1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street gaat hoger

Ook Wall Street gaat hoger. De Amerikaanse centrale bank pompt nog eens 2.300 miljard dollar de economie. De flinke winst voor de olieprijs verdampt door uitblijven nieuws over vergadering OPEC+.
 • BBB: 'Britse centrale bank vult schatkist'

  Wij gaan het hierbij laten en zien u dinsdag weer terug, omdat de Brusselse beurs morgen en maandag dicht is. Wij willen u nog wijzen op onze collega Bas van der Hout die in zijn vlog ingaat op de heisa rond de Britse centrale bank, want doet deze nu wel of niet aan monetaire financiering? (zie video hieronder). Wij wensen u tot slot hele fijne feestdagen!

 • Wall Street gaat hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn nog altijd positief gestemd. De Dow Jones wint 2,1 procent, de S&P500 klimt 2,3 procent en de Nasdaq wint 1,3 procent. 

 • Olieprijs neemt al gas terug

  De winsten die we eerder zagen voor olie (zie post 16u48) zijn deels verdampt: de prijs voor een vat Brent olie klimt nu nog 3,8 procent hoger tot 34,10 dollar. Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten, die soms OPEC+ worden genoemd, zijn aan het onderhandelen over een mogelijk knip in de olieproductie. Volgens bronnen van het persbureau Reuters zou de OPEC+ de productie mogelijk met wel 20 miljoen vaten per dag willen terugschroeven. 

 • Update: samenvatting van de beursdag

  Hierbij nog snel de nieuwe versie van onze samenvatting (geüpdatet voor slotkoersen): vlug naar hier!

 • De nauwelijks gevulde agenda voor morgen

  Uw agenda voor morgen is eigenlijk niet zo heel erg gevuld want dan is het Goede Vrijdag (beurzen zijn gesloten). Maar hierbij toch uw voorbereiding voor morgen:

  VRIJDAG 10 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  Inflatie maart, 03.30 uur

  Goede Vrijdag:

  Goede Vrijdag: de meeste Europese en Amerikaanse markten (o.m. Euronext, Frankfurt, Londen en Wall Street) zijn gesloten, ook Hongkong dicht

  BEDRIJVEN

  België:

  Texaf: publicatie jaarverslag

  Cofinimmo: publicatie jaarverslag

 • Aedifica kondigt bouw zorgresidentie aan

  De zorgvastgoedspeler Aedifica laat net in een persbericht weten dat het een zorgresidentie gaat bouwen in het Nederlandse Dordrecht. Het gaat om een totale investering van 7 miljoen euro met een initieel brutorendement van ongeveer 5,5 procent. Het gebouw geeft plaats voor 28 bewoners en wordt uitgebaat door de zorggroep Martha Flora. Het gebouw zal klaar zijn in het tweede kwartaal van 2021. 

  Verder kondigt het bedrijf ook de oplevering van een vastgoedsite in Harderwijk (Nederland) aan. Het gaat om een investering van 10 miljoen euro. Er is plaats voor 45 bewoners en de investering heeft een initieel brutorendement van circa 5,5 procent. 

  Voorts levert de groep ook nog een zorgresidentie in het Nederlandse Berkel-Enschot. Daarbij gaat het om een investering van ongeveer 4 miljoen en een initieel bruto rendement van circa 6 procent. Er is daarnaast plek voor 22 bewoners.

 • Bel20 vlagt hoger af

  De Bel20 sloot met een winst van 1,2 procent op 3.092 punten. De grootste stijgers waren Solvay , Barco en Aedifica . De grootste dalers waren Telenet , Colruyt en Sofina .

  De Europese beurzen klommen gemiddeld met 1,5 procent.

 • Jensen schrapt dividend

  Jensen Group  is de nieuwste toevoeging aan de steeds langere lijst met bedrijven die hun dividend schrappen. De producent van industriële wasinstallaties had eerder een coupon van 1 euro aangekondigd maar ziet daar door de uitbraak van het coronavirus van af.

  'Verschillende van onze klanten die de horecasector bedienen, ervaren een belangrijke afname van hun activiteiten of hebben hun activiteiten stopgezet. Wij verwachten dat veel horecaprojecten enkele maanden zullen worden uitgesteld', zegt het bedrijf in een persbericht. 'We verwachten daardoor niet dat onze orderintake zich voor 2021 zal herstellen naar het vroegere niveau', aldus het persbericht.

 • Olie schiet hoger na mogelijke deal

  De prijs van een vat Brent olie schiet meer dan 9 procent hoger na berichten dat er een deal zou zijn tussen Saoedi-Arabië en Rusland over een knip in de olieproductie. De twee landen zouden hun productie volgens bronnen mogelijk met 20 miljoen vaten per dag terugschroeven. 

 • Fed-voorzitter noemt stijging werkloosheid alarmerend

  'We verwijderen ons in een alarmerend tempo van de laagste werkloosheid in 50 jaar.' Dat heeft Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), gezegd in een onlinetoespaak voor de denktank Brookings. 'De werkloosheid stijgt wellicht naar een zeer hoog niveau, zij het tijdelijk.' Liefst 6,6 miljoen Amerikanen hebben vorige week een eerste werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het aantal werklozen groeide de jongste drie weken met 15 miljoen.

  Powell beloofde dat de Fed al het nodige zal doen om de economie te ondersteunen. 'We zullen onze macht krachtig, proactief en agressief blijven gebruiken tot we erop kunnen vertrouwen dat we solide op weg zijn naar een heropleving.' De Fed kondigde enkele uren geleden aan dat hij 2.300 miljard dollar extra in de economie pompt om gezinnen, bedrijven en overheden te ondersteunen.

 • Een samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... vindt u hierrrrr!

 • Disney vliegt hoger

  Disney stijgt 5 procent nadat het donderdagavond met mooie resultaten op de proppen kwam. De entertainmentreus zei dat zijn streamingsdienst Disney+ meer dan 50 miljoen betaalde leden telde sinds de lancering minder dan 5 maanden geleden. In dat totaalcijfer zitten maar liefst 8 miljoen leden uit India verwerkt, waar de dienst nog maar sinds vorige week beschikbaar is. De overige 42 miljoen leden komen uit ontwikkelde markten zoals Noord-Amerika en Europa.

  Bij die 8 miljoen Indiase leden moet wel een kanttekening worden geplaatst, want daar werd Disney+ gelanceerd bovenop de bestaande streamingsdienst Hotstar. Disney kreeg Hotstar in handen door de overname van de Amerikaanse mediagigant Fox vorig jaar. Daarnaast zal door een lagere prijszetting de omzet per gebruiker lager zijn in India dan in Europa en Amerika. 

  Met de 50 miljoen betalende leden ligt Disney redelijk op koers met zijn doelstellingen. Het bedrijf mikte aanvankelijk op 60 tot 90 miljoen abonnees in 2024. Omdat de streamingsdienst nog niet eens in alle landen beschikbaar is, lijkt dat doel nu binnen handbereik. Disney+ biedt abonnees toegang tot de enorme bibliotheek aan films en series van The Walt Disney Company. Daaronder vallen ook Pixar, Marvel, Star Wars-producent Lucas Film en National Geographic. Disney heeft ook nieuwe content gemaakt voor de streamingdienst. Vooral de Star Wars-serie 'The Mandalorian' bleek daarbij zeer populair.

 • Wall Street opent in de plus

  De Amerikaanse beurzen gaan hoger. De Dow Jones wint 1,5 procent, de S&P500 klimt 1,3 procent en de Nasdaq veert 0,9 procent op. 

  De beurzen gaan hoger nu de Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft aangekondigd dat het tot 2.300 miljard dollar extra in de economie gaat pompen. Het geld wordt onder andere gebruikt om leningen te verstrekken aan bedrijven via een speciaal vehikel ook de Amerikaanse overheid deel van uitmaakt. Op dit manier kunnen Amerikaanse ondernemingen zichzelf van liquiditeit te voorzien, zodat ze de coronacrisis door kunnen komen. Bedrijven zien hun cashflows nu dramatisch dalen door de anti-coronamaatregelen, waardoor het doen van betalingen steeds moeilijker wordt.

 • Fed pompt 2.300 miljard dollar extra in economie

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft een pakket maatregelen aangekondigd die tot 2.300 miljard dollar extra financiering ter beschikking stellen van de economie. Ze wil op die manier de gezinnen, bedrijven, 50 staten en lokale overheden ondersteunen.

  De Fed zal tot 600 miljard dollar aan leningen aankopen om de kredietverlning aan kleine en middelgrote ondernemingen op peil te houden. Hij past ook enkele kredietfaciliteiten aan om tot 850 miljard dollar kredietverlening aan gezinnen en bedrijven te ondersteunen. Voort zal de Fed tot 500 miljard dollar lenen aan de 50 staten en de lokale overheden, zodat zij hun cruciale dienstverlening kunnen voortzetten.

 • Futures: Amerika opent hoger

  De Amerikaanse futures wijzen op een hogere opening van Wall Street. De Dow Jones zou met 1,5 procent stijgen, de S&P500 met 1,5 procent en de Nasdaq zou met 1 procent klimmen.

 • 6,6 miljoen extra werklozen in VS

  Vorige week vroegen 6,6 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het aantal nieuwe werklozen is wel lager dan de 6,9 miljoen van vorige week, maar dergelijke cijfers zijn nog altijd ongekend hoog. 

 • Starbucks waarschuwt voor winsthalvering

  De voorbije driemaandenperiode was bar slecht voor Starbucks . De Amerikaanse keten van koffieshops verwacht dat de winst in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 47 procent is gedaald. De financiële weerslag van de coronapandemie vreest Starbucks zes maanden lang te voelen. Starbucks trekt zijn vooruitzichten voor het hele jaar in.

  Het bedrijf schort zijn aandeleninkoopprogramma tijdelijk op en gaat kostenbesparende maatregelen nemen. Het kwartaaldividend blijft evenwel behouden.

  Voor zijn tweede kwartaal gaat Starbucks nu uit van een winst per aandeel van ongeveer 28 cent. Dat is bijna de helft minder dan een jaar eerder (53 cent).

  In de VS is de vergelijkbare verkoop op 12 maart beginnen dalen om daarna stelselmatig te verslechteren. In China lag de vergelijkbare verkoop 50 procent lager in het tweede kwartaal.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op de aandelen van de dag: Solvay, Ontex, MDxHealth en Kiadis Pharma. Hier doorklikken.

 • Bitcoin neemt plotse duik

  De bitcoin zakt net ineens in no-time bijna 200 dollar lager. Er lijkt geen nieuws rond de digimunt:

 • Belgen rijker dan ooit net voor coronacrisis

  Het netto financieel vermogen van de gezinnen is in 2019 met 74,7 miljard euro gestegen naar een recordhoogte 1.094 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De Belgen boekten een meerwaarde van 70,7 miljard op hun beleggingsportefeuille dankzij de sterke stijging van de aandelen- en obligatiekoersen. De waarde van al het spaargeld en de beleggingen zonder vastgoed steeg naar 1.400,2 miljard en de schulden groeiden naar 306,3 miljard.

  Al die cijfers houden nog geen rekening met de impact van de coronacrisis. De pandemie heeft sinds begin dit jaar geleid tot een wereldwijde recessie en forse daling van de aandelenmarkten. Daardoor is het vermogen van de gezinnen sterk teruggevallen.

 • Boskalis neemt Amerikaanse sectorgenoot over

  De overnamemarkt is niet helemaal dood en begraven. Dat bewijst Boskalis . De Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener neemt Ardent Americas over. Dat is een leidende speler voor scheepsbergingsdiensten in de VS. Het bedrijf met vestigingen in Houston en Fort Lauderdale is een belangrijke speler binnen de zogenaamde Oil Pollution Act. Middels die wet uit 1990 verplicht de Amerikaanse kustwacht aan scheepvaartbedrijven die actief zijn in Amerikaanse wateren om een contract af te sluiten met een erkend bergingsbedrijf.

  In dat verband heeft Ardent Americas 500 rederijen als klant, goed voor meer dan 4.000 schepen.

  Er werden geen financiële details bekendgemaakt. Boskalis wint 1,2 procent in Amsterdam.

 • Olieprijs stijgt in aanloop Opec+-vergadering

  De prijs van een vat Brent-olie stijgt met 3,5 procent tot net geen 34 dollar. In New York gaat de WTI-olie 4,6 procent hoger tot 26,24 dollar. Dat gebeurt in de aanloop naar een belangrijke vergadering van de grote olieproducerende landen.

  Het opzet is dat de Opec-landen en enkele andere grote olieproducenten tot een akkoord komen over een productiebeperking. Op die manier willen ze de olieprijs weer opkrikken. In een maand is de olieprijs zowat gehalveerd nadat de Saoedi’s een prijzenslag waren begonnen. Ze deden dat omdat Rusland niet wou instemmen met een verdere productieverlaging.

  De voorbije nacht maakte Rusland echter een U-bocht. Moskou is nu toch bereid zijn productie te verlagen. Het zou kunnen instemmen met een vermindering van 1,6 miljoen vaten per dag. Het is de vraag of de andere olielanden dat genoeg vinden. Zeker bij de sterk gedaalde vraag door het coronavirus (van 100 naar 65 miljoen vaten per dag volgens experts).

 • Degroof laat koersdoel MDxHealth zakken

  De markt heeft vandaag maar weinig zicht op belangrijke verkoopcijfers als het herbestelritme, de volume- en de omzetgroei, zegt Thomas Guillot van Degroof Petercam. Zijn visie wordt bevestigd door het feit dat MDxHealth de jaarprognose intrekt.

  In afwachting van een nieuwe kwantitatieve prognose en een update over de (financiële) situatie van het bedrijf handhaaft hij zijn ‘houden’-advies. Hij verlaagt zijn verkoopverwachting voor beide prostaatkankertesten voor dit jaar en laat zijn koersdoel zakken van 1,1 tot 0,8 euro.

 • KBCS zet koersdoel Solvay op 100 euro

  Wim Hoste van KBC Securities vindt het geen verrassing dat Solvay zijn prognose intrekt. Die prognose ging uit van een onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) die vlak tot licht lager (-3%) zou uitkomen in 2020.

  Wij zijn al aanzienlijk voorzichtiger geworden en onze verwachting voor 2020 omvat een daling van grofweg 14 procent van de onderliggende ebitda tot ongeveer 2,0 miljard euro.

  Hij voegt eraan toe dat de Bloomberg-consensus op 1,91 miljard euro staat.

  Hoste vindt het interessant dat Solvay heeft besloten zijn dividend van 3,75 euro te behouden. Dat levert een dividendrendement van 5,4 procent op.

  Hij verlaagt zijn koersdoel van 115 tot 100 euro. Ondanks de afwezigheid van trekkers op korte termijn blijft hij bij zijn ‘bijkopen’-advies. De waardering is in zijn ogen nog altijd aantrekkelijk.

 • Home Invest Belgium bevestigt dividend

  Home Invest Belgium  bevestigt zijn dividend. De vastgoedvennootschap die actief is in residentieel vastgoed zal in mei haar resterende coupon van 1,1 euro uitbetalen. Het bedrijf keerde in december al een interimcoupon van 3,75 euro uit.

 • Bank of England stopt schatkist rechtstreeks geld toe

  Belangwekkend nieuws van de Bank of England. De Britse centrale bank gaat de schatkist, Her Majesty's Treasury, rechtstreeks vers gedrukt geld toestoppen, leert een net verspreide mededeling. Dat verloopt via de lopende rekening van Financiën bij de BoE, de zogenaamde 'Ways and Means Facility'. 

  De maatregel laat de Britse regering snel veel geld op te halen, belangrijk in tijden waar bedrijven en gezinnen die door de coronacrisis in de problemen zitten snel geld nodig hebben.

  De Europese Centrale Bank gaat voorlopig via de lettersoep PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) voor minder snelle, indirecte, steun: de overheden geven eerst schuldpapier uit dat later door de marktenzaal in Frankfurt wordt gekocht. Die 'omweg' is in de eurozone nodig omdat rechtstreekse schuldfinanciering voorlopig zeker in Duitsland taboe is, en ook verboden volgens artikel 123 van het Europees Verdrag

 • Koersdoel Orange Belgium zakt bij KBCS

  Ruben Devos, de telecomanalist van KBC Securities, heeft zijn winstverwachtingen voor Orange Belgium met 3 tot 5 procent verlaagd, rekening houdend met het nieuwe voorstel over de groothandelsprijzen voor gebruik van het kabelnetwerk en met de impact van de coronacrisis.

  Hij ziet twee gevolgen van de gewijzigde benadering van de regulator: Orange Belgium zal minder extra diensten via de kabel aanbieden (hij heeft zijn raming voor de inkomsten uit convergente diensten met 9 procent verlaagd) en versnelt mogelijk de investeringen in een vast netwerk, eventueel in de vorm van een gezamenlijke investering met Proximus in het glasvezelnetwerk.

  Wegens de lagere verwachtingen en een risico van hogere kapitaaluitgaven in de toekomst laat Devos zijn koersdoel zakken van 27 tot 23 euro. Hij handhaaft zijn koopadvies omdat hij nog altijd vindt dat Orange Belgium fundamenteel ondergewaardeerd wordt.

 • KBCS verlaagt koersdoel MDxHealth

  De eerstekwartaalcijfers tonen een aanhoudende operationele verbetering aan bij MDxHealth , zeggen de biofarma-analisten van KBC Securities. Jammer genoeg wordt MDxHealth geraakt door de corona-uitbraak en trekt het bedrijf zijn jaarprognose in wegens een gebrek aan visibiliteit.

  Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs denken dat de verkoop van prostaatkankertesten in het tweede kwartaal met 20 procent daalt. Het financiële risico neemt ook toe voor MDxHealth. Hoelang het bedrijf verder kan, zal afhangen van de impact van het coronavirus.

  Wegens de verwachte lagere verkoop en het hogere financiële risico laten ze hun koersdoel zakken van 1,10 naar 0,90 euro. Ze behouden hun houdadvies.

 • Kiadis dient versnelde aanvraag voor celtherapie in VS in

  Kiadis Pharma heeft bij de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA een eerste Investigational New Drug-aanvraag (IND) ingediend voor zijn ‘natural killer’-celtherapie op basis van zijn technologieplatform PM21. Zodra de FDA daarmee instemt, zal Kiadis starten met klinische studies (fase 1/2) met K-NK002, zoals het celtherapieproduct heet.

  K-NK002 is bedoeld als een aanvullende therapie bij beendermergtransplantaties bij bloedkanker.

  Volgens Arthur Lahr, de CEO van Kiadis Pharma, duurt het toekennen van een IND door de FDA normaal 30 à 60 dagen. Maar door de huidige omstandigheden is het moeilijk een datum naar voren te schuiven. Na de goedkeuring zal Kiadis onmiddellijk het klinisch onderzoek starten en de productie van klinische materialen opschroeven, aldus Lahr.

 • Opmerkelijke koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 0,9 procent.

  SAP  wint 2 procent na een relatief lichte aanpassing van de jaarprognose door covid-19.

  Sodexo  stijgt 7,5 procent na halfjaarcijfers en een relatief milde impact van covid-19 op de prognoses.

  Just Eat Takeway  wint 6 procent na een stevige toename van de orders (post 8u51).

  Whiskeygroep Diageo  wint 2 procent ondanks de stopzetting van de inkoop van eigen aandelen.

  Airbus  wint 3 procent na de aankondiging van een productieknip.

  Credit Suisse en UBS stijgen beide meer dan 3 procent na een dividendbeslissing (post 8u37).

 • Bel20 opent 2,1 procent hoger

  In Brussel neemt de Bel20 een gezwinde start. De index noteert 2,1 procent in de plus na drie minuten. De winst is onder meer te danken aan Solvay en Telenet.

  Solvay bevestigt zijn dividend over 2019 maar vraagt de aandeelhouders een derde af te staan aan een solidariteitsfonds. Het chemieconcern schrapt wel zijn jaarprognose.

  Telenet geniet nog na van het nieuwe voorstel voor de groothandelstarieven voor kabelgebruik.

  Ontex schrapt zijn dividend. Het eerste kwartaal was goed met een vergelijkbare omzetgroei van 6,8 procent.

  Cofinimmo heeft voorlopig maar weinig last van de coronacrisis.

 • Just East Takeaway ziet bestellingen met de helft stijgen

  Just Eat Takeaway  zag het aantal bestellingen in het eerst kwartaal met 50 procent toenemen. In Duitsland was er een stijging met 126 procent.

  Takeaway kende een bijzonder volatiel maart. In het begin van de maart zag Takeaway veel restaurants van het platform afhaken en verdwenen de leveringen van maaltijden aan bedrijven. Maar tegen het einde van de maand steeg de vraag opnieuw dankzij de bestellingen van thuisblijvers.

  Opmerkelijk: Takeaway maakt ook melding van cyberaanvallen vanaf half maart die honderdduizenden orders verstoorden.

  We zijn een van de weinige bedrijven die slechts licht zijn geraakt door deze crisis.
  Jitse Groen
  CEO Takeaway

 • CEO Ahold Delhaize: 'We weten niet wat er na het hamsteren komt'

  In een gesprek met De Tijd tempert CEO Frans Muller van Ahold Delhaize  te hoge verwachtingen. In het eerste kwartaal boekte de retailer 15 procent meer omzet. Maar voorzichtigheid is volgens Muller geboden.

 • UBS en Credit Suisse keren helft van dividend later uit

  UBS en Credit Suisse, de twee grootste Zwitserse banken, betalen slechts de helft van het voorziene dividend over 2019. De andere helft volgt later op het jaar. De beslissing volgt op vraag van de toezichthouder Finma.

  De Zwitserse banken stonden niet te springen om het dividend in te houden - in tegenstelling tot de banken in de eurozone, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten -  maar gaan nu toch voor een deel overstag.

 • Update futures: steviger in het groen

  De Europese beurzen stevenen af op een 1,1 procent hogere opening.

 • Cofinimmo ziet voorlopig lichte impact corona op winst

  De impact van de coronacrisis op Cofinimmo blijft voorlopig beperkt, blijkt uit een persbericht.

  De verhuurder van zorgvastgoed en kantoren blijft in nauw contact met zijn huurders om ‘hen te helpen deze moeilijke periode voor elkeen te doorstaan’. Daarbij wordt de situatie per geval onderzocht. ‘Het is nog te vroeg om te bepalen of sommige huurders blijvend getroffen worden door de huidige crisis in hun vermogen om hun huur te betalen’, klinkt het.

  De lopende bouwwerven van de groep ondervinden maar heel weinig invloed van de crisis en opleveringstermijn zijn voorlopig niet in het gedrang. Er is ook nog geen negatieve impact op de waardering van de vastgoedportefeuille.

  Cofinimmo heeft in de eerste maanden van het jaar ook zijn financiële situatie verbeterd door een reeks financieringsoperaties. Het bedrijf beschikt over 1,1 miljard euro op zijn geconfirmeerde kredietlijnen. Het wijst ook op zijn lage schuldgraad van 41 procent eind 2019.

  Op basis van de thans beschikbare informatie zou de voor 2020 begrote winst (7,10 euro per aandeel) slechts licht beïnvloed worden door de huidige situatie in Europa, zegt Cofinimmo, dat ‘een doelgericht besparingsprogramma’ heeft opgezet. Een deel van de besparingen zal het bedrijf aan vijf academische ziekenhuizen schenken ‘die zich in de strijd tegen het coronavirus in de frontlinie bevinden’.

 • Ontex schrapt dividend

  Het dividendvoorstel van de luierproducent Ontex  van 0,16 euro gaat niet door. 'We willen onze financiële flexibiliteit maximaal behouden.' De raad van bestuur bekijkt later dit jaar wel of een dividend alsnog mogelijk is, afhankelijk van de evolutie van het coronavirus en de lockdowns.

  Over het eerste kwartaal zag Ontex de omzet met 6,8 procent groeien. De groep zag de verkopen na de eerste week van maart fors toenemen door hamstergedrag. Dat resulteerde in Europa in een organische kwartaalgroei van 7,7 procent.

 • MDxHealth schrapt jaarprognose

  MDxHealth , de Amerikaans-Belgische ontwikkelaar van prostaatkankertests, trekt zijn jaarprognose in wegens het coronavirus. In het eerste kwartaal steeg de omzet met 24 procent tot 5,9 miljoen dollar. De verkoop van ConfirmMDx ging 3 procent hoger, die van SelectMDx zakte met 28 procent, vooral omdat de verkopers sinds maart geen artsen meer mogen bezoeken, blijkt uit een persbericht.

 • Solvay bevestigt dividend | Blaast jaarprognose op

  Solvay trekt zijn jaarprognose van 26 februari in. Voorts dalen de investeringen dit jaar met meer dan 250 miljoen euro.

  De chemiegroep bevestigt wel het dividendvoorstel van 3,75 euro. Rekening houdend met het al uitgekeerde interimdividend impliceert dat een slotdividend van 2,25 euro dat de aandeelhouders op 20 mei op de rekening gestort krijgen.

  Solvay verwijst voor het dividendbehoud naar de goede balans: met name 4 miljard euro cash en niet-gebruikte kredietlijnen.  

  Opmerkelijk: Solvay roept de aandeelhouders op een derde van het slotdividend over te maken naar een solidariteitsfonds (0,75 euro per aandeel, dus). Dat fonds dient om werknemers te helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. De rest van de middelen gaat naar liefdadigheidsorganisaties die zich inzetten voor coronaslachtoffers. Een aandeelhouder die solidair wil zijn, moet dat voor de algemene vergadering van 8 mei kenbaar maken. De formaliteiten daarover volgen nog.

  Ook de leiding van Solvay doet een grote bijdrage aan het solidariteitsfonds. De voorzitter van Solvay draagt de helft van zijn jaarloon over. CEO Ilham Kadri en andere directieleden staan de rest van het jaar 15 procent van hun loon af. Ook andere werknemers doen vrijwillige bijdragen. Elke bijdrage van een werknemer in het fonds wordt gematcht door eenzelfde bijdrage van Solvay zelf. 

 • Saoedi's kopen voor 1 miljard dollar Europese oliemajors

  Het Saoedische staatsfonds PIF heeft voor 1 miljard dollar belangen genomen in Europese oliebedrijven, waaronder het Nederlandse Shell ,het Franse Total , het Italiaanse Eni en het Noorse Equinor. Dat bericht Dow Jones op basis van bronnen. In Equinor gaat het om een investering van 200 miljoen dollar, in de andere oliebedrijven is de hoogte van de investering niet bekend. 

  De aandelen van Shell ging op Wall Street nabeurs 2 procent hoger na het bericht. 

  Vandaag zijn alle ogen gericht op de bijeenkomst van OPEC+, straks om 16 uur Belgische tijd. Het kartel + Rusland buigt zich over een historische productiebeperking. De OPEC+ wil daarvoor wel samenwerken met andere landen zoals Noorwegen en de VS. Daarvoor is nog een andere bijeenkomst op Goede Vrijdag gepland. 

  De Londense olieprijs staat bijna stabiel op 33 dollar. 

 • Europese futures op winst

  De Europese beurzen gaan de laatste handelsdag van de week openen met 0,9 procent winst, blijkt uit de huidige stand van de Euro Stoxx 50 futures. 

 • Een grimmige update van Jerome Powell

  Jerome Powell verschaft om 16 uur via afstandelijke videolink een update over de Amerikaanse economie in volle coronacrisis. Een half uur eerder: een grimmige update over de imploderende jobmarkt.

 • Piek dichtbij?

  Goedemorgen! In New York sloten de indexen woensdag met stevige winsten. De Dow en de S&P500  wonnen 3,4 procent  de Nasdaq 2,6 procent. Aanleiding tot het optimisme waren hoopvolle tekenen dat de coronavirusepidemie in de VS dicht bij een piek staat. Een tweede reden was dat Bernie Sanders zich uit de race om het presidentschap terugtrekt, waardoor ziekteverzekeraars een boost kregen.

  Azië gaat niet door op dat elan. Tokio staat in het rood, in Hongkong, Shanghai, Sydney en Seoel zijn er bescheiden winsten. Daags voor Goede Vrijdag zijn de volumes bovendien magertjes.

  Als de piek van het aantal coronabesmettingen wordt bereikt, zijn de problemen nog lang niet voorbij, bewijst de toestand in Europa. Daar zien we dag na dag nog steeds hoge cijfers inzake ziekenhuisopnames of coronadoden.

  Op de Bombay Stock Exchange neemt een veiligheidsagent de temperatuur van een bezoeker. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud