1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit lager af

Wall Street ging lager. De zakkende cryptomunten trekken ook andere aandelen lager. Recticel zakte bij de hervatting van de handel, maar niet tot de biedprijs van Greiner. De Nationale Bank van België hield haar algemene vergadering.
 • Slaapwel

  Wij doen het licht hier uit, maar morgen zijn we weer bij u terug met vers beursnieuws. Tot dan en slaapwel.

 • Wall Street sluit in de min

  De Amerikaanse beurzen zijn lager afgesloten. De Dow Jones verloor 0,2 procent, de S&P500 leverde 0,2 procent in en de Nasdaq daalde 0,4 procent. 

  Lees hier ons verslag!

 • Aedifica gaat woonzorgcentrum in VK bouwen

  Aedifica maakt zojuist bekend dat het uitbreidt in het VK. Het investeert 11 miljoen Britse pond (12,79 miljoen euro) in de bouw van een nieuw woonzorgcentrum in Aylesbury. De conventionele aanschaffingswaarde bedraagt circa 2 miljoen pond en de zorgvastgoedspeler voorziet een budget van 9 miljoen pond voor nieuwbouwwerken.

  Het woonzorgcentrum zal worden uitgebaat door Maria Mallaband Care Group. Het woonzorgcentrum zal een nieuw thuis bieden aan 61 bewoners die hoge zorgbehoeften hebben. De bouwwerken zijn onlangs van start gegaan en zullen naar verwachting afgerond worden in het vierde kwartaal van 2022. 

  De looptijd van het huurcontract bedraagt 30 jaar en het initiële huurrendement zal na oplevering van de werken circa 7 procent bedragen.

 • Bel20 sluit in het groen

  De Bel20 is afgesloten met een winst van 0,1 procent op 4.072 punten. Flink in het groen stonden Argenx , UCB en Proximus . In het rood stonden AB InBev , Ackermans & van Haaren en Melexis

  Het gemiddelde Europese aandeel zakte 0,2 procent. 

 • Tikken voor cryptos

  De tweets van Tesla-CEO Elon Musk (zie post 16u22) missen hun effect niet. De top 5 cryptomunten gaan allen stevig onderuit:

 • Discovery schiet fors hoger na AT&T-deal

  Niet telecomreus AT&T spint garen bij de deal met Discovery (zie post 13u38), want het aandeel van Discovery schiet meer dan 8 procent hoger.

 • Houtprijs zakt terug

  Na de koortsachtige stijging van de houtprijs de afgelopen weken zakt de prijs voor openhaardblokjes voor de zesde dag op rij:

  Maar niet alleen de houtprijs is aan het zakken. We zien vergelijkbare bewegingen bij tarwe, mais en soya: 

 • Soros helpt aandelen hoger

  George Soros heeft bekend gemaakt dat zijn investeringsvehikel aandelen ViacomCBS, Baidu en Tencent Music Entertainment heeft gekocht toen deze in de ramsj gingen bij het omvallen van het hefboomfonds Archegos

  ViacomCBS wint 0,8 procent, Baidu klimt 3,9 procent en Tencent Music Entertainment veert 0,5 procent op.

  Archegos nam enorme posities in een beperkt aantal bedrijven. Posities die nog vergroot werden via het gebruik van swaps. Via swaps kan een belegger in ruil voor een premie bij makelaars winst (of verlies) boeken op een portefeuille zonder zelf die portefeuille te bezitten. Zo kon Hwang onder de radar blijven, ook al controleerde hij feitelijk in verschillende bedrijven meer dan 10 procent van de aandelen.

  De speculatie stuwde het aandeel ViacomCBS extreem de hoogte in. Toen het bedrijf hiervan handig gebruikmaakte door een forse aandelenuitgifte aan te kondigen, veroorzaakte het een domino-effect. Met een beurskoers die begon te zakken vroegen de makelaars van Archegos meer onderpand. Toen Hwang die niet meer kon ophoesten, gingen Goldman Sachs en andere zakenbanken over tot de uitverkoop van de portefeuille. Met een zelden geziene verkoopgolf van aandelen zoals ViacomCBS, Discovery, Baidu en Tencent Music tot gevolg.

 • Musks cryptotweets houden huis op Wall Street

  Samenvatting Wall Street: >hierheen<

 • De stijgers en dalers op Wall Street

  We doen even een kort rondje Wall Street:

  Tesla zakt met 2,4 procent. CEO Elon Musk plaatste een aantal onhandige tweets over de bitcoin (zie post 14u46)

  AT&T wint bijna 4 procent. De telecomreus brengt Warner Media bij Discovery in (zie post 13u38)

  MicroStrategy en Coinbase gaan 6,8 en 5,9 procent lager nadat de bitcoin fors is gedaald (zie post 15u04)

  ViacomCBS schiet 4,1 procent hoger nadat het een dispuut oplost met zijn voormalige CEO (zie post 14u21)

 • Wall Street opent in het rood

  De Amerikaanse beurzen zijn lager van start gegaan. De Dow Jones verliest 0,1 procent, de S&P500 levert 0,2 procent in en de Nasdaq zakt 0,6 procent. 

  De beurzen leveren dus weer wat in nadat er vrijdag een flink herstel plaatsvond in New York. Eerder vorige week waren beleggers somber gestemd door het toenemende risico op hogere inflatie. Vorige week steeg de inflatie in de VS naar 4,2 procent, het hoogste peil sinds 2008. En het gaat niet alleen meer om ruwe olie, die in april 2020 even minder dan niks kostte. Fastfood - limited service meals in het jargon van de datavreters in Washington - is op een jaar 6,2 procent duurder geworden. Tweedehandswagens 21 procent, de grootste toename sinds de start van de statistieken in 1953.

 • MicroStrategy en Coinbase lager door bitcoindaling

  De daling van de bitcoin na de tweets van Tesla-CEO Elon Musk (zie post 14u46) heeft ook impact op bepaalde aandelen op de Amerikaanse beurs. 

  Het data-analysebedrijf MicroStrategy zakt voorbeurs met bijna 7 procent. Het bedrijf heeft ongeveer 5 miljard dollar aan bitcoins. CEO Michael Saylor is een bekend voorstander van de cryptomunt en heeft daarom een groot deel van de cash in de onderneming omgezet in de digitale valuta.

  Ook de cryptobeurs Coinbase gaat voorbeurs met meer dan 3 procent lager. De verkoopgolven op de cryptomarkten doen het bedrijf geen goed. Het aandeel noteert inmiddels al 32 procent onder zijn IPO-prijs van 381 dollar.

 • Futures: Wall Street opent lager

  De Amerikaanse futures voorspellen een lagere opening in New York. De Dow Jones zou 0,4 procent inleveren, de S&P500 zou 0,4 procent zakken en de Nasdaq zou 0,6 procent inleveren.

 • Tesla lijkt lager te openen

  Tesla gaat richting een rode opening van 1,9 procent. Dat gebeurt nadat de CEO van de elektrische automaker, Elon Musk, zich nogal onhandig heeft uitgedrukt via Twitter. Het begon toen Musk verderging - na zijn opmerkingen van vorige week - met zijn kritiek op de bitcoin die volgens hem juist heel gecentraliseerd ondanks dat de munt een decentraal imago heeft:

  Uiteraard kreeg Musk een leger aan bitcoinbelievers over zich heen. De boel liep uit de hand toen een blogger die bekend staat als @CryptoWhale zei dat de bitcoinsfans helemaal boos zouden worden 'als ze erachter kwamen dat Tesla ook de rest van zijn bitcoins heeft verkocht'. Want daarop antwoordde Musk onhandig: 'inderdaad'. 

  Weer een hele heisa en vele speculaties later 'verduidelijkte' de CEO dat Tesla geen bitcoins heeft verkocht. De daling van Tesla valt nog mee vergeleken met die van de bitcoin. De digitale munt ging de laatste 24 uur met 8 procent omlaag.

 • Europa schort hogere heffingen op Amerikaanse producten op

  De Europese Unie gaat voorlopig geen hogere strafheffingen op Amerikaanse producten instellen. De Commissie heeft besloten daar tot zes maanden mee te wachten.

  De hogere heffingen zouden per 1 juni ingaan en waren een vergelding voor de verhoogde Amerikaanse invoertarieven op staal (25%) en aluminium (10%). Ze waren voorzien op Amerikaanse producten als lippenstift, sportschoenen, bourbon, motorfietsen en motorboten.

  Het is nu de bedoeling dat de VS en de EU voor het einde van het jaar in het kader van de Wereldhandelsorganisatie een oplossing zoeken voor de wereldwijde overcapaciteit van staal en aluminium. Daarbij willen ze ook het verstorend beleid van China aanpakken.

  De Europese geste komt er een maand voordat president Biden naar Brussel komt. Extra of hogere tarieven op Harley Davidsons en andere producten van Amerikaanse bedrijven zouden een schaduw geworpen hebben op dat bezoek, zei een Europese diplomaat aan Reuters.

 • ViacomCBS lost dispuut met voormalige CEO op

  ViacomCBS heeft een geschil kunnen oplossen met zijn voormalige CEO Les Moonves. Moonves kreeg in 2018 zijn ontslag na beschuldigingen van seksuele aanranding. Onder normale omstandigheden zou Moonves recht hebben op een ontslagpremie van 120 miljoen dollar. Dit bedrag werd opzij gehouden tot ViacomCBS en hij tot een overeenkomst kwamen. Het bedrijf heeft er nu voor gezorgd dat het de 120 miljoen dollar ontslagpremie niet moet uitbetalen aan Moonves. De aandelen van het media conglomeraat gaan er bijna 3 procent op vooruit voorbeurs.  

 • AT&T bevestigt inbreng Warner Media bij Discovery

  Net hadden we het al even over het bericht - op basis van een anonieme bron - dat AT&T Warner Media bij Discovery zou inbrengen (zie post 13u26). Nu bevestigt de telecomreus dat ook in een persbericht.

  Het gaat om een transactie geheel in aandelen. De aandeelhouders van AT&T krijgen 71 procent van het nieuwe bedrijf, terwijl de aandeelhouders van Discovery 29 procent in handen krijgen.  

  'Het nieuwe bedrijf zal wereldwijd concurreren in de snelgroeiende streamingmarkt. We brengen aantrekkelijke content voor HBO Max en het recent gelanceerde Discovery+', klinkt het bij bij AT&T. Medio 2022 zou e deal rond moeten zijn.

 • In de Brusselse beursspiegel...

  ... spelen Recticel en Leasinvest de hoofdrol. Hier terug te vinden.

 • AT&T op naar hogere opening

  AT&T maakt zich op voor een hogere opening van meer dan 4 procent. De telecomreus brengt zijn mediabelangen als CNN, HBO en Warner Bros in bij Discovery (Animal Planet, Food Network en TLC) met het doel om beter te kunnen opboksen tegen Netflix en Disney. 

  De overeenkomst, die zondag uitgebracht werd door het persagentschap Bloomberg op basis van een anonieme bron, zou deze week nog bekrachtigd worden. Als de deal lukt, toont het de noodzaak van grote mediaconglomeraten om nog groter te worden.

  Lees hier meer.

 • Foxconn sluit partnerschap met stellantis

  Foxconn, de hoofd-samensteller van iPhones heeft een overeenkomst gesloten met autobouwer Stellantis . Stellantis maakt ondermeer Opel, Peugeot, Fiat en Citroën. Het strategische partnerschap is de zoveelste samenwerking tussen automobiel en technologie giganten. Young Liu, CEO van Foxconn kondigde een jaar geleden al aan ambities te hebben in de auto-industrie, doormiddel van een partnerschap met Fiat Chrysler. De plannen waren toen uitgesteld omdat Fiat Chrysler met PSA Group ging samensmelten tot wat nu Stellantis is.

  De stap lijkt de ambities van beide bedrijven te steunen om uit te groeien tot een grote speler in de elektrische automarkt. Ook kan de enorme aanwezigheid van Foxconn in China Stellantis helpen om meer voet aan grond te zetten in de grootste automarkt ter wereld. De autobouwer haalt nu minder dan 3 procent van zijn omzet uit Azië.    

 • Recticel: minus 12 procent

  En daar is hij dan: de evenwichtskoers Recticel . Het aandeel van de chemiegroep zakt 12 procent tot 13,30 euro, iets onder de indicatieve biedprijs van Greiner dus. 

 • Recticel: even geduld aub

  Het duurt na de hervatting van de handel in Recticel even voor er een evenwichtskoers kan gevormd worden. Pro memorie: het aandeel van de chemiegroep sloot donderdag na een mysterieuze klim in het laatste uur handel ruim 14 procent hoger op 15,12 euro. 

  Vrijdag bleek dat de Oostenrijkse rivaal Greiner een bod uitbrengt dat met 13,50 euro per aandeel onder die slotkoers ligt. 

 • Fusie Suez en Veolia is officieel

  Een maand geleden kondigden de Franse reuzen van waterzuivering en afvalverwerking aan dat ze een akkoord hadden over een fusie. Nu is de miljardendeal rond en officieel. Veolia gaat 20,5 euro per aandeel van Suez betalen. Dit waardeert Suez op 13,11 miljard euro. Het 'nieuwe Suez' gaat een jaar omzet hebben van 7 miljard euro. Op de dag van de aankondiging van de deal, 12 april, stegen beide bedrijven nog fors. De fusie lijkt al volledig in de koers verwerkt want de aandelen bewegen weinig. Suez stijgt 0,2 procent en Veolia daalt 1 procent op de beurs van Parijs. 

 • Recticel en Bois Sauvage: terug handel om 12 uur

  Ook zal zijn beleggers niet bepaald wijzer geworden (zie post 11u06) van het persbericht van Recticel , toch hervat de handel in zowel de chemiegroep als grootaandeelhouder Bois Sauvage  om 12 uur. Dat deelt beurswaakhond FSMA mee.  

 • De uitschieters van Europa

  De Europese beurzen gaan er lichtjes op achteruit. De Euro Stoxx 50 noteert 0,1 procent lager.

  • Ryanair , de Ierse budgetvlieger Ryanair dook over het 31 maart afgesloten boekjaar 815 miljoen euro in het rood, het grootste verlies ooit. Een jaar eerder was er nog 1 miljard euro winst. De ommezwaai is natuurlijk te wijten aan de corona pandemie die reizen bijna onmogelijk maakte. Maar Ryanair is optimistisch en hoopt dankzij de vaccins volgend kwartaal een heropleving te zien. Het aandeel stijgt alvast driekwart procent op de beurs van Londen. (Zie post 8u55)
  • Imunnodiagnostic Systems , de producent van diagnostische apparatuur, zoals coronatests, accepteert een overname bod van 110 miljoen pond. Dit is 3,82 pond per aandeel of 49,8 procent hoger dan de laatste koers bij sluiting. Het bod komt van het Amerikaanse PerkinElmer. Het aandeel schiet een indrukwekkende 45 procent omhoog op de Londense beurs. 
  • GSK  en Sanofi , de Brits-Franse samenwerking heeft goed nieuws gekregen over zijn vaccin. De resultaten van de studie zijn halverwege veelbelovend. Momenteel ligt het vaccin op schema om een goedkeuring te krijgen tegen het einde van dit jaar. Met de opkomst van allerlei nieuwe corona-varianten lijken nieuwe vaccins geen overbodige luxe. GSK daalt 0,1 procent op de Britse beurzen en Sanofi noteert 0,3 procent hoger op de beurs van Parijs.
  • Neovacs , het Franse biotech bedrijf stort 32 procent naar 2 eurocent, de laagste koers in 6 jaar. 
  • Suez  en Veolia  gaan samensmelten. De Franse water zuiverings -en recyclage bedrijven gaan fuseren in een deal die Suez op 13,11 miljard euro waardeert. Veolia betaalt 20,5 euro per aandeel. De nieuwe entiteit zou een omzet hebben van 7 miljard euro per jaar. Het aandeel van Suez stijgt 0,2 procent. En dat van Veolia zakt 1 procent.
 • Recticel: 'Meer informatie nodig'

  Het duurde even, maar Recticel  heeft een officiële reactie op het bod van de Oostenrijkse rivaal Greiner. Veel wijzer wordt de belegger wel niet van de korte mededeling

  'De raad van bestuur wenst bijkomende informatie te verkrijgen over de voorgenomen transacties', luidt het. 

 • 'Veel interesse in verkoop VOO'

  Partijen die geïnteresseerd zijn om de Waalse kabelaar VOO over te nemen, hebben tot 30 juni om een niet-bindend bod uit te brengen, meldde onze zusterkrant L’Echo in het weekend. Tegen 21 juli zou er en shortlist voor de tweede ronde worden opgesteld. Rond 4 oktober hoopt eigenaar Nethys dan een bindende overeenkomst met de overnemer te ondertekenen om de verkoop eind oktober af te ronden.

  Zoals bekend krijgen kandidaten keuze tussen twee formules: 50 procent plus een aandeel kopen of 75 procent min een aandeel. Ze kunnen voor een van beide formules of voor beide een voorstel indienen.

  Steeds volgens L’Echo mikt de Luikse holding Nethys op basis van de resultaten over 2020 van VOO op een waardering van 1,4 miljard euro. Dat is 200 miljoen meer dat bij de mislukte verkoop aan het Amerikaanse fonds Providence.

  Er zouden momenteel een tiental geïnteresseerden in VOO zijn waaronder Telenet en Orange Belgium . Om concurrentieredenen zou Proximus niet meedingen, al is in een tweede fase een overeenkomst over netwerkmodernisering met de volgende eigenaar van VOO niet uit te sluiten.

  Daarnaast zou een aantal investeringsfondsen van plan zijn om mee te doen, onder meer Providence, CVC, KKR, BlackRock en Warburg Pincus.

 • Straks méér in plaats minder ECB-stimulus?

  Doorgewinterd ECB-watcher Frederik Ducrozet van privaatbankier Pictet merkt op dat de tienjaarsrente in de eurozone sinds eind vorig jaar gemiddeld 50 basispunten gestegen is. Een rentestijging die in de feiten een verstrakking van de financierignsvoorwaarden in de muntunie met zich meebrengt. 

  Daarom dat Ducrozet oppert dat, alle inflatievrees ten spijt, Europese centraal bankiers volgende maand misschien wel een debat zullen moeten voeren over méér stimulus. 

 • ‘Resultaten Leasinvest beter dan verwacht'

  De eerstekwartaalresultaten van Leasinvest waren veel beter dan verwacht, zeggen de vastgoedanalisten van KBC Securities. Wido Jongman en Joachim Vansanten rekenden op nettohuurinkomsten van 13,6 miljoen euro, terwijl het 15 miljoen werd. Ze zien een drievoudige verklaring. In de eerste plaats kon Leasinvest bepaalde provisies die het in het vierde kwartaal had genomen voor wegens Covid-19 niet ontvangen huurgelden terugnemen. Daarnaast betaalden sommige huurders in Oostenrijk toch huur hoewel ze daartoe wegens opgelegde winkelsluitingen niet toe verplicht waren. Tot slot verbeterde de bezettingsgraad.

  De KBCS-analisten gaan hun winstramingen voor 2021 wellicht optrekken. Over de Extensa-deal die AvH heeft bekokstoofd – en die KBCS ‘strategisch interessant’ vindt -, gaf Leasinvest geen bijkomende informatie. In afwachting van bijkomende financiële details behouden de analisten hun koersdoel van 80 euro en hun ‘houden’-advies.

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Bois Sauvage

  Na het bod van Greiner op Recticel verhoogt KBC Securities het koersdoel voor Bois Sauvage  van 350 naar 370 euro. 'We ramen de netto-actiefwaarde van de holding nu conservatief op 504,5 euro per aandeel', schrijft analist Michiel Declercq. 'Daar passen we wel een korting op toe in lijn met het historisch gemiddeld, namelijk 29 procent over de jongste vijf jaar'. 

  Toch blijft de analist bij zijn 'houden'-advies, aangezien Bois Sauvage er mee instemt zijn belang in Recticel te verkoepn tegen een prijs die lager is dan de jongste beurskoers. 

 • Couponnetjes deren Bel20 niet

  De Europese beurzen openen met 0,2 procent winst. Na een minuut handel noteert de Bel20 0,1 procent in de plus.

  * Drie Bel20’ers – Cofinimmo , Solvay en KBC – knippen een coupon. Samen roomt dat 10 punten van de Bel20 af.

  * Oxurion krijgt een nieuwe topman. Patrik de Haes stopt na 14 jaar en wordt opgevolgd door Tom Graney. Oxurion blijft stabiel.

  * Greiner heeft een ‘verduidelijking’ gepubliceerd bij zijn overnamebod op Recticel . De notering van Recticel is nog niet hervat.

  * Leasinvest behaalde vrij stabiele resultaten in het eerste kwartaal en zegt het einde van de crisis te voelen. Het aandeel wint 0,9 procent.

 • Handel in Recticel en Bois Sauvage blijft opgeschort

  De handel in de aandelen Recticel en Bois Sauvage blijven vooralsnog geschort. Het is allicht wachten op een persbericht van Recticel met een reactie op de démarche van Greiner.

  De deal om voor dik 200 miljoen een controlebelang van Bois Sauvage in Recticel over te nemen is in principe definitief, tenzij de chemiegroep een gifpil activeert.

  Lees hier meer.

 • Ryanair optimistisch spijts recordverlies

  De Ierse budgetvlieger Ryanair  dook over het 31 maart afgesloten boekjaar 815 miljoen euro in het rood, het grootste verlies ooit. Een jaar eerder was er nog 1 miljard euro winst. 

  De verklaring is neit ver te zetten: de start van het gebroken boekjaar op 1 april viel nagenoeg samen met de start van de wereldwijde pandemie, die sindsidien reizigers en vliegtuigen aan de grond houdt. 

  De sterke opleving in de boekingen sinds begin april suggereert dat het herstel nu al begonnen is
  Michael O'Leary
  Ryanair-CEO

  CEO Michael O'Leary is echter vrij optimistisch over het huidig boekjaar. Hij verwijst naar de vaccinatiecampagnes, waarbij tegen september een meerderheid van de Europeanen zullen ingeënt zijn tegen het coronavirus. Dat moet de basis vormen voor een sterk toeristisch herstel vanaf het najaar. 'De sterke opleving in de boekingen sinds begin april suggereert dat het herstel nu al begonnen is'. 

 • Kwart van Belgische aandelen noteert onder boekwaarde

  Een op de vier Belgische aandelen noteert onder zijn boekwaarde. Dat leert een analyse van De Tijd. Hoewel de ratio de voorbije jaren aan populariteit heeft ingeboet om aandelen te waarderen, biedt ze houvast in moeilijke tijden en kan een vergelijking op de lange termijn in sommige sectoren op koopmomenten wijzen.

 • Pandemie holt bij een van de drie bedrijven eigen vermogen uit

  De coronapandemie heeft bij een op de drie Belgische bedrijven het eigen vermogen doen dalen. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie naar de waardecreatie van de ondernemingen door Value Square.

 • De achtbaanrit van Oxurion in beeld ...

  Over het afscheid van Patrik De Haes bij Oxurion  leest u hier meer. 

  De grafiek van de beurswaarde over de jongste 14 jaar vertelt an sich al een heel verhaal:

 • Italiaanse jachtbouwer lanceert beursgang

  The Italian Sea Group, een bouwer van luxejachten, trekt naar de beurs en blaast de operatie vandaag op gang. Het bedrijf, tot dusver volledig in handen van oprichter en CEO Giovanni Costantino, wil circa 50 miljoen euro ophalen om zijn marktpositie te consolideren, de perceptie van zijn merk te verbeteren en zijn productiecapaciteit op te voeren.

  Bij de beursoperatie stappen twee hoeksteeninvesteerders in: Alychlo, het investeringsbedrijf van Marc Coucke, en Giorgio Armani. Ze zullen samen zowat 15 procent van de aangeboden aandelen verwerven.

  De beursoperatie wordt begeleid door Berenberg en Intermonte.

 • Bitcoin op laagste peil sinds februari

  De prijs van de bitcoin ligt momenteel op 43.000 dollar. Dat is 5.000 dollar of 10 procent minder dan vrijdagavond. Het was dan ook een ruw weekend voor de digimunt die dagelijks wordt verhandeld. Aanleiding zijn nieuwe tweets van Elon Musk waarin beleggers begrepen dat Tesla al zijn bitcoins gaat verkopen of van plan is te verkopen. 

  Musk reageerde immers met 'indeed' op deze tweet: 

  Enkele minuten geleden heeft Musk evenwel een nieuwe tweet gestuurd waarin hij beklemtoont dat Tesla geen bitcoins heeft verkocht.

  In reactie op deze tweet schiet de bitcoin naar 44.800 dollar en maakt zo een gedeelte van het weekendverlies goed.  

 • Leasinvest voelt einde van de crisis

  Een van de uitschieters in het nieuwsaanbod van vorige week was dat Ackermans & van Haaren van plan is om zijn volledige vastgoeddochter Extensa in te brengen bij zijn gedeeltelijke dochter Leasinvest Real Estate. Deze laatste zou daarbij zijn gvv-statuut opgeven.

  Over de huidige toestand van Leasinvest komen we alvast meer te weten via de toelichting over het eerste kwartaal, die voorafgaand aan de algemene vergadering (deze namiddag) is gepubliceerd. Een update met een positieve toon:

  We voelen het einde van de crisis door de opstart van nieuwe onderhandelingen die soms al uitmonden in nieuwe verhuringen of interesse om te huren.
  Michel Van Geyte
  CEO Leasinvest

  In het eerste kwartaal verbeterde de bezettingsgraad tot 92,05 procent, van 91,62 procent eind vorig jaar. De huurinkomsten daalden licht tegenover de eerste drie maanden van 2020 tot 14,96 miljoen euro, net als de EPRA-winst (de winst uit de courante kernactiviteiten) die van 7,26 naar 7,2 miljoen euro ging.

  Het nettoresultaat vertoont een opvallende verbetering: 7,7 miljoen euro winst tegenover 50,2 miljoen euro verlies. In het eerste kwartaal van 2020 boekte Leasinvest een waardevermindering van 49,3 miljoen euro op zijn belang in Retail Estates. Een ander positief effect van 3,2 miljoen euro heeft te maken met de verkoop van het semi-industrieel gedeelte van het Brixton Business-park eind februari. Dit werd dan weer gecompenseerd door de negatieve herwaardering van het vastgoed (-3,5 miljoen euro).

 • Vijf favoriete vastgoedaandelen van Olivier Hertoghe

  De fondsbeheerder van DPAM tipt de Franse sectorgenoten van WDP en Aedifica. In eigen land gelooft Olivier Hertoghe in Intervest

  Lees hier meer. 
 • Bel20 start met achterstand van 10 punten | 7 bedrijven knippen dividend

  De Bel20 start vandaag met een handicap: drie indexleden knippen een coupon die samen 10 punten van de sterindex afknippen, leert een berekening van De Tijd.

  Cofinimmo  knipt een coupon van 5,8 euro bruto, KBC  een coupon van 0,44 euro bruto en Solvay  een slotdividend van 2,25 euro bruto.

  Op de brede markt gaat ook nog de schaar in Fluxys Belgium  (1,37 euro bruto), Brederode  (1,08 euro), Fagron (0,18 euro), Smartphoto  (0,6 euro).

 • Patrik De Haes stopt als CEO Oxurion

  Patrik De Haes stopt na 14 jaar CEO als Oxurion , vroeger bekend als Thrombogenics. De Haes was er dus al bij sinds de beursgang in 2006 tegen 4,5 euro per aandeel. Financiële man Tom Graney volgt De Haes op. De Haes wordt niet-uitvoerend voorzitter.

 • Chinese industriële productie vertraagt

  De macrocijfers die China vanmorgen publiceerde, wijzen nog op een stevige groei, al vertraagt die wel. De industriële productie voor de maand april bedroeg 9,8 procent tegen nog 14,1 procent in maart. Haperingen in de aanvoerlijnen – onder meer een tekort aan autochips - en hogere kosten stonden op de rem. Daarnaast begint een strengere milieubeleid te spelen.

  Verrassender is de tragere groei van de kleinhandelsverkopen. Die namen jaar op jaar met 17,7 procent toe in april, maar economen hadden een toename met 24,9 procent verwacht en in maart was er nog 34,2 procent groei.

  Volgen Iris Pang, hoofeconome voor Groot-China bij ING, was de groeivertraging matig voor bijna alle categorieën behalve voor cosmetica, juwelen en huishoudtoestellen. Ze vermoedt dat het om uitgestelde consumptie gaat: de Chinezen wachtten op de koopjes tijdens de ‘Gouden Week’ in mei. De cijfers van deze maand zullen uitwijzen of ze gelijk heeft.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De EuroStoxx50 opent straks met een winst van 0,4 procent, leren de futures.

 • Op de beleggersagenda deze week

  Met - drumroll - vandaag de altijd pittige jaarvergadering van de Nationale Bank en de IPO van Oatly donderdag. 

  U leest het overzicht hier

 • Greiner ‘verduidelijkt' overeenkomst met Bois Sauvage

  Het Oostenrijkse Greiner kondigde vrijdag een overnamebod op Recticel aan. Zondag voegde Greiner daar een ‘verduidelijking’ aan toe. Daarin staat dat de overname van het controlebelang van Bois Sauvage in Recticel (27,03%) tegen 13,50 euro per aandeel definitief is, tenzij ‘de algemene vergadering van Recticel bepaalde beschermingsmaatregelen zou goedkeuren’.

 • Gemengd beeld in Azië

  Goedemorgen. Wall Street sloot vrijdag met overtuigende winsten. De Nasdaq beleefde zelfs zijn beste dag in twee maanden. De inflatievrees had eerder vorige week de techaandelen voetje gelicht en beleggers zagen daarin een koopkans.

  Het beeld in Azië is vanmorgen gemengd. Terwijl de beurzen van Shanghai en Hongkong in de plus staan, zakken Tokio en Seoel. Taiwan en Singapore kampen met een hardnekkige opstoot van Covid-19. Singapore is van plan om scholen te sluiten en over te schakelen op afstandsonderwijs. Taiwan probeert een volledige lockdown te vermijden.

  In Japan speelt dan weer de trage vaccinatie; nog maar 3 procent van de bevolking zou al een spuitje hebben gekregen. Een topondernemer pleit er daarom voor de Olympische Spelen af te blazen.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud