Advertentie
Advertentie

Veel vriendjes voor Facebook

Facebook schoot donderdag fors hoger nadat de socialenetwerksite de avond voordien sterke resultaten had gepubliceerd. Ook de Europese beurzen boekten weer een mooie winst na een moeizame start. Sterke Amerikaanse groeicijfers gaven beleggers duidelijk weer wat meer vertrouwen. De Bel20 klom 0,6 procent.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: Morgen krijgen we Europese werkloosheids- en inflatiecijfers op onze boterham. In de VS staan onder meer de inflatie, de persoonlijke consumptie en het Michigan-consumentenvertrouwen op het programma.

Qua resultaten krijgen we omzetcijfers van Colruyt en halfjaarcijfers van KBC Ancora. Elders zijn onder meer BT Group, BBVA, Chevron en Electrolux aan de beurt.

17.53 uur: Nog even het slot van de Europese beurzen meegeven. De EuroStoxx50 eindigde met 0,5 procent winst, de brede Stoxx Europe 600 0,3 procent hoger. De Bel20 sloot 0,6 procent in de plus, met dank aan GDF Suez, UCB en Ageas.

17.43 uur: Leasinvest RE meldt de verkoop van het kantoorgebouw aan de Louizalaan 67 in Brussel, voor 10,35 miljoen euro. De vastgoedbevak vermeldt erbij dat dat bedrag hoger is dan de reële waarde eind 2013. 

17.26 uur: De Grieken krabbelen overeind. Griekenland boekte over 2013 een primair overschot (dus zonder rentelasten) van zeker 1 miljard euro, heeft premier Antonis Samaras gezegd tegen de parlementsfractie van zijn partij. Hij gaf aan dat het gros van dat bedrag in de vorm van lagere lasten zal worden teruggesluisd naar de bevolking.

Deze week nog deed Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, zijn beklag dat Griekenland te traag vordert met het doorvoeren van hervormingen.

17.20 uur: De beurzen hebben zich gelukkig weinig aangetrokken van onze gedwongen pauze. De Europese beurzen staan op lichte winst, Wall Street eveneens, maar vooral de stijging van de Nasdaq Composite met 1,67 procent valt op. Met dank aan Facebook (+15,6%), Twitter (+8%), Groupon (+3,6%), Google (+2%) and the likes.

17.15 uur: We waren er even uit door technische problemen, gelieve ons daarvoor te verontschuldigen.

In tussentijd kwam er onder meer een bericht binnen van Ford, dat het 80 miljoen dollar investeert in de vrachtwagenfabriek van Kentucky, om de gestegen vraag naar zware vrachtwagens te kunnen volgen. Dat leidt ook tot de creatie van 350 banen.

15.46 uur: De beurzen in New York zijn goedgemutst van start gegaan. Met dank aan de verder groeiende economie, maar ook aan goede bedrijfsresultaten. De Dow Jones wint 0,3 procent, de Nasdaq 1,2 procent.

Facebook schiet 14,8 procent hoger na sterke resultaten. De omzet groeide met 63 procent in het vierde kwartaal en voor het eerst kwam meer dan een kwart van de advertentie-inkomsten van mobiele toestellen. Ook andere technologie-aandelen als Twitter (+6,5%) of Groupon (+4,9%) zijn erg gegeerd.

14.51 uur: De Amerikaanse economie blijft aardig op tempo, thank you very much. Volgens de cijferaars van het Bureau of Economic Analysis groeide ’s werelds grootste economie tegen een tempo van 3,2 procent op jaarbasis in het najaar van 2013. Dat is iets trager dan de 4,1 procent in het derde kwartaal, maar de ‘onderliggende’ trend is positiever. Dat leert de altijd boeiende ‘table 2’ van het rapport, die de groei uitsplitst in de vijf grote componenten van het bruto binnenlands producten: de vier grote vraagcomponenten (gezinnen, bedrijven, overheid en netto-uitvoer) plus de voorraadvorming.

In het derde kwartaal kwam de groeispurt er vooral omdat handelaars hun schappen fors aanvulden, de voorraadvorming droeg toen een forse 1,67 procentpunt aan de groei bij. Dit keer komt de groei er hoofdzakelijk dankzij de effectieve vraag: de gezinsconsumptie, de voor bijna 70 procent in het bbp doorwegende Joe Sixpack zeg maar, leverde 2,26 procentpunt groei aan. En dat is de sterkste prestatie sinds het vierde kwartaal van 2010.

Samengevat is dit het Amerikaans bbp-rapport:

Gezinnen                           +2,26 procentpunt
Bedrijven                           +0,14 pp
Overheden                         -0,93 pp
Netto-uitvoer                      +1,33 pp

= finale vraag                    + 2,8 procent

Voorraadvorming                +0,42 pp

= Groei                              +3,2 procent

13.53 uur: Borgen is een flutserie in vergelijking met de realiteit. De Deense regering van premier Helle Thorning-Schmidt  loopt op haar laatste benen. Eerst werd de agenda van Pia Kjaersgaard, de vrouwelijke Bart De Wever, bespioneerd. En vervolgens mocht Goldman Sachs een minderheidsbelang nemen in het staatsenergiebedrijf Dong Energy. De socialisten trekken de stekker uit de regering ofte in het Deens: 'jeg traekker mig'.

 

13.07 uur: In Zuid-Afrika is vandaag de tweede week van mijnstakingen ingegaan bij de drie grootste platinumbedrijven van de wereld, Anglo American Platinum (Amplats), Impala Platinum en Lonmin. De arbeiders hebben geen oren naar het voorstel voor een wat hoger salaris dat de werkgevers hadden gedaan. Zij boden het salaris met de sociale voordelen inbegrepen op te trekken tot 12.500 rand (810 euro) per maand; de arbeiders eisen dat bedrag minstens als louter salaris.  De acties worden opgevolgd door zowat 80.000 arbeiders, vooral bij Lonmin.

12.43 uur: De consensus bij handelaren en analisten is bijna unaniem. De piek bij HSBC is het gevolg van een zogenaamde 'fat finger'. Dat is jargon voor een menselijke fout, waarbij per ongeluk een fout order geplaatst werd. De beeldspraak verwijst naar iemand die met te dikke vingers de prijs van het order probeert in te tikken, en daarbij de verkeerde prijs doorgeeft.

12.34 uur: De handel in de Britse bankgroep HSBC kende even een bizarre piek. In een fractie van tijd schoot het aandeel intraday bijna 10 procent hoger naar een koers van om en bij de 688 pence, merkte Steve Collins op Twitter op. Dankzij het kwartiertje vertraging in de realtime koersen op onze Bloomberg-terminal, hebben we die piek even in uitgesteld relais live kunnen volgen. Een spectaculair momentje, toch:

Collins stelde ons echter meteen gerust. Er is niets aan het gebeuren bij HSBC. Het heeft er alle schijn van dat een of andere marktpartij zich even vergist heeft. Het aandeel viel namelijk meteen weer terug naar het niveau van om en bij de 630 pence, waartegen het aandeel tot voor de piek noteerde. De collega's bij Bloomberg hadden contact met de woordvoerder van HSBC, maar die wilde geen commentaar geven.

 

HSBC trading resumed back to pre spike levels 629/630 pic.twitter.com/dpK2mZyvHa— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) January 30, 2014

 

12.28 uur: De kledingketen Hennes&Mauritz (H&M) gaat in Stockholm ruim 3,7 procent lager. Bij de beleggers krijgt dus vooral weerklank dat de weliswaar stijgende winst en omzet van het laatste kwartaal (gebroken boekjaar) onder de gemiddelde verwachting van analisten bleven. In de drie maanden tot en met november steeg de winst ruim 6 procent tot 5,61 miljard kronen (ca. 635 miljoen euro). De winstmarge daalde licht. H&M is wel optimistisch over 2014, de eerste maanden zijn alvast gunstig verlopen. Dit jaar zouden er 375 winkels bijkomen, onder meer voor het eerst in Australië en de Filipijnen.

Overigens is H&M de spanning aan het aanwakkeren richting Super Bowl. Fans kunnen stemmen of ze in de reclameboodschap die daar zal worden vertoond, David Beckham - die ondergoed ontwierp voor de keten - met dan wel zonder slip zien opdagen (zie videootje). Het reclamefilmpje tijdens de Super Bowl zou ook het eerste worden dat het technisch mogelijk maakt met de afstandsbediening van de tv meteen on line het Beckham-ondergoed te kopen - voor bezitters van een bepaald type Samsung-tv weliswaar.

12.11 uur: De middagtoestand op Euronext Brussel:

11.27 uur: De grafiek die Facebook vandaag een flinke koerswinst zal bezorgen. In de voorbeurshandel van Wall Street schiet het aandeel 11 procent hoger.

Don't believe what you've read — Facebook is still growing http://t.co/XTC6mQnw2O— BI: Tech (@SAI) January 29, 2014


11.17 uur:
Nog bij Degroof verhoogt analist Bernard Hanssens zijn koersdoel voor Financière de Tubize, referentieaandeelhouder van UCB, van 44 naar 47 euro. Een gevolg van de koersdoelverhoging voor UCB. Het advies gaat van 'opbouwen' naar 'houden', omdat het opwaarts potentieel beperkt is.

11.08 uur: Bank Degroof herneemt de opvolging van EVS (-0,6%, 45,31 euro) met een koopadvies en koersdoel van 52,40 euro. Analist Bart Jooris komt tot die prijs op basis van een jaarlijkse omzetgroei van 6 procent (CAGR 2012-2016) en een langetermijn bedrijfswinstmarge (ebit) van 41 procent.

10.49 uur: De Europese groeimotor, Duitsland, blijft goed draaien. Het aantal werklozen nam in januari meer af dan verwacht, met 28.000 in plaats van de verwachte 5.000. De werkloosheid, aangepast voor seizoensinvloeden, stabiliseert op 6,8 procent.

10.34 uur: Op de Brusselse beurs prijkt Umicore bovenaan met 1,9 procent winst tot 31,31 euro. KBC Securities volgt het pessimisme niet over de materiaaltechnologiegroep, dat onder meer Goldman Sachs gisteren (verkoopadvies en koersdoel van 28 euro) nog toonde.

Volgens analist Wim Hoste is het risico dat de recyclingafdeling dit jaar wat minder presteert voldoende onderkend door het bedrijf en ook verrekend in de consensusverwachting (305 miljoen euro recurring ebit). De consensus houdt nu rekening met aanhoudend lage prijzen voor edelmetalen gedurende heel dit jaar, waar KBC Securities gelooft dat die ergens in de loop van het jaar wat gaan verbeteren.

Daar komen de goede signalen uit de automarkt nog bij, waar de autokatalysatoren wel moeten bij varen, en de aanhoudende groei van de markt voor elektrische voertuigen en draagbare elektronica, wat dan weer goed nieuws moet zijn voor de afdeling Energy Materials.

KBC strekt het advies op tot kopen, en het koersdoel van 36 naar 39 euro.
 

10.26 uur: De beurzen moeten vandaag niet rekenen op steun uit China. De productie blijft sputteren, blijkt uit de tweede raming van de HSBC-graadmeter. Het is de eerste krimp (cijfer onder 50) in zes maanden.

China Mfg #PMI at 49.5 in January, down fractionally from the earlier flash reading of 49.6 http://t.co/i8WpKthzH4 pic.twitter.com/3NJus4zjmH— Markit Economics (@MarkitEconomics) January 30, 2014


10.13 uur:
Vandaag zouden we in principe de Belgische inflatiecijfers over de maand januari krijgen. Maar er liep zopas een mededeling binnen van de FOD Economie dat die publicatie uitgesteld wordt naar 7 februari. De reden daarvoor lijkt eerder technisch van aard. Door de aanpassing van de indexkorf moeten er op het niveau van de Nationale Arbeidsraad een en ander in een CAO gegoten worden om de gezondheidsindex te berekenen. Dat is nog niet gebeurd, waardoor de consumptieprijsindex nog niet kan bekendgemaakt worden.

9.48 uur: Ben van Beurden, CEO van Shell sinds dit jaar, maakt zich op voor een jaar van verandering, zo stelt hij in een presentatie aan investeerders. De financiële resultaten en de operationele performantie van de Nederlandse oliegroep moeten beter. Daarom komen er maatregelen. Een ervan is dat Shell het boorprogramma voor Alaska schrapt.

Beleggers hebben duidelijk vertrouwen in Van Beurden, het aandeel wint in Amsterdam 2,2 procent tot 26,34 euro. Het helpt natuurlijk dat de CEO het dividend optrekt.

9.34 uur: JPMorgan Asset Management vindt dat beleggers overdreven reageren op de tempering van de Federal Reserve. 'De groeilanden zijn oversold.'

JPMAM: "The market appears to be treating tapering as actual tightening which is an overreaction. Tactically EM looks oversold."— Katie Martin (@katie_martin_FX) January 30, 2014


9.32 uur:
Rondje adviezen voor Belgische aandelen:

Degroof knipt rating #UCB nr Hold & start coverage #EVS: Accumulate & KD €52,4. KBCS trekt KD #Recticel op vn €6,5 nr €7,5 & #Umicore op Buy— Tom Simonts (@TSimonts) January 30, 2014


9.30 uur:
Het zijn slechte tijden voor de verkopers van vuurwerk.

China calls for ban on Lunar New Year fireworks because of smog http://t.co/I0aoCdWSCs— Huffington Post (@HuffingtonPost) January 30, 2014


9.26 uur:
De Europese beurzen diepen hun verliezen uit tot gemiddeld 5 procent. De Brusselse Bel20 zakt 0,3 procent. In de sterindex zijn Bekaert en Thrombogenics de grootste dalers met meer dan 1 procent verlies.

9.21 uur: Blik naar Spanje. Banco Santander (-0,9%, 6,33 euro) heeft zijn winst vorig jaar verdubbeld tot 4,37 miljard euro. Dankzij kostenbesparingen en minder voorzieningen voor wanbetalers - in het vierde kwartaal ging het om 2,3 miljard euro, het laagste bedragen in twee jaar. 

9.09 uur: In Londen zakt Diageo bijna 4 procent tot 1.836 pence. De drankengroep, bekend van Johnnie Walker, Guiness, Baileys of nog Smirnoff, meldt minder goede resultaten voor het jongste halfjaar. De verkoop gaat achteruit, vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Europa zijn de cijfers negatief. Alleen in de emerging markets haalt Diageo nog groeicijfers.

Globaal gezien daalt het volume van 88,4 miljoen euro naar 84,3 miljoen euro. CEO Ivan Menezes kondigt meteen een reorganisatie aan. ‘De komende twee maanden zullen we een gedetailleerd plan opstellen om onze processen en onze structuur te vereenvoudigen. Dit zou besparingen moeten opleveren van 200 miljoen Britse pond per jaar tot het einde van 2017.’

9.04 uur: De grootste bewegingen in Brussel komen van:


9.00 uur: Openingsbel, et c'est parti! Brussel beweegt amper: +0,3%. Hetzelfde beeld op de andere Europese beurzen, de aandelen zakken gemiddeld 0,1 procent.

8.53 uur: Royal Dutch Shells definitieve jaarcijfers bevestigen de flinke daling van de vierdekwartaalnettowinst van 6,4 miljard tot 1,8 miljard dollar. Het oliebedrijf gaat over het huidige, eerste kwartaal wel zijn dividend met 4 procent optrekken tot 0,47 dollar per aandeel.

8.51 uur: Nog uit Nederland. TNT Express wou zijn Braziliaanse activiteien kwijt, maar vindt geen koper. Het bedrijf gaat nu zelf de activiteiten naar een hoger niveau tillen, onder meer door in de kosten te snoeien.

8.49 uur: JPMorgan Cazenove heeft zijn koersdoel voor Philips verlaagd van 29 tot 28,50 euro. Het advies blijft kopen. Bij Rabobank zakt het koersdoel voor de technologiereus van 32,50 naar 30 euro.  

KPN is op de kooplijst van het beurshuis Exane beland.

8.30 uur: Even terugkijken naar gisterenavond; naast de verdere tempering van de Federal Reserve was er ook belangrijk nieuws van de techies Facebook en Google.En AB InBev, één van de 20 grootste bedrijven op de NYSE Euronext-beurzen, is helemaal klaar voor de Super Bowl die zondag wordt gespeeld (en uitgezonden).

.@AnheuserBusch commandeered the @IntrepidMuseum for a #Superbowl #Superbell. http://t.co/zLqLfjz2fO #SB43 @budlight pic.twitter.com/z70nLjefgO— (NYX) NYSE Euronext (@NYSEEuronext) January 29, 2014

8.17 uur: ING verhoogt zijn advies voor de vastgoedbevak Wereldhave van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel gaat van 54,40 naar 62,20 euro. De analisten geloven dat het bedrijf zijn potentieel zal laten zien na de verkoop van assets in Groot-Brittannie en de VS. (bron: Dow Jones)

Nomura verhoogt rating #SBMOffshore naar “neutraal” tov "Reduce". ING zet #Wereldhave op "Buy" en SocGen geeft #Mersen een houden”-advies— Tom Simonts (@TSimonts) January 30, 2014


8.13 uur:
De kwartaalcijfers lopen vlotjes binnen. Farmareus Roche boekte vorig jaar 17 procent meer winst danzij de stijgende verkopen van kankermedicijnen en diagnostische tests. De omzet steeg met 3 procent. Dit jaar zal de omzet verder toenemen, met een tot 'middelhoog enkelcijferig' percentage. De winst per aandeel zal sneller groeien dan de omzet. 

8.08 uur: Het beurshuis Berenberg start de opvolging van Bel20'er Delta Lloyd met een koopadvies. Aegon krijgt een 'houden' achter zijn naam.

7.53 uur: Op naar een lagere beursopening in Europa. Wall Street sloot gisterenavond ruim 1 procent lager nadat de Fed de geldkraan in de loop van de sessie nog wat meer had dichtgedraaid. De Aziatische beurzen gingen op dat negatieve elan verder, Tokio kreeg een tik van 2,4 procent. 

Share markets seen opening lower after big falls in the US and Asia. Financial bookies: FTSE100 -34, DAX -36, CAC40 -5— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) January 30, 2014


7.47 uur:
Het biofarmabedrijf UCB heeft een commerciële overeenkomst gesloten met het Chinese Biogen Idec. Hierdoor mag UCB de producten van Biogen Idec commercialiseren in een aantal Aziatische landen.

7.38 uur: Goeiemorgen, beste lezers. Voorzitter Ben Bernanke zwaaide gisterenavond na acht jaar af met de beslissing voor de tweede opeenvolgende keer de maandelijkse geldcreatie met 10 miljard dollar te verminderen, tot 65 miljard dollar. Wall Street diepte na het besluit de eerdere verliezen nog wat uit.

De beslissing was niet alleen verwacht, ze is ook logisch. De Federal Reserve zal alleen het 'temperen temperen' als de kaalslag op de groeimarkten Wall Street ernstig dreigt te besmetten. De centraal bankiers kijken in de eerste plaats naar de binnenlandse economie en die heeft steeds minder steunwieltjes nodig om overeind te blijven.

Om 14.30 uur maakt het Bureau of Economic Analysis het Amerikaans bbp-rapport voor het vierde kwartaal bekend. Economen verwachten een vrij stevige groei van 3,2 procent op jaarbasis. Bovendien zou de 'kwaliteit' van de groei beter zijn dan bij de 4,1 procent over het derde kwartaal, aangezien de groei dan in belangrijke mate het gevolg was van handelaars die hun schappen aanvulden. Vorig kwartaal zou de groei vooral te danken geweest zijn aan effectieve vraag van consumenten en bedrijven.

Beleggers zullen zich overigens geenszins vervelen vandaag. Terwijl ze de prima cijfers van Facebook analyseren, komen er pakken verse resultaten binnen: in België is dat Exmar (nabeurs), elders in Europa onder meer Roche, LVMH, Royal Dutch Shell, H&M, Atlas Copco, Diageo en Banco Santander en op Wall Street een waar spervuur met kleppers als Blackstone, Colgate, 3M, Amazon, Google, Exxon, UPS en Visa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud