Vers record op Wall Street

Lovende analistenrapporten duwden Recticel en Melexis dinsdag flink hoger. Sioen zette zijn opmars voort en kwam voor het eerst in zeven jaar in de buurt van 10 euro. Wall Street bleef in recordmodus dankzij positieve signalen van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de Europese economie in juni een portie stimulus zal krijgen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.15 uur: Hier ronden we af, bedankt voor het lezen en tot morgen. Option en Zetes ontvangen dan hun aandeelhouders. Verder krijgen beleggers input van consumenten en ondernemers in de eurozone.

18.12 uur: Jet Airways, de Indiase luchtvaartmaatschappij die ook Brussel aandoet, moest erg slechte kwartaalcijfers opbiechten vandaag. Het nettoverlies is meer dan verviervoudigd tot 21,5 miljard roepie (zowat 268 miljoen euro), nog een pak slechter dan wat analisten al hadden ingecalculeerd.

Jet Airways kondigde tegelijk aan dat er een nieuwe CEO komt, de vierde al in minder dan een jaar. Ook wordt verwacht dat Etihad Airways, dat nu een belang heeft van 24 procent in Jet, zijn aandeel zal moeten verhogen door kapitaal bij te pompen.

Jet Airways, dat het al jaren moeilijk heeft om rendabel te zijn, krijgt op korte termijn nog te maken met meer concurrentie, van onder meer Singapore Airlines dat zich meer op dezelfde bestemmingen richt. De aandelen van Jet Airways, dat noteert in Mumbai, verloren in het voorbije jaar al de helft van hun waarde. Vandaag ging er nog eens 3,3 procent af, maar de cijfers werden pas nabeurs vrijgegeven. De koers zal dus morgen hoogstwaarschijnlijk ook onder druk staan.

18.04 uur: De Italiaanse zakenman Andrea Bonomi krijgt van de Franse beurswaakhond een maand de tijd, tot 30 juni, om een eventueel tegenbod op Club Med uit te brengen. De exploitant van de luxevakantiedorpen wordt overgenomen door het Chinese Fosun en het Franse Ardian-fonds. Bonomi gooide echter roet in hun eten door zijn belang in Club Med tot meer dan 10 procent op te trekken. Het aandeel van Club Med zat vandaag 2,1 procent in de lift op de Parijse beurs.


17.50 uur: Agfa-Gevaerts omruilbod van zijn obligaties die volgend jaar vervallen, is allesbehalve een succes geworden. Beleggers ruilden voor 42,3 miljoen euro obligaties om, dat is amper 22 procent van de obligatieschuld van 189 miljoen euro die de beeldvormingsgroep met vier jaar wou verlengen. Het resultaat ligt volgens financieel directeur Kris Hoornaert 'helemaal in de lijn van onze verwachtingen'.

Vermogensbank Van Lanschot had beleggers het omruilen afgeraden, onder meer omdat Agfa voor de bestaande obligatie niet de huidige marktwaarde gaf. Een andere analist was eveneens negatief en wel omdat de verlenging van de looptijd niet aangewezen is bij een lage rente. Bovendien zou de belegger dan vier langer blootgesteld worden aan de niet al te beste gang van zaken bij het bedrijf.

17.43 uur: De Belgische horeca beleeft barre tijden. Dat bleek uit de algemene vergadering van Co.Br.Ha., de beursgenoteerde vennootschap boven brouwerij Haacht, bij uitstek een horecabrouwerij. Co.Br.Ha. (1.900 euro) noteert op Alternext.

17.35 uur: Slotbel in Europa. De pan-Europese Stoxx 600-index won 0,2 procent, de Brusselse Bel20 ging 0,3 procent hoger.

Het verslag van Wall Street leest u hier. De opwaartse bewegingen worden in grote mate toegeschreven aan de uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Die zei maandag dat de centrale bank zeer aandachtig moet zijn voor een negatieve prijsspriaal. Dit signaal werd naast andere suggesties gelegd van ECB-toplui dat de ECB zich klaarmaakt voor een renteknip volgende week om de lage inflatie te bevechten en de kredietverlening in Europa aan te wakkeren.

17.21 uur: De Franse econoom Thomas Piketty krijgt de steun van The Economist. Het invloedrijke weekblad stelt dat de Financial Times geen reden heeft om Piketty's theorie over de ongelijkheid tussen arm en rijk af te schrijven.

There is nothing in the Financial Times' analysis that warrants writing off Thomas Piketty's bestseller on inequality http://t.co/PDm2HkSuje— The Economist (@EconEconomics) May 27, 2014


17.11 uur:
Het zomert in New York City. En dan gaat ook JPMorgan-topman Jamie Dimon, in het weekend welteverstaan, in korte broek en op flip-flops. Business Insider: 'Dimon's outfit isn't exactly what you'd expect a Wall Street CEO—who was paid $20 million last year—to wear, but he rocked it like a boss.'

Sorry, wrong image on Jamie Dimon. http://t.co/DNKwuS3TVN pic.twitter.com/Bfh8yH9Ces— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) May 27, 2014


16.30 uur:
Hopla, opnieuw goed nieuws van de Amerikaanse economie. De dienstensector zag de groei in mei versnellen, blijkt uit feedback van de inkoopmanagers. De zogenaamde PMI-index steeg van 55 in april tot 58,4 in mei. Een cijfer boven 50 wijst op groei.

16.24 uur: Op Wall Street wint Pfizer 0,7 procent tot 29,69 dollar. Beleggers treuren dus niet dat de farmareus zijn bod op de Britse rivaal AstraZeneca (4.261 pence, -1,6%) heeft opgeborgen.

16.01 uur: Telenet draaide de subsidiëring van smartphones in het eerste kwartaal flink terug. Een stap achteruit om er nu twee vooruit te zetten, zo blijkt nu. Het kabelbedrijf gooit volgende maand 30.000 4G compatibele smartphones op de markt. Mits het nemen van een jaarabonnement King of Kong krijgt u voor 49 euro een Samsung Ace 3, Nokia 625 of Huawei G6, toestellen van zowat 200 euro.

Telenet schudde de mobiele markt de voorbije jaren flink dooreen met de lancering van zijn agressieve tarieven King en Kong. Om de uittocht van klanten tegen te gaan, moesten Proximus, Mobistar en Base hun prijzen naar beneden halen. Ook zij subsidiëren smartphones. Bij Mobistar kost de Nokia 625 met een tariefplan 29 euro, bij Proximus vind je de Samsung Ace 3 voor 29 euro.

Jaarabonnement of niet, u kan de toestellen op elk moment kosteloos opzeggen. Voor de restwaarde van de smartphone moet u dan een vergoeding betalen die wordt berekend op basis van de resterende looptijd van het abonnement.  

15.54 uur: IMF-topvrouw Christine Lagarde haalt uit naar de banken. Ze lobbyen te hard tegen de hervormingen in de financiële sector, hervormingen die in gangen werden gestoken na de financiële crisis van 2007-2009. Zo is het probleem van de systeembanken, banken die te belangrijk zijn om failliet te (laten) gaan, nog altijd niet opgelost. De markten geloven nog altijd dat de overheden die banken zullen bijspringen om een nieuwe financiële crisis te vermijden.

15.38 uur: Het huizenrapport plus de onverwachte stijging van de duurzame goederen (+0,8% tegen -0,7% verwacht) en de stijging van de consumentenvertrouwenbarometer van de Conference Board duwen de Amerikaanse S&P500-index (+0,4%) bij de opening van Wall Street naar een nieuw record. De Dow Jones stijgt met 0,3 procent.

[Market Open] S&P 500 sets new all-time high: http://t.co/49ENPmSvIH— CNBC (@CNBC) May 27, 2014


15.21 uur:
De Amerikaanse huizenprijzen zijn in maart met 1,2 procent gestegen, blijkt uit de invloedrijke vastgoedbarometer van de economen Karl Case en Robert Shiller, de S&P/Case-Shiller. Dat is beter dan de verwachte 0,7 procent. In februari bedroeg de stijging maand op maand 0,8 procent.

Jaar op jaar zaten de huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden 12,4 procent in de lift, tegenover 12,9 procent in februari. De verwachting was 11,8 procent. In november werd een piek van 13,7 procent genoteerd. De jaaropjaarstijging vertraagt dus wat, maar geheel verrassend is dat niet: de S&P/Case-Shiller bodemde precies twee jaar geleden - in maart 2012 - uit en heeft er sindsdien een herstel van 23 procent op zitten.

Case-Shiller: Comp 20 House Prices increased 12.4% year-over-year in March http://t.co/gXpK31yeVw— Bill McBride (@calculatedrisk) May 27, 2014


15.04 uur:
In Oslo gaat Frontline, een van de grootste tankerrederijen ter wereld en concurrent van Euronav (9,21 euro, -0,4%), 6,5 procent onderuit. Het eerste kwartaal was een tegenvaller. En om volgend jaar een obligatielening te kunnen aflossen zal de rederij mogelijk opnieuw moeten herstructureren en een schuldherschikking doorvoeren.

14.45 uur: Er ontspint zich een interessant overnamegevecht in de voedingsindustrie in de VS. Daar heeft Pilgrim’s Pride, ’s werelds op een na grootste kippenslachter, een overnamebod van omgerekend 4,7 miljard euro gelanceerd op Hillshire. Dat is een fabrikant van vleesproducten op basis van runds- en varkensvlees. Pilgrim’s Pride wil op die manier zijn assortiment diversifiëren. Het gaat om een bod in cash, aan 45 dollar per aandeel. Dat komt neer op een premie van 22 procent op de jongste slotkoers van Hillshire.

Het bod komt op een interessant moment. Hillshire heeft immers halfweg mei een bod gelanceerd op Pinnacle Foods, een puur Amerikaanse speler die daar onder meer bekend is van de Vlasic-augurken. Hillshire biedt 3,1 miljard dollar op Pinnacle. William Lovette, topman van Pilgrim’s Pride, kopt de wenkende kans alvast binnen:

 

 

14.33 uur: Bijna 6 miljard euro. Dat is het bedrag dat het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global, hoofdaandeelhouder van Telenet, klaarhoudt voor overnames. Dat verklaarde Liberty-topman Michael Fries in de Duitse krant Börsen-Zeitung. Volgens de CEO ligt de focus van de uitbreidingsplannen in de landen waar Liberty al actief is.

Verwacht wordt dat Liberty een nieuwe poging zal doen om Telenet (43,36 euro, +1,6%), waarvan het nu 57 procent bezit, op te slorpen. Begin vorig jaar mislukte het bod van 35 euro per aandeel. In Nederland is Liberty eigenaar van de kabelbedrijven Ziggo en UPC.

Verder is Liberty's vizier op Duitsland gericht. Het in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen en Baden-Württemberg actieve Unitymedia Kabel BW, de tweede grootste kabelaanbieder in Duitsland, is in handen van Liberty Global. Fries zei geïnteresseerd te zijn in de kleinere aanbieder Telecolumbus, dat te koop staat en nu nog in handen is van investeerders. Ook Duitslands grootste kabelaanbieder, Kabel Deutschland, had interesse getoond voor Telecolumbus, maar de mededingingsautoriteit had daarvoor zijn veto uitgesproken.

Een verkoop van het eigen Duitse net aan het Britse telecomconcern Vodafone noemde Fries zeer onwaarschijnlijk: Unitymedia is de grootste groeimotor van zijn bedrijf in Europa.

14.28 uur: De overnamestrijd tussen farmabedrijven Allergan en Valeant (met de steun van Bill Ackman) blijft duren. Allergan heeft nu uitgebreid uitgelegd waarom het niets ziet in het bod van Valeant van zo'n 33 miljard euro. Daarbij neemt de Botox-fabrikant onder meer het hoge managementverloop bij Valeant op de korrel. Daarmee wil het zijn uitleggers duidelijk maken dat Valeant niet meteen de meest stabiele overnemer is:

Allergan comes out swinging against Valeant/Ackman bid. $AGN $VRX http://t.co/haYgLIuf5Y pic.twitter.com/Ndm00C4rrN— Ivan the K™ (@IvanTheK) May 27, 2014

 

13.50 uur: Hoe reageren kinderen van nu op computers van toen? 'Um, seriously?'

Kids react to old computers


13.48 uur:

De Wever aan zet als informateur bit.ly/1jVYGJw...— De Tijd (@tijd) 27 May 2014

 

13.42 uur: 'Frankrijk is klaar om de rode loper uit te rollen voor Britse investeerders als de Britten kiezen om uit de Europese Unie te stappen.' Dat zei Arnaud Montebourg, de Franse minister van Economie. Met 'rode loper uitrollen' gebruikte hij dezelfde woorden als David Cameron in 2012 toen die aankondigde Franse met open armen te zullen ontvangen na de belastingverhoging voor grote vermogens in Frankrijk. 

13.11 uur: Op de Brusselse beurs is Melexis (+1,5%) een van de smaakmakers, naast Ageas (+1,6%) en Recticel (+1,9%). Petercam herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 32,5 euro voor de halfgeleiderproducent. 'De recente koersdaling van het aandeel biedt een uitstekend instapmoment', klinkt het.

Melexis kleurde de vorige elf sessie rood, wat de koers over die periode 11 procent lager stuurde. Winstnemingen na de hausse van 20 procent die voortvloeide uit de publicatie van een sterk kwartaal vorige maand. Bovendien kwam er vorige week geen al te best nieuws uit Duitsland. Een rechter daar oordeelde dat Melexis' Oostenrijkse concurrent in de productie van halfgeleiders AMS wel degelijk een geldig patent kan claimen op een bepaalde sensortechnologie.

Melexis betwistte die claim voor het Bundesgerichtshof. Een uitspraak in de zaak of de Belgische chipproducent het patent van de Oostenrijkers effectief schond, wordt niet voor eind volgend jaar verwacht. Volgens Petercam zullen de gevolgen van de uitspraak sowieso beheersbaar zijn.

Weetje: AMS, voluit Austria Mikro Systeme, hebben in een ver verleden een gemeenschappelijke aandeelhouder gehad: Elex, de holding van Roland Duchâtelet.

12.39 uur: EDF zal tussen nu en 2033 zomaar even 90 miljard euro moeten investeren om de veiligheid van zijn 58 bestaande kernreactoren in Frankrijk te kunnen garanderen. Dat blijkt uit een studie van het Franse Cour des Comptes, het Franse Rekenhof.

De kosten liggen hoger dan voorzien en gaan de komende jaren de hoogte in door extra veiligheidsmaatregelen en voorzieningen voor de ontmanteling en verwerking van nucleair afval. Frankrijk is het land dat voor zijn energiebevoorrading het meest afhankelijk van kernenergie.

12.12 uur: Het aandeel Sioen flirt voor het eerst sinds het najaar van 2007 met de 10 euro. Dat heeft alles te maken met een analistenrapport van KBC Securities dat voor een forse koersopstoot zorgt: +6% gisteren en +6,8% vandaag. Het aandeel noteert nu op 9,93 euro. 

11.55 uur: In Oslo maakt Frontline water: het aandeel van de tankerrederij die gecontroleerd wordt door scheepvaartmagnaat John Fredriksen, maakt een duik van 7,1 procent. Frontline leed in het eerste kwartaal niet alleen een groter verlies dan verwacht (12,1 miljoen dollar tegen 4 miljoen verwacht), maar zond bovendien een scherpe waarschuwing de wereld in.

Frontline torst een totale schuldenlast, inclusief leasingverplichtingen, van 1,044 miljard dollar en moet in april 2015 een converteerbare obligatielening van 190 miljoen dollar aflossen. Als de tankermarkt intussen onvoldoende verbetert en de rederij geen bijkomend geld vindt (via de verkoop van activa, nieuwe leningen of een heronderhandeling), rijst een probleem. Frontline zou dan kunnen gewongen worden tot een nieuwe herstructurering, waarbij ook bevrachtingsovereenkomsten en schuldakkoorden mogelijk moeten gewijzigd worden. De aanhoudende crisis in de tankermarkt verplichtte twee jaar geleden Frontline al zichzelf in twee te splitsen en dure nieuwbouwcontracten te annuleren.

11.33 uur: Petercam zet het aandeel Ageas op de kooplijst met een koersdoel van 38 euro. 'Een opwaarts potentieel van 25 procent', klinkt het. 'De huidige aandelenkoers biedt een interessant instapmoment in een verzekeraar met sterke operaties, een aantrekkelijk positie in ontluikende landen en met potentieel voor extra aandeelhoudersvergoeding.'

Petercam verwacht dat Ageas bij de tweedekwartaalresultaten een nieuwe inkoopprogramma voor eigen aandelen zal aankondigen. Bovendien verwacht het beurshuis een dividendverhoging van 0,1 euro per aandeel per jaar. Dat samen zou in 2014 moeten leiden tot dividendrendement van 5 procent.

11.31 uur: De inflatie in België is tot het laagste peil in meer dan vier jaar gedaald. De voedingsprijzen zijn voor het eerst sinds 2010 gedaald

10.46 uur: Sioen (+3,7% tot 9,65 euro) zet zijn opmars verder. Gisteren steeg het aandeel al ruim 6 procent na een overtuigend koopadvies van KBC Securities. Het aandeel werd gisteren voor het eerst in anderhalf jaar nog eens meer dan 100.000 keer verhandeld.

10.45 uur:

.fastFT: Italian consumer confidence hits 4-year high on.ft.com/1gwGs1u...— Financial TimesVerified account (@FinancialTimes) 27 May 2014

 

10.15 uur: Het aandeel van de Britse pubeigenaar Punch Taverns gaat in vrije val in Londen. Het aandeel verliest meer dan 25 procent. Nochtans meldde het bedrijf vanochtend dat het mogelijk een deal heeft bereikt met zijn obligatiehouders, waardoor de schuldenberg van 2,3 miljard pond (2,8 miljard euro) met iets meer dan een kwart zou afgetopt worden.

Probleem is dat de structuur van die schuldherschikking mogelijk een grote impact zal hebben op het aandeel. Verschillende obligatiehouders zouden namelijk hun schuldpapier kunnen inruilen voor aandelen, maar dan tegen een fikse korting ten opzichte van de huidige koers. En Punch Taverns, dat zo'n 4.300 pubs in portefeuille heeft, is niet in een positie om te weigeren. Het bedrijf staat onder zware druk om de schulden af te bouwen, nadat de recessie in het VK lelijk huis hield in de cijfers.

9.46 uur: Voedingsgroep Ter Beke heeft een kleine overwinning geboekt in de discussie over de oorsprong van zijn salami's van L'Ardennaise. De Waalse regering wilde die 'Ardense' salami namelijk laten beschermen als streekproduct. Dat zou betekenen dat Ter Beke zijn salami, die in het Vlaamse Waarschoot wordt gemaakt, zou moeten herdopen.

Maar zo ver komt het dus niet. De Waalse regering heeft een uitzondering gemaakt voor de Vlaamse producenten van 'Ardense' worsten. Naast Ter Beke is dat onder meer ook Guina uit Machelen. Zij mogen hun salami Ardens blijven noemen, maar moeten wel duidelijk op het etiket zetten dat hun salami niet echt uit de Ardennen komt. 

9.42 uur: In Londen schiet Intercontinental Hotels Group ruim 5 procent omhoog. Beleggers reageerden op mediaberichten dat de groep een overnamebod van 6 miljard Britse pond heeft afgeslaan. De beurs van Londen was gisteren dicht.

9.31 uur: Grootste bewegingen op Euronext Brussel. Genticel zakt verder weg en noteert voor het eerst onder 6 euro. Recticel profiteert van koopadvies ING.

9.10 uur: AstraZeneca zakt 1,6 procent tot 4.259 pence. Gisteren liet Pfizer weten dat het zich terugtrekt en geen overnamebod zal lanceren. Het moet nu 6 maanden wachten eer het nog een poging kan ondernemen om het Britse bedrijf in te lijven. 

'We are moving on', zegt Ian Read, CEO van Pfizer, in een interview met de Wall Street Journal. 'We hebben geen idee of we op een bepaald moment in de toekomst opnieuw interesse zullen hebben in AstraZeneca.'

Een analist van Nordea Bank laat aan Bloomberg weten dat hij verwacht dat het later dit jaar toch nog tot een overname komt. En dat misschien al eens binnen drie maanden kunnen zijn. Pfizer moet dan wel 6 maanden wachten, maar als het initiatief van AstraZeneca komt, kan het al na drie maanden. 

'Het verschil tussen wat Pfizer heeft geboden en wat de Raad van Bestuur van AstraZeneca wou, was al bij al klein. En er zijn langs beide kanten grote aandeelhouders die willen dat er iets gebeurt', meent Erik Hulthard van het Scandinavische beurshuis.

Het aandeel AstraZeneca zakt weg. De koersdaling blijft evenwel beperkt omdat beleggers de aftocht van Pfizer hadden ingecalculeerd. Het aandeel noteerde al ver onder de 55 pond die Pfizer wou betalen.

9.06 uur: De Europese beurzen openen met kleine verliezen. In Brussel noteert de Bel20 onveranderd. Recticel stijgt 1,1 procent na het koopadvies van ING.

8.55 uur: ‘We sluiten niet uit dat Kingspan opnieuw interesse toont in de isolatieactiviteiten van Recticel’, meldt Filip De Pauw, analist van ING, in een nieuw rapport. Kingspan kwam in 2010 al eens snuffelen maar een bod van 240 miljoen euro werd toen afgewimpeld.

‘En als het bedrijf zijn automobielactiviteiten van de hand doet, is zelfs een overnamebod op de hele groep mogelijk’, meent De Pauw. Het management heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat de automobieldivisie geen kernactiviteit meer is en verkocht zal worden indien er een deftig bod op tafel komt.

De analist trekt na de ‘solide resultaten in het eerste kwartaal’ zijn koersdoel voor Recticel op van 7,6 tot 8,5 euro. Het aandeel blijft op de kooplijst.

Recticel mikt na het bemoedigende eerste kwartaal op 2 procent meer omzet en 10 meer rebitda in 2014. ‘Het economisch klimaat in Europa, goed voor 94 procent van onze omzet, wordt stilaan beter’, klonk het begin mei.

Recticel noteert momenteel tegen 4,9 keer EV/Ebitda (op basis van de prognoses voor 2015), wat onder het historisch gemiddelde van 5,5 is. ING is zelfs van oordeel dat een multiple van 6,4 gerechtvaardigd is, al past De Pauw er een ‘conglomeraatkorting’ van 10 procent op toe. Zo komt het beurshuis tot een koersdoel van 8,50 euro.

8.44 uur: De Franse hotelgroep Accor koopt via haar vastgoedtak HotelInvest 97 hotels terug in Duitsland, Nederland en Zwitserland voor een totaal bedrag van 900 miljoen euro. De verkopers zijn de fondsen Moor Park Fund I en II, en voor het Zwitsersel luik Axa Real Estate. De aankoop zou vanaf dit jaar winstverhogend werken. Accor baat alles samen 3.600 hotels uit in 92 landen.

8.16 uur: Ook IPO-nieuws in het VK:

Lloyds announces long-awaited plans to float TSB next month, will float 25pc and prospectus expected mid-June— Telegraph FinanceVerified account (@TeleFinance) 26 May 2014

 

8.06 uur: We hadden het om 8.01 uur nog gezegd dat er op 'heel korte termijn' beursplannen zouden aangekondigd worden. En voila.

ICE bevestigt formeel beursplannen voor Euronext. Zo dadelijk meer op tijd— Michael Sephiha (@sephke) 26 May 2014

 

8.01 uur: De beursgangen van Euronext en Ontex zitten in laatste rechte lijn. De twee zullen hun plannen op heel korte termijn aankondigen, weet collega Michael Sephiha. Euronext zou mogelijk al voor vandaag zijn. 

7.57 uur: Nieuws van het analistenfront. We nemen het rapport van ING straks eens onder de loep.

ING trekt het koersdoel van #Recticel op naar €8,5 (in lijn met €8 TP bij KBCS), terwijl koopadvies blijft staan. pic.twitter.com/bEBZiwbl6l— Tom Simonts (@TSimonts) 26 May 2014

 

7.55 uur: De Aziatische beurzen noteren verdeeld. De bewegingen blijven beperkt. De Nikkei wint 0,6 procent in Japan.

7.42 uur: Het macro-economisch nieuws komt vooral uit de Verenigde Staten. Meest interessant wordt de invloedrijke vastgoedbarometer van de economen Karl Case en Robert Shiller, de S&P/Case-Shiller. De huizenprijzen zouden in maart in de 20 grootste Amerikaanse steden jaar op jaar 11,7 procent gestegen zijn, tegenover 12,9 procent in februari. De jaar-op-jaarstijging vertraagt dus wat, maar geheel verrassend is dat niet: de S&P/Case-Shiller bodemde precies twee jaar geleden - in maart 2012 - uit en heeft er sindsdien een herstel van 23 procent op zitten.

7.40 uur: Vandaag is het uitkijken hoe beleggers het definitief afketsen van de overname van AstraZeneca door Pfizer onthalen. De Amerikanen lieten maandag weten geen bod te zullen uitbrengen op de Britse rivaal en moeten zich nu minstens zes maanden koest houden voor ze een nieuw bod op AstraZeneca kunnen overwegen.

De beurzen van Londen en New York bleven maandag dicht, zodat beleggers pas nu op het nieuws kunnen inspelen. Sinds de raad van bestuur van AstraZeneca het 'finale' Pfizer-bod van 55 pond per aandeel afwimpelde, is het aandeel al van 48 naar 43 pond getuimeld. Er zit dus toch al een stevige portie ontgoocheling in de koers verrekend.

De kans is wel groot dat de sluimerende revolte onder de aandeelhouders nu crescendo zal gaan. AstraZeneca telt een versnipperd aandeelhouderschap van vooral grote fondsbeheerders en een aantal onder hen had wat graag 55 pond 'gecasht'. Voor hen is het afgeketst bod van 86 miljard euro een bittere pil. Het management zal de critici nu moeten overtuigen zelfstandig op termijn meerwaarde - en vooral méér waarde dan het Pfizer-bod - te kunnen creëren.

Idem voor Pfizer. De farmagigant heeft het al jaren moeilijk de omzet op te krikken en rekent dan maar op overnames om via besparingen en minder belastingen de nettowinst op te krikken. Ook hier zal het management kritische aandeelhouders moeten overtuigen dat het een plan B achter de hand heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud