1. Markten Live
 2. Live blog

VGP vliegt de stratosfeer in

De Europese beurzen lieten kleine winsten optekenen. Ze zijn goed op weg om hun beste maand sinds oktober 2015 neer te zetten. In Brussel vloog VGP bij een ijle handel dieper de stratosfeer in.
 • En morgen? Sapec!

  We sluiten hier de liveblog af. We wensen u nog een fijne avond en blikken nog heel even vooruit op morgen: om 11 uur spreken de aandeelhouders van Sapec zich op een buitengewone vergadering uit over de verlenging van het lopende boekjaar met drie maanden, tot 31 maart 2017. Het boekjaar zal dus uitzonderlijk 15 maanden tellen.

  De reden voor de wijziging is de - zeer lucratieve - verkoop van de divisie AgroBusiness, die ten laatste in februari wordt afgerond. Met een langer boekjaar kan het resultaat van de verkoop nog geboekt worden in '2016' en kunnen de aandeelhouders sneller profiteren van de verkoop. Sapec is immers van plan een groot deel van de opbrengst uit te keren. Hoe dat gebeurt, is nog niet bepaald.

 • Bel20 vlagt 0,2 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 finisht 0,2 procent hoger. Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier, met focus op AB InBev, Ontex en VGP.

 • Amazon vertaalt sterke kerst in koerswinst

  Bij de schaarse opvallende stijgers op Wall Street staat Amazon.com . 's Werelds grootste webwinkel deelde mee tijdens de kerstperiode meer dan 1 miljard pakjes verstuurd te hebben en vertaalt die aankondiging in een winst van 1,4 procent naar 771,28 dollar.

 • Amerikaanse 55-plussers aan het feest

  Het is van 2001 geleden dat de Amerikaan nog zo bulkte van het vertrouwen, leert de betrouwbaarste vinger aan de pols van Joe Sixpack: die van de Conference Board. Die steeg in december naar 113,7 punten. Opvallend: het vertrouwen van 55-plussers kreeg na de verkiezing van Donald Trump tot president een serieuze boost, bij de min-35-jarigen gebeurde het omgekeerde. 

 • Amerikaanse huizenmarkt 43 procent boven dieptepunt

  Met de Amerikaanse huizenmarkt gaat het prima, dank u. Volgens de invloedrijke barometer van de economen Karl Case en Robert Shiller, de S&P CoreLogic CaseShiller, zijn de prijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden in oktober jaar op jaar 5,1 procent gestegen.

  De sterkste stijging was er opnieuw in het westen van de Verenigde Staten, in Seattle (+10,7%), Portland (+10,1%) en Denver (+8,3%). Seattle en Portland, beide in het noordwesten van de Verenigde Staten, profiteren van hun status als nieuwe hubs voor jonge technologiebedrijven, nu Silicon Valley en San Francisco stilaan onbetaalbaar duur geworden zijn. 

  Afgaand op de S&P CaseShiller noteren Amerikaanse woningen nu nog slechts 7 procent onder de piek van juli 2006. Van de twintig grootsteden zijn de prijzen in Boston, Charlotte, Dallas, Denver, Portland en Seattle weer naar een record gestegen. 

  Het nieuwe hoofdkantoor van Amazon in downtown Seattle ©Amazon

 • Dow Jones op zoek naar 20K, part X

  De Dow Jones gaat na het kerstreces voor de tiende (!) dag op rij op zoek naar de grens van 20.000 punten. Echt groot is het enthousiasme opnieuw niet. De Dow koerst in de vroege handel 0,1 procent hoger op 19.958 punten.

  ©REUTERS

 • VGP verkent de stratosfeer

  Bij een dunne handel van nog geen 1.000 stuks spurt VGP nog eens dik 6 procent hoger naar 93,33 euro. Daarmee beloopt de winst voor de vastgoedontwikkelaar sinds begin dit jaar een onwaarschijnlijke 183 procent, waarmee 2016 voor het aandeel het jaar van de ontdekking was.

  Een koersstijging was deels concreet nieuws aan verbonden is: zo was er begin dit jaar de joint venture met de Duitse gigant Allianz Real Estate, die een financiële hefboom op de activiteiten zet.  Een deal met Amazon in Duitsland is een referentie om u tegen te zeggen en spreekt beleggers tot de verbeelding, en met Spanje boort de groep na Duitsland een nieuwe groeimarkt aan: eerst was er een deal voor kledingketen Mango in Barcelona, vorige week volgde een grote investering vlakbij de luchthaven Madrid Barajas

  Naast dat 'harde' nieuws speelt bij VGP zonder twijfel ook een flessenhalseffect: het gros van de aandelen van de specialist in logistiek vastgoed zit verankerd bij oprichter Bart Van Malderen, familie en partners. Slechts 6 procent is vrij verhandelbaar

  Het gevolg is dat het minste kooporder van enige omvang het aandeel meteen met procenten tegelijk de hoogte injaagt. En dat het aandeel nu best prijzig oogt: de beurswaarde is met 1,73 miljard euro nu bijna even groot dan die van WDP (1,79 miljard), ook al heeft deze laatste een veel grotere recurrente stroom huurinkomsten. 

  Met 1,73 miljard euro noteert VGP nu tegen 39 keer de toegezegde huurinkomsten, die de ontwikkelaar bij het jongste halfjaarrapport op jaarbasis rond 45 miljoen euro schatte. Uiteraard kunnen de transacties die in de pijplijn zitten de huurinkomsten de komende jaren opkrikken, maar een flink deel van die toekomstige groei zit nu duidelijk al in de koers verrekend. De beurswaarde beloopt ook zo'n 3,5 keer de portefeuille, die per 30 juni op 415 miljoen geschat werd, en 5 keer het eigen vermogen van 342 miljoen euro. 

  ©Tijd Multimedia

 • Naar positieve start op Wall Street

  De Amerikaanse futures wijzen op een nipt hogere opening na het Kerstweekend. Die zal vooral te danken zijn aan de hogere olieprijs.

  De Dow Jones besloot vrijdag zijn zevende stijgingsweek op rij. De rally begon na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump en zijn belofte de regelgeving te versoepelen en zwaar te investeren in infrastructuur. Het is nu afwachten wanneer de legendarische index de kaap van 20.000 punten rondt en of de Trump-rally ook volgend jaar aanhoudt.

 • Olieprijs stijgt zachtjes door

  Voor een vat Brent wordt rond de middag 55,19 dollar betaald. Dat is een fractie (+0,05%) meer dan vrijdagavond en de hoogste prijs in een week. De olieprijs zit al het hele jaar in de lift na het dieptepunt van 27,88 dollar van 20 januari. De recente opstoot kwam er eind november met het OPEC-akkoord over een productievermindering, een akkoord dat later ook werd uitgebreid met niet-OPEC-leden.

  De Saoedische minister van Energie, Khalid Al-Falih, zei vorige week dat hij de olieprijs volgend jaar verder ziet herstellen naarmate de lagere productie resulteert in een meer evenwichtige markt. Analisten hebben daar zo hun twijfels bij. De rally kan stilvallen bij gebrek aan nieuwe stimulerende elementen en de onzekerheid op langere termijn kan komen bovendrijven.

  Olieproductie op het Banyu Urip-veld in Indonesië door Exxon Mobil. ©Bloomberg

 • Brussel sterkhouder in Europa

  De Bel20 wint 0,4 procent en daarmee is Euronext Brussel een van de best presterende Europese beurzen. Dat is grotendeels te danken aan AB InBev , dat weer boven 100 euro noteert. Een uitgebreide beursspiegel leest u hier.

 • Colruyt zet versnelling op inkoop eigen aandelen

  De Halse warenhuisketen Colruyt heeft vorige week voor 2,43 miljoen euro eigen aandelen ingekocht. De week voordien kocht Colruyt voor 7,28 miljoen euro eigen stukken.

  De groep heeft geen officieel inkoopprogramma lopen maar wel koopt wel ‘opportunistisch’ aandelen in. Colruyt bezit daardoor al 2,87 procent van zichzelf. Door magere halfjaarcijfers half december was het aandeel een tiende gezakt. Sindsdien is het verlies beperkt tot nog 6 procent.

 • Chinese concurrent van Nyrstar verlaagt productie

  Zhuzhou Smelter Group, de grootste Chinese zinkproducent, gaat volgende maand zijn productie verlagen. In januari zal 5.000 ton minder geproduceerd worden en in februari zal de toestand opnieuw bekeken worden in functie van de marktomstandigheden. Zhuzhou, dat gevestigd is in de provincie Hunan, heeft een jaarproductie van 550.000 ton.

  Het bedrijf gaf Bloomberg geen reden voor de productieverlaging, maar vermoedelijk is een tekort aan zinkerts de reden. Hanzhong Zinc Industry, een ander Chinees zinkbedrijf, heeft trouwens ook maatregelen genomen. De installaties worden een maand stilgelegd voor onderhoud. Hanzhong produceert normaal gesproken 90.000 ton zink per jaar.

  Het tekort aan zinkerts zal in het tweede en derde kwartaal leiden tot een krappe beschikbaarheid van zink in China. Dat zal de prijzen nog verder opdrijven. Zink is dit jaar al 60 procent duurder geworden door een wereldwijde krapte.

  In zijn kwartaalupdate van november maakte ook Nyrstar gewag van een dalende beschikbaarheid van zinkconcentraat.

 • Beurzen hoger bij dunnere handel

  De Europese indexen blijven na anderhalf uur kleine winsten neerzetten. Zoals klassiek is tussen Kerst en en Nieuwjaar zijn de handelsvolumes aan de lage kant.

  Het beursgebouw in Milaan ©AFP

  De Euro Stoxx 50 stijgt 0,1 procent, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 0,2 procent. Laatstgenoemde index won deze maand al 5,5 procent, maar heeft zijn jaarverlies nog niet helemaal kunnen goedmaken.

  In Italië staan de bankwaarden onder druk nadat Banca Monte dei Paschi di Siena meedeelde dat het volgens de ECB 8,8 miljard euro nodig heeft om zijn balans te versterken. Banca Popolare di Milano zakt 2,4 procent, UniCredit 0,6 procent.

 • Parmalat maakt mooie weer in Milaan

  Het aandeel van de Italiaanse zuivelgroep Parmalat schiet bijna 10 procent hoger nadat meerderheidsaandeelhouder Lactalis, ’s werelds grootste zuivelconcern, aankondigde een bod uit te brengen op de 12,26 procent van het kapitaal die hij nog niet bezit. Lactalis biedt 2,80 eUro per aandeel, wat 8,25 procent meer is dan de slotkoers van Parmalat van vrijdag.

  Lactalis verwierf de controle bij Parmalat in 2011 en legde daar toen 3,4 miljard euro voor op tafel. Het aandeel Parmalat noteert momenteel zelfs lichtjes boven de biedprijs.

  Een greep uit het Italiaanse gamma van Parmalat ©Parmalat

 • Postzegels al of niet duurder?

  Mocht het BIPT de hogere prijs voor postzegels voor binnenlandse zendingen die Bpost voorstelt, niet goedkeuren, dan kan dat de winst per aandeel volgend jaar 5 procent lager doen uitkomen dan de huidige raming, zegt analist Ruben Devos van KBC Securities.

  Bpost meldde vrijdag dat het enkele speciale tarieven op 1 januari zal verhogen, maar nog niet de prijs van gewone postzegels. Daarvoor is het wachten op groen licht van het BIPT. Gemiddeld wil Bpost zijn tarieven met 'ongeveer 1,5 procent' optrekken.

  Devos herinnert eraan dat de formule om de postzegeltarieven te verhogen is vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Bpost krijgt daarin het recht elk jaar zijn tarieven op 1 januari op te trekken op basis van de evolutie van de gezondheidsindex en een kwaliteitsbonus die bepaald wordt door de leveringstijden. De voorbije jaren zag Bpost echter af van die kwaliteitsbonus. De KBCS-analist merkt op dat de Belgische posttarieven tot de hoogste in de Europese Unie behoren.

 • Toshiba maakt duik in Tokio

  Het aandeel Toshiba kreeg dinsdag een klap van 12 procent in Tokio. De winst zal lager uitvallen door een miljardenafschrijving op een overname door de Amerikaanse dochter Westinghouse Electric, gaf de Japanse multinational toe.

  Toshiba reageerde daarmee op mediaberichten. Volgens de website van de zakenkrant Nikkei gaat het om een afschrijving van ongeveer 100 miljard yen (816 miljoen euro), terwijl zender NHK het over 500 miljard yen (4,1 miljard euro) had. Daardoor zou er van de 168 miljard yen winst die analisten over het lopende boekjaar verwachten, niets meer overschieten. Over 2015/16 dook Toshiba al 460 miljard yen in het rood.

 • Licht hogere start in Europa

  De Europese beurzen zijn met kleine winsten aan de handelsdag begonnen. De Euro Stoxx 50 stijgt 0,1 procent, de Bel20 0,05 procent. In de Bel20 zijn de grootste winsten voor Bpost en Ontex, die allebei 1 procent bijschrijven. 

 • ‘Het jaar van de OPEC-beslissing'

  In de tankersector zal 2016 in de herinnering blijven als het jaar waarin de OPEC besloot de olieproductie te verminderen om zo de olieprijs op te krikken, zegt scheepsmakelaar Gibson. Een initiatief waarbij intussen ook niet-OPEC-leden zich hebben aangesloten. Daardoor zullen volgend jaar elke dag bijna 1,8 miljoen vaten minder worden opgepompt.

  Het is de vraag wat de impact van dat alles zal zijn op de tankersector. Minder olieproductie betekent in principe minder vraag naar transportcapaciteit, naar olietankers dus, maar zo simpel is het niet. Het hangt er ook van af waar landen als China zich bevoorraden en welke routes de tankers vooral moeten varen.

  De tankervloot is in 2016 verder aangegroeid, terwijl er nauwelijks schepen werden verschroot, een trend die in 2017 zal doorzetten en druk kan zetten op de vrachttarieven. ‘2017 zal wellicht een nieuw pak uitdagingen inhouden die 2016 kunnen overtroeven vanuit het oogpunt van zowel het aanbod als de vraag’, besluit Gibson.

  Olietankers voor de kust van Maleisië ©REUTERS

 • Rekenen met Hamon

  Bij Hamon gaat vandaag de inschrijving op de kapitaalverhoging van start. De Waalse engineeringgroep geeft minimaal 10,4 miljoen en maximaal 13,6 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 3,615 euro het stuk. De inschrijving is voorbehouden voor bestaande aandeelhouders: per vier aandelen in bezit kunnen zij intekenen op 5 nieuwe.

  Het verse geld zal vooral komen van de twee referentieaandeelhouders: Sopal, het investeringsvehikel van de familie Lambilliotte, zal voor 5,05 miljoen euro intekenen op de kapitaalverhoging, Sogepa (het Waals Gewest) voor 32,65 miljoen. Topman Francis Lambilliotte zal hierdoor de controle verliezen en heeft al aangekondigd begin volgend jaar een stap opzij te zetten.

  Door de start van het aanbod van nieuwe aandelen (tot en met 13 januari) noteert Hamon vanaf vandaag zonder het voorkeurrecht, maar dat stelt niet zoveel voor. Een rekensom leert dat het nauwelijks 0,018 euro waard is. De startkoers van vanmorgen zal dus amper afwijken van de slotkoers van vrijdag (3,655 euro).

 • Wat heeft deze week in petto?

  1 Blijft Japan worstelen met deflatie?

  Japan publiceert dinsdag inflatiecijfers. Economen verwachten dat de inflatie exclusief voeding in november is gestegen tot -0,3 procent (tegenover -0,4% in oktober). De inflatie zonder verse voeding is de maatstaf die de centrale bank gebruikt. Ze streeft een inflatie van 2 procent na. Toch besliste de centrale bank deze week om geen extra stimuli te lanceren.

  Het ziet er naar uit dat centrale banken geen extra stimuli meer plannen, hoewel de inflatie laag blijft. Drie bestuurders van de Zweedse centrale bank willen de stimulus afbouwen of stoppen, bleek vorige week.

  2 Hoe zal Sapec de agrobonus uitkeren?

  De aandeelhouders van Sapec spreken zich woensdag uit over de verlenging van het lopende boekjaar met drie maanden, tot 31 maart 2017. Het zal uitzonderlijk 15 maanden tellen. De reden voor de wijziging is de verkoop van de divisie AgroBusiness, die ten laatste in februari wordt afgerond.

  Met een langer boekjaar kan het resultaat van de verkoop nog geboekt worden in 2016 en kunnen de aandeelhouders sneller profiteren van de verkoop. Sapec is immers van plan een groot deel van de opbrengst uit te keren. Hoe dat gebeurt, is nog niet bepaald.

  3 Sluiten de beurzen voor oudejaar?

  Op oudejaarsdag hebben de beurzen van Euronext en New York de traditie om slechts een halve dag open te zijn. Maar omdat oudejaar op zaterdag valt, is dat nu niet aan de orde. Het is dus een normale handelsdag. Uitzondering op de regel: de Britten. Zij sluiten het beursjaar 2016 vrijdagmiddag af om 13.30 uur.

  ©Bloomberg

 • Grote infrastructuurplannen in China

  Goedemorgen! De Europese en Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten voor tweede Kerstdag, in Azië was er wel handel. Vandaag hervatten de meeste beurzen de handel, maar in Australië, Nieuw-Zeeland, Hongkong en Londen blijft het nog stil.

  Vanmorgen noteren de Chinese beurzen nagenoeg stabiel, terwijl Tokio in de buurt van zijn startpunt blijft. De handel is dunnetjes door de Kerst- en nieuwjaarsperiode.

  Arbeiders nemen even rust net buiten een bouwwerf in Peking. ©REUTERS

  De Chinese overheid liet maandag weten volgend jaar 1.800 miljard yuan (248 miljard euro) te investeren in autosnelweg- en waterwegprojecten. Het is onder meer de bedoeling 5.000 km nieuwe snelwegen aan te leggen.

  De Shanghai Composite Index noteert intussen 0,2 procent in de min, de Shenzhen Composite Index wint 0,1 procent. Winsten voor bouwbedrijven worden tenietgedaan door verliezen voor steenkoolgroepen.

  In Tokio bleef de Nikkei quasi stabiel (+0,03%) en zakte de Topix 0,1 procent.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud