1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street dendert lager

Temidden een reeks waarschuwingen over de impact van het coronavirus was de handel nerveus: de Europese beurzen ruilden de winst bij de opening toch weer voor verlies. De Amerikaanse beurzen staan opnieuw diep in het rood.
 • En het bleef nog lang onrustig...

  We zijn er alweer voor vandaag. We sluiten af met de mededeling dat de rode vlag op strand Wall Street nog lang niet is vervangen door een groene. De Dow Jones dendert inmiddels 3,5 procent lager. Dat belooft weer wat voor morgen! Tot ziens!

  ©Ã‚© Johnny Buzzerio/CORBIS

 • Morgen: Balta

  Morgen zijn er onder andere jaarcijfers van de tapijtgroep Balta: lees hier de vooruitblik. Wij geven u ook nog even de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 06 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Fabrieksbestellingen januari, 08.00 uur

  Oostenrijk:

  OPEC en bondgenoten vergaderen

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid en werkloosheid februari, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Balta: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Elia: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

  Roularta: jaarresultaten 2019, 08.15 uur

  Frankrijk:

  EssilorLuxottica: jaarresultaten 2019

  Nederland:

  Accell: jaarresultaten 2019

 • Cofinimmo breidt uit in Brussel

  De vastgoedgroep Cofinimmo breidt uit in het Brussels Central Business District (CBD) door een bedrijf over te nemen dat eigenaar is van het kantoorgebouw Troon 100. Dat laat de onderneming weten in een persbericht. Het pand is voor bijna een derde verhuurd aan het Medisch Centrum Park Leopold middels een contract van 18 jaar. De waarde van het vastgoed voor de berekening van de prijs van de aandelen ligt op circa 40 miljoen euro. 

  Het pand ondergaat zware renovatiewerken om de kwaliteit en het comfort te bieden dat toekomstige gebruikers nodig hebben. Een deel van het werk is opgeleverd en de resterende werken worden in het tweede kwartaal van dit jaar opgeleverd. Het gebouw biedt een oppervlakte van meer dan 7.200 vierkante meter verdeeld over een gelijkvloers en zeven verdiepingen. Het ligt op wandelafstand van het treinstation Brussel Luxemburg, het metrostation Troon en verschillende bushaltes. 

  Bij volledige verhuring zal het brutohuurrendement boven de 4 procent liggen.

 • Belron helpt D'Ieteren aan topjaar

  De holding D’Ieteren kijkt terug op een uitstekend 2019. Het beursgenoteerde bedrijf boekte een gecombineerde aangepast resultaat van 300 miljoen euro, goed voor een winstjump van 40 procent.

  De goede cijfers waren grotendeels te danken aan de 'uitmuntende prestaties' van Belron. De autoglashersteller, bekend van het merk Carglass, zag zijn omzet 10 procent groeien, grotendeels in de VS. Het aangepaste operationeel resultaat ging maar liefst 85 procent omhoog tot 400 miljoen euro.

  Het geheim van Belron zijn de 'callibraties'. Aangezien autoruiten almaar meer sensoren en camera’s bevatten, moet het bedrijf die bij elke voorruitherstellingen opnieuw instellen. Belron voerde vorig jaar 875.000 callibraties uit, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder. De operatie is een goudmijn voor Belron. Voorlopig voert het bedrijf de callibraties nog altijd maar uit bij 11 procent van de herstelde auto’s. Dat aandeel moet dit jaar al tot 15 procent stijgen.

  Bij het kleine Moleskine staan de lichten daarentegen op rood. De omzet van de Italiaanse schriftjesmaker ging vorig jaar 6 procent omlaag, de operationele winst daalde 35 procent. 'Moleskine was een ontgoocheling in 2019’, erkende CEO Francis Deprez. ‘Het enige positieve punt is dat de vrije kasstroom er is verhoogd.'

  ©BELGAIMAGE

 • Topman Quest for Growth: 'We hebben vorige week bijgekocht'

  De Leuvense investeringsmaatschappij Quest for Growth heeft van de verkoopgolf vorige week gebruikgemaakt om beursgenoteerde aandelen bij te kopen. Dat zegt Yves Vaneerdewegh, al 15 jaar de chef van de portefeuille beursgenoteerde aandelen van de privak, in onze CEO Talks.

  Lees hier ons interview.

 • Resilux slikt winstdaling door opstart nieuwe fabrieken

  Geen nieuwe records bij het Oost-Vlaamse Resilux . De opstartkosten van twee nieuwe fabrieken en enkele commerciële tegenvallers in de VS leidden tot een winstdaling in 2019. 'Dit jaar is er weer groei.'

  Resilux verkocht vorig jaar ruim 7 procent meer preforms. Dat zijn plastic miniflesjes - in de vorm van proefbuizen - die bij de drankenbottelaars worden opgeblazen tot petflessen. Het bedrijf maakt niet alleen preforms voor water en frisdranken, maar ook voor wijn, vodka, bier, fruitsappen, ketchup, frituurolie, ruitenwisservloeistof...

  'Met dat groeicijfer zijn we tevreden, zeker als je weet dat de weersomstandigheden niet ideaal waren', zegt topman en oprichter Dirk De Cuyper. In de meeste landen was er groei, maar niet in de Verenigde Staten. 'Daar zijn we enkele klanten verloren. Daar hebben we van afgezien. Maar ik verwacht beterschap vanaf het tweede kwartaal.'

  Voor het hele artikel: hier klikken

 • De samenvatting van Wall Street...

  ... vindt u via deze link.

 • Bel20 onder water

  Ook in België werd de rode vlag gehesen. De Bel20 spoelde 1,5 procent lager aan op 3.545 punten. Op het droge bleven Ontex , UCB en Sofina . Solvay , ING en Barco dreven het meeste af.

 • Elizabeth Warren stapt uit de race om Witte Huis

  De Amerikaanse presidentskandidate Elizabeth Warren gooit de handdoek in de ring:

 • Vliegtuigaandelen in een luchtzak

  Vliegtuigmaatschappijen nemen een duik nadat de vliegtuiglobbygroep International Air Transport Association (IATA) zegt dat vliegtuigmaatschappijen wereldwijd dit jaar meer dan 100 miljard dollar aan omzet kunnen mislopen door de uitbraak van het coronavirus. 

  'De gebeurtenissen rond het coronavirus zijn bijna zonder precedent. In een kleine twee maanden zijn de vooruitzichten voor onze sector op veel plekken in de wereld dramatisch verslechterd', stelt CEO van IATA Alexandre de Juniac. 'Luchtvaartmaatschappijen doen hun best om overeind te blijven. Overheden moeten bij mogelijke stimuluspakketten kijken naar belastingverlichting en andere middelen om de luchtvaart te ondersteunen.'

  American Airlines zakt 8,4 procent, Delta Air Lines daalt 5,1 procent en United Airlines scheert 7,3 procent lager. 

  ©BELGAIMAGE

 • Carnival lijdt averij

  Het aandeel Carnival dondert met 8 procent lager, nadat de cruiseoperator vandaag meldt dat een tweede cruiseschip, de Grand Princess, in quarantaine is gezet.

  De quarantaine komt nadat een voormalig passagier van het schip is overleden aan het coronavirus. Dat is dan ook de eerste coronadode in California waar we het al eerder over hadden (zie post 15u42). De 71-jarige patiënt reisde in februari van San Francisco naar Mexico en stierf uiteindelijk aan de longziekte. Hij zou volgens de specialisten minimaal contact hebben gehad met andere mensen tussen het moment dat hij van de cruise kwam en het moment van ziekenhuisopname op 27 februari.

  Gezondheidsprofessionals in de VS zeggen dat er mogelijk ook andere cruisepassagiers aan het virus zijn blootgesteld en ze zijn nu bezig met de identificatie en opsporing van deze passagiers. Eerder was het schip de Diamond Princess in Japan onder quarantaine geplaatst voor twee weken, nadat er passagiers geïnfecteerd waren met het virus. Twee Japanse passagiers stierven toen als gevolg van het virus. 

  Ook andere cruisemaatschappijen leveren in: Royal Carribbean Cruises maakt 11,1 procent water en Norwegian Cruise Line spoelt 9 procent lager. 

  ©AFP

 • Rode vlag op Wall Street

  Het is weer rode vlag vandaag op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones dendert 2,8 procent lager en ook de andere graadmeters staan stevig in de min. Dat belooft weer wat vandaag!

  De angst voor het coronavirus houdt Wall Street in zijn greep nu het virus zich maar blijft verspreiden. De Amerikaanse staat Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen na een coronadode en 53 bevestigde besmettingen in de staat. Beleggers vrezen vooral voor het toenemende aantal quarantaines en reisrestricties dat landen invoeren om de verspreiding van het virus in te dammen. Dergelijke maatregelen kunnen de economie afknellen, omdat ze de aanvoerketens van bedrijven stevig in het honderd sturen en consumenten bij een quarantaine geen spullen kunnen kopen.

  De angst stuwt ook de vraag naar veilige havens. De rente op een tienjaars Amerikaanse staatsobligatie is weer onder de 1 procent gezakt.

 • Grootaandeelhouder stapt uit Alfen

  Alfen  krijgt op Amsterdam een stevige tik. Dat heeft een technische reden. Grootaandeelhouder Infestos heeft zijn belang teruggebracht van 18,7 naar 3,4 procent. De aandelen zijn tegen een korting verkocht aan grote beleggers. In november had Infestos nog 41 procent van het bedrijf in handen.

 • FSMA-insidertransacties: Italiaanse bestuurder koopt stevig pakket AB InBev

  De Italiaan Elio Leoni-Sceti heeft voor circa 2,5 miljoen euro aandelen AB InBev  gekocht. Hij betaalde ongeveer 53 euro per stuk, zowel persoonlijk als via zijn vehikel Elma Investments. Leoni-Sceti zetelt als onafhankelijke in de raad van bestuur. Hij was vroeger CEO van de diepvriesgigant Iglo.

 • Futures: Wall Street opent in de min

  Het is weer zover: de futures voorspellen een flink lagere opening van de beurzen in New York. De Dow , de S&P en de Nasdaq zouden alle 2,1 procent uitglijden.

 • Stevig verlies voor Kinepolis

  Een van de opvallende verliezers in Brussel is vandaag Kinepolis . De bioscoopgroep geeft bijna 8 procent prijs.

  Kinepolis piekte op 20 februari op 62 euro - een top die in november vorig jaar al eens was bereikt - na de publicatie van sterke jaarcijfers, maar is sindsdien al 27,5 procent weggezakt.

  Het aandeel werd vorige week meegesleurd door de verkoopgolf, maar er is meer aan de hand. Het coronavirus breidt zich uit in Europa. Dat kan mensen ertoe aanzetten bioscopen te mijden. In het slechtste geval kunnen overheden bijeenkomsten - zoals in een cinema - verbieden.

  Bovendien is besloten de internationale release van de nieuwe James Bond-film 'No Time to Die' uit te stellen tot eind november. Normaal zou de nieuwe Bond begin april worden vertoond. De verschuiving is een tegenvaller in een jaar dat al weinig blockbusters telt. 

 • Corona slaat overal toe

  Het verlies van de Europese beurzen bedraagt omstreeks 14.45 uur gemiddeld 2 procent. De verdere verspreiding van het coronavirus ontwricht op tal van plaatsen het economische leven. Enkele voorbeelden:

  -        De Verenigde Arabische Emiraten laten geen ferry’s uit Iran meer toe in hun havens nadat eerder diverse landen in het Midden-Oosten al hun luchtvaartverbindingen met Iran hadden stopgezet.

  -        In Londen heeft HSBC een deel van zijn personeel naar huis gestuurd nadat een werknemer positief had getest op corona.

  -        Het aandeel Soutwest Airlines zakt in de voorbeurshandel nadat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij waarschuwde dat een terugval van het aantal boekingen op de inkomsten van het eerste kwartaal zal wegen. De omzet per passagier per gevlogen mijl kan tot 2 procent dalen in vergelijking met een jaar eerder.

 • OPEC wil olieproductie met 1,5 miljoen vaten verminderen

  Het oliekartel OPEC stelt voor de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen om de olieprijs te ondersteunen. De organisatie rekent erop dat Rusland een deel van de knip voor zijn rekening neemt, maar het is voorlopig niet zeker of Moskou daartoe bereid is.

  De olieprijs is de jongste weken sterk gedaald omdat de snelle verspreiding van het coronavirus de vraag naar olie sterk heeft doen dalen. De olieprijs steeg lichtjes na de bekendmaking van de voorgestelde productieknip. De OPEC overlegt vrijdag met Rusland en andere bondgenoten om definitieve afspraken te maken.

 • Ook Degroof Petercam past koersdoel Sioen aan

  Met zijn brutobedrijfswinst (ebitda) bleef Sioen vorig jaar lichtjes onder de verwachting, maar de stevige margeverbetering in de tweede jaarhelft is positief, zegt Nathalie Debruyne, een analiste van Degroof Petercam.

  Ze denkt dat de (lagere) grondstoffenprijzen dit jaar zullen helpen, maar de omzetgroei zal waarschijnlijk met tegenwind kampen in het vervoersegment. Het duurt ook 2 tot 3 kwartalen vooraleer de lagere grondstoffenprijzen doorstromen naar het onderste lijntje van de resultatentabel.

  Ze verlaagt haar koersdoel van 26,2 euro naar 25,4 euro en blijft bij haar 'houden'-advies.

 • Degroof Petercam zet koersdoel Bpost op 8,50 euro

  Een kleine twee weken voordat Bpost zijn jaarresultaten voorlegt, komt analist Frank Claassen van Degroof Petercam met een vrij somber rapport.

  Hij wijst vooreerst op het risico dat de briefvolumes nog harder gaan dalen, nu banken, verzekeraars en nutsbedrijven nog meer aansturen op elektronische communicatie in plaats van op papier. Over de eerste negen maanden was er een daling van het briefvolume met 8,8 procent, brengt de analist in herinnering. Hij wijst erop dat elke bijkomende volumedaling met 1 procent Bpost 12 tot 15 miljoen euro bedrijfswinst kost.

  Het nieuwe distributiemodel (nog twee bestellingen per week voor non-prioritaire post) zal volgens Claassen tot een bijkomende volumedaling van 2 procent leiden, terwijl er dit jaar implementatiekosten zijn.

  De analist merkt ook op dat de boekwinst van 20 miljoen euro op de verkoop van Bposts hoofdkantoor in Brussel volgend jaar zal wegvallen en dat de lonen met 2 procent de hoogte in gaan.

  Het pakjesvervoer kent wel een tweecijferige groei in de Benelux, maar door de vereiste investeringen is er maar een beperkte impact op de winst. Bij de Amerikaanse dochter Radial mag de commerciële toestand dan wel verbeteren, het zal waarschijnlijk langer duren eer de financiële beterschap echt zichtbaar wordt.

  Claassen denkt dat Bpost zijn prognose voor 2019 (een genormaliseerde bedrijfswinst van meer dan 300 miljoen euro) wel zal halen, maar ziet risico's voor 2020. Hij verwacht een daling van het briefvolume met 10 procent (in plaats van 8%), waardoor zijn raming voor de bedrijfswinst zakt van 305 naar 275 miljoen euro.

  Hij verlaagt zijn koersdoel van 10 naar 8,50 euro en laat zijn 'houden'-advies onveranderd.

 • Airbus gaat mogelijk productie A330neo verlagen

  De Maleisische luchtvaartmaatschappij AirAsia X, een van de grootste buitenlandse spelers in China, kondigde vorige maand aan dat ze de levering van 76 A330neo’s die ze bij Airbus heeft besteld zou vertragen. AirAsia X is de grootste klant van het zuinige breedromptoestel.

  Als reactie overweegt Airbus  de productie van de A330neo te verminderen, vernam de nieuwsdienst Bloomberg. Airbus wou geen commentaar geven.

  De luchtvaart is een van de zwaarst getroffen sectoren door het coronavirus. In China, waar de epidemie begon, wordt 80 procent minder gevlogen. Ook elders in de wereld is er een forse terugval van het aantal vliegtuigpassagiers. Voor luchtvaartmaatschappijen is het pompen of verzuipen. De Britse regionale maatschappij Flybe kondigde vanmorgen aan de boeken neer te leggen. De maatschappijen proberen onder meer de levering van bestelde vliegtuigen uit te stellen. Wat dan weer de vliegtuigconstructeurs raakt.

  ‘Er is geen enkel vliegtuigprogramma dat de impact van Covid-19 niet zal voelen’, schrijft het beurshuis Jefferies in een rapport. Vooral de A330 is kwetsbaar, omdat de 30 toproutes van het breedromptoestel in Azië liggen.

 • Europa weer stevig in het rood

  De openingswinsten in Europa zijn helemaal verdwenen. Meer nog, de Europese beurzen noteren bijna anderhalf procent in het rood. Zo komt een einde aan een rally die drie dagen duurde en was ingegeven door acties en beloftes van centrale banken om de economie te ondersteunen om de gevolgen van het coronavirus te lenigen.

  De daling is ook ingegeven door de Amerikaanse futures, die dieprood kleuren. Het aantal besmettingen neemt eveneens in de Verenigde Staten toe. Meer en meer wordt duidelijk dat het coronavirus in tal van sectoren zware schade aanricht. Het ene bedrijf na het andere waarschuwt voor de soms hevige impact.

  In Brussel verliest de Bel20 rond 11.25 uur 1,3 procent. Op Ontex na - dat nog nageniet van de verbeterende jaarresultaten die woensdag werden gepresenteerd - kleurde de hele korf rood. De zwaarste verliezen zijn voor Barco , Solvay en ING .

 • KBCS zet VGP op favorietenlijst

  KBC Securities past zijn Dynamic Top Pick List aan. De financiëledienstengroep ING verdwijnt uit de lijst, de ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP en ASMI , de maker van apparatuur om chipwafers te maken, worden erin opgenomen.

  Andere favorieten van het beurshuis zijn: AB InBev, Ahold Delhaize, Argenx, Basic-Fit, D’Ieteren, Orange Belgium, UCB, WDP, Agfa, Flow Traders, Fugro, Recticel en Sipef.

 • KBCS trekt advies Sioen op

  De jaarresultaten die Sioen woensdagavond bekendmaakte waren in lijn met de ramingen van KBC Securities. De bedrijfswinst kwam echter 11 procent lager uit dan de consensusverwachting (volgens Bloomberg) en de nettowinst schoot 6 procent te kort.

  De brutomarge kende wel een positieve evolutie en verbeterde met 230 basispunten in de tweede jaarhelft, de eerste stijging in bijna vier jaar, merkt analist Ruben Devos op. De grotere prijszettingskracht en de neerwaartse trend van de olieprijs moeten verdere margeverbeteringen in 2020 toelaten, meent hij. ‘Als de andere zaken gelijk blijven, ramen we dat elke procentpunt stijging van de brutomarge zich vertaalt in 10 tot 15 procent nettowinstgroei.’

  Devos gaat zijn winstprognoses wel met 5 procent verlagen, deels wegens het coronavirus en de flauwe vooruitzichten voor de vervoersmarkt. Hij laat zijn koersdoel zakken van 27,50 naar 25 euro.

  Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aandeel Sioen al met 17 procent teruggevallen, wat 7 procentpunten slechter is dan de MSCI Europe Industrials Index. Bovendien noteert Sioen met een korting van 25 procent tegenover zijn sectorgenoten. Beide cijfers lijken de analist niet gerechtvaardigd. Hij trekt dan ook zijn advies op van ‘houden’ naar ‘bijkopen’.

 • Kepler over Biocartis: 'Duidelijk ontgoochelend'

  Biocartis  noteert 3 procent hoger op 5,28 euro. Een koersherstel dat we moeten afzetten tegen wat voorafging: vorige week zakte het aandeel in de algemene verkoopgolf naar een diepterecord, bijna 60 procent onder de intekenprijs van vijf jaar geleden. Kepler Cheuvreux is niet onder de indruk van de prognose voor 2020 die de specialist in zaklabo's voor snelle kankerdiagnose vrijgaf: 'De beloofde groei van 30 procent is ontgoochelend en een stuk lager dan de 38 procent groei over de tweede jaarhelft van 2019', merkt het beurshuis op. 'Wegens de eerdere ontgoochelingen lijkt ons omzichtigheid geboden.'

 • ... nu het coronawaarschuwingen regent

  Een overzicht van de waarschuwingen leest u hier

 • Europese beurzen ruilen winst voor verlies ...

  Na de bemoedigende start duiken de Europese beurzen weer in het rood. De Bel20  zakt 0,4 procent, de Euro Stoxx50  gaat 0,8 procent in het rood. 

 • Euronav op laagste peil in zes maanden

  Het aandeel Euronav verliest meer dan 3 procent op Euronext Brussel en duikt onder 8 euro. Het is van eind september geleden dat de tankerrederij zo laag noteerde.

  Tankeroperatoren beleven moeilijke tijden. Met de lente in aantocht neemt de vraag naar tankercapaciteit af omdat het stilaan beter weer wordt op het noordelijk halfrond. Daarnaast speelt ook het coronavirus de tankersector parten. De Chinese vraag naar olie is sterk gedaald door de tijdelijk gekrompen economische activiteit. Dat zet druk op de vrachttarieven voor supertankers.

  De kans bestaat bovendien dat de OPEC en haar bondgenoten de productie sterk zullen verlagen om de olieprijs op te krikken. Al is er daarover nog geen akkoord. Saoedi-Arabië zou de productie van de OPEC+ met 1,5 miljoen vaten per dag willen reduceren, maar Rusland spartelt tegen. De OPEC-landen komen vandaag samen in Wenen. Sinds begin dit jaar is de olieprijs met ruim 20 procent gedaald.

  Volgens KBC Securities is Euronav - samen met Aedifica - een serieuze kanshebber om na 20 maart te worden opgenomen in de Bel20.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met een winst van 0,5 procent. 

  De baggeraar Boskalis  wint 9 procent na beter dan verwachte jaarcijfers (post 8u51).

  JC Decaux verliest 5,6 procent na een omzetalarm (post 8u49). 

  In Londen verliest de tv-zender ITV  6 procent na zwakke advertentiecijfers in maart en april (vooral van reisbureaus wegens corona).

  De bandengroep Continental  verliest 5 procent na zwakker dan verwachte prognoses voor 2020. 

  Henkel  verliest 1,5 procent na kwartaalcijfers.

  Norwegian Air tuimelt 3,6 procent na het opblazen van de jaarprognoses. 

  Merck  wint 2,5 procent na puike kwartaalcijfers. 

  Hugo Boss  wint 2,7 procent ondanks het corona-alarm (post 8u07).

 • Bel20 start superieur

  De Bel20  opent met een winst van 1 procent wat exact dubbel zoveel als de Euro Stoxx 50 (+0,5%). 

  Biocartis  wint 5 procent na de jaarcijfers.

  Sioen  twijfelt tussen winst en verlies na de bekendmaking van een winstdaling

  Ontex  wint opnieuw 5 procent nadat Goldman Sachs zijn verkoopadvies heeft ingeslikt (post 8u44). 

  Kinepolis  verliest 0,9 procent. De première van de nieuwe James Bond-film is uitgesteld tot november door het coronavirus. 

 • Boskalis klopt eigen prognose

  Boskalis  sluit 2019 af met een brutobedrijfswinst (ebitda) van 376 miljoen euro. De Nederlandse baggeraar had een stabiel resultaat tegenover 2018 (354 miljoen euro) vooropgesteld. Het cijfer is dus licht beter dan verwacht. 

  Het orderboekje tikte aan met 10 procent tot 4,72 miljard euro, een record. 

  Na een moeilijk eerste helft van 2019 zijn we het jaar positief en schuldenvrij afgesloten. 2020 ziet er beter uit dan de start van 2019.
  Peter Berdowski
  CEO Boskalis

 • JCDecaux verwacht 10 procent minder omzet in eerste kwartaal

  De Franse reclamegigant JCDecaux heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 265,5 miljoen euro (+34,6%) op een omzet van 3,5 miljard euro. Volgens het bedrijf zijn dat de beste resultaten sinds de beursgang in 2001.

  Het lopende jaar wordt door het coronavirus een stuk moeilijker. JCDecaux verwacht dat de omzet bij constante bedrijfsomvang en wisselkoersen in het eerste kwartaal met 10 procent zal dalen. De oorzaak is de sterke activiteitsdaling in China. De bedrijfswinst zal lager uitkomen ondanks maatregelen om de kostenstructuur aan te passen. JCDecaux wist van zijn verhuurders van advertentieruimte (in bushokjes, metrostations of op reclamepanelen in het straatbeeld) lagere prijzen te bekomen.

  ‘Er is minder volk in de metro’s van Peking of Sjanghai: 1 miljoen in plaats van 14 miljoen in normale tijden. Om onze klanten tegemoet te komen hebben we commerciële gestes gedaan, tariefaanpassingen. Er zal herstel komen, maar de vraag is wanneer’, zei cotopman Jean-Charles Decaux op de Franse zakennieuwszender BFM Business.

  De reclameactiviteit in de regio Azië/Stille Oceaan had het in de tweede jaarhelft van 2019 al moeilijk door de protestacties in Hongkong en de economische vertraging in Australië.

 • Goldman Sachs krikt advies op voor Ontex

  Analist John Ennis van Goldman Sachs verhoogt het advies voor Ontex  van 'verkopen' tot 'houden'. Het koersdoel stijgt van 14,90 euro naar 15,60 euro. 

  De adviesverhoging volgt op de positieve vooruitzichten van Ontex voor 2020.

 • Zevende verliesjaar op rij voor Banimmo

  Even in herinnering brengen dat Banimmo  gisteravond voor het zevende jaar op rij een nettoverlies bekendmaakte. De vastgoedontwikkelaar beraadt zich over zijn 'strategie en positionering'.

 • Materialise gaat onder de lat

  De Leuvense 3D printspecialist Materialise  is gisteren op Nasdaq 4,2 procent lager afgesloten. Beleggers konden de jaarcijfers van de groep niet smaken. De omzet dikte in 2019 aan met 6,5 procent tot 196,7 miljoen euro. De nettowinst zakte tot 1,7 miljoen euro, tegenover 3 miljoen euro over 2018. Analisten hadden betere cijfers verwacht. Ook Materialise waarschuwt voor de impact van het coronavirus. 

 • Chinese beurs sluit af op hoogste peil in twee jaar

  De CSI300-index, de beursgraadmeter voor de beurzen van Sjanghai en Shenzhen, is zopas 2,2 procent hoger afgesloten op 4.206 punten. Dat is het hoogste peil in twee jaar. De beleggers trekken zich op aan het wereldwijde rondje (verwachte) renteverlagingen in een reactie op het coronavirus. In China is er een bijkomende budgettaire stimulus. Door dit laatste zijn onder meer de infrastructuuraandelen populair op de Chinese beurzen.

 • Hugo Boss ziet 'significante impact' coronavirus

  De Duitse kledingketen Hugo Boss  waarschuwt dat het coronavirus een 'significante impact' zal hebben op de omzet in Azië. Daardoor kan de winst dit jaar lager uitkomen dan de consensusprognoses.

  Hugo Boss gaat nu uit van een operationele winst dit jaar tussen 320 en 350 miljoen euro. Analisten hielden rekening met 348 miljoen euro.

  In zijn transformatieplan speelde Azië een grote rol. Het continent moest jaarlijks een omzetgroei van minstens 10 procent tot 2022 garanderen.

  In 2019 lag de totale omzetgroei van Hugo Boss op 2 procent, de helft minder dan de langetermijndoelstelling.

  Meer dan de helft van onze 150 verkooppunten in China, Hongkong en Macau zijn gesloten sinds midden januari. De andere verkooppunten zijn beperkt open en zien het bezoek fors terugvallen.
  Mark Langer
  CEO van Hugo Boss

 • Fondsensector ongerust over impact coronavirus

  Gisteren woonden we de Trends Investment Summit bij, een van de grootste fondsenevents in ons land. De stevige impact van het coronavirus op de beurzen leidt tot ongerustheid onder de klanten van de fondsenhuizen.

 • D-Day voor OPEC

  Vandaag buigt het OPEC-oliekartel zich in Wenen over de productiequota. Gisteren was er al een overleg van de OPEC+, zeg maar tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Saoedi-Arabië zou voorstander zijn van een productieknip van 1,5 miljoen vaten per dag om de olieprijs te stutten. Het coronavirus vertraagt de economische groei en de vraag naar olie. Rusland zou zich echter verzetten tegen een productieknip.

 • Biocartis ziet 'matige impact' coronavirus

  Biocartis , de specialist in snelle medische diagnose, waarschuwt in zijn vooruitzichten voor 2020 voor een 'matige' impact van het coronavirus. Rond april zou de situatie stabiliseren. Mede daardoor lijkt de outlook aan de omzichtige kant.

  Het bedrijf verwacht 300 à 350 nieuwe Idylla-zaklabo's te installeren. Het middenpunt van die vork is lager dan de 337 stuks over 2019, wat het geïnstalleerde ecosysteem op 1.310 stuks bracht. Een snelle uitbouw van dat ecosysteem is cruciaal om via de recurrente verkoop van 'cartouches' voor die labo's rendabel te worden. Zo'n cartouches is een soort plastic cassette met bloed of weefsel die in het zaklabo wordt gestopt.

  Die snelle uitbouw is vooralsnog niet geval: voor 2020 voorspelt CEO Herman Verrelst 30 procent meer cartouches te verkopen, 228.000 stuks. Die groeivoet is iets lager dan die van 32 procent over boekjaar 2019.

  Hoe belangrijk het is een turbo op de verkoop te zetten, leren de cijfers over 2019: tegenover 37,7 miljoen inkomsten stonden 93,3 miljoen kosten. Resultaat: een operationeel verlies van 55,6 miljoen euro. Biocartis beschikt wel over een stevige cashbuffer van 179 miljoen euro, dankzij de uitgifte van zowel converteerbare obligaties als nieuwe aandelen in het voorjaar van 2019. 

  De diagnosespecialist heeft er een beroerd beursjaar 2019 op zitten: hij moest vorig najaar opbiechten dat de grote commerciële inspanningen om op de Amerikaanse markt door te breken, vooralsnog niet renderen. Integendeel: Biocartis halveerde de groeiprognose voor de verkoop van cartouches. Sindsdien noteert het aandeel rond een dieptepunt (zie grafiek), meer dan de helft onder de intekenprijs van vijf jaar geleden. 

  Verrelst probeert beleggers te sussen met de boodschap dat de problemen tijdelijk in plaats van structureel zijn, maar dat kan voorlopig de koersval niet stuiten. Beleggers tobben vooral over het feit dat Biocartis de samenwerking met zijn Amerikaanse partner plots heeft stopgezet en dus alleen met een klein eigen verkoopteam die complexe markt met heel veel spelers moet bewerken. Ook de plots exit, in januari, van de gerespecteerde CFO deed bij analisten de wenkbrauwen fronsen

 • Barclays bergt verkoopadvies voor KBC op

  De Barclays-analist Omar Fall krikt het advies voor KBC  op van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel stijgt van 56,2 euro naar 59 euro.

  Van de 26 analisten die KBC opvolgen is er nog maar één met een verkoopadvies (Santander). 15 zeggen 'kopen', 10 'houden'.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 stevent af op een winst van 1 procent, leert de huidige stand van de futures.

 • Sioen: lagere winst, hoger dividend

  Gisteren nabeurs maakte Sioen  een stabiele omzet (+0,3%) bekend, met dank aan de divisie 'beschermende kleding' (+8%). De divisie coatings (onder meer dekzeilen voor vrachtwagens) zag de omzet met 2 procent zakken.

  De bedrijfswinst (ebit) viel met 17 procent terug door de hogere arbeids- en grondstoffenkosten.

  De nettowinst komt uit op 1,39 euro per aandeel, een daling van 18 procent. Sioen keert 0,65 euro bruto uit als dividend, een stijging met 4,8 procent.

 • ... en Biocartis voorbeurs

  De specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose heeft er op de beurs  al een bewogen rit opzitten. Eerst ging het aandeel hoger nadat Biocartis meldde de neerwaarts bijgestelde prognose ingelost te hebben, daarna volgde een forse terugval na de plotse exit van de financieel directeur. 

 • Op de agenda: D'Ieteren nabeurs ...

  ... u leest er hier meer over. Het aandeel  van de holding boven Carglass boekte op de beurs in 2019 een wonderjaar, met dank aan het magische letterwoord ADAS

 • Wall Street geeft signaal voor stevige remonte

  Goedemorgen! De beurzen zetten hun betere jojo voort. Wall Street  vertaalde woensdag berichten over een stimulusplan van de Amerikaanse overheid en de opmars van Democratisch presidentskandidaat Joe Biden - meer 'Wall Street friendly' dan grote rivaal Bernie Sanders - in een stevige klim

  De Aziatische beurzen zetten die rally voort. In Japan is er zo'n 1 procent winst, de Chinese beurzen trekken 2 procent hoger. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud