1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street flink lager

Na de rode sluiting van de Europese beurzen, gaan ook de graadmeters in New York stevig lager.
 • Zitten we op de bodem?

  Wij gaan ermee stoppen voor vandaag. We sluiten af met onze blogcollega Bas van der Hout die zich afvraagt: 'zitten we op de bodem?'. Fijne avond!

 • Ook Engie schrapt dividend

  De raad van bestuur van de Franse energiegroep Engie  besliste woensdagavond om net als vele anderen voorlopig geen winst uit te keren aan de aandeelhouders. Het brutodividend van 0,80 euro per aandeel dat Engie wilde uitbetalen, wordt alsnog afgeblazen.

  Engie wil op die manier voldoende cashbuffer op de balans houden om de coronacrisis door te komen. ‘Onze beslissing om de dividendbetaling voor 2019 te annuleren is gemaakt in het licht van de blijvende onzekerheid over de omvang en de duur van deze ongeziene crisis’, zegt voorzitter Jean-Pierre Clamadieu in een persbericht. ‘We verstevigen zo de operationele flexibiliteit van de groep.’

  Onze beslissing om de dividendbetaling voor 2019 te annuleren is gemaakt in het licht van de blijvende onzekerheid over de omvang en de duur van deze ongeziene crisis.
  Jean-Pierre Clamadieu
  voorzitter Engie

  Engie benadrukt dat het de bedoeling is om zo snel als mogelijk terug dividenden te zullen uitbetalen, maar geeft nu de voorkeur aan extra cash. Het bedrijf haalde in maart via een obligatie al 2,5 miljard euro op en heeft momenteel 16,4 miljard euro aan liquide middelen op de balans staan.

  Streep door vooruitzichten

  Omdat het nog niet duidelijk is hoe zwaar de corona-crisis zal wegen, schrapt het moederbedrijf van het Belgische Electrabel ook de eerdere financiële vooruitzichten voor de periode 2020-2022. Veel klanten van Engies hebben momenteel gebouwen en fabrieken gesloten, projecten worden uitgesteld en de energieprijzen zitten op een dieptepunt.

  De geplande algemene vergadering op 14 mei zal een digitale variant krijgen zonder fysieke aanwezigheid van de aandeelhouders.

 • Ondertussen op Wall Street

  Hoe zou het op Wall Street gaan? Nou... slecht:

 • De cijfers samengevat

  Chris Williamson vat de cijfers van de verschillende inkoopmanagersindices nog eens even samen:

 • En dan nu: de agenda

  Zoals iedere dag geven wij u ook vandaag weer uw voorbereiding voor morgen:

  DONDERDAG 02 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  Fabrieksbestellingen februari, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  Materialise: CEO Talks met Fried Vancraen, 12.00 uur

  België:

  Biocartis: publicatie jaarverslag

  Verenigde Staten:

  Walgreens Boots Alliance: resultaten tweede kwartaal 2019/2020, 13.00 uur

 • Melexis schrapt dividend

  U kunt nu ook Melexis afvinken op uw dividendschrappers-bingokaart, want de chipbakker keert geen slotdividend van 0,90 euro meer uit:

  Uit voorzichtigheid en in het licht van de extreme onvoorspelbaarheid van de huidige situatie heeft de raad van bestuur beslist om aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor te stellen om geen slotdividend uit te keren.
  Melexis

  De chipgroep benadrukt dat het een sterke balans heeft. 'Aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg de kaspositie ongeveer 50 miljoen euro en bedroegen de uitstaande bankschulden 62 miljoen euro. De niet-opgenomen gecommitteerde kredietlijnen bedragen 112 miljoen euro. 

  CEO Francoise Chombar licht het besluit toe:

  We leven en werken in ongekende tijden, waarin COVID-19 zich wereldwijd blijft verspreiden en het dagelijks leven en werk van onze mensen, klanten en leveranciers beïnvloedt. We blijven de situatie nauwgezet volgen en zorgen ervoor dat onze productiesites blijven opereren onder de best haalbare omstandigheden.
  Francoise Chombar
  CEO Melexis

  De dividendschrapping werd al voorzien door het beurshuis Kepler Cheuvreux.  'We geloven dat de huidige prognose - een verkoopgroei van 10 procent - niet langer houdbaar is', zei het beurshuis vorige week. 'Melexis is voor 90 procent blootgesteld aan de automobielsector.'

 • Telenet: 'Fusie Eltrona en SFR-Coditel formeel afgerond'

  Telenet meldt net in een persbericht dat de fusie tussen Eltrona en SFR-Coditel formeel is afgerond. De Belgische telecomoperator is sinds 2017 in Luxemburg actief via zijn dochterbedrijf SFR-Coditel. Eltrona, de andere grote kabelspeler in het Groothertogdom, neemt nu via de fusie de activiteiten van SFR-Coditel over en geeft in ruil een pakket aandelen aan Telenet.

  Ook neemt Telenet het belang over van 34 procent dat de groep Post Luxembourg heeft in Eltrona. Telenet komt zo aan een belang van 50 procent min één aandeel van de Luxemburgse kabelgroep.

 • Bel20 sluit lager af

  De Belgische sterindex sloot 2,1 procent lager af op 2.839 punten. Bovenaan stonden Colruyt , UCB en Telenet , onderaan vonden we Ageas , WDP en Barco terug. 

  De Europese beurzen verloren bijna 4 procent.

 • Belgische bedrijven hakken bijna 1,5 miljard euro dividenden weg

  De Belgische genoteerde bedrijven schrapten al voor 1,44 miljard euro aan dividenden die de komende maanden naar de aandeelhouders zouden stromen. Citigroup voorspelt een halvering van de Europese coupons.

  April, mei en juni zijn normaal feestmaanden voor beleggers. De meeste bedrijven keren dan hun dividend uit. Maar de coronacrisis hakt zwaar in op die feestdis. Minstens 80 van de Stoxx600-bedrijven betaalt geen dividend meer, ook al waren die coupons meestal al aangekondigd. Elke dag komen er schrappingen bij. Woensdag was het de beurt aan de Britse banken. Giganten als Lloyds, HSBC en RBS geven gehoor aan de oproep van de Bank of England om geen dividend te betalen en zo veel mogelijk cash opzij te houden om de kredietverlening te laten stromen.

  Eerder deed de Europese Centrale Bank een gelijkaardige oproep. De banken zijn dankzij de maatregelen na de kredietcrisis in 2008 solvabeler dan toen, maar door de ongeziene economische stilstand kunnen ze beter alle cash gebruiken om hun kapitaalbasis te vrijwaren. ‘Bovendien zou een royale dividendenstroom naar de aandeelhouders een verkeerd signaal zijn’, zei een lid van de Bank of England. Duitse en Franse bedrijven die gebruik willen maken van leningen en kredietgaranties van de overheid mogen geen dividenden meer uitkeren of eigen aandelen inkopen.

  Lees hier verder.

  ©BELGA

 • Voor een samenvatting van de beursdag in New York...

  ... klikt u best hier!

 • Amerikaanse olievoorraden nemen toe

  De olievoorraden van de VS zijn vorige week gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. De reserves van ruwe olie klommen met 13,8 miljoen vaten tot 469,2 miljoen vaten. De benzinevoorraden namen met 7,5 miljoen vaten toe tot 246,8 miljoen vaten.

 • Kroger profiteert van hamsterwoede

  Kroger laat in een persbericht weten dat het flink profiteert van de hamsterwoede van Joe Sixpack als gevolg van de coronacrisis. De Amerikaanse supermarktketen zag de vergelijkbare omzet in maart met 30 procent toenemen door een 'dramatisch hogere vraag halverwege de maand'. Het hamsteren zou wel iets minder zijn geworden in de laatste week van maart, omdat 'de consumenten zich aanpasten aan de nieuwe beperkingen van de overheid'.

  Kroger verwacht dat de omzetgroei in het eerste kwartaal hoger zal uitkomen dan de vooropgestelde 2,3 procent. Voor 2020 voorziet het een winst per aandeel tussen 2,30 en 2,40 dollar. Verder meldt de supermarktgroep dat ze haar aandeleninkoopprogramma pauzeert tot eind april. 

  Het aandeel wint 3,4 procent.

 • Amerikaanse industrie krimpt

  Zonet kwam het ISM-cijfer voor de Amerikaanse industrie uit, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen. De indicator zakte met 1 punt naar 49,1 punten, terwijl economen eerder rekening hielden met een daling tot 44,5 punten. 

  Het hoger dan verwachte cijfer is echter geen positief nieuws. Dat lijkt namelijk vooral het gevolg van de langere leveringstermijnen die een opwaarts effect hebben op de index, omdat dit normaal het gevolg is van een hogere vraag. Nu reflecteert het vooral de problemen in de aanvoerketens door de massale sluiting van fabrieken wereldwijd.

  De beurzen reageren nauwelijks op het cijfer.

 • Amerika opent diep in het rood

  De beurzen in New York openen fors lager. De Dow Jones verliest 3,6 procent, de S&P500 dondert 3,7 procent lager en de Nasdaq levert 2,9 procent in.

  De rode opening komt er nadat de Amerikaanse president Donald Trump heeft gewaarschuwd dat het voor de Amerikanen een 'pijnlijke twee weken' gaat worden. Het Witte Huis denkt dat het aantal doden in de VS zal uitkomen tussen 100.000 en 240.000 nu het virus zich door het land verspreidt. 

  Onze kracht zal op de proef gesteld worden, evenals onze volharding.
  Donald Trump
  President van de VS

  Deborah Birx, het hoofd van de coronataskforce van het Witte Huis, drukt de Amerikanen op het hart de voorschriften te blijven volgen. 'Er is geen magisch vaccin en er is geen therapie voor dit virus. Het gaat allemaal om het gedrag van mensen', zegt Birx. Zonder een fysieke afstand van 1,5 meter tussen mensen, kan het dodental volgens het Witte Huis oplopen tot 2,2 miljoen. 

 • Koersdoel Umicore zakt bij Credit Suisse

  Credit Suisse verlaagt zijn ramingen voor de recurrente bedrijfswinst van Umicore met 23 procent voor dit jaar en met 19 procent voor volgend jaar. De hoofdreden hiervoor zijn lagere winsten in Catalysis, te wijten aan het feit dat Umicore net als andere onderdelenfabrikanten de autoconstructeurs volgt als die de productie stilleggen. Een tweede reden zijn lagere prijzen en minder verwerking bij Recycling.

  Het koersdoel zakt van 31 tot 26 euro. Het advies blijft ‘underperform’ (verkopen).

 • Credit Suisse zet koersdoel Solvay op 78 euro

  Wegens een zwakke vraag van de eindmarkten – in het bijzonder olie en gas, mijnbouw en vliegtuigbouw – verlagen de analisten van Credit Suisse hun koersdoel voor Solvay van 93 naar 78 euro. Een bijkomende reden voor de verlaging zijn de waarderingen van de sectorgenoten. Het advies blijft ‘neutral’.

 • 27.000 Amerikaanse banen door shredder

  Zojuist komt de loonstrookjesverwerker ADP met cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. Er zouden in de VS 27.000 banen verloren zijn gegaan in maart. Een maand eerder steeg het aantal banen nog met 179.000. Maar toch is het cijfer nog niet zo slecht: economen rekenden op een banenverlies van 150.000.

  Opvallend is vooral het banenverlies bij de kleinste bedrijven:

 • Sommige olieprijzen kunnen onder nul zakken

  De prijs van olie die wordt opgepompt in afgelegen gebieden kan in de nabije toekomst onder nul dalen, omdat er door het grote overaanbod onvoldoende opslagcapaciteit is. Dat zeggen analisten. Het handelshuis Mercuria Energy bood midden maart -0,19 dollar per vat voor Wyoming Asphalt Sour, een obscure Amerikaanse oliesoort die wordt gebruikt voor de productie van asfalt.

  Enkele minder bekende Amerikaanse en Canadese oliesoorten noteren onder 10 dollar per vat. West Texas Intermediate (WTI), de belangrijkste Amerikaanse oliesoort, zakte al even onder 20 dollar per vat. De Brent-olie, de Europese referentie, houdt beter stand.

 • Amerikaanse futures stevig in het rood

  De forse verliezen in Europa zijn deels toe te schrijven aan de Amerikaanse futures. Die staan diep in het rood. De future op de Dow Jones noteert 3,2 procent in de min, die op de S&P500 3,2 procent.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Fried Vancraen (Materialise)

  Nog tot morgenvroeg 9 uur kan u een vraag stellen aan CEO Fried Vancraen van Materialise. En wel via deze link.

 • Olie-overleg tussen VS, Saoedi-Arabië en Rusland

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat de VS, Saoedi-Arabië en Rusland met elkaar gaan praten over de lage olieprijs. Trump heeft met beide landen afzonderlijk gesproken. Saoedi-Arabië en Rusland gaan nu eerst met elkaar om de tafel zitten. Trump zal aanschuiven 'als dat nodig is'. 

  De twee landen hebben nog geen akkoord over een verlaging van hun olieproductie. Daarom heeft Saoedi-Arabië de oliekraan wagenwijd opengezet, waardoor het een productie heeft van meer dan 12 miljoen vaten per dag. Rusland heeft gezegd dat het de productie niet nóg meer gaat opvoeren.

  De stijging van het aanbod komt op een moment dat de vraag naar olie drastisch daalt door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor is de prijs van olie gekelderd naar 25,60 dollar per vat. Vandaag daalt de prijs van een vat Brent-olie met meer dan 3 procent:

 • Britse industrie krimpt

  De activiteit in de Britse industriële sector is afgenomen in maart. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Markit. De inkoopmanagersindex, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, zakte van 51,7 naar 47,8 punten. Een cijfer onder 50 wijst op een krimp van de activiteit. Het cijfer was iets lager dan de eerste raming van 48 punten.

 • Israël geeft 100-jarige obligatie uit

  Israël heeft voor het eerst een staatsobligatie met een looptijd van 100 jaar uitgegeven. De langlopende obligatie biedt een rendement van 4,5 procent. De uitgifte van deze en twee andere obligaties financiert de budgettaire stimulus die de impact van de coronacrisis op de Israëlische economie moet beperken.

 • Industriële activiteit in eurozone krimpt flink

  Geen totale verrassing natuurlijk, maar de indicator voor de activiteit van de Europese industrie (PMI) is in maart stevig gedaald. Dat meldt het onderzoeksbureau Markit.

  De PMI zakte van 49,2 punten in februari naar 44,5 punten in maart. Dat is het laagste niveau in meer dan zeven jaar. Het getal komt in de buurt van de eerdere raming (flash-PMI) die Markit gaf:

  Volgens hoofdeconoom Chris Williamson is de werkelijke situatie voor de Europese industrie nog erger dan het cijfer doet vermoeden:

  Zelfs het huidige PMI-cijfer verbloemt nog de ernst van de vertraging in de industriële activiteit doordat het vertragingen in de aanvoerketens ziet als iets positiefs. Dat komt omdat dergelijke vertragingen normaal een teken zijn van stijgende vraag. Maar op dit moment zijn ze vooral een signaal dat de wereldwijde aanvoerketens gedecimeerd zijn door de massale fabriekssluitingen.
  Chris Williamson
  Hoofdeconoom Markit

  Williamson voorziet dat we de komende weken nog slechtere cijfers gaan zien. 'Naast de klap door de sluitingen van de vele fabrieken gaan we de komende weken zien dat de bestedingen van bedrijven en consumenten stevig dalen. Dat komt door de maatregelen die de overheden nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen de orders voor fabrieken die nog wel open zijn stevig dalen.'

 • Cera bevestigt dividend van 3,25 procent

  De raad van bestuur van Cera, een van de referentieaandeelhouders van KBC, bevestigt zijn voorstel om een coöperatief dividend uit te keren van 3,25 procent. Dat is opmerkelijk, want KBC besliste maandag om zijn slotdividend van 2,5 euro bruto te schrappen nadat de Europese Centrale Bank alle banken had gevraagd de winstuitkeringen op te schorten.

  'De afgelopen jaren heeft Cera een voorzichtig financieel beleid gevoerd, waardoor het een gezonde buffer cash heeft opgebouwd', zegt Cera. 'Dat maakt het mogelijk om het dividendvoorstel te handhaven, zonder afbreuk te doen aan dit voorzichtige beleid.' Cera ontving in november van KBC een interimdividend van 1 euro.

 • ING: 'Schade aan Europese economie kan nog groter worden'

  Volgens ING-econoom Bert Colijn kan de situatie voor de Europese economie nog erger worden dan nu al het geval is. 'Het vertrouwen van bedrijven en consumenten heeft een stevige knauw gekregen. Maar een groot deel van deze enquêtes zijn gehouden voor de grote lockdowns werden afgekondigd, waardoor er mogelijk nog meer negatief economisch nieuws aan zit te komen.' Zie hier de volledige video:

  ING over de eurozone

 • UBS trekt verkoopadvies Melexis in

  UBS heeft het advies voor Melexis verhoogd van ‘verkopen’ naar ‘neutraal’. Het koersdoel zakt wel van 56 naar 50 euro.

 • Degroof Petercam verlaagt koersdoel Aperam

  Vanzelfsprekend is Aperam niet immuun voor de coronacrisis, maar zijn solide balans vormt een sterke buffer, zegt analist Frank Claassen van Degroof Petercam.

  Aperam rekende voor het eerste kwartaal op een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) in lijn met het vierde kwartaal (85 miljoen euro). Het is echter logisch dat Aperam dat niet zal halen. Sommige fabrieken waren een week dicht om coronamaatregelen in te voeren en de vraag in Europa is veel sterker dan verwacht gedaald zodat de prijzen onder druk staan. Claassen mikt op een brutobedrijfswinst van 60-65 miljoen euro.

  Hij denkt dat het tweede kwartaal nog slechter zal worden door de Europese lockdowns, terwijl voor Brazilië het ergste van de coronacrisis nog moet komen. In de tweede jaarhelft verwacht hij een geleidelijk herstel, hoewel de voorspelbaarheid van resultaten op dit ogenblik heel pover is.

  Voor het hele jaar verwacht hij een brutobedrijfswinst van 224 miljoen euro, wat 42 procent lager is dan in 2019. Hij heeft ook zijn verwachting voor 2021 met meer dan een kwart verlaagd.

  Op basis van deze ramingen zakt zijn koersdoel van 28 naar 23 euro. Het advies blijft houden. Hij denkt dat Aperam ook in deze moeilijke omstandigheden een positieve vrije kasstroom zal genereren, onder meer door de kapitaaluitgaven tot een minimum te beperken en het werkkapitaal onder controle te houden.

  Hij verwacht dat het bedrijf zijn dividendbeleid (1,75 euro bruto, betaalbaar per kwartaal in schijven van 0.4375 euro) zal handhaven dankzij de solide balans. Het totale jaarlijkse dividendrendement komt uit op meer dan 9 procent. Claassen gaat er wel vanuit dat de aangekondigde aandeleninkoop van 100 miljoen euro wordt stopgezet.

 • Europese werkloosheid nog even lager

  De Europese werkloosheidsgraad is in februari gedaald van 7,4 naar 7,3 procent, terwijl economen rekenden op een gelijkblijvend cijfer. De effecten van de coronamaatregelen zullen pas in maart te zien zijn.

 • Belgen kopen amper 2 procent van nieuwe staatsobligatie

  Belgische beleggers hebben slechts 2,3 procent gekocht van de obligatie op zeven jaar die de Belgische staat dinsdag heeft uitgegeven. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap van de Schuld. De grootste kopers waren Britse (24%) en Franse beleggers (13%). De cijfers van het soort beleggers tonen aan dat vooral fondsbeheerders (35%) en banken (28%) de obligaties hebben gekocht.

  De obligatie-uitgifte haalde 8 miljard euro op, een uitzonderlijk groot bedrag. Het brutorendement van de obligaties bedraagt -0,01 procent. Beleggers zijn bereid een kleine vergoeding te betalen om geld uit te lenen aan de Belgische staat.

 • Goud wint weer

  Het gestolde angstzweet van de financiële markten wint terrein in een zee van rode beursindexen: het goud klimt 1,4 procent naar 1.596 dollar per ounce:

 • Hema gaat helft huur niet betalen

  De Nederlandse keten Hema heeft beslist om in april en mei slechts de helft van zijn huren te betalen. Dat meldde ceo Tjeerd Jegen in een brief. De omzet in de Nederlandse winkels - die nog open zijn - is met een derde gekrompen. De meer dan 200 winkels in België, Frankrijk, Duitsland en Spanje zijn dicht. 'Als dit voortduurt, is de toekomst van ons bedrijf in gevaar', waarschuwde Jegen.

  Dat heeft ook gevolgen voor Retail Estates , dat vier panden aan Hema verhuurt. Het beurshuis Kepler Cheuvreux houdt in zijn model er rekening mee dat Retail Estates over het hele jaar 20 procent huurinkomsten verliest. 'Dat Hema in deze moeilijke maanden toch nog de helft betaalt, zien wij als positief'. Kepler hanteert een 'houden'-advies voor Retail Estates met een koersdoel van 60 euro.

 • Kepler knipt koersdoel Proximus bij

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagt zijn koersdoel voor Proximus van 22 naar 20 euro, maar handhaaft het houdenadvies.

  De ambities van Proximus op middellange termijn betekenen door de hogere investeringen een significante verlaging van onze prognose voor de vrije kasstroom, zegt Kepler. Het gevolg is dat het (aangepaste) dividend van 1,20 euro per aandeel de komende jaren niet langer afgedekt is en dus nog kan dalen.

  Het beurshuis vindt de waardering niet aantrekkelijk met een vrijekasstroomrendement van 5 procent (tegen bijna 9 procent voor de sector). Door zijn defensief profiel zou Proximus vrij vlot door deze crisis moeten geraken, althans op korte termijn. ‘Als dusdanig zouden wij het aandeel niet shorten.'

 • Autotoeleveraar Continental schrapt jaarprognose

  De Duitse groep Continental , een fabrikant van auto-onderdelen en autobanden, trekt haar outlook voor het boekjaar 2020 in wegens de impact van het coronavirus. Omdat de toestand snel verandert, is het niet mogelijk een timing te geven voor een nieuwe outlook.

  Continental voelt de corona-impact zowel in de Automotive- als in de Tires-divisie. Meer dan 40 procent van de productievestigingen van de groep liggen tijdelijk stil. Continental neemt daarom maatregelen om de kosten te drukken en de uitgaven te beperken. Het gaat onder meer om gewijzigde werktijden en een aanpassing van de lonen.

  Op basis van de recentste data verwacht Continental dat de omzet in het eerste kwartaal tussen 9,4 en 9,8 miljard euro uitkomt en de aangepaste operationele winstmarge tussen 2 en 3 procent. De winstmarge in de Automotive-tak zou rond 0 procent schommelen, die in de Rubber-divisie tussen 7 en 8 procent.

 • Value8: 'We kopen als zich kansen voordoen'

  Een van de schaarse stijgers in Amsterdam is de holding Value8 na een corona-update. De investeringsmaatschappij stelt dat enkele van de bedrijven waarin ze investeert een negatieve impact ondervinden van de pandemie, maar dat het bij de meeste gaat om een vertraging van de groeiplannen. Sommige profiteerden zelfs van de crisis, zoals AmsterdamGold, dat hogere omzetten boekte.

  'De koersdalingen zijn niet het gevolg van een slechte performance van de bedrijven waarin we investeren, maar van een wereldwijde gezondheidscrisis en de economische en beursimpact daarvan', benadrukt Value8. 'Als de beurskoersen op het huidige niveau blijven, zou de negatieve impact ongeveer 6 tot 7 procent van het eigen vermogen en intrinsieke waarde bedragen', besluit de investeringsmaatschappij. Vooral dat laatste sust de markt.

  Value8 benadrukt dat het over veel cash beschikt, die gebruikt kan worden voor nieuwe investeringen als zich kansen voordoen. Eind 2019 lag de intrinsieke waarde op 7,15 euro per aandeel.

 • KBCS slikt verkoopadvies Proximus in

  Analist Ruben Devos van KBC Securities trekt zijn advies voor Proximus  op van ‘afbouwen’ naar ‘houden’. Het koersdoel zakt wel van 22 naar 20 euro.

  Proximus kondigde dinsdag op zijn investeerdersdag een reeks investeringen aan, vooral in de verdere uitrol van zijn glasvezelnetwerk, in 5G en in ICT. Daardoor stijgen de gemiddelde kapitaaluitgaven per jaar van 1 miljard euro in de voorbije drie jaar naar 1,22 miljard in de komende zes jaar, becijferde Devos. Hij juicht de investeringen toe, maar denkt dat het rendement op die investeringen nog ver verwijderd is.

  Sinds hij zijn rating op ‘afbouwen’ zette, is de koers 22 procent lager gegaan. Het meeste neerwaartse risico is dan ook ingeprijsd. Bovendien tonen telecomaandelen hun waarde in tijden van crisis. Met zijn aantrekkelijk dividendrendement, zijn sterk abonneegestuurd inkomstenmodel en zijn lage volatiliteit moet Proximus de beleggers kunnen aanspreken. Wat de ratingverhoging verklaart.

 • Industriële activiteit stokt in Azië

  Uit PMI-cijfers blijkt dat de industriële activiteit in de meeste Aziatische landen in maart (verder) is gekrompen. Door de uitbraak van het coronavirus en de beperkingsmaatregelen werden aanvoerketens verlamd. De PMI of indicator van de aankoopdirecteurs geeft aan welke richting de economie uitgaat.

  Opvallend is de forse daling in de exportkanonnen Japan en Zuid-Korea, wat in schril contrast staat met de bescheiden verbetering die in China merkbaar is. Daar kwam de PMI voor de maakindustrie dinsdag uit op 50,1, hoger dan verwacht. Een cijfer boven 50 wijst op groei.

  In Zuid-Korea dook de PMI naar 44,2. Dat is het laagste niveau sinds januari 2009. In februari zat het land al in een krimp (48,7).

  In Japan was er een verslechtering van 47,8 in februari naar 44,8 in maart. Meteen de slechtste PMI sinds april 2009.

  Economen denken dat de toestand nog zal verslechteren, omdat nu ook Maleisië en Thailand lockdowns hebben ingevoerd.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  In Londen zakken de bankaandelen Lloyds , HSBC en Royal Bank of Scotland  na een dividendschrapping. Ze volgen het advies van de Britse toezichthouder. 

  In Parijs kondigden Société Générale  en Natixis  een dividendschrapping aan. 

  In Frankfurt schrappen Adidas en Munich Re  de jaarprognose. 

 • Klap voor Ageas

  De Bel20 verliest 2,2 procent bij opening. Ageas duikt 10 procent lager, Galapagos 4 procent, WDP 4,5 procent.

  Ackermans & van Haaren en CFE , die allebei hun dividend schrappen, zakken 2,4 en 2,1 procent.

 • Europese beurzen openen in de min

  We zijn vertrokken en zoals verwacht gaat het uitgesproken lager in Europa. De Euro Stoxx 50 verliest meteen dik 2 procent. Het nieuws over de coronabesmettingen is weinig opbeurend en steeds meer bedrijven sturen een coronawaarschuwing uit.

  Het is nog even wachten op de Bel20.

 • Heeft AB InBev zich ingedekt tegen daling Australische dollar?

  Jefferies-analist Edward Mundy reageert positief op het groene licht van de Australische mededingingsautoriteit voor de verkoop door AB InBev van CUB (Fosters) aan Asahi (post 7u37). 'Het risico dat de deal niet doorgaat is volgens ons klein. Asahi wil uitgroeien tot een wereldbrouwer en heeft alle financiering geregeld.'

  Mundy wijst wel nog op een addertje onder het gras. Bij de bekendmaking van de deal werd een verkoopprijs vastgelegd van 16 miljard Australische dollar. Dat was toen goed voor 11 miljard Amerikaanse dollar. Vandaag is 16 miljard Australische dollar gelijk aan 10 miljard dollar. 'En het is onduidelijk of AB InBev zich op het moment van de deal heeft ingedekt tegen een daling van de Australische dollar.'

  Mundy geeft een 'houden'-advies, ondanks het koersdoel van 50 euro (zowat een vierde boven de koers).

 • MDxHealth stuurt coronawaarschuwing uit

  De specialist in moleculaire diagnostica MDxHealth vervroegt de publicatie van zijn kwartaalupdate van 21 april naar 9 april. Het Amerikaans-Belgische bedrijf zegt ook dat de wereldwijde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken mogelijk de vooruitzichten voor 2020 impacteren.

  MDxHealth zei op 26 februari, bij de publicatie van de jaarresultaten 2019, voor zijn twee prostaatkankertests (ConfirmMDx en SelectMDx) op meer dan 20 procent groei te rekenen. Van ConfirmMDx hoopte het bedrijf 20 tot 25 procent meer stuks te verkopen, voor SelectMDx werd op een toename van 25 à 30 procent gemikt. De groepsomzet zou dit jaar moeten uitkomen tussen 27 en 30 miljoen dollar, een stijging met 23 tot 37 procent tegenover het proformacijfer voor 2019 (21,9 miljoen dollar).

  Het lijkt niet meer zeker dat die groeicijfers gehaald worden. MDxHealth houdt de toestand van nabij in de gaten en zal later meer informatie geven, aldus een persbericht.

 • 80 bedrijven uit Stoxx600 schrappen dividend

  Volgens een berekening van Bloomberg hebben al minstens 80 bedrijven uit de Europese Stoxx600 besloten geen dividend uit te keren. In de banksector gaat het om meer dan de helft van de gevallen (ABN AMRO, KBC, SocGen, ING, Barclays...). Ook in de sectoren reizen/ontspanning (Carnival, Lufthansa, Whitbread...), media (ITV, WPP...) en industriële goederen & diensten (Airbus, ISS, Randstand, Volvo) zijn dividendschrappingen schering en inslag. 

  De volgende sectoren zagen nog geen dividendwaarschuwingen: farma, telecom, nutsdiensten, verzekeringen en olie & gas. 

 • 'Xerox laat HP los'

  Volgens The Wall Street Journal wil Xerox, de producent van kopieermachines, HP, de fabrikant van computers en printers, niet meer overnemen. Dat is het gevolg van de coronacrisis. Xerox wilde al een tijdje HP overnemen en was bereid een vijandig bod van meer dan 30 miljard dollar te lanceren. Dat was gedurfd, want HP is veel groter dan Xerox. Xerox geeft volgens de Amerikaanse zakenkrant nu de prioriteit aan het op orde houden van de eigen financiële situatie. 

 • Intervest O&W heeft ‘voldoende ruimte' om effecten coronacrisis op te vangen

  De coronacrisis heeft al tal van bedrijven ertoe aangezet hun vooruitzichten, plannen of dividenduitkering te wijzigen. Niet zo in het geval van Intervest Offices & Warehouses . De verhuurder van kantoren in België en van logistieke sites in België en Nederland zegt dat zijn vastgoedbeleggingen minder gevoelig zijn ‘voor sluiting in het kader van het indijken van de pandemie’. ‘Het relatieve aandeel van individuele gebouwen en complexen is bovendien beperkt en de klanten zijn goed verspreid over diverse sectoren.’

  Het bedrijf zegt over voldoende financieringscapaciteit te beschikken ‘om mogelijke toekomstige spanning op de liquiditeiten op te vangen, mocht er vertraging in de betaling van de huurinkomsten ontstaan’.

  Financieel staat Intervest vrij stevig. Op 31 maart 2020 beschikte het bedrijf over circa 120 miljoen euro ongebruikte kredietfaciliteiten. Geld dat kan dienen om het dividend in mei uit te betalen, om ‘de gecommitteerde pijplijn te financieren’ en de vastgoedportefeuille verder uit te breiden. Dit jaar komen bovendien geen financieringen meer op vervaldatum.

  ‘Een langdurig aanhoudende pandemie en een daaropvolgende economische crisis zou evenwel in de toekomst een negatief effect kunnen hebben op de reële waarde van de vastgoedbeleggingen en het EPRA-resultaat’, klinkt het waarschuwend. Met een beperkte schuldgraad van circa 41 procent einde maart zegt Intervest echter voldoende ruimte te hebben om deze effecten op te vangen.

  Intervest gaat strategisch ook verder op de ingeslagen weg. De focus blijft op kwaliteitsvolle kantoorpanden op aantrekkelijke locaties. In het logistiek segment zal het bedrijf inspelen op ‘de veranderende noden die bij alle betrokken partijen mede door deze crisis des te explicieter zijn geworden’.

 • Update Europese futures: nog dieper in het rood

  De Euro Stoxx 50-futures verergeren: de Europese beurzen zouden nu met een verlies openen van circa 3,5 procent. 

 • Tack koopt voor 10 miljoen euro Tessenderlo-aandelen

  Luc Tack heeft maandag 400.000 aandelen Tessenderlo  gekocht tegen een prijs van 24,50 euro per stuk. Dat is goed voor een investering van 9,8 miljoen euro, of een bijkomend belang van 0,9 procent. Opvallend: de aankoop gebeurde deze keer niet via Verbrugge, het vehikel van Picanol, maar via Symphony Mills, het eigen vehikel van Tack. 

 • Aperam stelt aandeleninkoopprogramma uit

  Aperam heeft wegens de coronacrisis een uitgebreid kostenbesparingsprogramma gelanceerd, zegt de inoxproducent in een persbericht. De raad van bestuur heeft tevens besloten de start van het aandeleninkoopprogramma met zes maanden te verschuiven ‘om de ernst en de duur van de economische krimp te kunnen evalueren’. Positief voor de aandeelhouders is dat Aperam zijn dividend behoudt.

 • AB InBev rekent 'dit kwartaal' op afronding Australische verkoop

  De verkoop van de Australische divisie van AB InBev , Carlton & United Breweries, aan het Japanse Asahi heeft de goedkeuring gekregen van de Australische concurrentiewaakhond. Dat meldt AB in een persbericht.  

  AB InBev kondigde de verkoop aan op 19 juli 2019 voor 16 miljard Australische dollar. De voorbije weken was door de coronacrisis twijfel gerezen of de deal nog zou doorgaan. Volgens AB InBev is er nog één hindernis: de goedkeuring van de Australische Foreign Investment Review Board. Die wordt dit kwartaal verwacht. 

 • Deutsche Bank slikt verkoopadvies Proximus in

  Guillaume Boutin, de CEO van Proximus,  heeft tijdens de analistendag dinsdag een goede indruk gemaakt op Roshan Ranjit, een analist van Deutsche Bank. Hij verhoogt het advies van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel ligt op 21 euro, de huidige koers. 

  Benieuwd of we de komende dagen nog meer verkoopadviezen zien verdwijnen. Proximus telt tien verkoopadviezen, tegenover drie koopadviezen en negen houdenadviezen. 

 • AvH en CFE keren geen dividend uit - 2

  Ook voor Ackermans & van Haaren is het nog te vroeg om een precieze inschatting te maken van de impact van de coronacrisis op de resultaten. Het ziet er echter naar uit dat er in 2020 een flinke daling van de groepswinst zal zijn, luidde het dinsdagavond in een persbericht.

  AvH stelt de vooruitzichten voor 2020 bij. Eind februari, bij de presentatie van de jaarresultaten 2019, zei de groep nog de ambitie te hebben haar portefeuille verder uit te bouwen en 2020 met vertrouwen tegemoet te zien. Nu zegt AvH dat ‘de diversificatie van de portefeuille, de nettocashpositie van 267,4 miljoen euro (eind 2019) en de stevige balans’ de groep in staat moeten stellen op lange termijn ‘het hoofd te bieden aan deze uitdagende omstandigheden’.

  De financiële dochters Delen Private Bank en Bank J.Van Breda hebben beslist om, overeenkomstig de aanbeveling van de ECB, voorlopig geen dividend te betalen over het boekjaar 2019. Ook CFE zal, zoals zopas gemeld, geen dividend uitkeren.

  Het logische gevolg is dat ook AvH geen dividend over 2019 uitkeert en de volledige winst reserveert. Het op 28 februari aangekondigde dividend over 2019 bedroeg 2,5 euro bruto per aandeel. In de loop van het vierde kwartaal zal de raad van bestuur wel ‘de opportuniteit van een tussentijds dividend evalueren’.

 • Europese beurzen op weg naar stevig verlies

  De Europese beurzen zullen naar verwachting met een verlies van 2,3 procent openen. Dat leren de Euro Stoxx 50-futures.

  Traders aan het werk op de beurs van Frankfurt

 • Sine labore nihil

  De beleggers houden vandaag hun hart vast voor de Amerikaanse cijfers over het ondernemersvertrouwen en de arbeidsmarkt. De private tewerkstelling in de VS zal naar verwachting voor het eerst in tien jaar een krimp vertonen.

 • AvH en CFE keren geen dividend uit - 1

  Dinsdagavond stuurden Ackermans & van Haaren en zijn dochteronderneming CFE allebei een coronawaarschuwing uit. Zowel de Antwerpse investeringsgroep als de bouw- en baggeronderneming besliste voorzichtigheidshalve geen dividend over 2019 uit te keren en de cash in huis te houden.

  CFE meldde dat de activiteiten van de baggeraar en windparkenbouwer DEME getroffen worden ‘door de afzonderingsmaatregelen, de sluiting van de grenzen en de verstoring van sommige toeleveringsketens’. Die maatregelen zullen ‘een merkelijke impact’ hebben op de omzet en het binnenhalen van nieuwe opdrachten. De weerslag op de financiële resultaten is nog niet te becijferen.

  De bouwactiviteiten (Contracting) lijden onder de stopgezette werven in België en Luxemburg. In Polen is er wel nog een beperkte activiteit. Bij Multitechnieken en Rail & Utilities zijn de meeste projecten eveneens onderbroken. In het tweede kwartaal verwacht Contracting slechts een zeer beperkte activiteit.

  Om de tegenslagen te trotseren wil CFE zijn financiële middelen maximaal behouden. De raad van bestuur zal de algemene vergadering voorstellen geen dividend over het boekjaar 2019 uit te keren.

 • Meer besmettingen in Tokio

  Goedemorgen! Na een rampzalig eerste kwartaal, waarin de wereldbeurzen bijna 22 procent verloren, blijft het coronavirus ook op deze 1ste april de toon zetten. De Aziatische beurzen noteren vanmorgen globaal iets hoger, maar met duidelijke individuele verschillen.

  Zo veert Sydney een kleine 3 procent op nadat de Australische beurs dinsdag 2 procent had verloren. Er werden minder nieuwe coronagevallen genoteerd in het land en de prijzen voor ijzererts, een belangrijke exportgrondstof voor Australië, stijgen.

  In China gaan de beurzen lichtjes omhoog, gesteund door de hoop dat ’s werelds op een na (VS) grootste economie begint te herstellen. Ook Seoel noteert lichtjes in de plus, maar de Japanse beurs verliest zowat 1 procent. Het aantal coronabesmettingen in Tokio loopt snel op. Dat voedt de speculatie dat de overheid de hoofdstad in lockdown zal plaatsen.

  Bezoekers met mondmasker in de entertainmentwijk Asakusa in Tokio ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud