1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street fors in het rood

Beleggers maken zich grote zorgen over de impact van de tweede coronagolf. De Amerikaanse beurzen staan diep in de min.
 • Wall Street sluit fors in het rood

  De Amerikaanse beurzen zijn fors lager geëindigd. De Dow Jones verloor 3,4 procent, de S&P500 3,5 procent en de Nasdaq sloot zelfs 3,7 procent lager. Wij laten het hierbij voor vandaag. Maar lees voor u gaat slapen nog snel ons verslag over Wall Street HIER!

  ©AFP

 • Update: Wall Street nog altijd fors in het rood

  Even een kleine update. De Amerikaanse beurzen gaan nog altijd stevig lager. De Dow Jones en de brede graadmeter S&P500 verliezen 2,8 procent en de techbeurs Nasdaq levert 2,9 procent in.

  Beleggers zijn al de hele dag van hun melk door de tweede coronagolf die over Europa en de VS rolt. Beleggers vrezen vooral voor een herhaling van de toestand in maart toen forse lockdowns de economische activiteit afknelden en tot grote bedrijfsverliezen leidde. Die angst is niet onterecht want in steeds meer landen zijn er lockdownachtige toestanden nu de ziekenhuizen overvol dreigen te raken.

 • Komt allemaal door de media

  Terwijl de beurzen zich enorme zorgen maken over het oplopende aantal besmettingen en overvolle ziekenhuizen vindt de Amerikaanse president Donald Trump het allemaal maar onzin. Uiteraard komt het weer allemaal door de media:

 • Blog langer open

  We houden er nog niet mee op, maar volgen voor u ook het beursnieuws op Wall Street! U krijgt van ons wel alvast de zeer drukke dolledonderdagagenda van ons:

  DONDERDAG 29 OKTOBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Inflatie oktober

  Bruto binnenlands product derde kwartaal, 11.00 uur

  Duitsland:

  Inflatie oktober, 14.00 uur

  Eurozone:

  Ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen oktober, 11.00 uur

  Europese Centrale Bank: rentebesluit, 13.45 uur

  Verenigde Staten:

  Bruto binnenlands product derde kwartaal, 13.30 uur

  Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 17 oktober , 13.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  AB InBev: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Proximus: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Telenet: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Exmar: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Quest for Growth: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Duitsland:

  Volkswagen: resultaten derde kwartaal

  Finland:

  Nokia: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Frankrijk:

  Airbus Group: 

 • Befimmo bevestigt dividendprognose

  De Brusselse kantorenmarkt heeft het door de coronacrisis niet gemakkelijk. Toch blijft de impact van de Covid 19-crisis op de eerste negen maanden van het jaar beperkt, benadrukt Befimmo in zijn tussentijdse verklaring.

  Ondanks de moeilijke en onzekere marktomstandigheden is Befimmo er in geslaagd om dit jaar 65.000 vierkante meter kantoorrruimte te verhuren. Dat is een stijging van 90 procent ten opzichte van 34.000 vierkante meter (exclusief het grote ZIN-project, grotendeels verhuurd aan de Vlaamse overheid) tijdens de eerste negen maanden van 2019.

  Befimmo wijst verder op zijn stabiele en solide bezettingsgraad van 94,5 procent. De winst uit de kernactiviteiten, de zogenaamde EPRA-winst en sterk bepalend voor het dividend, wordt voor het hele boekjaar nu geschat op 2,76 euro per aandeel. Die was in mei door de coronacrisis verlaagd van 2,81 euro naar 2,70 euro per aandeel. Bij de voorstelling van de halfjaarresultaten was die opgetrokken tot 2,80 euro per aandeel. Die wordt nu met een fractie verlaagd.

  Het interim-dividend van 1,68 euro per aandeel, is betaalbaar in december.

 • Coil ziet meevallende omzetkrimp maar duikt in het rood

  De anodisatiespecialist Coil komt zojuist met cijfers. Coil legt zich toe op de anodisatie van aluminium, het bedekken van het metaal met een dun beschermend en veelal esthetisch laagje. Daarin is het wereldleider.

  Het bedrijf zag de omzet met 3 procent dalen tot 11,7 miljoen euro in de eerste helft van het boekjaar. Volgens de onderneming valt deze daling mee door twee tegenstrijdige trends. Aan de ene kant zag het bedrijf de tak Tolling, goed voor 73 procent van de omzet, met 19 procent dalen door de lagere vraag van Europese walserijen. Aan de andere kant zag het de verkopen in de divisie Verpakkingen, goed voor 27 procent van de omzet, stijgen met een flink 97 procent. Dat is volgens de onderneming onder andere te danken aan verschillende acties die het bedrijf ondernomen heeft op het gebied van marketing om de duurdere producten te slijten. 

  Het nettoresultaat ging 2,1 miljoen euro in het rood, tegenover een klein verlies een jaar eerder. 

  Coil laat nog weten dat de omzet in het derde kwartaal op 5,3 miljoen euro uitkwam, wat slechts de helft is van een jaar eerder. Dat is enerzijds te wijten aan ‘de aanzienlijke vertraging van de markten, met name in Europa’, anderzijds aan het feit dat het derde kwartaal van 2019 erg sterk was door grote leveringen in China. Het vierde kwartaal zou een pak beter moeten worden, grotendeels door ‘belangrijke leveringen van nieuwe bestellingen in Azië’.

  Voor het hele jaar rekent Coil op een omzet van ongeveer 24 miljoen euro.

 • Bel20 sluit 500 punten lager sinds juli

  De Bel20 heeft - net als alle andere Europese beurzen - een rotdag achter de rug. De graadmeter koerste 3,3 procent lager tot 3.048 punten, waarmee de index 500 punten lager staat sinds juli. Zelfs het crisisaandeel Colruyt kon geen bescherming bieden en zakte 1,3 procent. De grootste verliezers waren echter Solvay , Aperam en Galapagos

  De Europese beurzen kregen een klap van 3,5 procent en ook de Amerikaanse beurzen staan fors in het rood. De brede graadmeter S&P500 levert op dit moment bijna 3 procent in. 

  Voor allen die vandaag veel verloren zijn verwijzen wij graag naar een tekst van de Nederlandse artiest Spinvis: 'Verliezen is goed, het geeft je meer dan winnen ooit doet'.

  Spinvis: Soms Breekt Er Een Hart, Soms Blaft Er Een Hond

 • Big Tech in de ramsj...

  ... en dat gebeurt niet vaak. Lees hier ons artikel!

  ©REUTERS

 • General Electric verrast met winst

  General Electric (GE) verrast beleggers met winst, waardoor het aandeel ruim 8 procent hoger schiet op een bijzonder slechte beursdag. Het bedrijf behaalde in het derde kwartaal een winst per aandeel van 6 dollarcent. Dat is 15 dollarcent minder dan een jaar eerder, maar wel veel beter dan het verlies van 4 dollarcent waar het analistenleger op  mikte. De omzet daalde 17,1 procent naar 19,4 miljard dollar. Ook dat was beter dan de marktverwachting van 18,7 miljard. 

  De CEO van GE, Larry Culp, is tevreden met de resultaten. 'Ik ben trots op de resultaten die we dit kwartaal hebben neergezet. We verbeteren onze prestaties op het gebied van winst en cashgeneratie nu we in elk segment, behalve in de vliegtuigtak, een uitbreiding zien van onze organische winstmarge ondanks dat de orders onder druk blijven staan.'

  De vliegtuigdivisie deed het niet goed omdat de coronacrisis een forse schade heeft aangericht aan de vliegtuigsector. Door de crisis wordt veel minder gereisd, terwijl veel kosten van vliegtuigmaatschappijen blijven doorlopen. De vliegtuigtak zag de omzet met een forse 39 procent dalen naar 4,9 miljard dollar. Ook de orders in deze tak daalden met 54 procent. 

  ©REUTERS

 • Moeten we een crash vrezen?

  Het risico op een forse crash zoals in maart kunnen we niet uitsluiten, maar we kunnen wel zeggen dat de kans daarop is verminderd. In maart zagen we - zoals altijd bij crashes - dat iedereen en masse cash moest sprokkelen. Partijen die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, moeten dan gedwongen verkopen. Dan zie je ook dat de kredietmarkten niet meer functioneren, waardoor we in maart zagen dat zelfs de rente op Amerikaanse staatsobligaties begon te stijgen omdat er dollars gesprokkeld worden.

  Maar nu de Amerikaanse centrale bank (Fed) grootschalig ingrijpt in de kredietmarkten, onder andere door volop staatsobligaties aan te kopen, is dat risico een stuk kleiner geworden. De kredietkranen staan voluit open, waardoor er minder gevaar is op fire-sales, waarbij dalende markten leiden tot meer verkopen, die op zichzelf weer leiden tot verder dalende markten. 

 • Beursverliezen lopen op

  Als u dacht: 'ah, misschien wordt het later op de dag wel minder...', dan moeten we u teleurstellen want het wordt niet minder, alleen maar meer. Inmiddels staan de Europese beurzen op een gemiddeld verlies van bijna 4 procent en gaat de Amerikaanse brede graadmeter S&P500 2,7 procent lager.

  Ook Big Tech ontspringt de dans niet. Apple verliest 3,5 procent, Microsoft koerst 3,5 procent lager, Amazon glijdt uit met 2,8 procent, Alphabet moet 5 procent inleveren en Facebook krijgt een tik van 3,9 procent. 

  Kunnen we dan schuilen in ons eigen quasi-quarantainelandje? Nou nee, want zelfs het crisisaandeel Colruyt zakt met 0,6 procent. Verder moet u al helemaal niet zijn bij de cyclische waarden Umicore , Solvay en Aperam want die gaan tot ruim 5 procent lager. 

 • Coronagevoelig? Boaten!

  Nadat beleggers eerst een I-dont-give-a-piep attitude hadden ten opzichte van het oplopende aantal besmettingen, vinden ze de boel toch sinds deze week wat griezelig worden. Maandag gingen de aandelen al in de ramsj, dinsdag was niet veel beter en ook woensdag gaan de aandelen op z'n plat Antwerps weer: boaten!

  Over boten gesproken, de cruise-aandelen gaan weer fors in de verkoop. De Amerikaanse cruisers Carnival  (-6%), Norwegian Cruiseline Holdings  (-5,1%) en Royal Caribbean  (-3,9%) lijden flinke averij. Net als andere reisaandelen overigens. American Airlines vliegt 3,2 procent lager, en ook het Duitse Lufthansa moet meer dan 3 procent prijsgeven.

  Ook de oliebedrijven krijgen een knauw. Marathon duikt 5,9 procent lager, Devon Energy glijdt 6,4 procent uit en Halliburton krijgt een tik van ruim 5 procent.

 • Mastercard lijdt onder minder reizen

  Mastercard heeft in het derde kwartaal minder goed gepresteerd dan verwacht. Omdat zowel toeristen als zakenlui minder reizen – en dus ook minder aankopen met hun kredietkaart – noteerde Mastercard in lokale munten een daling van 36 procent van de grensoverschrijdende transactievolumes. De nettowinst daalde met 28 procent tot 1,5 miljard dollar. De gezuiverde winst per aandeel bedroeg 1,60 dollar per aandeel en was lager dan de 1,66 dollar waar analisten op rekenden.

 • Airbnb verkiest Nasdaq boven NYSE

  De Nasdaq heeft een belangrijke slag binnengehaald ten koste van de New York Stock Exchange (NYSE). Airbnb verkiest immers de technologiebeurs als toekomstige noteringsplaats. De Nasdaq is de traditionele beurs voor techbedrijven, maar de voorbije jaren trok de NYSE hippe techbedrijven aan zoals Uber en recenter Snowflake. Het verhuurplatform voor woningen trekt allicht nog voor het einde van het jaar naar de beurs en wil 3 miljard dollar ophalen. Het wordt de grootste IPO op Nasdaq sinds Facebook in 2012.  

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen openen in het rood. De Dow Jones verliest 2 procent, de S&P500 gaat 1,8 procent lager en de technologiebeurs Nasdaq zakt 1,7 procent. 

  Beleggers zijn angstig nu er een tweede coronagolf rolt over Europa en de VS. Markten vrezen vooral voor nieuwe ingrijpende lockdownmaatregelen in Europese landen en Amerikaanse staten om de uitbreiding van het virus te stoppen. Dergelijke maatregelen zorgden in de lente al voor een forse terugval van de groei en de vrees is dat de economieën ook in het vierde kwartaal een forse deuk oplopen.

  ©REUTERS

 • UPS klopt winstverwachting

  Pakjesvervoerder UPS heeft in het derde kwartaal volop geprofiteerd van de boomende e-commerce. De omzet schoot 15,9 procent hoger dan een jaar geleden naar 21,2 miljard dollar. De bedrijfswinst steeg met 11 procent tot 2,4 miljard dollar. De nettowinst belandde op 2 miljard dollar, wat 11,8 procent meer is dan in het derde kwartaal van 2019. De gezuiverde winst per aandeel bedroeg 2,28 dollar per aandeel, waarmee UPS de consensus (1,90 dollar) klopte.

  In de voorbeurshandel gaat het aandeel niettemin lager. UPS onthield zich van een omzet- en winstprognose voor het hele jaar wegens de wereldwijde recessie.

 • Boeing gaat nog eens 7.000 mensen ontslaan

  De Amerikaanse vliegtuigbouwer, die zowel door de coronapandemie als door de al maanden durende problemen met de 737 MAX wordt belaagd, gaat tegen eind volgend jaar nog eens 7.000 mensen laten afvloeien. Daardoor zal zijn personeelsbestand krimpen tot 130.000 van 160.000 begin dit jaar.

  Boeing boekte ook zijn vierde kwartaalverlies op rij als gevolg van de dalende verkoop. De omzet in het derde kwartaal kwam 29 procent lager uit op 14,14 miljard dollar. Dat was wel meer dan de 13,90 miljard die de analisten in gedachten hadden. Het nettoverlies bedroeg 466 miljoen dollar. Gezuiverd bedroeg het nettoverlies 1,39 dollar per aandeel. Analisten hadden een groter verlies van 2,52 dollar per aandeel verwacht.

  Boeing denkt dat het drie jaar zal duren voordat het luchtverkeer weer het niveau van vóór de pandemie zal bereiken.  

 • Bel20 15 procent onder 'Brabançonnepiek'

  Met 3.049 punten noteert de Bel20   15 procent onder de piek van 21 juli. Op die 'Brabançonnedag' bracht de heropening van de economie na de eerste golf de Brusselse beursbarometer in de loop van de dag naar 3.549 punten. Daar zitten we nu exact 500 punten onder. 

  De Bel20 noteert na een wilde rit 22 procent onder het peil waarop 2020 werd afgetrapt. Het lijkt een eeuwigheid geleden. Daarmee even de rit in beeld:

 • Amerikaanse futures stevig lager

  In het zog van de Europese beurzen, die gemiddeld bijna 3 procent zakken, noteren ook de Amerikaanse futures stevig in de min. De future op de Dow Jones zakt met 1,9 procent, die op de S&P500 met 1,7 procent en die op de Nasdaq met 1,5 procent.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op Melexis en Kinepolis. Hierheen!

 • Mercedes beoogt belang van 20 procent in Aston Martin

  Mercedes-Benz, het hoofdmerk van Daimler , bezit 2,6 procent van de Britse sportwagenbouwer Aston Martin, maar wil dat in stappen opdrijven 20 naar procent in 2023. Daarmee zouden de Duitsers een van de grootste aandeelhouders worden van het iconische merk.

  Aston Martin trok twee jaar geleden naar de beurs, maar verloor dit jaar twee derde van zijn waarde. In augustus trok de 107 jaar oude firma Tobias Moers, voormalig CEO van Mercedes-AMG, aan als nieuwe topman.

 • Ook op Bank of England neemt druk toe

  Niet alleen de Europese Centrale Bank staat onder druk om nog maar een vers blik stimulus open te trekken, zij het nog niet per se op de vergadering van morgen. Ook de Bank of England zal mogelijk deze herfst opnieuw in actie moeten komen, nu de steun - vooral tijdelijke werkloosheid - waarmee de Britse minister van Financiën Rishi Sunak de Britse economie de eerste lockdown hielp doorkomen uitdovend is. 

 • Thuiseters verdubbelen omzet Delivery Hero

  Delivery Hero  is de held in een belegerd Frankfurt vandaag. De Duitse maaltijdbezorger profiteert in sterke mate van de coronacrisis nu meer mensen thuis eten laten bezorgen.

  De omzet bedroeg 776,4 miljoen euro, dubbel zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Het is het zevende opeenvolgende kwartaal waarin het bedrijf een driecijferige omzetgroei boekt. De koerierdienst krikt dan ook zijn omzetverwachting voor het hele jaar op en denkt te landen tussen 2,7 en 2,8 miljard, waar het eerder 'minimum 2,6 miljard' voorspelde.

  De concurrent van Just Eat Takeaway zet naast organische groei stevig in op externe groei en internationale uitbreidingen. In september betrad hij de Japanse markt. Hij bracht ook een bod uit op zijn Zuid-Koreaanse sectorgenoot Woowa, waarvoor het tegen het jaareinde goedkeuring van de regelgevers verwacht. Ook in Latijns-Amerika nam het Duitse bezorgbedrijf in september een lokale speler over.

  Delivery Hero wint 4,5 procent. 

 • Fountain wordt kwart meer waard

  De Waalse leverancier van warme dranken aan kmo’s Fountain brengt een streep zon op Euronext Brussel. Het aandeel, dat op de fixingmarkt noteert, schiet bij de eerste fixing 24,2 procent hoger naar 1 euro.

  Fountain herstelt van de klap van maandag, toen het aandeel 23,3 procent vermagerde tot 0,805 euro. Dat gebeurde voordat het bedrijf bekendmaakte dat het nieuwe financiering én betalingsuitstel krijgt van zijn banken. Daarmee is de weg vrij voor een kapitaalverhoging met ruim een half miljoen euro. De aandeelhouders moeten zich daar vrijdag over uitspreken. Fountain wil met de extra middelen de coronacrisis te boven komen.

 • Telenet morgen voorbeurs: quid dividend?

  Morgen om 7 uur stipt is het kwartaalrapport van Telenet  er, 24 uur later gevolgd door dat van rivaal Proximus. Beleggers kijken vooral uit naar een aankondiging over de dividendpolitiek, nadat CEO John Porter terzake de beurswereld een vette knipoog gaf.

  Op dit ogenblik hanteert de nummer twee van de Belgische telecom het principe dat 50 à 70 procent van de jaarlijkse vrije kasstroom naar de aandeelhouders vloeit. Dat laat flink wat ruimte voor onzekerheid, zeker nu Telenet in een upgrade van zijn glasvezelnetwerk gaat investeren om tegenover Proximus - dat zelf in zijn dividend heeft geknipt om een inhaalbeweging te maken - het Vlaams marktleiderschap te verdedigen. 

  Daarom denkt ING-analist David Vagman dat er een soort van 'dividendvloer' komt. Hij rekent op 2,10 euro per aandeel over het boekjaar 2020, de Bloomberg-consensus ligt op 2,20 euro. 

  Wat de cijfers betreft, daar leggen analisten de lat niet hoog. De pandemie vreet aan twee inkomstenbronnen, de advertentie-inkomsten bij De Vijver Media (VIER en VIJF) en IT-dienstverlener Nextel waar de consultants het moeilijk hebben op bedrijven af te stappen om contracten te sluiten. Dit is de analistenconsensus voor het derde kwartaal:

  • Omzet: 636 miljoen euro (2019: 646,8 miljoen)
  • Brutobedrijfswinst ('adjusted ebitda'): 346,8 miljoen (2019: 358,4 miljoen)
  • Nettowinst: 88,2 miljoen euro, zij het traditiegetrouw met grote 'spanwijdte' van de prognoses. 
 • Koreaanse boysband BTS geen hit meer op de beurs

  Sommige hypes duren niet lang, ook niet op de beurs. Het Koreaanse Big Hit Entertainment, het bedrijf boven de Koreaanse boysband BTS, is gehalveerd sinds zijn top meteen na de beursgang midden oktober.

  Big Hit Entertainment was slechts een kortstondige hit op de beurs. ©EPA

 • Kinepolis op laagste peil in zeven jaar

  Na het bijgeknipte koersdoel van KBC Securities (zie post van 9u48) noteert Kinepolis   voor het eerst sinds het najaar van 2013 onder de grens van 20 euro. Alle Belgische bioscopen zijn weer dicht. Dat is - zowel we vorige week in de blog al opmerkten - een probleem want de thuismarkt is nog altijd met voorsprong de lucratiefste markt voor de bioscoopuitbater. 

 • Credit Suisse geeft X-Fab hoger koersdoel

  Analisten Achal Sultania en Patrick Chan van Credit Suisse trekken hun omzetverwachting voor X-Fab voor 2020 met 4 procent op en die voor 2021 met 7 procent. Dat resulteert in een stijging met respectievelijk 12 en 18 procent van hun ebitda-ramingen. Niettemin denken ze nog steeds dat X-Fab in 2021 een verlies per aandeel van 0,08 dollar zou kunnen lijden.

  Wegens de hogere omzet trekken ze hun koersdoel op van 2,05 tot 2,20 euro. Ze blijven bij hun verkoopadvies (underperform) gezien de structurele uitdagingen voor winstmarge en kasstroomgeneratie.

 • Een round-up van de toestand ...

  ... leest u hier

 • Sofina stapt in databedrijf Collibra

  De Boël-holding, die al jaren een neus heeft voor interessante techbedrijven, heeft aandelen overgekocht van bestaande aandeelhouders van Collibra. Hoe groot het belang van Sofina is en voor welke prijs het werd verworven, is niet bekend.

 • Waarom beleggers de handdoek werpen

  Collega Serge Mampaey somt zes redenen op waarom de beurzen blijven zakken. Met op de eerste plaats vanzelfsprekend de coronapandemie.

 • KBCS haalt Basic-Fit uit favorietenlijst

  KBC Securities verwijdert Basic-Fit uit zijn Dynamic Top Pick List. Door de nieuwe ingrepen in Vlaanderen moeten nog eens 82 clubs van Basic-Fit de deuren sluiten. Daarmee zijn 532 fitnesscentra van het bedrijf gesloten, 59 procent van het totaal.

  Het beurshuis becijferde dat zes weken sluiting van 534 clubs Basic-Fit zowat 43 miljoen euro aan omzet zal kosten en 28 miljoen euro aan brutobedrijfswinst (ebitda). Dat is 10 tot 11 procent lager dan de consensusverwachting.

  ‘Hoewel we fundamenteel in Basic-Fit blijven geloven, denken we dat het bedrijf op korte termijn tegenwind kan ondervinden. Daarom lichten we het uit onze Dynamic Top Pick List’, zegt analist Alan Vandenberghe.

 • Kinepolis sluit ook Waalse cinema's

  Na het complex in Brussel en de Vlaamse bioscopen (vanaf vrijdagavond) gaat Kinepolis ook zijn drie Waalse complexen sluiten. Die mochten in principe nog openblijven, maar het bedrijf legt ze ook stil. Dat vernam De Tijd bij Kinepolis.

 • Banken naderen diepterecord

  Een opvallende daler: de Euro Stoxx Banken-index, de korf van 22 grootbanken uit de eurozone. Die tuimelt 4 procent naar 52,21 punten en glijdt onder het dieptepunt van september. Het diepterecord van iets meer dan 50 punten tijdens de lockdown dit voorjaar - toen het laagste peil sinds de lancering van de sectorbarometer in 1992 - is niet meer veraf. 

  De reden is niet ver te zoeken. Nu steeds grotere delen van Europa door de opmars van het virus op slot gaan, vrezen beleggers opnieuw voor oplopende probleemkredieten na de adempauze tijdens de zomer. 

 • KBCS zet schaar in koersdoel Kinepolis

  Na Wallonië en Brussel neemt nu ook Vlaanderen bijkomende maatregelen om de coronaverspreiding onder controle te krijgen. Alle sociale activiteiten worden stopgezet, met inbegrip van de cinema’s.

  ‘Het risico neemt toe dat andere Europese landen waar Kinepolis actief is op het punt staan te volgen’, zegt analist Guy Sips van KBC Securities. ‘Een bijkomende onzekerheid is dat er geen idee is hoe lang de gedwongen sluiting zal duren.’

  Hij verlaagt zijn koersdoel van 43 naar 30 euro. ‘De komende maanden kunnen een hobbelige rit worden.’

  Zijn advies blijft ‘bijkopen’. Sips meent dat Kinepolis de coronapandemie zal overleven. De groep beschikt over tien tot elf maanden cash en heeft ‘tal van mogelijkheden’. In tegenstelling tot sectorgenoten als AMC of Cineworld is Kinepolis eigenaar van het gros van zijn zalen. Sips raamt de waarde van dat vastgoed op 800 miljoen tot 1,2 miljard euro. Hij verwacht dat Kinepolis alle maatregelen zal nemen om de impact op alle kostenniveaus te drukken.

 • Bpost vernieuwt website

  Bpost heeft zijn website een volledige facelift gegeven. ‘Bpost.be wordt een eenvoudig platform dat intuïtiever en gebruiksvriendelijker is, vertrekkend vanuit de typische informatiebehoeften van de klant’, klinkt het in een persbericht.

  Een andere nieuwigheid is Mobi, een nieuwe app op het mobiele scantoestel van postbodes. Met de app kunnen ze beter communiceren en kunnen klanten ook mobiel betalen (bv. bij de levering van pakjes met douanekosten).

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De EuroStoxx50  noteert kort na opening met een verlies van 1,7 procent. 

  Heineken verliest 2 procent na een sterk kwartaal, maar onzekere vooruitzichten (post 8u09). 

  KPN zakt 1 procent ondanks een stabiele winst (post 8u11). 

  Vastned  verliest in Amsterdam 1 procent na een herhaling van de winstbelofte (post 7u30).

  X-Fab  slaagt er in Parijs in hoger te openen, maar duikt vervolgens toch in verlies na de kwartaalcijfers van gisteravond

  PSA  zakt 3 procent ondanks een stabiele kwartaalomzet (post 8u30). 

  Carrefour  verliest 0,8 procent na de sterkste omzetgroei in 20 jaar (post 7u40). 

  Puma verliest 4,3 procent na kwartaalcijfers. 

  BASF zakt 2,9 procent ondanks een bevestiging van de jaarprognose (post 7u53). 

  Deutsche Bank   geeft 1,2 procent prijs na een hoger dan verwachte winst (post 7u33). 

  Delivery Hero  opent 1,6 procent hoger na een omzetverdubbeling in het derde kwartaal. 

 • Euronext Brussel start lager

  De Bel20 noteert na een minuut handel 1,1 procent in de min.

  Rond volgende bedrijven is er nieuws:

  *Vanaf vrijdagavond 18 uur moeten ook in Vlaanderen de cinema’s dicht. Een nieuwe klap voor Kinepolis dat 3,4 procent zakt. KBC Securities verlaagt het koersdoel van 43 naar 30 euro. Het advies blijft 'bijkopen'.

  *Melexis presteerde veel beter dan verwacht in het derde kwartaal en geeft een sterke prognose voor het vierde kwartaal. Het aandeel wint 2,3 procent.

  *Sofina  investeert in de Belgische datareus Collibra

 • PSA gaat 7 procent in Faurecia verkopen

  Met het oog op de geplande fusie met FCA (Fiat Chrysler Automobiles) tot Stellantis gaat PSA een belang van circa 7 procent in de auto-onderdelenfabrikant Faurecia van de hand doen. Daarmee wil PSA vermijden dat Stellantis de controle krijgt over Faurecia. PSA heeft volgens de website van Faurecia 46,34 procent van Faurecia in handen.

  De Franse autobouwer zal de opbrengst verdelen onder de Stellantis-aandeelhouders. Zij zullen kort na de fusie ook hun deel ontvangen van de resterende aandelen.

 • Update futures: dieper in het rood

  De Europese beurzen openen naar verwachting meer dan 2 procent in het rood.  

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Jan De Witte (Barco)

  Morgenmiddag kunt u vanaf 12 uur chatten met Jan De Witte, de CEO van Barco. U kunt hier al vragen achterlaten. 

 • Microsoft klopt prognoses - Aandeel zakt nabeurs

  De softwarereus Microsoft  overtrof gisteravond met een kwartaalomzet van 37,2 miljard dollar ruimschoots de verwachtingen. Met dank aan de boomende clouddiensten en het wereldwijde legioen aan thuiswerkers. Het aandeel kon er in de nabeurshandel niet van profiteren: het ging 1,7 procent lager. 

  Beleggers stoorden zich mogelijk aan de omzetprognose voor het tweede kwartaal van zijn boekjaar, met name van oktober tot eind december, waarin de nieuwe Xbox-consoles worden gelanceerd. Microsoft mikt op een omzet van 39,5 tot 40,4 miljard dollar, terwijl analisten volgens Factset rekenden op een omzetprognose van 40,5 miljard dollar. 

  Lees hier meer. 

 • Derdekwartaalomzet PSA bijna stabiel

  De autobouwer PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) heeft in het derde kwartaal een omzet van 15,45 miljard euro geboekt. Dat is 0,8 procent minder dan een jaar eerder.

  De zuivere autobouwactiviteiten (automotive division) zagen de omzet met 1,2 procent toenemen tot net geen 12 miljard euro. De impact van lagere volumes (-6,8%) en ongunstige wisselkoersen (-2,1%) werd goedgemaakt door een sterke product mix (+5,8%), positieve prijsacties (+1,5%) en ‘andere effecten’ (+2,7%).

  De auto-onderdelenproducent Faurecia realiseerde 3,9 miljard euro omzet, een daling met 7,4 procent.

 • Minder omzet, stabiele winst bij KPN

  De Nederlandse telecomgroep zag de omzet in het derde kwartaal met 5,4 procent afnemen tot 1,3 miljard euro. Groei in het groothandelssegment werd tenietgedaan door lagere inkomsten uit de consumentenbusiness en de diensten voor bedrijven.

  De aangepaste brutobedrijfswinst na leases (ebitda al) bleef nagenoeg stabiel op 599 miljoen euro dankzij een sterke kostencontrole. Dat is een tikkeltje beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst maakte een duik van 58 procent tot 132 miljoen euro. Vorig jaar was er echter een boekwinst van 171 miljoen euro op de verkoop van NLDC.

  Voor het hele jaar houdt KPN nog steeds vast aan de in januari gegeven prognose. Het bedrijf verwacht een ‘ebitda al’ van 2,32 miljard euro, wat iets meer zou zijn dan in 2019 (2,29 miljard).

 • Heineken: 'Situatie blijft zeer volatiel en onzeker'

  Heineken zag het verkochte biervolume in het derde kwartaal organisch met 1,9 procent krimpen. Dat is veel minder erg dan de door analisten verwachte krimp van 6,6 procent. Over de eerste negen maanden van het jaar was er een volumekrimp van 8,1 procent. 

  CEO Dolf van den Brink zegt dat Heineken in verschillende regio's doorgaans beter presteerde dan de markt, vooral dankzij de prestatie van het Heineken-merk. Van den Brink waarschuwt echter dat de situatie door Covid-19 zeer onzeker en volatiel blijft. 

  Tegelijk kondigt Heineken aan 20 procent te willen besparen op 'personeelsgerelateerde kosten'. Daar horen ook kantoorkosten bij. Heineken wil een 'stroomlijning' van de hoofdzetel en de regionale kantoren. 

 • BASF bevestigt jaarprognose ondanks tweede golf

  BASF houdt vast aan de begin oktober gegeven jaarprognose. Het Duitse chemieconcern rekent op een bedrijfswinst (ebit) vóór uitzonderlijke items van 3 tot 3,3 miljard euro. Ter vergelijking: in 2019 was dat nog 4,6 miljard euro. De omzet zou op 57 tot 58 miljard euro uitkomen, minder dan in 2019 (59,3 miljard). Deze prognose gaat ervan uit dat de economische activiteit niet opnieuw sterk wordt getroffen door de tweede coronagolf, merkt het persagentschap Reuters op. Afwachten of dat zo zal zijn.

  BASF had op 9 oktober – tijdens beurstijd nota bene – al voorlopige cijfers voor het derde kwartaal gegeven die neerkwamen op een forse winstwaarschuwing. Die worden nu bevestigd. BASF boekte een omzet van 13,8 miljard euro, wat 9 procent meer is dan in het tweede kwartaal. Door waardeverminderingen en herstructureringen duikt het bedrijfsresultaat (ebit) 2,64 miljard euro in het rood. Vóór uitzonderlijke elementen komt de ebit uit op 581 miljoen euro, 355 miljoen meer dan in het tweede kwartaal. Netto duikt het concern uit Ludwigshafen 2,1 miljard euro in het rood.

  Labomedewerkers inspecteren een siliciumplaat die met een speciaal product werd gepolijst. BASF levert heel wat producten voor de halfgeleiderindustrie in Azië en Europa.

 • Carrefour kent sterkste omzetgroei in 20 jaar

  Carrefour  zag de omzet in het derde kwartaal - op vergelijkbare basis - met 8,4 procent toenemen naar 19,69 miljard euro. Analisten dachten aan een omzetgroei van 3,8 procent. Carrefour profiteerde van het groeiend aantal mensen dat thuis werkt en meer eten en drinken koopt in supermarkten. 

  In de Franse hypermarkten kende Carrefour een groei van 2,5 procent, tegenover een terugval van 3,6 procent in het tweede kwartaal. Ook Spanje en Brazilië, twee belangrijke markten voor Carrefour, presteerden sterk. 

  Lees hier meer. 

 • Weer winst voor Deutsche Bank

  De grootste bank van Duitsland, Deutsche Bank , heeft het derde kwartaal afgesloten met een nettowinst van 182 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht. Een jaar eerder was er nog 942 miljoen euro verlies. Het is van het eerste kwartaal van 2019 geleden dat Deutsche Bank nog een positief kwartaalresultaat kon voorleggen.

  Deutsche Bank profiteerde van een sterke groei in de divisie Investment Bank. De inkomsten groeiden daar met 43 procent, ook dankzij de drukkere aandelen- en obligatiehandel. De privatebankingactiviteiten bleven stabiel, terwijl Corporate Bank (bedrijven) 5 procent minder inkomsten boekte. Vermogensbeheer ging dan weer 4 procent vooruit.

 • Moeder Vastned Retail Belgium herhaalt winstbelofte

  De Nederlandse groep Vastned Retail  kwam gisteren nabeurs met cijfers. De bezittingsgraad van de portefeuille bleef stabiel op 97,5 procent. Er werden 21 nieuwe huurcontracten ondertekend, een lichte daling is dat. De meeste huurders kwamen hun betalingsverplichtingen na, 88 procent van de huurders betaalde op tijd zijn huur. Voor 1,4 miljoen euro aan niet strategische panden werden verkocht.

  Vastned herhaalt dat de jaarwinst in 2020 tussen 1,7 euro en 1,85 euro per aandeel zal liggen, ondanks de aanscherping van de coronamaatregelen. Bij de jaarresultaten in februari zal Vastned een dividendvoorstel doen.

  Vastned Retail bezit 65 procent van Vastned Retail Belgium . Vastned zelf is voor een kwart in handen van de Rotterdamse investeerder Aat van Herk. 

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Europese beurzen stevenen af op een openingsverlies van 1,3 procent, voorspellen de futures. 

 • Melexis doet beter dan verwacht

  Zelf had Melexis voor het derde kwartaal een omzetgroei van 10 procent tegenover het tweede kwartaal voorspeld, maar analisten hielden er al rekening mee dat de Ieperse chipontwerper beter zou doen. En dat is ook zo: Melexis realiseerde een omzet van 121,6 miljoen euro, wat 21 procent meer is dan in de periode april-juni en bijna even goed als een jaar eerder.

  Ook de winst verbetert, al blijft die wel nog een stuk lager dan een jaar geleden. Melexis rapporteert een bedrijfswinst van 15,7 miljoen euro, meer dan de helft meer dan in het tweede kwartaal. Netto houdt het bedrijf 14,9 miljoen euro over, 54 procent meer dan in de vorige driemaandenperiode.

  Het is echter vooral de vooruitblik die verbaast. Melexis voorspelt voor het vierde kwartaal een 15 procent-toename van de omzet (tegenover het derde kwartaal). Dat komt neer op ongeveer 140 miljoen, terwijl de consensusverwachting maar op 123 miljoen lag.

 • X-Fab: 'Het dieptepunt ligt achter ons'

  De chipbakker redde tijdens een moeilijke zomer met drastische kostenbesparingen de meubels en voorspelt een stevig herstel in het vierde kwartaal. Dat leerde het kwartaalbericht van gisterenavond. 

  Lees hier meer. 

 • Kinepolis ontgoocheld over beslissing Vlaamse regering

  De cinema’s in Vlaanderen moeten vanaf vrijdag weer dicht. Tot groot ongenoegen van Kinepolis , dat grote inspanningen heeft gedaan om een avondje film zo veilig mogelijk te maken. De bezoekersaantallen waren bovendien eindelijk weer aan het stijgen.

 • Corona heerst

  Goedemorgen. Wall Street eindigde dinsdag verdeeld. De Dow Jones en de S&P500 kleurden rood, terwijl de Nasdaq winst boekte. Het sentiment kreeg een deuk toen het Witte Huis zei dat een akkoord over een bijkomend stimulusplan er ‘over weken’ kon komen. Dus niet meer vóór de presidentsverkiezingen.

  In Azië is het beeld ook gemengd met verlies in Japan en Hongkong, en winst in China en Australië. De Amerikaanse en de Europese futures kleuren intussen rood. De oorzaak blijft onveranderd: de wild om zich heen slaande coronacrisis die maar heel moeilijk onder controle geraakt.

  Wandelaars lopen voorbij een bord met beurskoersen in Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud