1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street besluit aarzelende sessie licht lager

De Europese beurzen kleurden lichtrood, de Bel20 klokte nagenoeg stabiel af. Xior werd beloond voor de Quares-deal. De handel in Recticel blijft geschorst tot Greiner de radiostilte doorbreekt.
 • Lichte verliezen in New York

  De Amerikaanse beurzen sloten een aarzelende sessie af met lichte verliezen. Beleggers hielden zich in met woensdag het inflatiecijfer en de eerste derdekwartaalresultaten op de agenda. Hier leest u meer.

 • Wat gaat Greiner doen?

  De notering van Recticel is nog steeds opgeschort, in afwachting dat zijn belager Greiner reageert op de jongste démarche van de schuimrubberfabrikant. Welke kant kan Greiner uit en wat zijn zijn mogelijkheden? Collega Michael Sephiha zet alles op een rijtje.

 • Beursgang Onward lijkt succes te worden

  Al na één dag inschrijving is er ingeschreven op de basisuitgifte van 5,9 miljoen nieuwe aandelen en zijn er voldoende inschrijvingen om ook de greenshoe van 15 procent toe te kennen, laat Kepler Cheuvreux weten.

  De inschrijving op de nieuwe aandelen Onward ging dinsdag 12 oktober van start en loopt tot volgende dinsdag 19 oktober om 16 uur. De basis van 5,9 miljoen nieuwe aandelen kan nog met 20 procent worden uitgebreid bij een grote vraag.

  Het is de bedoeling op 20 oktober de introductieprijs vast te leggen en te bepalen hoeveel aandelen alle geïnteresseerden krijgen. Op 21 oktober maakt het medtechbedrijf dan zijn debuut op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam.

 • LVMH blijft sterk groeien

  Over de eerste negen maanden groeide de omzet van LVMH met 46 procent tot 44,2 miljard euro. De groei lijkt daarmee iets vertraagd in vergelijking met de eerste jaarhelft (+56%), maar toen was de vergelijkingsbasis - het door lockdowns geteisterde eerste halfjaar van 2020 - een stuk makkelijker.

  Organisch steeg de omzet van het Franse luxewarenconcern met 40 procent. In vergelijking met 2019, toen nog niemand van Covid-19 had gehoord, kwam de omzet organisch 11 procent hoger uit. Ook de omzet in het derde kwartaal was organisch 11 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2020.

  Voor de sterkste groei tekende de tak Mode & Lederwaren, die organisch 57 procent meer omzet realiseerde dan in de eerste negen maanden van 2020 en 38 procent meer dan in de overeenstemmende periode van 2019. Ook de tak Wijnen & Sterke Dranken presteerde sterk met groeicijfers van respectievelijk 30 en 10 procent.

 • Econocom kent zwak derde kwartaal

  De Franse IT-dienstengroep Econocom realiseerde over de eerste negen maanden van het jaar een omzet van 1.800 miljoen euro. Dat is een fractie minder (-0,3%) dan in de overeenkomstige periode van 2020.

  Het derde kwartaal was zwak. De omzet bleef steken op 560,5 miljoen euro, leert een kleine berekening, wat 6,5 procent minder is dan in het derde kwartaal van 2020. De daling is te wijten aan 'de spanningen op de bevoorrading van sommige onderdelen voor de productie van digitale apparatuur', zeg maar aan de chipschaarste, aldus Econocom.

  Over de eerste negen maanden daalde de omzet van de tak Products & Solutions met 2,1 procent tot 758 miljoen euro. De tak Services (diensten) ging er 1 procent op vooruit tot 393 miljoen euro. De divisie Technology Management & Financing realiseerde 1,2 procent meer omzet tot 649 miljoen euro.

 • Telenet-zendmasten in de etalage

  Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet , zet zijn Belgische zendmasten te koop. Het Amerikaans bedrijf heeft daartoe Goldman Sachs in de arm genomen. Het verkopen van zendmasten is in om extra waarde te creëren bij telecomspelers.


   

   

   

   

 • Europese beurzen sluiten met beperkte verliezen

  Inflatiezorgen en enige zenuwachtigheid vóór de start van het resultatenseizoen duwden de Europese indexen dinsdag in het rood. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,4 procent lager, de breide Stoxx Europe 600 verloor 0,1 procent.

  De Bel20 kwam in de namiddaghandel even boven water, maar sloot 0,04 procent in de min op 4.159,81 punten. Sterkhouders waren Aperam (+1,9%) en Sofina (+1,8%), terwijl Galapagos (-1,1%) en vooral Melexis (-4,5%) onderuit gingen. Melexis is een belangrijke toeleveraar aan de autosector en die stond in Europa onder druk na zeer zwakke Chinese autoverkoopcijfers.

 • Onze Wall Street-spiegel...

  ... gaat over de inflatiezorgen, MGM Resorts en Tesla. Alhier te lezen

 • Bel20 opnieuw in het rood

  De Bel20  is opnieuw in het rood beland en noteert met een verlies van 0,2 procent. 

  Voornaamste aanjager: Aperam met een winst van 2,1 procent. 

  Het kneusje: Melexis  met een verlies van bijna 4 procent. 

 • MGM Resorts wint de jackpot

  Een stevige klimmer in New York is MGM Resorts . Het aandeel wint circa 6 procent en bereikt zijn hoogste koers sinds... 2008. Met dank aan een advies- en koersdoelverhoging door Credit Suisse.

  De Zwitsers verhogen hun rating voor de hotel- en casino-uitbater van ‘houden’ (neutral) naar ‘kopen’ (outperform). Het koersdoel verdubbelt ruimschoots van 33 tot 68 dollar, de hoogste streefprijs momenteel onder analisten. 

  Volgens analist Benjamin Chalken hebben beleggers een aantal recente transacties die de groep ‘getransformeerd’ hebben  niet helemaal naar waarde geschat. Zo verkocht MGM voor 4,4 miljard dollar aan vastgoed en kocht het de activiteiten van de Cosmopolitan in Las Vegas voor 1,6 miljard dollar. Hierdoor  is MGM nu een veel ‘nettere’ en eenvoudige organisatie met een aantrekkelijkere kapitaalstructuur, meent Chalken.

 • Cathie Wood spreekt

  De broker Saxo legde deze middag een live-verbinding met Cathie Wood. Collega Bas van der Hout luisterde mee. 

  De bitcoin is de eerste nieuwe activaklasse sinds aandelen in de jaren 1600.
  Cathie Wood
  ARK Innovation ETF

 • ING: 'Verrast door lager aantal nieuwe laders bij Fastned'

  Fastned  temperde deze morgen de doelstelling voor het aantal nieuwe laders in de bestaande stations tot 160, in plaats van 200 (zie post 9u26). 'We zijn door de mededeling van de laders wat verrast. Wij hadden gedacht dat die bijkomende laders nodig waren om aan de stijgende vraag te voldoen', reageert ING-analist Marc Hesselink.

  Het aandeel zakt intussen met 4 procent. 

 • IMF bezorgd over zwakker groeimomentum

  Het IMF heeft zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie dit jaar lichtjes verlaagd, van 6 tot 5,9 procent. Het wereldwijd herstel verliest vaart en is meer en meer ongelijk, zegt het IMF. Voor 2022 blijft de prognose op 4,9 procent groei staan.

 • Cruciale week voor grootste UCB-medicijn ooit

  De Amerikaanse farmawaakhond FDA geeft deze week vermoedelijk groen licht voor het psoriasismedicijn Bimzelx. Dat kan uitgroeien tot de grootste blockbuster in de geschiedenis van UCB .

  Lees hier de vooruitblik van collega Jan De Schamphelaere.

 • Licht positieve start in New York

  De Amerikaanse beurzen gaan zoals verwacht licht hoger bij de openingsbel. De Dow Jones en de S&P500 noteren na een minuut handel allebei 0,1 procent hoger. De Nasdaq Composite wint 0,2 procent.

 • Wall Street gaat positieve opening tegemoet

  Terwijl de Europese beurzen met circa een half procent verlies noteren, staan de Amerikaanse beurzen voor een licht positieve opening. De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren zowat 0,2 procent in de plus, die op de Nasdaq zelfs 0,4 procent.

  Volgens marktpartijen lijken beleggers de inflatiezorgen van zich af te schudden. Het resultatenseizoen breekt aan en ze gaan ervan uit dat de bedrijfswinsten zullen meevallen en dat de economische groei doorzet. In de VS zijn de grootbanken als eersten aan de beurt, wat meteen een test is voor het beleggersvertrouwen.

 • Frankrijk kiest voor kleine atoomreactoren

  De Franse president Emmanuel Macron komt met een nieuw groeiplan voor Frankrijk, ‘France 2030’. Het land gaat op 5 jaar tijd 30 miljard euro investeren in zijn herindustrialisering, om minder afhankelijk te worden van andere landen, nieuwe spitstechnologieën te ontwikkelen en zijn economie te decarboniseren.

  Driekwart van de Franse elektriciteitsproductie is afkomstig van kernenergie en hoewel hernieuwbare energie aan belang wint, zal kernenergie een sleutelrol blijven spelen. Macron wil inzetten op de ontwikkeling van kleine modulaire kernreactoren, SMR (small modular reactor) gedoopt, die 25 tot 500 megawatt produceren. Dat is een pak minder dan de EPR-reactor die EDF samen met Duitsland heeft ontwikkeld en die een vermogen van 1.600 MW heeft.

  De Franse overheid gaat EDF, dat voor 83,77 procent in staatshanden is, helpen om de SMR te ontwikkelen. Ze rekent er ook op dat de technologie kan worden uitgevoerd naar andere regio’s om het te helpen in de transitie naar schonere brandstoffen. Het aandeel EDF reageert positief.

 • Wat te verwachten van Fagron morgen?

  Fagron trapt woensdag in alle vroegte het Brusselse 'updateseizoen' af met de omzet over het derde kwartaal. 

  Beleggers leggen de lat voor de specialist in apothekersbereidingen laag: ook al veert de koers dankzij een koopadvies van KBC Securities vandaag wat op (zie post van 10u01), het aandeel noteert sinds Nieuwjaar op een verlies van 18 procent. 

  -18%
  De pechstrook van de beursrally
  Onrust over toenemende concurrentie op de thuismarkt stuurde het aandeel Fagron dit jaar al bijna een vijfde lager

  CEO Rafael Padilla kon met de jaarcijfers over 2020 al niet overtuigen en het humeur van beleggers verbeterde niet toen hij in augustus samen met het halfjaarrapport waarschuwde dat er over heel 2021 geen winstgroei meer in zit. 

  Beleggers vrezen vooral voor grotere concurrentie op de lucratieve thuismarkt in de Benelux - goed voor een kleine helft van de omzet en een ruime helft van de bedrijfswinst in 2020 - via opkomende spelers als Ceban.

  Over het eerste halfjaar vertaalde een 6 procent lagere omzet in Europa - vooral de Benelux - zich in een ruim 2 procentpunt lagere winstmarge van 22,2 procent. Organisch kromp de omzet zelfs 10 procent, mede door een moeilijke vergelijkingsbasis met de sterke eerste helft van 2020 en uitstel van de planbare zorg in de eerste helft van 2021. Over de marges vernemen we niets in de korte kwartaalupdate, dus zullen beleggers vooral focussen op de evolutie van de omzet in Europa om te zien of er daar enige beterschap gloort. 

  De analistenconsensus rekent op een kwartaalomzet van 147 miljoen euro, van 135 miljoen een jaar eerder. In Europa zou de omzet licht herstellen, van 64,1 naar 64,4 miljoen euro. 

 • CureVac trekt zijn kandidaat-coronavaccin terug

  Het aandeel CureVac krijgt een mokerslag in Frankfurt nadat het Duitse biofarmabedrijf aankondigde zijn kandidaat-Covid-19-vaccin terug te trekken. CureVac gaat in de plaats met GSK samenwerken om een mRNA-vaccin van de tweede generatie te ontwikkelen.

  In juni bleek dat CureVacs vaccinkandidaat van de eerste generatie, CVnCoV, slechts een effectiviteit van 47 procent had. De voornaamste reden om niet met dit vaccin door te gaan, zou echter een mogelijke overlapping met goedkeuringstermijnen voor een vaccinkandidaat van de tweede generatie zijn.

 • Marktenchat woensdag | Het nieuwe resultatenseizoen

  Morgen verwelkomt Kurt Vansteeland u op een nieuwe marktenchat. Daarin wordt vooruitgeblikt op het nieuwe resultatenseizoen over het derde kwartaal.

 • If I were a Carpenter...

  ... and Recticel were a lady / Would you marry me anyway / And not be Greiners baby.

  De beursactua van de dag met een toepasselijk deuntje krijgt u in ons dagelijks overzicht.

 • Bas spreekt in Antwerpen

  Onze collega Bas van der Hout spreekt vanavond om 19u30 op het event Start To Invest van de studentenvereniging Capitant Antwerpen. Daar zal hij het hebben over het belang van beleggen en de lage rente. Het vindt plaats op de stadscampus van Universiteit Antwerpen in lokaal R.001. Je hebt wel een CovidSafeticket en een ID-kaart nodig om toegang te krijgen. Mondmasker is niet nodig. 

  Hier meer info over het event!

 • EasyJet: meer boekingen maar fors verlies

  Op de Londense beurs verliest EasyJet meer dan 2 procent. De Britse budgetmaatschappij kwam vanmorgen met een mix van hoopgevend operationeel en negatief financieel nieuws.

  Volgens EasyJet wordt er weer volop gevlogen, zij het nog minder dan vóór corona. De maatschappij denkt in de periode oktober-december op 70 procent van haar prepandemiecapaciteit te vliegen. Dat is meer dan de raming van vorige maand. EasyJet merkt vooral een goede vraag naar winterbestemmingen als Egypte, Turkije en de Canarische Eilanden.

  Het eind september besloten boekjaar 2020/21 zal wel in een zwaar verlies resulteren. EasyJet raamt het tussen 1,135 en 1,175 miljard pond. Hoeveel het precies wordt, weten we op 30 november. Analisten zien het verlies aan de bovenkant van de vork uitkomen, op 1,175 miljard pond.

 • 'Consumentendivisie Glaxo 40 miljard pond waard'

  Het aandeel van GlaxoSmithKline trekt in Londen tot 4,8 procent hoger. Dat heeft niets te maken met de brief van Bluebell  (post 12u21), maar wel met een Bloomberg-bericht. 

  Onder druk van activisten heeft Glaxo eerder al de afspitsing van de consumentendivisie (denk bijvoorbeeld aan de tandpasta Sensodyne en Aquafresh) aangekondigd. De zakenbankiers hebben Bloomberg toevertrouwd dat de biedingen van private equity-bedrijven oplopen tot 40 miljard pond, of zelfs meer. De potentiële overnamejagers zijn Blackstone, Carlyle, KKR en CVC Capital Partners. 

  Glaxo herhaalt dat de afdeling tegen midden volgend jaar wordt afgesplitst en dat alle opties worden overwogen. Zo blijft ook een aparte beursnotering mogelijk. 

 • Paul Stoffels zwaait af bij Johnson & Johnson

  Paul Stoffels gaat op 31 december met pensioen. De Belg is wetenschappelijk directeur en vicevoorzitter bij farmareus Johnson & Johnson. Stoffels was twintig jaar actief bij het bedrijf nadat hij als arts in Afrika werkte met HIV-patiënten. Hij kwam bij het bedrijf via Johnson & Johnson's overname van het Belgsiche Virco en Tibotec, waar hij als co-oprichter met Rudi Pauwels aan de wieg stond van een HIV-behandeling.

  Herlees hier ons interview met Stoffels in april vorig jaar, toen de wereldwijde race naar een coronavaccin losbarstte. Een race waar Stoffels en Johnson & Johnson, met een vaccin dat maar één toediening vereist, een centrale rol in speelden.

  Dr. Paul Stoffels (59) geldt als de grootste Belg in de internationale farma-industrie. ©Photo News

 • Autowaarden onder druk na zwakke Chinese cijfers

  De Chinese automarkt heeft een zeer zwakke maand achter de rug. Tegenover september 2020 viel de verkoop met 19,6 procent terug. Het is al de vijfde maand op rij dat de Chinezen minder wagens (kunnen) kopen. De productie is verstoord door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders en door de stroomtekorten in China zelf.

  Normaal gezien zijn september en oktober – na de zomerluwte - uitstekende verkoopmaanden voor de Chinese autosector. Niet zo dit jaar. Volgens de vakvereniging China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) rolden in ‘s werelds grootste automarkt ‘slechts’ 2,07 miljoen wagens uit de showrooms.

  De slechte Chinese automarktcijfers wegen op de autowaarden in Europa. Volkswagen en Daimler zakken meer dan een procent, onderdelenfabrikant Faurecia eveneens.

 • Bluebell wil ook voorzitter Glaxo weg

  Het activistische hefboomfonds Bluebell Capital vragen in een brief aan farmareus GlaxoSmithKline  de vervanging van zowel de CEO als de voorzitter.  'Voorzitter Jonathan Symonds begrijpt niet waarom de aandelen al zo lang en zwaar slechter presteren dan de sector', klinkt het. Bluebell heeft een klein belang in Glaxo. 

  In april nam een andere activist, Elliott, ook een belang in Glaxo. Elliott heeft in het verleden bij verschillende bedrijven aangestuurd op een verkoop van activa. 

  Zowel Elliott als Bluebell hebben reeds de positie van CEO Emma Walmsley in vraag gesteld. 

  Bluebell vroeg eerder het ontslag van Ilham Kadri van Solvay. 

 • Just East Takeaway strijkt neer in Quatuor (Befimmo)

  De kantorenspecialist Befimmo  beleeft gezien de pandemie niet bepaald een goede pandemie, maar kan vandaag toch met een opsteker(tje) uitpakken: maaltijdkoerier Just Eat Takeaway strijkt voor zijn Brusselse kantoor en ongeveer 500 medewerkers neer in de pas opgeleverde Quatuor-torens aan de Noordwijk. 

  Daarmee is Quatuor, dat eerder al onder meer Beobank en Touring strikte, nu voor 76 procent voorverhuurd. 

  76%
  Driequartuor
  Het pas opgeleverde Quatuor-project van Befimmo in de Brusselse Noordwijk is nu voor 76 procent voorverhuurd

 • Marley Group (ex-Etex) blaast Londense IPO af

  De Britse dakpannenspecialist Marley Group zet zijn beursplannen in de koelkast, leert een mededeling aan de Londense beurs. De reden is een klassieker in het genre: de 'volatiliteit' op de markten. Vrij vertaald: beleggers toonden wel interesse, maar niet tegen de prijs die de verkopende aandeelhouder in gedachten had. 

  Bij de naam Marley gaat heel misschien een belletje rinkelen: de Belgische bouwmaterialenreus Etex verkocht twee jaar geleden Marley aan de private-equityspeler Inflexion. Marley had 20 jaar deel uitgemaakt van het Etex-imperium. 

 • ING over Recticel: 'Stroke of genius'

  In reactie op de verkoop van de soepelschuimdivisie aan het Amerikaanse Carpenter, verhoogt ING zijn koersdoel voor Recticel  naar 22 euro, goed voor 50 procent opwaarts potentieel. 'Deze reactie van Recticel op een vijandige aanval van Greiner is een geniale inval', zeggen analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester.

  'Recticel kan omgevormd worden naar een pure player op vlak van isolatie, een divisie met een superieure groei en hogere winstgevendheid'. De prijs die Recticel vangt voor de soepelschuimafdeling (656 miljoen euro) ligt ook hoger dan de laatste waardering die ING aan de divisie gaf (570 miljoen euro op 8 oktober).

  22 euro
  Koersdoel Recticel
  Goed voor 50 procent opwaarts potentieel

  Het toewijzen van kapitaal aan de isolatietak blijft de komende jaren cruciaal, schrijven de analisten. Recticel zal ook blijven deelnemen aan verdere consolidatie in de markt. 'Toch kunnen we een uitkering van een deel van de verkoopopbrengst aan aandeelhouders niet uitsluiten'.

  Recticel blijft geschorst in afwachting van een reactie van Greiner.

 • 'Recordvraag naar groene EU-obligatie'

  Zeggen dat de vraag voor de eerste groene obligatie van de Europese Unie groot is, is nog zacht uitgedrukt. Volgens persbureau Bloomberg liepen er al voor 120 miljard euro orders binnen, tien keer de 12 miljard die de EU met de eerste uitgifte van een vijftienjarige obligatie wil ophalen. Pro memorie: de komende jaren hoopt Brussel zo 250 miljard euro op te halen

 • Jamie Dimon (JPMorgan): 'Volgens mijn persoonlijke mening heeft de bitcoin geen waarde'

  Een bitcoin wordt deze morgen verhandeld aan 57.500 dollar, maar volgens de CEO van JPMorgan heeft de digimunt geen enkele intrinsieke waarde. 

  Persoonlijk denk ik dat de bitcoin waardeloos is. Net zoals ik vind dat je geen sigaretten moet roken.
  Jamie Dimon
  CEO JPMorgan

  Onze klanten zijn volwassen. Zij zijn het niet met mij eens.
  Jamie Dimon
  CEO JPMorgan

 • 'De terugval van Fagron is overdreven'

  Fagron  mag opnieuw op de kooplijst bij KBC Securities. 'De recente koersval is overdreven', oordeelt analist Lenny Van Steenhuyse daags voor een kwartaalupdate van de apotheekbereider. 'De impact verhuist van de omzet naar de marges nu de kosten stijgen', zegt Van Steenhuyse. 'De divisie 'essentials', Fagrons brood en boter, toont tekenen van herstel na sterke tegenwind', zegt de analist, 'nu patiënten terug de weg vinden naar de huisarts voor gewone zorgen'.

  De producent van magistrale bereidingen handelt rond 15 euro. 'Dat is dichtbij zijn dieptekoers van maart 2020', zegt de analist die een range tussen 18 en 22 euro een meer eerlijke waardering vindt. Het koersdoel ligt op 19,5 euro.

  Fagron wint 1 procent naar 15,3 euro.

 • Deme (CFE) wint windcontract bij Martha's Vineyard

  Deme mag  de windtubines en funderingen leveren en installeren voor het offshore windmolenpark Vineyard Wind 1, voor de kust van het Amerikaanse Martha's Vineyard en Nantucket (Massachusetts). Er zijn geen financiële details bekend gemaakt. Deme spreekt van een 'substantieel' contract.

  'Substanstieel betekent toch een waarde van 130 tot 300 miljoen euro', signaleert Olivier Vandewoude, analist bij KBC Securities. 'Dit is niet het grootste contract maar onderlijnt wel DEME's slagkracht. De Amerikaanse markt voor offshore windenergie zal de komende jaren stevig groeien en DEME toont dat het in staat is hier een mooi deel van te capteren'.

  Moeder CFE  wint 0,3 procent op een rode beursdag.

 • Schokkend: een vlakke koers bij Fastned

  In Amsterdam brokkelt Fastned , specialist in laadpalen voor elektrische auto's, licht af na de kwartaalupdate. De omzet verdubbelde over het derde kwartaal bijna, tot 3,2 miljoen euro. Dit dankzij de sterke verkoop van elektrische auto's, al blijft corona (thuiswerken weet je wel) wegen op het wegverkeer en dus de vraag naar opladen. 

  Voor heel 2021 blijft de doelstelling 45 of meer stations te realiseren, 55 hoort tot de mogelijkheden. Maar de doelstelling voor het aantal nieuwe laders in de bestaande stations wordt wel getemperd tot 160, in plaats van 200. 'Dit als gevolg van een grotere focus op de bouw van nieuwe stations, vertragingen bij de leveringen van netaansluitingen en meer omvattend plan voor uitbreiding in Duitsland in het eerste kwartaal van 2022', klinkt het. 

  Een wat rustiger koersevolutie, het mag ook wel eens. Fastned heeft er sinds de beursintroductie in Amsterdam midden 2019 al een bewogen parcours op zitten (zie grafiek). Op de eerste beursdag vervijfvoudigde het aandeel tegenover de intekenprijs van 10 euro, mede door geklungel van Euronext. Daarna viel de koers terug, om even later mede door tot de verbeelding sprekende contracten met Tesla een comeback te maken. 

  Beleggers waarderen nu Fastned op zo'n 900 miljoen euro. Een waardering die op het ambitieuze groeipad gestoeld is, want over boekjaar 2020 dook Fastned op 6,9 miljoen euro omzet - waarvan 6,3 miljoen uit de laadpalen - netto 12,4 miljoen in het rood. 

 • Europese aandelen in de kijker | Airbus | Lonza | Entain

  De Europese beurzen noteren in de ochtendhandel met 0,8 procent verlies.

  Een aantal blikvangers:

  Airbus  verliest 0,8 procent. De vliegtuigbouwer laat weten dat het in de eerste negen maanden van dit jaar 133 orders binnenhaalde en 424 vliegtuigen opleverde.

  Société Générale verliest 1 procent. De Franse bankreus schrapt 3.700 banen in het kader van haar retailtak met Crédit du Nord.

  Alstom verliest 0,7 procent. De treinbouwer wint een contract voor de toekomstige lijn 18 van de Parijse metro, een contract van een kwart miljard euro.

  Lufthansa  verliest 0,2 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij laat weten 1,5 miljard euro pandemiesteun uit de Duitse staatskas te hebben terugbetaald.

  Easyjet  noteert stabiel. De Britse luchtvaartmaatschappij verwacht een jaarverlies van meer dan 1 miljard pond maar schroefde zijn capaciteitsprognoses voor het winterseizoen op.

  Lonza verliest 2 procent. De Zwitserse chemiegroep publiceerde nieuwe doelstellingen waarbij het op een omzetgroei van iets meer dan 10 procent per jaar mikt bij constante wisselkoersen.

  Entain verliest 0,3 procent. Het sportweddenschappenbedrijf, waarop een bod loopt door DraftKings, rapporteert een omzetstijging met 4 procent in het derde kwartaal.

 • Brussel opent rood | Xior | Ahold Delhaize | Fagron

  De Bel20 opent 0,9 procent lager naar 4.124 punten. Alle twintig indexleden openen met verlies.

  Xior wint 4,7 procent. De kotuitbater verwerft Quares Student Housing.

  Ahold Delhaize verliest 2,2 procent. De distributiegroep krijgt een adviesverlaging van

  Fagron  wint 1,2 procent. Daags voor zijn kwartaalupdate krijgt de apotheekbereider een upgrade van KBC Securities (dra meer daarover).

  Recticel opent niet. De FSMA houdt het aandeel geschorst tot er nieuws is van kandidaat-overnemer Greiner.

 • Handel in Xior hervat | Recticel blijft nog geschorst

  De beurswaakhond FSMA geeft groen licht om de handel in Xior te hervatten, na de bekendmaking van het bod op Quares

  Merk op dat de handel in Recticel tot nader geschorst blijft. Daar is het wachten tot een reactie van de Oostenrijkse would-be overnemer Greiner op de zet die Recticel gisteren aankondigde. Daar heeft Greiner in theorie vijf dagen (nu nog vier dus) voor, zoals we gisteren in dit stuk schreven.

  Even wachten op dat telefoontje uit Wenen dus ... 

  'Vienna Calling' van Falco

 • Goldman Sachs schrapt koopadvies Ahold Delhaize

  Ahold Delhaize  moet het bij Goldman Sachs voortaan met een neurtraal advies stellen. 'Het derde kwartaal zal het laatste zijn van outperformance', zegt analist Robert Joyce. Joyce verwacht dat de supermarktgroep een operationele winst van 804 miljoen euro kan voorleggen in het derde kwartaal. Hij is daarmee 7 procent positiever dan de consensus. 'Ahold Delhaize deed beter dan de sector na de pandemie en blijft sterk in de uitvoering. Maar de kostendruk zal beginnen doorwegen', schrijft de analist.

  Goldman Sachs geeft een koersdoel van 30,5 euro. Het gemiddelde koersdoel voor de supermarktketen is 28,6 euro.

 • Chinese productie Tesla op recordpeil

  Tesla  verkocht in september 56.006 voertuigen die geproduceerd werden in China. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de productie in Shanghai nu twee jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de China Passenger Car Association (CPCA).

  Van dat aantal werden 3.853 voertuigen uitgevoerd, de rest was bestemd voor de Chinese markt. Tesla produceert in Shanghai zijn Model 3 en Model Y. Concurrenten Nio  en Xpeng leverden elk 10.000 voertuigen in september.

 • Onward trapt IPO af | Kleine belegger welkom

  U leest er hier meer over, met dank aan collega Ellen Vermorgen. Mét streepje Superman. 

  Is it a bird? It it a plane? It's Superman!

 • Société Générale schrapt 3.700 banen

  Sociéte Générale  kondigt aan dat het 3.700 jobs zal schrappen tussen 2023 en 2025. Het banenverlies kadert in een reorganisatie van haar retailban die zal fuseren met Crédit du Nord. 

 • Brekend: een centrale bank die niét de rente verhoogt

  Rusland, Tsjechië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en binnenkort het Verenigd Koninkrijk: het lijstje centrale banken dat de rente verhoogt om de inflatie de pas af te snijden wordt lang. En dus is het stilaan nieuws als centraal bankiers de rente niét verhogen, zoals deze ochtend in Zuid-Korea. Al is voor Seoul uitstel zeker géén afstel:

 • Wat doet LVMH?

  Waar in de VS de grote banken de spits afbijten, valt die eer in Europa aan een veel sexier bedrijf te beurt. Luxeconcern LVMH  is straks de eerste die met resultaten komt over het pas afgeronde derde kwartaal.

  Wat te verwachten van het meest waardevolle bedrijf in Europa? Kurt Vansteeland bundelt het met Franse zwier in onze rubriek Voorkennis.

 • Hoe hoog springt Recticel op één been?

  Toch een stevig bommetje gisteren: Recticel amputeert een been om zijn Oostenrijkse belager af te houden. Het verkoopt zijn afdeling soepelschuim aan het Amerikaanse Carpenter om een totale machtsgreep van de Oostenrijkse soepelschuimproducent Greiner  af te weren.

  Zelfs op dat ene resterende been - isolatie - zal Recticel straks een mooie sprong maken. Aandeelhouders krijgen immers zicht op stevige uitkeringen. Bovendien onderlijnt de deal de magerheid van het Oostenrijkse bod. Het bod van Carpenter op de ene afdeling vertegenwoordigt 85 procent van het bod van Greiner op het geheel.

 • Xior verwerft Quares Student Housing

  Na talrijke expansies in Iberië, vergroot Xior nu ook haar Belgische portefeuille met een grote deal. De Brusselse kotmadam neemt Quares Student Housing over, een fonds dat eveneens actief is in studentenkoten met meer dan 6.000 units. Het vastgoedfonds maakte tot voor enkele jaren deel uit van de genoteerde gvv Qrf  die nu voornamelijk in retailpanden actief is.

  Het bod heeft betrekking op alle aandelen en converteerbare obligaties die uitgegeven zijn door Quares Student Housing. Het gaat om 2.446 aandelen en 42 obligaties. De biedprijs bedraagt 19.984 euro per aandeel en 10.000 euro plus rente per converteerbare obligatie. Als Xior in zijn opzet slaagt, kost de hele operatie Xior 155,8 miljoen euro, inclusief schulden.

 • Stroomcrisis weegt op beurzen

  Goedemorgen. In het Verre Oosten zetten de beurzen een stap terug na een verliessessie op Wall Street en een groen slot in Europa. De meeste indexen gaat tot 1,5 procent lager. Europese en Amerikaanse futures leveren zowat een procent in op dit ochtendlijke uur. Terwijl in Brussel ter elfder ure wordt gezocht naar een begrotingsdeal, gaan de wereldbeurzen gebukt onder aanhoudende inflatiezorgen.

  Een nieuwe opstoot van de energieprijzen weegt op het gemoed. Olie noteert boven 80 dollar per vat, het hoogste peil in zeven jaar. Een future op Chinees steenkool steeg voor de tweede dag op rij naar een record. De energiecrisis drukt ook de voorraden aluminium, waarvan de prijs het hoogste peil in 13 jaar bereikt. Ook andere industriemetalen stijgen wat de inflatoire druk aanwakkert.

  Een stijging van energieprijzen in combinatie met een stijging van de prijs van industriemetalen brengt inflatie weer op het voorplan. ©EPA


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud