1. Markten Live
 2. Live blog

Vierde weekwinst op rij voor Europese beurzen

De Europese beurzen zetten vrijdag hun nieuwjaarsrally voort. Ook Euronext Brussel kende de vierde positieve week op rij. Colruyt bleef op de pechstrook na een zoveelste verkoopadvies, IBA herstelde helemaal van de recente klappen.
 • Graag tot maandag

  We zetten er een punt achter voor deze week. 

  Volgende week wordt een drukke resultatenweek, waarin ook in Europa het seizoen van de kwartaalcijfers op toeren komt. Onder meer Atlas Copco, Philips, SAP, Siemens, KPN, Novartis, Shell, Unilever, Hennes & Mauritz en Deutsche Bank openen de boeken.

  We kijken ook uit naar de Europese bbp-cijfers (woensdag en donderdag).

  MAANDAG 28 JANUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Geldhoeveelheid en kredietverlening december, 10 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Belreca: jaarresultaten 2018
  - Global Graphics: overnamebod aan 4,25 euro per aandeel door Congra Software. Tot 25 februari.
  Frankrijk:
  - Vranken Pommery Monopole: omzet 2018, 7 uur
  Verenigde Staten:
  - Caterpillar: resultaten vierde kwartaal, 13.30 uur
  Zweden:
  - Atlas Copco: resultaten vierde kwartaal, 12 uur

 • Halfjaarwinst KBC Ancora stabiel

  KBC Ancora , de holding die 18,6 procent van KBC Groep in handen heeft, heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2018/2019 een nettowinst gerealiseerd van 68,7 miljoen euro. Dat is nagenoeg evenveel als in dezelfde periode van het vorige boekjaar, toen 68,8 miljoen winst werd geboekt.

  De nettowinst bestaat hoofdzakelijk uit het interimdivdidend van KBC (77,5 miljoen euro), verminderd met rentelasten op schulden (7,6 miljoen euro) en werkingskosten (1,3 miljoen euro). 

 • Stevige slotwinsten in Europa

  De Europese beurzen hebben er een prima dag op zitten. Gemiddeld wonnen ze 1,2 procent (EuroStoxx50). In Brussel eindigde de Bel20 1,1 procent hoger op 3.196,96 punten.

  Van de 20 aandelen in de Brusselse index gingen er 17 hoger en slechts 3 lager. De grootste procentuele winsten waren voor Umicore (+5,1%), ING (+3%) en Solvay (+2,8%), ondernemingen die duidelijk zijn blootgesteld aan de wereldeconomie. Defensieve waarden als UCB (-2%) en Colruyt (-0,7%) stonden onder druk. Colruyt kreeg bovendien nog een verkoopadvies.

 • Colgate-Palmolive stuurt winstalarm uit

  De koersreactie op Colgate-Palmolive is aan de lauwe kant en dat is niet te verwonderen. De Amerikaanse producent van tandpasta en zeep voorspelde verrassend een winstdaling voor het boekjaar 2019. Daarvoor werden twee redenen aangehaald: duurdere grondstoffen en een sterkere dollar.

  Colgate-Palmolive staat bijzonder sterk in Latijns-Amerika, maar moest daar de prijzen verhogen waardoor de vraag naar zijn producten daalde. Bovendien kampt de groep er met sterke concurrentie van Procter & Gamble en Unilever. Om zijn marktaandeel te behouden gaat Colgate meer adverteren, maar samen met de duurdere grondstoffen en schommelende wisselkoersen zal dat resulteren in een lagere winst. De winst per aandeel zou met circa 5 procent dalen. Analisten rekenden tot dusver op een daling van 2 tot 3 procent.

 • Credit Suisse weinig enthousiast over SGS

  De analisten van Credit Suisse zetten de schaar in SGS Surveillance, een belangrijke positie van GBL. Het advies voor de Zwitserse dienstengroep – specialist in controle en certificatie – zakt van ‘outperform’ (kopen) tot ‘neutral’ (houden). Tegelijk verlagen ze het koersdoel van 2.700 tot 2.400 Zwitserse frank. De reden hiervoor is vooral de aanhoudende onzekerheid rond de impact van de handelsgeschillen op de divisie Consumer. Credit Suisse verwacht een tragere groei voor SGS, maar blijft wel positief voor de operationele vooruitzichten op lange termijn. Een mogelijke trekker kunnen waardecreërende overnames zijn.

  SGS is een van de voornaamste participaties van GBL. De Belgische holding heeft 16,6 procent van het kapitaal in handen. SGS was de eerste grote deal van het nieuwe topduo Gérard Lamarche en Ian Gallienne nadat ze begin 2012 aan de macht kwam. Aan de investering heeft GBL echter nog niet bijster veel plezier beleefd.

  Het aandeel SGS noteert 0,1 procent hoger op een nagenoeg vlakke beurs in Zurich. Sinds begin dit jaar won SGS al 7,7 procent.

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  De Dow Jones en de S&P500 gaan hoger van start. Beide indexen stijgen in de eerste handelsminuten met 0,7 procent.

  Beleggers focussen op een stel goede bedrijfsresultaten. De zorgen over de economische groeivertraging, de ‘shutdown’ en de Amerikaans-Chinese handelsoorlog verdwijnen wat naar de achtergrond.

 • Naar flink hogere start in New York

  De Amerikaanse futures staan stevig in de plus, wat op een mooie opening van de beurzen wijst. De future op de Dow Jones en de S&P500 noteert 1 procent in de plus, die op de Nasdaq zelfs 1,3 procent.

 • Belgische ondernemers nog iets somberder

  Het ondernemersvertrouwen in ons land is in januari verder verslechterd, blijkt uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank. Die staat nu op -1,5 tegen -0,9 in december.

  De sterkste daling van het vertrouwen (van +0,6 naar -5,4) doet zich voor in de handel en is het gevolg van ‘een neerwaartse herziening van de vraagvooruitzichten en van de verwachte bestellingen bij de leveranciers’.

  De dienstverlening aan bedrijven en de bouwnijverheid zijn ook een stuk somberder geworden, voor de tweede maand op rij, al blijven beide sectorindicatoren wel positief.

  De sectorindicator voor de verwerkende nijverheid is iets minder negatief geworden (van -4,0 naar -3,1).

 • ‘LafargeHolcim overweegt Filipijnse tak te verkopen'

  Bij de betere klimmers in Europa heeft vandaag LafargeHolcim postgevat. De Zwitserse reus in bouwmaterialen stijgt rond 15 uur 3,2 procent op de beurs van Zürich. Het persagentschap Bloomberg vernam uit goede bron dat LafargeHolcim verschillende opties bekijkt voor zijn activiteiten op de Filipijnen, onder meer een verkoop. Zo’n desinvestering zou passen in het plan om de schuldenlast verder te verminderen door niet-kernactiviteiten af te stoten.

  Steeds volgens Bloomberg zou LafargeHolcim graag 2,5 miljard dollar (miljard euro) krijgen voor zijn Filipijnse tak, maar gegadigden zouden dat aan de hoge kant vinden. Mocht de prijs niet aan de verwachtingen voldoen, bestaat echter de kans dat de Zwitserse cementgroep de activiteiten gewoon behoudt.

  LafargeHolcim is bezig met een strategische heroriëntering in Zuidoost-Azië. Ook de activiteiten in Maleisië zouden onder de loep worden genomen.

  Zelf wou het Zwitserse concern geen commentaar kwijt. Op de investeerdersdag in november had LafargeHolcim een nieuwe sanering van zijn portefeuille aangekondigd, inclusief mogelijke desinvesteringen. De strategie omvat evenwel ook overnames en een vermindering van de schuldenlast om meer speelruimte te creëren.

  LafargeHolcim is een vaste waarde in de portefeuille van de Belgische holding GBL . Die zit al sinds 2006 in het kapitaal (toen nog van Lafarge) en heeft een belang van 9,43 procent.

 • Slechte cijfers eurozone voeren druk op ECB op

  De Europese economie heeft het niet makkelijk. Vanochtend stelde de Duitse Ifo index teleur: de leidende indicator daalde van 101 naar 99,1.

  Ook de Franse economie - na Duitsland de grootste economie van Europa - heeft het moeilijk. Gisteren bleek dat de IHS-indicator voor diensten en industrie in januari daalde van 48,7 naar 47,9, het laagste niveau in 4 jaar.

  En dan is er nog de PMI van de eurozone die in januari van 51,1 naar 50,7 zakte. Ook deze indicator duidt op een slechte start van het eerste kwartaal voor de muntunie. 

  De slechte economische cijfers voeren de druk bij de ECB op om verdere stimulerende maatregelen te treffen of om in ieder geval het uitzicht op een eventuele renteverhoging verder naar de toekomst te verschuiven.

 • Engie Electrabel mag Doel 2 weer opstarten

  De nucleaire waakhond Fanc heeft beslist dat Engie Electrabel de kernreactor Doel 2 weer mag opstarten. Dat zal volgende week gebeuren volgens het meest recente schema van de nutsgroep.

  Doel 2 ligt sinds 22 mei stil voor gepland onderhoud. Tegelijkertijd werd een koelwaterleiding gecontroleerd en vervangen.

 • Voormalige raadsman Trump opgepakt

  Dit zal stof doen opwaaien in de VS. Roger Stone, een jarenlange vriend en voormalige raadsman van Donald Trump, is vrijdag aangehouden in Fort Lauderdale, Florida. De FBI verdenkt hem van het afleggen van valse verklaringen en een poging een getuige te beïnvloeden.

  De aanhouding kadert in het onderzoek naar de mogelijke invloed die Rusland had bij de presidentsverkiezingen van 2016.

 • Brexit ramp voor Britse retailsector

  De onzekerheid rond de brexit, die zonder akkoord met de EU zou kunnen eindigen, is rampzalig voor de Britse retailers. Uit een nieuwe rondvraag van de Confederation of British Industry blijkt dat de verkoopvolumes in januari niet hoger waren dan een jaar geleden en dat de handel ondermaats was.

  Meer dan 40 procent van de Britse winkels klaagt over een zwakke verkoop voor de tijd van het jaar. Slechts 4 procent maakt gewag van bovengemiddelde verkoop. Dat zijn de zwakste cijfers sinds eind 2011.

  Shoppers in Oxford Street in Londen ©Photo News

 • Orange Belgium 'klaar voor de strijd'

  De CEO van Orange Belgium  kondigt in een leuk bedoelde video aan dat het bedrijf deze zomer met een internet-only pakket komt. Daarnaast belooft de telecomoperator de prijzen van geen enkel abonnement te verhogen en garandeert het bedrijf een goede bereikbaarheid binnen grote gebouwen.

  In mei 2018 kondigde het bedrijf al aan een dergelijk 'kabelknipperspakket' te komen, maar de telecommer had op dat moment nog geen groen licht van de toezichthouder. 'Nieuw is voor ons de tijdslijn', merkt KBC Securities-analist Ruben Devos op. Hij geeft aan dat de initiële verwachting de eerste jaarhelft van 2019 was, potentieel zelfs al vanaf februari. Dat blijkt te optimistisch, aangezien Trabbia in de video over 'pre-orders vanaf de zomer' spreekt. Tweede halfjaar dus. 

  'Orange Belgium lijkt te wachten tot de regelgever de nieuwe groothandelstarieven voor netwerktoegang vastgelegd heeft', stelt Devos. Volgens hem lijkt er voor Orange Belgium marge te zijn om met een prijs aan te bieden die duidelijk onder de huidige aanbiedingen voor kabelknippers ligt. Hetzelfde geldt voor een aanbod dat onbeperkt mobiel bellen met onbeperkt surfen combineert. Samen met de goedkope waardering is de daarom positief over het aandeel: 'Orange Belgium is wat ons betreft een van de beste koopjes van 2019'.

 • Pond boekt beste week sinds 2017

  De hoop dat vanuit de dichte mist in politiek Londen uiteindelijk een uitstel - zoniet afstel - van brexit verschijnt, bezorgt het Brits pond  met een spurtje van 2 procent tegenover de euro  de beste week sinds 2017. 

 • ECB: 'Wij kennen niks van cricket'

  In het spoor van de geweldige Bank of Jamaica, die met streepjes reggae op Twitter de geneugten van lage inflatie aan haar bevolking uitlegt, waagt ook de Europese Centrale Bank zich op Twitter aan streepje humor. 

  'Blijven oefenen', is onze boodschap aan Frankfurt. Het streepje 'wij kennen niks van cricket' is wel een fijntje. Jaren geleden - in 2004 om precies te zijn - was er in de Londense City namelijk even grote opschudding toen er een nieuwsflash 'ECB chair resigns' binnenliep. Het bleek om de voorzitter van de ... 'England & Wales Cricket Board' te gaan. 

  Wat ons toch weer bij Jamaica brengt ...

  'Dreadlock Holiday' van 10CC

 • 'Papier hier', zegt AB InBev

  AB InBev  is misschien wel dé verrassingshit van deze nieuwjaarsrally met een winst van 14 procent sinds nieuwjaar. U leest er morgen in de weekendkrant - en deze avond al online - meer over in het beursweekboek. 

  Maar een belangrijke factor bij de rally is dat de biergigant in belangrijke mate de onrust over de schuldenberg heeft weggenomen door een schuldherfinanciering van epische proporties. Herinner u dat de groep onlangs aankondigde voor 15,5 mliijard dollar verse zeer langlopende schulden uit te geven. Met die schulden bood AB InBev op 16,5 miljard oude schulden. En dat bod blijkt een voltreffer: de multinational kon voor exact 16,33 miljard dollar papier opkopen. 

  KBC Securities-analist Wim Hoste stipt aan dat AB InBev met deze moeder van alle herfinanciering de looptijd van zijn schulden fors verlengt, zij het met als prijskaartje een hogere rente. 'Met de grote beleggersaandacht de jongste maanden voor het schuldenprofiel van de groep, is deze verlenging welkom', luidt de conclusie. 

 • Meer slecht nieuws voor de Duitse economie

  De Ifo-barometer, de belangrijkste vinger aan de pols van de grootste economie in de eurozone, viel in januari forser dan verwacht terug tot 99,1 punten. Economen hadden volgens Bloomberg op 100,7 punten gerekend. Wie hoopt op een snelle remonte van de Duitse groei na een zwakke tweede jaarhelft van 2018, is er mogelijk aan voor de moeite. 

  Gisteren was er ook al somber nieuws over de Europese economie, die tot stilstand lijkt gekomen

 • IBA heeft koersval bijna verteerd

  De dreun die het aandeel van de Waalse specialist in protontherapiecentra gisterochtend kreeg, is bijna voltooid verleden tijd.

  Het bedrijf ging gisteravond in de verdediging, nadat de gezondheidsraad van de Belgische overheid zijn twijfels uitte over de efficiëntie van de gerichte kankerbehandeling, vergeleken met klassieke radiobestraling.

 • Veertiende verkoopadvies voor Colruyt

  Citi verlaagt de rating voor de Belgische supermarkgroep Colruyt van 'houden' naar 'verkopen', al stijgt het koersdoel wel van 48 naar 55 euro. Het aandeel is 's morgens de grootste daler in de Bel20, die ruim een half procent hoger gaat.

  ©BELGA

  Colruyt verdient volgens de analisten een hoge waardering tegenover zijn sectorgenoten. Maar nadat het defensieve aandeel 43,5 procent steeg in een zeer zwak beursjaar 2018, is het welletjes geweest. 'De waardering is té hoog opgelopen.' Citi erkent wel dat het bedrijf recent oerdegelijke omzetgroei en een gelijkaardige evolutie van de winstmarges kon publiceren. De prognoses voor het hele (gebroken) boekjaar gaan vandaag dan ook hoger, in het rekenmodel van de analisten.

  Het is het veertiende verkoopadvies, volgens een rangschikking die dataleverancier Bloomberg bijhoudt. Ook tijdens de klim van de beurskoers tijdens 2018 vormden de sceptici de overgrote meerderheid. Het laatste koopadvies voor Colruyt verviel midden 2017.

 • Positieve start op Europese beurzen

  • Bel20: +0,6%
  • Quest for Growth: -1%
  • Genkyotex: -1%
  • IBA: +1,1%
 • Azië positief

  De beurs van Maleisië. Azië sloot de werkweek af met een positieve noot. ©Bloomberg

  De Chinese beurzen staan op het punt het weekend in te duiken met groene cijfers op vrijdag. De Nikkei-index in Tokio beëindigt een verliesreeks van drie dagen met een winst van net geen vol procent.

 • Vierde winstweek op rij in de maak

  Volgens de stand van de futures openen de Europese beurzen straks een half procent hoger. Dat is goed nieuws voor de Brusselse beurs, die donderdagavond al mooi op koers lag om de vierde week op rij positief af te sluiten.

 • When 10 become 1

  Genkyotex, vroegere gekend als Genticel, formaliseert de omgekeerde aandelensplitsing die donderdag door de aandeelhouders werd goedgekeurd met een persbericht. Eind februari schuift de komma op in het aantal aandelen: een kleine 78 miljoen stukken worden er plots 7,8 miljoen stukken, die wel 10 keer zoveel waard zijn. 'Deze aanpassing is puur wiskundig en heeft geen impact op de waarde van alle aandelen samen,' benadrukt het persbericht.

  De beurswaarde van Genkyotex, beloopt vandaag bijna 81 miljoen euro maar zit al jaren in dalende lijn. In december zakte de koers voor de eerste keer onder 1 euro, waardoor we konden spreken over een centjesaandeel. Die centjesaandelen zijn typisch de speelbal van opportunistische beleggers, omdat het aandeel optisch goedkoop oogt. Wanneer de koers van de ene dag op de andere richting 10 euro zal springen, is het aandeel meteen van dat twijfelachtige imago af.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud