1. Markten Live
 2. Live blog
live

Umicore grossiert in 'Koreaanse' records

Fintechspecialist Adyen vlamde bij het debuut in Amsterdam. Minder vreugde in Brussel: telecomminister De Croo maait Proximus, Telenet en Orange onderuit. Dankzij een vers record van Umicore ging de Bel20 toch nipt hoger.
 • De slotbel: Proximus duwt Bel20 onder het nulpunt

  Zo. De slotbel. Over een behoorlijk bewogen Brusselse beursdag leest u hier een uitgebreid verslag. De koersval van Proximus , dat zonet duidelijk gepikeerd reageerde op de voorstellen van minister De Croo, duwde de Bel20 uiteindelijk nipt in het rood. 

  We ronden hier onze liveblog af. Uiteraard leest u vanavond op deze webstek alles over het rentebesluit van de Federal Reserve en morgenmiddag alles over de bijeenkomst van de Europese centraal bankiers. Tussendoor praten we op de middag alles aaneen op de livechat. Tot dan!

  We sluiten af met een toepasselijk streepje muziek:

  De soundtrack van deze dag: 'De telefoon huilt mee'

 • Nog maar eens een vers record voor Umicore

  Het wordt eentonig maar Umicore laat nog maar eens vers record optekenen met een spurtje van 2,6 procent naar 51,16 euro. De materialengroep grossiert in koopadviezen sinds de geslaagde beleggersdagen vorige week in het Zuid-Koreaans Seoul. 

  Umicore houdt ondanks de koersval van Proximus en Telenet ook eigenhandig de Bel20 nipt in de plus. 

 • 'We steunen management Galapagos'

  De Rotterdamse miljardair Aat Van Herk heeft zijn belang in Galapagos , de biotechparel van de Lage Landen, uitgebreid tot boven 10 procent. Daarbij kon hij ongetwijfeld een flink deel van zijn stevige winst op Ablynx recycleren

  Van Herk schaart zich met de instap achter Galapagos-CEO Onno Van de Stolpe die liefst niet zou overgenomen worden door partner Gilead en zo veel mogelijk eigen geneesmiddelen wil ontwikkelen. Met 10 procent kan de Rotterdammer nu sowieso vermijden dat Gilead of een andere farmareus ooit de minderheidsaandeelhouders zou kunnen 'uitroken'. 

  'Het management heeft aangegeven dat ze een sterke aandeelhouder willen voor als het een keer mis gaat', klinkt het in de entourage van Van Herk. Wij ondersteunen het management met hun langetermijnplannen'.

 • Dividendrendement Proximus bijna 7 procent

  Door de verse koersval is op basis van het dividend over het jongste boekjaar - en ook het beloofde dividend voor dit boekjaar - het dividendrendement van Proximus nu opgelopen tot 6,9 procent bruto. Daarmee is Proximus toch maar nummer twee in de Bel20. Koploper is een ander overheidsaandeel, Bpost, na de koershalvering dit jaar.  

  Dit is de rendementstop in de Bel20, op basis van de brutodividenden over het jongste boekjaar. 

  1. Bpost 9,1%
  2. Proximus 6,9%
  3. ING 5,2%
  4. Engie 5,1%
  5. Ageas 4,8%
  6. KBC 4,5%
  7. AB InBev 4,3%
 • Couponnetje weegt op Ter Beke

  Bij de grootste dalers op de Brusselse beurs staat Ter Beke. De versevoedingsgroep gaat 2,6 procent of 4,5 euro lager naar 168 euro. Dat is echter grotendeels het gevolg van de coupon dit vandaag van de koers af gaat: bruto 4 euro per aandeel over boekjaar 2017.

 • Wall Street schoorvoetend uit de startblokken

  Het is niet onlogisch op luttele uren van het rentebesluit van de Federal Reserve, maar Wall Street trekt zich wat sloom op gang. De Dow Jones noteert 0,1 procent hoger op 25.336 punten. 

  ©AFP

 • Beslist ECB morgen over einde stimulus?

  Dat is de vraag die alle ECB-watchers zich vandaag luidop stellen. Lees hier onze vooruitblik over de rentevergadering van de Europese Centrale Bank morgen. 

 • Bitcoin blijft zakken

  De prijs van bitcoin zakt vandaag naar 6.400 dollar, het laagste peil sinds februari. Vooral sinds de hacking van een Zuid-Koreaans cryptoplatform, zit de virtuele munt in de uitverkoop. 

 • Amazon in zee met Italiaanse post

  Poste Italiane  gaat drie jaar de pakketjes van Amazon leveren. 

  Het beursgenoteerde postbedrijf wil de omzet uit pakketleveringen met 70 procent doen groeien tot 1,2 miljard euro. Het aandeel wint vandaag 2 procent.

 • Time Warner vlot hoger in voorbeurshandel

  Een Amerikaanse rechtbank keurde gisterenavond de monsterovername van Time Warner door AT&T goed. Overnamebedrag: 85 miljard dollar.

  Time Warner gaat in de voorbeurshandel bijna 5 procent omhoog, AT&T laat ruim 2 procent liggen.

  De overname doet ook de rest van de telecom- en mediasector bewegen: Comcast -3,4% en Walt Disney -1,7% zijn de verliezers. 20th Century Fox (+7,7%) is de grote winnaar. CBS wint 4 procent, Netflix bijna 2 procent. Sprint schiet 5 procent omhoog.

 • Wall Street naar licht hogere opening

  De futures staan 0,1 tot 0,3 procent hoger.

  Beleggers kijken vooral uit naar de rentevergadering van de Fed. De economen verwachten een verhoging van 1,75 tot 2 procent. Omdat over die beslissing nauwelijks twijfel bestaat, kijken beleggers vooral uit naar hints van de centrale bank over haar plannen voor de komende maanden. De Fed signaleerde in maart dat ze in 2018 drie keer de rente wil verhogen. Er is speculatie dat de bestuurders zullen aangeven dat ze dit jaar vier keer de rente willen optrekken.

 • Blackstone haalt 9,4 miljard op voor Aziatische investeringen

  Het gros, 7,1 miljard, is bestemd voor vastgoed, de rest voor private equity.

 • Orange Belgium: 'Vierde telecomspeler niet haalbaar'

  Orange België  is niet gewonnen voor een vierde mobiele operator met een eigen netwerk in België, zoals minister van Telecom Alexander De Croo wil. 'Vier netwerken over het hele land is niet haalbaar', zegt de operator. 'Het genereert te veel kosten en dat heeft een impact op de verdere netwerkinvesteringen.'

  Volgens Orange is de mobiele retailmarkt in België al zeer competitief: er zijn drie grote netwerken, Proximus, Orange en Telenet (Base), en daarnaast zijn er verschillende zogenaamde MVNO's. Dat zijn virtuele operatoren die netwerkcapaciteit huren bij een van de drie grote spelers. Bekende voorbeelden zijn Mobile Vikings en LycaMobile.

 • Telenet - Amerikaans hefboomfonds dreigt met rechtszaak

  Proximus  is niet het enige telecombedrijf dat vandaag last heeft van een morrende aandeelhouder. Ook bij Telenet beweegt er wat.

  Lucerne verwijt de raad van bestuur enkel in functie van hoofdaandeelhouder  Liberty Global te beslissen en de minderheidsaandeelhouders te miskennen. Als er niets verandert, stapt het Amerikaanse hefboomfonds naar de rechter.

 • Credit Suisse: 'Verkoop Europese aandelen'

  Beurshuis Credit Suisse verlaagt het advies voor Europese aandelen tot 'verkopen' (underperform). Andrew Garthwaite, hoofdstrateeg van het Londense beurshuis legt uit:

  ''Europese aandelen noteren, gezuiverd voor de andere sectorele samenstelling, nu even duur als Amerikaanse. Wij zijn optimistisch over technologie en 70 procent van de tijd waar technologie sterk scoort, scoren de Europese beurzen relatief zwak. Wij becijferen ook dat Europese aandelen slechts 15 procent kans op een nieuwe crisis in de eurozone verrekenen, tegenover 32 procent voor de obligatiemarkten (de oplopende spread tussen Italiaanse en Duitse rente, red.)'

  ©Credit Suisse

 • Bel20 blijft achter in Europa

  De Bel20   noteert rond het middaguur 0,1 procent hoger. Ter vergelijking: de Euro Stoxx-index noteert met een winst van 0,3 procent. Brussel wordt getroffen door telecomleed, zoals blijkt uit ons Brussels beursoverzicht

 • Agfa-CEO: 'Voorkeur voor beursintroductie IT-tak'

  Even meegeven dat de jongste Beste Belegger, het ledenblad van de beleggersvereniging VFB, online staat. Met onder meer een interview met Christian Reinaudo, de CEO van Agfa-Gevaert . Daarin wil de CEO zich duidelijk niet vastpinnen op een datum voor de beloofde afsplitsing van de IT-diensten van de gezondheidstak.

  Als je vraagt naar mijn voorkeur: ik ben voorstander van naar de beurs te gaan. Dat is de beste manier om aandeelhouderswaarde te creëren voor de bestaande aandeelhouders. Voor een jong groeibedrijf ligt de hoogste waarde in de toekomst.
  Christian Reinaudo
  CEO Agfa-Gevaert

  Gevraagd of die er dit jaar nog komt, klinkt het ontwijkend: 'Het zal gebeuren als we klaar zijn. We zijn er volop aan bezig. Het is belangrijk te weten dat dit een grondige oefening is voor de hele groep.'

  Ook over de manier van afsplitsen is Agfa er wel nog niet uit. De voorkeur gaat wel naar een beursintroductie. 

  Christian Reinaudo, CEO van Agfa ©Dries Luyten

   

   

   

 • Klaar voor tweedaagse met centrale bankiers

  Even meegeven dat we uiteraard deze avond het rentebesluit van de Federal Reserve verslaan. Morgenmiddag zijn de Europese collega's van de ECB aan de beurt. En tussen de twee praten we donderdag tijdens de lunch alles aan elkaar met een livechat. 

 • Adyen: plus 100 procent ...

  Een update: Adyen vlamt intussen naar 480 euro, 100 procent boven de intekenprijs van 240 euro. En zo is de de beurswaarde van de fintechspecialist opgelopen tot meer dan 14 miljard euro ...

 • ZTE 40 procent onderuit bij hervatting handel

  Op de beurs van Hong Kong tuimelde ZTE 42 procent naar 14,96 Hongkong-dollar. De Chinese gigant in telecomapparatuur was sinds 16 april - toen het aandeel op 25,60 HK-dollar afklokte, niet meer verhandeld. Toen vaardigde Washington voor Amerikaanse bedrijven een verbod uit om nog zaken te doen met ZTE, wat de facto voor de Chinezen de drooglegging betekende.

  Vorige week sloot ZTE een schikking met de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross, maar afgaand op de koers bij de hervatting van de handel gaan beleggers er van uit dat de geleden schade groot is.

 • De Croo maait telecomaandelen onderuit

  Proximus -5,2 procent, Telenet -1,4 procent en Orange Belgium -3,8 procent.

  Het bericht dat telecomminister Alexander De Croo een vierde mobiele speler wil aantrekken tijdens de spectrumveiling begin volgend jaar mist zijn effect niet.

  'We verwachten niet veel interesse van Europese spelers gezien de richting de markt uitgaat en kleine omvang van België', reageert ING-analist David Vagman. Maar het is duidelijk dat niet alle investeerders, meer bepaald zij die verder af zitten van ons land, hetzelfde denken.

  Ze moeten nochtans weten dat het lang niet de eerste keer is dat met een vierde speler wordt geschermd. Zo versoepelde telecomwaakhond BIPT vijf jaar geleden al de spelregels om een nieuwe concurrent voor Proximus, Base (nu in handen van Telenet) en Orange aan te trekken. Tevergeefs.

  Dat de interesse klein is mag niet verbazen. België is een klein land waar de mobiele inkomsten vandaag al over drie spelers worden verdeeld. Om klanten af te snoepen moet een vierde speler goedkopere tarieven aanbieden. En dat terwijl de opstartinvesteringen niet min zijn: volgens ING 700 miljoen euro voor een 5G-licentie en daarbovenop miljarden voor de uitbouw van een gloednieuw netwerk (en glasvezel tot de mast). Dergelijke bedragen neertellen lijkt utopie als het bedrijf in kwestie geen duidelijk zicht heeft over ruime opbrengsten/cash flows om die investeringen af te betalen.

  Met een uitbreiding van het aantal spelers zou ons land ingaan tegen de internationale trend van afbouw van het aantal spelers. En wel omdat vier operatoren met elk een eigen netwerk niet rendabel zijn. Dat is het geval in Nederland waar Tele2 en T-Mobile de krachten bundelen. In de VS smelt T-Mobile samen met Sprint. En in Frankrijk lonkt kabelbedrijf Altice naar een fusie voor zijn mobiele dochter SFR.

 • Verkoopadvies voor Telenet-moeder

  Berenberg start de opvolging van Liberty Global met een verkoopadvies en een koersdoel van 26 dollar.

  De analisten verwachten dit jaar in drie van Liberty's vier belangrijkste landen een daling van de omzet: België (Telenet, Nederland en Zwitserland).

 • Stormloop op aandelen Adyen

  Iedereen wil aandelen van het Nederlandse betaalbedrijf dat vandaag zijn beursdebuut maakt in Amsterdam.

  De eerste koers bedroeg 400 euro, terwijl Adyen tegen 240 euro - de bovenkant van de prijsvork - naar de beurs trok. Een stijging van 66 procent dus. Ondertussen staat het aandeel al 75 procent hoger.

  Bij de topkoers waarderen beleggers de Nederlandse fintechspecialist op 12,8 miljard euro. Ter vergelijking: Het in de sector zeer rendabele KBC is 28 miljard waard, ING 50 miljard. En Belfius, de bank die maar niet op de beurs raakt, wordt op 7 à 9 miljard euro gewaardeerd

 • Hoger koersdoel voor Euronav

  Kepler Cheuvreux verhoogt het koersdoel voor Euronav  van 6,90 tot 7,50 euro. Het advies blijft 'houden'.

  De verhoging volgt op de fusie met Gener8 die van Euronav 's werelds grootste rederij maakt.

  Het beurshuis hanteert voor alle rederijen een 'houden'-advies aangezien 'het een tijd zal duren vooraleer de tarieven voor de tweedehandsschepen zullen stijgen'. 'Euronav heeft genoeg cash op de rekening om die moeilijke periode uit te zitten', luidt het verder.

 • Kepler Cheuvreux geeft Ascencio koopadvies

  Het beurshuis start de opvolging van de vastgoedinvesteerder met een koopadvies en koersdoel van 59 euro. 

 • Voorzichtige beursstart

  De Bel20 gaat 0,06 procent hoger. De andere Europese aandelen winnen gemiddeld 0,2 procent.

  Grootste daler in de sterindex is Proximus  met 1,3 procent verlies.

  Ter Beke  noteert zonder het bruto dividend van 4 euro.

 • Ook Sanofi tankt nog snel goedkoop geld

  De Franse farmareus en overnemer van Ablynx haalt 2 miljard dollar op.

  1 miljard met obligaties op vijf jaar tegen een rente van 3,375 procent en 1 miljard met obligaties op tien jaar tegen een rente van 3,625 procent.

  Sanofi's geldronde verrast niet. We schreven in april al dat de Fransen dure overnames als Ablynx hard nodig hebben om eindelijk weer groei te kunnen voorleggen.

 • AT&T mag Time Warner overnemen

  De acquisitie van 85 miljard dollar kreeg gisteren doorgang in een rechtbank in New York.

 • Europese beurzen naar lagere opening

  De futures gaan tot 0,3 procent lager.

  Een trader op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

 • GBL spekt oorlogskas met half miljard

  De holding GBL heeft voor 500 miljoen euro obligaties geplaatst bij institutionele investeerders. Dat gebeurde tegen de bodemrente van 1,875 procent.

  De interesse was groot, de uitgifte werd 2,5 keer overingeschreven - met dank aan de goede kredietkwaliteit van GBL.

  De holding spekt op die manier nog snel haar oorlogskas op een goedkope manier. Morgen bepaalt de Europese Centrale Bank wanneer de lage rente wordt opgetrokken.

 • Goedemorgen

  We zijn vertrokken voor een gevulde beursdag.

  Adyen, de snelgroeiende expert in electronische betalingen, trekt vandaag naar de beurs van Amsterdam. Het is voor Nederland de grootste beursgang sinds de herlancering van ABN AMRO in 2015. 

  De intekenperiode voor professionele beleggers werd na amper een uur  afgesloten. De intekenprijs werd daarom vastgelegd op 240 euro, de  bovenkant van de vork van 220-240 euro. Dat waardeert het bedrijf op 7,3  miljard euro.

  Adyen handelt wereldwijd electronische transacties af. Tot de klanten behoren bedrijven als Facebook, Uber en eBay. Adyen is de kleinere rivaal van het Amerikaanse Paypal.  

  Adyen zal zelf geen geld ophalen met de operatie. De 947 miljoen euro  die wordt opgehaald vloeit naar bestaande aandeelhouders die een stuk  van hun belang cashen. Alle 750 werknemers van Adyen - van de CEO tot de koffiedame - worden vandaag rijker omdat iedereen er opties heeft, bericht Het Financieele Dagblad. 

  Hint Fed op extra renteverhoging?

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogt woensdag haar basisrente naar 1,75 à 2 procent, voorspellen economen. Omdat over die beslissing nauwelijks twijfel bestaat, kijken beleggers vooral uit naar hints van de centrale bank over haar plannen voor de komende maanden. De Fed signaleerde in maart dat ze in 2018 drie keer de rente wil verhogen. Er is speculatie dat de bestuurders zullen aangeven dat ze dit jaar vier keer de rente willen optrekken. 

  De speculatie over een snellere verstrakking van het monetair beleid is het gevolg van recente cijfers. De inflatie is gestegen naar de doelstelling van 2 procent nadat ze jarenlang te laag was. Deze maand stijgt de inflatie waarschijnlijkl verder tot 3 procent. Bovendien is de werkloosheid gedaald naar het laagste peil sinds 1969 en versnelt de stijging van de lonen. Daardoor kan de inflatie in de komende maanden boven de doelstelling stijgen.

  Hoeveel productie heeft Sipef al verkocht?

  De plantageholding Sipef roept om 15 uur haar aandeelhouders samen. Traditioneel vindt de algemene vergadering plaats in de stemmige muziekzaal van kasteel Calesberg in Schoten, het landgoed van de familie Bracht, en wordt ze druk bijgewoond.

  Voorzitter is tegenwoordig Luc Bertrand, de sterke man (en eveneens voorzitter) van Ackermans & van Haaren - met 30,25 procent de grootste aandeelhouder van Sipef.

  De aanwezige aandeelhouders mogen zich aan een stand van zaken verwachten over de palmolie- en rubberproductie en de productievolumes die al werden verkocht. Interessant is ook te vernemen hoe de verdere expansie loopt.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect