1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street dicht op maandag

Nu in Europa de slotbel heeft geluid valt er even niets te beleven op de wereldbeurzen. Dé Brusselse uitblinker is een aandeel dat nu al met voorsprong de beste prestatie van alle Bel20'ers neerzet in 2019: Argenx.
 • Tot morgen

  Nu de Europese beurzen gesloten zijn valt er nog weinig te beleven: Wall Street ligt stil om de eerste presidenten van het land te herdenken.

  Morgen wordt het weer iets drukker, om in crescendo te gaan richting donderdag en vrijdag.


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland: Beleggersvertrouwen (ZEW) februari, 11 uur
  BEDRIJVEN

  Frankrijk: Danone: jaarresultaten 2018, 7.30 uur
  Nederland: Kendrion: jaarresultaten 2018, 7.30 uur
  Verenigd Koninkrijk: HSBC Holdings: resultaten vierde kwartaal 

  Verenigde Staten:
  - OneSpan: resultaten vierde kwartaal en 2018, 22 uur
  - Walmart: resultaten vierde kwartaal 2018/2019, 13 uur

 • Bel20: +0,7%

 • Praet: 'Hint over rente kan veranderen als vooruitzichten verslechteren'

  'Indien de economische groei in de eurozone nog sterker vertraagt, kunnen we onze communicatie (forward guidance) over de rente veranderen en aanvullende maatregelen nemen.' Dat zegt Peter Praet, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met Börsen-Zeitung.

  De ECB belooft dat ze de rente minstens tot het einde van de zomer handhaaft op het huidige, historisch lage niveau. Ze zou die belofte over stabiele rente kunnen verlengen tot eind 2019 of nog langer. Praet wilde niet zeggen of de communicatie al op 7 maart zal veranderen.

  Praet zei ook dat de ECB op 7 maart zal bespreken of extra goedkope langlopende leningen voor de banken wenselijk zijn. ECB-bestuurder Benoit Coeuré zei vrijdag al dat die maatregel wordt besproken.

 • Koersexplosie voor TF1

  De koers van het media-aandeel TF1  stijgt ruim 15 procent op de beurs van Parijs in de nasleep van de jaarresultaten vrijdagmorgen. Vrijdag won het aandeel al 5,5 procent dankzij de jaarcijfers, en sindsdien verhogen analisten hun prognoses.

  De analisten van Oddo BHF wijzen erop dat het management van de groep tijdens de conference call positief was over januari. 'De reclametrend was goed.' Oddo BHF voorspelt een groei van 1,5 procent in 2019.

  De analisten van Barclays zeggen dat de prestaties van TF1 in 2018 "ruim boven alle verwachtingen" waren en dat het eerste kwartaal goed van start ging.

 • Stel nu al uw vraag aan John Porter

  Donderdag is Telenet-CEO John Porter te gast op de redactie van De Tijd voor de CEO Talks. U kan hier al een vraag achterlaten. 

 • Geen futures vandaag

  ©AFP

  Normaal geven we u rond 15u de stand van de Amerikaanse futures mee, in afwachting van de openingsbel op Wall Street. Daar blijven de beurzen vandaag gesloten, dus houden we deze namiddag de blik gericht op de Europese koersenborden.

 • Banken nemen Bel20 op sleeptouw

  Net als vrijdag komt de klim van de Bel20  grotendeels op het conto van de banken KBC  en ING , die zo'n kwart van de Brusselse beursbarometer vertegenwoordigen. 

  Banken zijn door hun grote gewicht op de Europese beurzen een cruciale sector om de aandelenmarkten op het oude continent na vier jaar surplace weer in beweging te krijgen. Dat is echter moeilijk zolang de Europese Centrale Bank zijn nulrentebeleid handhaaft, waarschijnlijk tot diep in 2020. Dat beleid weegt op de rendabiliteit van het kernmetier van de bank, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren.

  Aan die lage lange rente kan en wil de ECB voorlopig weinig doen, om de kredietverlening niet in gevaar te brengen. Maar Frankfurt kan wel de marge proberen op peil te houden, door de financieringskosten van banken zo laag mogelijk te houden. Vrijdag suggereerde ECB-directeur Benoit Coeuré dat de ECB een handje kan helpen door weer ultragoedkope langlopende kredieten - in het jargon TLTRO's - aan banken toe te kennen.

 • Het overzicht van de Brusselse beursspiegel ...

  ... leest u via deze link

 • Balta-rivaal Victoria onderuit op Londense beurs

  Op de Londense beurs tuimelt tapijtproducent Victoria  13 procent naar 374 pence. De groep, met de Belgische tapijtveteraan Philippe Hamers - ex-Balta - als CEO, liet voorbeurs in een mededeling weten dat ze haar strategie voortzet om marktaandeel te winnen, ook al 'maakt die aanpak enkele aandeelhouders nerveus'. 

  Die strategie komt echter 'op korte termijn' met een prijskaartje, via de introductie van producten met lagere winstmarges. Bovendien rekent Victoria - ook weer om marktaandeel te vrijwaren - duurdere grondstoffen niet door, met logischerwijs extra druk op de marges tot gevolg. Vooral de Britse markt - jarenlang groot afnemer van voltapijt - blijft extreem moeilijk met verkopen die op jaarbasis zo'n 6 à 8 procent krimpen. 

  Voor het boekjaar tot 31 maart rekent Hamers nu op 95 à 97 miljoen pond brutobedrijfswinst (ebitda), zo'n 8 à 10 procent onder de eerdere prognose.

  Balta  blijft in Brussel onbewogen bij het jongste alarm van de rivaal. Het aandeel stabiliseert op 3,205 euro. Dat is niet ver van het diepterecord (3,11 euro) en drie kwart onder de intekenprijs van juni 2017 (13,25 euro). 

 • Wall Street houdt de deuren dicht vandaag

  Zoals elke derde maandag van februari, is er vandaag geen handel op Wall Street. De Amerikanen vieren Presidents' Day, ook gekend als Washington's Birthday. De eerste president van de VS, George Washington, werd op 22 februari 1732 geboren. 

 • Japanse bedrijven kopen recordaantal eigen aandelen

  Japanse ondernemingen hebben sinds de start van het begrotingsjaar, op 1 april, al voor 6.500 miljard yen (52 miljard euro) eigen aandelen ingekocht. De jongste weken hebben onder meer Softbank, Sony en Itochu dat gedaan.  Beleggers klagen al lang dat Japanse ondernemingen teveel cash hebben en die cash moeten investeren of uitkeren aan de aandeelhouders.

 • Bundesbank verwacht zwakke groei tot de zomer

  De groei van de Duitse economie zal wellicht ten minste het hele eerste halfjaar laag blijven, zegt de Duitse centrale bank in haar maandrapport. De verslechtering van de vooruitzichten zal wellicht de bedrijfsinvesteringen afremmen en de fabrieksbestellingen buiten de autosector wijzen niet op een versnelling van de groei.

  Maar de Bundesbank maakt zich voorlopig geen grote zorgen. 'Er zijn geen aanwijzingen dat de vertraging de voorbode is van een neergang.' De centrale bank merkt op dat de problemen van de autosector verminderen. Bovendien is de arbeidsmarkt solide en zal de sterke stijging van de lonen de private consumptie stimuleren.

 • KBCS verhoogt koersdoel Retail Estates

  Ook KBC Securities is vol lof over de resultaten van Retail Estates. Analisten Jan Opdecam en Alexander Makar trekken hun koersdoel met een halve euro op tot 83 euro, en herhalen hun koopadvies.

  'Retail Estates blijft zijn kwaliteiten en beloftes als nichespeler in baanwinkels inlossen. De groep breidt haar portefeuille sterker uit dan verwacht, wat tegenoper de huidige koers ruimte laat voor opwaarts potenteel', stellen de analisten. Tot het boekjaar 2020-2021 voorspellen ze zowel een winst- als dividendgroei van 10 procent. Voor dit boekjaar wil Retail Estates het dividend bijna een vijfde optrekken.

 • Olieprijs op hoogste peil in drie maanden

  De prijs van Brentolie is maandag even gestegen naar 66,83 dollar per vat, het hoogste niveau sinds november. Handelaars verwijzen naar optimisme over de handelsonderhandelingen tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump noemde de gesprekken met China 'erg productief'. Een handelsakkoord tussen beide landen zou de groei van de wereldeconomie en de vraag naar olie opkrikken.

  Ook problemen bij het grootste Saoedische offshore olieveld ondersteunen de olieprijs. Een beschadigde stroomkabel heeft de productie van het olieveld Safaniyah doen dalen.

 • Nyrstar trekt spurtje van 40 procent

  De topper van de Brusselse beurs is de zinkgroep Nyrstar . Het speculatieve  centjesaandeel spurt 40 procent hoger naar 0,482 euro. Het handelsvolume ligt met 1,3 miljoen stuks zowat twee derde hoger dan eind vorige week. De omzet van 650.000 euro is vergelijkbaar met veel grotere aandelen zoals Bekaert en Melexis deze morgen. Ook de obligaties van Nyrstar winnen terrein, met winsten van bijna 10 procent.

  Specifiek bedrijfsnieuws over de noodlijdende zinkspecialist is er niet. De zinkprijs trekt de laatste dagen wel weer wat aan dankzij de hoop op een gunstige uitkomst van de handelsgesprekken tussen de VS en China.

  Waarnemers wijzen er ook dat misschien een partij die short zit een deeltje van zijn winst binnenrijft. Om hun positie af te sluiten, moeten shorters de geleende aandelen die ze verkocht hebben weer terugkopen. Bij een illiquide centjesaandeel als Nyrstar kan dat meteen grote koersschommelingen veroorzaken.

  Nyrstar is zelfs met de klim van vandaag amper 53 miljoen euro waard op de beurs. Dat is vergelijkbaar met notoire illiquide microcaps zoals de vastgoedgroep Accentis of de fotospecialist Smartphoto. Met zo'n kleine beurswaarde kunnen ook orders door particuliere beleggers de koers fors doen bewegen. Grote institutionelen zijn wegens de kleine beurswaarde niet meer geïnteresseerd in Nyrstar.

 • Vers dieptepunt voor Sequana Medical

  Aan de martelgang van Sequana Medical  komt maar geen eind: het biotechbedrijfje zakt nog eens 6,5 procent naar 6,30 euro, een dieptepunt en intussen een kwart onder de intekenprijs van exact een week geleden (8,50 euro). 

 • Zaak-Wirecard: 'Duits gerecht start onderzoek tegen FT-journalist'

  Duitsland lijkt een carré te vormen rond de door Financial Times (FT) van fraude beschuldigde fintechspeler Wirecard . Eerst verbood de beurswaakhond BaFin nieuwe shortposities in Wirecard, nu schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de openbaar aanklager in München - de thuisbasis van Wirecard - een onderzoek start tegen een journalist van FT. 

 • Credit Suisse knipt Ontex bij

  In een - zeer tijdige - vooruitblik op de jaarresultaten van 8 maart knipt Credit Suisse het koersdoel van Ontex  bij van 21,6 naar 21 euro, het advies blijft een lauw 'neutraal'. Het beurshuis denkt dat de organische omzetgroei over heel 2018 versneld is tot 1,5 procent, van 0,5 procent na negen maanden. Dit onder meer dankzij een gemakkelijke vergelijkingsbasis, gelet op het heel zwakke vierde kwartaal van 2017 in Brazilië. 

  De winstmarges, daarentegen, is een ander verhaal. Die zit Credit Suisse door de hoge grondstoffenprijzen en de verliezen in Brazilië over 2018 met 1,1 procentpunt zakken tot 10,3 procent. Wat voor het vierde kwartaal slechts 10 procent marge impliceert, stippen de analisten aan. 

  Ze zeggen vooral uit te kijken naar de 'strategische denkoefening' die het management beloofde nadat hij het bod van het Franse PAI vorige zomer afsloeg. 

 • Stern verkoopt leasedochter

  Op de beurs van Amsterdam is Stern  een uitblinker met een winst van ruim 3 procent. Het autobedrijf onderhandelt met ALD, de leasingdochter van Société Générale, over een verkoop van de leasedochter SternLease. SternLease beheert een fleet van 12.500 wagens die verhuurd zijn aan kmo's en particulieren. Beleggers hopen dat Stern het geld zal gebruiken om de beleggers te verwennen via een hoger dividend, een kapitaalvermindering of de inkoop van eigen aandelen. 'Een groot deel van de waarde van Stern ligt in de leaseactiviteit', zegt NIBC-analist Edwin de Jong. NIBC hanteert een koopadvies en een koersdoel van 27 euro, of een opwaarts potentieel van bijna 60 procent.

 • Retail Estates keert groter deel winst uit

  Nog even terugkoppelen naar het kwartaalrapport van Retail Estates  (zie post van 8u56).

  ING-analisten Pieter Runneboom en Jaap Kuin stippen aan dat de specialist in winkelvastgoed voor het fors hogere beloofde dividend een groter deel van zijn winst zal uitkeren. Dat zal nu 80 procent zijn. Nog steeds vrij bescheiden vergeleken met andere vastgoedgroepen, maar een hoger percentage dan vroeger. Het beurshuis handhaaft het adives op 'houden', bij een intussen bereikt koersdoel van 77 euro. 

  Ter vergelijking: over boekjaar tot 31 maart 2018 beliep het brutodividend met 3,60 euro per aandeel 70 procent van de courante winst per aandeel van 5,13 euro. In het boekjaar tot 31 maart 2017 was het dividend (3,30 euro) drie kwart van de winst per aandeel (4,34 euro). 

  Het aandeel Retail Estates koerst 1,6 procent hoger naar 77,90 euro. 

 • Een blik op de nieuwjaarsrally ...

  ... met dank aan Bloomberg. Zes van de zeven beursweken in 2019 leverden tot nog toe winst op. 

 • Leiband voor shorters helpt Wirecard aan herstel

  Nu de waakhond de shorters muilkorft, is er even herstel voor Wirecard . De Duitse fintechspeler herstelt in Frankfurt 8 procent naar 107,65 euro. 

 • Argenx zet record nog maar eens scherper

  Het gaat hard met Argenx . De Gentse biotechspeler trekt opnieuw 4,5 procent hoger naar 111,40, een vers record en een winst van 30 procent sinds nieuwjaar. Vorige week was CEO Tim Van Hauwermeiren te gast op een conferentie van beurshuis Cowen in Boston, een belangrijk financieel centrum in de Verenigde Staten, en dat lijkt de interesse bij beleggers nog wat meer aangescherpt te hebben. 

  Het aandeel zit in de lift sinds de deal met het Californische Halozyme. De deal onderstreepte dat Argenx niet aarzelt om zijn berg cash aan te wenden om via de inkoop van extra onderzoek en technologie de productenpijplijn extra te stofferen.

  Eerder sloot Argenx ook een monsterdeal rond kankeronderzoek met Johnson & Johnson. Samen met die deal kondigde J&J ook aan in het kapitaal te stappen tegen 100 euro per aandeel. Dat was toen een premie van 16 procent op de beurskoers en nu een korting van 10 procent. Wat meteen mooi illustreert hoe hard het gaat. 

 • Europese beurzen starten met de handrem op

  Zoals verwacht zetten de Europese beurzen na het spurtje van vrijdagnamiddag even de handrem op. De Bel20  koerst 0,2 procent hoger op 3.573 punten, de Euro Stoxx50  noteert een fractie lager. 

 • Sterke winstgroei bij Retail Estates

  De overname van een pak Nederlandse winkels in december 2017 zet een turbo op de resultaten van Retail Estates , leerden vrijdagavond de resultaten over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar tot 31 maart. 

  Beurshuis Kepler Cheuvreux zegt onder de indruk te zijn van de dividendprognose, die met 12 procent stijgt van 3,80 naar 4,25 euro bruto per aandeel. Goed voor 5,5 procent rendement en 18 procent meer dan wat over het vorige boekjaar naar de aandeelhouders vloeide. Bovendien is ook voor volgend boekjaar groei verzekert, met een stilaan klassieke 'shoppingtrip' in december. Dit keer sloot Retail Estates in België voor meer dan 100 miljoen deals af, die verse huurinkomsten moeten opleveren. 

 • Stilte voor de resultatenstorm in Brussel

  Traditiegetrouw start de beursweek eerder kabbelend. Maar later deze week komt de stroom jaarresultaten in Brussel op dreef. Een overzicht

 • Vlakke start voor Europese beurzen

  Na de stevige klim van eind vorige week lijken de Europese beurzen toe aan een rustpauze, nu Wall Street gesloten is voor President's Day. De belangrijkste futures wijzen op een vlakke tot licht hogere opening voor Bel20  en Euro Stoxx50 .

 • Kiadis plant gifpil tegen overnames

  Kiadis Pharma , de specialist in stamceltherapie, wapent zich tegen een potentiële overname. Of beter: wil zich wapen. Het Nederlandse bedrijf roept voor 29 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen.

  -30%
  Beurscarrière in mineur
  Kiadis noteert door een continuë zoektocht naar cash intussen bijna een derde onder de intekenprijs van 3,5 jaar geleden

  Voornaamste agendapunt lijkt nummer 5: een toevoeging aan de statuten die de uitgifte van bevoorrechte aandelen toelaat. Die moeten het mogelijk maken dat als er een overname dreigt, de directie een 'onafhankelijke stichting' toelating kan geven op bevoorrechte aandelen in te schrijven om 'de belangen van het bedrijf' te beschermen.  

  Kiadis trok in de zomer van 2015 tegen 12,5 euro per aandeel naar Euronext. Sindsdien brak het aandeel geen potten, mede door vertraging in het onderzoek en een continuë moeilijke zoektocht naar cash. Het aandeel sloot vrijdag op 8,84 euro, 30 procent onder de introductieprijs van 3,5 jaar geleden. 

  ©rv

 • Duitse beurswaakhond muilkorft shorters in Wirecard

  Een opvallende mededeling deze ochtend op de webstek van BaFin: de Duitse beurswaakhond verbiedt nieuwe shortposities in Wirecard , bestaande shortposities mogen niet meer vergroot worden. Het verbod geldt tot 18 april, voor twee maanden dus. 

  De straffe maatregel volgt op de escalerende oorlog tussen de Duitse fintechspeler en Financial Times. De Britse zakenkrant beschuldigt in opeenvolgende salvo's op basis van documenten uit het kantoor in Singapore Wirecard van fraude, wat het aandeel sinds eind januari 40 procent onderuit heeft gehaald.

  Eind vorige week berichtte de Frankfurter Allgemeine dat de openbaar aanklager in München één van de shorters ervan verdenkt op voorhand op de hoogte te zijn geweest van de publicatie van één van de artikels. 

  De koersval en de harde salvo's van de FT hebben in Duitsland flink wat deining veroorzaakt. Het aandeel Wirecard is één van de beurslievelingen in Frankfurt, zeker nu de 'bank van de toekomst' de 'oude' Commerzbank uit de sterindex DAX heeft geknikkerd

 • ... en Azië ruilt verkoop- voor koopgolf

  In het spoor van Wall Street ruilen de Aziatische beurzen de verkoopgolf van vrijdag voor een koopgolf op maandag. De winst loopt op tot meer dan 2 procent in China. Dit dankzij herwonnen optimisme over de handelsgesprekken tussen Washington en Peking, terwijl de deadline van 1 maart nadert. 

  'Het ergste wat nu zou kunnen gebeuren is een verlenging van die deadline', zegt ING-econoom Rob Carnell. 'Want dan het sentiment nog een paar bochten van 180 graden maken, met een cyclus van rally's en verkoopgolven'. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud