1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street duikt diep in het rood

De beurzen in New York leden stevige verliezen nadat de Fed de rente verlaagde met 50 basispunten. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot onder de 1 procent.
 • Wall Street sluit stevig in het rood

  Ok! We zijn er... de Amerikaanse beurzen zijn dicht. De Fed verlaagde de rente, maar dat stelde de markt niet gerust. Integendeel: de Dow Jones donderde bijna 3 procent lager en verloor 786 punten. Wij gaan nu echt even uitrusten nadat we deze winkel - de liveblog - extra lang open hielden om de dollemansrit in New York voor u te verslaan. Hier leest u de samenvatting van de Amerikaanse beursdag.

  Fijne avond!

 • 9 Amerikaanse coronadoden

  In Amerika is het aantal doden als gevolg van het coronavirus gestegen tot 9. Opvallend: 3 overlijdens werden pas vandaag geregistreerd. De teller voor het totale aantal besmettingen in de VS staat nu op 108.

 • Waar de klappen vallen

  Op de Amerikaanse beurs vallen de klappen vooral bij de conjunctuurgevoelige aandelen. Zo gaan chipmakers lager. Micron Technology zakt 5 procent, Broadcom verliest 3,3 procent en Microchip Technology verliest 4,8 procent. Ook de (zaken)banken gaan lager. Wells Fargo levert 3,4 procent in, Bank of America dondert 5 procent lager en Bank of New York Mellon verliest 4,9 procent.

 • Bailouts voor corona

  Economieprof Pieter Gautier (VU Amsterdam) deelt net via Twitter een interessante quote van collega-econoom John Cochrane over het coronavirus en de renteknip van de Fed. Hij denkt dat die knip geen effect zal hebben wanneer de Amerikaanse economie om gezondheidsredenen moet worden afgesloten voor enkele weken. 'Het enige wat werkt zijn bailouts om bedrijven en burgers te beschermen tegen faillissement':

 • Hoe opmerkelijk de stap van de Fed is

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft onbedoeld paniek gezaaid op de financiële markten. Hier nog even een overzichtje van de zakenzender CNBC om te laten zien hoe uitzonderlijk de stap van de Fed is:

 • De beer is terug!

  De Amerikaanse beer is weer helemaal terug op Wall Street. Inmiddels noteren de hoofdgraadmeters bijna 3,5 procent in het rood. De Dow Jones verliest een schrikbarende 900 punten. Ook de Amerikaanse tienjaarsrente - een stressindicator voor de financiële markten - duikt maar lager en staat inmiddels op 0,91 procent (laagste niveau ooit). Het coronavirus lijkt wel terug van nooit weggeweest op de beurs.

 • Amerikaanse tienjaarsrente duikt onder de 1 procent

  Weer een slecht voorteken voor de economie: de rente op een tienjaars staatsobligatie is zojuist onder de 1 procent gedoken. Dat is nog nooit eerder gebeurd:

  De tienjaarsrente staat bekend als een veilige haven waar beleggers schuilen in tijden van stevige financiële stress. Door de angst voor het coronavirus worden beleggers nu richting deze assets geduwd.

 • We gaan door: Wall Street steeds dieper in de min

  We hebben ons bedacht en we gaan toch nog even door met bloggen. Want Wall Street kleurt vandaag weer bloedrood. De Dow Jones staat met 2,2 procent in de min en verliest daarmee meer dan 600 punten. De S&P500 en de Nasdaq gaan 2,1 procent lager. Het bloedbad lijkt vooral het gevolg van de noodrenteverlaging van 50 basispunten die de Fed vanmiddag doorvoerde. Daardoor lijken beleggers te denken: 'Wat weet de Fed wat wij niet weten? Is de situatie nóg erger dan we dachten?' waardoor het angstcentrum in de hersens van de jongens en meisjes Wall Street weer op hol slaat. 

 • Wat een dag...

  Het was weer een bizarre beursdag vandaag met een Fed die plots de rente met 50 basispunten knipt. Wij gaan even bijkomen, maar morgen zijn we weer terug. En dan nu de agenda voor morgen:

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) februari, 10.00 uur

  Kleinhandelsomzet januari, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid privésector (cijfers sociaal secretariaat ADP) februari, 14.15 uur

  ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) februari , 16.00 uur

  Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Ontex: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Bekaert: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  TINC: halfjaarresultaten 2019/2020, 07.00 uur

  Sioen: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

   

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... vindt u hier!

 • Bel20 vlagt hoger af

  Het was weer een bizar ritje vandaag. Afgepeigerd van de pieken en dalen sloot het sterrenpeloton 1,5 procent hoger op 3.575 punten. De kopgroep: Sofina , Argenx en UCB . De achterhoede: Proximus , AB InBev en ING .

  De Europese beurzen stegen gemiddeld met 1 procent.

 • Powell: 'Risico's significant toegenomen'

  'De risico's voor de economische vooruitzichten zijn significant toegenomen', dat was de belangrijkste quote uit de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Mogelijk dat Wall Street daarom weer in verliesmodus schiet.

  Gelukkig gebeurde er ook nog iets waar we wel om konden lachen:

 • ING: 'Nog twee renteverlagingen op komst'

  ING betwijfelt of de renteknip van de Federal Reserve iets zal kunnen doen om de vraag weer aan te wakkeren, maar stelt dat de renteverlagingen misschien kunnen helpen om de stress in het financiële systeem te temperen en om het sentiment een boost te geven.

  'Door het onzekere pad van het virus gaan de meeste overheden er van uit dat het eerst nog slechter wordt voor de sitautie hopelijk verbetert in de zomer', stelt internationaal hoofdeconoom James Knightley. 'Omdat de economische activiteit wellicht significant getroffen wordt en de inflatie fors zal terugvallen door de lagere energieprijzen en de zwakkere vraag, verwachten wij in het tweede kwartaal nog twee bijkomende renteverlagingen van 25 basispunten.'

 • It's baaaaack!

  Het coronavirus is weer terug op de Amerikaanse beurzen, nadat New York gisteren flink hoger ging. Er was even optimisme over de renteverlaging, maar ook die lijkt nu helemaal verdwenen. De Dow Jones levert 1,7 procent in.

  De renteverlaging was de verrassing van de dag voor de beurzen in New York. De Fed knipte de rente vroeger dan verwacht - de eerstvolgende vergadering is normaliter op 18 maart - met 50 basispunten tot 1 à 1,25 procent. De beurzen reageerden initieel enthousiast, want ze schoten van hun verliesmodus in het groen. Maar die winsten werden al snel minder, waarna de beurzen volatiel bewogen van de plus naar de min en terug. Rond 17u15 duikt de Dow Jones zelfs 1,3 procent lager. Daarmee noteert de graadmeter rond hetzelfde niveau als voor de renteverlaging. 

  Het lijkt erop dat beleggers niet goed weten wat ze van het rentebesluit moeten maken. Een renteverlaging zorgt er normaal voor dat de groei aangejaagd wordt en dat is goed voor de beurzen. Maar het feit dat de knip vervroegd plaatsvindt is voor beleggers mogelijk ook een reden om te denken dat de economische gevolgen van het virus veel erger zijn dan eerder gedacht. 

  De renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) was de verrassing van de dag voor de beurzen in New York. De Fed knipte de rente vroeger dan verwacht - de eerstvolgende vergadering is normaliter op 18 maart - met  50 basispunten tot 1 à 1,25 procent . De beurzen reageerden initieel enthousiast, want ze schoten van hun verliesmodus in het groen. Maar die winsten werden al snel minder, waarna de beurzen volatiel bewogen van de plus naar de min en terug. Rond 17u15 duikt de Dow Jones  zelfs 1,3 procent lager. Daarmee noteert de graadmeter rond hetzelfde niveau als voor de renteverlaging. 
 • Trump vindt het niet genoeg

  De Amerikaanse president Donald Trump vindt de knip van 50 basipunten van de Fed nog niet genoeg:

 • Persconferentie Powell om 17 uur

  Om 17 uur houdt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell een persconferentie na de renteknip van 50 basispunten vanmiddag. U kunt de persconferentie live volgen via de website van de Fed.

 • Tesla trekt vrolijk hoger

  Tussen al het marktgeweld met renteverlagingen van de Fed stijgt het aandeel Tesla vrolijk met 5,3 procent na een adviesverhoging van JPMorgan. De zakenbank zet de automaker een trapje hoger en geeft een koopadvies. Het nieuwe koersdoel is 1.060 dollar. 

  'De recente marktgedreven dalingen geven beleggers een mooie kans om in het aandeel te stappen. Verder denken we dat de marktpositie van Tesla sterk blijft', zegt de zakenbank. Op basis van de verwachte winst in 2021 is het aandeel volgens JPMorgan gewaardeerd op 20 keer de winst. Ter vergelijking: de S&P500 heeft een koers-winstverhouding van 18,2.

  'De aanpassingen in ons model zetten ons maar iets boven de consensus. Maar het aandeel zou op basis van de groeiverwachtingen hoger gewaardeerd moeten zijn dan nu', stelt JPMorgan. 

 • Dow alweer in de min

  De Dow Jones schoot na de plotse renteverlaging van de Fed (zie post 16u07) in de plus, maar inmiddels is ook dat feestje alweer klaar: de Dow daalt 0,4 procent. 

 • De Grote Schaar: Fed knipt rente met 50 basispunten

  De Fed verlaagt de rente met 50 basispunten. Marktreactie:

 • Trump: 'Kunnen we voor corona geen normaal griepvaccin gebruiken?'

  Een grappig en tegelijk zorgwekkend filmpje op Twitter van de Amerikaanse president Donald Trump, die serieus vraagt of een normaal griepvaccin niet kan worden gebruikt tegen corona: 

 • Wall Street opent in de min

  De Amerikaanse beurzen zijn in het rood gestart. De Dow Jones en de S&P500 dalen 0,1 procent en de Nasdaq levert 0,2 procent in.

  Maandag schoten de Amerikaanse beurzen 5 procent hoger, nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) hintte op extra stimulus naar aanleiding van de economische gevolgen van het coronavirus. Inmiddels rekent de markt - gebaseerd op de FedWatch tool van CME Group - al op een knip van 50 basispunten bij de eerstvolgende vergadering op 18 maart. 

  De G7 gooide dinsdag toch wat roet in het eten door geen concrete maatregelen te nemen om de economie een boost te geven. Het bleef bij een belofte om alle geschikte beleidsmaatregelen te nemen om een 'sterke en stabiele' groei mogelijk te maken en om de economie te beschermen tegen 'neerwaartse risico's'. Mogelijk zijn Amerikaanse beleggers daar niet heel erg over te spreken.

 • Bank of America verlaagt rating AB InBev

  Na wat herstel maandag is AB InBev vandaag weer het warme biertje van de beurs: het aandeel daalt 1,1 procent en is de grootste daler in de Bel20. Een mogelijke reden is de adviesverlaging die de bierreus te verwerken kreeg van Bank of America. De zakenbank knipt het advies van 'kopen' naar 'houden'. 

 • Futures: rood Wall Street

  De Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening van de beurzen in New York. De Dow Jones zou 0,4 procent verliezen, de S&P500 zou 0,5 procent lager gaan en de Nasdaq zou 0,4 procent achteruitgaan.

 • Ducrozet: 'Noodfaciliteit ECB voor kmo's zal via banken gaan'

  We meldden al dat de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk een noodfaciliteit gaat oprichten om kmo's van hun liquiditeitsproblemen - als gevolg van het coronavirus - af te helpen (zie post 13u06). We zeiden te vermoeden dat de monetaire autoriteit geld zou uitlenen aan banken die weer kredieten verstrekken aan de bedrijven.

  ECB-watcher Frederik Ducrozet zei net tijdens een belletje met ons dat ook hij niet denkt dat de centrale bank direct aan bedrijven geld gaat uitlenen. Maar de ECB zal volgens Ducrozet moeite hebben om het geld daadwerkelijk bij ondernemingen te krijgen:

  Het is erg moeilijk om het geld echt op de plek van bestemming te krijgen. Je kunt niet tegenhouden dat banken geld lenen van de ECB en het vervolgens niet gebruiken om kmo's te helpen. Maar de centrale bank zal de omvang van de lening laten afhangen van de blootstelling die de bank heeft aan middelgrote en kleine bedrijven. Hoe meer blootstelling, hoe meer geld je krijgt.
  Frederik Ducrozet
  ECB-watcher bij Pictet

  Verder verwacht de ECB-watcher dat banken gebruik zullen maken van een dergelijke faciliteit door 'een omgekeerd stigma'. 'Vroeger had je een negatief stigma om gebruik te maken van de langlopende leningen van de ECB (TLTRO's, red). Nu zal eerder sprake zijn van een omgekeerd stigma. Als banken ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de faciliteit en later blijkt dat kmo's die klant waren van de bank failliet zijn gegaan, is dat slecht voor je reputatie. Niemand wil verantwoordelijk zijn voor economische ellende.'

 • Dollar brokkelt af ondanks status van veilige haven

  Marktwatchers kijken met grote ogen naar de versterking van de euro tegenover de dollar de voorbije dagen. In een paar weken ging de euro van 1,09 naar 1,11 dollar  >>>  hier meer!

 • G7 hint op actie om impact coronavirus te milderen

  De ministers van Financiën en de centraal bankiers van de zeven grote industrielanden (G7) nemen voorlopig geen concrete maatregelen om de impact van het coronavirus op de wereldeconomie te milderen. Maar ze beloven in een mededeling wel alle middelen in te zetten om sterke, duurzame groei te bereiken.

  'De ministers van Financiën zijn bereid gepaste budgettaire en andere maatreglen te nemen om de economie te ondersteunen. De centraal bankiers ondersteunen prijsstabiliteit en de economische groei en handhaven de veerkracht van het financieel systeem.' De ministers en centraal bankiers pleegden dinsdag overleg via een teleconferentie. 

 • Amerikaanse futures gaan op en neer

  De Amerikaanse futures noteren momenteel positief - die op de Dow Jones staat zowat een procent in de plus - maar er zit veel beweging in. Dat heeft alles te maken met het overleg tussen de centraal bankiers en ministers van Financiën van de G7-landen. Van hen verwachten beleggers een duidelijk signaal.

 • ECB werkt aan noodfaciliteit voor kmo's

  Volgens het persbureau Reuters is de Europese Centrale Bank (ECB) druk in de weer met en noodpakket voor kmo-bedrijven. Deze bedrijven dreigen door het coronavirus in liquiditeitsproblemen te komen (want: minder inkomsten bij meer stabielere uitgaven). De meest besproken maatregel is een soort TLTRO (langlopende leningen die de ECB eerder aan banken verstrekte) die gericht is op de betreffende doelgroep. 

  Wij denken dat de monetaire autoriteit niet direct aan ondernemingen geld zal uitlenen. Dat omdat het voor de ECB om technische redenen lastig is om direct aan kmo's geld te verstrekken. Dus waarschijnlijk zal de centrale bank een faciliteit uitzetten voor banken die een hoge blootstelling hebben aan middelgrote en kleine bedrijven. 

 • Inflatie eurozone zakt tot 1,2 procent

  De inflatie in de eurozone is in februari gedaald tot 1,2 procent, het laagste niveau in drie maanden. In januari bedroeg de inflatie nog 1,4 procent. Lagere prijzen voor olie en andere grondstoffen - ten gevolge van wereldwijde fabriekssluitingen - hadden een neerwaarts effect. Door de lage inflatie wordt het moeilijker voor de ECB om in te grijpen en zo de groeivertraging door het coronavirus af te remmen.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op Umicore, Roularta, Mithra, Bois Sauvage en Smartphoto. Hierheen!

 • Europese producentenprijzen stijgen

  De producentenprijzen in de eurozone zijn in januari gestegen. Maand op maand klommen de prijzen met 0,4 procent, nadat ze in december met 0,1 procent waren gestegen. Op jaarbasis was er nog wel sprake van een daling van 0,5 procent. De hoogste maand op maand prijsstijgingen waren te zien in de energiesector (+0,7%) en duurzame goederen (+0,5%). Dat alles is te lezen in een rapport van Eurostat.

 • Laatste beursdagen voor VolkerWessels

  Het bouwconcern VolkerWessels  verdwijnt vandaag uit de Amsterdamse smallcapindex. Dat is het gevolg van het bod van Reggeborgh, dat een belang heeft van 94,95 procent. Beleggers kunnen nog tot 13 maart in VolkerWessels handelen, daarna verdwijnt het aandeel van de beurs. 

 • Containervaart zwaar ontregeld door corona

  Door het coronavirus hebben lijnvaartoperatoren - die een vast vaarschema volgen - hun planning de voorbije weken helemaal overhoop moeten gooien. Dat zal nog weken, zoniet maanden gevolgen hebben voor de bevoorrading en de export, ook als de fabrieken weer op toeren komen.

  Het probleem beperkt zich niet alleen tot schepen, maar ook tot containers. In die stalen bakken wordt het gros van de afgewerkte producten (en tussenproducten) vervoerd. Ook heel wat grondstoffen komen in container een land binnen.

  Door de fors gedaalde Chinese export dreigt een acuut tekort aan containers te ontstaan in havens in Europa en Noord-Amerika, terwijl de Chinese terminals met een overvloed aan kisten zitten, schrijft splash247.com. De scheepvaartnieuwssite baseert zich op data van Container xChange, een online platform voor het herpositioneren van containers.

  Even concreet: in Shanghai zijn er 47 procent meer containers beschikbaar voor week 10 dan een jaar geleden, in Hamburg 33 procent minder. In belangrijke havens als Los Angeles of Chicago zou de toestand nog erger zijn.

 • Bekaert: quid 2020?

  Morgen voorbeurs komt Bekaert  met de cijfers over 2019. Beleggers leggen de lat voor de staaltechnologiegroep niet bijster hoog, na een opvallend sombere prognose bij de update over het derde kwartaal. Bovendien is de vergelijkingsbasis relatief gemakkelijk gelet op een boekjaar 2018 dat zeker in het derde kwartaal dramatisch verliep en in een 'Kerstwaarschuwing' uitmondde. 

  Analisten rekenen gemiddeld op een kleine omzetstijging, tot 4,35 miljard euro. Dankzij kostenbesparingen - het bedrijf is al een tijd in herstructureringsmodus - zou de bedrijfswinst 12 procent herstellen naar 236 miljoen euro. Resultaat: een winstmarge die tegenover het dieptepunt van 4,9 procent over 2018 een beetje opveert, naar 5,4 procent. 

  Bekaert-CEO Matthew Taylor ©Thomas De Boever

  Let wel: netto zou de winst een heel stuk lager uitkomen, op zo'n 45 miljoen euro. In november liet CEO Matthew Taylor immers weten dat er extra herstructureringslasten in de boeken komen en de groep door de tegenzittende conjunctuur voorraden moet afboeken

   Een lichtpunt zou wel komen van Bekaert-Bridon Ropes Group (BBRG), de probleemdochter die wereldmarktleider is in stalen kabels voor mijnbouw- en offshoretoepassingen. Analisten voorspellen daar een eerste winst. Vrij bescheiden weliswaar: de 15 miljoen bedrijfswinst zou zich in een marge van 3 procent vertalen. 

  Het aandeel Bekaert is sinds de sombere beleggersdag halverwege november zo'n kwart in waarde gezakt, van zo'n 27 euro tot minder dan 20 euro bij de piek van de verkoopgolf vorige vrijdag. Toch vindt KBC Securities het aandeel nu per se een koopje.

  Analist Wim Hoste wijst op de erg onzekere wereldeconomie in 2020, met de impact van het coronavirus als extra kopwind (China is een belangrijke markt voor Bekaert). Op dit ogenblik rekenen analisten voor 2020 bij een grosso modo stabiele omzet namelijk op een stijging van de bedrijfswinst naar 264 miljoen, wat de marge boven 6 procent zou tillen. In de huidige conjunctuur lijkt dat vrij optimistisch. 

 • Stevige winsten in Europa

  De sterke prestatie van Wall Street van maandagavond krijgt nu toch een vervolg, en wel in Europa. Gemiddeld stijgen de Europese beurzen rond 10 uur met 2,2 procent. In Brussel bedraagt de winst van de Bel20 nu al 2,8 procent.

  Uitschieters zijn onder meer VGP (+5,8%), dat maandag al 7,1 procent won en zijn verlies van vorige week helemaal heeft goedgemaakt. VGP profiteert onder meer van een positief rapport van KBC Securities, dat maandag zijn koersdoel optrok van 85 tot 128 euro en een koopadvies op het aandeel plakte.

  Andere forse klimmers zijn Immobel , Greenyard en Argenx .

  D'Ieteren (+3,8%) houdt met de VW-merken goed stand in een dalende Belgische automarkt, bleek gisteren uit de maandelijkse Febiac-cijfers. De VW-merken verkochten dit jaar al 7,8 procent meer nieuwe wagens op een 2,4 procent lagere markt.

 • 'ING praatte over verkoop Turkse dochter'

  Het Nederlandse ING  heeft eind vorig jaar een lokale concurrent benaderd over de mogelijke verkoop van haar Turkse dochter, ING Bank. Dat meldt Bloomberg. Uiteindelijk is er nog geen formeel verkoopsproces gestart en er is ook nog geen definitieve beslissing over een verkoop, aldus nog Bloomberg. 

 • J.P. Morgan verwacht renteknip met 50 basispunten in VS

  De economen van J.P.Morgan gaan ervan uit dat de Federal Reserve op zijn vergadering van 18 maart de rente met 50 basispunten zal verlagen. In april zou dan een volgende renteknip met 25 basispunten volgen. Dit alles om de negatieve impact van het coronavirus op de economie te counteren.

  J.P.Morgan schat voorts de kans op 50/50 dat de Amerikaanse rente - die nu nog 1,75 procent bedraagt - tegen eind dit jaar op nul staat.

  De economen denken dat de groei van de Amerikaanse economie in de eerste jaarhelft zal dalen tot ongeveer 0,5 procent om in de tweede jaarhelft weer te versnellen tot 2,25 procent.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 1,4 procent. Enkele opmerkelijke koersbewegingen: 

  Qiagen   wint 20 procent na het bod van Thermo Fisher (post 8u11).

  HelloFresh   spurt 7 procent hoger na beter dan verwachte winstcijfers over het vierde kwartaal. 

  Air Liquide   wint 1,2 procent. Het voert gesprekken om een afdeling te verkopen. 

  SAS verliest 0,8 procent na het loslaten van de jaarprognoses (post 8u47). 

  Lufthansa   wint 5,5 procent nadat het eerder 8 beursdagen op rij in achteruit ging.

  Pirelli wint 2 procent na een winst van 438 miljoen euro over 2019. 

 • Euronext Brussel gaat flink hoger van start

  Net als de overige Europese beurzen gaat ook Euronext Brussel mooi hoger. De Bel20 wint 1,7 procent in de vroege handel.

  Rond volgende aandelen was er maandagavond of dinsdagmorgen nieuws:

  Umicore wint 2 procent. De materiaaltechnologiegroep kreeg maandag af te rekenen met een brand in de loodraffinaderij in Hoboken. Er vielen geen gewonden en de rest van de fabriek blijft draaien.

  Smartphoto schiet 7,5 procent hoger. De fotogroep heeft vorig jaar, mede dankzij een belastingmeevaller, 70 procent meer nettowinst geboekt. Het dividend gaat 10 procent hoger tot 0,55 euro bruto per aandeel.

  Roularta is helemaal eigenaar geworden van Plus Magazine en heeft zijn Duitse kinderbladen verkocht. Beide transacties zouden een positieve impact moeten hebben op de brutobedrijfswinst (ebitda) in 2020. Het aandeel blijft stabiel.

  Telenet verliest zijn plaatsje in de Europese sterrenindex Stoxx 600. Het aandeel stijgt 1,2 procent.

  De aanvraag van Mithra om de anticonceptiepil Estelle in België en Luxemburg op de markt te mogen brengen is aanvaard door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Mithra wint 2,3 procent in de vroege handel.

 • SAS schrapt alle vluchten naar Hongkong | Blaast jaarprognoses op

  De Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS zet vanaf 5 maart alle vluchten naar Hongkong stop. Eerder waren ook al de vluchten naar het Chinese vasteland opgeschort. 

  SAS merkt dat op dat de vraag naar internationale vluchten is gedaald door het coronavirus. De prognoses voor 2020 (ebitdamarge tussen 3 à 5%) die SAS op 5 december meedeelde en vorige week nog bevestigde, worden daarom losgelaten. 

  De groep bekijkt initiatieven om de rendabiliteit op peil te houden. Deze initiatieven omvatten een aanwervingsstop, tijdelijke ontslagen, vrijwillig vertrek, vervroegd pensioen en andere. 

 • HAL krikt belang in SBM Offshore op

  De Nederlandse holding HAL  had eind februari een belang van 20,35 procent in SBM Offshore , een toeleverancier aan de oliesector. Dat leert een melding van toezichthouder AFM. De vorige melding dateert van 18 november 2014 en wees toen op een belang van 15,01 procent. 

 • Futures nog wat groener dan daarnet

  De Euro Stoxx 50 zou 0,8 procent hoger openen, luidens de futures. 

 • Thermo Fisher lijft Europese biotechpionier in

  Thermo Fisher, een Amerikaanse producent van labomateriaal, lijft Qiagen  in, tegen 39 euro per aandeel cash. De raad van bestuur van die laatste staat volledig achter het bod. Het bod heeft een waarde van 10,4 miljard euro, inclusief de nettoschulden. 

  De biedprijs vertegenwoordigt een premie van 23 procent op de slotkoers van Qiagen gisteren. 

  Qiagen heeft zijn hoofdzetel in het Nederlandse Venlo, maar de hoofdnotering is in Frankfurt. Qiagen werd in 1984 opgericht en geldt daarom als een biotechpionier in Europa

 • 71 procent meer winst en hoger dividend bij Smartphoto

  Smartphoto , de foto-ontwikkelaar en maker van allerlei fotogeschenken, heeft vorig jaar 6,9 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is liefst 71 procent meer dan in 2018. Het dividend stijgt met 10 procent tot 0,55 euro bruto per aandeel.

  Smartphoto verwacht momenteel geen negatieve impact van het coronavirus op zijn vooruitzichten voor 2020. Het bedrijf verwacht verdere groei dankzij onder meer de lancering van een reeks nieuwe producten en de blijvende focus op de verkoop van producten met meer toegevoegde waarde.

 • Australië trapt wereldwijd rondje renteverlagingen af

  Australië heeft de basisrente met 25 basispunten verlaagd tot 0,5 procent, de laagste basisrente ooit. Gouverneur Philip Lowe zegt dat het coronavirus een 'significante impact' heeft op de economie. 'De onzekerheid die gepaard gaat met het virus, zal waarschijnlijk de binnenlandse consumptie treffen', zegt Lowe. 'We zijn bereid de rente nog verder te verlagen om de Australische economie te ondersteunen.'

  De markt verwacht dat Australië hiermee een wereldwijd rondje van renteverlagingen heeft afgetrapt. Gisterenavond kwam voorzitster Christine Lagarde met de mededeling dat de ECB klaar staat om 'de gepaste maatregelen te nemen'. Ze voegde eraan toe dat het coronavirus een risico vormt voor de economische vooruitzichten en voor de werking van de financiële markten. 

  Het bericht van Lagarde volgde op gelijkaardige mededelingen van de Japanse centrale bank maandagmorgen en van de Federal Reserve vrijdagavond

  Vandaag houden de centraal bankiers van de G7-landen een telefonische conferentie over de impact van het virus. 

  De onzekerheid die gepaard gaat met het virus, zal waarschijnlijk de binnenlandse consumptie treffen.
  Philip Lowe
  Gouverneur Australische centrale bank

 • Roularta krijgt Plus Magazine helemaal in handen

  Roularta Media Group (RMG) kwam maandagavond met dubbel nieuws. De Roeselaarse uitgever neemt het 50 procent-belang van de Franse mediagroep Bayard Presse in Senior Publications over. Senior Publications is de uitgever van het maandblad Plus Maganzine, dat voortaan helemaal in handen is van Roularta. Van Plus Magazine worden maandelijks 117.000 exemplaren verkocht, voor het grootste deel (86%) via abonnementen.

  Roularta verkoopt anderzijds haar 50 procent-belang in Johann Michael Sailer Verlag Geschäftsführung GmbH, een Duitse uitgever van kinderbladen (Bimbo, Olli&Molli, Tierfreund...). 

  Volgens Roularta zullen beide transacties samen een positieve impact hebben op de brutobedrijfswinst (ebitda) in 2020. 

 • Telenet valt uit Stoxx600

  Deutsche Boerse kondigde gisteren een herschikking aan van de brede Europese sterrenindex Stox600. Telenet  is bij de afvallers, net als onder meer de Duitse zoutgroep K+S , het Nederlandse Air France-KLM  en de Franse reclamegroep JC Decaux .

  De loterijgroep La Française des Jeux  is een van de nieuwkomers. 

 • Aanvraag voor Mithra's anticonceptiepil aanvaard in België

  Mithra , de Luikse ontwikkelaar en producent van geneesmiddelen voor vrouwen, laat weten dat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA de aanvraag heeft aanvaard om de anticonceptiepil Estelle in België en Luxemburg op de markt te brengen. De commercialisering in de Belux zal gebeuren door Ceres Pharma. De lancering van het middel is gepland in de eerste helft van 2021.

  Op basis van de overeenkomst die in juli 2018 met Ceres Pharma werd gesloten, ontvangt Mithra van deze laatste een betaling van 20 miljoen euro. Als in de periode 2019-2023 bepaalde mijlpalen worden bereikt, kan daar nog eens 20 miljoen euro bijkomen.

 • Olieprijs blijft herstellen

  Tijdens de verkoopgolf van vorige week zakte de olieprijs met 13,6 procent, maar deze week is er parallel met de beurzen herstel. Maandag werd een vat Brent-olie 2,7 procent duurder en vanmorgen komt er nog eens 1,75 procent bij tot 52,81 dollar. Dat is wel nog steeds het laagste peil sinds december 2018.

 • Uitkijken naar Smartphoto

  De foto-ontwikkelaar en maker van fotoboeken, -kalenders en -geschenken Smartphoto komt straks met de jaarresultaten. De grote lijnen zijn al sinds eind januari bekend. We kijken uit naar het dividend en eventueel commentaar over de impact van het coronavirus.

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  De Euro Stoxx 50 is op weg naar een 0,5 procent hogere opening. Dat voorspellen de futures. 

 • Brand bij Umicore geblust

  In de fabriek van Umicore in Hoboken is maandagavond brand uitgebroken in de loodraffinaderij. De brand werd de voorbije nacht geblust en er vielen geen slachtoffers.

  Volgens Umicore was de loodraffinaderij gesloten voor onderhoud toen de brand uitbrak. 'Er wordt een diepgaand onderzoek gestart om de oorzaak van de brand te identificeren', luidt het in een persbericht.

  Umicore kan op dit ogenblik de omvang van de schade aan de betrokken installatie nog niet inschatten, daarvoor is het nog te vroeg. De rest van de fabriek in Hoboken blijft wel operationeel.

  'Umicore verwacht daarom dat dit incident de doorlooptijd van de edele metalen niet zal beïnvloeden en dat het al haar contractuele verplichtingen jegens haar klanten zal kunnen nakomen.'

 • Winst in China

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen maakten maandag een flink deel van de verliezen van vorige week goed. De hoop op een gecoördineerde actie van enkele centrale banken stuurde de Dow Jones 5,1 procent hoger en de S&P500 4,6 procent.

  Dat optimisme delen beleggers slechts ten delen in Azië. De beurzen van Shanghai (+0,9%) en Hongkong (+0,3%) gaan hoger, net als Seoel (+1,2%) maar Tokio (-0,7%) noteert in de min.

  In China lijkt het coronavirus stilaan onder controle. Het land noteerde het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds eind januari.

  De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn ministers dragen mondmaskers op een regeringsbijeenkomst in Seoel. In Zuid-Korea zijn er nu bijna 5.000 coronabesmettingen vastgesteld. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud