1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 op één week 2,9 procent hoger

De beurzen kenden de beste week in een maand. Nyrstar tuimelde na een waarschuwing over een 'heel aanzienlijke verwatering'. Het transformatieplan van Greenyard viel in de smaak.
 • Le nouveau Bel20 est arrivé

  We sluiten af met de agenda voor volgende week. Maandag worden we wakker met een gloednieuwe Bel20. Ter herinnering: Barco en WDP nemen de plekken in van Bpost en Engie. Fijn weekend !

  MAANDAG 18 MAART
  BEDRIJVEN
  België:
  - Bel20: jaarlijkse indexaanpassing, voorbeurs. Barco en WDP vervangen Bpost en Engie.
  - Celyad: R&D Day (overzicht productenpijplijn) in New York, 18 uur
  Nederland:
  - AEX: jaarlijkse indexaanpassing, voorbeurs. Adyen en IMCD vervangen Altice Europe en Signify.
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei. 

  DINSDAG 19 MAART
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Beleggersvertrouwen (ZEW) maart, 11 uur
  Eurozone:
  - Loonkosten vierde kwartaal, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Fabrieksbestellingen januari, 15 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Bpost: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

  WOENSDAG 20 MAART
  ECONOMIE/FINANCIEN
  België:
  - Consumentenvertrouwen maart, 15 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Inflatie februari, 10.30 uur
  Verenigde Staten:
  - Federal Reserve: rentebesluit, 19 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Care Property Invest: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  - Cenergy Holdings: jaarresultaten 2018
  - Euronav: definitieve jaarresultaten 2018, 8 uur
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

  DONDERDAG 21 MAART
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Europese Centrale Bank: economisch bulletin, 10 uur
  - Consumentenvertrouwen maart, 16 uur
  Japan:
  - Tokio: beurs gesloten voor viering lente-evening (Vernal Equinox)
  Verenigd Koninkrijk:
  - Bank of England: rentebesluit, 13 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - IBA: jaarresultaten 2018, 7 uur
  Griekenland:
  - Viohalco: jaarresultaten 2018
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

  VRIJDAG 22 MAART
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) maart, 10 uur
  Japan:
  - Inflatie februari, 00.30 uur
  Verenigde Staten:
  - Verkoop bestaande woningen februari, 15 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Telenet: publicatie jaarverslag
  - Van de Velde: jaarverslag online
  - Warehouses Estates Belgium: jaarresultaten 2017/2018 (uitzonderlijk 15 maanden), 16.30 uur
  - Warehouses Estates Belgium: jaarverslag beschikbaar
  - WDP: publicatie jaarverslag
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Bel20 vlagt 0,9 procent hoger af

  De Bel20 is uiteindelijk 0,9 procent hoger afgesloten op 3.640,26 punten, dicht bij het hoogste peil van de dag. Op weekbasis steeg de Bel20 met 2,9 procent. Daarmee heeft de Brusselse beursgraadmeter het verlies van vorige week min of meer goed gemaakt. 

  Toppers van de dag: ASIT (+9,8%), Crescent (+8,6%) en Greenyard (+6,3%). 

  Floppers: CFE (-4,3%), Floridienne (-8,6%) en Nyrstar (-14,2%). 

 • Degroof Petercam: 'Bod op Wessanen moet 20% hoger'

  Degroof Petercam-analist Fernand de Boer vindt dat het bod van PAI Partners te zuinig is. 'PAI heeft zijn bod perfect getimed nu het aandeel meer dan gehalveerd is. Het bod waardeert Wessanen op een ondernemingswaarde/ebitda-ratio van 13. Als Wessanen erin slaagt terug te keren naar een groeimodel, dan is het bod weinig genereus.'

  De Boer besluit: 'Het bod is te laag om alle aandeelhouders over de streep te trekken. Wij denken dat een verhoging met minstens 20 procent noodzakelijk is.' Bijgevolg verhoogt Degroof Petercam het koersdoel tot 13,80 euro.

 • Belgisch handelstekort halveerde bijna in 2018

  Het tekort op de Belgische handelsbalans is in 2018 gedaald naar 3,8 miljard euro, tegenover 7,3 miljard in 2017. Dat blijkt uit herziene cijfers van de Nationale Bank. Vorige maand raamde de bank het deficit van 2018 nog op 4,2 miljard. De uitvoer steeg met 8,8 procent naar 293,9 miljard en de invoer met 7,3 procent naar 297,6 miljard.

 • Boeing piekt even na bericht over software-upgrade

  De beurskoers van Boeing ging even steil omhoog na een bericht van AFP. Het Franse persbureau schreef op basis van anonieme bronnen dat Boeing over 10 dagen met een upgrade voor zijn software kwam. Maar daarna meldde de Amerikaanse vliegtuigbouwer dat de timing voor de upgrade ongewijzigd bleef en 'voor de komende weken' voorzien is.

  Een softwareprobleem lag aan de basis van de crash van de Boeing 737 Max in Indonesië in oktober, en wordt door sommige experts ook als mogelijke oorzaak aangewezen voor de crash van een identiek toestel van Ethiopian Airlines afgelopen weekend.

  Het gaat om het Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS). Die hoogteregelende sensor hoort in werking te treden als de neus van het toestel te verticaal gericht is en duwt de neus automatisch weer naar beneden. Bij de Lion Air-vlucht in Indonesië duwde de sensor de neus naar beneden wanneer dat niet nodig was. De piloten hebben meermaals geprobeerd handmatig het toestel weer onder controle gekregen, maar dat lukte niet.

 • Ahold Delhaize koopt Roemeense keten

  De Roemeense supermarktketen Mega Image - een onderdeel van de Nederlandse groep Ahold Delhaize (Albert Heijn, Delhaize, Bol.com)  - neemt zijn concurrent Zanfir over. Die heeft tien winkels in Oost-Roemenië. Die worden omgebouwd naar Mega Image-winkels. Mega Image heeft vandaag al 677 Roemeense winkels.

  Mega Image was een onderdeel van de voormalige Belgische supermarktgroep Delhaize. Delhaize en Mega Image delen hetzelfde leeuwenlogo. De Delhaize Group werd in 2016 overgenomen door Ahold, dat zijn naam veranderde in Ahold Delhaize.

 • Wessanen: Beleggers hopen op een Refresco bis-scenario

  Het aandeel Wessanen  wint in Amsterdam 17 procent. De reden is niet ver te zoeken. De producent van biovoeding kreeg donderdagavond een bod van 11,5 euro cash per aandeel van PAI Partners.

  Wessanen noteert overigens boven de biedprijs. De markt rekent met andere woorden op een verbeterd bod. Pai Partners heeft de reputatie om eerst een zuinig bod te lanceren en om er vervolgens nog wat bij te doen. Toen de Franse private equitygroep in 2017 zijn oog liet vallen op de bottelaar Refresco, kwam er finaal een 14 procent verbeterd bod

  De Nederlandse beleggingsexpert Corné van Zeijl geeft op Twitter nog een tweede reden waarom de koers boven de biedprijs noteert: partijen zitten voor 5 procent short in Wessanen en moeten het aandeel kopen om hun positie te sluiten. 

 • Amerikaans consumentenvertrouwen stijgt meer dan verwacht

  Een belangrijke indicator van het Amerikaans consumentenvertrouwen stijgt in maart voor de tweede maand rij. De graadmeter van de Universiteit van Michigan stijgt met 4 punten naar 97,8 punten. Economen hadden een verbetering tot 95,6 punten voorspeld. De Amerikanen werden optimistischer over de vooruitzichten voor hun inkomen en de economie.

  Eerder op de dag werden een paar tegenvallende cijfers gepubliceerd over de Amerikaanse industrie. De industriële productie steeg in februari slechts met 0,1 procent. Economen hadden een toename met 0,4 procent voorspeld. Maar het cijfer van januari werd opwaarts herzien. Bovendien daalt een indicator van de industriële activiteit in de streek van New York in maart onverwacht naar het laagste peil in bijna twee jaar.

 • Nieuwe SUV van Tesla maakt geen indruk

  Nog op Wall Street slipt Tesla  ongeveer 4 procent. Beleggers reageren kennelijk negatief op de nieuwe SUV, de model Y, die Tesla gisterenavond voorstelde.

  Enkele reacties van analisten: 
  'De Model Y dreigt de verkoop van de Model 3 onderuit te halen. Model Y zal niet veel meer kosten, terwijl het veel ruimer zal zijn', zegt Morgan Stanley. 
  'Het event was wat ontgoochelend, zonder grote verrassingen', zegt Deutsche Bank.
  'We hadden meer nieuws verwacht, zoals een update van de Model S en de Model X', zegt het beurshuis Cowen.

  ©EPA

 • Air Canada schrapt prognose wegens Boeing-problemen

  Air Canada laat zijn financiële vooruitzichten voor 2019 varen. In de vloot van de Canadese luchtvaartmaatschappij zitten verscheidene Boeings 737 Max en die mogen in de meeste landen niet meer vliegen nadat twee nieuwe B-737’s Max kort na het opstijgen zijn neergestort.

  Air Canada vervoert dagelijks gemiddeld 9.000 tot 12.000 reizigers met zijn B-737’s Max. Nu die tijdelijk wegvallen, wordt het niet gemakkelijk vervangcapaciteit te vinden. De vervangtoestellen zullen wellicht meer verbruiken dan de zuinige B-737 Max-toestellen. Het omboeken van klanten kost ook een pak geld.

  Air Canada was volop bezig zijn vloot Airbus 320’s te vervangen door zuinigere B-737 Max-toestellen. Het heeft er al 24 van in dienst en wou naar 36 gaan tegen eind dit jaar.

  Een Boeing 737 Max van Air Canada landt in Toronto. ©REUTERS

 • Ook Credit Suisse enthousiast over Europese aandelen

  In een eerdere post gaven we al aan dat Morgan Stanley opvallend optimistisch is over Europese aandelen en de economie van de eurozone. De zakenbank krijgt nu bijval van Credit Suisse. 

  Analist Andrew Garthwaite van Credit Suisse zegt dat Europa weer uit het dal kan klimmen in 2019. Zo is de Chinese economie weer aan het herstellen, wat met name de Duitse industrie een boost kan geven. Daarnaast zijn de eenmalige effecten van de strengere emissienormen voor auto's en de demonstraties van de gele hesjes in Frankrijk vanaf 2019 niet meer aanwezig.

  Credit Suisse is ook enthousiaster geworden over Europese aandelen, maar is minder overtuigd dan Morgan Stanley. Ze adviseert langzaam weer Europese aandelen te kopen, maar zegt wel dat beleggers 'onderwogen' moeten blijven. 

 • Wall Sreet: Amazon kent alleen koopadviezen

  Op Wall Street zijn zowel de Dow Jones  als de Nasdaq  ongeveer een kwart van een procent hoger geöpend. 

  Amazon   wint 0,9 procent en gaat boven 1.700 dollar. Analist Edmard Yruma van KeyBank Capital heeft het advies voor de e-commerce -en cloudgigant opgetrokken naar 'kopen'. En waarom vermelden we dit? Door de adviesverhoging van Yruma - met een koersdoel van 2.100 dollar - hebben nu alle 45 analisten die gevolgd worden door FactSet een koopadvies uitstaan op de groep van Jeff Bezos. Yruma denkt dat de winstmarges in retail zullen stijgen, wat de winst op middenlange termijn fors zal doen verbeteren. Vandaag is het vooral de clouddivisie die rendabel is. 

  De softwarereus Oracle  opent ruim 3 procent lager na ietwat ontgoochelende prognoses voor het huidige kwartaal, voor Oracle het vierde kwartaal in het gebroken boekjaar. Meteen even relativeren: het aandeel noteert heel dicht bij zijn hoogste peil ooit, met dank aan de florerende cloudbusiness. Oracle denkt in het lopende kwartaal tussen 1,05 en 1,09 dollar per aandeel te verdienen op een omzet die stabiel tot 2 procent lager zal uitkomen. Analisten dachten aan een winst per aandeel van 1,05 dollar, aan de onderkant van de vork dus. Volgens co-CEO Safra Catz vreten ongunstige wisselkoersevoluties voor 3 cent per aandeel aan de winst. 

 • Beleggers zien Juventus winnen tegen Ajax

  Beleggers hebben vrijdag met meer dan gewone aandacht de loting voor de Champions League gevolgd. Vier van de acht clubs zijn beursgenoteerd. In de kwartfinale tussen Ajax (Euronext Amsterdam)  en Juventus (beurs van Milaan) nemen twee genoteerde clubs het tegen elkaar op.

  De koers van Juve veerde in een eerste reactie met 3,7 procent op. 'Het is mijn assumptie dat Juventus de volgende ronde zal bereiken', verklaarde analist Alberto Francese (Banca IMI) aan nieuwsdienst Bloomberg. De koersen van beide traditieclubs stegen sterk na de kwalificatie eerder deze week. 

  Manchester United (New York Stock Exchange)  neemt het op tegen FC  Barcelona, terwijl Porto (Euronext Lissabon) tegen Liverpool uitkomt. De enige kwartfinale zonder beursbedrijven is die tussen Manchester City en Tottenham.

 • BMW maakt minder winst

  De autoproducent BMW  heeft in 2018 een winst van 7,2 miljard euro geboekt. Dit is een stuk minder dan de 8,7 miljard van een jaar eerder. Het bedrijf wist wel 1,1 procent meer auto's af te leveren. Ondanks de kostenbesparingen en het introduceren van modellen waar meer marge op werd gehaald, daalde de winstmarge.

  BMW had het afgelopen jaar last van de toegenomen handelsspanningen in de wereld en de invoering van de strengere regels voor uitstoot in Europa

  De autogroep wil de winstgevendheid gaan verhogen door verder in de kosten te snijden. Daarnaast knipt het bedrijf in het aantal verschillende modellen dat het produceert. 

  Ook 2019 zal volgens de automaker een uitdagend jaar worden voor de automobielsector.

  Dat de risico's voor de autosector hoog blijven blijkt ook uit nieuwe bedreigingen van president Donald Trump om de douanetarieven voor Europese producten te verhogen.

 • Amerikaanse futures wijzen op hogere opening

  De futures voor Wall Street staan in de plus. De Dow Jones en de S&P500 gaan richting een openingswinst van 0,5 procent. De Nasdaq zal met een winst van 0,6 procent openen. De beurzen gaan om 14,30 open in Amerika.

 • Morgan Stanley heeft goed nieuws voor Europese aandelen

  Morgan Stanley heeft goed nieuws over Europa:

 • Wirecard krijgt weer slaag

  Het aandeel van het Duitse betaaltechnologiebedrijf Wirecard zakt weer fors vandaag, dit al voor de vierde dag op rij.

  Volgens het Handelsblatt komt nu ook de Indiase dochter van Wirecard in het vizier. Volgens Wirecard zelf is dat geen nieuws. Eind januari berichtte de Financial Times dat Wirecard zich in Singapore zou schuldig gemaakt hebben aan het oppeppen van de balans. Sindsdien verloor het aandeel 40 procent.

  Een tweede reden voor het nieuwe koersverlies is een adviesverlaging. De analisten van Citi hebben hun advies teruggebracht van ‘houden’ tot ‘verkopen’. Gelijktijdig zakt hun koersdoel van 144 tot 100 euro. Na het gedoe rond financiële onregelmatigheden in Singapore is de kans op nog meer negatief nieuws groter dan op positief nieuws, menen de analisten. Het ziet er ook niet naar uit dat de zaak snel wordt uitgeklaard.

 • Europese autoverkoop zakt licht in februari

  In februari werden in de Europese Unie 1,125 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven, 1 procent minder dan een jaar eerder. Over de eerste twee maanden ligt de autoverkoop 2,9 procent achter op 2018. De druk komt vooral van Spanje en Italië, waar in januari en februari samen respectievelijk 8,8 en 2,4 procent minder nieuwe wagens werden verkocht.

  Bij de automerken zijn de grootste schommelingen over de eerste twee maanden voor FCA (-10,1%), Ford (-5,8%), Nissan (-25,3%), Volvo (+14,9%) en Mitsubishi (+14,6%).

 • Degroof Petercam knipt in koersdoel Tessenderlo

  Nathalie Debruyne heeft haar ramingen voor Tessenderlo Group aangepast aan de lager dan verwachte prognose voor de onderliggende groei in 2019, de impact van IFS 16 en bijdrage van T-Power. Dat brengt haar ertoe haar koersdoel te verlagen van 35 tot 31 euro. 'In dit stadium zien wij geen reden om positiever te worden.' Haar advies blijft 'houden'.

 • IEA: Chaos in Venezuela zorgt voor 'uitdagingen' op de oliemarkt

  Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) denkt dat de chaos in Venezuela het olie-aanbod - en daarmee de prijs - sterk zal beïnvloeden. Het agentschap vreest dat het aanbod van olie met 1,2 miljoen vaten per dag daalt. De IEA hoopt dat andere landen binnen het oliekartel OPEC meer zullen produceren om het gat in de productie te vullen.

  Als het kartel niets doet, dan zal de olieprijs verder stijgen, maar dat is niet noodzakelijk wat het wil. Zo zorgt een hogere prijs ook voor minder vraag, zodat de winst voor het oliekartel als geheel juist lager wordt. Om die reden kan de OPEC geheel zonder dwang de olieproductie verhogen als gevolg de chaos in Venezuela.

  De prijs voor een vat Brent olie is inmiddels opgelopen tot 67,52 dollar per vat.

 • Ook Degroof Petercam geeft Brederode hoger koersdoel

  Analist Stefaan Genoe van Degroof Petercam gaat de komende dagen de faire waarde van Brederodes beursgenoteerde portefeuille stuk voor stuk herberekenen. Door voor de eerste 2,5 maanden van 2019 een prestatie van 7,5 procent toe te passen op de beursgenoteerde portefeuille en van 2,5 procent op de private equity-belangen, komt hij tot een netto-actiefwaarde van 72 euro per aandeel.

  Door hierop een discount van 15 procent toe te passen, een discount die de mix van private equity en beursgenoteerde aandelen en het track record op lange termijn weerspiegelt, trekt hij zijn koersdoel op van 57 tot 62 euro. Zijn advies voor Brederode blijft op 'houden' staan.

 • Solvay en de Boeing 737 Max

  ING-analist Stijn Demeester heeft onderzocht in welke mate Solvay (en ook AMG) zijn blootgesteld aan de B-737 Max, de jongste 737-serie van Boeing die momenteel wereldwijd aan de grond wordt gehouden na twee crashes kort na elkaar. Hij raamt Solvays blootstelling aan het toestel op 1 à 2 procent van de voor 2019 verwachte omzet. De blootstelling is enkel via de motor van het toestel, de LEAP van Safran en GE.

  Momenteel is er veel onzekerheid rond de B-737 Max. Hoe lang blijft het toestel aan de grond en hoe zit het met het (grote) orderboek? Demeester verwacht slechts een beperkte impact op de bestellingen. Tot dusver zou alleen het Indonesische Lion Air, waarvan een 737 Max crashte, mogelijk zijn bestelling laten vallen en eventueel overstappen op de Airbus 320 Neo. Een toestel dat overigens met dezelfde LEAP-motoren is uitgerust.

 • KBC Securities geeft koopadvies voor Flow Traders

  Analist Thomas Couvreur van KBC Securities heeft een koopadvies afgegeven voor de market maker Flow Traders . Het bedrijf is nu al marktleider in Europa, maar heeft de ambitie om ook in Amerika uit te groeien. De analist denkt dan ook dat de stap naar de VS een groot groeipotentieel met zich meebrengt. Het bedrijf heeft nu nog maar een marktaandeel van 2 procent in de VS.

  Daarnaast denkt de beursspecialist dat de arbitrageur zal uitgroeien tot een bedrijf dat liquiditeit levert voor een groot aantal financiële producten. Dit geeft Flow Traders de kans om efficiënter en meer competitief te worden. 

  Couvreur denkt dat de brutobedrijfsmarge (ebitda op omzet) op 46 procent uitkomt. Het koersdoel stijgt naar 32 euro.

 • ING over Econocom: 'Verkoop dienstenpoot zou logisch zijn'

  IT-dienstenleverancier Econocom   publiceerde gisteren zijn jaarrapport en kondigde besparingen aan.

  CEO Jean-Louis Bouchard zegt in communiqué te herfocussen op bepaalde activiteiten. Het personeel wordt afgebouwd, terwijl verkopers worden aangeworven. De schulden worden afgebouwd.

  ING-analist David Vagman stelt dat het logisch zou zijn als Econocom een groot deel van zijn dienstenpoot zou verkopen om meer managementtijd en middelen vrij te maken om de groei van leasing en distributie te versnellen, de twee divisies die het bedrijf groot hebben gemaakt. 

  Vagmans advies blijft 'houden', zijn koersdoel is 3,1 euro. 

 • KBC Securities trekt koersdoel Brederode op

  Brederode kwam donderdagavond met sterke resultaten, in het bijzonder voor zijn private equity-portefeuille. De netto-actiefwaarde steeg met 8,5 procent jaar op jaar tot 68,59 euro per aandeel eind 2018. De nettowinst steeg met 7,2 procent tot 182 miljoen euro, ondanks het moeilijke beursjaar.

  Analisten Joachim Vansanten en Cédric Duinslaeger van KBC Securities ramen de netto-actiefwaarde momenteel op 74,9 euro per aandeel. Dat betekent dat Brederode met een discount van 21,9 procent noteert, wat aanzienlijk meer is dan de discount van 15,4 procent van de (niet-mono-)holdings. Gelet op het sterke track record van Brederodes private equity-portefeuille trekken de analisten hun koersdoel op van 55 naar 60 euro. Hun advies blijft ‘houden’.

 • KBC Securities zet AvH trapje hoger

  Ackermans & van Haaren maakte vrijdag bekend zijn Franse rusthuistak HPA te verkopen aan DomusVi, een grote Franse speler in die sector. AvH ontvangt 165 miljoen euro cash en realiseert een meerwaarde van 105 miljoen euro. HPA is het moederbedrijf van Residalya, dat een netwerk van 35 residenties uitbaat.

  KBCS-analisten Cédric Duinslaeger en Joachim Vansanten ramen de impact van de verkoop op de netto actiefwaarde op 2,3 procent. Aangezien de huidige koers 10 procent opwaarts potentieel biedt tot hun onveranderd koersdoel van 150 euro, laten ze hun advies stijgen van ‘houden’ naar ‘bijkopen’.

 • Europese beurzen gaan licht hoger

  Zoals verwacht laten de Europese beurzen kleine winsten optekenen. Het Britse parlement wil dat de brexit niet op 29 maart plaatsvindt, maar wordt uitgesteld. De EuroStoxx50 wint 0,2 procent in de eerste handelsminuten.

  De Bel20 blijft nagenoeg stabiel. Het transformatieplan van Greenyard wordt goed onthaald: het aandeel veert 8 procent op. 

 • Naar licht hogere opening

  De Europese beurzen zullen met kleine winsten van start gaan, blijkt uit de stand van de futures. De future op de EuroStoxx50 staat 0,1 procent in de plus.

  Wall Street bleef donderdag dicht bij huis, maar de Aziatische beurzen gaan vanmorgen wel overwegend hoger. De Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen zouden vooruitgang boeken. De Chinese beurzen stijgen gemiddeld 1,3 procent.

  Traders zijn druk in de weer op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©REUTERS

 • Japanse centrale bank zweert bij inflatiedoel

  De Japanse centrale bank verdedigde vandaag haar inflatiedoelstelling. Na het besluit om de beleidsrente ongewijzigd te laten, beantwoordde gouverneur Haruhiko Kuroda de vraag of hij het inflatiedoel op 2 procent laat. De centraal bankier zei dat de monetaire autoriteit haar inflatiedoelstelling niet wijzigt.

  'Er voor zorgen dat de inflatie op 2 procent komt is noodzakelijk voor het realiseren van prijsstabiliteit. Ik heb ook eerder gezegd dat het halen van de inflatiedoelstelling op zichzelf niet genoeg is. We willen een economie waarin de bedrijfswinsten en lonen stijgen en de prijzen - wanneer de investeringen en de consumptie toenemen - gematigd toenemen'. 

  Japan wordt al decennia geteisterd door een lage inflatie en zelfs periodes van deflatie. Om die reden houdt de centrale bank de rente al jaren dichtbij de nul. Daarnaast heeft de centrale bank een recordhoeveelheid aan obligaties opgekocht om ook de lange rente flink te drukken. Kosten noch moeite werden dus gespaard, maar de inflatiedoelstelling wordt maar niet gehaald. Hierdoor stellen steeds meer economen de inflatiedoelstelling in vraag. Zelfs minister van Financiën Taro Aso sloot zich onlangs bij deze critici door te stellen dat het vastklampen aan de doelstelling problematisch kan worden.

  Er is echter een goede reden waarom de centraal bankier zijn doelstelling niet wijzigt. Een belangrijk onderdeel van monetair beleid is namelijk het creëren van verwachtingen. Wanneer het publiek weet dat de centrale bank de doelstelling van 2 procent niet eens probeert te halen, zal ze hiernaar handelen zodat de bestedingen en investeringen nog verder dalen. Dit zorgt dan weer voor verdere neerwaartse druk op de inflatie.

 • Stevige margedruk bij Keyware

  Keyware Technologies , specialist in elektronische betaalsystemen, heeft vorig jaar 4,8 procent meer omzet geboekt, 19,6 miljoen euro om precies te zijn. De rendabiliteit stond echter onder druk. Dat is een gevolg van een strategische keuze om het zwaartepunt te verleggen van elektronische betaalterminals naar software op maat voor handelaars en zelfstandigen. Dat levert omzetgroei op, maar knaagt aan de winst.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) daalde met bijna 15 procent tot 3,2 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) kelderde met 77 procent tot 0,26 miljoen euro. De nettowinst is hoger dan de bedrijfswinst danzij een belastingmeevaller van 0,4 miljoen in Frankrijk en komt uit op 0,6 miljoen euro, wat nagenoeg een halvering is tegenover 2017.

  De schuldpositie is wel aanzienlijk verbeterd door de terugbetaling van leningen: de netto financiële schuld is met 35,8 procent gedaald tot circa 4 miljoen euro.

  Keyware werd in februari in beroep vrijgesproken van malafide handelspraktijken, maar lijkt nog niet van die zaak verlost. Het openbaar ministerie heeft op 14 februari een cassatieverzoek ingediend.

 • Amerikaanse beurswaakhond daagt Volkswagen voor de rechter

  De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) daagt zowel Volkswagen als voormalig ceo Martin Winterkorn voor de rechter. Met het dieselschandaal zou de Duitse automaker Amerikaanse beleggers bedrogen hebben. 

  De autofabrikant zou tussen april 2014 en mei 2015 meer dan 13 miljard euro aan obligaties en zogenaamde Asset Backed Securities (ABS) hebben uitgegeven. In deze periode wist het bedrijf al dat 500.000 auto's niet aan de emissievoorwaarden voldeden.

  Het dieselschandaal kostte Volkswagen tot dusver al 28 miljard euro.

  Dieselwagens van Volkswagen en Audi die de Duitse autobouwer heeft teruggekocht, staan op een woestijnparking in Californië. ©REUTERS

 • Econocom in besparingsmodus

  Het IT-dienstenbedrijf Econocom bevestigde donderdagavond de eerder gegeven jaarresultaten. De omzet steeg met 8 procent tot 2,85 miljard euro, de nettowinst halveerde tot 39,4 miljoen euro. De winstdaling is deels te wijten aan eenmalige besparings- en herstructureringskosten.

  Voor 2019 stelt Econocom een nieuwe besparingsronde van 20 miljoen euro in het vooruitzicht.

 • Greenyard komt met transformatieplan

  Greenyard heeft zijn huiswerk gemaakt en kondigt een 'uitgebreid en krachtig' transformatieplan aan, dat zowel onmiddellijke kortetermijnacties als langetermijnacties omvat. De basis vormt een verschuiving van de organisatie naar een partnermodel, waarbij Greenyard fungeert als 'verticaal geïntegreerde partner van de retailers'.

  Het transformatieplan zou de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) in het volgende boekjaar 2019/2020 met 20 miljoen euro moeten verbeteren en in 2020/2021 met 44 miljoen euro. In het volgende boekjaar (2020/2021) hoopt Greenyard weer een rebitda van meer dan 100 miljoen euro te bereiken.

  Het transformatieplan zal ook banen kosten. Dit jaar kunnen er mogelijk 422 verdwijnen, vooral in het VK en Duitsland.

  Greenyard gaat ook nog een aantal niet-kernactiviteiten afstoten, wat tussen 50 en 75 miljoen zou moeten opbrengen. De groep bekijkt ook de mogelijkheid om de Prepared divisie (groenten in blik en bokaal maar ook soepen en sauzen) te verkopen om zo de schuldenlast te verminderen.

 • Flinke daling in Italiaanse probleemkredieten

  Deze ochtend stuiten we op deze opbeurende grafiek over de Italiaanse probleemkredieten. Deze zijn flink gedaald in 2018. De daling is voornamelijk te danken aan een programma van de Italiaanse overheid waarin de probleemleningen worden herverpakt en doorverkocht.

  Probleemkredieten als percentage van het totale aantal leningen

 • Nieuws over hervormingen bij BNP Paribas Fortis?

  Niet direct koersgevoelig, maar wel belangrijk in het Belgische bankenlandschap. Bij BNP Paribas Fortis vindt vanmorgen een bijzondere ondernemingsraad plaats. Mogelijk schept de bank meer duidelijkheid over de op til zijnde hervormingen.

 • Nyrstar stelt couponbetaling obligaties uit

  Nyrstar geeft in een beknopt persbericht een stand van zaken over de gesprekken over de balansstructuur. Die discussies over een herstructurering en herschikking verlopen op een constructieve manier. De zinkgroep waarschuwt wel dat 'het economisch effect van de herstructurering voor de aandeelhouders' zal resulteren in 'een heel aanzienlijke verwatering'. Dat wordt algemeen verwacht, maar het is voor het eerst dat Nyrstar het zelf met zoveel woorden zegt.

  De belangrijkste schulden die Nyrstar torst zijn twee obligatieleningen: een niet-gesubordineerde obligatielening van 350 miljoen euro met vervaldatum in 2019 en een tweede niet-gesubordineerde obligatielening die in 2024 afloopt.

  Op die obligaties is Nyrstar vandaag (15 maart 2019) een intrestcoupon van ongeveer 31,6 miljoen euro verschuldigd. Het bedrijf heeft voor deze betaling een termijn van 30 dagen en maakt daar ook gebruik van: de betaling wordt uitgesteld. Als reden hiervoor verwijst de groep naar de constructieve discussies die worden voortgezet.

  Strikt genomen is dit dus nog geen wanbetaling. Het uitstel van de couponbetaling toont wel aan hoe sterk het water Nyrstar aan de lippen staat.

  Zinkproductie bij Nyrstar ©rv

 • D'Ieteren bezit nu 2,2 procent van zijn eigen aandelen

  D'Ieteren heeft tussen 7 en 13 maart 38.682 eigen aandelen ingekocht voor een gemiddelde aankoopprijs van 36,25 euro. De aandelen worden niet vernietigd. Ze worden aangewend om het eigen personeel te vergoeden.

  Inmiddels bezit het bedrijf 1.236.330 van de 55.302.620 (2,2%) gewone aandelen. 

 • Hoop op handelsdeal zet Aziatische beurzen hoger

  De Aziatische beurzen staan vandaag in de plus. Er zou schot zitten in de Amerikaans-Chinese handelsdeal. De beurzen worden verder gesteund door de Chinese overheid. Deze heeft opnieuw beloofd de groei te gaan stimuleren.

  De Nikkei en de Kospi winnen 0,8 procent hoger en de Hang Seng klimt met 0,7 procent.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud