1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street houdt het hoofd koel

De oplopende spanning tussen de VS en Iran zette de Europese beurzen op verlies, maar Wall Street houdt het hoofd koel. Een koopadvies gaf in Brussel UCB vleugels.
 • Bel20 beperkt bij slot de schade

  De slotbel: de Bel20  beperkt de schade tot minus 0,6 procent naar 3.971 punten. Kort na opening noteerde de beursbarometer nog bijna 2 procent in het rood. UCB  vertaalde het koopadvies van JPMorgan in 3,6 procent winst. 

  We zijn er uiteraard morgen terug, met een verse liveblog tot dan!

 • Amerikaanse dienstensector groeit harder dan verwacht

  De dienstensector in de VS is in de maand december harder gegroeid dan gedacht. De inkoopmanagersindex, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, klom van 52,2 naar 52,8. Economen dachten eerder dat het cijfer gelijk zou blijven. Een getal boven de 50 duidt op een expansie.

  De beurzen reageerden nauwelijks op het cijfer.

 • Het is al goud wat blinkt op Wall Street

  U leest er hier meer over. 

 • Google op hoogtepunt

  Het moederbedrijf boven Google, Alphabet , trekt zich niets aan van de licht negatieve sfeer op de beurzen en wint 1,3 procent tot 1.392 dollar. De internetgigant staat daarmee op recordhoogte. 

  De stijging komt nadat het beurshuis Pivotal Research Group zijn advies verhoogde van 'houden' naar 'kopen'. Volgens analist Michael Levine begint het beeld van het bedrijf voor '2020 en daarna' te verbeteren. Levine zegt aangemoedigd te zijn door de duurzaamheid van de omzetgroei van de techspeler en denkt dat het aandeel het dit jaar beter zal doen dan andere grote techspelers.

  Voorts verhoogt de analist het koersdoel van 1.445 naar 1.650 dollar. 

 • Pandora opent de doos, belegger juicht

  Dé sterk van de Europese beursdag is Pandora. De Deense juweliersketen liet in een korte update weten dat de winstmarge over boekjaar 2019 aan de bovenkant van de vork (26 à 27 procent) ligt en dat volstaat om het aandeel ruim een tiende hoger te stuwen. 

 • Trump: 'Iran krijgt nooit een nucleair wapen'

  De Amerikaanse president Donald Trump laat weer eens van zich horen op Twitter. Dit maal verzekert hij met hoofdletters en een uitroepteken dat Iran 'nooit' een nucleair wapen zal krijgen:

  De opmerking toont wederom de oplopende spanningen tussen de VS en Iran. Eind vorige week pleegden de VS een aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Afgelopen weekend reageerde Iran daarop door het nucleaire akkoord op te zeggen. Trump heeft daarnaast laten weten dat hij hard zal terugslaan, wanneer Iran wraak zou nemen voor de moord op Soleimani.

 • Wall Street start met bescheiden verlies

  De openingsbel op Wall Street: in het spoor van de Europese en Aziatische beurzen is er verlies, zij het verre van dramatisch. De Dow Jones  noteert 0,6 procent lager op 28.457 punten. 

 • Groei in dienstensector eurozone versnelt

  De Europese dienstensector groeide in december steviger dan verwacht. Dat blijkt uit een persbericht van het onderzoeksbureau Markit. De inkoopmanagersindex, een graadmeter voor de activiteit in de sector, steeg van 51,9 naar 52,8 in december. Economen gingen uit van toename tot 52,4. Een getal boven de 50 duidt op een expansie. 

  De cijfers voor de Europese industrie waren vorige week wat minder gunstig. De inkoopmanagersindex voor die sector daalde van 46,9 in november naar 46,3 afgelopen maand, wat duidt op een verergerende krimp. 

  De positieve data over de dienstensector doen de vrees wat minderen dat de kwakkelende industrie de dienstensector zou besmetten.

  De samengestelde index voor de industrie en de diensten klom van 50,6 naar 50,9. De hoofdeconoom van Markit, Chris Williamson, loopt echter niet over van optimisme:

  In december was de activiteit in de eurozone wederom ingetogen. Daarnaast vormden de laatste drie maanden van 2019 het zwakste kwartaal sinds 2013. De eurozone heeft moeite gehad om met meer dan 0,1 procent te groeien in het laatste kwartaal van vorig jaar.
  Chris Williamson
  Hoofdeconoom Markit

  Groei eurozone stagneert.

 • JPMorgan over UCB: because bimekizumab

  We komen nog even terug op UCB , dat tegen de trend in 2,6 procent hoger koerst naar 72,58 euro. In een honderden pagina's dik rapport over de Europese farmasector verhoogt JPMorgan het advies voor de biofarmaciegroep van 'houden' naar 'kopen', met een stevig koersdoel van 91 euro. 

  Volgens de farma-analisten van JPMorgan is de markt te negatief over bimekizumab, het experimenteel middel voor de behandeling van de huidziekte psoriasis. En dit ondanks goede testresultaten, die suggereren dat 'bime' zowel tegenover belangrijke bestaande producten als Stelara als Humira.

  Het beurshuis zegt uit te kijken naar de gedetailleerde testresultaten voor voor het psoriarisonderzoek in maart, zeker in de mate waarin 'bime' zich onderscheidt tegenover Cosentyx van Novartis. 'Op dit ogenblik houden beleggers maar rekening met 0,6 miljard piekverkopen - 7 euro per aandeel - voor bimekizumab', stipt analist Richard Vosser aan. 'Elke extra 500 miljoen piekverkopen zijn het equivalent van een extra 6 euro per aandeel'. 

 • 'Boeing overweegt extra geld op te halen'

  Boeing zal mogelijk meer schulden aangaan, nu de 737 Max langer dan voorzien aan de grond blijft en de problemen met het toestel nog steeds niet opgelost zijn.

  Op het einde van het derde kwartaal beschikte de Amerikaanse vliegtuigbouwer over circa 20 miljard dollar aan middelen. De kosten om de Max-crisis op te lossen lopen echter op. Volgens de Wall Street Journal overweegt Boeing daarom om extra kapitaal te zoeken.

  Boeing moet niet alleen kosten maken om de problemen met de 737 Max op te lossen, ook de tijdelijke productiestop kost geld, net als eisen om schadevergoeding van luchtvaartmaatschappijen die getroffen zijn door het vliegverbod voor de Max. De verkoop van het toestel ligt ook stil, zodat er van die kant evenmin geld binnenkomt.

  Intussen is gebleken dat de 737 Max niet alleen met softwareproblemen kampt. Volgens de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA is er ook een probleem met de bedrading. Twee bundels draden zouden te dicht bij elkaar liggen, wat kortsluiting zou kunnen veroorzaken en tot een crash zou kunnen leiden als piloten niet gepast reageren.

 • Aramco dondert tien procent lager vanaf zijn piek

  Het aandeel Aramco krijgt na zijn daling van 1,7 procent gisteren vandaag weer een tik van 1 procent naar 34,2 riyal (8,14 euro). Daarmee noteert de oliegigant tien procent lager vanaf zijn hoogtepunt op 38,7 riyal. Op die laatste piek schoot de beurswaarde van het bedrijf tot boven de 2.000 miljard dollar (1.786 miljard euro).

  Aramco lijdt onder het zwakke beurssentiment in Saoedi-Arabië.

  Het aandeel heeft onder andere te lijden onder het slechtere beurssentiment in opkomende markten. Dat is het gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Eind vorige week pleegden de VS een aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Afgelopen weekend reageerde Iran daarop door het nucleaire akkoord op te zeggen. Door de toegenomen onzekerheid staat de belangrijkste Saoedische graadmeter, de Tadaqul, 2,3 procent lager sinds het begin van dit jaar.

  Verder lezen? Hierheen!

 • Was de Londense beurs slachtoffer van een cyberaanval?

  Britse overheidsdiensten onderzoeken of een handelsstoornis op de Londense beurs (LSE) op 16 augustus, veroorzaakt werd door een cyberaanval. Dat zeggen bronnen aan Wall Street Journal. De LSE zelf ontkent dat het incident met een cyberaanval te maken had. De LSE houdt het op een softwareprobleem bij een upgrade van de systemen. 

  Op 16 augustus duurde het meer dan 1,5 uur voor de Londense beurs kon openen. Het ging om de ergste panne in 8 jaar. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • FNG heropent stabiel

  Bij de hervatting van de handel noteert FNG  stabiel op 17,90 euro, bij een handelsvolume van 4.576 stuks.

 • Handel in FNG hervat om 13 uur

  Voor het eerst sinds donderdag in de late namiddag kan er vanaf 13 uur weer gehandeld worden in FNG . De kledingretailer, vorige week in de greep van speculatieve koorts rond een potentieel samengaan met E5 Mode, kondigde een herstructurering aan in Nederland

 • Greenyard verkoopt logistiek bedrijf in Portugal

  Greenyard doet zijn logistieke dochter Greenyard Logistics Portugal van de hand. De verkoop gebeurt via een management buyout met de steun van de holding Vallis Capital Partners.

  Het logistiek bedrijf in Portugal bestond sinds 2001 en legde zich vooral toe op bederfelijjke waren, onder meer fruit en groenten. Volgens Hein Deprez, co-CEO van Greenyard, zijn de synergieën echter verminderd nu Greenyard zich verder concentreert op zijn kernactiviteiten in andere landen.

  In zijn persbericht verstrekt Greenyard geen financiële details.

 • Auto's, chemie en chips vliegen uit de bocht

  De beurzen dalen maandag nadat de aandelenmarkten vrijdag lager gegaan zijn door toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Eind vorige week pleegden de VS een aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Afgelopen weekend reageerde Iran daarop door het nucleaire akkoord op te zeggen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft al bekendgemaakt dat hij terug zou slaan als Iran wraak zou nemen voor de aanslag.

  De oplopende spanningen tussen de VS en Iran jagen beleggers schrik aan, waardoor zij uit risicovolle beleggingen als aandelen stappen. De Europese beurzen dalen gemiddeld 1,5 procent. Ook de Bel20 ontspringt de dans niet en koerst 1,6 procent lager.

  Vooral de conjunctuurgevoelige bedrijven zijn in de ramsj. Bij de chipmakers keldert STMicroelectronics met 4,3 procent, tuimelt ASM International met 4,1 procent en struikelt Infineon met 4,3 procent.

  Ook de autobouwers moeten het ontgelden. Peugeot vliegt met 3,1 procent uit de bocht, Volkswagen slipt met 1,4 procent en Fiat Crysler gaat met 2,5 procent op de rem. Verder schuift de bandenmaker Pirelli met 3,4 procent uit. 

  Klik hier om verder te lezen!

 • Het persbericht van FNG is er: herstructurering in Nederland

  FNG , waarvan de handel sinds donderdag is geschorst in afwachting van een persbericht, heeft zonet belangrijk nieuws bekendgemaakt. Alle Promiss winkels en een aanzienlijk deel (38) van de Steps winkels gaan dicht in Nederland. In de winkels zijn 108 vaste en 126 tijdelijke werknemers actief. 

  De digitale ontwikkeling binnen de fashion retail is onmiskenbaar en ook FNG evolueert mee. Wij zien wekelijks een verdere versnelling in het online-shopgedrag van onze klanten. Zij weten de eigen webshops, en de Promiss en Steps collectie bij andere onlinespelers, goed te vinden.
  Richard Turk
  Managing director FNG Nederland

 • Degroof Petercam laat rating Galapagos zakken

  Analist Benoit Louage van Degroof Petercam heeft zijn waardering van Galapagos aangepast. Op basis van de som der delen komt hij tot een nieuw koersdoel van 185 euro, tegen 181 euro voorheen. Tegelijk laat hij zijn advies zakken van 'kopen' tot 'houden'.

  De koers van Galapagos heeft sinds de financiële update over het derde kwartaal en sinds Gilead zijn belang optrok tot 25,1 procent een substantiële stijging ondergaan. In die periode was er evenwel geen bijkomend nieuws rond de klinische activiteiten. Tegen de huidige koers is de waarde van het reumamiddel filgotinib duidelijk onderkend, meent Louage, net als de positieve cashimpact van de Gilead-deal.

  Galapagos heeft nog heel wat potentiële katalysatoren in zijn mouw, maar het is niet zeker of die allemaal tot resultaat zullen leiden, waarschuwt de analist. In afwachting van klinische updates over toekomstige geneesmiddelen verlaagt hij zijn advies.

 • ‘Prima timing van Trump voor Euronav'

  De beslissing van president Trump om de Iraanse generaal Suleimani uit de weg te ruimen brengt een ‘perfecte storm’ in de olietradersmarkt naderbij. Dat zou positieve gevolgen hebben voor spelers als Euronav , meent ING-analist Quirijn Mulder.

  Het vierde kwartaal was al vrij positief voor de tankersector met een gemiddeld VLCC-vrachttarief van meer dan 60.000 dollar per dag. Dat was te danken aan de switch van een teveel naar een tekort van tankers - door de combinatie van minder opleveringen van nieuwe tankers, politieke onrust en de schaduw van IMO 2020 (strengere uitstootnormen voor schepen, red.).

  Met de oplopende spanningen in het Midden-Oosten zouden in deze markt, die reeds uit evenwicht is, en met de start van IMO 2020 de vrachttarieven verder kunnen oplopen, zegt Mulder, zeker in het eerste kwartaal, dat doorgaans het beste van het jaar is.

  De huidige tarieven van 100.000 dollar zullen de winst van Euronav doen aandikken en hoger doen uitkomen dan in het vierde kwartaal (waarover de tankerrederij op 30 januari bericht, red.), aldus de ING-analist. Hij wijst erop dat een stijging met 5.000 dollar van het gemiddelde VLCC-vrachttarief op jaarbasis een verschil maakt van 112 miljoen dollar op het niveau van de brutobedrijfswinst (ebitda).

  Mulder sluit niet uit dat de vrachttarieven dit jaar langer op een hoog niveau blijven (doorgaans zakken ze tegen het tweede kwartaal, red.), gezien de geringe vlootvernieuwing en mochten de spanningen verder oplopen.

  De analist juicht tot slot ook de verkoop en terughuur van drie VLCC’s toe. De transactie leverde een kapitaalwinst van circa 23 miljoen dollar op en bracht na terugbetaling van de uitstaande schulden 66,6 miljoen dollar vrije kasstroom op. Dat biedt de kans om minstens één 5 jaar oude VLCC toe te voegen aan de vloot.

  Mulders advies blijft ‘kopen’. Zijn koersdoel van 8,5 euro behoudt hij eveneens.

 • Kepler trekt koersdoelen KBC en ING op

  Kepler Cheuvreux heeft zijn modellen voor KBC en ING bijgewerkt en onder meer winstverwachtingen voor 2022 toegevoegd. Dat leidt in beide gevallen tot hogere koersdoelen, maar aan de ratings verandert er niets.

  Voor KBC verwacht het beurshuis voor 2022 een winst per aandeel van 5,46 euro. Als de som der delen verder wordt uitgerold naar 2021, levert dat een koersdoelverhoging op van 53,80 tot 63,40 euro. Kepler blijft bij zijn afbouwen-advies. Dat heeft wellicht met de waardering te maken: KBC noteert tegen een koerswinstverhouding van 13,1x voor 2020 terwijl het dividendrendement (bij een payout van 75 procent in 2020) 5,7 procent bedraagt.

  Voor ING bedraagt de winst-per-aandeel-verwachting voor 2022 1,32 euro en stijgt het koersdoel van 11,70 naar 13 euro. Het advies blijft 'kopen'. ING noteert tegen een koerswinstverhouding van 8,7x en biedt een dividendrendement van 6,5 procent (tegen 5,1 procent voor de sector).

 • Verliezen lopen op in Europa

  De onrust rond de toestand in het Midden-Oosten besmet de Europese beurzen meer en meer. Het verlies van de Euro Stoxx 50 is opgelopen tot 1,55 procent. De grootste verliezen zijn voor technologie, financiële waarden, grondstofaandelen en duurzame consumptiegoederen zoals auto's.

  De Bel20 verliest intussen 1,8 procent. Met uitzondering van UCB , dat een adviesverhoging kreeg van JP Morgan (zie post 07.14 uur), staan alle Bel20'ers op verlies. De bankwaarden ING en KBC zakken meer dan 2 procent. Ook industriële bedrijven als Umicore of Aperam noteren duidelijk in de min.

 • Covivio koopt portefeuille Europese tophotels

  De Franse vastgoedgroep Covivio , het voormalige Foncière des régions, legt bijna 620 miljoen euro op tafel voor een portefeuille van befaamde Europese hotels. Covivio wordt onder meer eigenaar van Palazzo Naiadi in Rome, de Plaza in Nice (die momenteel ingrijpend gerenoveerd wordt), de Carlo IV in Praag en het NY Palace in Boedapest. Dat laatste hotel huisvest het New York Café, wellicht het mooiste koffiehuis van de Hongaarse hoofdstad.

  De transactie wordt tegen het einde van het eerste kwartaal doorgevoerd. De overgenomen hotels zullen uitgebaat worden onder de merknamen NH Collection, NH Hotels en Anantara Hotels & Resorts.

  Covivio koopt daarnaast ook zijn eerste hotel in Ierland, een Hilton in het centrum van Dublin.

 • Europese beurzen openen dik half procent lager

  Zoals verwacht geven de Europese aandelenmarkten wat terrein prijs aan het begin van de eerste volledige handelsweek van het jaar. Ze reageren daarmee op de steeds hevigere spanningen in het Midden-Oosten.

  De Euro Stoxx 50 zakt bij opening 0,6 procent. In Brussel verliest de Bel20 bij opening procent 0,9 procent. De grootste verliezen in de index zijn voor Argenx , Galapagos en Aperam . Galapagos kreeg een adviesverlaging van JP Morgan (zie post 07.14 uur).

  Euronav profiteert dan weer van de stijgende olieprijs en gaat 1,9 procent hoger.

 • Carrefour koopt online bedrijfskantine Dejbox

  Carrefour  kondigt de overname aan van de Franse startup Dejbox. Deze startup levert maandelijks 400.000 kant-en-klare maaltijden aan werknemers van bedrijven. Dejbox is momenteel enkel in Frankrijk actief. 'Als onderdeel van Carrefour, zal Dejbox snel verder kunnen groeien en ook werken aan een internationale expansie.' 

  Dejbox werd in 2015 opgericht door de ondernemers Adrien Verhack en Vincent Dupied. De groep verkoopt maaltijden tussen 5,90 en 8,90 euro per stuk en de levering is gratis. 

 • Tokio sluit met stevig verlies

  In Tokio is de Nikkei225-index 1,9 procent lager gesloten. Beleggers reageerden verschrikt op de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Het is het grootste dagverlies voor de index sinds 2 augustus. De brede Topix gaf 1,4 procent prijs.

  De Japanse aandelenmarkten waren bijna heel vorige week gesloten door nieuwjaarvakanties en konden dus pas vandaag reageren op de uitschakeling van de Iraanse generaal Soleimani en de daaropvolgende dreigementen van zowel Iran als de VS. Iran heeft intussen ook het nucleair akkoord opgezegd, waardoor het land binnenkort over voldoende materiaal zou kunnen beschikken om een of meerdere atoombommen te maken.

  De Japanse premier Sinzo Abe reageerde pas vandaag op de spanningen in het Midden-Oosten en zei ‘bijzonder ongerust’ te zijn. Abe beschouwt zichzelf als een vriend van president Trump en Japan is een bondgenoot van de Verenigde Staten. Anderzijds onderhoudt het land ook goede betrekkingen met Iran, zodat de Japanse regering in moeilijk vaarwater zit.

 • Moeilijk jaar voor vrachtwagendivisie Daimler

  Daimler Trucks heeft in de eerste elf maanden van 2019 minder vrachtwagens verkocht dan in de overeenkomstige periode van 2018. Eind november lag de verkoop van de merken Mercedes-Benz, FUSO, Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses en BharatBenz 4 procent lager dan een jaar eerder. In de tweede jaarhelft verzwakten de Europese en Noord-Amerikaanse vrachtwagenmarkten sneller dan verwacht, legt Daimler uit in een persbericht.

  Het bedrijf heeft zijn productieniveau aangepast en gaat maatregelen nemen om het rendement op te krikken. 'Omvangrijke structurele maatregelen' staan op stapel.

  Daimler Trucks tekent voor circa een kwart van de totale omzet van Daimler. De jaarresultaten maakt de Duitse groep bekend op 11 februari.

 • Belgische tienjaarsrente terug onder nul

  De koopgolf in overheidsobligaties duwt de Belgische tienjaarsrente voor het eerst sinds 18 december terug onder nul. We staan momenteel op -0,02 procent. 

 • Notering FNG nog steeds opgeschort

  De notering van FNG , de modegroep boven merken als Fred & Ginger, Claudia Sträter, Miss Etam en Brantano, werd donderdagnamiddag opgeschort in afwachting van een persbericht en dat is nog steeds het geval. We zijn dus nog steeds aan het wachten op dat persbericht.

  Wat er aan de hand is, is momenteel niet duidelijk. FNG zelf ontkent dat het de macht gaat grijpen bij E5-mode, hoewel sommige analisten daar anders over denken. De notering van FNG werd geschorst toen de geruchten over een overname van E5-mode de kop opstaken.

 • 5 favoriete aandelen van David Ross

  De beheerder van de internationale aandelenfondsen van Financière de l'Echiquier gaf afgelopen weekend zijn favoriete aandelen prijs in De Tijd. Lees de tips hier.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Euro Stoxx 50 zal naar verwachting met een verlies openen van 0,6 procent. Dat leren de futures.

 • Mithra vindt Estelle-partner voor Hongkong en Taiwan

  De Luikse specialist in medicatie voor vrouwen Mithra heeft een exclusief akkoord gesloten met Alvogen voor de verdeling van zijn anticonceptiepil Estelle in Hongkong en Taiwan. De overeenkomst heeft een looptijd van 20 jaar. Volgens Mithra hangt aan de hormonale anticonceptiemarkten in Hongkong en Taiwan een waarde van 20 miljoen euro per jaar vast.

  Alvogen is een privébedrijf dat in 35 landen actief is in de ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen. Het beschikt over productie- en ontwikkelingsvestigingen in de VS, Roemenië, Korea en Taiwan.

  Eerder sloot Mithra al distributieakkoorden voor de nieuwe anticonceptiepil Estelle voor de VS, Europa, Rusland, Japan/ASEAN, Brazilië, Canada, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Israël en het Midden-Oosten.

 • Olieprijs boven 70 dollar

  De Londense olieprijs noteert momenteel op 70,17 dollar. Het is geleden van mei 2019 dat de olieprijs boven 70 dollar postvat.

 • Sioen Industries in de rouw

  Sioen Industries liet zaterdag in een persbericht weten dat Jacqueline Sioen-Zoete op 77-jarige leeftijd is overleden. De moeder van de huidige CEO van de specialist in industriële weefsels en beschermkledij, Michele Sioen, richtte samen met haar man het bedrijf op in 1960 en bouwde het uit tot een wereldmarktleider.

 • AT&T steekt Netflix de loef af op Globen Globes

  Alhoewel Netflix  de meeste nominaties wist te veroveren voor de Golden Globes, eindigde het de ceremonie zondagavond in Beverly Hills nagenoeg met lege handen. De streamingservice wist slechts twee Globes te veroveren. Vooral in de filmcategorieën viel de winst voor Netflix tegen. Het bedrijf zette dit jaar groot in op film met onder andere The Irishman, Marriage Story en The Two Popes, maar dat leverde slechts één award op: Laura Dern won in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar werk in Marriage Story. De andere prijs voor de streamingservice was voor Olivia Colman, voor haar vertolking van koningin Elizabeth in dramaserie The Crown.

  HBO - eigendom van AT&T - scoorde beter. De zender won de prijs voor beste dramaserie voor Succession, beste miniserie voor Chernobyl en awards voor de beste acteur (Brian Cox voor Succession) en beste mannelijke bijrol (Stellan Skarsgård voor Chernobyl).

 • JP Morgan zet UCB op 'kopen'

  Analist Richard Vosser van JP Morgan heeft het advies voor UCB  verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel gaat in één klap van 75 euro naar 91 euro.

  De advieswijziging wordt gemeld in een sectorrapport dat vandaag verschijnt. Daarin wordt verder het advies voor Galapagos  verlaagd van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel stijgt wel van 170 naar 185 euro.

 • Goudprijs nadert 1.600 dollar

  Een typisch gevolg van de oplopende spanningen tussen de VS en Iran is dat beleggers minder risico durven nemen en kiezen voor veiligheid. Een klassieke mogelijkheid om zich in te dekken bestaat erin goud aan te kopen, al dan niet fysiek.

  Dit jaagt de goudprijs omhoog. Er komt 1,6 procent bij tot 1.576,42 dollar voor een ounce, nadat de prijs vrijdag al 1,5 procent opveerde. Daarmee zitten we op het hoogste niveau in meer dan zes jaar en komt de 1.600 dollar in zicht.

  De aantrekkingskracht van goud wordt nog vergroot door advies van Goldman Sachs. Volgens de Amerikaanse financiële groep vormt goud in de huidige crisis een meer effectieve hefboom dan olie.

  Goud heeft al een uitstekend 2019 achter de rug door een zwakkere dollar, de lage rente en de impact van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog op de groei van de wereldeconomie.

 • Goud en olie duurder

  Goedemorgen en onze beste wensen voor een gezond, gelukkig en succesvol 2020!

  De toenemende spanning in het Midden-Oosten is vanmorgen duidelijk voelbaar op de beurzen. In Azië zakken Tokio en Seoel respectievelijk 2 en 1,8 procent. De Chinese beurzen houden stand dankzij hogere koersen voor energiewaarden, een gevolg van de klim van de olieprijs tot meer dan 70 dollar.

  Beleggers vluchten naar veilige havens zoals goud of staatspapier. De Europese overheidsobligaties gaan in blok hoger. Voor een ounce goud wordt meer dan 1574 dollar betaald. Dat is de hoogste prijs sinds april 2013.

  Bezorgde traders op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud