Advertentie

Wall Street heeft nieuw record beet

©EPA

Op Wall Street is de Dow Jones-index dinsdag voor het eerst boven de 18.000 punten gestegen. De veel beter dan verwachte Amerikaanse groeicijfers geven niet alleen de Amerikaanse indexen vleugels. Ook de Brusselse Bel20 boekte een mooie winst.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.42 uur: Dit was het dan voor vandaag. Bedankt om de Marktenlive-blog te volgen, en tot morgen!

18.27 uur: Tot slot nog meegeven dat de landbouwondernemer Hein Deprez zijn controlebelang in de diepvriesgroente- en conservenspecialist Greenyard Foods nog wat heeft opgetrokken. Hij neemt het belang over van Primco, een Franse landbouwcoöperatieve. Daardoor bezit Deprez nu 46,15 procent van Greenyard Foods.

Umicore laat dan weer via een participatiemelding weten dat de Noorse centrale bank - Norges Bank - zijn belang in de materiaaltechnologiegroep heeft opgetrokken van 2,99 naar 3,05 procent. 

17.45 uur: De schuimrubber- en isolatiespecialist Recticel geeft een winstwaarschuwing voor het boekjaar 2014. De omzet in het vierde kwartaal zou iets lager moeten uitkomen dan vorig jaar. Daardoor zou de groepsomzet in 2014 slechts iets boven die van 2013 uitkomen. De gecombineerde recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) zou ongeveer 12 procent lager zijn in 2014 dan in 2013. 

17.40 uur: De Bel20 sluit de dag 1,1 procent hoger af op 3.319,70 punten. Dit waren de opvallendste stijgers en dalers van de dag: 

17. 15 uur: Het bljift rommelen onder de Amerikaanse prijsbrekers. Family Dollar heeft een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitgesteld waar zou gestemd worden over een mogelijke overname door concurrent Dollar Tree.

Normaal gezien zou deze vergadering dinsdag hebben plaatsgevonden, maar omdat er te weinig aandeelhouders aanwezig waren wordt de meeting uitgesteld naar 22 januari 2015. De maandenlange biedoorlog rond Family Dollar is dus nog niet definitief ten einde. De prijsbrekers Dollar Tree en Dollar General voerden de voorbije maanden een bitse strijd om Family Dollar in handen te krijgen. Het management van Family Dollar besloot uiteindelijk het bod van 8,5 mijlard dollar van Dollar Tree te aanvaarden, nadat het tot tweemaal toe eerdere biedingen van Dollar General had geweigerd.  

16.47 uur: Straf nieuws over ETF's, zeg maar beursgenoteerde fondsen die een bepaalde index of bepaalde activa volgen. Volgens de gespecialiseerde website ETF.com zijn er in de Verenigde Staten voor het eerst meer dan 2.000 miljard dollar aan ETF's in omloop. 

15.43 uur: De Amerikaanse dollar is intussen naar zijn hoogste peil in vijf jaar gestegen na de beresterke groeicijfers die zopas werden gepubliceerd.

15.36 uur: Bart Van Craeynest, de hoofdeconoom van Petercam, wijst nog eens op de enorme verschillen tussen de boomende Amerikaanse economie en de slabakkende economie in de eurozone. 

US recovery vs Euro stagnation... pic.twitter.com/rDz9XpJBbY— Bart Van Craeynest (@BVanCraeynest) December 23, 2014

 

15.29 uur: Het goede nieuws uit de VS heeft ook positieve gevolgen voor Delhaize , dat twee derden van zijn omzet in het land draait. Beleggers sturen het aandeel voor het eerst in vier jaar boven de 60 euro. 

15.06 uur: De sterke Amerikaanse groeicijfers geven alvast de Europese beurzen een extra duw in de rug. In Brussel noteert de Bel20 0,9 procent hoger. Dit zijn  de belangrijkste stijgers en dalers op Euronext Brussel.

 

14.38 uur: De Amerikaanse economie heeft het sterkste derde kwartaal in elf jaar achter de rug. Het Amerikaanse BBP is op jaarbasis met 5 procent gestegen in het derde kwartaal. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekendgemaakt. Het cijfer ligt een pak hoger dan eerder schattingen. Vorige maand werd het groeicijfer geraamd op 3,9 procent. 

14.27 uur: De slechtst presterende munt van het jaar? Niet de Russische roebel of de Oekraïense hryvnia, wel de virtuele munt bitcoin. De digitale munt, eigenlijk niet meer dan een computercode waar een bepaalde waarde aan wordt gekleefd, viel dit jaar met 56 procent terug.

13.45 uur: Reckitt Bensicker , de Britse multinational die vooral bekend is als het moederbedrijf van Durex, gaat zijn farmadivisie afsplitsen. De aandeelhouders hebben de plannen daarvoor dinsdag goedgekeurd. Topman Rakesh Kapoor wil met Reckitt Bensicker vooral op gezondheids- en hygiëneproducten focussen, en een bedrijf als Indivior past niet in die strategie. De farmadivisie, die voortaan als Indivior door het leven zal gaan, is vooral bekend als fabrikant van afkickmedicijnen tegen een heroïneverslaving. Het is de bedoeling Indivior naar de beurs te brengen. 

12.24 uur: De Amerikaanse frisdrankengigant Coca-Cola is begonnen met de bouw van zijn eerste fabriek in de Gazastrook. Het Israëlische leger heeft Coca-Cola maandagavond de toelating gegeven om negen trucks vol bouwmateriaal richting Gazastrook te sturen. De nieuwe fabriek moet vanaf het tweede kwartaal van 2015 actief zijn en zou op termijn tot 1.000 jobs moeten opleveren. Coca-Cola is wel niet de eerste multinational die neerstrijkt in de Gazastrook. Zo is grote concurrent PepsiCo er ook al enkele jaren aanwezig. 

11.20 uur: De Spaanse centrale bank raamt in haar kwartaalrapport de Spaanse economie in het vierde kwartaal 0,6 procent groeide. Niet onbelangrijk: het zou bevestigen dat het herstel van de Spaanse economie dit jaar één van de positieve verrassingen was temidden een stagnerende eurozone. Bovendien bleken de ramingen van de Banca d'España wel vaker accuraat.

Bank of Spain forecasts more growth for Spanish economy http://t.co/XlfyXHccZ9— WSJ Europe (@WSJeurope) 23 december 2014

 

10.40 uur: De Belgische inflatie zakt steeds dieper onder nul, leren de jongste data van de FOD Economie.

10.14 uur: De vastgoedgroep Intervest Offices & Warehouses verliest 5,1 procent op 21,80 euro. Die daling heeft een technische reden: het aandeel noteert vandaag voor het eerst zonder de coupon die recht geeft op het dividend over het boekjaar 2014. Dat dividend bedraagt bruto 1,40 euro per aandeel en zou in mei, na de algemene vergadering van 29 april worden uitgekeerd. Dat Intervest Offices & Warehouses nu al zonder het dividend noteert over een boekjaar dat nog moet worden afgesloten, heeft alles te maken met de kapitaalverhoging die het bedrijf plant.

De aandeelhouders van Intervest Offices & Warehouses gaven maandag hun fiat voor de uitgifte van net geen 1,4 miljoen nieuwe aandelen aan 19,16 euro per aandeel - goed voor in totaal 26,2 miljoen euro. Dat geld moet dienen voor de overname van een logistieke site in Opglabbeek. De nieuwe aandelen die bij de kapitaalverhoging worden uitgegeven, noteren vanaf 29 december op Euronext Brussel. Maar ze zullen wel zonder het recht op een dividend noteren, wat meteen verklaart waarom de nieuwe aandelen 6 procent onder de huidige beurskoers worden uitgegeven. 

09.17 uur: De Congolese holding Texaf gaat bij een handelsvolume van 12 (twaalf) stuks 0,1 procent hoger. KBC Securities merkt op dat dat het aandeel sinds de mislukte verkoop van Imbakin onder druk staat, en verhoogt bij een koersdoel van 35 euro het advies van 'houden' naar 'kopen'.

We vinden de negatieve koersreactie overdreven. De gerateerde verkoop vertegenwoordigt 6,11 euro per aandeel of 14,5 procent van de pieknotering in mei. De exit van een belangrijke huurder effent het pad voor een grote sprong voorwaarts in huurinkomsten.
Pascale Weber
KBC Securities

09.03 uur: De Europese beurzen zetten na het verse record op Wall Street hun klim op kousenvoeten voort: de Bel20 wint 0,2 procent, de Euro Stoxx50 een zuinige 0,1 procent. In Amsterdam duikt Nutreco bijna 5 procent lager (zie post van 8u25).

08.58 uur: Wie nog denkt dat de olieprijs snel kan herstellen, heeft duidelijk nog niet het interview met de Saudische olieminister Ali Al-Naimi in de Financial Times gelezen. 'Zelfs bij een olieprijs van 20 dollar draaien we de kraan niet dicht.'

OPEC grijpt zelfs niet in bij olieprijs van 20$, zegt zijn de facto leider. @FT: Front page of the Financial Times pic.twitter.com/UCfIeeqAJx— Christophe De Rijcke (@cderijcke) 23 december 2014

 

08.35 uur: De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd verspreidt een 'aanvullend bericht' over zijn opmerkelijk conflict met de toezichthouder DNB. Maar echt méér duidelijkheid is er nog steeds niet, behalve dan dat Delta Lloyd en DNB er andere meningen op nahouden over de invulling van begrippen als 'integere bedrijfsvoering' en 'openbare informatie' ...

Dit extra bericht van #DeltaLloyd neemt de mist over strijd met #DNB niet weg. http://t.co/QK38EKIjv6— Tamminga (@menno_tamminga) 23 december 2014

 

08.25 uur: De Amerikaanse landbouwreus Cargill stapt - blijkens een ultrakorte mededeling - uit de strijd om de Nederlandse dierenvoederspecialist Nutreco . Meteen ligt de weg helemaal open voor het bod van de familie Fentener van Vlissingen. Een streep door de rekening voor de aandeelhouders van Nutreco, die op een biedstrijd rekenden: met 46,50 euro noteert het aandeel immers een volle 2 euro boven de biedprijs van de Fentener-holding SHV.

07.50 uur: Deze middag krijgen we de tweede ronde van de eindejaarssoap die de Griekse parlementsverkiezingen zijn. Maar net als in de eerste rond oogt de wiskunde van premier Samaras zeer bedenkelijk: zijn kandidaat haalt waarschijnlijk in het beste geval 165 van de 300 stemmen. 

2nd round of presidential vote at noon today in #Greece. Gov't candidate Dimas seen receiving at least 165 votes #PtD pic.twitter.com/0xxTtj1iQb— MacroPolis (@MacroPolis_gr) 23 december 2014

 

07.06 uur: De Chinese beurzen mogen dan al het jaar euforisch geëindigd hebben, dat enthousiasme straalt niet echt af op Dalian Wanda. Het beursdebuut van de winkelcentrumeigenaar - in vloeroppervlakte de tweede grootste ter wereld - ging in Hong Kong vandaag de mist in, met een beurskoers die onder de intekenprijs van 48 Hongkongdollar zakt. Dalian Wanda is de grootste Chinese IPO van het jaar en de laatste grote debutant van het beursjaar.

Chinese real estate developer Dalian Wanda may be Hong Kong's biggest listing since 2010 but shares are more than 3% lower on their debut.— Peter Hoskins (@PeterHoskinsTV) 23 december 2014

 

07.03 uur: De gastankerrederij Exmar , die er na een beresterk 2013 een flets 2014 heeft op zitten, kondigde maandagavond de bouw van een tweede drijvende LNG-fabriek aan. CEO Nicolas Saverys maakt zich sterk dat de lagere olie- en gasprijzen de vraag naar zo'n kostenefficiënten FLNG-oplossingen zullen doen toenemen, ten nadele van LNG-fabrieken aan land.

07.00 uur: Goedemorgen! Beleggers lijken duidelijk niet meer wakker van de roebelcrisis. In het spoor van de Europese beurzen trapte ook Wall Street maandag de beursweek sterk af: de Dow Jones liet het 35ste record van het jaar bijschrijven, de bredere S&P500 zit zelfs aan het 50ste record van 2014.

Bedrijfsnieuws staat er vandaag niet op de agenda, maar wel een hele reeks macro-economische data. De meeste aandacht zal uitgaan naar de inflatiecijfers, te beginnen met de Belgische, die we in de voormiddag rond 11 uur verwachten. Begin december voorspelde het Federaal Planbureau dat de inflatie deze maand zou dalen tot -0,29 procent, van -0,11 procent in november. De olieprijs is de jongste weken echter verder gedaald, wat impliceert dat de inflatie wellicht nog sterker is gedaald.

Ook in de Verenigde Staten is de schijnwerper vooral op de inflatie gericht. Om 16 uur krijgen we de inflatie in november volgens de maatstaf van de Federal Reserve voorgeschoteld. De Amerikaanse centrale bank streeft naar een inflatie van 2 procent, maar vorige maand is de inflatie wellicht verder afgebrokkeld tot 1,3 procent, van 1,4 procent in oktober. De Fed maakt zich voorlopig geen te grote zorgen, omdat de lage inflatie vooral de dalende energieprijzen weerspiegelt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud