1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street op winst

De beurzen zetten op de laatste dag van de week alle zorgen opzij. Met een winst van 1,6 procent, was het voor de Bel20 de beste beursdag in twee maanden.
 • We gaan het hierbij laten. Fijn weekend !

 • TINC plant opnieuw fiscaalvriendelijke uitkering

  Goed nieuws voor beleggers in TINC . De infrastructuurbeheerder bevestigt niet alleen de uitkering van 50 cent in oktober, daarvan bestaat 45 cent uit een kapitaalvermindering. Belastingvrij dus. 

  Lees hier meer. 

 • Bel20 eindigt 1,6 procent hoger

  De Bel20 is zopas 1,6 procent hoger afgesloten tot 3.443 punten. Voor zo'n eendagswinst moeten we teruggaan tot 18 juni. 

  Toppers in Brussel: Melexis (+4,4%), Sipef (+5,4%) en FNG (+5,9%). 

  Floppers: Care Property (-2,5%), Hamon (-3,2%) en Greenyard (-3,4%). 

 • Amerikaans consumentenvertrouwen krijgt zware klap

  Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten is in de eerste helft van augustus veel meer gedaald dan verwacht. De vertrouwensindicator van de Universiteit van Michigan zakte met 6,3 punten naar 92,1 punten, het laagste peil sinds januari. Economen hadden een milde terugval naar 97 punten voorspeld.

  Een derde van de ondervraagde consumenten verwijst naar de aankondiging dat de VS de impoprttaksen op Chinese producten op 1 september zullen verhogen. Bovendien heeft de eerste renteverlaging van de centrale bank in tien jaar de vrees voor een recessie doen toenemen.

  Sinds het aantreden van president Donald Trump, in januari 2017, waren de Amerikanen slechts één keer nog somberder dan nu. Dat was tijdens de 'shutdown' in januari. Veel overheidsdiensten waren toen gesloten omdat het Congres en het Witte Huis geen akkoord bereikten over de begroting.

 • Wall Street start met winst

  De Amerikaanse aandelenmarkten stijgen vrijdag bij de start van de handel. De Dow Jones noteert één minuut na de opening 0,7 procent hoger en Nasdaq 0,9 procent hoger.

 • Futures: Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen gaan straks hoger van start als we de futures mogen geloven. De Dow Jones en de S&P500 zouden een sprong van 0,8 procent maken en de Nasdaq opent naar verwachting met een winst van 1 procent.

  ©AFP

 • Nieuwbouw in VS daalt onverwacht

  In de VS is het aantal in aanbouw genomen woningen in juli met 4 procent verminderd naar 1.191.000 op jaarbasis. Het is de derde maand op rij dat de nieuwbouw daalt. Economen hadden een lichte stijging naar 1.256.000 voorspeld. De daling van de bouw van appartementen werd maar gedeeltelijk gecompenseerd door de stijging van de eengezinswoningen.

  De vooruitzichten voor de woningbouw zijn beter. Het aantal bouwvergunningen klom met 8,4 procent naar 1.336.000 op jaarbasis. Economen hadden een kleinere toename tot 1.270.000 voorspeld. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag

  Klik hier voor een overzicht van de Brusselse beursdag.

 • Ray Dalio: China kan Amerikaans staatspapier dumpen

  De stichter van het grootste hefboomfonds in de wereld, Bridgewater Associates, denkt dat China zijn grote berg Amerikaanse staatsobligaties zal gebruiken in de handelsoorlog. De Chinezen zouden hun 1.110 miljard dollar aan Amerikaans staatspapier kunnen verkopen.

  Hoewel dat geen onmogelijk scenario is, stellen wij ons wel de vraag 'waarvoor gaan de Chinezen het staatspapier ruilen?', want uiteindelijk moet China het enorme bedrag wel in 'iets' omzetten. En veilige activa zijn tegenwoordig erg schaars en duur.

  Bekijk hier het volledige fragment:

 • Flashcrash in aandeel KBC

  Een vrij zeldzaam beursverschijnsel was vanochtend te zien in het aandeel KBC . Het bankaandeel maakte een heuse flashcrash door. De bank tuimelde plots om 11.50 uur met 4,5 procent, maar spoedig daarna kromp het verlies tot minder dan een halve procent. Het handelsvolume was op het moment van de crash vijf keer groter dan normaal. De flashcrash toont vooral de hoge nervositeit van de aandelenmarkten deze week. 

  Het aandeel noteert onveranderd. Dit jaar heeft het bankaandeel al bijna 11 procent van zijn waarde verloren.

  Lees hier ons verslag van de hele Brusselse beursdag.

 • Galapagos primus in Bel20

  Op de middag is Galapagos  de primus in de Bel20 met een winst van 3 procent. We gaan hier dieper in op de nieuwe mijlpaal voor het reumamiddel filgotinib. 

 • KBC Securities over Galapagos

  Analiste Sandra Cauwenberghs van KBC Securities reageert op het nieuws van vandaag over Galapagos (zie post 7.50 uur).

  Volgens de analiste was het nieuws weinig verrassend en is de positieve beursreactie van vandaag vooral psychologisch. ‘Het is een nieuwe mijlpaal en voor sommige beleggers is dat een reden om te kopen‘, zegt Cauwenberghs.

  De analiste denkt ook te weten waarom de aanvraag in Europa eerder is gedaan dan in de VS. ‘Europa is meestal wat trager met het geven van een goedkeuring. Ik vermoed dat ze de aanvraag hier eerder hebben gedaan, zodat het medicijn in Europa op hetzelfde moment kan worden goedgekeurd als in de VS’, klinkt het. Cauwenberghs verwacht dat het middel in 2020 op de markt zal komen.

  Galapagos gaat vandaag 3,8 procent omhoog.

 • Storing in Londen voorbij

  De handel op de Britse beurs is ondertussen volledig op gang gekomen. De FTSE100 en de FTSE2500 zijn geopend om 10.40 uur Belgische tijd.

 • Storing op Britse beurs, FTSE100 dicht

  De Britse hoofdgraadmeter FTSE100 en de FTSE250 zijn nog niet geopend door een storing bij de beursuitbater London Stock Exchange (LSE). 

  Volgens de Britse krant The Daily Telegraph werd de opening uitgesteld omdat de LSE een probleem heeft gevonden in de handelsdienst.

 • Chipbakkers helpen Europese beurzen aan winst

  De Europese beurzen klimmen hoger. De technologiesector voert de winst aan met een gemiddelde stijging van 1,2 procent. 

  De Europese aandelenmarkten klimmen gemiddeld 0,9 procent. Dit komt deels door de sterke prestatie van de chipbedrijven en deels door de Chinese overheid. Die laatste heeft namelijk gehint op economische stimulus.

  De chipmakers doen het goed doordat de Amerikaanse toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie, Applied Materials , beter dan verwachte cijfers presteerde. Ook de Amerikaanse chipmaker Nvidia behaalde beter dan verwachte resultaten.

  In Brussel wint het aandeel Melexis 3,3 procent, nadat het de afgelopen twee dagen met 7,8 procent was getuimeld. De Nederlandse maker van chipmachines ASML gaat 1,1 procent hoger. In Europa wint Infineon  1,7 procent en STMicroelectronics  gaat 1,1 procent vooruit.

  ©REUTERS

 • Tienjaarsrente Nieuw-Zeeland schiet voor het eerst onder 1 procent

  De tienjaarsrente in Nieuw-Zeeland bereikte vannacht een nieuw laagterecord. De rente schoot onder 1 procent naar 0,98 procent. 

  De daling van de rente komt doordat beleggers naar veiligheid vluchten door de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China. Gisteren maakte China duidelijk dat het zichzelf 'genoodzaakt' ziet om tegenmaatregelen te nemen. Dat was een reactie op de nieuwe heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump onlangs aankondigde.

  Een andere factor die de rente lager deed gaan is de toenemende verwachting dat de centrale bank van Nieuw-Zeeland haar monetaire beleid voort zal versoepelen. De centrale bank knipte de rente deze maand met 0,5 procent bij en voorzitter Adrian Orr hintte op verdere versoepeling. Volgens Orr is het ook niet uitgesloten dat de monetaire autoriteit onconventionele maatregelen zal nemen.

 • Belg stort zich op goud

  'De vraag naar goud is de jongste weken met ongeveer 30 procent gestegen. Donald Trump is meestal de katalysator’, zegt Jan Van Cutsem, de stichter van de goudhandelaar The House. Hij verwijst naar de retoriek van de Amerikaanse president, die de handelsoorlog tussen de VS en China heeft doen escaleren. Dat conflict voedde de vrees voor een recessie en die angst heeft de turbulentie op de financiële markten de jongste dagen opnieuw fel aangewakkerd.

  Maar ook andere factoren ondersteunen de vraag naar goud, onderstreept Van Cutsem. ‘Beleggers zijn ongerust over de negatieve rente en vrezen dat de nieuwe regering in België de belastingen op andere beleggingsproducten zal verhogen om het begrotingstekort terug te dringen.’

  Ook andere handelaars zien de vraag naar goudstaven en -munten toenemen. ‘Beleggers krijgen geen rente meer op hun spaargeld en zoeken een alternatief om de koopkracht van hun beleggingsportefeuille op peil te houden’, zegt Alexandre Convent van Gold & Forex International. ‘Een nieuw element is de bezorgdheid over de gezondheid van de banken. De verhandelde volumes goud liggen sinds juni zowat 35 procent hoger dan normaal.’

  Lees het volledige artikel hier.

 • Bel20 opent hoger

  De Bel20 is zojuist hoger aan de dag begonnen en staat op een winst van 0,7 procent. 

  Het aandeel Elia gaat 0,1 procent hoger ondanks een adviesverlaging van Citigroup (zie post 7.34 uur).

  Het aandeel Galapagos wint 3,5 procent nadat zijn reumamiddel een stap dichter bij een Europese lancering is gekomen (zie post 7.50 uur).

 • Futures wijzen op groene Europese openingszet

  Als we de futures mogen geloven gaan de Europese beurzen straks hoger openen. De belangrijkste indices op het oude continent zouden met een gemiddelde winst van 0,7 procent beginnen aan de dag.

 • IMCD ziet verbetering

  Het Nederlandse IMCD zag een verbetering in de resultaten in de eerste jaarhelft. Dat blijkt uit cijfers die de distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten deze ochtend publiceerde.

  De omzet steeg met 21 procent van 1,15 miljard naar 1,4 miljard euro. De brutowinst klom met 19 procent van 263,1 miljoen naar 312 miljoen euro. De operationele ebita kwam uit op 123,1 miljoen euro, een stijging van 18 procent.

  De marge verslechterde daarentegen met 0,5 procentpunten naar 22,3 procent. 

  CEO Piet van der Slikke merkt wel op dat het slechtere macro-economische klimaat een impact had op de groei in het tweede kwartaal. De impact is vooral te voelen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika:

  De huidige marktontwikkelingen blijven volatiel en onzeker.
  Piet van der Slikke
  CEO IMCD

 • Applied Materials ziet omzet en winst onder druk staan

  In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar kwamen de winst en de omzet van Applied Materials  onder druk te staan.

  De Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie boekte een omzet van 3,56 miljard dollar. Dat is een daling met 14 procent. Analisten hadden een omzet van 3,53 miljard dollar verwacht.

  Applied Materials zag zijn winst met 44 procent dalen tot 571 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,74 dollar, wat hoger is dan de 0,70 dollar die analisten hadden verwacht. Het bedrijf mikte zelf eerder op een aangepaste winst per aandeel van 0,67 tot 0,75 dollar. Vorig jaar bedroeg de winst per aandeel nog 1,04 dollar.

 • Aanvraag reumamiddel Galapagos aanvaard

  De aanvraag die Galapagos en Gilead Sciences hebben ingediend om het reumamiddel filgotinib op de markt te brengen is door de Eurpese geneesmiddelenwaakhond EMA aanvaard. Dat maakte Galapagos donderdagavond bekend. 

  De EMA gaat het middel nu op zijn werkzaamheid en veiligheid evalueren als behandelmethode voor volwassenen met reuma. 

  De medisch directeur van Galapagos, Walid Abi-Saab, zegt dat hiermee 'de volgende stap' gezet is om filgotinib als nieuwe behandelingsoptie te introduceren in heel Europa.

  Partnerbedrijf Gilead wil ook voor het einde van het jaar een aanvraag voor het medicijn indienen in de VS.

  ©Bloomberg

 • Citigroup verlaagt advies Elia

  Citigroup is een beetje uitgekeken op het aandeel Elia, want de bank verlaagt haar advies van 'kopen' naar 'houden'.

  In totaal heeft Elia 4 koopadviezen en 2 houdadviezen. De stroomnetbeheerder heeft geen verkoopadviezen op zijn naam staan. 

 • Aperam knipt dividend

  Vandaag gaat Aperam ex-dividend. De fabrikant van roestvrij staal knipt een coupon af van 0,44 euro.

 • Aziatische beurzen gaan licht hoger na onrustige beursweek

  Goedemorgen! We beginnen aan de laatste dag van deze beursweek. Daarover kunnen we veel zeggen, maar in ieder geval niet dat het een saaie was. Dinsdag klommen de beurzen flink hoger nadat bekend was geworden dat een deel van de nieuwe heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump onlangs had aangekondigd worden uitgesteld tot 15 december. Maar woensdag sloeg bij beleggers de angst om het hart toen een belangrijke recessie-indicator alarm sloeg. De tienjaarsrente dook onder de tweejaarsrente, een fenomeen dat vaak een voorbode is van een recessie. 

  Gisteren was de Amerikaanse consument de prozac van de dag. Joe Sixpack houdt de moed erin. Dat bleek uit veel beter dan verwachte cijfers voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen in de maand juli en beter dan verwachte resultaten voor de supermarktgigant Walmart . De Europese beurzen zagen hun verliezen na dit nieuws teruglopen, waardoor ze slechts met een kleine min sloten. Op Wall Street sloten de Dow Jones en de S&P500 hoger, de Nasdaq leed een klein verliesje.

  Deze ochtend zien we dat de Aziatische beurzen wat hoger gaan. De Chinese CSI300 gaat 0,9 procent hoger, de Hongkongse Hang Seng wint 0,8 procent en de Japanse Nikkei blijft bewegingloos. Alleen de Koreaanse Kospi gaat 0,8 procent lager. 

  ©BLOOMBERG NEWS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud