Wall Street buist Blackberry

De euro steeg woensdag voor het eerst in anderhalf jaar boven 1,35 dollar. Conjunctuurgevoelige aandelen stonden onder druk na de onverwachte krimp van de Amerikaanse economie. Hamon (+7,3%) danste de polonaise na het koopavies van ABN AMRO.

Hier vindt u de li­ve­ver­slag­ge­ving over de mark­ten: in­for­ma­tie van de re­dac­tie, van beurs­hui­zen, sites en so­ci­a­le net­wer­ken. Van­daag zijn uw ver­slag­ge­vers Koen Lambrecht, Guido Meeussen, Sebastien Rousseau en Jan De Schamphelaere. Heeft u sug­ges­ties, vra­gen en/of op­mer­kin­gen: aar­zel niet, we hou­den er in de mate van het mo­ge­lij­ke re­ke­ning mee.

18.03 uur: We ronden hier af. Straks kunt u op de webstek onder meer de uitkomst van de jamboree van de Amerikaanse centraal bankiers volgen en de resultaten van Facebook. We geven u ook nog de bepaald zorgwekkende grafiek mee van de Belgische economie, die eigenlijk al een half jaar aan het 'flatlinen' is.

17.43 uur: Slotbel. De Brusselse Bel20 zakte 0,5 procent tot 2.559 punten. De grootste druk kwam van de grondstoffen- en conjunctuurgerelateerde aandelen. Bekaert (-1,5%), Solvay(-1,2%), Nyrstar (-2,6%) en Umicore (-2,5%) kleurden rood nadat is gebleken dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal onverwacht kromp. Die krimp baarde beleggers zorgen over het herstel van de economische groei, ook al was de daling vooral ingegeven door de stevige daling van de militaire uitgaven.

17.36 uur: Hoe meer Wall Street over de Blackberry 10 (zie 16u48) nadenkt, hoe minder beleggers overtuigd zijn: Research in Motion intussen minus 6 procent.

17.34 uur: De koersval van de Italiaanse olietoeleverancier Saipem (zie 12u18) speelt de beurs van Milaan zwaar parten. Ook de rampbank Monte dei Paschi di Siena gaat nog maar eens onderuit (-9%).

FTSE MIB is burning over Saipem and MPS -3.12%— Fabrizio Goria (@FGoria) 30 Jan 13

 

17.11 uur: De onverwachte krimp van de Amerikaanse economie bezorgt de Europese beurzen lichte koppijn (-0,6%). Brussel zakt een halve procent. Conjunctuurgevoelige aandelen staan logischerwijs onder druk, net als Delhaize (-1,4%) dat het gros van zijn omzet in de VS realiseert. Hamon (+8,8%) viert feest na het koopavies van ABN AMRO. 

16.48 uur: Zeggen dat de belegger de officiële lancering van de Blackberry 10 - de smartphone die 'make or break' is voor het zwalpende Research in Motion - euforisch onthalen, is de waarheid geweld aandoen. Research in Motion, dat overigens voor de duidelijkheid zijn naam in Blackberry verandert, noteert op Nasdaq bij een erg forse handel van tot nog toe 80 miljoen stuks 3,4 procent lager.

15.47 uur: Op Nasdaq koerst Amazon dankzij de verrassende sterke groei van de bedrijfswinst 7 procent hoger. Dat de nettowinst van Amazon bijna traditioneel minimaal is, daar malen beleggers niet om.

15.37 uur: Wall Street is licht lager gestart, De Dow zakt 0,05 procent, de S&P noteert onveranderd. Nasdaq wint 0,2 procent. BlackBerry-fabrikant Research in Motion wint 4,4 procent. Het bedrijf lanceert vandaag zijn nieuwe smartphone Z10. De voorbije twee sessies verloor het aandeel 10 procent. 

15.31 uur: In Amsterdam schiet SNS Reaal 21 procent hoger tot 0,89 euro. De op drie na grootste financiële groep van Nederland wordt volgens RTL Z gered met een investering van 1,9 miljard euro. Het geld komt van private investeerders, waaronder de topdrie van Nederlandse banken, ABN AMRO, ING en Rabobank. Het trio zou zowat 400 miljoen euro investeren. 

15.11 uur: Het is een goed Amerikaans bbp-rapport, oordeelt übertwitteraar Joe Weisenthal van Business Insider. De krimp is vooral het gevolg van de sterke daling van de militaire uitgaven, en die weerspiegelen niet de onderliggende kracht van 's werelds grootste economie, luidt het.

I'm ready to say that this was a good GDP report. Less war. More business investment. America.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 30 Jan 13


14.59 uur: De krimpende Amerikaanse economie zal op de start van Wall Street wegen, blijkt uit de futures (Dow -14 punten). Research in Motion is een aandeel om in de gaten te houden. Het Canadese bedrijf stelt vandaag zijn langverwachte BlackBerry Z10 voor. De technologiesite Gizmodo is alvast héél enthousiast, op basis van de al gelekte info en foto's:


14.53 uur: Dienstmededeling. Toyota roept wereldwijd bijna 1,3 miljoen auto's terug, waarvan de meeste werden verkocht in de Verenigde Staten, vanwege gebrekkige airbags en ruitenwissers. Het gaat om 907.000 auto's van de modellen Corolla en Corolla Matrix (bouwjaren 2003 en 2004) en 385.000 van het model Lexus IS (bouwjaar tussen 2006 en 2012).  

14.32 uur: De Amerikaanse economie kromp in het vierde kwartaal onverwacht met 0,1 procent, berekend op jaarbasis. Economen verwachtten 1,1 procent groei, in het derde kwartaal was er nog 3,1 procent groei op jaarbasis.

BREAKING: U.S. economy shrank 0.1% in 4Q as defense spending slumped via BloombergNews— Linda YuehVerified (@lindayueh) 30 Jan 13

 

14.12 uur: Aubrey McClendon stapt per 1 april op als topman van Chesapeake Energy. Zijn vertrek volgt op een tumultueus jaar waarin onderzoeken werden geopend naar mogelijke belangenvermenging. In juni was er al een einde gekomen aan het voorzitterschap van het bedrijf dat hij in 1989 oprichtte. In de voorbeurshandel schiet het aandeel tot 9 procent hoger.

14.05 uur: Gevonden, de trigger voor Hamon: een koopadvies van ABN AMRO. De Nederlandse bank is maandag met de opvolging van het aandeel gestart. Achter het koopadvies staat een koersdoel van 22 euro.

'De pro­du­cent van warm­te­wis­se­laars en koel­sys­te­men heeft het zwaartepunt van zijn business (45% van de omzet, 65% van de orders) de voorbije jaren naar de groeilanden verlegd. We verwachten dat die footprint de komende jaren tot een stevige groei zal leiden. Het goed gevulde orderboek van 650 miljoen euro (goed voor 1,6 jaar omzet) doet ons een sterke rebound van de omzet verwachten. De hoge operationele hefboom zou vanaf dit jaar in de goede richting moeten bewegen', oordelen de ABN AMRO-analisten.

Begin dit jaar haalde Hamon nog een con­tract van 25 mil­joen dol­lar (19 mil­joen euro) bin­nen in het Midden-Oosten.

14.01 uur: Er staat geen maat op Hamon vandaag, het aandeel schiet 10,2 procent hoger tot 13,25 euro. Gisteren viel ook al het druk volume op, de winst bleef toen beperkt tot 0,7 procent. We horen rond wat er aan de hand is. 

13.32 uur: De resultaten van Boeing stromen binnen en lijken beter dan verwacht.

Boeing Q4 EPS $1.28, Est: $1.18, Revenue $22.3; Exp. $22.33 bn— zerohedge (@zerohedge) 30 Jan 13

 

12.39 uur: De Europese Commissie heeft zoals verwacht de overname van het Nederlandse TNT Express door het Amerikaanse UPS geblokkeerd. Eerder deze maand anticipeerde UPS op de 'njet' door zijn bod in te trekken.

12.37 uur: Collega Pierre Huylenbroeck in zijn dagelijkse column: Een krant met 'cri­sis' voor­aan en 'stie­ren­markt' ach­ter­aan kan per­fect. 

U denkt: 'Ha, de economie herstelt, dus ik koop aandelen' of 'Oei, er dreigt recessie dus ik verkoop?' Fout bezig! bit.ly/YDOoo1...— Pierre Huylenbroeck (@huylenbroeckp) 30 Jan 13

 

12.31 uur: Boskalis lanceert zijn verplicht bod op Dockwise. Het bedraagt 18,5 euro per aandeel, inclusief dividend. Boskalis kondigde eind november aan Dockwise, een zeetransporteur van grote en zware ladingen, te willen overnemen.

12.18 uur: De koersval (-35,5 procent!) van de Italiaanse toeleverancier voor de oliesector Saipem is een ver-van-mijn-bed-show, zegt u, als Belgische belegger? Think again. Want de problemen bij Saipem zijn ook een tegenvaller voor de Brusselse holding Brederode. Die heeft 480.000 aandelen Saipem in handen, leert het halfjaarverslag uit augustus vorig jaar. Dat pakket is goed voor 4 procent van de beursgenoteerde portefeuille van Brederode. De holding uit Waterloo heeft trouwens twee keer pech: Brederode heeft ook immers ENI in handen (7 procent van de beursgenoteerde portefeuille). En laat ENI met een belang van ruim 40 procent net de belangrijkste aandeelhouder van Saipem zijn.... Brederode-beleggers zijn zich van geen kwaad bewust, blijkbaar: het aandeel noteert 0,3 pocent hoger.

12.12 uur: De Europese automarkt zal pas tegen het einde van het decennium weer herstellen tot het niveau van voor de crisis, meent Fitch. Maar het is even goed mogelijk dat zulks niet lukt. Voor 2013 verwacht het ratingbureau een nieuwe krimp van de West-Europese markt van 3 procent.

12.08 uur: Tussendoor een treurig bericht uit de kunstwereld: Roger Raveel is overleden. De Vlaamse schilder werd 91. Voorwaar een groot verlies.

12.06 uur: De Belgische inflatie is fors gedaald, van 2,23 procent in december tot 1,46 procent in januari. De daling is deels te danken aan de beslissing van de regering-Di Rupo om de koopjes mee te nemen in de berekening.

12.05 uur: Het is nu officieel: de EU blokkeert de fusie tussen UPS en TNT Express. Het samengaan zou de concurrentie in 15 EU-landen hebben vernietigd, meent Brussel. Samen met UPS werd hard gewerkt aan een oplossing, waar wat de Amerikaanse groep voorstelde, werd uiteindelijk onvoldoende bevonden.

11.24 uur: De Europese consumenten en ondernemers zijn in januari iets minder pessimistisch geworden. Het consumentenvertrouwen in de eurozone verbeterde van -26,3 tot -23,9, het ondernemersvertrouwen in de industrie steeg van -14,2 tot -13,9 en dit in de dienstensector van -9,8 tot -8,8.

11.18 uur: Met veel vertraging is een koers gevormd voor Saipem: het aandeel dondert 35,4 procent lager tot 19,67 euro. Dat is de laagste koers in ruim drie jaar. Sectorgenoten delen in de klappen: SBM Offshore verliest 2,4 procent, Amec 1,8 procent, Subsea 7 5,9 procent.

10.26 uur: Koen De Leus van Bolero verwacht dat de Belgische economie in het vierde kwartaal met 0,2 procent is gekrompen tegenover het derde kwartaal. In het derde kwartaal stagneerde het bbp nadat het in het tweede kwartaal met 0,5 procent was gedaald.

 

En wat mogen we voor 2013 verwachten? Het huidige pessimisme, dat nog is aangewakkerd door het nieuws over ArcelorMittal, zal afnemen en de Belgen zullen ook iets minder sparen, verwacht De Leus. Dat zou moeten resulteren in een lichte stijging van de consumptie. 'In combinatie met een lichte heropleving van de economie in heel de eurozone, moet een groei van 0.5% mogelijk zijn in 2013.'

10.09 uur: De euro noteert boven 1,35 dollar, voor het eerst sinds november 2011. Sinds de bodem in juli vorig jaar won de euro tegenover de dollar al bijna 10 procent in waarde. (zie grafiek hieronder) De opmars werd ingezet door de historische woorden van Mario Draghi. 'De ECB zal alles doen binnen zijn mandaat om de euro te redden. en geloof me, het zal genoeg zijn.' 

10.06 uur: In Italië zijn de ondernemers de voorbije maand pessimistischer geworden.

Italy Jan Mfg Business Confidence Falls To 88.2 (consensus 89.5) Vs 88.9 In Dec— cigolo (@cigolo) 30 Jan 13

10.02 uur: Voor de Europese automarkt is de bodem nog niet bereikt, zegt Fiat-topman Sergio Marchionne. Fiat maakt later vandaag de vierdekwartaal- en jaarresultaten bekend.

Dinsdag waarschuwde Bob Shanks, de financieel directeur van Ford Motor, al dat de Europese auto-industrie nog maar aan het begin van een grootscheepse herstructurering staat. De Europese autobouwers kampen met overcapaciteit en dat zal dus heel wat banen kosten. Shanks benadrukte tegenover het Franse persbureau AFP dat er nood is aan een beter evenwicht tussen de productie en de werkelijke vraag.

09.58 uur: KBC Securities verlaagt advies voor Galapagos van buy naar accumulate. Koersdoel blijft 19 euro. 

Galapagos’s (GLPG) share price has seen a very strong rally and has reached our target price. Since we upgraded to BUY at the end of 2011 and systematically increased our target price from € 9.5 to € 19, GLPG’s share price has tripled over this period based on excellent pipeline developments and a fantastic Abbott deal. (...) Based on our visibility of GLPG’s drug development pipeline, we believe 2013 will be a transition year, and not marked by the pivotal events seen in 2012. (...) It is clear that for investors with a longer term (>12 months) perspective, Galapagos’ remains an interesting investment opportunity.

09.47 uur: De Franse logistieke en transportgroep Norbert Dentressangle - die in ons land meer dan 700 mensen tewerkstelt - zegt dat het voorbije jaar meer omzet werd geboekt en dat ook de operationele rendabiliteit is gestegen. De omzet ging 8,5 procent hoger tot 3,88 miljard door de overname van het Britse TDG in 2011; op vergelijkbare basis stabiliseerden de ontvangsten. De basismétier van de groep - wegtransport - kende echter een daling van de volumes met 3 procent, de omzet zakte 1,7 procent. Het aandeel stijgt 0,4 procent in Parijs.

09.34 uur: In Milaan is er nog steeds geen koers gevormd voor Saipem. Een dramatisch koersval is op komst. De specialist in sleutel-op-de-deurprojecten voor de olie- en gasindustrie pakte dinsdagavond uit met een winstwaarschuwing voor 2012 en verlaagde in een beweging ook zijn omzet- en winstprognose voor 2013, dat ‘tough’ wordt. Vanaf 2014 zou het beter moeten gaan. Saipem is voor 42,9 procent in handen van ENI, dat 4,6 procent verliest.

09.32 uur: Het VFB-magazine had een gesprek met Frans Van Tilborg, topman van Miko: 'De grondstoffenprijzen hebben een duidelijke invloed op onze marges en onze resultaten. De markt is de jongste jaren alleen maar volatieler geworden. En wij kunnen ons daar zo goed als niet tegen indekken’, klinkt het. 

09.20 uur: De bbp-cijfers stromen nu volop binnen. De Spaanse economie is in het vierde kwartaal met 0,7 procent gekrompen tegenover het derde kwartaal. Jaar op jaar bedroeg de krimp 1,8 procent.

#URGENTE: El PIB se contrajo el 0,7% en el cuarto trimestre, una décima más de lo esperado bit.ly/XJdk73...— elEconomista.es (@elEconomistaes) 30 Jan 13

09.13 uur: Analisten van Rabo Securities zijn negatief over het aandeel Mobistar. Pas op voor het schijnbaar hoog dividendrendement en lage waardering, waarschuwen ze.

With an estimated 2013E EV/EBITDA of less than 4x, Mobistar looks quite undemanding.However, investors are apparently not willing to pay a higher multiple for an asset for which theEBITDA declines do not seem to stop. Furthermore the possible upside from a consolidationseems further away, since some recent comments from the CEO of majority shareholder FranceTelecom. The dividend yield is also under pressure with a declining net profit. In our view a weakFY outlook on 2013E still has to be digested.

09.11 uur: Johnson Matthey, concurrent van Umicore, rapporteerde zwakke kwartaalresultaten deze ochtend. De winst voor belastingen daalde in het voorbije kwartaal met 19 procent. Het aandeel verliest 1,2 procent. Umicore zakt in Brussel 0,4 procent.

Nieuws van #JohnsonMatthey valt nog mee: onderliggende winst voor bel. "maar" -19% en omzet -3% in 3Q. Toch interessant voor #Umicore— Tom Simonts (@TSimonts) 30 Jan 13

 

08.59 uur: De euro zet zijn opmars verder.

*EURO STRENGTHENS TO $1.35 FOR FIRST TIME SINCE DECEMBER 2011 (via lemasabachthani)— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 29 Jan 13

 

08.46 uur: De Nikkei-index steeg 2,3 procent tot boven 11.000 punten, het hoogste peil in bijna drie jaar tijd. De yen blijft verzwakken en dat stemt de Japanse exportbedrijven optimistisch. Canon voorspelt voor dit jaar een winstgroei van 14 procent. Nintendo verhoogde deze ochtend zijn winstprognoses van 6 miljard yen tot 14 miljard yen. Dat alles is natuurlijk niet enkel te wijten aan de verzwakte yen. Ook de situatie op de Chinese afzetmarkt verbetert na de moeilijke maanden volgend op het eilandendispuut tussen Japan en China.

08.41 uur: De Europese beurzen gaan een vlakke start tegemoet, geven de futures aan. De euro is voor het eerst sinds 2 december 2011 weer 1,35 dollar waard.

08.32 uur: Het is zeer de vraag of het aandeel zal reageren, maar Belgacom-topman Didier Bellens heeft dinsdag wel zwaar uitgehaald naar de Belgische politiek. Het beleid maakt volgens hem dat de telecomsector zich niet kan ontplooien, wat de hele economie in gevaar brengt.

08.25 uur: Galapagos krijgt 2,5 miljoen euro Vlaamse subisidie voor onderzoek naar IBD of 'inflammatory bowel disease', een chronische ontsteking van de darm.

08.23 uur: De jaarresultaten van Roche bleven nipt onder de verwachting, maar het Zwitserse farmaconcern onderstreept dat er dit jaar cijfers in stijgende lijn zitten aan te komen. Roche rekent daarbij op een goedkeuring voor een nieuw middel voor de behandeling van borstkanker. Het dividend wordt voor het 26ste jaar op rij opgetrokken.

08.14 uur: De Aziatische beurzen zijn in goede doen en stijgen tot hun hoogste peil in 17 maanden. In Tokio veert de Nikkei 2,3 procent op, mede door een terugval van de yen tegenover de voornaamste buitenlandse munten. De sterke resultaten van Amazon.com bieden beleggers steun. De omzet van de internetretailer schoot 22 procent hoger in het vierde kwartaal.

08.06 uur: Goedemorgen, beste lezers! Vandaag staan er heel wat macro-economische cijfers op de agenda, te beginnen met de Belgische inflatie. Die wordt om 11.15 uur gepubliceerd en verdient speciale aandacht, want voor het eerst worden de koopjes verrekend in de korf. In de namiddag, om 15 uur, weten we ook hoe de Belgische economie in het vierde kwartaal heeft gepresteerd.

Om 11 uur staan voorts het ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen in de eurozone op het programma. Later vandaag verschuift de aandacht richting VS, met een eerste indruk van de werkgelegenheid in januari via de ADP-cijfers (14.15 uur) en om 14.30 uur de bbp-cijfers. Vanavond, om 20.15 uur, volgt dan het rentebesluit van de Fed. Dat besluit zelf zal geen verrassingen inhouden, maar het is uitkijken naar de bijbehorende verklaring.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud