1. Markten Live
 2. Live blog

Virusvrees doet verkoopgolf over Europa rollen

In Europa tobden beleggers niet alleen over het Chinese longvirus, maar ook over de aanhoudend kwakkelende Duitse economie. Mijnbouwers, luxeconcerns en luchtvaartmaatschappijen kregen rake klappen.
 • Tot morgen!

  We trekken een streep onder deze moeilijke beursdag en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen verwelkomen.  Er staan dinsdag heel wat bedrijfsresultaten op het programma, met als topper Apple (na de slotbel in New York).

  DINSDAG 28 JANUARI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Beurzen Shanghai en Hongkong gesloten wegens Chinees Nieuwjaar

  Verenigde Staten:

  • Bestellingen duurzame goederen december, 14.30 uur
  • Huizenprijzen (Case-Shiller) november, 15.00 uur
  • Consumentenvertrouwen (Conference Board) januari , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Belreca: jaarresultaten 2019
  • Coil: omzet 2019, 17.45 uur

  Duitsland:

  • SAP: resultaten vierde kwartaal

  Frankrijk:

  • Genkyotex: inschrijving op kapitaalverhoging. 3 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 2,02 euro. Tot 3 februari .
  • LVMH: jaarresultaten 2019, nabeurs

  Nederland:

  • Philips: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Verenigde Staten:

  • United Technologies: resultaten vier de kwartaal, voorbeurs
  • 3M: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  • Lockheed Martin: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  • Starbucks: resultaten eerste kwartaal 2019/2020, nabeurs
  • Advanced Micro Devices: resultaten vierde kwartaal, nabeurs
  • Pfizer: resultaten vierde kwartaal, 12.45 uur
  • Apple: resultaten eerste kwartaal 2019/2020, 22.30 uur

  Zweden:

  • Swedbank: jaarresultaten 2019, 07.00 uur
  • Atlas Copco: resultaten vierde kwartaal, 12.00 uur
 • Econocom bezit bijna 10 procent van zichzelf

  Econocom heeft in de week van 20 januari in totaal 936.489 eigen aandelen gekocht. De inkoop gebeurde in het kader van het aandeleninkoopprogramma dat de algemene vergadering op 21 mei 2019 goedkeurde. 

  Door de bijkomende aankoop bezit Econocom nu 24,4 miljoen eigen aandelen. Dat stemt overeen met 9,94 procent van het aandelenkapitaal.

 • Aedifica stelt verantwoordelijke Duitse markt aan

  Zorgvastgoedspecialist Aedifica versterkt zijn Duits team met Heinz Beekmann, die benoemd wordt als country manager. Hij zal vanaf 15 april toezien op het beheer van de Duitse portefeuille en de groei van Aedifica op de Duitse markt. Hij zal tevens de leiding over het Duitse team op zich nemen.

  Aedifica werd in 2013 in Duitsland actief en heeft er een portefeuille opgebouwd van meer dan 60 zorgvastgoedsites ter waarde van meer dan 500 miljoen euro. Daarnaast zijn er voor 260 miljoen euro ontwikkelingsprojecten in Duitsland.

  De 49-jarige Beekmann werkte eerder voor de Armonea-groep als topman van de Duitse tak en bij AB InBev.

 • Europese beurzen sluiten stevig in de min

  De mogelijke gevolgen van het zich snel verspreidende coronavirus wogen maandag zwaar op de Europese beurzen. De Euro Stoxx 50 eindigde 2,6 procent lager, de brede Stoxx Europe 600 verloor 2,3 procent.

  In Brussel verloor de Bel20 bijna 100 punten - 99,34 punten om precies te zijn. De index klokte 2,5 procent lager af op 3.903,50 punten. Dat is het grootste dagverlies sinds 2 oktober 2019, toen de graadmeter 2,7 procent zakte.

  In de Bel20 waren de grootste verliezen voor GBL (-4,5%), dat zijn eerste verkoopverlies kreeg, en voor Umicore (-3,6%). De enige stijger was Colruyt (+0,4%), dat in onzekere tijden wel vaker dienst doen als vluchtheuvel.

  Grootste verliezers op de brede markt waren Texaf (-8,2%), Econocom (-7,1%), Melexis (-5,8%) en Euronav (-5,5%).

 • S&P500 al 70 dagen binnen 1 procent-band

  De S&P500 beweegt al 70 dagen lang minder dan 1 procent per dag, opwaarts of neerwaarts. Marktpartijen schrijven die relatieve kalmte toe aan de belofte van de Federal Reserve om de rente stabiel te houden en aan solide, zij het geen spectaculaire cijfers over de Amerikaanse economie.

  De S&P500 zakt momenteel echter 1,5 procent. Als dat zo blijft, zou de ‘kalme reeks’ dus kunnen doorbroken worden.

 • Luchtvaarsector onder druk op Wall Street

  De schrik voor het coronavirus zit er goed in op de Amerikaanse beurzen. Ook de reissector - en vooral de luchtvaartindustrie - moet het ontgelden.

  China legt de pakketreizen aan banden. Vanaf maandag mag geen enkele groepsreis naar het buitenland nog aanvatten. Vrijdag werden ook al binnenlandse groepsreizen verboden. Daarmee vrezen beleggers dat het coronavirus invloed zal hebben op de internationale vliegtuigreizen.

  Het aandeel in de brede graadmeter S&P500 dat het hardste zakt is de luchtvaartgroep American Airlines (-6,9%) . Daarnaast vliegt United Airlines 4,9 procent lager en daalt Delta Airlines met 4,2 procent. 

  Ook andere reisaandelen staan onder druk. De cruisemaatschappij Carnival duikt 4,1 procent lager, het online reisagentschap Expedia verliest 2,4 procent en de hotelgroep Marriot International gaat 2,6 procent.

 • Hoivatilat stuurt winstwaarschuwing uit

  Hoivatilat, de Finse woonzorgspecialist die Aedifica onlangs heeft overgenomen, stuurt een winstwaarschuwing uit. De EPRA-winst (de winst van de strategische operationele activiteiten) over 2019 zal lager uitkomen dan voorzien. Hoivatilat rekende erop dat de EPRA-winst minstens 40 procent van de omzet zou bedragen. Dat wordt nu bijgesteld naar ‘minstens 35 procent’.

  De oorzaak zijn niet-recurrente uitgaven van circa 1,8 miljoen euro in het kader van het overnamebod van Aureit Holding, een Fins dochterbedrijf van Aedifica, op Hoivatilat. De kosten hebben onder meer betrekking op advieskosten.

  Hoivatilat verwacht nog steeds een omzet van circa 23 miljoen euro in 2019. Het bedrijf denkt voorts dat de faire waarde van de portefeuille eind vorig jaar ongeveer 490 miljoen euro was. Dat is een verfijning ten opzichte van de eerdere raming (470-490 miljoen).

 • Corona-angst jaagt beleggers in obligaties met verliesgarantie

  Het coronavirus jaagt beleggers uit risicovolle beleggingen richting de relatief veilige obligaties. Hierdoor is het aantal obligaties dat een negatieve rente draagt vorige week gestegen met 1.160 miljard dollar (1.050 miljard euro). Dat is de grootste toename sinds 2016, sinds het persbureau Bloomberg de data begon bij te houden. Op dit moment staat er voor 12.400 miljard dollar aan schulden uit tegen een negatieve rente.

  Met de onrust die vandaag heerst op de financiële markten is het aannemelijk dat de berg obligaties met een negatieve rente nog verder is gestegen.

 • Verlieslatend Casper Sleep naar beurs New York

  Casper Sleep, een Amerikaanse onlineverkoper van matrassen, maakt binnenkort zijn opwachting op de New York Stock Exchange. Het bedrijf wil met een beursintroductie tot 159 miljoen dollar ophalen.

  Niet bepaald een recordbedrag. De operatie houden ze in New York vooral in het oog omdat het in 2014 opgerichte Casper Sleep wel snel groeit maar nog steeds verlieslatend is. Dat was ook het geval voor WeWork en dat beursavontuur ging uiteindelijk niet door.

  Casper is van plan 8,35 miljoen aandelen te verkopen tegen een prijs tussen 17 en 19 dollar het stuk. Tegen de hoogste prijs zou dat Casper Sleep waarderen op iets meer dan 744 miljoen dollar. Dat is een stuk minder dan een eerdere schatting van 1,1 miljard dollar.

  Om de beursgang te doen slagen zal het er voor Casper vooral op aankomen de markt te overtuigen dat het een duidelijk pad naar winstgevendheid heeft, zeggen marktpartijen.

 • 'Lage rente is niet de schuld van de ECB'

  De Europese Centrale Bank (ECB) krijgt vaak het verwijt dat ze met de lage rente de koopkracht van de spaarders doet dalen en zwakke landen met een hoge overheidsschuld ondersteunt. Is dat verwijt eigenlijk terecht? We vroegen het aan de invloedrijke econoom Joachim Fels.

  Lees hier het artikel.

  ©Pimco

 • Dow Jones opent met 1,7 procent verlies

  In New York duikt de Dow Jones bij de openingsbel meteen 1,7 procent lager. De S&P500 zakt 1,8 procent.

  Beleggers maken zich grote zorgen dat het coronavirus ernstige gevolgen zal hebben en het openbaar leven - en dus de economie - zal ontwrichten. In de VS is een derde geval opgedoken en China sluit enkele grote fabrieken.

 • Bloedrode opening op til in New York

  Na de Aziatische en de Europese beurzen zullen ook de Amerikaanse beurzen kreunen onder de virusvrees. De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren 1,5 procent in de min, die op de Nasdaq Composite zelfs 1,8 procent. In de VS is een derde geval van een besmetting met het coronavirus opgedoken.

 • Griekse rente daalt tot laagste niveau ooit

  De Griekse tienjaarsrente zakt vandaag met 12,5 basispunten tot 1,183 procent, een laagterecord.

  De stevige daling in de rente op het staatspapier komt nadat de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch de kredietstatus van het land met één trapje verhoogde naar BB

 • Credit Suisse herhaalt verkoopadvies Umicore - 2

  Analisten Charles Bentley, Chris Counihan en Samuel Perry verwachten dat als Umicore op 7 februari de jaarresultaten publiceert, de bedrijfswinst op 474 miljoen euro zal blijven steken, aan de onderkant van de verwachtingsvork van het bedrijf (475-525 miljoen). De belangrijkste elementen zijn volgens Credit Suisse echter de samenstelling van de winst en een nieuwe uitstroom van werkkapitaal.

  Het koersdoel gaat zoals eerder gezegd omhoog van 28 naar 31 euro. De reden daarvoor is een hogere verwachting voor de recyclage-activiteit op basis van de metaalprijzen.

  Het verkoopadvies houdt vooral verband met de batterijmaterialen. De analisten verwachten dat de zwakke prestatie van deze divisie zich zal doorzetten in 2020 ten gevolge van 'significante overcapaciteit'. 'De Europese aanvoer zal toenemen om de CO2-doelstellingen te halen, maar de consumentenvraag is onzeker', klinkt het. De Chinese markt zou weer groeien, maar overcapaciteit is daar een groot probleem.

  De waardering van Umicore blijft ook aan de zeer hoge kant, menen de CS-analisten. Umicore noteert tegen 14 keer de verhouding bedrijfswaarde op brutobedrijfswinst (EV/ebitda) of met een premie van 95 procent tegenover Europese sectorgenoten, en bovendien 36 procent hoger dan de koersgeschiedenis van de voorbije vijf jaar. Tegenover de Aziatische batterijsectorgenoten is de premie veel minder groot, 10 procent.

 • Datum voor BAV overname Curetis bekend

  Curetis roept op 20 maart (om 13 uur) in Schiphol zijn aandeelhouders bijeen voor een buitengewone algemene vergadering. Ze moeten stemmen over de geplande overname van Curetis door OpGen. In ruil krijgen de aandeelhouders van Curetis nieuwe aandelen OpGen, die op Nasdaq zullen noteren. Het bedrijf zal dan zijn activiteiten voortzetten onder de naam OpGen.

  Parallel hiermee moeten ook de aandeelhouders en schuldeisers van OpGen zich uitspreken over de geplande operatie.

 • Credit Suisse herhaalt verkoopadvies Umicore

  Het beurshuis blijft geen fan van de metalenspecialist Umicore , hoewel het koersdoel wel de hoogte ingaat van 28 naar 31 euro. 

 • Luchtvaartaandelen onderuit

  De olieprijs zakt en dat is normaal gezien een positief gegeven voor luchtvaartmaatschappijen omdat hun bedrijfskosten zo dalen. Vandaag krijgen de luchtvaartaandelen echter stevige klappen, door de vrees dat mensen minder gaan reizen uit vrees het coronavirus te betrappen. Air France-KLM zakt meer dan 6 procent, maar ook Lufthansa en IAG , de groep boven British Airways en Iberia, staan onder druk.

  Parallel met de luchtvaart gaat ook de toeristische sector lager. Cruisemaatschappij Carnival en de hotelgroepen Accor en IHG behoren tot de uitgesproken verliezers.

  Een passagier met mondmasker checkt in op de internationale luchthaven Daxing in Peking. ©AFP

 • Tuimelende olieprijs weegt op Euronav

  Euronav  zet zijn correctie voort, nu de olieprijs onder 60 dollar per vat is gezakt. De olietankerrederij - die tot voor kort een stevige rally beleefde - komt donderdag voorbeurs met de resultaten over het vierde kwartaal. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • The future is not so bright

  Afgaand op de - heel prille - futureshandel kijkt ook Wall Street straks tegen een duidelijk lagere opening aan:

 • Livechat over 'de toestand'

  Al uw prangende vragen over de beurs in het algemeen of specifieke aandelen kunt u hier kwijt op de livechat met de redactie Beleggen, die om 12 uur stipt start. 

 • Vluchten in goud

  Alle onrust over handelsoorlogen, brexit en Wuhan-virus zorgen er vooral voor dat goud weer als vanouds zijn status als vluchtoord waarmaakt. De voorraad goud waarin beleggers via ETF's, beursgenoteerde beleggingsfondsen, beleggen is intussen aangezwollen tot 82 miljoen ounce. Dat is een zucht verwijderd van het record van 82,7 miljoen ounce uit 2012.

 • Duitse ondernemersvertrouwen valt flink tegen

  Het blijft maar regenen en waaien in de Duitse economie. Economen rekenden erop dat het ondernemersvertrouwen in het land van bier en worst was gestegen in de maand januari. Maar in plaats daarvan nam het ondernemersvertrouwen juist af. 

  De Ifo-index, een indicator voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland, daalde in de eerste maand van het jaar van 96,3 naar 95,9 punten. Economen gingen er juist van uit dat de graadmeter zou stijgen tot 97 punten.

  Daarmee lijkt het herstelverhaal voor de Duitse economie in duigen te vallen. De Duitse economie is al lange tijd aan het kwakkelen. Vooral de industrie heeft last van een mix van problemen. Zo heeft de sector veel last van de internationale handelsspanningen en de wereldwijde groeivertraging, omdat hij voor zijn afzet sterk afhankelijk is van het buitenland. Daarnaast heeft de belangrijke auto-industrie last van de strengere emissienormen die vanaf 2021 ingaan. De autobouwers moeten door de strengere regels hun aanvoerketens herschikken.

  De beurzen gaan na het nieuws verder omlaag. Gemiddeld leveren de beurzen 1,7 procent in.

  Lees hier verder.

 • Plotse exit CFO weegt op Biocartis

  De plotse exit van de CFO bij Biocartis  doet Degroof Petercam de wenkbrauwen fronsen. 'Dit komt onverwacht. En komt net bij de start van een cruciaal jaar met de geplande doorbraak van de verkopen in de Verenigde Staten na het eind van het samenwerkingsakkoord met Thermo Fisher', merkt analist Thomas Guillot op. 

  KBC Securities merkt op dat Welten - die vlak na de beursgang in april 2015 aan boord kwam - Biocartis financieel comfortabel achterlaat: de specialist in zaklabo's had eind 2019 179 miljoen euro in kas, dankzij een private plaatsing in januari en een converteerbare obligatie in mei. 

  Het aandeel zakt 5 procent naar 6,19 euro. 

 • Ageas, de Poulidor van de M&A

  Ageas  laat in lijn met de markt 1,4 procent liggen tot 50,80 euro.

  Het is nu ook officieel: de verzekeraar grijpt naast de Spaanse branchegenoot CASER, die naar het Zwitserse Helvetia gaat. De Zwitsers betalen 780 miljoen euro voor een belang van 70 procent.

  Toch ziet KBC Securities-analist Jason Kalamboussis twee positieve aspecten: Eén: het wordt zo waarschijnlijker dat Ageas in 2020 opnieuw eigen aandelen zal inkopen. Twee: het onderstreept de discipline die het management bij grote overnamedossiers aan de dag legt.'

  Maar er is ook een keerzijde: dit is het tweede grote gerateerde overnamedossier in 12 maanden, na het Portugese Tranquilidade. En dat doet vragen rijzen over de wil om grote deals te sluiten. Gelet op de managementtijd die zo'n deals vergen en de grote cashpositie van de verzekeraar, zou Ageas de volgende keer beter ofwel sneller de handdoek in de ring gooien ofwel sneller de deal afronden'.  

 • Beurzen starten met stevig verlies

  De openingsbel: De Bel20  zakt door de onrust over het coronavirus 1,3 procent naar 3.949 punten. De Euro Stoxx50  - de korf steraandelen van de eurozone - gaat 1 procent lager. 

 • Na de 737 de 787: extra kopwind van Solvay

  Welkom zal het niet zijn, maar er dook vlak voor het weekend een verse kopwind op voor Solvay . De chemiegroep had al last van de beslissing van Boeing om de productie van de aan de grond genagelde 737 MAX stop te zetten en daar komt nu ook een lagere productie bij voor de Boeing 787 Dreamliner. 'We schatten de kopwind voor Solvay op 6 à 18 miljoen euro per kwartaal, of 0,02 à 0,07 euro winst per aandeel', becijfert Jefferies-analist Laurence Alexander. 

  Het beurshuis becijfert eerder al de impact van de stopgezette productie van de 737 MAX op 25 à 50 miljoen omzet per kwartaal, ofte 0,18 à 0,36 euro winst per aandeel. Boeing is een belangrijke klant voor de lichtgewicht composietmaterialen van Solvay. Die materialen zitten onder meer in de wieken van LEAP-straalmotoren die het Franse Safran en het Amerikaanse GE maken. De kopwinden van Boeing maken het CEO Ilham Kadri niet makkelijk om in 2020 weer de winstmotor duidelijk op gang te krijgen, na het teleurstellende 2019.

 • Italiaanse tienjaarsrente neemt grootste duik sinds augustus

  De Italiaanse tienjaarsrente keldert met 15 basispunten tot 1,07 procent. Obligaties zijn op deze 'risk-off' dag sowieso in trek, maar Italiaanse obligaties genieten van extra steun na een nederlaag van Matteo Salvini (Lega) in de regionale verkiezingen.  

 • Europese beurzen op weg naar stevig verlies

  De Euro Stoxx 50 stevent af op een verlies van 1,3 procent. Dat voorspellen de futures. 

 • Coronavirus duwt olieprijs onder 60 dollar

  De verspreiding van het coronavirus heeft een grote impact op de olieprijs. De Londense Brent noteert momenteel 2,2 procent lager op 59,33 dollar. Het is voor het eerst sinds oktober 2019 dat olie onder 60 dollar noteert.

  Saudi-Arabië voelt zich geroepen te reageren. 'Het virus heeft een zeer geringe impact op de consumptie van olie', liet de oliereus weten.

 • Sunday Times: 'Royal Bank of Scotland schrapt duizenden jobs'

  Royal Bank of Scotland (RBS)  broedt op de schrapping van duizenden jobs bij Natwest, een retailbank die vooral in het zuiden van het VK actief is en 20.000 werknemers telt. Dat schrijft Sunday Times. Volgens één scenario verdwijnen er 3.700 jobs. Alison Rose, sinds september de nieuwe CEO van RBS, wil volgens de krant met de maatregel 120 miljoen pond besparen. RBS is voor 62 procent in handen van de Britse overheid.

  RBS wilde de inhoud van het artikel niet bevestigen en zei ook dat er geen sanering wordt bekendgemaakt bij de publicatie van de resultaten op 14 februari.

  Alison Rose. ©RBS

 • Telenet herfinanciert ... 3,3 miljard schulden

  Een opvallende mededeling van Telenet : de telecom- en mediagroep herfinanciert voor 3,3 miljard euro schulden. Met de nieuwe kredieten, 2,3 miljard op 8,25 jaar en 1,1 miljard op 9,25 jaar, verlaagt Telenet zijn rentelasten met 25 basispunten.

  Een snelle berekening leert dat dat al snel 8,5 miljoen euro besparing per jaar is. Merk op dat Telenet met slim schuldenbeheer al eerder dankbaar inspeelde op het soepelegeldbeleid van de Europese Centrale Bank: de eerste schuldaflossing is pas in 2026 en het voorbije decennium daalde de gemiddelde rentelast van 5,4 naar 3,6 procent.

 • Yves Vaneerdewegh (Capricorn) tipt op Jensen

  Voor de vijf favoriete aandelen van Yves Vaneerdewegh, hierheen. Hij tipt onder meer op Jensen  en TKH .

 • De grote opwaardering van Apple

  Morgen nabeurs komt het op één (Saudi Aramco) na waardevolste bedrijf ter wereld met het kwartaalrapport: Apple . En de lat ligt hoog: terwijl de Californische techreus een jaar geleden nog waarschuwde voor tegenvallende verkopen, is de beurswaarde de voorbije 12 maanden - zoals The Wall Street Journal aanstipt - met het equivalent van een JPMorgan én een ExxonMobil gestegen. 

  En dat laatste niet zozeer omdat de resultaten zo fors verbeterd zijn, wel omdat beleggers een veel grotere waardering op die resultaten toepassen (zie grafiek). Dat is omdat de focus bij beleggers steeds minder op de iPhone ligt, wél op het 'ecosysteem' van Apple waarbij de groep steeds meer inkomsten haalt uit diensten zoals Apple Pay en iTunes. 

 • Eerste verkoopadvies voor GBL

  HSBC-analist Pierre Bosset verlaagt het advies voor GBL  van houden tot afbouwen. Zijn koersdoel ligt op 83 euro, 13 procent minder dan de slotkoers van vrijdag.

  Bosset geeft van alle analisten het laagste koersdoel en hij is de enige met een verkoopadvies, leren de gegevens van Bloomberg. Voor de rest zijn er vijf koop- en vier houdenadviezen.

 • Biocartis ziet CFO vertrekken

  Bij Biocartis  vertrekt de financieel directeur, de Nederlander Ewoud Welten. In het persbericht zegt de specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose dat Welten een andere opportuniteit wil nastreven in Nederland, 'dichter bij zijn thuis en familie'. 

  Biocartis heeft er een beroerd 2019 opzitten, door de mededeling dat de verkoop van het Idylla-zaklabo zwaar bij de verwachtingen achterblijft

 • Op de beleggersagenda deze week

  U leest hier wat u tijdens deze proppensvolle beursweek rood mag omcirkelen in uw agenda. 

 • 'Wuhan kan de pauze zijn die de beurzen nodig hadden'

  Na de scherpe rally van de voorbije maanden lijkt de onrust over het coronavirus beleggers even tot voorzichtigheid aan te zetten. En dat laatste is geen slechte zaak, denkt Jefferies-strateeg Desh Peramunetilleke: 'Het Wuhan-virus kan de beurzen wereldwijd afkoelen, zoals in 2002 en begin 2003. Zo'n adempauze zou zeer welgekomen zijn, nu groeiaandelen op hun duurste peil sinds 2001 noteren.'

  ©REUTERS

 • Aziatische beurzen, Tokio dus, op verlies

  Goedemorgen! We starten met een blik op het Verre Oosten. Daar zijn bijna alle beurzen dicht voor het Chinese nieuwjaar. In Japan is er wel handel en daar kijkt de beurs van Tokio tegen verlies aan, onder aanvoering van retailers als Fast Retailing (Uniqlo). Die staat onder druk door de zorgen over de impact van het coronavirus in China

  Lege straten in Wuhan, de stand in het epicentrum van de Chinese gezondheidscrisis ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud