1. Markten Live
 2. Live blog

Wal-Mart en Cisco nemen Wall Street op sleeptouw

De Europese beurzen wonnen gemiddeld 0,7 procent. In Brussel trapte Sipef de 'tweede golf' halfjaarcijfers met een waarschuwing af, in Amsterdam ging Boskalis onderuit. Wal-Mart en Cisco zijn de uitblinkers op Wall Street.
 • Blik op morgen

  We kijken uit naar de resultaten van Roularta, Lotus en Deceuninck. Tot morgen !


  VRIJDAG 17 AUGUSTUS

  ECONOMIE/FINANCIËN
  Verenigde Staten:
  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) augustus, 16 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  Deceuninck: halfjaarresultaten, 18 uur
  Lotus Bakeries: halfjaar-resultaten, 17.45 uur
  Roularta: halfjaarresultaten, 8.15 uur

  Denemarken:
  AP Moeller-Maersk: resultaten tweede kwartaal

  Nederland:
  IMCD: resultaten eerste halfjaar, 7 uur
  Vopak: resultaten eerste halfjaar, 7 uur

  Verenigde Staten:
  Deere: resultaten derde kwartaal 2017/2018

 • Connect gaat door op groei-elan

  Connect Group , de toeleverancier van de electronicasector, heeft een sterk halfjaar achter de rug. De fabrikant van printplaten en elektrische kabels blijft daarmee op het groeipad dat in de tweede helft van vorig jaar werd ingezet. Met dank aan de uitbreiding van de fabrieken in Tsjechië en Roemenië.

  De omzet dikte in de periode januari-juni 28 procent aan tot 75,8 miljoen euro. Nieuwe klanten werden aangetrokken en zowel de kabel- als de elektronicapoot boerde goed.

  Bij nagenoeg stabiele kosten steeg de brutomarge van 10,2 tot 12,3 procent. Dat vertaalt zich in een verzesvoudiging van de bedrijfswinst (ebit) tot 3 miljoen euro. Onderaan de resultatenrekening blijft er 2,4 miljoen euro nettowinst over, tien keer zoveel als in de eerste helft van 2017. De winst per aandeel steeg van 0,01 tot 0,09 euro.

  In het huidige kwartaal neemt Connect in zijn Roemeense fabriek 8.000 extra vierkante meter in gebruik. Groei lijkt dus ook de rest van het jaar verzekerd. De toeleverancier van bedrijven als Alstom en Atlas Copco waarschuwt niettemin dat de schaarste op de componentenmarkt de omzet kan vertragen. Daarnaast kunnen wisselkoersschommelingen de resultaten beïnvloeden, de aansterkende dollar op kop.

 • Bel20 eindigt 0,4 procent hoger

  De Bel20 sloot zonet 0,4 procent hoger af, wat minder is dan het Europese gemiddelde (+0,7%).

  Toppers in Brussel: Curetis (+8,5%), Bpost (+2,5%) en Jensen (+2,1%).

  Onderaan: Sipef (-2%), Kinepolis (-2,2%) en Softimat (-3,7%).

 • We zoomen dieper in...

  op de IJZERsterke resultaten van Wal-Mart. Lees het hier.

 • Turkse munt verstevigt na peptalk minister van Financiën

  Tijdens een call met investeerders heeft de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak sussende woorden gesproken. Of wat dacht u van 'monetaire verstrakking' en 'begrotingsdiscipline'. Lees hier meer.

 • Metalen herstellen van horrorsessie

  De industriële metalen herstellen van de slechtste dag in drie jaar. De Turkse muntcrisis en de oplopende handelsspanningen zorgden woensdag voor een uitverkoop van de metalen in Londen. De metalenprijzen daalden tot het laagste peil in 13 maanden.

  Vandaag wordt koper 1,7 procent duurder tot 5.897 dollar per ton, na een val van 4 procent woensdag. De zinkprijs stijgt 2,1 procent tot 2.348 dollar per ton. Zink verloor woensdag liefst 6 procent aan waarde.

  Handelaars verwijzen voor de ontspanning naar de handelsgesprekken die zijn gepland tussen de VS en China.

 • Dow Jones opent met winst van 1 procent

  De sfeer zit goed in Wall Street met dank aan de sterke resultaten van Wal-Mart en Cisco Systems. Het overzicht leest u hier.

 • Er is ook minder goed nieuws uit de Amerikaanse retail

  JC Penney, de al jaren kwakkelende warenhuisketen, biecht weerom teleurstellende cijfers op en is straks rijp voor een bolwassing. 

 • Want praten werkt

  Eind augustus. Dan praten Washington en Peking nog eens met elkaar. 

 • Wal-Mart verbluft met sterke resultaten

  Neen, de 'bakstenen' retail is nog niet dood. De warenhuisgigant Wal-Mart verrast met ijzersterke kwartaalresultaten. Opmerkelijk: de organische omzetgroei op de Amerikaanse markt versnelde tot 4,5 procent, de beste prestatie in meer dan tien jaar. 

 • Vooruitblik op Lotus Bakeries: Degroof Petercam verwacht sterke resultaten

  Morgen nabeurs publiceert Lotus Bakeries halfjaarresultaten. Degroof Petercam verwacht een omzetstijging van 3,5 procent tot 268 miljoen euro. Bij gelijkblijvende wisselkoersen ziet analist Fernand de Boer 5,6 procent meer omzet. 'We verwachten in feite dezelfde groeitrend als in de tweede helft van 2017, vooral dankzij de sterke vraag naar gezonde snacks in het VK en de rest van de wereld. In België, Nederland en Frankrijk verwachten we een omzetgroei van minder dan 5 procent.'

  De brutobedrijfswinst zonder eenmalige items, oftewel de rebitda, ziet de Boer met 5,5 procent toenemen tot 56,7 miljoen euro. 'We verwachten een herstel van de marge met dank aan schaalvoordelen en lagere grondstoffenprijzen', zegt de Boer.

  Helemaal onderaan de resultatenrekening verwacht Degroof Petercam een stijging van de winst en van de winst per aandeel met 14 procent, dankzij lagere financiële lasten en minder belastingen. Fernand de Boer hanteert een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 2.650 euro.

  In de aanloop naar de resultaten tikte Lotus vorige week een nieuw record aan. Vandaag gaat het aandeel  licht achteruit tot 2.630 euro.

 • Cisco weer even king of the world

  In de late jaren negentig was Cisco Systems in volle dotcomboom even het waardevolste bedrijf ter wereld. Intussen is de wereldmarktleider in netwerkapparatuur vlotjes overvleugeld door de nieuwe koningen van Wall Street, Alphabet, Apple, Amazon, Facebook en Netflix, maar na een sterk kwartaalrapport gaat het aandeel Cisco - kort voor San Francisco - een prima beursdag tegemoet. 

 • Couponnetje weegt op Aperam

  De grootste daler in de Bel20 is Aperam . Maar dat is vrij logisch: de marktleider in roestvrij staal noteert vandaag zonder het recht op het dividend van bruto 45 dollarcent. Dat is ook grosso modo de koersdaling in euro, zodat de aandeelhouder er niet armer op wordt. Aperam is de enige Bel20'er die de aandeelhouder elk kwartaal een dividend gunt

 • Amerikaanse aandelen doen de rest van de wereld blozen

  Sinds mei presteert Wall Street een heel stuk beter dan de rest van de wereld. President Trump is de enige die nog over beursrecords kan tweeten. Lees hier meer.

 • Forfarmers bevestigt jaarprognose

  Forfarmers stijgt bijna 3 procent op Amsterdam. Het veevoederbedrijf zag de winst de omzet en de winst in de eerste jaarhelft stijgen, met dank aan betere resultaten in het tweede kwartaal. De resultaten zijn na de zwakke jaarstart dan ook beter dan verwacht. In België, Nederland en Duitsland trokken de volumes aan, in het VK was er een achteruitgang. ForFarmers slaagde erin om hogere energieprijzen aan de klant door te rekenen.

  Over de impact van de historisch warme zomer houdt Forfarmers zich op de vlakte. 'Het is moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn op de volumes en op het resultaat.' Maar de groep bevestigt wel de eerdere prognose van een groei van de ebitda (brutobedrijfswinst) in de 'mid single digits', zeg maar rond 5 procent.

  'Het halfjaarrapport neemt heel wat twijfels weg. We verhogen ons advies tot een 'eerste positie', klinkt het bij De Belegger.

 • JCDecaux schittert in Europa

  Reclamegroep JCDecaux wint liefst 8 procent. Aanleiding is een adviesverhoging door Berenberg van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel bedraagt 32 euro.

  Berenberg kijkt voorbij de halfjaarresultaten die onder de verwachtingen uitkwamen. Vooral de marges stelden teleur. Bovendien kwam het aandeel onder druk na mediaberichten over een mogelijke intrede van Google in de digitale outdoorreclamemarkt in Duitsland, en mogelijk ook in de VS en het VK.

  Maar volgens Berenberg-analiste Sarah Simon zal het voor Google heel moeilijk zijn om vanuit het niets een wereldwijde positie te verwerven in reclamepanelen op straat, aan bushokjes en in luchthavens. 'Het lijkt ons logischer dat Google een partnerschap afsluit met een speler die in het bezit is van langetermijncontracten. Zoals JCDecaux.'

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Atlantia verliest bijna kwart van beurswaarde

  Er is eindelijk een koers voor Atlantia: de autosnelweguitbater die deze ochtend waarschuwde voor de potentiële impact van het verlies van de Italiaanse snelwegconcessie - een gevolg van de ingestorte Genuese brug - verliest 23 procent en 18,35 euro. 

 • NN maakt indruk met kwartaalrapport

  Niet alle kwartaalrapporten worden somber onthaald. Op de Amsterdamse beurs koerst NN Group na sterke cijfers 3,5 procent hoger naar 37,55 dollar. De verzekeraar - op de thuismarkt bekend van het merk Nationale Nederlanden - verblufte met een bedrijfsresultaat van 508 miljoen euro, meer dan 100 miljoen meer dan een jaar eerder en ook zo'n vijfde meer dan de analistenconsensus. 

  ING-analist Albert Ploegh handhaaft het 'kopen'-advies voor NN, bij een koersdoel van 43,5 euro. 'Sterke resultaten die het beste doen verhopen voor de uitkeringen aan de aandeelhouders', luidt de samenvatting. 

 • Nog geen koers voor Atlantia

  Het zal naar verwachting een bloedrode dag worden voor de uitbater van de ingestorte brug in Genua, Atlantia. Door een toevloed van verkooporders kan er voorlopig nog geen koers gevormd worden. 

 • Sipef, Boskalis en Henkel onderuit

  Het is geen fijne ochtend voor de drie bedrijven die waarschuwden voor tegenvallers: Sipef zakt 5 procent, bij Boskalis gaat er bijna 6 procent van de koers en Henkel laat 4 procent liggen. 

 • Europese beurzen krabbelen recht

  De openingsbel: de Europese beurzen boeken bescheiden winst. De Bel20 gaat 0,3 procent hoger, een gelijkaardige winst is er voor de Euro Stoxx50.

 • Spoedoverleg bij autoweguitbater Atlantia

  Gisteren was er geen handel op de beurs van Milaan, vandaag wacht de uitbater van het ingestorte viaduct Atlantia waarschijnlijk een zware klap. 

 • Henkel waarschuwt

  Er zijn ook de kwartaalcijfers van de Duitse chemiereus Henkel - bekend van merken als Persil, Pattex en Pritt. En de Belgische CEO Hans Van Bylen heeft geen goed nieuws voor de aandeelhouders in petto: door tegenzittende valutakoersen en grondstoffenprijzen zal de winst per aandeel dit jaar minder stijgen dan eerst gedacht. 

 • Europese beurzen op weg naar remonte

  Afgaand op de belangrijkste futures, wacht de Europese beurzen na de uitschuiver van gisteren herstel. Bij de openingsbel zouden Euro Stoxx50 en Bel20 zo'n half procent hoger noteren. 

  ©REUTERS

 • Boskalis grijpt drastisch in bij energietak

  De maritieme reus Boskalis grijpt zwaar in bij zijn kwakkelende energietak Offshore Energy. Dat vertaalt zich over het eerste halfjaar in bijna 400 miljoen euro uitzonderlijke lasten. Daardoor kleurde het nettoresultaat over het eerste halfjaar 361 miljoen in het rood, tegenover 75 miljoen winst over de eerste helft van 2017.

  De vooruitzichten voor de baggerafdeling noemt Boskalis wel bemoedigend, meteen ook een boodschap die de aandeelhouders van CFE, eigenaar van Boskalis-rivaal DEME, graag zullen horen. 

 • Turkse lira stabiliseert

  Je kunt het bijna brekend nieuws noemen na de achtbaanrit eerder deze week: de Turkse lira stabiliseert rond 6 per dollar. 

 • Sipef waarschuwt voor scherpe winstdaling

  Zoals gevreesd heeft de lagere palmolieprijs een stevige impact op de resultaten van Sipef . De plantagegroep zag ondanks een hogere productie over het eerste halfjaar de omzet met meer dan 10 procent teruglopen naar net geen 140 miljoen dollar. De bedrijfswinst ging bijna een derde lager naar 29,9 miljoen dollar. 

  Op de jaarvergadering in juni handhaafde CEO François Van Hoydonck nog de prognose voor een 'licht lager' recurrent resultaat over heel 2017, maar dat is niet langer houdbaar gelet op de forse verdere koersdaling van de palmolieprijs deze zomer. Sipef verwacht nu dat het recurrent resultaat 'aanzienlijk' lager zal liggen als over het sterke boekjaar 2017.

 • U wilt nog meer cijfers?

  Die zijn er. Vooral in Nederland zijn er een pak halfjaarresultaten, onder meer van verzekeraars Aegen en NN en veevoederreus ForFarmers. Maar interessantst voor Belgische beleggers zijn waarschijnlijk de cijfers van baggerreus Boskalis , een belangrijke rivaal van CFE-dochter DEME. Het aandeel Boskalis is de voorbije maanden wat rechtgekrabbeld, na zwaar teleurstellende resultaten eerder dit jaar. 

 • Sipef trapt tweede golf cijfers af

  Na 15 augustus trekt België zich weer op gang en start op de beurs traditiegetrouw ook de 'tweede golf' bedrijfsresultaten, na de eerste golf van kleppers eind juli/begin augustus (AB InBev, Umicore, UCB, Solvay, Bekaert ...).

  Bij die tweede lading mag Sipef de spits afbijten. Zeggen dat beleggers hooggespannen verwachtingen koesteren, is de waarheid geweld aandoen. Het aandeel van de plantagegroep verloor dit jaar ondruk van de zwakke prijs voor palmolie - veruit de belangrijkste teelt - al 12 procent van zijn waarde en noteert op het laagste peil sinds eind 2016. Dit ondanks de grote sprong voorwaarts sindsdien, met grote overnames in Indonesië. 

  Een palmolieplantage van Sipef ©Sipef

  Het beurshuis KBC Securities rekent op een halfjaaromzet van 146 miljoen dollar (-6,6%) en een nettowinst van 25,7 miljoen dollar.

  De plantagegroep heeft de palmolieprijs voor 54 procent van zijn productie vastgelegd tegen 736 dollar per ton. Sinds begin juli heeft de palmolieprijs een nieuwe tik gekregen tot 580 dollar per ton. Het is daarom uitkijken naar de vooruitzichten.

  Op de jaarvergadering in het Schotense hoofdkantoor in juni herhaalde CEO François Van Hoydonck voor 2017 een 'licht lager' recurrent resultaat te verwachten. Dit omdat de lagere prijzen de naar verwachting 9 procent hogere jaarproductie niet volledig zullen kunnen compenseren.  

 • Quid Belfius?

  De hernieuwe onzekerheid op de Europese beurzen is geen goed nieuws voor de verhoopte beursgang van de staatsbank Belfius, vers bloed dat de leeglopende Brusselse beurs uitstekend zou kunnen gebruiken. 

  Sinds begin dit jaar verloren Europese bankaandelen gemiddeld 15 procent, de recent Turkse crisis heeft die verliezen nog doen oplopen. Zoals Robin Van Den Broek, die vanuit de Londense City voor Mediobanca de Beneluxbanken opvolgt, het formuleert:

  Als je naar de koersentabellen kijkt, lijkt het toch niet het beste moment voor een bank om naar de beurs te trekken
  Robin Van Den Broek
  Mediobanca-analist

 • Aziatische beurzen beperken de schade

  Goedemorgen! Mocht u gisteren van een snipperdagje genoten hebben: het was bepaald geen fijne beursdag in Europa (en Wall Street). Het gerommel in Turkiije maakt beleggers ongerust over alle opkomende landen, wat dan weer via vrees voor een mondiale groeivertraging alle grondstoffengerelateerde aandelen onderuit haalt. In Brussel kregen onder meer Nyrstar, Umicore en Euronav tikken.

  Deze ochtend duiken ook de Aziatische markten collectief lager. Al worden de verliezen in de meestal gevallen in de namiddaghandel teruggedrongen, met dank aan het bericht dat China weer handelsgesprekken aanknoopt met de Verenigde Staten in een poging een uitweg te vinden voor het escalerend handelsconflict tussen de twee grootste wereldeconomieën. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud