Advertentie

Wall Street houdt verlies Europa beperkt

De verliezen op de Europese beurzen bleven uiteindelijk beperkt met dank aan Wall Street. Op de Bel20 was Ageas de absolute primus met drie procent winst.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.40 uur: Na Afrika hebben de Chinezen de maan ontdekt als bron van grondstoffen en energie. Tot morgen:

#China quiere explotar la #Luna como fuente de energía http://t.co/1ArsynCTBx pic.twitter.com/t9k61I2AXb— elEconomista.es (@elEconomistaes) August 6, 2014

 

17.35 uur: De Bel20 is geëindigd op 3.057 punten, een verlies van 0,3 procent. Alle Europese beurzen eindigden in mineur met Lissabon (-4,1%) als rode lantaarn. De Euro STOXX 50 sloot 0,8 procent lager.  Intussen boekt Wall Street wel winst, de Dow Jones gaat er met 0,2 procent op vooruit, de Nasdaq zelfs met 0,3 procent. 

17.28 uur: In de aanloop na de publicatie van de kwartaalcijfers na beurs, verlies bpost stevig terrein in Brussel. Vijf minuten voor het slot staat het aandeel op een verlies van 2,7 procent tot 18,27 euro.

17.10 uur: Rusland zou alle landbouwproducten uit landen die deelnemen aan sancties tegen Moskou boycotten

#*PUTIN BANS FOOD IMPORTS FROM COUNTRIES SANCTIONING RUSSIA: IFX— fiatcurrency (@fiatcurrency) August 6, 2014

 

17.02 uur: De Amerikaanse autobouwer Chrysler, die vorige week fuseerde met moederbedrijf Fiat, zag zijn kwartaalwinst toenemen met 22 procent tot 619 miljoen dollar. Het verlies van het Fiat-aandeel in Milaan is intussen geslonken tot nog 5 procent. Beleggers vrezen dat de deal niet doorgaat omdat tal van aandeelhouders die tegen de fusie zijn zouden gebruik maken van een exit-optie.

16.59 uur: Het Amerikaans handelstekort is dan wel kleiner geworden, de noorderburen uit Canada boeken een overschot:

Record exports lift Canada trade surplus to C$1.9B in June, biggest since Dec 2011 and second biggest since crisis: pic.twitter.com/yODOvurK10— Jamie McGeever (@ReutersJamie) August 6, 2014

 

16.15 uur: De Amerikaanse beleggers tonen zich vandaag een stuk optimistischer dan de Europese. Na drie kwartier handel staat Wall Street ongeveer weer waar het begonnen was. Ook de verliezen in Europa zijn weer iets kleiner geworden. De Bel20 is nog steeds de primus met een verlies van 0,6 procent. Lissabon (4,2%) krijgt nog steeds de raakste klappen, gevolgd door Milaan (-2,5%). De Euro STOXX 50 verliest nog 1,1 procent.

15.53 uur: KBC Securities volgt nu ook de Vlaamse 3D-printer Materialise die sinds kort op Nasdaq noteert. Met meteen een advies om bij te kopen en een koersdoel van 14 dollar. Het aandeel wint momenteel 2,2 procent tot 11,10 dollar. 'Een visionair bedrijf', klinkt het enthousiast bij Guy Sips. Straks komt Jasper Vekeman met een uitgebreid verhaal.

15.30 uur: Wall Street is in navolging van de Europese beurzen lager geopend, maar voorlopig blijven de verliezen beperkt tot minder dan 0,6 procent. In Europa lijken de verliezen zich te stabiliseren tussen 1 à 1,5 procent. De Bel20 houdt met een achteruitgang van 0,8 het best stand.

15.21 uur: Het minder slechte dan verwachte handelstekort zou tot een herziening leiden van de economische groei van de VS in het tweede kwartaal:

US Q2 GDP will be revised up to ~4.2% from 4% following today's lower-than-expected trade gap for June, says Capital Economics— Jamie McGeever (@ReutersJamie) August 6, 2014

 

15.10 uur: Het Amerikaanse modebedrijf Ralph Lauren heeft zijn omzet vorig kwartaal zien groeien en verwacht dat die lijn de komende tijd doorzet. Dat liet het bedrijf achter de beroemde poloshirts woensdag weten. De omzet van Ralph Lauren steeg in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar naar 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro). De nettowinst

kwam met 162 miljoen dollar 10 procent lager uit dan een jaar eerder, maar overtrof alsnog de verwachtingen van analisten en het bedrijf zelf. Ralph Lauren opent deze maand zijn eerste 'flagship store' van het merk Polo in New York. In het najaar volgt een megawinkel in China. Mede door die initiatieven moet de omzet dit boekjaar volgens het bedrijf met 6 tot 8 procent kunnen groeien.

14.59 uur: De Oekraïnse crisis heeft steeds meer wereldwijde implicaties, ook in Brazilië. Een dollar kost nu al 2,2877 real, de Braziliaanse munt staat nu op zijn laagste peil sinds einde maart. 'De real is traditioneel één van die munten die sterk getroffen worden als geopolitieke zorgen de kop opsteken', zegt Silvio Campos Neto, econoom bij Tendencias Consultoria Integrada

14.56 uur: Sprint, de op twee na grootste telecomgroep in de VS, heeft vanaf volgende maandag een nieuwe CEO. Marcelo Claure (43) vervangt dan Dan Hesse, die 7 jaar topman was van het bedrijf. Claure richtte gsm-verdeler Brightstar op, dat vorig jaar werd overgenomen door de Japanse moeder van Sprint, SoftBank Corp.

14.50 uur: Telecom Italia, de grootste telecomgroep van het land, zag zijn halfjaarwinst met 7,6 procent dalen vooral door een vermindering van de lagere binnenlandse omzet. De concurrentie in de draadloze telecommarkt is moordend in Italië. De ebitda lag met 4,35 miljard euro wel maar net onder de marktconsensus van 4,36 miljard. De omzet zakte met 11 procent tot 10,6 miljard, in lijn met de prognoses van analisten. Het aandeel is geschorst.

14.45 uur: Het aandeel van Mondelez zakt in de handel voor beurs nadat de voedingsgroep met tegenvallende resultaten kwam:

Mondelez Q2 revenue falls short of estimates, shares lower http://t.co/TlqYAUxVKn— MarketWatch (@MarketWatch) August 6, 2014

 

14.43 uur: De prijzen voor huizen in Amerika blijven wel stijgen maar minder snel dan voorheen

U.S. Home Prices Slowed Down in June http://t.co/H3Dg5XcSzv via @WSJecon— WSJ Central Banks (@WSJCentralBanks) August 6, 2014

 

14.38 uur: Walgreen krijgt een pandoering van 13 procent in de handel voor beurs. Reden: CEO Gregory Wasson gaat niet in op de suggestie om de maatschappelijke zetel te verhuizen naar een fiscaal voordelig Europees land naar aanleiding van de volledige overname van Alliance Boots. 'We blijven in Chicago', klinkt het.

14.35 uur: Het handelstekort van de VS is behoorlijk geslonken in juni én het cijfer is beter dan verwacht:

U.S. trade deficit shrinks 7% to $41.5 billion in June http://t.co/8vHfLOGkV7— MarketWatch (@MarketWatch) August 6, 2014

 

13.49 uur: Nu Sprint heeft afgehaakt voor T-Mobile US, stijgen de kansen van het Franse Iliad (Parijs - 183 euro, -3,4%) weer. De belegger blijft dat toch een slecht idee vinden en stuurt het aandeel in Parijs ruim drie procent lager. Dat volgens sommige bronnen Deutsche Telekom, de moeder van T-Mobile, het bod van 15 miljard dollar van Iliad zou afwijzen speelt mogelijk ook. Maar het is vooral Deutsche Telekom (11,54 euro, -2,8%) zelf dat klappen krijgt omdat de kans nu weer groter wordt dat de Duitse groep met een stand-alone scenario verder moet in de Verenigde Staten. Het aandeel verloor op een bepaald ogenblik meer dan vijf procent, het grootste verlies tijdens een beursdag sinds mei vorig jaar.

13.42 uur: De cijfers van concurrent Viacom vielen dan weer tegen. De eigenaar van Comedy Central en Paramount Pictures, maakte een courante winst van 1,42 dollar per aandeel bekend over het voorbije kwartaal, nipt onder de 1,43 waarop de markt had gehoopt. De omzet daalde met 7,4 procent tot 3,42 miljard dollar, ook onder de analistenprognose van 3,55 miljard.

13.31 uur: Nauwelijks een dag nadat Rupert Murdoch zijn overnamebod van 75 miljard dollar introk, komt Time Warner Inc met beter dan verwachte resultaten. De mediagroep boekte over het voorbije kwartaal een courante winst van 98 cent per aandeel, ruim boven de 84 die de markt had becijferd. De omzet lag dan weer onder de verwachtingen (6,88 miljard dollar) met 6,79 miljard. De mooie cijfers zijn een steun in de rug voor CEO Jeff Bewkes' argumentatie dat het eigen groeiplan van Time Warner mee waarde kan creëren dan het voorstel van Murdoch's 21st Century Fox Inc. In juni werd Time Inc, dat onder meer Time-magazine uitgeeft, afgesplitst van de groep. 

13.13 uur: De Duitse speciaalchemiegroep Lanxess, die ook in ons land verschillende productie-eenheden heeft, heeft zijn herstructureringsplan klaar, maar het is niet duidelijk wat dat precies betekent voor de Belgische activiteiten. Het aantal business units wordt verminderd van 14 naar 10 en er wordt gesnoeid in de administratieve functies. De gesprekken daarover met de vakbonden zijn gestart. Over het tweede kwartaal daalde de omzet van de groep met 5,7 procent tot 2,02 miljard, de recurrente ebitda steeg met 20,7 procent tot 239 miljoen, de nettowinst ging van 9 naar 55 miljoen euro.

13.13 uur: De Amerikaanse drogisterij- en farmaketen Walgreen koopt de 55 procent van sectorgenoot Alliance Boots die het nog niet heeft:

Walgreen to buy remaining stake in Alliance Boots http://t.co/OIke3UbPkx— MarketWatch (@MarketWatch) August 6, 2014

 

12.52 uur: Het aandeel van de Italiaanse autobouwer Fiat (6,26 euro, -8,6%) krijgt een patat van meer dan 8 procent. Volgens makelaars begint de markt zich zorgen te maken over het feit dat aandeelhouders die tegen de fusie met Chrysler stemden, hun putoptie of verkooprecht gaan uitoefenen. Daardoor komt de fusie in gevaar. De handel in het aandeel werd al een

paar keer stilgelegd door de beurs van Milaan wegens extreme volatiliteit. Fiat liet via een mededeling nochtans weten dat tot nog toe geen enkele aandeelhouder aankondigde van zijn exitrecht gebruik te maken. Met deze nieuwe koersdaling is Fiat al zijn winst kwijt die het sinds begin dit jaar boekte. De beurswaarde bedraagt nu nog 7,8 miljard euro.

12.45 uur: De Duitse rente op tien jaar staat op zijn laagste peil ooit, door de oplopende spanningen vluchten beleggers weer in Duitse staatsschuld.

.@fastFT: German two-year bond yield goes to zero again http://t.co/ZlJWp4SMA1— Financial Times (@FinancialTimes) August 6, 2014

 

12.36 uur: Tijdens de middaghandel zakken de Europese beurzen verder weg. Bovenop de tegenvallende cijfers over Duitse fabrieksorders komt de dreigende inval van Russische-troepen in Oekraïne. De Bel20 verliest al 1,1 procent, hij telt nu nog maar drie winnende aandelen (Ageas, Belgacom, Telenet), hij verliest al 1,1 procent. Elders staan indexen anderhalf procent in het rood, in het zuiden van Europa gaan ze zelfs met meer dan twee procent achteruit met uiteraard Milaan (Italiaanse recessie,-3,2%) en Lissabon (Banco Espirito Santo, -3,3%) als kneusjes. De Euro STOXX 50 zakt met 1,6 procent.

12.30 uur: Vandaag dag op dag 69 jaar geleden:

As Hiroshima Day dawns, why are we still tempting nuclear fate, asks Noam Chomsky http://t.co/lmCVCY34bb— The Guardian (@guardian) August 6, 2014

 

12.23 uur: Volgens BlackRock, de grootste beursgenoteerde private-equityspeler duiken steeds meer gelijkenissen op 2007-2008 toen de financiële crisis losbarstte. Met name de lamentabele kwaliteit van bedrijven die de stap naar de beurs zetten:

De gelijkenissen met 2007-08 nemen toe ... BlackRock sounds alarm over IPO quality - http://t.co/295EQG2e5A http://t.co/EiQyjylW7L via @FT— Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) August 6, 2014

 

12.16 uur: Tegen de achtergrond van de Europese sancties, willen we u dit oude Sovjet-grapje niet onthouden:

Old Soviet jokes reheated for sanctions era: "what's wrong with Russian microchips, they're the biggest in the world".— Oliver Bullough (@OliverBullough) August 6, 2014

 

12.15 uur: Eén van de meest tragische conflicten in het Midden-Oosten, dreigde even een vergeten oorlog te worden

#Syria govt air strikes in suburbs of Damascus killed at least 64 people at the weekend http://t.co/63HGo8edrQ pic.twitter.com/11SxIzs18p— Andrew Stroehlein (@astroehlein) August 6, 2014

 

12.10 uur: Swiss Re (74,90 Zw.fr, -2,8%) , 's werelds grootste herverzekeraar, kent zijn grootste koersdaling sinds april, nadat de kwartaalwinst een eind onder de marktconsensus uitkwam. De winst bedroeg 802 miljoen dollar tegen 786 een jaar eerder, maar analisten hadden gemikt op 898 miljoen. Vooral de tak leven en gezondheid presteerde ondermaats en er waren ook enkele eenmalige kosten. 

12.05 uur: De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en South African Airways hebben de handen in elkaar geslagen voor de ontwikkeling van een alternatieve brandstof. Het gaat om de hybride plant Solaris van SkyNRG, een nieuw type tabaksplant. De nicotinevrije zaden van de plant zullen garaffineerd worden tot vliegtuigbrandstof.  Wanneer de brandstof voor het eerst zal getest worden is niet duidelijk.

11.50 uur: Het Duitse Hannover Rückversicherung (61,42 euro, -2,9%) verliest bijna 3 procent in Frankfurt. De op twee na grootste groep in de branche van herverzekeraars zag zijn nettowinst over het tweede kwartaal nochtans toenemen met tien procent tot 212 miljoen euro, de bedrijfswinst ging 2,3 procent hoger tot 334 miljoen Maar beleggers focusten op het feit dat de operationele winst in de tak niet-leven een serieuze knauw kreeg. 'We zijn goed vertrokken om onze doelstelling van een nettowinst van 850 miljoen over het volledige boekjaar waar te maken', stelt Hannover Re in een communiqué.

11.41 uur: Nooit eerder werden kunstwerken voor zoveel geld verhandeld als tijdens de eerste zes maanden van dit jaar, zo heeft Artprice aan AFP gemeld. In vergelijking met het eerste semester van 2013 steeg de omzet van de internationale kunstmarkt met 17 procent tot 7,15 miljard dollar. Het betreft uitsluitend kunstwerken verkocht op officiële veilingen. Of 2014 ook een recordjaar wordt is nog niet zeker, voorlopig is 2013 het beste jaar ooit met 12,17 miljard dollar.

11.35 uur: In het Verenigd Koninkrijk werden vorige maand 6,6 procent meer auto's ingeschreven. Na zeven maanden werden al 1,46 miljoen nieuwe wagens verkocht, een toename met 10 procent. De SMMT of Society of Motor Manufacturers and Traders, verhoogt daarom zijn prognose voor het hele jaar van een groei met 6 procent naar een groei met 8,1 procent tot 2,45 auto's.

11.04 uur: Italië betonneert bij deze zijn status van zieke man van Europa. De Italiaanse economie is deze lente weer in een recessie beland, na een zoveelste krimp.

Boooooom * Italy Q2 GDP prelim qq decrease to -0.2 % (fcast 0.2 %) vs prev -0.1 % - RTRS— Fabrizio Goria (@FGoria) 6 augustus 2014

 

10.31 uur: Het blijft tegenvallende macro-economische cijfers regenen. Nu ontgoochelen ook de cijfers over de industriële productie in het VK:

*U.K. JUNE INDUSTRIAL PRODUCTION RISES 0.3%; MED. EST. 0.6%— lemasabachthani (@lemasabachthani) August 6, 2014

 

10.23 uur: Het Europese beurssentiment heeft het niet alleen lastig met de zwakke cijfers over de Duitse fabrieksbestellingen. Beleggers tobben ook over de economische gezondheid van Italië, nog steeds de op twee na grootste economie van de eurozone. Italië is in het tweede kwartaal weer in een recessie beland. Het bbp kromp met 0,1 procent, na een even grote daling in het eerste kwartaal. Economen reageren verrast. Zij hadden een groei van 0,2 procent in het tweede kwartaal voorspeld.

10.16 uur: Maandag schreef KBC Securities-analist Jan De Kerpel al dat UCB mogelijk wel eens in de verleiding zou kunnen komen om zijn niet-strategische dochter Kremers Urban tegen een stevige prijs te verkopen. De interesse is nu blijkbaar concreet, want volgens Reuters heeft UCB zakenbank Lazard onder de arm genomen. En hoort een prijskaartje tussen 1,1 en 1,5 miljard euro tot de mogelijkheden. De beurskoers lijkt wel al een voorschot genomen te hebben op dat prijskaartje:

10.04 uur: Deze infografiek toont goed aan waar het precies misging voor de Duitse fabrieken. Terwijl de binnenlandse vraag al bij al matig daalde, kenden de buitenlandse bestellingen een scherpe terugval.

DE factory orders data show sharp decline in export orders (-4.1%) and milder drop in domestic orders (-1.9%) pic.twitter.com/uaEVqqxoJH— Markit Economics (@MarkitEconomics) August 6, 2014

 

09.43 uur: Terwijl de Russische beurs op weg is naar een berenmarkt, maakt de beurs in China de omgekeerde beweging:

Chinese #stocks are back from the dead! http://t.co/Upfd1lILvF via @sophia_yan #China #Investing pic.twitter.com/r5b6USWhEH— CNNMoney (@CNNMoney) August 6, 2014

 

09.22 uur: Ageas zwiepte in de eerste handelsminuten wat heen en weer, maar lijkt zich nu vast te pinnen op een koerswinst van om en bij de 4 procent. Een mooie prestatie, maar het aandeel noteert nog altijd zo'n 10 procent onder het niveau van voor het Nederlandse vonnis dat de deur open zette voor een horde gedupeerde Fortis-beleggers op zoek naar schadeloosstelling.

09.03 uur: Wij hebben het ochtendrapport van KBC Securities nog niet binnen gekregen. Maar Tom Simonts is zo vriendelijk om ons een 'executive summary' via Twitter te geven:

 

KBCS in actie: herstart opvolging #Montea (TP: €33, Accum.) en #Materialise (TP: $14, Accum.), #Arseus TP naar €48,5 pic.twitter.com/BlYwSpUyCj— Tom Simonts (@TSimonts) August 6, 2014

 

09.01 uur: De Bel20 is aan de dag begonnen met een klein verlies van 0,1 procent. Daarmee presteert de Brusselse sterindex aanzienlijk minder slecht dan de overige Europese beurzen, die meer dan een halve procent verliezen onder druk van de tegenvallende cijfers over de fabrieksbestellingen in Duitsland.

De reden voor die sterke Brusselse prestatie moet niet ver gezocht worden. De stroom goed nieuws van Ageas helpt de verzekeraar aan een winst van zowat 3 procent.

08.52 uur: De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair werpt zich de jongste tijd niet meer zo nadrukkelijk op als een prijsvechter die tegen de schenen schopt van het luchtvaartestablishment, maar eerder als een evenzeer sympathieke luchtvaartmaatschappij die gewoon lage prijzen aanbiedt. Een succesvolle strategie, zo blijkt:

So no longer being the nasty airline is paying off for @Ryanair as annual passenger numbers hit a record high in July of 83m— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) August 6, 2014

 

08.32 uur: De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft een wel erg bijzonder contract in de wacht gesleept in Australië. Fugro zal het komende jaar een gebied van 60.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan uitkammen op zoek naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines. Het bedrijf zet daarvoor twee gespecialiseerde schepen in, uitgerust met sonarapparatuur en videocamera's.

Fugro was al betrokken in de zoektocht. Een ander schip van het bedrijf, dat u hieronder kan zien, is bezig met het in kaart brengen van de zeebodem in het gebied waar vlucht MH370 vermoedelijk is neergestort.

08.30 uur: Die 'geopolitieke spanningen' zijn uiteraard een verwijzing naar de crisis in Oekraïne, die is uitgedraaid in een krachtmeting tussen Rusland en Europa. Een krachtmeting die overigens ook zijn sporen nalaat op de beurs van Moskou, die goed op weg is naar een berenmarkt:

Russian stocks -1% to new 3-month low. Down 12% from July peak, more than half way toward bear market territory: pic.twitter.com/31XZM1NEjC— Jamie McGeever (@ReutersJamie) August 6, 2014

 

08.26 uur: Op macro-economisch vlak wordt de ochtend gedomineerd door een forse tegenvaller uit Duitsland. De fabrieksbestellingen in dat land vielen met 3,2 procent terug. Dit terwijl analisten hadden gerekend op een toename met 0,9 procent. ING-analist Carsten Brzeski meent een eerder verontrustende onderstroom te zien in die cijfers:

08.20 uur: In Nederland opende vanochtend bankgroep ING de boeken over het tweede kwartaal. En die waren zonder meer goed:

Onderliggende pre-tax winst #ING +31% tot €1,61bn: beter dan verwacht. Versnelde kapitaalgeneratie laat dito terugbetaling v/d schuld toe— Tom Simonts (@TSimonts) August 6, 2014

 

08.18 uur: Een klein nieuwtje van gisteravond, dat u mogelijk nog gemist hebt. Urbain Vandeurzen, voorzitter van investeringsmaatschappij Gimv, heeft vorige week voor 1,1 miljoen euro aandelen van dat bedrijf gekocht. Dat blijkt uit de insidermeldingen op de website van beurswaakhond FSMA. Opmerkelijk: ondanks de lange staat van dienst van Vandeurzen, is het de eerste keer dat hij in die insidermeldingen opduikt.

08.13 uur: Een andere Amerikaanse bedrijvenflirt die op niets lijkt te gaan uitdraaien, is die tussen telecombedrijven Sprint en T-Mobile US. Officieel is het nog niet, maar het gonst weer van de anonieme geruchten dat Sprint zal afhaken, wat meteen ook de kop zou kosten van topman Dan Hesse. Die zou vervangen worden door Marcelo Caure, de oprichter van de mobiele telefoondistributeur Brightstart.

Sprint was bereid om 40 dollar per aandeel te betalen, waarmee T-Mobile US werd gewaardeerd op omgerekend 22,7 miljard euro. Het afhaken van Sprint is mogelijk goed nieuws voor het Franse telecombedrijf Iliad. Dat wil een belang van bijna 57 procent nemen in T-Mobile US, en wil daar 15 miljard dollar voor neertellen.

08.11 uur: Op een iets grotere schaal wordt de nieuwsstroom gedomineerd door mega-overnames die niet doorgaan. Dinsdagavond raakte al bekend dat mediatycoon Rupert Murdoch zijn plannen opbergt om Time Warner over te nemen. Murdoch wilde die tv- en filmreus samenvoegen met zijn Fox-imperium. Maar Time Warner weigerde rond de tafel te gaan zitten, ondanks het astronomische bod van 75 miljard dollar dat Murdoch op die tafel had gelegd.

08.04 uur: Goeiemorgen! Terwijl u dit leest, hebben we al een waslijst nieuws van Ageas te verwerken gekregen. We geven het u even mee in een lijstje:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud