1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street incasseert grootste klap sinds 1987

De beurzen zagen wereldwijd een zoveelste verkoopgolf over zich heen rollen, met een recordklap voor de Bel20. Eén ongelukkige quote van de ECB maakte de verkoopgolf nog dramatischer en sloeg de bodem onder de bankaandelen weg.
 • Wall Street incasseert grootste klap sinds 1987

  Zelfs een 'shock and awe' geldinjectie van 1.500 miljard dollar van de Fed slaagde er donderdag niet in de paniek op Wall Street in te dammen, op een korte tussentijdse rally na. De Dow Jones  tuimelde 10 procent naar 21.200 punten. Dat is het grootste dagverlies sinds 19 oktober 1987, toen Wall Street op 'Black Monday' 22,6 procent onderuit ging. 

  ©AFP

 • Kinepolis sluit Belgische bioscopen tot 31 maart

  Kinepolis  sluit alle Belgische bioscopen tot minstens 31 maart. Dat maakte de cinema-uitbater vanavond bekend. 'Wij bereiden ook in andere landen maatregelen bijkomende maatregelen voor, maar deze beslissingen zullen steeds worden genomen in overleg met lokale autoriteiten', klinkt het. 

  Het aandeel Kinepolis beleeft net als de hele Brusselse beurs een horrorweek door de vrees voor de zware impact van het coronavirus. Het aandeel sloot donderdag op 30,80 euro, 27 procent lager ten opzichte van vrijdagavond. Sinds de piek van 62 euro bij de publicatie van de jaarcijfers, op 20 februari, is het aandeel gehalveerd. 

 • Over de owngoal van Christine Lagarde ...

  ... leest u meer in de opinie van collega Bart Haeck. 

 • ... en Wall Street herstelt (heel even)

  Na de monstergeldinjectie van de Fed krabbelt Wall Street enigszins overeind. De Dow Jones   drong even de verliezen terug van minus 9 naar minus 6 procent, maar noteert intussen al weer 7,5 procent lager. 

 • Fed haalt bazooka boven ...

   De Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gaat 1.500 miljard dollar extra in de markt injecteren. Dat heeft de Fed donderdag bekendgemaakt. U leest hier meer. 

  'We nemen deze maatregelen om de erg ongewone verstoring op de geldmarkten, verbonden aan de uitbraak van het coronavirus, te bestrijden', zegt de Fed in een mededeling. 'We zullen de maatregelen blijven bijsturen om een vlot functioneren van de obligatiemarkten te verzekeren'. Een verstoring van de markt voor Amerikaans overheidspapier - de belangrijkste ter wereld - zou de economische impact van de mondiale gezondheidscrisis nog verergeren. 

  Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve ©AFP

 • Nog even de Bel20-kaalslag sinds 17 februari in beeld

  Voor de rest: no further comment. 

 • Minder omzet en winst bij Jensen-Group

  De fabrikant van industriële wassystemen had voor 2019 een lagere omzet en winst voorspeld en dat komt ook uit. De omzetdaling blijft wel beperkt tot 3,4 procent.

  De bedrijfswinst valt echter 14,6 procent lager uit op 23 miljoen euro. De daling is te wijten aan de iets lagere omzet en 'een fluctuerende maar lagere capaciteitsbenutting in sommige fabrieken'. Daarnaast zijn er ook herstructureringskosten.

  De nettowinst zakt met 17,8 procent tot 15,7 miljoen euro. Jensen-Group houdt het dividend stabiel op 1 euro bruto per aandeel.

  Het bedrijf is voorzichtig in zijn vooruitzichten. Het zegt dat het vandaag niet in staat is om de impact van het coronavirus in te schatten. Jensen-Group is in principe wel 'vatbaar' voor het virus aangezien de toeristische sector - onder meer hotels en cruiseschepen - een belangrijke klant is.

 • En morgen? Bang wachten op de openingsbel ...

  Het blijft een verbluffende vaststelling: twee van de drie grootste dagverliezen voor de Bel20 sinds 1991 zijn er ... deze week gekomen. We ronden hier deze historische beursdag af, maar zijn er uiteraard morgen opnieuw. Want: hoe zeer iedereen stilaan naar het weekend snakt, er is morgen nog een beursdag te doorspartelen. Tot dan!

 • Value Square gelast beleggersdag af

  De Gentse vermogensbeheerder Value Square heeft besloten de jaarlijkse 'investor meeting' die op zaterdag 21 maart gepland was in Kinepolis Gent niet te laten doorgaan. De reden hiervoor is vanzelfsprekend de coronavirusepidemie.

  Value Square zal wel op 21 maart 'een kopie van de voorziene presentatie' ter beschikking stellen. Het bedrijf plant ook twee telefonische conferenties waarop investeerders bijkomende informatie zullen krijgen en ook vragen kunnen stellen.

 • Capitulatie? Bel20 crasht 14,2 procent

  De slotbel. En de schade is enorm: de Bel20  tuimelde 14,2 procent naar 2.701 punten, met voorsprong het grootste verlies ooit. Sinds 17 februari verloor de beursbarometer exact 1.500 punten en een onwaarschijnlijke 36 procent. KBC en ING, de twee bankzwaargewichten in de Bel20, verloren beide ... 19 procent. 

 • Het overzicht van de verkoopgolf op Wall Street ...

  ... leest u hier

 • Banken hardst onderuit

  De recordklap voor de Bel20  komt er vooral door de banken: ING  en KBC  bepalen ruim een vijfde van de marsrichting van de Brusselse beursbarometer en tuimelen 15 à 20 procent, voor ABN AMRO is er een gelijkaardig verlies. In Parijs 'beperkt' BNP Paribas  de klap tot 13 procent. 

  Om even bij stil te staan: sinds 17 februari is de beurskoers van ING nu exact gehalveerd. 

 • 'Ik hoor dat ECB spreaduitspraak wil terugnemen'

  Martin Arnold, de chef van Financial Times in Frankfurt, zegt dat hij hoort dat de ECB de uitspraak van Christine Lagarde over de spreads (zie post 15u23) wil laten 'verhelderen'. De reden zou de stevige marktreactie zijn (zie post 15u46). Vrij bizarre situatie als dat klopt: 

 • Princess Cruises schort twee maanden lang alle vaarten op

  Princess Cruises, een onderdeel van Carnival Corp , heeft besloten alle cruises gedurende twee maanden op te schorten wegens de uitbraak van het coronavirus. Princess baat 18 cruiseschepen uit. Twee daarvan kregen van dichtbij te maken met Covid-19.

  De Grand Princess mocht vorige week de baai van San Francisco niet binnenvaren. Het schip kwam terug van Hawaï. De overheden hadden vernomen dat enkele passagiers en bemanningsleden griepachtige symptomen vertoonden. Deelnemers aan een eerdere cruise naar Mexico met hetzelfde schip hadden positief getest op het coronavirus.

  Een ander schip van de cruisemaatschappij, Diamond Princess, had op een bepaald ogenblik het hoogste aantal besmettingen buiten China. Het vaartuig moest voor de kust van Japan in quarantaine gaan. Aan boord raakten circa 700 mensen besmet, van wie er zes overleden.

  Het aandeel Carnival keldert meer dan 10 procent.

  Eerder had de Finse Viking Line tijdelijk alle reizen aan boord van zijn rivier- en zeeschepen wereldwijd opgeschort.

  De Diamond Princess lag dagenlang aan de Daikoku-cruiseterminal in Yokohama. ©AFP

 • Lagarde stuurt Italiaanse rente fors hoger

  De spread tussen Italiaanse staatsobligaties en Duitse Bunds stijgt stevig. De Italiaanse tienjaarsrente klimt met 54 basispunten naar 1,71 procent, de rente op een Duitse Bund daalt 3 basispunten, waardoor de spread met 57 basispunten stijgt naar bijna 250 basispunten (2,5 procentpunten). De spread geeft aan hoeveel verschil er zit tussen de Italiaanse tienjaarsrente en de Duitse tienjaarsrente.

 • ECB-watcher: 'Dit is het tegenovergestelde van Whatever it takes'

  Frederik Ducrozet zegt dat het beleid van ECB-voorzitster Christine Lagarde het omgekeerde is van Mario Draghi's 'Whatever it takes'.

  Ducrozet geeft kritiek op de opmerking van Lagarde dat ze niets gaat doen als de renteverschillen tussen de eurolanden groter worden. 'De ECB is er niet om de spreads te verkleinen.'

 • Lagarde: 'Eerst het begrotingsbeleid'

  Lagarde zegt dat het voorlopig niet aan de centrale bank is om de crisis te bezweren. 'Eerst het begrotingsbeleid', zegt de voorzitster van de ECB. 'We zien de risico's anders, want dit is anders dan de financiële crisis van 2008. Hier is sprake een aanbodschok gevolgd door een vraagschok, met financiële onduidelijkheid. De eerste respons moet zijn: het begrotingsbeleid. We moeten voldoende liquiditeit garanderen.' Lagarde doelt op liquiditeit in het algemeen en voor de kmo's in het bijzonder. 

 • Dow hervat koersval na 'time-out'

  De time-out op Wall Street is voorbij en heeft beleggers niet echt vrolijker gestemd. De Dow Jones  koerst 8,4 procent of 2.000 punten lager op 21.580 punten. 

 • 'Staatsschulden zullen stijgen'

  Lagarde voorspelt dat de staatsschulden toenemen als gevolg van het coronavirus, omdat overheden het geld nodig hebben om het virus te bevechten. 

 • 'Wij bepalen ons beleid niet op basis van de eurokoers'

  Lagarde zegt dat ze ook wel ziet dat de euro in waarde stijgt, maar dat de ECB daar niet het monetaire beleid op afstelt. 'Daarvoor kijken we naar de reële economie.'

 • Lagarde: 'Krachtige en snelle respons nodig'

  'De Europese overheden moeten zorgen voor een snelle en krachtige respons door middel van een begrotingsstimulus', zegt Christine Lagarde. 'De economie staat een stevige schok te wachten.'

 • Bel20: 2 van de 3 slechtste dagen sinds 1991 vielen deze week

  Dit zijn de tien slechtste dagen tot nog toe voor de Bel20 , sinds de lancering van de beursbarometer in 1991:

  1. 12 maart 2020: -11,86%
  2. 29 september 2008: -7,98%
  3. 9 maart 2020: -7,58%
  4. 8 oktober 2008: -7,36%
  5. 6 oktober 2008: -6,87%
  6. 16 oktober 2008: -6,54%
  7. 24 juni 2016: -6,40%
  8. 19 augustus 1991: -6,10%
  9. 15 oktober 2008: -5,93%
  10. 22 oktober 2008: -5,78%

  U leest het goed: twee van de drie slechtste beursdagen sinds 1991 vielen deze week. En de week is nog niet voorbij. 

 • 'Deze set aan maatregelen meest effectief'

  Lagarde zegt dat het niet nodig was de rente te verlagen: 'Het besluit werd unaniem genomen. We denken dat we met de huidige set maatregelen het beste effect bereiken.'

 • 'Inflatie zal dalen door lagere olieprijs'

  Lagarde waarschuwt dat de inflatie zal dalen door de fikse val van de olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie is sinds begin dit jaar met meer dan 50 procent gedaald.

 • Lagarde: 'Corona veroorzaakt flinke verzwakking economie op korte termijn'

  Volgens Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), zal het coronavirus de groei in de eurozone vooral in het eerste halfjaar raken, waarna in het tweede halfjaar verbetering optreedt. Corona creëert 'meer neerwaartse risico's'.

 • En jawel, daar is de 'timeout' op Wall Street

  Het is zover: Wall Street last een time-out van een kwartier in omdat de S&P500 meer dan 7 procent in het rood ging. Meteen de tweede keer deze week - na maandag - dat de handelsremmers in werking treden. Pro memorie: bij -7 procent is er een kwartier pauze. Lopen de verliezen nadien op tot 13 procent, dan is er weer een kwartier time-out. Als de correctie oploopt tot -20 procent, dan sluit de beurs vroegtijdig haar de deuren. 

 • Tankertarieven boomen dankzij Saoedi's

  Aan de koers van Euronav is het niet af te lezen, maar de vrachttarieven voor grote olietankers boomen weer. Toch zeker op de route van het Midden-Oosten naar China. Volgens de nieuwsdienst Bloomberg wordt vandaag voor een VLCC (supertanker van 200.000-320.000 ton) tussen 160.000 en 180.000 dollar per dag betaald tegen 70.000 tot 100.000 dollar woensdag. Een maand geleden verdiende een VLCC die van de Perzische Golf naar China voer tussen 20.000 en 30.000 dollar.

  De opstoot van de vrachtprijzen is een gevolg van de ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De OPEC-landen en enkele andere grote olieproducenten hadden een overeenkomst om hun productie te beperken, maar die is door meningsverschillen opgezegd. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten kondigden daarop aan hun productie sterk op te voeren, wat tot een crash van de olieprijs heeft geleid.

  De twee Arabische olielanden zijn volop tankers aan het charteren om de extra olie te exporteren. De Saoedische scheepvaartmaatschappij Bahri heeft op de spotmarkt 14 VLCC’s gecharterd. Daarnaast werden volgens International Shipping News nog eens 24 schepen vanuit het Midden-Oosten ‘gefixt’ en 5 andere VLCC’s geboekt op de route van West-Afrika naar Oost-Azië. Die sterke vraag naar tankercapaciteit jaagt de vrachtprijzen omhoog.

 • Lagarde: 'de twee schokken van corona'

  ECB-voorzitster Christine Lagarde zegt dat het coronavirus voor twee schokken zorgt: de productie wordt lager en de vraag zal wereldwijd afnemen door de quarantainemaatregelen. 

 • ... maar voorlopig geen handelsremmers

  ... want niet de Dow bepaalt of de handelsremmers in actie treden, wel de bredere S&P500 . En die zakt op dit ogenblik ... 6,9 procent 2.551 punten. Bij minus 7 procent wordt er verplicht een kwartier 'time-out' ingelast. 

 • Dow tuimelt 7 procent bij opening ...

  De openingsbel op Wall Street. En zoals verwacht dieprood. De Dow Jones  koerst 6,7 procent lager op 21,942 punten. 

  ©AFP

 • AB InBev duikt onder 40 euro

  AB InBev  zit in de hoek waar de klappen het zwaarst vallen. De bierreus doet nog slechter dan de index en gaat met een dubbel cijfer naar omlaag. Om 14.15 uur is er een koersverlies van 10 procent waardoor het zwaargewicht onder 40 euro zakt naar 39,20 euro.

  Voor een koers van dat niveau moeten we tien jaar terug in de tijd, naar juli 2010.

 • Goud en bitcoin ook lager

  Zelfs goud en bitcoin - die soms als 'veilige haven' worden gezien - dalen vandaag:

 • Grootste verlies ooit voor Bel20

  We schreven het al: de Europese beurzen reageren negatief op de beslissingen van de ECB. Gemiddeld zakken de Europese beurzen nu 7,6 procent.

  De Bel20 verloor even 9,2 procent en staat nog steeds 8,8 procent in de min. Dat is de grootste daling ooit voor de Brusselse graadmeter.

 • ECB houdt rente stabiel

  De Europese Centrale Bank laat de rente niet verder zakken. Ze gaat wel meer effecten inkopen en zal ook lagere kapitaalratio’s voor de banken toelaten:

  De beurzen reageren ontgoocheld. De indexverliezen worden groter.

  Het is nu uitkijken naar het commentaar van ECB-voorzitster Christine Lagarde (om 14.30 uur).

 • Amerikaanse futures bloedrood

  De futures op de Amerikaanse indexen staan erg negatief. De futures op de Dow Jones noteren 5,3 procent lager, die op de S&P500 5,1 procent en die op de Nasdaq Composite 5 procent. Verdere forse verliezen voor de beurzen in New York zijn op til.

  President Donald Trump geldt als de oorzaak van de nieuwe koersvallen. Zijn beslissing om geen vliegtuigen die uit Europa komen meer toe te laten wegen zwaar op de luchtvaart- en toeristische aandelen. Zijn communicatie was ook warrig.

  Ook de beloofde stimulus wordt als ontoereikend ervaren. Trump beloofde hulp aan kmo's en vroeg het Congres voorstellen voor belastingverlagingen goed te keuren. De markt is niet onder de indruk van die maatregelen. Beleggers hebben de indruk dat de VS het coronavirus niet onder controle hebben en dat ze er voorlopig ook niet in slagen de economische impact in te dijken.

  Bezorgde traders aan het werk op de beursvloer in New York ©AFP

 • Boeing helft minder waard na rampjaar

  Morgen 13 maart is het precies een jaar geleden dat besloten werd wereldwijd alle Boeings van het type 737 MAX aan de grond te houden. Dat gebeurde na twee fatale crashes kort na het opstijgen.

  Intussen vliegt de 737 MAX nog steeds niet en heeft Boeing ook de productie van het toestel tijdelijk stopgezet. De Amerikaanse vliegtuigconstructeur wist geen blijf meer met de geproduceerde toestellen.

  De problemen met de MAX hebben het aandeel Boeing zeer zwaar onderuit gehaald. Door de forse impact die het coronavirus heeft op de luchtvaart, is de daling de voorbije weken nog versneld. In een jaar tijd verloor Boeing 49,6 procent van zijn waarde.

 • ING laat koersdoel AvH licht dalen

  Analist Hans D’Haese van ING heeft na de jaarresultaten, de analistenconferentie en contact met het management zijn som-der-delenmodel voor Ackermans & van Haaren aangepast. Hij komt zo tot een nieuw koersdoel van 150 euro, iets lager dan zijn vorig (155). Zijn advies blijft ‘kopen’.

 • Bel20 zes jaar teruggekatapulteerd in de tijd

  Voor het Brusselse beursoverzicht graag hierheen

 • Analisten betreuren vertrek Bekaert-topman

  Bekaert kondigde vanmorgen onverwacht aan dat CEO Matthew Taylor om persoonlijke redenen opstapt.

  Voor KBC Securities kwam de mededeling ‘enigszins als een verrassing’. Analist Wim Hoste wijst er op dat Bekaert onder de vleugels van Taylor hard gewerkt heeft om zijn activiteiten te stroomlijnen, ‘een werk dat naar onze mening moet worden voortgezet onder het nieuwe leiderschap’. Hoste handhaaft zijn houden-advies en koersdoel van 25 euro.

  ‘Dit komt als een grote verrassing en zal als negatief worden beschouwd’, zegt Kepler Cheuvreux. Het beurshuis heeft voor Bekaert een ‘afbouwen’-advies en een koersdoel van 20 euro.

  ‘Taylor vervoegde Bekaert in 2014 als CEO en was sindsdien de drijvende kracht achter de transformatie van de onderneming in uitdagende marktomstandigheden. De aankondiging komt als een verrassing aangezien Taylor zijn mandaat, dat in 2022 zou aflopen, had hernieuwd’, schrijft ING-analist Stijn Demeester.

  Hij vindt de timing ongelukkig gezien het huidige gewoel op de markten en in de wetenschap dat Bekaert de voorbije maanden bijna zijn hele ‘senior leadership’ heeft gewijzigd en voor talrijke uitdagingen staat. Demeester plakt op Bekaert een ‘houden’-rating en een koersdoel van 28 euro.

 • Bitcoin crasht

  De bitcoin nam net even een flinke duik tot circa 5.700 dollar. Inmiddels is de digitale munt iets hersteld tot 6.380 dollar:

 • 'EVS kan overnameprooi worden'

  EVS bracht drie weken geleden zijn jaarresultaten bekend. De Luikse specialist in beeldtechnologie maakte toen in zijn guidance voor 2020 (nog) geen melding van de impact van het coronavirus. Kepler Cheuvreux wijst er nu op dat er steeds meer stemmen opgaan om de Olympische Spelen uit te stellen of zelfs te annuleren. EVS heeft een grote blootstelling aan grote sportevenementen zoals de Spelen of het Europees voetbalkampioenschap dat in juni is gepland.

  De vrees dat deze evenementen worden gecanceled heeft de koers van het aandeel EVS al stevig onder druk gezet (het verloor sindsdien ruim 30 procent, red.) en wellicht zit er nog meer aan te komen, zegt het beurshuis.

  De analist wijst er op dat de vorige keer dat EVS op deze lage niveaus stond de Canadese sectorgenoot Evertz Microsystems een belang van 3 procent opbouwde. Nu lijkt er geen rush op het aandeel te gebeuren. 'Ik verwacht niet dat ze nu al in actie schieten gezien de wereldwijde toestand. Mocht de koers echter nog veel lager gaan en de rook optrekken, zou EVS wel eens een overnameprooi kunnen worden', denkt Kepler Cheuvreux dat voorlopig zijn advies (houden) en koersdoel (20 euro) handhaaft.

 • Ook Kepler Cheuvreux zet schaar in GBL

  Hoewel GBL een sterk jaareinde kende met een stevige sprong van 26 procent tot een recordniveau qua netto-actiefwaarde, treft de huidige Covid-19-crisis ook GBL aanzienlijk, zegt Kepler Cheuvreux. Anderzijds zouden er wel opportuniteiten kunnen ontstaan.

  Na de recente correctie van de koers verlaagt het beurshuis zijn koersdoel van 93 tot 79,5 euro. Het advies blijft 'houden'.

 • Degroof verlaagt koersdoel GBL

  Analist Nathalie Debruyne van Degroof Petercam knipt het koersdoel van GBL van 100 naar 90 euro en behoudt haar koopadvies. 'Het lagere koersdoel reflecteert vooral de recente verkoopgolf op de beurzen.'

  GBL zakt 8 procent.

 • KBC Securities over Econocom

  Analist Thomas Couvreur van KBC Securities reageert op de cijfers van Econocom . 'Het aandeel is erg hard geraakt door het coronavirus. De verkopen in de pijplijn zullen mogelijk verminderen omdat steeds meer bedrijven hun deuren gesloten houden.' Daarmee bedoelt Couvreur dat Econocom geen personeel meer kan sturen naar ondernemingen om daar aan hun IT-infrastructuur te werken. Daarnaast stelt de analist dat het overnemen van bedrijven in de huidige marktomstandigheden moeilijk zal worden. 

  Econocom zakt 10,3 procent.

 • KBC Securities bevestigt advies GBL

  Analist Michiel Declerq van KBC Securities laat zijn koopadvies voor de holding GBL staan en laat ook zijn koersdoel van 95 euro ongewijzigd. 'De toename in de intrinsieke waarde met 25,7 procent is sterk, maar door de klappen die de beurzen krijgen is de korting gestegen naar 28 procent. Wij geloven dat GBL met een cashpositie van 4 miljard euro goed uitgerust is om te profiteren van het huidige marktsentiment.'

  De holding verliest 7,8 procent.

 • Bel20 zes jaar terug in de tijd gekatapulteerd

  De Bel20  duikt onder de 3.000 punten met een verlies van 7,5 procent na een uur handel. Voor dat niveau moeten we terugrekenen naar 2014.

 • KBC Securities knipt advies EVS

  Analist Guy Sips verlaagt zijn advies voor EVS van 'kopen' naar 'houden' en knipt het koersdoel van de Luikse beeldtechnologiegroep van 26 naar 20 euro. 'Voor 2020 verwacht EVS dat de kernactiviteiten onder druk blijven staan', zegt Sips. 'Wij zien verslechterende marktomstandigheden en zijn er niet zeker van dat de Olympische Spelen nog doorgaan.' De Olympische Spelen zijn een belangrijk evenement voor de groep.

  De analist wijst er ook op dat EVS zegt niet meer mee te doen aan de NAB Las Vegas Show 2020, waarbij het bedrijf normaal gesproken zijn nieuwste technologieën laat zien. De onderneming doet dat om wille van het coronavirus.

  Het aandeel verliest 8,3 procent.

 • Vliegtuigaandelen crashen

  Het reisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump hakt er flink in bij vliegtuigaandelen. Air France-KLM crasht 18 procent, Airbus dondert 8,9 procent lager, Deutsche Lufthansa verliest 8,7 procent, IAG vliegt 11,7 procent lager en easyJet keldert 8,8 procent.

 • Europese beurzen donderen lager

  De Europese beurzen zijn net geopend en ze gaan flink lager. Gemiddeld verliest het Europese aandeel 4,8 procent.

  ForFarmers daalt 3,8 procent. De veevoerfabrikant ziet de winst zakken bij een hogere omzet (zie post 8u02)

  Dufry keldert 9,6 procent. De grootste uitbater van luchthavenwinkels ter wereld geeft een omzetwaarschuwing af door het coronavirus (zie post 8u15)

 • Bel20 diep in het rood

  Ok, we hebben een openingskoers voor de Bel20. Het Belgische sterrenpeloton dendert 3,8 procent lager.

  GBL verliest 3,9 procent. De holding zag de intrinsieke waarde nochtans met 25,7 procent stijgen (zie post 7u18)

  AB InBev zakt 5,6 procent. RBC-analist James Edward Jones geeft een koopadvies voor de bierreus (zie post 7u19)

  Aedifica zakt 5,3 procent. De zorgvastgoedspeler zal Ontex vervangen in de Bel20 (zie post 7u28)

  Econocom levert 5,3 procent in. De IT-dienstverlener gaf gisteravond geen jaarprognoses door het coronavirus (zie post 7u36)

  Bekaert brokkelt 4,2 procent af. De staaldraadproducent ziet zijn CEO Matthew Taylor vertrekken (zie post 8u07)

 • Nog geen openingskoers voor Bel20

  Het is nog even wachten op de eerste koers voor de Bel20. We kunnen al wel zeggen dat zwaargewicht AB InBev 6,8 procent lager duikt.

 • Futures: Beurzen dieprood

  De Europese beurzen gaan straks - als we de futures mogen geloven - stevig lager. De Euro Stoxx 50 zou openen met een verlies van 6,3 procent.

 • Uitbater van luchthavenwinkels geeft omzetwaarschuwing

  Dufry geeft een omzetwaarschuwing af. De grootste uitbater van luchthavenwinkels ter wereld voorspelt een daling in de omzet en zegt in de kosten te gaan knippen.

  Voor de eerste helft van dit jaar verwacht het bedrijf dat de verkopen zullen dalen met 4 tot 6 procent, waarna ze in de tweede jaarhelft zullen herstellen. Voor de middellange termijn voorziet de luchtvaartwinkelgroep een groei van 3 tot 4 procent per jaar. 

  De onderneming zit - hoe kan het ook anders - in zwaar weer door het coronavirus. Het virus zorgt ervoor dat het vliegvervoer een flinke knauw krijgt. Om het hoofd boven water te houden wil het bedrijf voor 60 miljoen Zwitserse frank (56,79 miljoen euro) in de kosten knippen. Dufry verwacht geen liquiditeitsproblemen door de gevolgen van het virus.

  ©Bloomberg

 • CEO Bekaert stapt op

  CEO Matthew Taylor van Bekaert stopt ermee. Dat meldt de staaldraadproducent net in een persbericht op zijn website. Taylor heeft om persoonlijke redenen besloten om zich terug te trekken en zal de positie verlaten met ingang van 12 mei.

 • Lagere winst voor ForFarmers

  ForFarmers zag de omzet klimmen met 2,4 procent naar 2,46 miljard euro, maar zag de brutobedrijfswinst zakken met 11,6 procent tot 88,5 miljoen euro. Per aandeel behaalde de veevoerfabrikant een winst van 0,18 euro, tegenover 0,58 euro in 2018. Het dividend komt neer op 0,28 euro, waarvan 0,19 euro een regulier dividend is en 0,09 euro een speciaal dividend. 

  Voor 2020 denkt het bedrijf de trend van 2019 te kunnen voortzetten. Het verwacht dat het resultaat voor de eerste jaarhelft hoger zal liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. De onderneming zegt verder op schema te liggen met efficiencyplannen:

  De marktomstandigheden vereisen dat kostenbeheersing nauwlettend wordt uitgevoerd
  ForFarmers

 • Econocom geeft geen jaarprognoses

  Econocom  maakte gisterenavond volledige jaarresultaten bekend. De IT-dienstverlener zag de nettowinst toenemen van 44,6 miljoen naar 48,6 miljoen euro. Het dividend blijft stabiel op 12 cent bruto. Door het coronavirus geeft Econocom geen jaarprognoses.

 • Larry Summers: 'Coronavirus mogelijk grootste crisis van deze eeuw'

  Volgens voormalig minister van Financiën Larry Summers kan het coronavirus weleens de grootste crisis van de eeuw worden. Dat zegt hij in een interview met de zakenzender Bloomberg. 

  'Dit is een van de vier grote gebeurtenissen van de 21ste eeuw tot nu toe', stelt Summers. De andere drie zijn: 9/11, orkaan Katrina en de financiële crisis van 2008. 'Het zou me niet verbazen als corona de meest ernstige gebeurtenis wordt. Ik denk niet dat de volledige omvang van dit probleem tot nu toe volledig gewaardeerd wordt.'

  Summers wil dat beleidsmakers snel vergaande maatregelen nemen. 'We zijn nu op een moment zoals dat van na Bear Stearns.' In het eerste kwartaal van 2008 viel de zakenbank om, waarna de wereld enkele maanden later in een crisis belandde met het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers. 'Achteraf gezien is er toen veel tijd verspeeld en het was beter geweest als we sneller hadden gehandeld.'

  ©Bloomberg

 • Aedifica vervangt Ontex in Bel20

  Euronext maakte gisterenavond haar jaarlijkse herschikking bekend van de Bel20. Aedifica  komt erin en wordt de derde gereglementeerde vastgoedvennootschap in de Brusselse sterrenindex na WDP en Cofinimmo.

  Aperam blijft er op het nippertje, ten koste van Euronav. 

 • RBC zet AB InBev op 'kopen'

  RBC-analist James Edward Jones verhoogt het advies voor AB InBev  van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel staat op 55 euro, wat inmiddels een opwaarts potentieel geeft van 24 procent tegenover de slotkoers van gisteren. 

 • Frère en Desmarais rechtstreeks aandeelhouder van GBL

  De controleholding boven GBL , het Zwitserse Pargesa, verdwijnt van de beurs. Daardoor worden de twee families rechtstreeks aandeelhouder van de Belgische holding. GBL kende een sterk jaar. De intrinsieke waarde spurtte 25,7 procent hoger.

  De controlestructuur boven GBL vereenvoudigt. Er komt een ruilbod op Pargesa, dat op de beurs van Zürich noteert en als enige actief 50 procent van de Belgische holding in handen heeft. De aandeelhouders krijgen 0,93 GBL-aandelen per Pargesa-aandeel. Parjointco, de holding van de familie Frère en de Canadese familie Desmarais, is de meerderheidsaandeelhouder van Pargesa met een belang van 55 procent.

  Na de opslorping van Pargesa zal Parjointco 28 procent van GBL controleren. Maar dankzij de invoering van dubbel stemrecht bij de Belgische holding – die nog door de GBL-aandeelhouders moet worden goedgekeurd - zal Parjointco met 28 procent van het kapitaal meer dan 40 procent van de stemrechten controleren.

  Lees hier het volledige bericht.

 • Lagarde krijgt haar 'Whatever It Takes' moment

  De Europese Centrale Bank (ECB) wil donderdag maatregelen aankondigen die de negatieve impact van het coronavirus op de economie milderen. Wat mogen we verwachten?

  De eerste grote test voor Christine Lagarde. Vier maanden na haar aantreden als voorzitster van de ECB probeert ze donderdag op de vergadering van de raad van bestuur een pakket maatregelen klaar te stomen dat de Europese economie zoveel mogelijk beschermt tegen het coronavirus. 

  Het klassieke recept om de economie meer zuurstof te geven is een renteverlaging. De ECB kan knippen in de depositorente, haar belangrijkste rentetarief. Maar er bestaat grote twijfel of een renteverlaging nog iets oplevert. De depositorente is met -0,5 procent al extreem laag. Bovendien dreigt een renteknip de winst van de banken en zo ook de kredietverlening te ondermijnen.

  Lees hier onze vooruitblik!

  ©Bloomberg

 • Onrust op markten na reisverbod Trump

  De Amerikaanse president Donald Trump zei gisteren alle reizen van en naar Europa te schorsen om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Europese futures duiken diep in het rood (-5,6 procent).

  Ook de Aziatische beurzen duiken lager. De Japanse Nikkei225 gaat 3,7 procent lager, de Hongkongse Hang Seng verliest 3,5 procent, de Chinese CSI300 zakt 2 procent en de Koreaanse Kospi dondert 4,8 procent lager.

  ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud