1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street boekt eerste verlies in vijf dagen

Het escalerende handelsconflict tussen de twee grootste economieën zette de beurzen op verlies. Telenet ontsnapte aan de sombere stemming dankzij fanmail uit Londen.
 • Bel20 vlagt 0,6 procent lager af

  De slotbel: de Bel20 eindigt 0,6 procent lager. Een kleiner verlies dan elders in Europa, met dank aan Telenet . Die ging dankzij het koopadvies van Morgan Stanley dik 5 procent hoger. 

  We ronden hier de liveblog af, maar zijn er uiteraard morgen terug met een verse editie. Tot dan!

 • Handel in ASIT morgen hervat

  Vandaag was het voor die luttele minuten niet echt meer de moeite, dus wordt de handel in ASIT Biotech na de kapitaalronde (zie vorige post) morgen bij de opeiningsbel hervat.

 • ASIT Biotech haalt 12 miljoen op

  De kapitaalronde van ASIT Biotech heeft uiteindelijk 12 miljoen opgeleverd, leert een persbericht van het biotechbedrijf. Over de achtergrond van die geldronde, leest u hier meer. De converteerbare obligaties hebben een looptijd van 12 maanden en kunnen op verzoek van de houders vóór de vervaldag worden omgezet, of op de eindvervaldag automatisch tegen conversieprijs. 

  Die conversieprijs beloopt 92 procent van de gemiddelde koers van de laatste beursdag voor het conversieverzoek, met een minimum van 1,1368 euro. Pro memorie: de huidige beurskoers van ASIT, dat in afwachting van de resultaten van de geldronde vandaag geschorst is, beloopt 3,56 euro. 

  Mocht die koers ook de gemiddelde conversieprijs zijn, dan kunnen er de komende 12 maanden 3,37 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven worden. Dat is een belangrijke verwatering voor de kleine aandeelhouder, aangezien er nu goed 17 miljoen stuks uitstaan. 

 • Canada krikt de rente op

  Net als de Amerikaanse collega's, is ook voor de Canadese centraal bankiers de dreigende handelsoorlog geen reden om de rente niet te blijven verhogen. De Bank of Canada krikt de rente met 25 basispunten op, tot 1,5 procent, en blijft in de begeleidende mededeling verdere renteverhogingen in het vooruitzicht stellen.

  Dat laatste geeft de Canadese dollar, de 'loonie', een boost tegenover de Amerikaanse naamgenoot. 

 • Telenet helpt Bel20-schade beperken

  Met dank aan Telenet en het koopadvies van Morgan Stanley (zie post van 8u01) kan de Bel20 in tegenstelling tot de andere Europese beurzen de schade nog altijd vrij goed beperken, tot 0,5 procent. De Euro Stoxx50 gaat dik 1 procent lager, net als Parijs en Amsterdam. 

 • Wall Street start in het rood

  Terwijl beleggers op Wall Street de jongste weken zonder verpinken de escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten negeerden, is het jongste salvo er te veel aan. Wall Street kijkt voor het eerst in vijf dagen tegen verlies aan, met een Dow Jones die 0,6 procent lager noteert op 24.762 punten. 

  ©Photo News

 • Thrombogenics vlamt

  Thrombogenics spurt bij een forse handel van dik 400.000 stuks nog eens 7,8 procent hoger naar 8,70 euro. Daarmee is het biotechnologiebedrijf uitgegroeid tot één de sterren van de Brusselse beurs dit jaar, met een winst van 157 procent sinds nieuwjaar. Alleen hét succesverhaal van 2018, Mithra, doet nog beter met een rendement van 228 procent.

  Een concrete aanleiding lijkt er niet te zijn, behalve dan dat het aandeel wel vaker in de greep is van speculatieve koorts. Na de de exit van onderzoekspartner Novartis en de flop van het verst gevorderde onderzoek heeft het bedrijf alleen middelen in een zeer prille onderzoeksfase in de portefeuille, wat een waardering van het aandeel het betere nattevingerwerk maakt. Dankzij de afscheidspremie van Novartis heeft Thrombogenics wel de luxe dat het de eerste komende jaren niet bij de aandeelhouders moet aankloppen om het onderzoek te financieren. 

  Om de doorstart als specialist in oogaandoeningen voor diabetici te illustreren, verandert Thrombogenics in september zijn naam in Oxurion. De herontdekking van het aandeel na een beroerd 2017 begon begin april.

  Het Leuvense biotechbedrijf maakte toen de eerste resultaten bekend van een Fase 1/2-onderzoek met het potentiële geneesmiddel THR-317 bij patiënten met de oogaandoening diabetisch maculair oedeem (DME). KBC Securities verhoogde toen zijn koersdoel van 4 naar 5 euro, een koersdoel dat intussen ruim voorbijgeschoten is. 

 • Ook rederijen onderuit

  De escalerende handelsoorlog treft niet alleen grondstofaandelen en industriële bedrijven, maar ook scheepvaartbedrijven en reisorganisators. Als de internationale handel afneemt, is dat slecht nieuws voor rederijen omdat er dan minder lading te vervoeren is. Bij de dalers in Europa treffen we vandaag onder meer de tankerrederij Frontline (-5,1%) en de containerrederijen Hapag-Lloyd (-3,5%) en  Maersk (-2,6%) aan.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... vindt u hier terug.

 • Bodem zoek voor Econocom

  Grootste daler in Brussel is vandaag Econocom . De winstwaarschuwing van vorige week blijft brokken maken. Er gaat nog eens 6,2 procent van de koers tot 2,59 euro. Dat is de laagste koers sinds november 2014. In een jaar verloor Econocom meer dan 60 procent van zijn waarde.

 • Immobel optimistisch over resultaten

  De projectontwikkelaar Immobel heeft het CEDET-gebouw in het hartje van Warschau nog voor de oplevering volledig verhuurd. Dat maakt een verkoop nog dit jaar makkelijker.

  Immobel geeft pas op 12 september zijn halfjaarcijfers vrij, maar bevestigt zijn vertrouwen dat de doelstellingen zijn bereikt. 'We hebben er alle vertrouwen in, aangezien tal van residentiële projecten hun verkoopdoelstellingen halen', stelt CEO Alexander Hodac.

  Ook voor het hele jaar ziet het er goed uit. 'Dankzij de volledige verhuur van CEDET kunnen we ons nu concentreren op de overdracht ervan die, indien alles goed verloopt, een positieve bijdrage zal leveren aan de resultaten voor 2018 en Immobel in staat zal stellen het voorziene business plan te realiseren', besluit Hodac.

  Het CEDET-gebouw in Warschau

 • Olieprijs zakt 2 procent

  Een vat Brent-olie wordt vandaag 2 procent goedkoper. De prijs zakt tot 77,27 dollar. De nieuwe invoerheffingen op Chinese producten die president Trump in het vooruitzicht stelt, doen het handelsconflict escaleren. Als daardoor de economische groei wordt aangetast, kan de vraag naar olie dalen.

  De prijsdaling wordt nog versterkt door nieuws uit Libië. Daar heeft National Oil Corp (NOC) de ‘force majeure’ op vier oliehavens opgeheven. De productie en uitvoer van de terminals zou hierdoor in de komende uren weer tot het normale niveau kunnen stijgen.

 • Turkse beurs zakt verder weg

  De XU100, de toonaangevende index van de Borsa Istanbul, zakt voor de tweede dag op rij stevig. Na het verlies van 3 procent van dinsdag gaat er nog eens 1,6 procent af.

  Beleggers reageerden gisteren negatief op de uitbreiding van de macht door president Erdogan. Die benoemde zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Op die manier hoopt hij meer greep te krijgen op het monetair beleid. De Turkse lira zakt een half procent tegenover de euro.

 • Pfizer stelt prijsverhogingen uit

  Onder druk van president Trump stelt het Amerikaanse farmaconcern Pfizer prijsverhogingen voor geneesmiddelen met maximaal zes maanden uit. Trump had zich in een tweet kritisch uitgesproken over de geplande prijsverhogingen van Pfizer en andere farmaconcerns, en met reactie gedreigd.

  Na een onderhoud tussen Trump en topman Ian Read van Pfizer heeft het bedrijf nu besloten om de prijsverhogingen die op 1 juli zijn ingegaan, in te trekken tot het einde van het jaar of tot de blauwdruk van de regering-Trump voor gezondheidszorg klaar is.

 • Beurzen starten met verlies

  De Europese beurzen gaan 0,7 procent lager bij opening. De nieuwe handelsbelemmeringen die de regering-Trump in het vooruitzicht stelt, wegen vooral op mijnbouwers en metaalbedrijven.

  In Brussel zakt de Bel20 een half procent. De grootste verliezen zijn voor Umicore en Aperam . Telenet , dat een koopadvies kreeg van Morgan Stanley, zorgt voor tegengewicht.

 • Kepler Cheuvreux geeft Mithra koopadvies

  Kepler Cheuvreux start de opvolging van het Luikse farmabedrijf Mithra met een koopadvies en een koersdoel van 37 euro. Het beurshuis verwijst naar de twee innovatieve geneesmiddelen Estelle en Donesta, respectievelijk een anticonceptiepil en een middel om opvliegers te bestrijden, die in een laat ontwikkelingsstadium zitten en op markten ter waarde van 11 miljard euro mikken. Beide middelen zijn gebaseerd op een lichaamseigen oestrogeen, estetrol, dat dezelfde voordelen heeft als andere oestrogenen maar zonder de nadelen op het vlak van veiligheid.

  Het beurshuis merkt ook op dat Mithra voor al zijn producten reeds significante (distributie)akkoorden heeft weten af te sluiten. Voor de producten op basis van estetrol is er wel nog ruimte in de VS en Europa.

 • Topvrouw Home Invest Belgium stapt op

  De specialist in residentieel vastgoed Home Invest Belgium zit zonder CEO. Sophie Lambrighs, die sinds juni 2014 aan het roer stond, stapt met onmiddellijke ingang op. Samen met haar verdwijnt ook Nicolas Vincent, de chief investment officier, van het toneel. Hij werkte bij HIB sinds 2016.

  De raad van bestuur heeft ook twee nieuwe leden benoemd: Liévin en Johan Van Overstraeten. Zij zullen samen met CFO Jean-Luc Colson en COO Filip Van Wijnendaele voorlopig HIB leiden, tot een nieuwe CEO is gevonden.

 • Naar rode start in Europa

  De Europese beurzen zullen met verlies van start gaan, indiceren de futures. Die op de EuroStoxx50 noteert 0,7 procent lager.

  De forse uitbreiding van de invoertarieven op Chinese producten die de regering-Trump plant, duwde eerder vandaag al de Aziatische beurzen stevig in het rood. De beurs van Tokio sloot 1,2 procent in de min, de Chinese beurzen zakken gemiddeld 2,3 procent.

  Traders werken op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

 • Fox wint strijd om Sky

  21st Century Fox, het mediaconcern van Rupert Murdoch, haalt de Britse betaaltelevisiegroep Sky nu toch binnen ten nadelen van Comcast. Fox heeft zijn bod verhoogt van 10,75 tot 14 pond per aandeel. Comcast bood 12,50 pond. In totaal legt Fox 24,5 miljard pond op tafel.

  Fox bereikte al in december 2016 een voorakkoord met Sky. De goedkeuring voor de definitieve deal van de Britse mededingingsautoriteiten worden nog deze week verwacht.

 • ASIT biotech geeft converteerbare obligaties uit

  De reden voor de opschorting van de notering van ASIT biotech is bekend: het bedrijf geeft converteerbare obligaties uit die privaat geplaatst worden. De bookbuilding ging al dinsdagavond nabeurs van start. Het is wachten op de resultaten van de kapitaaloperatie.

 • Telenet krijgt Amerikaans koopadvies

  Morgan Stanley verhoogt de rating voor Telenet van 'equal-weight' (neutraal) tot 'overweight' (kopen). Het koersdoel blijft op 60,20 euro staan. Volgens analist Ricard Boada noteert Telenet met een discount tegenover sectorgenoten nadat het aandeel dit jaar onderpresteerde.

  Het bedrijf is niet immuun voor de risico's in de sector, maar staat voor minder uitdagingen dan Proximus, KPN of BT die allemaal met een premie noteren en lagere groeivooruitzichten hebben.

  De Morgan Stanley-analist leidt uit de recente nieuwsstroom af dat er beterschap op komst is. Twee weken geleden liet Telenet weten zijn aandeleninkoopprogramma uit te breiden. De uitkering van een dividend kan ook de koers hoger stuwen, meent Boada.

  Hij is ook positief over de recente prijsverhogingen die Telenet doorvoerde. Samen met een gemakkelijkere vergelijkingsbasis zou dat moeten resulteren in omzetgroei.

 • Notering ASIT biotech opgeschort

  De notering van ASIT biotech op Euronext Brussel wordt vanaf 9 uur opgeschort. De opschorting duurt tot een persbericht is gepubliceerd. Het is voorlopig onduidelijk wat er aan de hand is.

  ASIT biotech probeert geneesmiddelen te ontwikkelen om allergieën te behandelen. Het bedrijf heeft momenteel drie kandidaat-producten in de pijplijn, om respectievelijk hooikoorts, pinda-allergie en huisstofmijtallergie te behandelen.

 • China zal terugslaan

  De plannen van de VS om nog eens 200 miljard dollar aan Chinese invoer te belasten zijn totaal onaanvaardbaar, zegt het Chinese ministerie van Handel. China zegt gechoqueerd te zijn en zal moeten terugslaan.

  China gaat ook het unilateralisme van de VS aanklagen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en roept de wereld op gezamenlijk te protesteren tegen de intimidatie van de Amerikanen teneinde de vrijhandel te beschermen.

 • Grondstoffen onder druk

  Goedemorgen! Na het Franse antivoetbal tegen de Belgen speelt Trump een nieuw rondje antihandel tegen China. Zijn administratie drijft plannen door om invoertarieven te heffen op nog eens 200 miljard aan Chinese producten. Op de lijst staan onder meer metalen, energie- en landbouwproducten.

  Het effect is onmiddellijk voelbaar op de grondstoffenmarkten, die globaal lager gaan. De koperprijs zakte even met meer dan 3 procent, maar ook zink, nikkel, lood en aluminium staan onder druk. Tegelijk zijn er verliezen voor mijnbouwers en metaalproducenten.

  Beleggers vrezen vooral dat de handelsbelemmeringen waar president Trump mee goochelt, de groei van de wereldeconomie zullen aantasten.

  De Chinese beurzen zakken gemiddeld bijna 2 procent. Shanghai verliest 1,9 procent, Shenzhen 2,2 procent en Hongkong 1,4 procent. Ook in Tokio, Seoel en Taiwan gaat het lager: de verliezen liggen daar tussen een half en een klein procent.

  Chinese containers in de haven van Los Angeles ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content