1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street laat inflatiezorgen achter zich

De Europese beurzen zetten hun remonte voort, waarbij de Bel20 nipt onder de 4.000 punten afvlagde. Ook op Wall Street zijn de inflatiezorgen van begin deze maand ver weg.
 • En morgen? Van de Velde en Jerome Powell!

  We ronden hier af. Nog een fijne avond en tot morgen voor een verse liveblog, met 's ochtends onder meer de jaarresultaten van de Van de Velde - met blik op de winstmarges en het dividend - en in de namiddag de eerste publieke uitspraken van Jerome Powell als voorzitter van de Federal Reserve. Tot dan!

 • Bel20 vlagt 0,5 procent hoger af

  De slotbel. De Bel20  finisht 0,5 procent hoger en blijft zo nipt onder 4.000 punten. U leest het beursoverzicht hier

 • Bijltjesdag in bestuur GE overtuigt niet

  Eens te meer vallen er geen prijzen te winnen met het correct raden van het slechtst presterende aandeel in de Dow Jones. Dat is General Electric  . Het conglomeraat zag vorig jaar al zijn beurskoers halveren en is ook dit jaar met een koersverlies van 20 procent de rode lantaarn. 

  CEO John Flannery belooft nu in een nederige 'Dear Investors' brief aan de aandeelhouders beterschap. Om te beginnen is er bijltjesdag in de raad van bestuur. Bijna de helft - 8 van de 17 - wordt wandelen gestuurd. En aangezien er slechts drie nieuwkomers voorzien zijn, slankt de raad af van 17 naar 12. 

  Beleggers zitten echter gezien de omvang van de problemen bij het conglomeraat op drastischer maatregelen te wachten dan een brief en een afgeslankte raad van bestuur. Dat Flannery in de brief de term 'break-up' zelf tussen aanhalingstekens zet en zegt dat er pas beslissingen genomen worden als die 'duidelijk in het langetermijnbelang van GE' zijn, was duidelijk niet de boodschap waar Wall Street op zat te wachten. Het aandeel zakt nog eens 2,8 procent naar 14,09 dollar, het laagste peil in meer dan zeven jaar. 

 • Recticel: '100 miljoen meerkosten voor grondstoffen'

  Recticel  trotseerde vorig jaar een brand in Tsjechië, een bezoedelde batch grondstoffen en een 'nooit geziene' stijging van de grondstoffenprijzen.

  De grondstoffen hebben tot 100 miljoen euro meerkosten geleid
  Olivier Chapelle
  CEO Recticel

  Voorwaar een huzarenstukje dat de winstmarges toch stabiel bleef, vindt CEO Olivier Chapelle: 'De grondstoffen hebben tot 100 miljoen euro meerkosten geleid', zegt Chapelle. 'Hadden we geen actie ondernomen, dan was Recticel verlieslatend geweest. Maar door prijsverhogingen slaagden we erin die 100 miljoen euro helemaal te recupereren'

 • 'BpostNL': dank u, Henk Kamp!

  Met de jongste winstwaarschuwing noteert PostNL nu 30 procent lager dan op Sinterklaasavond 2016, toen de Nederlanders op aansturen van minister van Economie Henk Kamp het bod van Bpost definitief naar de prullenmand verwezen. Pikant detail: de koers van Bpost is sindsdien het spiegelbeeld, met een winst van 30 procent. 

 • Wall Street start met stevige winst

  Moeilijk te geloven dat Wall Street deze maand begon met de slechtste beursweek in twee jaar. Enkele weken geleden lijken de zorgen op Wall Street helemaal verleden tijd en lijken beleggers er steeds meer van uit te gaan dat een hogere inflatie geen reden zal zijn voor de Federal Reserve om sneller dan verwacht de rente te verhogen. De Dow Jones  koerst een vlotte 0,9 procent hoger op 25.527 punten. 

  ©REUTERS

 • Van de Velde: quid winstmarges?

  Morgenochtend beloven de jaarresultaten van Van de Velde  boeiende lectuur te worden. Vorige maand gaf de lingeriegroep in een uiterst summiere update van exact zeven lijntjes de omzetcijfers vrij, maar die riepen meer vragen op dan ze antwoorden gaven. De jaaromzet steeg 1 procent naar 208,7 miljoen euro. 

  Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne berekende op basis van die summiere info dat er in de tweede jaarhelft een omzetdaling was van 1,3 procent, die vermoedelijk te wijten is aan de groothandelsverkoop. De lagere groothandelsverkoop is sowieso een slechte zaak, omdat de verkoop van lingerie aan zelfstandige boetieks hogere marges oplevert dan de eigen winkels van Van de Velde.

  Daarom verlaagde ze haar prognose voor de brutobedrijfswinst (rebitda) over 2017 nog eens tot 54,4 miljoen euro, 12 procent minder dan de 62 miljoen over boekjaar 2016. Hamvraag is ook of en hoe sterk het mes in het dividend gaat. Over de voorbije boekjaar keerde Van de Velde met bruto 3,5 euro per aandeel 100 procent of meer van de cashflow uit aan de aandeelhouders, wat geen gezonde en duurzame situatie is

 • Uitkijken naar Jerome Powell morgen

  Morgen zal de beleggersaandacht grotendeels op Washington gericht zijn. Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, maakt dan zijn eerste doortocht op Capitol Hill. En daarbij zal het legertje 'Fed-watchers' dat Wall Street rijk is, elk woord op een schaaltje legen. Ter info: om half drie verspreidt de Fed de toespraak van Powell, de eigenlijk hoorzitting start om 16 uur.  

  En wordt het vooral uitkijken naar signalen dat de Fed onder Powell bereid is de inflatie een tijd te laten 'overshooten' boven de officiële doelstelling van 2 procent. Met andere woorden: zelfs als er méér signalen opduiken dat de Amerikaanse inflatie oploopt, zou de Fed in dat scenario niet sneller dan gedacht de rente verhogen. 

 • Mithra sinds nieuwjaar bijna verdubbeld

  Met de jongste koerssprong is Mithra na Ablynx nu het best presterend aandeel van de Brusselse beurs, met een klim van 97 procent sinds nieuwjaar, vlak vóór het speculatieve speeltje Option. De reden? Overnamekoorts én de nakende nieuwsflow. Option is trouwens het enige niet-biotechaandeel in de topzeven tot nog toe. 

  1. Ablynx +112%
  2. Mithra +97%
  3. Option +97%
  4. Tigenix +78%
  5. Curetis +69%
  6. Bone Therapeutics +49%
  7. Kiadis +49%
  ©Tijd Multimedia

 • Beurzen blijven op winst

  Rond het middaguur blijven de Europese beurzen mooi op winst. De EuroStoxx50 staat 0,6 procent hoger en dat geldt ook voor de Bel20 . De Brusselse graadmeter ging vanmorgen weer boven 4.000 punten maar hield dat niet vol. Een uitgebreid verslag van wat er allemaal beweegt en gebeurt in Brussel leest u hier.

 • Degroof Petercam laat koersdoel AB Inbev zakken

  AB InBev doet het niet goed dit jaar op de beurs: de koers staat momenteel meer dan 6 procent lager dan eind 2017. Volgens analist Fernand de Boer is de verzwakking aan vier factoren te wijten:

   

  • de renteklim
  • de vraag of het genereuze dividend wel houdbaar is
  • het verlies van marktaandeel van Bud Light en Budweiser in de VS
  • de zwakke prestatie in Brazilië in het derde kwartaal.

   

  Hij vindt echter dat alleen de renteklim de koersdaling rechtvaardigt. Als de rente met 1 procentpunt beweegt, heeft dat een impact van meer dan 20 procent op zijn DCF-model. Daarom verlaagt hij zijn koersdoel van 115 tot 100 euro. Zijn advies blijft 'bijkopen'.

 • Ook Degroof Petercam zet Recticel hoger

  Analiste Nathalie Debruyne trekt haar koersdoel voor Recticel op van 9,4 tot 12 euro en behoudt haar koopadvies nadat het bedrijf met zijn jaarcijfers beter deed dan verwacht. 'Opnieuw een reeks solide resultaten, in het bijzonder in Isolatie', klinkt het.

  De jaarresultaten stellen haar gerust wat haar verwachtingen voor 2018 betreft. Het plaatje zal er echter anders uitzien: ze zal haar cijfers voor Isolatie optrekken en die voor Soepelschuim en Slaapcomfort verlagen. Dat zal een positieve impact hebben op de som der delen, wat het nieuwe koersdoel van 12 euro verklaart. Tegen die prijs blijft de waardering - 7,1 keer de verhouding bedrijfswaarde op brutobedrijfswinst (ebitda) - aantrekkelijk, meent Debruyne.

 • ‘Keizerlijke aandelen' scoren in China

  Aandelen met het woord ‘keizer’ in hun naam of met een verwijzing naar het keizerschap presteerden vandaag opvallend goed op de Chinese beurzen. De aanleiding: president Xi Jinping kan ook na 2023 aan de macht blijven en wordt dus een soort van keizer van China.

 • Mithra naar de sterren

  Zonder specifiek nieuws (voor zover we weten) zet Mithra vandaag zijn raketvlucht voort. In een week tijd werd het aandeel al bijna een derde duurder en sinds begin dit jaar is Mithra bijna in waarde verdubbeld.

  De klim begon midden januari toen het Luikse bedrijf dat zich toelegt op geneesmiddelen voor vrouwen, aankondigde dat de laatste patiënt voor de Fase 2b-studie naar het menopauzemiddel Donesta was gerekruteerd. De eerste resultaten van dit onderzoek worden aan het einde van het eerste kwartaal of het begin van het tweede kwartaal verwacht.

  Begin deze maand kwam Mithra vervolgens met veelbelovende resultaten over de veiligheid van de anticonceptiepil Estelle waarvoor momenteel Fase 3-onderzoeken lopen in Europa/Rusland en VS/Canada.

  Mithra heeft daarnaast al enkele commerciële overeenkomsten op zak voor het generische anticonceptiemiddel Myring. De vaginale ring wordt geproduceerd in de CDMO, de nieuwe fabriek van Mithra in Luik.

 • ASIT haalt nog eens 4,5 miljoen op

  Wij keren even terug naar vrijdagavond voor interessant nieuws van ASIT biotech . Het Brusselse biofarmabedrijf, dat immunotherapieën voor allergische aandoeningen probeert te ontwikkelen, liet toen weten nog eens 4,5 miljoen euro vers kapitaal te hebben opgehaald.

  Dat gebeurde in twee schijven. Het bedrijf gaf nog eens 543.556 nieuwe aandelen uit tegen 3,83 euro het stuk, met daaraan gekoppeld twee warrants, wat 2,1 miljoen euro opbracht. Daarnaast werd 21 procent van de eerste warrants - die het recht geven om tegen 3,83 euro aandelen ASIT bij te kopen - uitgeoefend, wat nog eens 2,4 miljoen euro opbracht. De eerste warrants kunnen tot en met 30 juni 2018 orden uitgeoefend, maar voor 21 procent van de 3 miljoen nieuwe aandelen ASIT is dat dus reeds gebeurd.

  Het totale opgehaalde bedrag voor ASIT stijgt door beide schijven tot 13,9 miljoen euro. Als alle overige warrants worden gelicht, kan daar nog eens 20,6 miljoen euro bijkomen.

  Met het opgehaalde kapitaal kan ASIT aan een nieuw Fase 3-onderzoek voor zijn hooikoortsmiddel gp-ASIT+ beginnen, merken de biotechanalisten van KBC Securities op. Daarbij zal het klinisch protocol enigszins gewijzigd worden om goede statistische resultaten te bekomen. Het onderzoek gaat eind 2018 van start, zodat alle patiënten gerekruteerd en ingeënt zijn voordat het pollenseizoen 2019 van start gaat. De resultaten worden in de eerste helft van 2020 verwacht.

 • PostNL keldert door winstwaarschuwing

  Het forse koersverlies bij PostNL is vooral te wijten aan de outlook, die zwaar tegenvalt. Voor 2018 mikt PostNL op een onderliggende bedrijfswinst (UCOI in het PostNL-jargon) van 160 tot 200 miljoen euro. Dat is 27 procent minder dan waar de analisten op rekenden.

  PostNL schroeft ook zijn ambities op langere termijn terug. Tot dusver streefde het bedrijf naar een onderliggende bedrijfswinst van 310 tot 380 miljoen euro in 2020. Dat is nu teruggebracht tot 230-300 miljoen euro. De reden hiervoor zijn de uitdagende ontwikkelingen op de markt voor postbezorging.

 • KBCS trekt koersdoel Recticel op

  Analist Wim Hoste van KBC Securities blijft bij zijn ‘bijkopen’-advies voor Recticel , maar verhoogt wel zijn koersdoel van 9 tot 10 euro. De resultaten over 2017 waren beter dan verwacht, klinkt het. Vooral de rebitda-groei (recurrente brutobedrijfswinst) van 29 procent in de tweede jaarhelft is een sterke prestatie gezien de stevige klim van de grondstoffenprijzen. Hoste vindt ook de guidance voor 2018 – verdere groei van omzet en rebitda – positief en zal zijn verwachtingen wat aanpassen. De waardering is naar zijn mening nog steeds redelijk.

 • Europese beurzen starten 0,6 procent hoger

  De Europese beurzen zijn zoals verwacht hoger geopend. In de eerste handelsminuten wint de EuroStoxx50 0,6 procent. De Bel20 dikt 0,5 procent aan en zit weer op minder dan 10 punten van de grens van 4.000 punten. Recticel wordt beloond voor beter dan verwachte resultaten. In Amsterdam krijgt PostNL een vreselijke pandoering.

 • Truckbouwer Volvo weert Samuelsson uit RvB

  Opmerkelijk bericht van AB Volvo, de Zweedse vrachtwagenbouwer. Het verkiezingscomité van AB Volvo heeft zijn voorstel voor de vernieuwde raad van bestuur gewijzigd. Het stelt niet langer de herverkiezing voor van Håkan Samuelsson, de CEO van Volvo Car Group. De reden hiervoor is dat Li Shufu via zijn Geely Group de grootste aandeelhouder is geworden van Daimler en die Duitse groep is een van de grootste concurrenten van AB Volvo. Geely is ook de eigenaar van Volvo Car Group, zodat Samuelsson als een rechtstreekse vertegenwoordiger van Geely kan worden beschouwd.

  In Hongkong veerde Geely Automobile Holdings vandaag overigens 6,5 procent op als reactie op het stevige belang dat in Daimler is opgebouwd.

 • Gemengde resultaten voor PostNL

  Het Nederlandse post- en pakjesbedrijf PostNL realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 980 miljoen euro tegen 955 miljoen een jaar eerder. Dat is iets meer dan verwacht: analisten rekenden op 975 miljoen. De onderliggende bedrijfswinst (o.m. zonder pensioenlasten) daalde echter van 110 tot 98 miljoen euro en dat is iets minder dan verwacht (103 miljoen).

  PostNL boekte vorig jaar sterke groei (20%) bij de pakjesbezorging, maar de postvolumes vielen sterker terug dan verwacht. Het bedrijf zit zich daarom genoodzaakt verdere kostenbesparingen te realiseren. Over 2017 keert PostNL een dividend uit van 0,23 euro per aandeel.

  De pakjesactiviteit van PostNL boomt. ©ANP

 • Hoger start Europese beurzen op komst

  De Europese beurzen zullen gezwind uit de startblokken schieten. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,55 procent in de plus. De aandelenmarkten op het oude continent zullen dus het voorbeeld volgen van Wall Street vrijdag (met 1,4 procent winst voor de Dow Jones) en de Aziatische beurzen vandaag. 

 • Dubbel vers bloed voor Amsterdamse beurs

  Euronext Amsterdam mag zich binnenkort verheugen op de komst van twee nieuwe bedrijven. De Nederlandse bank NIBC, die zich toelegt op diensten aan ondernemingen, kondigde vanmorgen aan een beursgang voor te bereiden. Daarbij zullen ongeveer 35 procent van de aandelen worden verkocht. De beursintroductie zou 'in de komende weken' plaatsvinden, afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden.

  Ook de groothandel B&S Group kondigde maandag aan een notering op Euronext Amsterdam te beogen. B&S is actief in consumentengoederen en levert onder meer aan cruiseschepen en militaire basissen. Het bedrijf uit Dordrecht realiseerde vorig jaar een brutobedrijfswinst (ebitda) van 106 miljoen op een omzet van 1,5 miljard euro. De beursgang zou in de komende weken plaatsvinden, eveneens afhankelijk van de marktomstandigheden. B&S is van plan tussen 40 en 60 procent van de winst uit te keren als dividend.

 • Nyrstar sluit afnamedeal met New Century

  Nyrstar heeft een nieuwe afnameovereenkomst gesloten met de Australische zinkmijn New Century Resources. Nyrstar gaat gedurende een periode van 5,5 jaar 600.000 ton zinkconcentraat van de mijn afnemen. In de eerste 3,5 jaar gaat het om 250.000 ton, in de laatste twee jaar om 350.000 ton. Dit stemt overeen met respectievelijk 15 en 35 procent van de geplande productie van New Century.

  Nyrstar geeft de voorwaarden van de overeenkomst niet vrij, maar zegt wel dat ze 'zeer aantrekkelijk' zijn voor beide partijen'.

  Uit het persbericht valt af te leiden dat er een conflict was gerezen tussen Nyrstar en New Century over de historische afnameovereenkomsten tussen beide partijen, die teruggaan tot 2007. Daarvoor waren arbitrageprocedures opgestart die nu worden opgeschort. Voorwaarde is wel dat de nieuwe formele afnameovereenkomsten worden ondertekend, consistent zijn met de nieuw gemaakte afspraken en dat alle historische overeenkomsten worden beëindigd.

  De Century-mijn is een openluchtmijn in Lawn Hill, Queensland en werd uitgebaat tussen 1999 en 2016, toen de vorige eigenaar MMG de uitbating stopzette omdat de ertsen voor een groot deel waren uitgeput. Een jaar geleden werd de mijn overgenomen door Attila Resources met steun van de regering van Queensland.

 • Recticel doet iets beter dan verwacht

  Schuimrubberproducent Recticel heeft over 2017 iets betere resultaten behaald dan verwacht. De omzet steeg met 8,4 procent tot 1,46 miljard euro en de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) met 8 procent tot 105,5 miljoen euro. De nettowinst komt bijna de helft hoger uit dan in 2016 op 23,9 miljoen euro.

  Recticel gaat een brutodividend uitkeren van 0,22 euro per aandeel, 4 cent meer dan over 2016 (0,18 euro). Het bedrijf geeft geen becijferde vooruitzichten, maar zegt wel naar verdere groei van omzet en rebitda te streven.

 • Sterke beurzen in Azië

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen zijn vanmorgen in goeden doen. Ze bouwen voort op de sterke prestatie die de Amerikaanse beurzen vrijdag neerzetten. De Dow Jones eindigde toen 1,4 procent hoger. Voor de S&P500 en de Nasdaq Composite waren de winsten nog iets groter, respectievelijk 1,6 en 1,8 procent.

  Na de correctie van begin deze maand is het vertrouwen teruggekeerd. De obligatierendementen blijven bovendien stabiel. De aandacht gaat deze week onder meer naar Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, die twee keer in het openbaar spreekt.

  De beurs van Tokio sluit de dag met 1,2 procent winst voor de Nikkei 225. Sydney noteert 0,7 procent hoger, Seoel 0,25 procent.

  De Chinese beurzen doen niet onder met 0,8 procent winst in Hongkong, 1,2 procent in Shanghai en 2,15 procent in Shenzhen. Tijdens het weekend raakte bekend dat de Communistische Partij de beperking op het aantal ambtstermijnen voor de Chinese president wil opheffen. Op die manier zou Xi Jinping, de huidige sterke man van China, veel langer aan de macht kunnen blijven.

  De openingsgong in Hongkong op 20 februari, de eerste handelsdag van het nieuwe jaar in China. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content