1. Markten Live
 2. Live blog

Verse handelshoop maar beleggers blijven voorzichtig

De Europese beurzen zijn de week gestart met hoop op een doorbraak in het handelsconflict. Dat compenseerde slechte Duitse industriecijfers. Tessenderlo Group werd beloond voor sterke halfjaarresultaten.
 • Uitkijken naar Greenyard

  We zetten een punt achter onze live blog en zien u graag morgen terug. De aandacht gaat dan vooral naar Greenyard, dat voorbeurs een trading update over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar publiceert.

  Greenyard is volop aan het 'transformeren', probeert kosten te besparen en heeft ook al een aantal activiteiten afgestoten. De schuldgraad blijft echter bijzonder hoog zodat een kapitaaloperatie onvermijdelijk lijkt. Mogelijk krijgen we daar morgen iets meer duidelijkheid over.

  DINSDAG 27 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Huizenprijzen (Case-Shiller) juni, 15.00 uur

  Verenigde Staten :

  • Consumentenvertrouwen (Conference Board) augustus , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Greenyard: trading update eerste kwartaal 2019/2020, 07.00 uur
 • Matige winsten in Europa

  De Europese beurzen zijn een klein half procent hoger gesloten. De Euro Stoxx 50 won 0,4 procent.

  In Brussel deed de Bel20 het iets bescheidener met 0,2 procent winst op 3.487,04 punten. De stuwkracht kwam vooral van de bankaandelen KBC (+1,3%) en ING (+0,8%). Het sterkst op de rem stond zwaargewicht AB InBev, dat 0,5 procent liet liggen.

 • Opvallend koersherstel voor SVK

  Scheerders van Kerchove (SVK), de specialist in vezelbeton uit Sint-Niklaas, veert vandaag 8,4 procent op tot 360 euro, en dit zonder aanwijsbare reden. Het aandeel was sinds eind april wel fors teruggevallen, van rond 440 euro tot 326 euro begin augustus. De handel blijft beperkt tot 6 stukken.

 • Beyond Meat ontwikkelt alternatieve nuggets

  In New York veert het aandeel Beyond Meat 3,4 procent op. Yum Brands (+0,9%) gaat plantaardige nuggets van Beyond Meat testen in een KFC-restaurant in Atlanta. De nuggets kunnen een diervriendelijk alternatief vormen voor de gefrituurde kip waar KFC bekend voor is. Als het product in de smaak valt, kan de ‘nepkip’ van Beyond Meat mogelijk in het assortiment van KFC worden opgenomen.

  De vraag naar vleesloze alternatieven neemt de laatste jaren fors toe bij de klassieke fastfoodketens. Die wenden zich meer en meer tot fabrikanten van vleesvervangers om hun menu te diversifiëren.

 • Investeringen Amerikaanse bedrijven op laag pitje

  De Amerikaans-Chinese handelsoorlog zet ook een rem op de investeringen van Amerikaanse bedrijven. De orders voor kapitaalgoederen, waarbij geen rekening is gehouden met defensiemateriaal noch met vliegtuigen, stegen in juli met 0,4 procent, zo maakte het ministerie van Handel bekend. De verzendingen van deze goederen kenden echter een daling van 0,7 procent.

 • Dow opent 1 procent hoger

  Zoals verwacht gaan de Amerikaanse beurzen mooi hoger bij opening. De Dow Jones stijgt 1 procent, de S&P500 0,8 procent. De Nasdaq Composite gaat 1 procent hoger.

  Er is opluchting dat president Trump in het handelsconflict met China een soepelere houding aanneemt en lijkt aan te sturen op verdere onderhandelingen. Hoe het met die gesprekken staat, is wel onduidelijk. Eind vorige week was er plots een escalatie in de handelsoorlog. Die stuurde de Dow Jones 2,4 procent lager.

 • Futures: Wall Street opent hoger

  De futures wijzen op een 0,8 procent hogere opening voor de Dow Jones. 

 • Beurzen blijven op winst ondanks onduidelijkheid

  De Europese beurzen stijgen gemiddeld 0,4 procent en drijven vooral op hoop dat er eindelijk een Amerikaans-Chinees handelsakkoord tot stand komt.

  Hoe het met de onderhandelingen staat, is onduidelijk. President Trump zei maandagmorgen dat Peking contact had opgenomen met de VS met de boodschap weer te willen praten. Daarvan is voorlopig geen Chinese bevestiging.

  Hu Xijin, hoofdredacteur van de Engelstalige Chinese krant Global Times, twitterde op basis van bronnen dat er de afgelopen dagen geen telefonische gesprekken zijn geweest. De journalist van de regeringsgezinde krant stelde dat er alleen 'technisch overleg' heeft plaatsgevonden, maar dat zou weinig om het lijf hebben. 'China heeft zijn standpunten niet gewijzigd. China gaat niet door de knieën.'

  In een tweet was er alvast zalvende taal van Trump.

 • Euronext Brussel: Tessenderlo groeit, Picanol in de touwen

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier.

 • Avantium krijgt Europese subsidie

  Avantium heeft in het kader van het Europese subsidieprogramma SPIRE, 6 miljoen euro steun ontvangen. Het bedrag zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van de Dawn- en Mekong-technologieën. Dawn is een nieuw bioraffinageproces, Mekong een nieuw katalytisch proces voor MEG (mono-ethyleenglycol).

  Het Nederlandse Avantium, dat zich toelegt op innovatieve technologieën om plantaardig materiaal te verwerken tot chemicaliën en materialen, neemt ook deel aan het vier jaar durend onderzoeksprogramma IMPRESS, dat volgende maand van start gaat. Avantium zal het IMPRESS-consortium leiden. Het consortium ontving in totaal een SPIRE-subsidie van 13 miljoen euro.

  De Europese subsidie wordt positief onthaald op de beurs: het aandeel schiet zowat 7 procent hoger.

 • Duitse miljardairsholding JAB legt nieuwe oorlogskas van 8 miljard aan

  De groep JAB Holdings van de Duitse familie Reimann wil zijn kapitaal met 8 miljard euro versterken om nieuwe overnames te doen in consumentgerichte sectoren. Dat schrijft Financial Times. De groep is in alle discretie potentiële investeerders aan het polsen, is de FT aan de weet gekomen. Het geld is bestemd voor het in 2014 opgerichte JAB Consumer Fund.

  JAB wil de verse cash gebruiken om uit te breiden in producten voor huisdieren en dierenklinieken. Die sector is één van de aandachtspunten van de groep, die al meer dan 50 miljard dollar heeft geïnvesteerd in diverse consumentgerichte sectoren als koffie en cosmetica.

  JAB is onder meer aandeelhouder van de koffie- en frisdrankengroep Keurig Dr Pepper en de lunchketen Prêt-a-Manger.

 • Amgen betaalt miljarden voor psoriasismiddel

  Amgen legt 13,4 miljard dollar in contanten op tafel voor het psoriasismiddel Otezla. Otezla is de enige orale, niet-biologische behandeling van psoriasis en psoriatische artritis die op de markt is. Het patent op het middel loopt nog tot 2028 in de VS. Otezla vormt volgens Amgen een mooie aanvulling op zijn portefeuille en sluit aan op zijn 20 jaar ervaring in onstekingsziekten.

  Amgen koopt Otezla van Celgene dat het medicijn van de hand doet in het kader van de geplande fusie met Bristol-Myers Squibb . Deze laatste had al in juni aangeboden Otezla te verkopen teneinde groen licht te krijgen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

  Lees hier ons volledig artikel.

 • Third Point duikt op bij EssilorLuxottica

  De Frans-Italiaanse producent van ooglenzen, monturen en zonnebrillen profiteert van de instap van de activistische investeerder Third Point in zijn kapitaal. Third Point is een Amerikaans hefboomfonds dat door miljardair Daniel Loeb wordt gerund en eerder al bij heel wat ondernemingen op ingrijpende veranderingen aanstuurde (o.m. bij Nestlé en Campbell Soup).

  EssilorLuxottica ontstond vorig jaar uit de fusie van het Franse Essilor en het Italiaanse Luxottica, maar de twee partners komen niet goed overeen en er is een machtsstrijd uitgebroken. In mei kwamen ze een staakt-het-vuren overeen, maar de onzekerheid blijft. Het bedrijf is bovendien op zoek naar een CEO die de beloofde jaarlijkse kostenbesparingen van 600 miljoen euro kan waarmaken.

  Het is voorlopig onduidelijk welke richting Third Point uit wil met EssilorLuxottica.

 • Greenyard zakt dag voor trading update

  Greenyard  gaat 5,4 procent lager. Morgen voorbeurs geeft de groenteverwerker een trading update over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. 

 • Kepler Cheuvreux trekt koersdoel Elia op

  Het koersdoel voor de uitbater van hoogspanningsnetwerken stijgt van 70 naar 78 euro. De analisten van Kepler Cheuvreux behouden hun koopadvies voor Elia .

  De visibiliteit op het aandeel is verbeterd nu de kapitaalverhoging achter de rug is en de impact van de nieuwe regelgeving in Duitsland zichtbaar wordt. Dat is een goede zaak voor een belegging met een lange duurtijd zoals Elia, klinkt het.

  Het beurshuis heeft zijn prognoses voor de winst per aandeel met circa 2 procent opgetrokken vanaf 2020. De analisten gaan uit van een gereguleerd rendement van 6 procent in België en een rendement (ROE) van 8 à 10 procent voor Duitsland. Ze merken ook op dat de lagerente-omgeving positief is voor het aandeel.

 • 'Vrije val Duitse economie zet door'

  ING- econoom Carsten Brzeski reageert op de zwakke Ifo-index en hij is er duidelijk niet gerust op. In augustus daalde de Ifo-index voor de elfde keer in twaalf maanden. Met 94,3 punten noteert de index nu op het laagste peil sinds eind 2012. Zowel de inschatting van de huidige toestand als de vooruitzichten zijn significant verslechterd.

  Vooral de Duitse industrie lijkt in vrije val en op korte termijn is er weinig hoop op enige herstel. Hoge voorraden en kleine orderboeken voorspellen weinig goeds voor de industriële activiteit in de komende maanden, aldus Brzeski. Alleen als de handelsconflicten iets luwen en het algemeen sentiment verbetert kan de industriële activiteit tegen het einde van het jaar wat aantrekken.

  Zorgbarend is dat de lagere industriële activiteit en aanhoudende buitenlandse problemen nu ook de binnenlandse economie beginnen te verstoren. De econoom verwijst naar winstwaarschuwingen, meer kortetermijnwerk en een zwakker consumentenvertrouwen. Voorlopig zijn het maar tijdelijke signalen, maar ze zouden gemakkelijk naar ernstige problemen kunnen evolueren.

  'De vrije val van de Duitse economie zet door. De Ifo-index van vandaag vormt een nieuw dieptepunt en kan met een woord omschreven worden: 'afschuwelijk'. In een jaar tijd heeft de Duitse economie een volledige omslag gemaakt, jammer genoeg niet in goede maar in slechte zin.'

  Stalen staven in een fabriek van Badische Stahlwerke ©REUTERS

 • Duitse vastgoedaandelen brokkelen af

  De stadsregering van Berlijn is van plan om de huurprijzen te plafonneren op 7,97 euro per vierkante meter per maand, schrijft de krant Tagesspiegel. Daarmee zou de bevriezing van de huurprijzen in de Duitse hoofdstad, waarover eerder dit jaar een akkoord werd bereikt, ten uitvoer worden gebracht. Over het plan wordt wel nog gediscussieerd. De beperking van de huurprijzen zou in 2020 ingaan.

  Vonovia SE , de grootste Duitse woningverhuurder, becijferde al dat het huurplafond zijn inkomsten volgend jaar met 25 miljoen euro kan drukken. Dat stemt overeen met 10 procent van zijn totale huurinkomsten in de Duitse hoofdstad. Vonovia is van plan om middelen die bedoeld waren om woningen in Berlijn te moderniseren, nu aan te wenden in andere regio’s. Het bedrijf blijft ervan overtuigd dat de geplande Berlijnse huurwetgeving ongrondwettelijk is.

  De aandelen van grote vastgoedspelers in de woningmarkt krijgen klappen op de beurs van Frankfurt. Naast Vonovia gaat ook Deutsche Wohnen lager. Deutsche Whonen is de grootste huisbaas in Berlijn.

 • Bel20 op winst

  Ondanks het slechte Duitse Ifo-cijfer, zetten de Europese beurzen hun intraday-klim verder dankzij handelshoop. De meeste beurzen staan nu zelfs op winst, ook de Bel20  (+0,1%).

 • Sterke daling Ifo-indicator verhoogt Duitse recessievrees

  De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen is in augustus met 1,5 punt gedaald naar 94,3 punten, het laagste peil in bijna zeven jaar. Economen hadden een kleinere terugval naar 95,1 punten voorspeld. De subindicator die peilt naar de economische vooruitzichten zakte naar het laagste niveau in tien jaar.

  De tegenvallende indicator verhoogt het risico van een recessie bij onze oosterburen. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal en de Bundesbank zegt dat de economische activiteit in het derde kwartaal opnieuw kan dalen. Economen spreken van een recessie als de economie twee kwartalen op rij krimpt.

 • Flashcrash raakt Turkse lira

  De Turkse lira verliest maandag meer dan een procent tegenover de dollar, tot 6,47 lira per dollar. Eerder op de dag leek er sprake van een kleine ‘flashcrash’ toen verkopen door Japanse beleggers de munt naar 5,816 per dollar hadden gejaagd. De zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog zouden aan de basis liggen van de verkoopgolf.

  De lira verloor vorig jaar 30 procent in waarde in een muntcrisis die mee het gevolg was van een conflict tussen president Recep Tayyip Erdogan en de centrale bank. Dit jaar kwam de munt in wat stabieler vaarwater, maar toch verloor ze sinds nieuwjaar nog eens 9 procent.

 • EVS mag leveren aan NEP

  EVS  mag de productiefaciliteiteiten van de grote Amerikaanse speler NEP opschalen voor meer dan 8 miljoen dollar. Dat maakte EVS vrijdagavond bekend. De nieuwe generatie live-videoproductieservers (XT-VIA) zullen geïnstalleerd worden in de mobiele vrachtautofaciliteiten in de VS. 'Dat is belangrijk omdat EVS hoopt dat de XT-VIA servers de wereldwijde standaard kunnen worden', zegt KBC Securities. Het beurshuis herhaalt het 'opbouwen'-advies en het koersdoel van 26 euro.

  Donderdag zijn er halfjaarcijfers van EVS. Degroof Petercam verwacht geen sterke cijfers. '2019 moet het duidelijk hebben van de tweede jaarhelft bij EVS (in het jargon back-end loaded, red.)', zegt analist Stefaan Genoe, die een koopadvies hanteert en een koersdoel van 27,5 euro.

  Het aandeel kan niet profiteren en noteert 1,6 procent lager.

 • KBC Securities verhoogt advies voor Tessenderlo

  KBC Securities verhoogt in een reactie op de halfjaarcijfers het advies voor Tessenderlo  van 'houden' naar 'opbouwen'. Het koersdoel blijft 34 euro. De moedergroep Picanol  krijgt dan weer een koersdoelverlaging rond de oren van 80 naar 70 euro. Hier blijft het advies van KBC Securities 'opbouwen'.

 • MDxHealth uitblinker in Brussel

  Opvallendste koersbewegingen in Brussel:

  • MDxHealth  schiet 20 procent hoger. De Amerikaanse zorgverzekeraar Palmetto GBA adviseert om de prostaatkantertest van MdxHealth te vergoeden voor patiënten onder het Medicare-zorgstelsel.
  • Tessenderlo  wint meer dan 2 procent na sterke halfjaarresultaten.
  • Picanol  noteert stabiel na de waarschuwing dat de ebitda dit jaar lager zal uitvallen dan in 2018.
 • Beurzen op licht verlies

  De Bel20  opent met een verlies van slechts 0,3 procent. Net voor de opening van de Europese beurzen verklaarde de Amerikaanse president Trump dat China 'twee maal gebeld' heeft. En dat China 'een deal wil maken'. Hierop zetten de Amerikaanse futures de verliezen om in winst.

  Volg hier onze verslaggeving over de hernieuwde handelshoop.

 • FSMA insidertransacties: Aankopen bij Sipef

  Niet alleen Ackermans profiteert van de bodemprijzen bij Sipef , ook Tanguy du Monceau de Bergendal pikt aandelen op van de palmolieproducent. Op 20 en 21 augustus kocht hij in totaal 4.535 aandelen tegen gemiddeld 37,69 euro per stuk, goed voor een totaal bedrag van 170.927 euro. Du Monceau de Bergendal is zoals dat heet meldplichtig, omdat hij gelieerd is met bestuurder Priscilla Bracht.

 • Futures: 'Europese beurzen openen 1 procent lager'

  Volgens de huidige stand van de futures zal de EuroStoxx50 openen met een verlies van 1 procent. Het lijkt erop dat Hiu He met zijn sussende woorden (zie post 7u43) erger heeft voorkomen op de beursvloer.

 • Picanol verwacht daling ebitda in 2019

  De producent van weefmachines Picanol  leed in het eerste halfjaar naar eigen zeggen onder de afkoeling van de wereldwijde machinemarkt. De groepsomzet bleef quasi stabiel (-1%), maar dat was louter te danken aan de Tessenderlo-afdelingen. In het segment Machines & Technologies was er een terugval van 26 procent. De ebitda daalde met 12 procent. Onderaan de resultatenrekening was er een winst van 20,7 miljoen euro, tegenover 67,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 'De omzetdaling in het segment Machines & Technologies werd niet gevolgd door een evenredige daling van de kosten.'

  Picanol houdt in de tweede helft van het jaar rekening met een verdere negatieve impact van het huidige onzekere macro-economische klimaat. 'De afkoeling van de machinemarkt wordt niet gecompenseerd door de andere segmenten van Tessenderlo Group', klinkt het. Bijgevolg gaat Picanol uit van een daling van de ebitda in 2019.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Tessenderlo bevestigt jaarprognose

  Tessenderlo  heeft in de eerste jaarhelft de omzet met 5,4 procent zien stijgen. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg van 97,5 miljoen naar 144,9 miljoen euro. In dit cijfer zit de impact van het overgenomen T-Power (24,4 miljoen euro) en van de nieuwe boekhoudregel IFRS16 (12,6 miljoen euro). Zonder T-Power en zonder IFRS16 zou de ebitda met 4,7 miljoen euro, of met 4,9 procent, zijn gestegen.

  Operationele leasebetalingen werden vroeger meegenomen in de ebitda, onder IFRS16 gebeurt dat niet meer. Alle uitleg over IFRS leest u hier.

  Voor 2019 verwacht Tessenderlo nog steeds een hogere 'aangepaste ebitda' dan in 2018. Sommige analisten hadden gedacht dat Tessenderlo deze prognose niet meer zou herhalen.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Beleggers vluchten in goud

  De goudprijs heeft deze morgen in New York 1.550 dollar per ounce aangetikt. Sinds begin dit jaar werd het gele metaal reeds 20 procent duurder. Goud profiteert door de handelsoorlog voluit van zijn status van vluchthaven.

 • Handelsoorlog: Chinese toponderhandelaar roept op tot kalmte

  De Chinese vice-premier en de toponderhandelaar, Liu He, heeft afgelopen nacht opgeroepen tot kalmte. Hij zei dat het handelsconflict tussen de VS en China moet opgelost worden via dialoog. 'We willen het probleem oplossen met een rustige houding.' He zei dit tijdens de openingsceremonie van de Smart China Expo in Chongqing. Na zijn uitspraken werden de beursverliezen in Azië iets minder groot.

  Hiu He, hier tussen de Amerikanen Steve Mnuchin (financiën) en Robert Lighthizer (handel). ©AFP

 • Aandelen op winst in India

  India vormt vandaag een groene uitzondering tussen rode Aziatische beurzen. De Nifty50-index noteert met 0,1 procent winst.

  Het land heeft besloten een nieuwe taks op de verkoop van aandelen terug te schrappen. De aankondiging van die taks begin juli had buitenlandse beleggers op stang gejaagd. De komende weken komen nog andere maatregelen van de Indiase regering om de economie een duwtje in de rug te geven.

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Het Belgische resultatenseizoen gaat de laatste rechte lijn. Het begint straks om 8 uur met Picanol en Tessenderlo.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursweek.

 • Aziatische beurzen op verlies

  Goedemorgen! De beurzen in Azië staan op verlies. De Japanse Nikkei225 noteert 2 procent lager, de Hang Seng index uit Hongkong zelfs 2,8 procent. Elders zijn de verliezen wat minder uitgesproken. Beleggers verteren de escalerende handelsoorlog slecht.

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 oktober importheffingen van 30 procent zullen opleggen op 250 miljard dollar aan Chinese import, in plaats van de nu geldende 25 procent. Tegelijk worden ook de importheffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen opgetrokken van 10 naar 15 procent. Het gaat zowel om een reeks heffingen die op 1 september al van kracht gaan als een reeks die pas half december van kracht wordt.

  De Amerikaanse maatregelen waren op hun beurt een reactie op bijkomende Chinese importheffingen.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n