1. Markten Live
 2. Live blog

Verdere remonte in Europa

De Europese beurzen herstelden dinsdag voort van de salamicrash in de laatste weken van 2018. 'De groeivrees is overtrokken', stelde Deutsche Bank. 'Tegen juni verwachten we 10 procent herstel.'
 • Graag tot morgen!

  We sluiten deze editie van onze markten live blog af en zien u graag morgenvroeg terug. Woensdag zullen de markten ongetwijfeld de notulen van de laatste Fed-vergadering uitpluizen, al heeft voorzitter Jerome Powell al meer duidelijkheid verschaft over het beleid.

  WOENSDAG 09 JANUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Handelsbalans november, 8 uur
  Eurozone:
  - Werkloosheid november, 11 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Bank of England-gouverneur Mark Carney participeert in online vragensessie tijdens 'Future Forum' (debat over toekomst van het geld), 16.30 uur
  Verenigde Staten:
  - Federal Reserve: notulen vergadering van 19 december, 20 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Galapagos: CEO Onno van de Stolpe geeft presentatie op 37ste Healthcare Conference van JPMorgan in San Francisco, 20.30 uur

 • ‘Ontslagronde op til bij Proximus'

  Minder leuk nieuws. Volgens de vakbond ACOD beraadt Proximus zich over nieuwe besparingen, inclusief een ontslagronde. De besparingen zouden het gevolg zijn van de plannen van minister Alexander De Croo om de mobiele markt open te stellen voor een vierde speler.

 • Europese beurzen sluiten hoger

  Ondanks een zwak cijfer voor de Duitse industriële productie en een flauwer consumentenvertrouwen in de eurozone zijn de Europese beurzen hoger geëindigd. De EuroStoxx50 sloot 0,7 procent in de plus.

  Euronext Brussel behoorde tot de betere beurzen met een winst van 1,3 procent voor de Bel20. Mooie prestaties kwamen onder meer van Umicore (+3,3%), Galapagos (+3%) en Ontex (+2,7%). Op de brede markt sprongen de winsten van Celyad (+11,6%) en Kinepolis (+6,1%) in het oog.

 • Barbiefilm doet Mattel glunderen

  Bij de sterkste stijgers in New York is vandaag Mattel terug te vinden. De speelgoedfabrikant schrijft 4,5 procent bij en zit daarmee in de top tien van de S&P500. Met dank aan Barbie, de slanke speelgoedpop waar al enkele generaties meisjes veel plezier aan beleven.

  Het grote nieuws is dat Mattel voor het eerst een Barbiefilm gaat maken. Eindelijk, want er zijn al meer dan tien jaar plannen voor. Vorig jaar zette het speelgoedbedrijf al een eerste stap met de oprichting van de aparte divisie Mattel Films.

  Een opsteker is dat Mattel voor de prent Margot Robbie heeft weten te strikken als hoofdrolspeelster. Zij was vorig jaar voor een Oscar genomineerd voor haar rol in ‘I, Tonya’. Beleggers zal ze ook niet helemaal onbekend zijn: de blondine speelde aan de zijde van Leonardo DiCaprio in ‘The Wolf of Wall Street’.

 • Degroof Petercam: 'Kansen in vastgoed'

  In een uitgebreid sectorrapport somt Degroof Petercam een aantal kansen op in vastgoedaandelen. Lees het hier.

 • Extra dag voor Amerikaans-Chinese handelsgesprekken

  De onderhandelaars van Washington en Peking zitten ook woensdag nog samen. Dat wordt als een teken gezien dat vooruitgang wordt geboekt.

 • PG&E zakt verder weg

  Na de duik van 22 procent maandag verliest Pacific Gas & Electric opnieuw meer dan 8 procent in New York. Het ratingagentschap Standard & Poor’s heeft de kredietrating van het Californische nutsbedrijf verlaagd van BBB- tot B, de laagste ‘investment grade’-rating. S&P waarschuwde dat een verdere verlaging (tot junk dus) mogelijk is als de overheid geen expliciete stappen zet om de toestand van PG&E te verbeteren.

  PG&E hangen zware eisen tot schadevergoeding boven het hoofd wegens de mogelijke betrokkenheid van het nutsbedrijf bij zware bosbranden in 2017 en 2018.

 • WSJ: 'Nog lang geen handelsakkoord'

  We gaan hier dieper in op de positieve dag op Wall Street. De beurswinsten zijn wat afgenomen, omdat The Wall Street Journal meent te weten dat er 'nog lang geen handelsakkoord' is. De gesprekken worden woensdag voortgezet.

 • Amerikaanse beurzen nemen gas terug

  Na een vliegende start gaan de beurzen in New York nog steeds hoger, maar de indexwinsten zijn wel wat kleiner geworden. De Dow Jones wint nog 0,5 procent, de S&P500 0,3 procent en de Nasdaq Composite 0,5 procent.

  De vliegende start was onder meer te danken aan een tweet van president Trump. Hij zei dat de handelsbesprekingen tussen de VS en China goed opschieten. Andere bronnen meldden daarentegen dat een handelsdeal nog niet lang niet rond is.

  Handelsgevoelige aandelen als Boeing of Caterpillar zitten in de lift.

  De relatief bescheiden winst van de Nasdaq heeft vooral te maken met de chipwaarden, die minder gevraagd worden na de technologierally van maandag.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • PuilaetcoDewaay: '2019 wordt hobbelig parcours voor aandelenbeleggers'

  We waren deze middag op de vooruitzichten van PuilaetcoDewaay voor 2019. Een positieve boodschap werd het niet. 'Moeilijke tijden voor obligatiebeleggers, een hobbelig parcours voor aandelenbeleggers', klonk het. Lees hier meer.

 • UBS zet Unilever op de pechstrook

  Terwijl in Amsterdam de AEX een vlotte procent hoger koerst, staat Unilever  op de pechstrook. De Nederlands-Britse consumptiereus gaat 0,7 procent lager naar 46,40 euro. UBS verlaagt het advies naar 'neutraal'. 

  Een eerste factor bij de vrij sombere visie is de beslissing van afscheidnemend topman Pol Polman om de complexe binationale structuur uiteindelijk dan toch niet in te ruilen voor een eengemaakt hoofdkantoor. 'De complexe bovenstructuur is een hinderpaal voor grote afsplitsingen of overnames', meent UBS-analist Pinar Ergun. Bovendien belopen de schulden van de groep nu al keer 2 brutobedrijfswinst (ebitda), in lijn met de doelstelling. Dat laat weinig ruimte voor extra inkopen van eigen aandelen, een 'makkelijke' manier om de winst per aandeel op te krikken. 

  Vele kleintjes maken natuurlijk een groot, maar Ergun is evenmin onder de indruk van de 26 (!) deals die Polman sinds 2015 sloot. Daarbij spendeerde Unilever 13 miljard euro. De multinational betaalde gemiddelde 4 keer de jaaromzet van het doelwit, een stevig prijskaartje dus. 

  Voorlopig merkt Unilever weinig resultaat van die dealkoorts. 'Integendeel, de organische omzetgroei verslechtert, ondanks de deals en de verkoop van de margarinetak (een tak met vlakke groei, red.). Dat suggereert dat ofwel de overnames hun groeipotentieel niet inlossen, ofwel de kernactiviteiten meer afkoelen dan de groepscijfers aangeven. Geen van beide scenario's is inspirerend.'

  Ergun vreest dat de focus op een hele reeks kleine deals niet de juiste is en het beter is, zoals L'Oréal, op enkele grote deals in te zoomen. Ook de belofte van het management om tegen 2020 een bedrijfswinst te halen die 20 procent van de omzet beloopt (de winstmarge beloopt nu ongeveer 18 procent), acht de analist weinig realistisch. 'Bij veel kernproducten van Unilever is de concurrentie heviger geworden. In de Verenigde Staten is er vanuit Kraft-Heinz prijzendruk in sauzen en in Duitsland haalde Kaufland (een hypermarktketen en zusterbedrijf van Lidl, red.) uit protest tegen prijsverhogingen producten uit de rekken.' 

 • Amerikaanse beurzen openen mooi hoger

  De Dow Jones  is zonet 1,3 procent hoger geopend, de Nasdaq  staat na vijf minuten op een winst van 1,3 procent. 

  Wall Street volgt de richting van de Europese beurzen. Handelaars verwijzen naar het optimisme over de uitkomst van de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken. De Amerikaanse president Donald Trump tweette zonet dat de gesprekken 'zeer goed verlopen'. 

  ©EPA

 • Belg spaart iets minder

  De Belgische gezinnen hebben in het derde kwartaal van vorig jaar 11,4 procent van hun inkomen gespaard, tegenover 11,5 procent in het tweede kwartaal. Ze verhoogden hun consumptie-uitgaven met 0,5 procent, terwijl het inkomen met 0,3 procent toenam. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen.

 • ArgenX boven 100 euro

  ArgenX blijft surfen op opwaarts momentum, en wint alweer 2,2 procent. Daarmee gaat het aandeel voor de eerste keer over de psychologische drempel van 100 euro per aandeel.

 • De toestand

  De Europese beurzen (ook Brussel ) zetten hun remonte voort na de salamicrash tijdens de laatste weken van 2018. Rond het middaguur noteert in de Bel20 enkel Ageas een fractie lager. Gisteren kreeg de verzekeraar een verkoopadvies aangesmeerd van Kepler Cheuvreux en was het ook al de sterkste daler.

  Top Flop
  Celyad+11,57%Melexis-2,27%
  Curetis+6,41%Picanol-3,24%
  Fagron+4,07%Kiadis Pharma-3,61%
  Recticel+3,19%Nyrstar-3,80%
  Resilux+3,08%Mithra-6,43%
  EVS+3,02%ASIT Biotech-6,95%
  Crescent+2,49%Acacia Pharma-9,47%

 • 'AB InBev goedkoopste in zijn sector'

  Het is genoeg geweest met de afkalvende beurskoers van 's werelds grootste brouwer, aldus Deutsche Bank. 'AB InBev is nu het goodkoopste aandeel voor verbruikbare consumentengoederen van de EU.'

  AB InBev-CEO Carlos Brito (vooraan rechts) kwam in september op bezoek op de redactie van De Tijd. ©Dieter Telemans

  Sinds de piek van eind 2015 is het grootste aandeel van de Brusselse beurs gehalveerd. Maar 2019 wordt het jaar van de comeback, denken de analisten van Deutsche Bank, al voegen ze daar bijna hoorbaar zuchtend 'eindelijk' aan toe.

  'De daling van 45 procent sinds oktober 2017 is vooral te wijten aan omstandigheidsfactoren (top down concerns), zoals stijgende obligatierentes, de valutakoersen in opkomende landen en de economische toestand in Brazilië of Argentinië. Na het teleurstellende derde kwartaal maakt men zich ook nog eens zorgen over de fundamentele resultaten van het bedrijf.'

  Dat alles maakt dat AB InBev nu de laagste koerswinstverhouding heeft van alle consumer staples - letterlijk niet-duurzame consumentengoederen - in de EU. Ook de beurswaarde gedeeld door de verwachte toekomstige winstgroei is lager dan de rest. 'Dit vinden we amper verdedigbaar,' is het oordeel.

  Het koopadvies is dan ook geen verrassing, het bijhorende koersdoel zakt van 89 naar 82 euro maar impliceert nog altijd een stijging van ruim een derde in 2019.

  Niet slechter dan concurrentie

  Het economisch plaatje oogt ondertussen al wat beter. 'De rente op Amerikaans staatspapier zakte met een half procentpunt sinds november (waardoor ook AB InBev minder rente moet betalen op de nieuwe bedrijfsobligaties in dollar die het nu uitgeeft, red.), het consumentenvertrouwen in Brazilië (een cruciale biermarkt voor de multinational) schiet de hoogte in maar niks daarvan toont zich in de beurskoers van AB InBev.' Volgens de analisten is ook de ergste daling van de opkomende munten achter de rug. De Belgische brouwer verkoopt zijn bier in lokale munt, maar rapporteert in dollar.

  'Ondanks alles zal de winstgroei van AB InBev in 2018 en 2019 niet achterblijven op die van andere consumer staples-namen,' verwacht Deutsche Bank. 'In veel markten is de prijszettingsmacht van bierbrouwers groter dan andere categorieën in die sector.' Deutsche maakt de vergelijking met evidente namen als Carlsberg, Diageo of Heineken, maar ook met Nestle, Unilever, Danone, Pernod en zelfs L'Oréal.

  De verkochte volumes doen groeien was altijd al het zwakke punt bij AB InBev. Het bedrijf is wel een koning in meer winst halen uit hetzelfde aantal liters gerstenat en aanverwanten. 'Behalve in de VS verwachten we structureel geen verdere daling van de volumes in de kernmarkten Brazilië, Zuid-Afrika en Argentinië. Als die twee eerste stabiliseren is een duurzame volumegroei van 1 procent per jaar haalbaar.' Vorig jaar verkocht het bedrijf 613 miljoen hectoliter verkocht.

  Het tegenzittende momentum voor het onderste lijntje van de resultatenrekening heeft 'misschien zijn dieptepunt bereikt', opperen de analisten nog. Jaarcijfers komen eraan op donderdagochtend 28 februari.

 • Celyad zet remonte voort

  In de biotech is het wat rustiger na de overvloed op maandag, maar Celyad  - ook een deelnemer aan de hoogmis van de biotech in San Francisco - zet de remonte wel voort met een klim van 11 procent naar 21,48 euro. 

  Christian Homsy, de CEO van Celyad, doet wel zijn beklag over de prijzen in San Francisco: 'Alles is peperduur. Voor een hotelkamer in San Francisco betaal je in de congresweek al snel 1.000 euro per nacht. Als je weet dat wij met vier mensen gaan, voor een kleine week, dan begrijp je misschien beter waarom ik even zucht bij de vraag of die bijeenkomst nuttig is voor ons.'

  Mithra , daarentegen, wordt na de spurt op maandag 8 procent teruggewezen naar 24,35 euro. 

 • Degroof Petercam zet Fagron op kooplijst

  Ook de specialist in apothekersbereidingen Fagron  was de jongste maanden niet immuun voor de Brusselse berenmarkt. Degroof Petercam vindt het nu welletjes en verhoogt in een lijvig rapport het advies van 'bijkopen' naar gewoon 'kopen'. 

  'Fagron biedt een aantrekkelijke mix van voorspelbare groei, verbeterende winstmarges, stevige cashgeneratie en potentiële waardecreatie via overnames', luidt het oordeel van analist Frank Claassen. Het koersdoel stijgt van 17,50 naar 19 euro. 

 • Elia haalt vlotjes half miljard op

  Niet alleen aandeelhouders lopen storm voor Elia , dé rots in branding tijdens het woelige beursjaar 2018. De netbeheerder haalde vlotjes 500 miljoen euro op via een obligatielening. Het verse papier heeft een looptijd van zeven jaar, beleggers nemen vrede met een coupon van 1,375 procent.

  Ondanks die lage coupon was het dringen om Elia-papier te bemachtigen: volgens de groep was de vraag vier keer groter dan het aanbod, met 138 kandidaat-investeerders uit 21 landen. 

  ©rv

  Vers geld haalt Elia niet op met de emissie. De uitgifte dient om 15-jarig papier uit 2004 dat in mei op de vervaldag komt, te herfinancieren. De emissie levert een forse besparing op: de aflopende uitgifte heeft een coupon van 5,25 procent, bijna vier keer meer dan het nieuwe papier. 

  Anders gesteld: Elia bespaart met de herfinanciering bijna 20 miljoen rentelasten per jaar uit. Die beloopt op de 500 miljoen nog minder dan 7 miljoen, tegenover ruim 26 miljoen voorheen. KBC Securities merkt wel op dat rentemeevallers bij Elia integraal naar de eindgebruikers van het hoogspanningsnet vloeien, zodat de impact op het nettoresultaat nul is. 'Maar de grote vraag wijst nog op eens op de grote en steeds internationalere beleggersappetijt voor Elia', luidt het. 

 • Kleine winst voor Europese beurzen

  De sombere Duitse data ten spijt, lijken beleggers er net als Deutsche Bank van uit te gaan dat er voldoende 'doom & gloom' in de beurskoersen verrekend zit. De Bel20  noteert met een minieme winst, net als de Euro Stoxx50

 • 'Groeivrees overtrokken, beurzen rijp voor remonte'

  Afgaand op de belangrijkste futures stevenen de Bel20  en de Euro Stoxx50  ondanks de sombere Duitse economische data af op een hogere start. Deutsche Bank is niet alleen optimistisch over AB InBev (zie vorige post), maar ook over de Europese beurzen in het algemeen.

  Tegen juni zien we de Europese beurzen 10 procent herstellen
  Sebastian Raedler
  Deutsche Bank-strateeg

  Strateeg Sebastian Raedler verwacht het omgekeerde scenario van begin 2018. Toen begon het jaar met economische indicatoren die een té vrolijk beeld van de Europese economie schetsten, nu duiden ze op een té somber beeld.

  'Net zoals begin 2018 de piek van het groeimomentum markeerde, zal december 2018 de bodem blijken', luidt het. Raedler denkt dat net zoals begin 2016 de groeivrees overdreven is en beleggers een te somber scenario in de koersen verrekend hebben. 'Tegen juni zien we de Europese beurzen 10 procent herstellen.'

 • '2019 jaar van de heropstanding voor AB InBev'

  Het aandeel AB InBev  zakte gisteren na een ratingknip van Goldman Sachs naar het laagste peil sinds begin 2012. Deutsche Bank probeert de biergigant nu wat op te kikkeren. 'De aandelen zijn sinds oktober 2017 met 45 procent gezakt, door een combinatie van stijgende rentes, hoge schulden, tuimelende groeimarktvaluta en hogere grondstoffenprijzen', stelt analist Andrea Pistacchi vast.

  De krimpende volumes van Budweiser wegen al jaren op de Amerikaanse verkoopscijfers van AB InBev ©Bloomberg

  'Nu is AB InBev het goedkoopste aandeel in de voedings- en drankensector, tegen nog geen 15 keer de verwachte winst. Dat is volgens ons moeilijk te rechtvaardigen. 2019 wordt het jaar waarop het aandeel - eindelijk - een heropstanding zal boeken, dankzij iets betere volumes, stabiliserende winst en een verbeterende macro-economische omgeving'. 

 • Duitse industrie krimpt fors in november

  Iemand nog wat economische zorgen? Uit de jongste data van de Duitse cijferaars van Destatis blijkt dat de Duitse industriële productie in november jaar op jaar met 4,7 procent is gekrompen. Dat is de sterkste daling sinds december 2009.

  ING-econoom Carsten Brzeski neemt prompt het 'R-woord' (recessie) in de mond. 

 • Nieuwe Solvay-CEO loopt zich warm

  De Franse krant Le Monde brengt vandaag een portret van Ilham Khadri, de 49-jarige Frans-Marokkaanse ingenieur die op 1 januari co-CEO van Solvay geworden is. Vanaf 1 maart neemt ze de rol helemaal over van Jean-Pierre Clamadieu, die naar Engie verhuist. 

 • Miljardendeal in Europese bouw

  Niet alleen de farma kan miljardendeals sluiten, ook de bouw doet dat. Het Zwitserse Sika, dat zich in het voorjaar van 2018 na een jarenlange loopgravenoorlog bevrijdde van de ongewenste intimiteit van het Franse Saint-Gobain, gaat nu zelf op overnametocht. 

  De wereldmarktleider in bouwchemie telt 2,5 miljard Zwitserse frank (2,2 miljard euro) neer om Parex van de investeringsgroep CVC over te nemen. Het Franse bedrijf, een belangrijke producent van industriële mortel voor gevels, realiseerde vorig jaar met 4.400 werknemers in 22 landen 1 miljard euro omzet.

 • Brekend: geen nieuws uit biotech

  We hebben even gecheckt of onze mailbox niet platlag, maar nee. Het is al 7.33 uur en er is nog geen nieuws uit de Belgische biotech. Een aardig contrast met maandagochtend.

 • Berenberg zet Ryanair op 'verkopen'

  De budgetvlieger Ryanair  heeft er een beroerd 2018 op zitten, met een beurskoers die een klap van 30 procent incasseerde. Volgens het beurshuis Berenberg is het leed voor Europa's grootste budgetvlieger nog niet geleden. Het beurshuis verlaagt de rating van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel gaat van 12,60 naar 9,75 euro.

  Berenberg lijst de vele nieuwe toestellen op die Europese budgetvliegers besteld hebben: overaanbod dreigt ©Berenberg

  Volgens het beurshuis zullen de tarieven op de korteafstandsvluchten in Europa onder druk blijven staan nu een hele reeks vliegtuigmaatschappijen gretig nieuwe Boeings en Airbussen in bestelling hebben. Goed nieuws voor de passagiers die zich in blijvend lage tarieven mogen verheugen voor de vakantie naar de zon, heel wat minder goed nieuws voor de beleggers in de sector. 

 • Banken: goedkoop, maar ...

  ... de risico's zijn groot. U leest de analyse hier

 • Samsung waarschuwt, beurzen daveren niet

  Goedemorgen! Na Apple vorige week was het deze ochtend de beurt aan de Zuid-Koreaanse chip- en smartphonereus Samsung om te waarschuwen voor een tegenvallende winst. Maar terwijl de iPhone-producent vorige week nog de markten in rep en roer zette, is de reactie op Samsung gematigd.

  De beurs van Zuid-Korea kijkt tegen een klein verlies van zo'n half procent aan, ook elders in Azië is er bescheiden verlies. Met uitzondering van Japan, waar de beurs van Tokio winst boekt. Dat gebeurde in het spoor van Wall Street, dat maandag op het elan van vrijdag doorging

  Dat is ergens ook logisch: na het alarm van Apple was het duidelijk dat ook de resultaten van Samsung, een belangrijk rivaal én leverancier van de Californiërs, niet bijster goed zouden zijn. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Tijd Connect