Beige Book

  Vanavond om 20 uur Belgische tijd verschijnt het Beige Book van de Federal Reserve. Het schetst een beeld van de toestand van de economie en de arbeidsmarkt in verschillende regio's van de VS en dient als basis voor het volgende rentebesluit van de Fed.

  Meer leest u in onze vooruitblik.

 • Koopjesjacht in Hongkong

  Goedemorgen. Wall Street sloot dinsdag duidelijk in de min met 1,1 procent verlies voor de Dow Jones en 0,7 procent voor de S&P500. De Amerikaanse beurzen konden pas met een dag vertraging reageren op de ingang van nieuwe importtarieven in het kader van de handelsoorlog. Bovendien was er een onthutsend slecht cijfer over de Amerikaanse maakindustrie, die in augustus in krimpmodus is beland. De recessievrees is daardoor toegenomen.

  Het slechte Amerikaanse cijfer werkt na in Azië, waar bij lage volumes de indexen gemengd noteren. De beurs van Tokio zakt licht (-0,1%), Seoel wint 0,3 procent en Shanghai 0,2 procent. De grootste winst in de regio is voor Hongkong (+1,2%), waar beleggers na de recente verliezen op koopjesjacht gingen.

  De activiteit in de Chinese dienstensector kende de sterkste groei in drie maanden. Dat deed de bezorgdheid over de impact van de handelsoorlog wat bekoelen.

  De protesten voor meer democratie in Hongkong hebben ook op de beurs gewogen. Woensdag gingen beleggers op zoek naar koopjes. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud