1. Markten Live
 2. Live blog

Verkoopadvies licht Colruyt voetje

De Europese beurzen boekten rustige winst. In Brussel ging Colruyt door een verkoopadvies stevig onderuit, terwijl een koopadvies Fagron aanjoeg.
 • Bel20 vlagt 0,6 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 eindigde 0,6 procent hoger op 3.801 punten. Colruyt tuimelde na het verkoopadvies van Exane BNP Paribas 4,8 procent. We ronden hier af, met uiteraard de boodschap dat we er morgen terug zijn met een verse blog. Tot dan!

 • Overnamebod op Banimmo

  Patronale Life lanceert een overnamebod op Banimmo . Het is niet de bedoeling de vastgoedontwikkelaar van de beurs te halen. De prijs - 3,30 euro per aandeel, licht onder de huidige koers, lijkt vooral een min of meer elegante manier om de huidige grootaandeelhouder, Affine, een exit te gunnen. 

 • 'Schaf effectentaks af voor kleinere aandelen'

  Dat is het voorstel van beursvoorzitter Vincent Van Dessel aan de regering. Hij hoopt met de afschaffing van de effectentaks voor kleinere aandelen meer beleggers voor de beurs warm te maken

  Over de bloedarmoede op de Brusselse beurs had Van Dessel weinig te melden. Pro memorie: dit jaar kwam er nog geen enkel Belgisch bedrijf naar het koersenbord, terwijl er met Ablynx, Tigenix, RealDolmen en straks mogelijk ook Ontex een exodus aan de gang is. 

 • Het relaas van de beursdag op Wall Street ...

  ... leest u hier

 • Banimmo: persbericht om 17u45

  Navraag bij Banimmo leert dat er normaal gezien om 17u45 een persbericht van de persen zou moet rollen. Indien dat het geval is, nemen we dat uiteraard nog als afsluiter van deze liveblog mee. 

 • Handel in Banimmo geschorst

  De handel in Banimmo is sinds 16u50 geschorst in afwachting van een mededeling. Bij de schorsing noteerde handel bij een gezapig handelsvolume van 2.700 stuks een bescheiden plusje van 0,3 procent naar 3,34 euro. 

  Het is tot nader order raden naar de reden voor de schorsing. Maar we geven wel mee dat het management van de vastgoedontwikkeleaar de jongste maanden grote kuis hield in de portefeuille en met een uitverkoop de schuldenberg drastisch reduceerde. Het is al langer bekend dat de grootaandeelhouder van Banimmo, Affine, wil verkopen.

  CEO Patrick Mertens gaf kandidaat-overnemers recent in een gesprek met De Tijd kandidaaat-overnemers de pap in de mond. Gevraagd naar de kans of Banimmo een doelwit kan zijn, was dit het antwoord:

  Dat sluit ik nog steeds niet uit. Zeker omdat onze beurskoers nog steeds onder de boekwaarde ligt, de schuldenberg is weggewerkt en we nu een gefocust profiel hebben. Philippe en ikzelf willen op termijn ook graag aandeelhouder worden.

 • Colruyt remt Bel20 beetje af

  Even een roundup een klein uurtje voor de slotbel: het verkoopadvies van Exane BNP Paribas zet Colruyt op dik 5 procent verlies. En daardoor beperkt de Bel20 ook de winst tot 0,5 procent, Fagron , daarentegen, trekt dankzij het koopadvies van Kepler Cheuvreux 7 procent hoger. 

 • Een miljardendeal die niemand op Wall Street snapt

  De opvallendste daler op Wall Street is Broadcom . De chipontwikkelaar tuimelt 16 procent naar 203,87 dollar. Analisten krabben zich in de haren bij de 19 miljard dollar cash die CEO Hock Tan op tafel legt voor CA, het vroegere Computer Associates dat nog altijd het gros van de inkomsten uit mainframesoftware haalt. 

  Het wekt een beetje de indruk dat Hock Tan, een seriële overnemer, na de afgeblokte deal voor Qualcomm nu op het eerste, beste passerend doelwit schiet. Beurshuis Evercore noemt het 'verlies van focus' erg zorgwekkend. SunTrust heeft meer begrip en stipt aan dat niet de eerste 'bizarre deal' is van Tan. 'Haters gonna hate, maar houd voor ogen dat players gonna play'. Met andere woorden: deals zitten in het DNA van de CEO en hij heeft op dat vlak een stevige reputatie opgebouwd. 

 • Carrefour in vrije val

  Op de Parijse beurs zakt Carrefour opnieuw 2,9 procent naar 13,20 euro. Daarmee noteert het aandeel dicht tegen het dieptepunt van juli 2012, een dieptepunt dat het laagste peil in decennia vormde.

  De Franse supermarktgigant komt op 26 juli met halfjaarcijfers en met gevoel voor understatement kun je stellen dat beleggers niet bepaald sterke cijfers verwachten. Beurshuizen lopen elkaar voor de voeten met kritische previews: vandaag Kepler Cheuvreux, gisteren Barclays. Deze laatste voorspelt dat de Franse hypermarkten, al jaren dé kopzorg van de groep, het nog een stuk slechter dan gevreesd doen met een omzetdaling van 1,9 procent over het voorbije halfjaar. Daardoor zou de bedrijfswinst op de Franse thuismarkt met zo'n derde teruglopen. 

 • Wall Street boekt herstel

  Na de uitschuiver van gisteren - de eerste in vijf dagen - is voor Wall Street het leed alweer geleden. De Dow Jones herstelt 0,5 procent naar 24.826 punten. 

  ©REUTERS

 • Avantium veert op

  Avantium herstelt 9 procent naar 5,88 euro. Dat is nog altijd maar iets meer dan de helft van de 11 euro waartegen de specialist in bioplastiek in maart 2017 naar de beurs trok. Zeggen dat Avantium sindsdien de verwachtingen niet kon inlossen, is een understatement van jewelste. De fabriek in Antwerpen loopt jaren vertraging op, sommige analisten verwachten dat het bedrijf pas tegen 2025 of 2026 winstgevend zal zijn.  

  Avantium over het Zambezi-project

  ING steekt het aandeel vandaag een hart onder de riem met een koopadvies en koersdoel van 12,90 euro. Dit naar aanleiding van de recente beleggersdag rond het Zambezi-project, waarbij het bedrijf via zijn 'Dawn Technology' biomassa probeert om te zetten in suikers. 

  'We ramen de markt voor industriële glucose wereldwijd op 21 miljard dollar', stelt analist Reg Watson. 'Als Avantium met Dawn Technology commercieel weet door te breken, kan dat bijna 10 euro extra per aandeel betekenen'. 

  Op dit ogenblik domineren de agroreuzen ADM en Cargill de glucosemarkt, op basis van maïszetmeel. Met zijn technologie hoopt Avantium op termijn het gebruik van voedsel bij de productie van glucose uit te schakelen. 

 • Amerikaanse inflatie hoogste in 6 jaar

  Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni met 2,9 procent op jaarbasis. Dat is de grootste stijging sinds 2012. De inflatiecijfers houden de Amerikaanse centrale bank op koers om de rentes geleidelijk op te trekken.

  De prijsstijgingen weerspiegelen de druk op de aanbodzijde van de Amerikaanse economie die nog steeds sterk presteert met een grote banengroei en een spenderende Amerikaanse consument. De handelsspanningen tussen China en de VS kunnnen de inflatie nog een duw in de rug geven. Importtarieven maken ingevoerde goederen duurder.

  Op maandbasis stegen de prijzen met 0,1 procent vergeleken met de maand voordien. Analisten voorzagen een stijging van 0,2 procent. Dat de stijging minder is dan verwacht komt omdat de hotelprijzen fel gedaald zijn. De prijzen voor een overnachting in een hotel of een motel daalden in juni met 4,1 procent tegenover de maand ervoor.

  Een belangrijke factor bij de aantrekkende inflatie zijn de sterk stijgende huurprijzen, zeker in het westen van de Verenigde Staten:

 • England is going home ...

  En dat vinden de bookmakers leuk! De kans dat Engeland met de wereldbeker naar huis zou gaan, werd voor het tornooi als klein ingeschat. Verschillende gokbedrijven zoals Paddy Power Betfair en William Hill gaven Engeland een kans van 16 tegen 1. 

  Een stroom voetbalgekke Britten zadelde de gokbedrijven op met een potentiële schuld van een tiental miljoen pond. Het werd dan ook warm onder de voeten van de bookmakers toen de Engelsen doorstootten tot de halve finales.

  De gokbedrijven halen vandaag opgelucht adem, ook op de beurs. De aandelen van GVC , Paddy Power Betfair en William Hill stijgen met respectievelijk 2,5; 3,4 en 1,7 procent. 

  ©Photo News

 • Detailhandelaren krijgen klappen

  Colruyt is niet de enige kleinhandel die onderuit gaat op de beurs. Ook de onlinverkopers Asos en Zalando en supermarktketen Carrefour beleven een beroerde beursdag. Aanleiding is het teleurstellend verkoopcijfer van de Britse online kledijverkoper Asos. 

  De Europese verkopen van Asos groeiden met 31 procent. Een fenomenaal cijfer maar toch minder dan verwacht. Analisten gingen uit van een groei van 39 procent. Asos verwacht nu dat de omzetgroei in 2018 aan de onderkant van de vork zal uitkomen op 25 procent.

  In het zog van Asos zakt online schoenenverkoper Zalando met meer dan 4 procent. Ook Carrefour heeft het moeilijk, het aandeel zakt 3,1 procent weg. De Europese retailsector noteert ongewijzigd terwijl de brede markt bijna een procent hoger gaat.

 • Turkse lira herstelt

  De Turkse munt stijgt vandaag 1,2 procent tegenover de euro. Gisteren bereikte de lira een nieuw dieptepunt nadat president Erdogan zijn schoonzoon had benoemd tot minister van financiën. Beleggers vrezen dat de onafhankelijkheid van de centrale bank en het monetair beleid op het spel staat.

  Erdogan heeft al meermaals laten uitschijnen dat hij hogere beleidsrentes niet genegen is. Nochtans is dat broodnodig om de oververhitte economie en de torenhoge inflatie in te dammen. 

 • Groei!

  De Franse eurocommissaris deelt met ons de groeiprognoses van de commissie voor alle landen in de Europese Unie, dus ook buiten de eurozone. U heeft er wel wat kennis over vlaggen voor nodig:

 • Europese Commissie verlaagt groeivooruitzichten

  De Europese Commissie heeft de groeivooruitzichten voor de eurozone verlaagd. Terwijl de Commissie in mei nog uitging van een groei van 2,3 procent voor 2018, verwacht het nu dat de groei op 2,1 procent zal uitkomen. 

  'De herziening toont aan dat groeiende handelsspanningen met de VS een impact hebben gehad op het vertrouwen en de economische groei,' klinkt het. Ook de inflatievooruitzichten worden opwaarts herzien. Door de stijging van de olieprijs zou de inflatie in 2018 op 1,7 procent uitkomen, 0,2 procentpunten meer dan verwacht in mei. 

  Voor België verwacht de Commissie een economische groei van 1,7 procent voor dit jaar en 1,6 procent volgend jaar. 

 • 'Economie eurozone zal volgende maanden opnieuw aantrekken'

  De industriële productie in de eurozone nam in mei met 1,3 procent toe op maandbasis. Ten opzichte van het jaar voordien trok de industriële productie met 2,4 procent aan. In de maand april nam de industriële activiteit nog een duik van 0,8 procent op maandbasis.

  De cijfers zijn goed nieuws, zegt ING. Ze bevestigen het vermoeden dat de groeivertraging in de eerste maanden van het jaar slechts tijdelijk was en niet het begin van een afkoeling van de economie. De bank denkt dat de economie de komende maanden opnieuw zal aantrekken.

  Toch zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de cijfers. Er zijn veel verschillen tussen de landen van de eurozone. Zo zetten Frankrijk en Portugal de dalende trend in de industriële activiteit verder. Daarnaast kan een escalatie van de handelsspanningen de vertrouwensindicatoren onder druk zetten wat leidt tot een daling in de economische activiteit.

 • Europa schakelt versnelling hoger

  De Europese beurzen hebben de openingswinsten uitgediept. De brede Stoxx Europe 600 kruipt 0,4 procent hoger. Beleggers zijn wat meer ontspannen over de handelsoorlog. Washington en Peking hebben 7 weken de tijd om tot een akkoord te komen in het handelsgeschil. 

  De Bel 20 gaat 0,2 procent hoger. Colruyt haalt de index naar beneden. Het aandeel krijgt een pandoering na een rapport van het beurshuis Exane BNP Paribas.

 • Beleggers ASIT biotech verteren converteerbare obligaties slecht

  ASIT biotech verliest 3 procent op de beurs van Brussel. Gisteren haalde het biotechbedrijf 12 miljoen euro vers kapitaal op via de uitgifte van converteerbare obligaties. 

  De obligaties hebben een looptijd van 12 maanden en kunnen op verzoek van de houders vóór de vervaldag worden omgezet, of op de eindvervaldag automatisch tegen conversieprijs. Die conversieprijs beloopt 92 procent van de gemiddelde koers van de laatste beursdag voor het conversieverzoek, met een minimum van 1,1368 euro. De obligaties betekenen een beangrijke verwatering van de bestaande aandeelhouders.

   

 • Norwegian Air krijgt vleugels na resultaten

  De Noorse lagekostenmaatschappij Norwegian Air gaat 4,7 procent hoger op de beurs. De inkomsten stegen in het tweede kwartaal met 32 procent ten opzichte van het jaar voordien. De maatschappij boekte nooit hogere inkomsten. 

  Er zijn verschillende kopers geïnteresseerd in de Noren. Norwegian Air sloeg onlangs een bod af van de moeder van British Airways IAG. 

 • 'Fagron kan met oorlogskas mooie slag slaan'

  Fagron stijgt 4 procent na een koopadvies van Kepler Cheuvreux. De analisten van het beurshuis loven de sterke positie van Fagron in de markt van aangepaste geneesmiddelen. Bovendien is de concurrentie beperkt door de hoge toegangsbarrières. 

  Fagron heeft goede groeiperspectieven. Een Amerikaanse concurrent ligt in de clinch met toezichthouders. Daar kan Fagron van profiteren. Ook de nieuwe CEO en voortdurende innovatie moeten de organische groei een boost geven.

  Daarnaast wijst Kepler op de oorlogskas van 250 miljoen euro die gebruikt kan worden om de gefragmenteerde markt te consolideren. 

 • Exane BNP Paribas degradeert Colruyt

  Colruyt gaat 2,7 procent lager na een adviesverlaging van de investeringsbank Exane BNP Paribas. De bank denkt dat de concurrentie tussen Belgische supermarkten nog zal verhevigen met de komst van de Nederlandse discountketen Jumbo.

  Colruyt heeft altijd genoteerd met een premie tegenover zijn sectorgenoten door zijn defensieve karakter. Maar door een agressief inkoopprogramma heeft de supermarktketen de premie opgetrokken tot 40 procent. Overdreven, vindt Exane. Bovendien is het aankoopprogramma van 350 miljoen euro bijna vervolledigd.

  De komst van Jumbo is nog niet bevestigd, maar nakend, zegt de bank. Een nieuwe prijzenoorlog kan de marges van Colruyt verder onder druk zetten. Exane verlaagt het advies naar 'underperform' en brengt het koersdoel terug van 43 naar 38,5 euro.

  ©BELGA

 • Suedzucker bakt geen zoete broodjes

  De Duitse suikerfabrikant Suedzucker zag de operationele winst in het eerste kwartaal met bijna de helft dalen tot 78 miljoen euro. De Duitsers handhaven de omzetverwachting van 6,8 tot 7,1 miljoen euro maar verlagen de verwachte jaarwinst van 445 miljoen euro naar 100 tot 200 miljoen euro.

  Een belangrijke reden voor de malaise is de suikerprijs die sinds 2011 meer dan twee derde van haar waarde verloor.

 • Chinese beleggers speculeren op overheidssteun

  De beurs van Shanghai stijgt 2,2 procent. Beleggers speculeren erop dat de Chinese overheid ingrijpt om de markten te stabiliseren. Staatsmedia berichtten dat de huidige marktschommelingen controleerbaar zijn en dat de waardering voor sommige industrieën naar lage niveaus is gezakt.

  De Chinese aandelenmarkt is 20 procent gezakt tegenover de meest recente piek en bevindt zich daarmee in een berenmarkt. De Chinese beurs heeft te lijden onder de schuldafbouw in het land en de ontplooiende handelsoorlog. De Chinese overheid grijpt wel vaker in om de aandelenmarkten te stabiliseren. 

 • Chinese technologiebedrijf ZTE explodeert

  Het aandeel van de Chinese producent van smartphones en telecomapparatuur ZTE stijgt meer dan 26 procent op de beurs van Hong Kong. 

  De regering-Trump besliste in april dat het bedrijf zeven jaar lang geen componenten meer van Amerikaanse leveranciers zou mogen komen. Maar het techbedrijf heeft daar nu toch een mouw aan kunnen passen.

  ©AFP


 • Kepler Cheuvreux plakt koopadvies op Fagron

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux start de opvolging van Fagron met een koopadvies. Het koersdoel is 17 euro wat een opwaarts potentieel van 13 procent impliceert.

 • Olie herstelt

  Na de klap van gisteren springt de olieprijs hoger. Brentolie wordt 1,7 procent duurder tot 74,61 dollar per vat. Beleggers zijn onzeker over de precieze impact van de handelsoorlog op de economische groei en dus de vraag naar olie.

  Gisteren zakte Brentolie nog 6 procent na zorgen over de handelsoorlog en een grotere productie vanuit Libië. Vandaag zijn lagere Amerikaanse olievoorraden een trigger voor een stijging van de olieprijs.

 • Goedemorgen!

  De handelsoorlog komt op toerental maar daar trekt Azië zich vandaag niets van aan. De Japanse Nikkei trekt 1,3 procent hoger, de beurs van Shanghai wint zelfs 2,3 procent. Nochtans dreigt de handelsoorlog de economische groei te doen ontsporen. Gisteren maakte de olieprijs de diepste sprong in twee jaar.

  Aziatische munten staan wel onder druk. De Japanese Yen zakt tegenover de dollar. Gisteren bereikte de Turkse lira opnieuw een dieptepunt nadat president Erdogan zijn schoonzoon had benoemd tot minister van financiën.

  In de VS is een biedprijs losgebarsten tussen de kabelmaatschappij Comcast en mediagroep 21st Century Fox om de Britse televisiezender Sky in te lijven. Daarnaast publiceren de VS vandaag inflatiecijfers.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content