1. Markten Live
 2. Live blog

Virusvrees ebt weg tegen slotbel

Een herzien cijfer over het aantal coronabesmettingen zette initieel een domper op het sentiment. De verliezen namen af na sussende woorden van de wereldgezondheidsorganisatie. In Brussel kreeg KBC applaus voor een nieuwe aandeleninkoop en stond Barco onder druk.
 • De agenda voor morgen

  Dit was hem dan voor vandaag! Morgen zijn we er weer op het romantische Valentijn. U kunt zich voorbereiden op de valentijnsbeursdag door middel van de volgende agenda:

  VRIJDAG 14 FEBRUARI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Nationale Bank: jaarverslag over Belgische economie

  Handelsbalans december, 15.00 uur

  Duitsland:

  Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 08.00 uur

  Eurozone:

  Handelsbalans december, 11.00 uur

  Bruto binnenlands product vierde kwartaal (tweede raming), 11.00 uur

  Werkgelegenheid vierde kwartaal, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Kleinhandelsomzet januari, 14.30 uur

  Industriële productie januari, 15.15 uur

  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) februari, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Zenitel: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

  Frankrijk:

  EDF: jaarresultaten 2018

  Credit Agricole: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Renault: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

 • Sterke resultaten bij Cofinimmo

  Cofinimmo , het vastgoedbedrijf dat zich toelegt op kantoor- en zorgvastgoed, heeft een goed jaar achter de rug. Het nettoresultaat van de kernactiviteiten steeg in 2019 met 15 procent tot 166 miljoen euro. Per aandeel komt dat neer op 6,81 euro, wat hoger is dan de eigen vooruitzichten van het bedrijf.

  De nettowinst komt 41 procent hoger uit op 205 miljoen euro. Cofinimmo keert een dividend uit van 5,60 euro bruto per aandeel.

  In 2019 ging Cofinimmo door met de transformatie van zijn portefeuille richting zorgvastgoed. Dat maakt nu al 56 procent van de totale portefeuille uit.

  Voor 2020 stelt het bedrijf een nettoresultaat van de kernactiviteiten van 7,10 euro per aandeel in het vooruitzicht. De stijging vloeit onder meer voort uit een investeringsprogramma voor 2020 dat momenteel geschat wordt op 375 miljoen euro. Het brutodividend zou moeten stijgen tot 5,80 euro per aandeel.

 • Befimmo handhaaft dividend

  Befimmo komt met de jaarresultaten over 2019 die in lijn zijn met de eigen vooruitzichten. De specialist in kantoorvastgoed zag de EPRA-winst uitkomen op 83,6 miljoen euro bij 135,2 miljoen aan huurinkomsten. Per aandeel komt de winst neer op 3,29 euro. Befimmo bevestigt het voorgestelde slotdividend van 0,86 euro per aandeel. Hierdoor komt het totale dividend over het boekjaar uit op 3,45 euro.

  Het bedrijf verwacht dat het dividend voor dit jaar gelijkblijft op 3,45 euro. Befimmo voorziet dat de EPRA-winst per aandeel dit jaar uit zal komen op 2,88 euro, zodat het uitgekeerde dividend net als vorig jaar hoger zal zijn dan de winst. De specialist in kantoorvastgoed denkt dat de EPRA-winst pas tegen 2024 hoger zal zijn dan het uitgekeerde dividend. 

  De verhuurder van vastgoed zegt in een transitieperiode te zitten. In 2018 liepen twee grote langlopende huurovereenkomsten af. De betrokken gebouwen worden op dit moment herontwikkeld: de projecten Quatuor en ZIN. 'Bij het ZIN-project is al 70.000 van de 110.000 vierkante meter voorverhuurd aan de Vlaamse Gemeenschap', klinkt het bij de groep. CEO Benoit De Blieck heeft daarnaast veel vertrouwen in het Quatuor-project. 'Op dit moment is 30 procent voorverhuurd. Verder zijn er meer geïnteresseerde partijen dan dat er nog vierkante meters zijn.'

 • Euro op laagste peil in bijna drie jaar

  De euro verliest 0,2 procent tegenover de dollar en is nog 1,0851 dollar waard. Dat is de laagste koers sinds 21 april 2017. De eenheidsmunt zakt weg door recente zwakke economische cijfers. Beleggers gaan ook in de dollar schuilen vanwege het coronavirus.

 • Bel20 sluit bijna vlak

  De Europese beurzen zijn dicht. Gemiddeld verloren ze donderdag 0,35 procent. In Brussel sloot de Bel20 met een verliesje van 0,04 procent op 4.182,78 punten.

  De druk kwam vooral van Barco (-6,7%) en Umicore (-4,1%). KBC (+1,5%) werd beloond voor zijn resultaten en aandeleninkoopprogramma.

 • Verliezen Wall Street worden kleiner

  De indexverliezen in New York zijn na dik anderhalf uur handel wat kleiner geworden. De Dow Jones zakt nog 0,4 procent, maar de S&P500 noteert maar 0,2 procent in de min en de Nasdaq Composite 0,1 procent.

  De kentering kwam er nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) had opgemerkt dat een stijging van het aantal coronavirusdiagnoses niet noodzakelijk betekent dat het aantal nieuwe infecties plots toeneemt.

 • Nieuwe klap voor Kraft Heinz

  Kraft Heinz zag in het vierde kwartaal de omzet met 5,1 procent dalen tot 6,54 miljard dollar en deed daarmee slechter dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,72 dollar en klopte wel de verwachtingen.

  Beleggers reageren ontgoocheld en sturen het aandeel circa 8 procent lager. De Amerikaanse voedingsgroep, een belangrijke participatie van Berkshire Hathaway, heeft moeite om zich aan te passen aan de veranderende gewoonten van de consumenten, die steeds minder naar industrieel geproduceerde voeding grijpen. In een jaar tijd heeft Kraft Heinz bijna 40 procent van zijn waarde verloren.

  Een jaar geleden sloeg de groep beleggers met verstomming door een waardevermindering van 15,4 miljard dollar aan te kondigen op twee van zijn grootste merken: Kraft en Oscar Mayer. Deze zomer volgde een nieuwe, kleinere waardevermindering op andere slecht presterende merken, onder meer Maxwell House (koffie).

  Topman Miguel Patricio heeft het in het persbericht over ‘ontgoochelende’ resultaten in 2019 en belooft beterschap, onder meer door te investeren in merken ‘op basis van diep consumenteninzicht’.

 • Cisco daalt: grote klanten duwen pauzeknop in

  Cisco kwam gisteravond met kwartaalcijfers die iets boven de verwachtingen lagen. Maar de grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal onder druk zal staan. Het aandeel levert een stevige 6 procent in.

  De groep zag de omzet zakken met 3,5 procent naar 12 miljard dollar. Ondanks de daling was de omzet wel iets beter dan analisten hadden verwacht (11,98 miljard). De winst per aandeel steeg met 5,5 procent naar 0,77 dollar. Daarmee was de winst 1 dollarcent hoger dan de markt had verwacht.

  Hoewel de resultaten over het laatste kwartaal niet tegenvielen, schrokken beleggers wel van de vooruitzichten van de onderneming. Want voor de eerste drie maanden van het jaar voorziet de techspeler nog eens een daling van de omzet met 1,5 tot 3,5 procent. Het bedrijf zegt dat grote klanten inzake investeringen de pauzeknop indrukken door de verslechterde macro-omgeving. 'Net als velen in onze sector zien we dat onze klanten door meerdere bezorgdheden op macrogebied hun beslissingen uitstellen', zegt CEO Chuck Robbins tijdens een vergadering met investeerders. 

  Toch blijft Robbins optimistisch. 'Onze groeimogelijkheden op lange termijn blijven intact. Zodra de onzekerheid voor onze klanten voorbij is denken we dat de bestedingen weer toenemen, omdat technologie voor hen van groot belang blijft.'

  Mogelijk wegen de sombere vooruitzichten van Cisco ook wat op het algemene marktsentiment. De resultaten van de groep gelden als een belangrijke barometer voor het investeringsklimaat.

 • Amerikaanse beurzen starten in het rood

  Wall Street opent lager. De Dow Jones verliest 0,6 procent, de S&P500 levert 0,5 procent in en de Nasdaq gaat 0,7 procent in achteruit. 

  Nadat de beurzen de jongste dagen totaal niet meer onder de indruk leken van corona, prikkelt het virus vandaag weer het angstcentrum in de hersenen van beleggers. Dat komt waarschijnlijk omdat de Chinese autoriteiten rapporteerden dat het aantal besmettingen bij een herziene methodologie uitkomt op 60.000. Daarmee is het niet duidelijk of het groeitempo van de besmettingen is versneld. Dat schept onzekerheid.

  De afgelopen dagen leek de groei van het aantal besmettingen af te nemen. Een vertraging van die groei is belangrijk, omdat het risico op een exponentiële toename stijgt naarmate meer mensen besmet raken.

 • Futures: Wall Street opent lager

  Volgens de futures gaan ook de Amerikaanse beurzen in het rood openen. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,5 procent verliezen. De Nasdaq staat klaar om 0,7 procent lager te openen.

 • Sipef: analisten kijken vooruit

  ‘Zoals verwacht kende Sipef een moeilijk honderdste jaar, maar de outlook voor 2020 is veel beter dankzij een rally van de palmolieprijs en een tweecijferige groei van de productievolumes’, zegt Frank Claassen van het beurshuis Degroof Petercam. Zijn koopadvies en koersdoel van 68 euro zijn onder meer gebaseerd op de waardering per hectare. Die bedraagt 10.000 dollar, terwijl ze historisch gezien meer dan 12.000 dollar bereikt.

  De analist wijst er ook op dat de wereldwijde vraag naar palmolie met 4 à 5 procent per jaar groeit, terwijl de aanvoer die groei niet kan volgen wegens een tekort aan nieuwe grond.

  Alan Vandenberghe van KBC Securities stelt vast dat Sipef 2019 op een positieve toon heeft afgesloten. De hogere palmolieprijs leidde tot een beter dan verwacht resultaat in de tweede jaarhelft. De analist, die zijn koopadvies en koersdoel van 60 euro behoudt, verwacht dat het coronavirus enige volatiliteit kan veroorzaken, maar hij denkt dat het effect tijdelijk zal zijn.

  Kepler Cheuvreux (afbouwen, koersdoel 38 euro) is minder optimistisch. ‘Het ziet ernaar uit dat de resultaten in 2020 zullen verbeteren, al zijn er nog veel onzekerheden.’ Volgens de analist kan de recente daling van de palmolieprijs met 15 procent ten gevolge van het coronavirus het feestje verbrodden.

 • Tesla gaat voor 2 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven

  In de categorie: het ijzer smeden als het heet is. Tesla  heeft zopas aangekondigd dat het voor 2 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeeft. Oprichter en grootaandeelhouder Elon Musk zal voor 10 miljoen dollar inschrijven op de uitgifte.

  Tesla profiteert van zijn fors opgelopen koers om kapitaal op te halen. Het sloot gisteren op 767 dollar, goed voor een koerswinst van 78 procent sinds januari.

  Het aandeel zakt 7 procent in de Amerikaanse voorbeurshandel.

 • Het cijfersalvo...

  ... vatten we voor u samen in deze update van de Brusselse beursdag.

 • Waar blijven de insidermeldingen?

  U hebt het mogelijk al gemerkt: de jongste insidermelding op de FSMA-website dateert al van 4 februari. Doorgaans verschijnen bijna dagelijks aan- en verkooptransacties van bedrijfsleiders of andere gelieerde partijen van beursgenoteerde bedrijven. De site kampt echter met technische problemen, zegt de FSMA. De toezichthouder hoopt zeer binnenkort opnieuw de meldingen te tonen.

 • Adviesverhoging voor Montea

  De enige Brusselse waarde die op een slechte beursdag als deze munt weet te slaan uit zijn jaarrapport is Montea . De logistieke vastgoedgroep wordt door Degroof opgewaardeerd van 'afbouwen' naar 'houden'. De groep uit Erembodegem bij Aalst kwam met fraai nieuws dat het bijna geen leegstand heeft. De bezettingsgraad steeg naar een nooit geziene 99 procent.

  Voor Degroof Petercam is dat  - samen met de confidente outlook die Montea meegaf - reden tot een prompte verhoging van het koersdoel van 63 euro naar 87 euro. Het verkoopadvies wordt ingeslikt.

  'Ondanks de stevige concurrentie in de logistieke markt komt Montea erg sterk voor de dag. We geloven dat het nog conservatief is in zijn vooruitzichten. Het kan ook teren op een stevige landbank met een ontwikkelingspotentieel van 670.000 vierkante meter op strategische locaties als Tiel, Schiphol en Lummen', joelt analiste Amal Aboulkhouatem.

 • Coronavirus duwt wereldwijde olievraag dieperik in

  De wereldwijde olievraag zal dit kwartaal voor het eerst in tien jaar terugvallen als gevolg van het coronavirus. Dat meldt het Internationaal Energieagenschap (IEA). 'De impact van het virus zal heel 2020 gevoeld worden', zegt het IEA. 'Hoe groot de impact is, valt moeilijk te becijferen.'

  Dit kwartaal zal de olievraag krimpen met 435.000 vaten per dag, zegt het IEA in zijn maandrapport. Oorspronkelijk was een toename voorzien van 800.000 vaten per dag, tegenover dezelfde periode vorig jaar. 

  De Brent-olieprijs zakt vandaag met 1 procent naar 55,19 dollar per vat. Sinds de piek van 6 januari werd olie 20 procent goedkoper. 

 • Degroof slikt koopadvies Barco in

  De dag voor Valentijn zal bij Barco  niet als de meest lovey dovey-dag in de annalen gaan.

  De beeldvormingsgroep valt uit de gratie van Degroof Petercam. Die zet Barco een trapje lager van 'kopen' naar 'houden'.

  'Barco kwam met knappe resultaten, maar geeft een behoedzame outlook. We verhogen ons koersdoel licht van 250 euro naar 255 euro. Maar de koers nadert ons koersdoel en biedt dus nog weinig opwaarts potentieel. Ondanks de sterke cijfers gaan we daarom over tot een downgrade', zegt analist Stefaan Genoe.

 • Barco kent slechtste dag in 6 maanden

  'Priced-to-perfection'-Barco wordt niet beloond voor een stevig cijferrapport. De behoedzame vooruitblik en de waarschuwing voor de impact van het coronavirus vielen niet in dovemansoren.

  Met een koersverlies van 4,25 procent kent de beursvedette de belabberdste beursdag sinds de zomer.

 • Elia en WDP op record

  In een dalende markt slagen twee Brusselse aandelen erin nieuwe records neer te zetten.

  Elia  klimt naar 92 euro, zijn hoogste koers ooit.

  WDP verbrijzelt het ene record na het andere en gaat naar 27,79 euro, eveneens een all time high.

 • Analisten over Sipef: 'Coronavirus kan het feestje verpesten'

  Sipef kreeg te maken met een dubbele opdoffer in 2019. De lage palmolieprijs en een vulkaanuitbarsting bezorgden de tropische landbouwgroep een double whammy.

  De palmolieproducent zag echter verbetering in de tweede jaarhelft en verwacht dat die zich dit jaar doorzet.

  Een greep uit de rapporten:

  KBC Securities:

  'In de tweede jaarhelft werd de winstgevendheid onverwacht sterk ondersteund door hogere verkoopprijzen', merkt KBC Securities op. 'De volumevooruitzichten die de groep meegeeft liggen ook boven de verwachting. Al bijna een derde van de verwachte opbrengst vond een afnemer tegen een voldoende hogere prijs', zegt het analist Alan Vandenberghe.

  KBC Securities behoudt zijn koersdoel van 60 euro bij een koopadvies.

  Kepler Cheuvreux:

  'De opvering van het aandeel in het vierde kwartaal was buitengewoon sterk, maar het coronavirus kan het feestje verpesten', waarschuwt Kepler Cheuvreux. China is de grootste palmolieslokop ter wereld. Het beurshuis hanteert een afbouwen-advies bij een koersdoel van 38 euro.

 • Analisten over Fagron: 'Omzet onder verwachting maar sterke marges'

  Fagron  kwam iets onder de lat uit in zijn cijferrapport. De toeleverancier aan apotheken zag zijn omzet in de VS wat trager groeien dan geanticipeerd.

  Dit is het verdict in de marktenzalen:

  Kepler Cheuvreux:

  'De vestiging in Wichita (Kansas) is de stoorzender met een tragere omzetontwikkeling in het vierde kwartaal. De marges hielden er evenwel goed stand en het bedrijf herhaalt dat het op schema zit om de omzetkaap van 100 miljoen dollar in Wichita te ronden.'

  Kepler heeft een koopadvies met een koersdoel van 23 euro.

  KBC Securities:

  'Hoewel de omzet iets onder het verhoopte cijfer uitkwam, lag de bedrijfskasstroom wel in lijn met de verwachting. De marges verbeteren sneller dan verwacht in de VS en Latijns-Amerika.'

  KBC Securities heeft een koopadvies bij een koersdoel van 18 euro.

 • Analisten over Barco: 'Positieve verrassing in entertainmentdivisie'

  Goede bestellingen en een straffe omzet- en winstgroei kleurden het jaar van de Kortrijkse beeldvormingsgroep Barco .

  Een greep uit de rapporten:

  KBC Securities:

  'Voor het derde jaar op rij verbetert Barco de winstmarge met 2 procentpunten. Het zet ook een dubbelcijferige winstgroei neer met solide winsten in alle divisies. We zijn in het bijzonder verheugd over de prestatie van de entertainmenttak, die duidt op het vermogen om de vruchten te plukken van schaalvoordelen in de cinemasector', zegt analist Guy Sips.

  KBC Securities verhoogt het koersdoel naar 265 euro bij een gehandhaafd koopadvies.

  ING:

  De prognoses van Barco zijn conservatief, maar dat is de aard van het beestje. Barco is altijd behoedzaam aan het jaarbegin, zeker nu de groep ook rekening moet houden met de impact van het coronavirus, zegt analist Marc Hesselink. 'We verwachten weinig impact op de consensusverwachting. Dit sterke cijferrapport onderstreept de solide investment case.'

 • Analisten over KBC: 'Woord gehouden over winstuitkering'

  Een greep uit de analistenreacties op de resultaten bij KBC  .

  ING:

  'Het nettoresultaat kwam boven onze verwachting uit op 702 miljoen euro in het vierde kwartaal, stelt analist Albert Ploegh. 'KBC maakt haar belofte op kapitaaluitkering waar met een brutodividend van 3,5 euro en een inkoopprogramma ten belope van 393 miljoen euro. Het inkooppprogramma moet wel nog door de ECB goedgekeurd worden.' De analist merkte ook op dat de marges op hypotheekleningen in België verbeterden maar dat de kredietverlening aan KMO's afneemt.

  ING handhaaft een koopadvies bij een koersdoel van 72 euro.

  Kepler Cheuvreux:

  'We zijn verheugd over de hogere winstuitkering. Het dividend van 3,5 euro per aandeel ligt dan wel lager dan de consensusverwachting (3,85 euro per aandeel). Als we de geplande aandeleninkoop en het dividend samentellen, verwachten we een totale uitkering van 4,44 euro per aandeel. Dat is 15 procent boven de consensus.'

  De analist verwacht een koersstijging van 1 tot 2 procent op de resultaten, wat KBC op deze magerebeursdag evenwel niet klaarspeelt.

  Kepler handhaaft een houdenadvies bij een koersdoel van 62,6 euro.

  UBS:

  Een meer kritische stem bij UBS. 'Het inkoopprogramma wordt allicht goed onthaald, maar we zien weinig opwaarts potentieel. KBC handelt al met een stevige premie ten opzichte van sectorgenoten. Daarom zien we geen begeesterend argument voor een opwaardering.'

  Het beurshuis hanteert een neutrale rating bij een koersdoel van 65 euro.

   


 • Europese beurzen in verlies | Rexel | Pernod Ricard | Imérys | Aegon | NN

  De Europese beurzen leveren 0,45 procent in na een herzien cijfer van het aantal coronabesmettingen.

  NN Group  wordt beloond voor zijn goede cijfers. De verzekeringsreus heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar weer winst gemaakt, na het verlies in het slotkwartaal van 2018. De grootste verzekeraar van Nederland deed in de periode goede zaken met vrijwel al zijn onderdelen, ondanks de aanhoudend lage rente. Het operationele bedrijfsresultaat steeg met een kwart.

  Concurrent Aegon  scoort dan weer bekaaid. Het meldde een netto-uitstroom bij de Amerikaanse pensioen- en lijfrenteactiviteiten, vooral omdat de babyboomers hun pensioenen opnemen.

  Rexel  pakt de kop in Parijs met een koerswinst van 8 procent. De groothandel in elektrische materialen kwam met een straf cijferrapport.

  Imérys  sluit de Parijse rangen met een koersverlies van 9 procent. De grondstoffenverwerker en participatie van GBL moest een winstdaling van bijna een kwart slikken. Hij handhaaft wel het dividend.

  Pernod-Ricard  trekt 3 procent hoger. Het verlaagt zijn winstverwachting wegens het coronavirus, maar rapporteerde wel een stevige toename van de verkoop in China in de periode rond het Chinees Nieuwjaar.

 • Brussel opent lager | KBC | Barco | Fagron | Montea | Sipef

  Op de drukste resultatendag deze week gaat de Brusselse beurs lager door toenemende zorgen over het coronavirus.

  De Bel20  neemt gas terug na zijn record van woensdag. De graadmeter geeft 0,6 procent prijs tot 4.157 punten.

  KBC levert 0,8 procent in na zijn jaarpiek van gisteren. De bank-verzekeraar kondigde een fors inkoopprogramma van eigen aandelen aan.

  Barco levert 5 procent in na winstnemingen. De beeldvormingsgroep kijkt terug op een topjaar en kondigt een aandelensplitsing aan.

  Fagron duikt ook 5 procent lager. De toeleverancier aan apothekers kwam met resultaten die onder de verwachting lagen.

  Sipef dipt 2 procent. De tropische landbouwgroep schrapt haar dividend na een verliesjaar.

  Montea opent stabiel. De vastgoedgroep zag haar bezettingsgraad stijgen naar een recordhoogte. 

 • Deutsche Bank schrapt X-Fab van kooplijst

  Deutsche Bank verlaagt het advies voor X-Fab  van kopen naar houden. De Belgische chipbakker die in Parijs noteert, is sinds Nieuwjaar met 37 procent gestegen. Daarmee is het vet van de soep, oordeelt analist Robert Sanders. Het koersdoel zakt van 6 euro naar 5 euro.

 • Zwakke automarkt treft ThyssenKrupp

  Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp  heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere winst behaald, vooral onder druk van slechte prestaties bij de staaldivisie door de zwakke automarkt.

  De operationele winst kelderde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met 77 procent tot 50 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Netto was er een verlies van 372 miljoen euro, tegen een winst van 60 miljoen een jaar eerder. Behalve met een zwalpende staaldivisie heeft ThyssenKrupp ook te kampen met herstructureringskosten, terwijl wordt gewerkt aan de verkoop van de lift- en roltrappendivisie. De omzet zakte naar 9,7 miljard euro.

  ThyssenKrupp-baas Martina Merz noemde de cijfers 'niet geweldig'.

 • Herstructureringskosten nekken winst Commerzbank

  Commerzbank  zag zijn nettowinst in 2019 dalen van 862 miljoen euro in 2018 naar 644 miljoen euro. De Duitse bank kondigde in september een sociaal plan aan voor het vertrek van 4.300 werknemers. Daarvoor moest het 101 miljoen euro kosten maken, wat in het vierde kwartaal een nettoverlies van 54 miljoen euro opleverde.

 • Dividendkampioen Barclays boekt forse winstgroei

  Het nettoresultaat van Barclays is in 2019 met 54 procent gestegen. De bank moest minder kosten maken voor rechtszaken en boekte een sterker resultaat in de zakenbank.

  De Britse bank kondigt een dividend aan van 9 pence per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement op 5,03 procent uit. Barclays heeft een van de hoogste dividendrendementen op de Londense beurs. Het doorsnee dividendrendement van de banken ligt rond 3,5 procent.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Euro Stoxx 50 zal naar verwachting 0,3 procent zakken. Dat voorspellen de futures. 

 • Pernod-Ricard slaat alarm over coronavirus

  We blijven nog even bij de dranken. Pernod Ricard  stuurde donderdagochtend een winstalarm uit. De wereldwijde nummer 2 in de drankenmarkt voorziet in het huidige boekjaar nog slechts een organische winstgroei tussen 2 en 4 procent. Eerder werd nog een klim tussen 5 en 7 procent voorgespiegeld.

  De boosdoener is het coronavirus. 'Hoewel we de duur en de impact van de epidemie niet kunnen voorspellen, blijven we vertrouwen in onze algemene strategie', verzekerde CEO Alexandre Ricard in een persbericht.

  In de eerste helft van het gebroken boekjaar boekte Pernod Ricard een nettoresultaat van 1,8 miljard en met een groei van 4,3 procent. Die groei werd vooral aangedreven door China (+11%).

 • Kraantjeswater smoort omzet Nestlé

  Nestlé komt met cijfers die net onder de verwachting liggen. De omzet steeg autonoom met 3,5 procent, waar analisten een tiende meer hadden verwacht. Het bedrijf verwacht dat de verkoop dit jaar zal stijgen met een 'mid-single-digit'-percentage.

  In 2019 bleek flessenwater de grote gesel. In Westerse markten blijken mensen meer kraantjeswater te drinken waardoor de vraag naar gebotteld water in Europa en de VS fors verzwakt. Nestlé is van plan om zich te gaan concentreren op zogenaamde 'premiumwaters', zoals gearomatiseerd water en bruiswater. Het is ook van plan een aantal grote merken te schrappen en een reeks markten te verlaten.

  Het voedingsbedrijf heeft ook een grote blootstelling aan het coronavirus, gezien de Chinese markt 8 procent van de totale omzet weghapt en daarmee de belangrijkste afzetmarkt is. Neslté zei dat het te vroeg is om de impact van het virus te becijferen.

 • Airbus laaft zich aan Boeingmalaise

  Ook elders in Europa gaat de resultatenstroom onverminderd door.

  Airbus  kwam zopas met cijfers. De group uit Toulouse versterkt zijn marktaandeel fors dankzij de malaise bij aartsrivaal Boeing waar de problemen rond de geplaagde 737 Max een schaduw werpen.

  De vliegtuigbouwer plant om in 2020 880 vliegtuigen te leveren. Daarmee scherpt het zijn record van 2019 (869 opgeleverde toestellen) verder aan. Het mikt op een vrije kasstroom van 4 miljard euro, een toename met 500 miljoen.

  Airbus leed onder de streep wel een nettoverlies van 1,2 miljard. Voornamelijk het militaire transportvliegtuig A400 drukte het resultaat door een Duits exportverbod naar Saoedi-Arabië.

 • Nyrstar deelt verlies door 1.000

  Ook het beursgenoteerde wrakhout dat Nyrstar  heet kwam met een cijferrapport.

  Netto kwam de noodlijdende zinkgroep uit op een verlies van 1,4 miljoen euro. Dat is bijna één duizendste van het verlies van 1,33 miljard euro waarmee Nyrstar horrorjaar 2018 afsloot. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote onteigening door de aandeelhouders waardoor de groep - op een minibelang in NN2 (de nieuw opgerichte vennootschap van hoofdaandeelhouder Trafigura,red.) na - virtueel leeg is.

 • Bezettingsgraad Montea op record

  Montea  is er in geslaagd de bezettingsgraad, die  belangrijk is voor de winst en de waardering van een vastgoedverhuurder, in het laatste kwartaal te verhogen van 98,6 procent naar 99,3 procent. Dat niveau werd nooit eerder bereikt. In Nederland en België is er geen leegstand. Enkel in één park in Frankrijk is dat nog het geval.

  De vastgoedgroep uit Erembodegem wil zijn portefeuille de komende twee jaar met een kwart doen groeien. Winst en dividend moeten tegen 2021 met 10 procent stijgen.

 • Fagron boekt winstgroei van 10 procent

  De producent van apotheekbereidingen realiseerde in 2019 een omzetgroei van 13 procent naar 534 miljoen euro. Dat is aan de onderkant van de verwachting (€531 miljoen - €548 miljoen euro).

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg naar 117 miljoen euro (+9,9%) en blijft daarmee licht onder de consensusverwachting van 117,3 miljoen euro. De vrije kasstroom stijgt naar 98,8 miljoen.

  Fagron  kondigt een dividend aan van 15 eurocent per aandeel. Dat is dan weer licht hoger dan de verwachte 14 eurocent.

 • Sipef kent verliesjaar

  Zoals verwacht heeft de plantageholding Sipef het jaar 2019 met verlies afgesloten. De palmolieproductie viel vorig jaar 11,2 procent kleiner uit dan in 2018, door tegenzittende weersomstandigheden in Indonesië en vooral door drie vulkaanuitbarstingen in Papoea-Nieuw-Guinea. In combinatie met een lage palmolieprijs (566 dollar per ton gemiddeld) levert dat een bedrijfswinst op van amper 4,9 miljoen dollar (tegen 42,7 miljoen in 2018).

  Netto duikt Sipef 8 miljoen dollar in het rood, waar het jaar 2018 nog 30,1 miljoen dollar winst had opgeleverd. Het verlies is echter iets kleiner dan het bedrijf midden oktober had laten uitschijnen (minstens 10 miljoen dollar). Dat is vermoedelijk te danken aan het forse herstel van de palmolieprijs in het vierde kwartaal.

  Voor 2020 ziet het er beter uit dankzij de hogere palmolieprijs. Sipef verwacht dat de productievolumes met meer dan 10 procent zullen stijgen om zo weer aan te knopen bij het volume van 2018 (iets meer dan 350.000 ton). Het coronavirus verstoort momenteel de markt, maar als dit snel onder controle geraakt, zou de markt snel moeten herstellen.

  Sipef heeft tot dusver al meer dan een derde (36%) van zijn verwachte palmolieproductie verkocht tegen een gemiddelde prijs van 727 dollar per ton. Zowel qua volume als qua prijs is dat een stuk meer dan een jaar geleden. Op basis van de 'meer comfortabele prijsomgeving' voor palmolie sinds eind vorig jaar is er volgens Sipef vooruitzicht op 'verbeterende resultaten' in 2020. Verder becijferen doet het bedrijf niet, wellicht omdat het nog te vroeg op het jaar is en omdat er onzekerheid is door het coronavirus.

 • Barco splitst aandeel in zeven

  Barco  maakt over 2019 een omzetstijging bekend van 9,5 procent tot 1,08 miljard euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) stijgt 22,9 procent tot 153 miljoen euro. Alle divisies droegen bij tot de omzetgroei.  

  Het brutodividend stijgt van 2,20 euro naar 2,65 euro. Verder is het opvallend dat Barco vanaf 1 juni zijn aandeel in zeven wil splitsen. 'Daarmee willen we ons aandeel toegankelijker maken', klinkt het. Gisteren sloot gisteren af op een recordkoers van 247,5 euro. 

  Voor 2020 mikt op Barco op een omzetgroei rond 5 procent en in een verbetering van de ebitdamarge tot 15 procent. Dat is in lijn met de analistenprognoses. Barco houdt in zijn prognose rekening met het coronavirus, maar gaat er wel vanaf uit dat vanaf eind februari alle logistieke restricties in China zijn opgeheven. 

  Gelet op het coronavirus en op de lancering van Clickshare Conference, verwachten we een sterkere groei in de tweede helft van 2020 dan in de eerste helft.
  Jan De Witte
  CEO Barco

 • KBC klopt prognose - gaat eigen aandelen inkopen

  En we zijn vertrokken. Het rapport van KBC  is binnen.

  De bankverzekeraar klopt de verwachting met een nettoresultaat van 702 miljoen euro in 2019. De consensus ging uit van 659 miljoen. De groep kondigt aan dat het 3,5 euro winst per aandeel zal laten terugvloeien naar de aandeelhouders. Het houdt het dividend stabiel op 2,5 euro per aandeel en gaat voor 400 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

 • Earnings time!

  De resultatentrein houdt vandaag stevig halt in Brussel met cijferrapporten bij de volgende bedrijven:

  • KBC Groep
  • Barco
  • Sipef
  • Fagron
  • Montea
  • Cofinimmo (nabeurs)
  • Befimmo (nabeurs)

  Stay tuned!

 • Coronavirus: +15.000 gevallen

  Goedemorgen. Een herzien cijfer over het aantal coronabesmettingen drukt het sentiment op de beurzen. De Chinese autoriteiten rapporteren dat het aantal besmettingen - bij een herziene methodologie - oploopt naar 60.000.

  De Aziatische beurzen duiken in verlies en leveren tot 0,5 procent. Het nieuwe cijfer maakt een einde aan de winstreeks die de Bel20 gisteren op een nieuw record zette.

  Beleggers wikken nieuwe cijfers over het aantal coronabesmettingen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud