1. Markten Live
 2. Live blog

VGP neemt duik na discount

VGP zakte 8,9 procent, nadat ruim vier procent van de aandelen tegen een stevige korting bij institutionelen werd geplaatst. De Europese beurzen sloten met kleine winsten.
 • Vrijdag de laatste loodjes

  We zetten er een punt achter voor vandaag. Morgen maken we ons op voor een stevige resultatendag. Het is immers officieel de laatste dag voor beursgenoteerde bedrijven (op de continumarkt) om hun jaarresultaten te publiceren - al zijn er vaak wel enkele laatkomers.

  Morgen zijn onder meer ABO-Group, Beluga, Floridienne, Sofina en Kiadis Pharma aan de beurt. Mogelijk komen daar nog enkele namen bij want niet alle bedrijven nemen het even nauw met hun financiële agenda of kalender.

 • Europese beurzen sluiten licht hoger

  De Euro Stoxx 50 eindigde 0,2 procent in de plus, net als de Bel20. Grootste daler in de index was Bpost (-4,5%), sterkste stijger Umicore (+3,3%). Op de brede markt blonk Celyad (+15,2%) uit bij een intense handel en nam VGP een duik van 8,9 procent nadat referentieaandeelhouder Bart Van Malderen een pakket aandelen verkocht met een stevige discount.

 • Celyad geeft flink gas

  Het aandeel van het biofarmabedrijf Celyad , dat immuuntherapieën voor de behandeling van kanker tracht te ontwikkelen, schiet zowat 15 procent hoger op Euronext Brussel bij een volume dat meer dan vijf keer groter is dan normaal. Wat er precies aan de hand is, is momenteel niet duidelijk. 

 • ConocoPhillips verkoopt teerzandactiviteiten

  Een opvallende stijger in New York is ConocoPhillips . Het aandeel schiet tot 7,4 procent hoger, zijn grootste sprong in vier maanden. De petroleummaatschappij heeft haar teerzandactiviteiten verkocht aan het Canadese bedrijf Cenovus Energy voor 13,3 miljard dollar. Daardoor wordt ConocoPhillips de grootste aandeelhouder van Cenovus.

  De verkoop past in de vorig jaar aangekondigde strategie van CEO Ryan Lance om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te creëren in tijden van lage olieprijzen. Verwacht wordt dat ConocoPhillips het geld zal gebruiken om schulden terug te betalen en aandelen in te kopen. Het aandeel Cenovus krijgt een klap van meer dan 10 procent. 

 • Wall Street opent bijna stabiel

  De toonaangevende indexen in New York bewegen weinig in de vroege handel. Na tien minuten noteert de Dow Jones 0,01 procent lager en de S&P500 0,05 procent. Het herziene bbp-cijfer wijst erop dat de Amerikaanse economie sterk blijft.

  Na de Trump-rally noteren de Amerikaanse beurzen dicht bij hun piek, blijkt uit een rondvraag van Reuters bij strategen. Zij voorspellen gemiddeld dat Amerikaanse aandelen tussen nu en het einde van het jaar minder dan 3 procent zullen stijgen. Ter vergelijking: sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de S&P500 zowat 10 procent gestegen.

  Handelaars op de New York Stock Exchange ©AFP

 • Amerikaanse groei opwaarts herzien

  De economie van de Verenigde Staten is in het vierde kwartaal met 2,1 procent gegroeid op jaarbasis, blijkt uit de tweede raming. Eerder was uitgegaan van 1,9 procent groei. De vertraging tegenover het derde kwartaal, toen de economie met 3,5 procent aandikte, was dus minder groot dan eerst gedacht.

 • Spabruisrood op de wangen

  De drankengroep Spadel kwam dinsdag met resultaten en kondigde daarbij aan dat het brutodividend onveranderd op 1,60 euro per aandeel bleef. 'Netto geeft dat 1,168 euro per aandeel', rekende de leverancier van mineraal water de belegger voor. Alleen was het bedrijf vergeten dat de roerende voorheffing is gestegen van 27 naar 30 procent. Vandaag komt Spadel met het spabruisrood op de wangen met een rechtzetting: netto blijft er maar 1,12 euro over.

  ©Ivan Put

 • Duitse inflatie lager dan verwacht

  De prijzen van consumentengoederen en -diensten in Duitsland stegen de voorbije maand jaar op jaar met 1,5 procent. Daarmee ligt de inflatie bij onze oosterburen weer een stuk lager dan in februari toen ze nog 2,2 procent bedroeg. Het is de eerste keer in bijna een jaar dat de prijzen jaar op jaar dalen in Duitsland.

 • Wall Street op weg naar lagere opening

  Straks komen de kwartaalcijfers van de Amerikaanse economie eraan, de verwachting is dat het bbp met twee procent is gestegen over de laatste drie maanden van vorig jaar. De laatste schatting ging uit van 1,9 procent. In afwachting zakken de futures van de S&P 500, wat wijst op een lagere opening van de beurzen straks

 • 'Londense beurs gaat tien procent hoger'

  Citigroup gelooft dat de FTSE tegen midden volgend jaar de kaap van 8.000 punten neemt. Simpelweg omdat de groei van de bedrijfswinsten de daling van het pond en de brexit zullen overschaduwen

 • Free float VGP nu boven tien procent

  VGP meldt dat 766.203 aandelen van hoofdaandeelhouder VM Invest succesvol geplaatst werden bij 'een brede basis van institutionele investeerders' tegen een prijs van 60 euro per aandeel. De transactie vertegenwoordigt 4,12 procent van het kapitaal van VGP.

  Die 60 euro ligt ruim onder de slotkoers van 68,5 euro die woensdagavond werd bereikt in Brussel, een  discount van 12,4 procent om precies te zijn. De transactie, die in goede banen werd geleid door KBC, levert Bart Van Malderen dus 45,97 miljoen euro op. VM Invest is het investeringsvehikel van de ondernemer. Van Malderen wil een deel van dat bedrag besteden aan investeringen in zijn luierfabrikant Drylock.

  De notering van het aandeel zal weldra hernomen worden, aldus het communiqué. Het pakket vertegenwoordigt iets minder dan 15 procent van de participatie die VM Invest tot gisterenavond bezat. Daardoor stijgt het aandeel vrij verhandelbare aandelen van VGP op de Brusselse beurs tot 1,89 miljoen of 10,14 procent van het kapitaal. Tot nog toe was dat maar 6,01 procent. 

  Het totale pakket aandelen van de Bart Van Malderen Groep zakt na de verkoop van 47,16 naar 43,04 procent. Van Malderen heeft direct 19,08 procent en via VM Invest dus nog 23,96 procent. Daarmee is hij nog steeds de grootste aandeelhouder van de logistieke vastgoedontwikkelaar, voor CEO Jan Van Geet, die alles samen 38,30 procent in handen heeft.

  SHAREHOLDERNUMBER OF SHARES% OF SHARES ISSUED
  VM Invest NV4,451,66823,96%
  Mr Bart Van Malderen3,545,25019.08%
  Sub-total Bart Van Malderen Group8,763,12143,04%
  Little Rock SA4,707,75225.33%
  Alsgard SA2,409,91412.97%
  Sub-total Jan Van Geet Group7,117,66638.30%
  Comm. VA VGP MISV929,1535.00%
  Vadebo France NV655,7383.53%
  Public1,883,57510,14%
  Total18,583,050100.00%

   

 • Yogapakjes minder in trek

  Lululemon Athletica  staat straks een stevig pak op de yogabroek te wachten.

  Woensdag na beurs pakte het bedrijf uit met een teleurstellende prognose, waardoor het aandeel in de handel na beurs 18 procent lager ging. Lululemon verwacht dit jaar een winst van 2,26 à 2,36 dollar per aandeel, de marktconsensus tot nog toe bedroeg 2,56 dollar.

  De groep heeft zoals heel de sector last van een krimpend bezoek aan winkelcentra in Noord-Amerika. Daarnaast neemt de concurrentie in de sector van sportkledij toe en vechten ketens om marktaandeel door stevige prijsreducties door te voeren.

  Een Lululemon-winkel in Hongkong ©Bloomberg

 • Vertrouwen in EU-economie licht gedaald

  Consumenten en ondernemers hebben minder vertrouwen in de Europese economie, zo meldt de Europese Commissie. Een index die dat vertrouwen meet daalde van 108 in februari naar 107,9 in maart. Ecnomen hadden een lichte stijging tot 108,3 verwacht. Niettemin ligt dit cijfer nog steeds in de buurt van het hoogste peil sinds 2011. Het vertrouwen daalde in de industrie en de diensten, het steeg in de bouwsector.

 • Forse daling Belgische inflatie

  De inflatie is in maart gedaald van 2,97 naar 2,28 procent. Die stevige daling heeft vooral technische redenen zoals het uitdoven van het effect van de verhoogde energieheffing die in Vlaanderen in maart vorig jaar werd ingevoerd (de zogenaamde Turteltaks). De prijsstijgingen voor fruit, elektriciteit, telecom, mazout en horeca werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor pakketreizen, groenten, motorbrandstoffen, bloemen en planten en vakantiedorpen, aldus de Federale Overheidsdienst Economie. Pakketreizen kostten jaar op jaar wel tien procent minder, maar werden niet structureel goedkoper: vorig jaar viel de paasvakantie grotendeels in maart en reizen zijn tijdens die periode traditioneel duurder.

  Hier leest u meer.

 • Aramco kiest banken voor IPO

  De oliegroep Saudi Aramco heeft JPMorgan Chase, Morgan Stanley en HSBC gekozen als adviseurs voor wat de grootste IPO ooit moet worden

 • Analisten delen Nyrstar-optimisme beleggers niet

  Wim Hoste van KBC Securities verlaagt zijn koersdoel voor zinkverwerker Nyrstar met een halve euro tot 9,0 euro. Het advies blijft wel staan op 'kopen'. De koersdoelverlaging is een gevolg van het nieuws dat twee grote spelers - Teck Ressources en Korea Zinc - een akkoord sloten waarbij de verwerkingslonen (TC) op 172 dollar per ton werden vastgelegd. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, maar de daling is minder dan gevreesd. Dergelijke akkoorden gelden als referentie in de sector. Dat verklaarde de koersstijging woensdag. Maar omdat de winst (ebitda) van Nyrstar op basis van die 172 dollar lager zal uitvallen dan eerst gedacht, past Host zijn winstverwachting en dus zijn koersdoel aan.

  Stijn Demeester van ING is een stuk minder optimistisch. Hij denkt dat de ebitda van Nyrstar door die lagere verwerkingslonen vijf à tien procent lager zal liggen. Hij vreest ook dat het uiteindelijke verwerkingsloon voor Nyrstar een stuk onder die 172 dollar zal liggen omdat Nyrstar zelf rekening houdt met een discount van 40 tot 50 dollar per ton tegenover de benchmark TC. Verder is in het vernoemde akkoord niet langer sprake van 'prijsparticipatie' waardoor de smelters voortaan niet meer kunnen profiteren van een hogere zinkprijs. Hij gaat zijn model daarom herbekijken, intussen blijft zijn advies 'houden' met een koersdoel van 6,5 euro.

  Het aandeel gaat in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger.

 • Bpost vecht beslissing BIPT aan

  De weigering van de telecom- en postwaakhond BIPT gisteren om de tariefverhoging van Bpost voor postdiensten voor particulieren en kleine professionelen. En dat betaalt het aandeel deze morgen cash, het is de grootste daler in de Bel20.

  Volgens KBC Securities gaat daardoor 20 à 25 miljoen omzet verloren. Ruben Devos verbaast zich over de beslissing van het BIPT omdat Bpost 'zich systematisch hield aan de principes van non-discriminatie, transparantie, uniformiteit en kostenbeheersing'. Bovendien zei de BIPT in zijn laatste rapport zelf dat de prijzen voor een standaardbrief in 2015 onder het Europese gemiddelde lagen.

  De winst over 2017 (ebitda) zou volgens de analist niet beïnvloed worden door de beslissing van het BIPT, omdat Bpost zelf geen rekening hield in zijn prognose met de goedkeuring of weigering van de tariefverhogingen. Maar voor de jaren daarna heeft het wel gevolgen, aldus Devos. In afwachting van meer details over de toekomstige tarievenpolitiek, blijft de analist bij zijn koersdoel van 25 euro, maar verlaagt hij wel zijn advies van 'bijkopen' naar 'houden'. 

  Marcel Achterberg van Degroof Petercam ziet geen reden om zijn koersdoel van 25 euro en zijn advies 'bijkopen' te veranderen. Marc Zwartsenburg van ING wijzigt ook niets aan zijn verwachtingen, al verdwijnt door de weigering van het BIPT wel een positieve katalysator. Hij heeft een koersdoel van 25,80 euro en adviseerde al om te kopen. Daar blijft hij dus bij.

  In een reactie oordeelt Bpost dat de beslissing van het BIPT 'in strijd is met de Belgische en Europese wetgeving. Bovendien is het besluitvormingsproces duidelijk niet in lijn met de Europese 'betere regelgeving' richtsnoeren. Daarom bestudeert het bedrijf de beslissing in detail en zal dan ook alle mogelijke juridische stappen nemen om ze aan te vechten'.

 • Aarzelende beursstart

  De Europese beurzen zijn zopas schoorvoetend van start gegaan. Gisteren sloot de Dow lager en de Chinese en Japanse aandelen gaan lager, op het oude continent wordt voorlopig nog getwijfeld. De Euro Stoxx beweegt niet, de Bel20 gaat wel ruim 0,1 procent lager.

 • Nog maar eens nieuw merk bij H&M

  Hennes & Mauritz (H&M) zet komend najaar een nieuwe winkelformule in de markt. Onder de naam ARKET worden daarbij 'basics' voor vrouwen, mannen en kinderen en interieurartikelen aangeboden, tegen iets hogere prijzen dan bij de bekende H&M-winkels. De eerste ARKET, die ook merken van buiten het Zweedse concern zal verkopen, opent in het najaar zijn deuren in Londen.

  De artikelen van de winkel zijn dan ook in achttien Europese landen online te bestellen. Na die in Londen volgen openingen in Brussel, Kopenhagen en München, aldus H&M donderdag. ARKET wordt het achtste merk van het concern, na onder meer H&M, COS, & Other Stories en H&M Home.

  De winst voor belastingen over het eerste kwartaal tot einde februari daalde tot 3,21 miljard kroon, dat is beter dan de 3,03 die de markt had verwacht. De brutomarge van 52,1 procent is ook beter dan waar analisten op gehoopt hadden (51,4 procent). Dat kan straks het aandeel een boost geven. De voorbije dagen hertelde H&M een beetje maar het noteert nog altijd ruim een derde onder zijn topniveau van maart 2015.

  ©Bloomberg

 • Chinese aandelen in de problemen

  De Shanghai Composite verliest momenteel 1,2 procent en dat is de scherpste daling in meer dan drie maanden. Dat heeft veel zo niet alles te maken met de overheid die op de rem staat. Sinds drie dagen is de centrale bank veel zuiniger geworden met cash te pompen in het financiële systeem.

  Bovendien vrezen handelaren en analisten dat de People's Bank of china dit jaar nog minstens twee keer de kortetermijnrente gaat verhogen. Vooral de grondstoffen- en de consumentenaandelen krijgen daardoor klappen. Jiangxi Copper verliest meer dan drie procent, Leo Group is de grootste verliezer (-3,4%) in de consumerindex.

  De stand van zaken voor de Aziatische aandelenindexen rond half negen onze tijd:

  Syndey : +0,4% (slot)

  Seoul: -0,1%

  Nikkei : -0,8% (slot)

  Hongkong: -0,3%

  Shanghai: -1,1%

  Mumbai: +0,3%

  De Sensex in Mumbai staat nu maar een fractie onder zijn hoogste peil ooit dat in januari 2015 werd bereikt.

 • Solvay stoot weer activiteit af

  Solvay verkoopt zijn vervlechtbare compoundactiviteiten op basis van polyolefin, gevestigd in Italië, aan de familiegroep Finproject. Ze zorgden vorig jaar voor 82 miljoen euro omzet.

  'In het kader van de transformatie van Solvay, passen deze activiteiten niet langer in de portefeuille van de speciale polymeren', aldus Augusto Di Donfrancesco, voorzitter van de Solvay-divisie 'Specialty Polymers' in een persbericht van de chemiegroep.

  De fabriek is gevestigd in Roccabianca nabij Parma. De compounds worden gebruikt in draden en kabels, maar ook in industriële pijpen. Een compound is een combinatie van minstens twee verschillende scheikundige elementen.

 • Liquiditeit VGP stijgt

  VGP kondigt de private plaatsing aan van aandelen die momenteel in handen zijn van VM Invest NV, een investeringsvehikel van Bart Van Malderen één van de referentieaandeelhouders van de vastgoedontwikkelaar. Daardoor zal de liquiditeit van het aandeel, die momenteel maar zes procent bedraagt, toenemen. Op dit ogenblik is VM Invest de grootste individuele aandeelhouder van VGP. Het VGP-aandeel zal bij de start van de handel niet noteren in Brussel. Bart Van Malderen zegt dat hij maar een beperkt pakket verkoopt.

  SHAREHOLDER
  % OF SHARES ISSUED
  VM Invest NV28.08%
  Mr Bart Van Malderen19.08%
  Sub-total Bart Van Malderen Group
  47.16%
  Little Rock SA25.33%
  Alsgard SA12.97%
  Sub-total Jan Van Geet Group
  38.30%
  Comm. VA VGP MISV5.00%
  Vadebo France NV3.53%
  Public6.01%
  Total
  100.00%

   

 • Toshiba keurt verkoop chipdivisie goed

  De aandeelhouders van Toshiba Corp hebben groen licht gegeven voor de afsplitsing van NAND. Het geld moet dienen om uit de nucleaire miserie te geraken

 • Uitkijken naar Exmar

  Goede morgen, we gaan van start.

  Woensdagavond kwamen twee buitenbeentjes van het Brussels koersenbord met de resultaten over 2016. Resultaten die in tegenstelling tot de overige 99 procent van het Brussels koersenbord weinig of geen uitstaans hebben met de 'onderliggende' economie. 

  Zo klaagt de hele banksector over de lage rente die hun inkomsten aanvreet. Niet zo de Nationale Bank van België, met zijn 164 lentes het oudste beursgenoteerde bedrijf van het land. De negatieve rente gaf de nettowinst van de NBB een stevige boost, maar het dividend stijgt een zuinige 4 procent naar bruto 140,79 euro per aandeel. 

  En ook de winst van Fluxys Belgium is niet afhankelijk van de onderliggende activa, wel van de winst die de beheerder van Belgisch aardgasnetwerk van de toezichthouder op zijn natuurlijk monopolie 'mag' boeken. En aangezien het rendement dat Fluxys Belgium mag boeken in belangrijke mate een functie is van de langetermijnrente, heeft de huidige lage rente onvermijdelijk een impact. Toch houdt de gasnetbeheerder ondanks de lagere nettowinst het dividend onveranderd op 1,20 euro bruto per aandeel, door de reserves aan te spreken.  

  Bij de laatste loodjes van de lading jaarresultaten is er vandaag nabeurs ook Exmar. Bij de aardgasrederij is het nog meer dan de resultaten vooral uitkijken naar een update over de onderhandelingen met de Nederlandse olie- en gasafhandelaar Vopak rond de verkoop van de gasopslagafdeling. Bij die deal hebben echter ook de mede-eigenaars van Exmars drijvende hervergassingsinstallaties inspraak en daarom slepen de gesprekken aan.

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud