1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street opgelucht over rente

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten woensdag merkelijk hoger. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve neigt naar een renteverhoging in maart die beperkt zou blijven tot 25 basispunten.
 • Amerikaanse aandelen over hele lijn hoger

  'Ik neig ernaar een renteverhoging van 25 basispunten voor te stellen en te steunen', zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve woensdag. De Amerikaanse aandelen reageerden opgetogen, ondanks de grote geopolitieke spanningen. De Dow Jones steeg 1,8 procent, de S&P500 1,9 procent en de Nasdaq 1,6 procent. 

  Alle elf sectorindices van de S&P500 gingen hoger, met een herstel van 2,8 procent voor de financiële diensten. De energiewaarden wonnen 2,9 procent, de Brent-olie staat ongeveer op zijn hoogste peil sinds acht jaar. 

  Apple  steeg 2,1 procent nadat het bedrijf een productlancering aankondigde voor 8 maart. Ford  snelde 8,4 procent hoger. De autobouwer Ford Motor  gaat twee aparte entiteiten oprichten, met enerzijds de snelgroeiende divisie van elektrische wagens en anderzijds de historische activiteiten rond de verbrandingsmotor. De warenhuisketen Nordstrom  presteerde nog spectaculairder met een koerssprong van 37,8 procent na positieve jaarverwachtingen. 

 • Oekraïne aanvaardt nu ook Dogecoin

  Oekraïne aanvaardt nu ook donaties in de meme-cryptomunt Dogecoin. Vicepremier en minister voor digitale transformatie Mykhailo Fedorov liet dat weten in een tweet:

  Het land aanvaardt inmiddels naast de twee grote cryptomunten bitcoin en ether ook tal van andere cryptomunten zoals Solana en maakt gewag van tal van crypto-solidariteitsinitiatieven. Volgens blockchainexperten van het bedrijf Elliptic heeft de Oekraïense regering al 35 miljoen dollar opgehaald na meer dan 35.000 cryptogiften sinds het begin van de invasie. Hierbij kunnen ook NFT's worden geschonken, dat zijn registraties op een blockchain die verwijzen naar veelal digitale maar soms ook fysieke objecten. 

  Oekraïne dringt wel aan op het blokkeren van Russische rekeningen bij grote cryptomarkten zoals Binance. Die laatste weigert dat tenzij voor Russen die op sanctielijsten staan. 

  Fedorov toont in zijn tweets dat hij perfect op de golflengte zit van het technologische establishment. Zo maande hij Meta aan om oorlogsmisdadigers te weren uit het metaversum, het geheel van virtuele en online werelden dat volgens Meta  de volgende fase van het internet moet worden. 

 • OVERZICHT | Amerikaanse aandelen veren op

  De Amerikaanse aandelen houden zich kranig woensdag met een winst van 1,8 procent voor de Dow Jones, 1,9 procent voor de S&P500 en 1,6 procent voor de Nasdaq. De grote sectoren in de S&P500 zaten alle in de lift onder leiding van de financiële diensten, de industrie en de grondstoffenbedrijven. De markten waren wat minder risicoschuw na uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell. Dit stelde een renteverhoging met 25 basispunten in het vooruitzicht voor maart, minder dan de gevreesde 50 basispunten maar tegelijk ook een teken gevende dat de oorlog in Oekraïne de Amerikaanse economie niet onderuit haalt. 

  Het rendement op de staatsobligatie met een looptijd van 2 jaar, die gevoelig is voor het monetaire beleid, ging tot 17 basispunten hoger tot 1,51 procent. Op tien jaar steeg het rendement met 13 basispunten tot 1,86 procent, in Duitsland ging de staatsobligatie op tien jaar 10 basispunten hoger tot 0,03 procent, dinsdag was het rendement negatief geworden. De olie noteerde tegen 110 dollar per vat. 

  Het goud verliest wat terrein en bitcoin staat 0,9 procent lager op 43.479 dollar. In Europa en de VS kondigen politici aan dat ze willen optreden tegen het gebruik van crypto om sancties tegen Rusland te omzeilen. 

 • Goud lager, crypto vrij stabiel

  Het goud noteert 1,4 procent lager op 1.918,64 dollar na dinsdag gestegen te zijn tot het hoogste punt sinds januari 2021. De goudprijs daalde in reactie op de uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve

  De cryptomunt bitcoin noteerde vrij vlak na de voorbije twee dagen meer dan 16 procent te zijn gestegen. Ether was ook vlak terwijl andere cryptomunten verlies en winst afwisselden. De Europese Unie en de G7  werken aan manieren om te verhinderen dat Rusland crypto zou gebruiken om de Westerse sancties te omzeilen, zei de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. De cryptomarktplaats Binance, de grootste ter wereld, weigert een algemene ban van Russische burgers, maar zal rekeningen van zij die op internationale sanctielijsten staan wel bevriezen, zo zei stichter en CEO  Changpeng Zhao eerder aan het persbureau Bloomberg.

  De handel in bitcoin waarbij roebel wordt gebruikt, is tot zijn hoogste peil sinds mei gestegen. Experten wijzen er wel op dat de bitcoinmarkt in de financiële wereld heel klein is zodat zelfs een beperkte toename van aankopen al een groot effect kan hebben.  

 • Cyberbeveiligers schitteren

  De cyberbeveiligers doen het goed op Nasdaq. Sinds het geweld losbarstte, stegen aandelen zoals Crowdstrike Holdings  en Tenable Holdings  met minstens 20 procent. Bij Morgan Stanley wordt gezegd dat de sector wordt opgepikt door de toegenomen dreiging, de verhogingen van budgetten voor cyberveiligheid en meer redelijke waarderingen. 

  Toch zijn die aandelen niet bepaald goedkoop. Zij worden door de band genomen verhandeld tegen zo'n 35,4 keer de geraamde winst, zo meldt het persbureau Bloomberg. Voor de Nasdaq 100 is dat 23,6 keer. Ook schroeven de analisten hun verwachtingen niet over de hele lijn op. De geraamde winst voor 2022 werd voor Crowdstrike opgetrokken met 26 procent, maar voor Tenable, CyberArk  en Mandiant  werden de verwachtingen verlaagd. 

 • Wall Street trekt spurtje

  Het gaat intussen crescendo op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones  gaat 1,9 procent hoger, de Nasdaq wint 1,3 procent.

  Beleggers blijken moed te putten uit de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell in het Congres. De Amerikaanse centrale bank zal later deze maand de rente optrekken, maar hoeveel renteverhogingen daarna plaatsvinden, hangt onder meer af van de de oorlog in Oekraïne.

  Powell gaf te kennen dat hij geneigd is een renteverhoging van 25 basispunten te steunen in maart. Dat neemt wat ongerustheid weg over een verhoging met 50 basispunten. 'Dat zorgt voor een zekere mate van zekerheid op de markt. Het helpt de markt ook de ernst van de oorlog in te schatten', aldus CEO Eric Schiffer van de Californische durfkapitaalfirma Patriarch Organization.

  Door aan te geven dat de rente hoger kan, geeft Powell te verstaan dat de Amerikaanse economische groei niet fundamenteel in gevaar is, door niet voor de volle 50 basispunten te gaan houdt hij toch rekening met de weerslag van de oorlog. 

  Handelaren zien nu 5 procent kans op een verhoging met 50 basispunten in maart en 95 procent kans op een verhoging met 25 basispunten. 

 • Donderdag marktenchat

  Donderdag om 12 uur kunt u chatten met marktenredacteur Kurt Vansteeland. U kunt nu al vragen stellen in onderstaande box: 

 • Sberbank, Lukoil en Gazprom zijn centjesaandelen geworden

  De Russische aandelen die noteren op de beurs van Londen zijn geen dollar meer waard. Dat voorspelt weinig goeds voor wanneer de beurs van Moskou opnieuw de deuren opent. Laat de Russische belegger nu net tot de meest chauvinistische ter wereld behoren.

 • Oorlog in Oekraïne maakt alle grondstoffen duurder

  De prijzen van aluminium, nikkel, tarwe, maïs en palmolie tikken woensdag nieuwe hoogtepunten aan. 

  Lees hier meer. 

 • Umicore primus, KBC pineut in Bel20

  Het ziet ernaar uit de Bel20  nog eens hoger gaat eindigen. We noteren momenteel een halve procent hoger. Umicore is de primus met een winst van 4 procent. Als metaalrecycleerder kan Umicore munt slaan uit de grondstoffenhausse. KBC zakt daarentegen opnieuw met bijna 3 procent, wegens de blootstelling aan Oost-Europa.  

 • Befimmo zet beleggersdag 'on hold'

  Op de beleggersagenda van Befimmo  is de investeerdersdag van 10 maart verdwenen. Navraag bij de kantorenspecialist leert dat die afspraak 'on hold' is gezet. 

  De aanleiding is logischerwijs het bod dat de Canadese investeerder Brookfield vorige week vrijdag aankondigde

  Tot dat bod hadden beleggers reikhalzend uitgekeken naar de strategische update van maart, vooral dan de plannen rond het grote maar risicovolle ZIN-project in de Brusselse Noordwijk. 

 • Canada verhoogt basisrente

  De Canadese centrale bank heeft de basisrente met 25 basispunten opgekrikt tot 0,5 procent. Bovendien hint gouverneur Tiff Macklem dat nog renteverhogingen in de pijplijn zitten. De renteverhoging was verwacht door economen. 

  Het gaat om de eerste renteverhoging sinds 2018. De markt rekent volgens de futures op een Canadese basisrente van 1,75 procent binnen 12 maanden. 

  De inflatie in Canada ligt met 5,1 procent ruim boven de doelstelling van 2 procent. 'En de oorlog in Oekraïne duwt de inflatie nog hoger', klinkt het. 

 • Belreca keert op 4 maart aandelen Vranken-Pommery uit

  De Antwerpse miniholding Belreca  keerde bij haar vrijwillige ontbinding vorige week al de aandelen Aliaxis in portefeuille uit en doet dat nu ook met de aandelen Vranken-Pommery

  Wie op 4 maart aandeelhouder is, ontvangt per drie aandelen Belreca één aandeel Vranken. Die uitkering is technisch gezien een kapitaalvermindering, zodat geen roerende voorheffing verschuldigd is. 

  Bij de vereffening ging de verkoop van vlot verhandelbare aandelen als Roche, Shell en Solvay snel, ook de aandelen Lotus gingen relatief eenvoudig de deur uit. Maar voor Vranken en Aliaxis is voor een uitkering gekozen, omdat een verkoop op de beurs - om dan de cash uit te keren - bij die illiquide aandelen te zwaar op de koers zou wegen en/of te lang zou duren. 

 • Palmolie schiet boven 2.000 dollar per ton

  De oorlog in Oekraïne duwt niet alleen de prijs van Brent-aardolie naar 113 dollar per vat, de referentieprijs van palmolie van Sumatra/Maleisië voor levering in Rotterdam ging daarnet even boven 2.000 dollar per ton. De verklaring is dat Rusland en Oekraïne samen voor 76 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie instaan. De palmolieproducent Sipef geeft momenteel 0,9 procent prijs tot 63,3 euro. 

 • Wall Street op winst

  De Dow Jones  is zonet 0,7 procent hoger geopend, de Nasdaq  trekt 0,4 procent noordwaarts. 

 • Moody's knipt opnieuw in kredietscore Ontex

  Ratingbureau Moody's verlaagt de kredietscore van de luierfabrikant Ontex  met één trapje, van B1 tot B2. Voor alle duidelijkheid: B2 klinkt abstract, maar de score bevindt zich diep in de categorie 'non-investment grade' ofte in helder Nederlands 'rommel'. 

  Wij verwachten dat door de herstructureringskosten Ontex zowel in 2022 als in 2023 per saldo cash zal verbranden
  Pilar Anduiza
  Moody's-kredietanaliste

  'We verwachten dat de winstgevendheid van Ontex onder druk zal blijven staan door de hoge grondstoffenprijzen, met als resultaat zwakkere kredietscores dan wij verwachtten', stelt Moody's-analiste Pilar Anduiza. 'Wij verwachten dat door de herstructureringskosten Ontex zowel in 2022 als in 2023 per saldo cash zal verbranden'. 

  Ontex is van plan een groot deel van zijn dochterbedrijven in opkomende markten te verkopen, maar ook hier stipt de analiste aan dat deals sluiten in de huidige omgeving geen evidentie zal worden. 

  Het ratingbureau stelt zich al langer vragen bij de hoge schuldenlast van de luierfabrikant, in combinatie met de krimpende winstgevendheid. Ontex herfinancierde vorige zomer de schulden. Dat maakte de schulden minder nijpend door de schulden verder in de toekomst te schuiven, maar uiteraard niet kleiner.

  Die schulden torenen luidens het jaarraport over 2021 door de hoge kosteninflatie steeds verder boven de krimpende bedrijfswinst uit. De kredietverschaffers zagen zich verplicht hun schuldvoorwaarden heel 2022 tussen haakjes te zetten

  Voor de 580 miljoen euro aan publiek verhandelbare schuld van Ontex betalen beleggers nu 'tweedehands' nog 89 procent van de nominale waarde (zie grafiek). Dat wil zeggen dat beleggers bereid zijn nog 890 euro te betalen voor elke 1.000 euro die ze in principe in juli 2026 van Ontex terugbetaald krijgen.

  Het rendement over de resterende looptijd is daardoor opgelopen tot 6,3 procent, tegenover een nominale coupon van 3,5 procent. Een duidelijke illustratie van de hoge risicopremie die beleggers op het papier plakken. 

 • Powell: 'Fed blijft van plan in maart rente te verhogen'

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) is nog altijd van plan op 16 maart de rente te verhogen. Dat zegt voorzitter Jerome Powell in een toespraak die hij om 16 uur zal uitspreken in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij merkt wel op dat de oorlog in Oekraïne de economische vooruitzichten 'erg onzeker' maakt.

 • Sombere prognoses nekken BioMérieux (Sofina)

  We komen nog even terug op de tuimeling bij BioMérieux  (post 9.44 uur). Die tuimeling met 10 procent tot het laagste peil sinds maart 2020 is ook van belang voor de beleggers in Sofina . Het belang van Sofina van 1,9 procent in het Franse bedrijf vertegenwoordigt een gewicht van 2,1 procent in de portefeuille, leert de recentste berekening van KBC Securities.  

  BioMérieux, een diagnosticaspecialist, ziet de omzet dit jaar tussen 3 en 7 procent terugvallen en het verwijst daarvoor naar de impact van corona. Analisten mikten op een stabiele omzet. BioMérieux voorziet dit jaar ook een courant resultaat tussen 530 en 610 miljoen euro, tegenover een analistenverwachting van 643 miljoen euro. 

 • OPEC+ bevestigt beperkte verhoging olieproductie

  Het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten bevestigen dat zij in april de olieproductie met 400.000 vaten per dag zullen verhogen. Dat zeggen verscheidene deelnemers aan de vergadering.

  Het Westen wenste een grotere productieverhoging om de hoge olieprijs naar omlaag te duwen. De sancties tegen Rusland hebben de olieprijs boven 110 dollar per vat doen stijgen. Dat is het hoogste peil sinds 2013.

 • OPEC+-panel stelt voor olieproductie met 400.000 vaten te verhogen

  Een werkgroep van het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten stelt voor de olieproductie in april met 400.000 vaten per dag te verhogen. De ministers van de OPEC+-landen keuren dat voorstel later vandaag wellicht goed.

  Dat zou betekenen dat de OPEC+ het beleid van een geleidelijke verhoging van de olieproductie voortzet. De groep olieproducerende landen staat onder druk van het Westen om de productie meer op te trekken, omdat de oorlog in Oekraïne de olieprijs heeft doen stijgen naar het hoogste peil sinds 2013.

 • Bel20 blijft achter in Europa

  De Bel20 noteert zo goed als vlak, tegenover een winst van 0,6 procent voor de Euro Stoxx50. Brussel mist vandaag olieaandelen. Parijs, Amsterdam en Londen worden stevig geholpen door TotalEnergies , Shell  en BP   , die alle drie minstens 5 procent hoger gaan. De sector profiteert van de stijging van de olieprijs richting 110 dollar per vat. 

  Straks buigt de OPEC zich over de productiequota, maar analisten verwachten geen bijzondere ingrepen. 

 • Ford voert forcing in elektrische wagens

  De Amerikaanse autobouwer Ford Motor gaat twee aparte entiteiten oprichten, met enerzijds de snelgroeiende divisie van elektrische wagens en anderzijds de historische activiteiten rond de verbrandingsmotor. Ford noemt het de meest ingrijpende reorganisatie in zijn 118-jarige bestaan.

  Ford wil tegen 2026 jaarlijks 2 miljoen elektrische auto's aan de man brengen. Daarop wil Ford een winstmarge (ebitda/omzet) van 10 procent realiseren, tegenover een eerdere prognose van 8 procent. 

  Beleggers horen het graag. We zien het aandeel voorbeurs met 4 procent hoger gaan. 

   

  We gaan all-in met de elektrische wagen. Het is belangrijk om te focussen.
  Jim Farley
  CEO Ford

 • Een Brusselse beursspiegel met focus op de lange termijn ...

  ... een lange termijn die soms frustrerend lang kan zijn. Voor de belegger in een Bel20-korf die al 16 jaar rondjes draait rond 4.000 punten, maar des te meer voor de aandeelhouder van Avantium, Biocartis en Celyad. 

  U leest hier meer. 

 • Neste schiet hoger na Amerikaanse deal

  De Finse energiereus Neste, die gisteren nog 10 procent onderuitging door de Russische belangen, schiet vandaag 14 procent hoger. De groep kondigde voorbeurs een investering aan van 1 miljard dollar voor de productie van hernieuwbare diesel in de VS. Dat zal gebeuren via een joint venture met Marathon. 

  Neste is de grootste producent van hernieuwbare diesel in de wereld. Hoewel de groep al jaren van het goedje verkoopt in Californië, zal Neste met dit project voor het eerst in de VS produceren.

 • Oekraïne geeft oorlogsobligatie uit

  Oekraïne heeft via een zogeheten oorlogsobligatie 8,14 miljard hrynia opgehaald, of omgerekend 243 miljoen euro. Beleggers krijgen een coupon van 11 procent en de obligatie wordt binnen één jaar terugbetaald.

  De opbrengst zal worden gebruikt om te voorzien in de behoeften van de Oekraïense strijdkrachten en om de ononderbroken financiële behoeften van de staat tijdens de oorlog te waarborgen.
  Oekraïens ministerie van Financiën

 • Wall Street op weg naar winst

  We weten intussen dat het heel snel kan veranderen, maar toch: volgens de huidige futures opent straks zowel de Dow Jones als de Nasdaq een halve procent hoger.

 • Oliesector zet beurzen op winst

  De beurzen blijven enorm volatiel. De Euro Stoxx 50   noteerde ruim een uur geleden met een verlies van 1,2 procent. Momenteel zitten we op een winst van 0,7 procent.

  Weinig verwonderlijk trekken de sectoren energie (+3,7%) en mijnen (+2,2%) de beurzen uit het slop. De gasprijs schiet vandaag 60 procent hoger en de prijs van Brent-olie flirt met 110 dollar per vat.

  De Europese telecomaandelen (-1,3%) en nutswaarden (-1,8%) bengelen onderaan.

 • Een koersstijging bij Avantium: wat een luxe

  De grootste stijger in Brussel is Avantium , met een winst van 6 procent tot 4,69 euro. 

  Het bioplasticbedrijf zegt in een persbericht de onderzoeken zijn plantaardig en afbreekbaar plastic (pef) mogelijk in de verpakking van LVMH kan gebruikt worden. De Franse luxereus is natuurlijk een naam als de klok om in een persbericht te laten vallen, maar KBC Securities maant toch aan tot voorzichtigheid: 'Eerder klein nieuws, met weinig impact op de waardering', stelt analist Wim Hoste. 

  Zelfs als de FDCA-fabriek zoals gepland tegen 2024 operationeel wordt en rendabel is, zal dat Avantium volgens ons in de daaropvolgende jaren nog niet toelaten break-even te draaien
  Wim Hoste
  KBC Securities-analist

  Het bioplasticbedrijf is sinds de beursgang in 2017 tegen 11 euro één seriële ontgoocheling. Een opsteker was er in januari wel met het groen licht, na jaren vertraging, voor zijn eerste FDCA-fabriek in de Nederlandse provincie Groningen. FDCA is een belangrijke grondstof voor pef. 

  Ook hier is de boodschap van Hoste: curb your enthousiasm. 'Zelfs als de FDCA-fabriek zoals gepland tegen 2024 operationeel wordt en rendabel is, zal dat Avantium volgens ons in de daaropvolgende jaren nog niet toelaten break-even te draaien. We blijven dus bezorgd over de grote financieringsbehoefte de komende jaren'. De analist handhaaft gezien het hoge risicoprofiel zijn verkoopadvies en koersdoel van 3 euro. 

 • Biocartis speelt koopadvies kwijt

  Dylan Van Haaften, analist van het beurshuis Bryan Garnier & Co, verlaagt het advies voor Biocartis  van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel komt op 2,5 euro.

  Biocartis kent nu nog twee koopadviezen: Kempen met een koersdoel van 4 euro en KBC Securities met een koersdoel van 7 euro.

  Het aandeel geeft momenteel 1,5 procent prijs tot 2,3 euro.

 • Inflatie eurozone stijgt naar 5,8 procent

  De inflatie in de eurozone is in februari gestegen naar 5,8 procent, tegenover 5,1 procent in januari. Dat is het hoogste peil sinds de invoering van de euro en bijna driemaal zo hoog als de doelstelling van 2 procent. Economen hadden 5,6 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg naar 2,7 procent.

 • Bandenmaker Nokian Renkaat onderuit

  De grootste daler op de Europese beurzen is - weerom - Nokian Renkaat, met een klap van 13 procent. De Finse bandenfabrikant is al de hele week in vrije val, omdat de groep het gros van haar productiecapaciteit in Rusland heeft. 

  Lees hier meer over Nokian Renkaat en de overige 'Ruslandaandelen' die het bijzonder moeilijk hebben op de beurs. Vandaag krijgen bijvoorbeeld Danone en Pernod Ricard  nieuwe klappen.

   

 • Euro op laagste peil in bijna twee jaar

  De euro daalt woensdag 1,107 dollar en valt daarmee terug naar het laagste peil in 21 maanden. De eenheidsmunt staat onder druk, omdat de westerse sancties tegen Rusland en stijgende energieprijzen een grotere negatieve impact hebben op de Europese dan op de Amerikaanse economie. De dollar profiteert van zijn status van veilige haven.

  George Saravelos, analist van Deutsche Bank, vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen moet nemen om de euro te ondersteunen. Hij merkt op dat de olieprijs uitgedrukt in euro hoger is dan ooit en de inflatie de hoogte injaagt. De ECB kan verschillende maatregelen nemen. Ze kan verbaal de euro ondersteunen, interveniëren op de wisselmarkten of de rente verhogen.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert na ruim een half uur handel vlak. 

  De beurs van Moskou blijft gesloten, in Londen gaat de uitverkoop verder. Sberbank  zakt 90 procent, Lukoil tuimelt 52 procent en Gazprom verliest 54 procent. 

  Ericsson verliest 13 procent. Volgens de Amerikaanse justitie gaf Ericsson te weinig info over activiteiten in Irak. 

  In Parijs tuimelt Biomérieux  met 14 procent. De groep stelt sombere prognoses voorop. 

  De verzekeraar Aviva  wint 2,7 procent na de jaarcijfers. 

  Raiffeisen verliest in Wenen 3,5 procent. De bank gaat het geplande dividend niet uitbetalen. 

 • Beurs van Moskou blijft ook vandaag dicht

  Ook vandaag is er, voor de derde dag op rij, geen handel op de beurs van Moskou. Dat maakt de Russische centrale bank in een mededeling bekend. 

 • Winstbelofte CEO zet Just Eat Takeaway op stevig herstel

  Het lijkt wat bizar om na een jaarrapport met een verlies van 1 miljard euro de beurskoers 7 procent hoger zien te zwiepen, maar helemaal onlogisch is het herstel van Just Eat Takeaway niet. Het aandeel was fors gezakt (zie post van 7.36 uur) en beleggers zijn opgelucht door de belofte van CEO Jitse Groen dat de focus op winstgevendheid komt. 

 • Celyad zet neergang voort | Krijgt brief van FDA in de bus

  Aan de neergang van Celyad Oncology  komt geen eind. De celtherapiespecialist tuimelt 5,8 procent naar 2,12 euro, een vers diepterecord. 

  Eerder deze week gaf het bedrijf aan vrijwillig een pril klinisch onderzoek (CYAD-002) te pauzeren, om twee sterfgevallen te onderzoeken. Deze ochtend meldt Celyad dat ook de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA gevraagd heeft het onderzoek op te schorten ('clinical hold'), omdat er 'onvoldoende informatie is om het risico voor patiënten in te schatten'. 

 • ... en we duiken meteen weer in het rood

  De inkt van onze vorige post - de eerste paar minuten handel zeggen niets over de rest van de dag - is nog niet droog en ja hoor: de beurzen kleuren weer rood. En opnieuw zijn het vooral de banken (zie post van 9 uur) die de verkoopgolf aanvoeren. 

  De Bel20  koerst nu 0,7 procent lager op 3.910 punten. 

 • De openingsbel: even op adem komen ...

  De Europese beurzen starten met een adempauze, met een Bel20  en Euro Stoxx50  die zo goed als vlak noteren. 

  Niet dat we hier de opluchting meteen de kop willen indrukken, maar die stabiele start was er gisteren ook. 

 • De kaalslag in de Europese banksector

  We vermeldden gisteren al dat de beurskoers van KBC door de Oekraïense crisis - met bijbehorende sancties tegen Rusland én vrees voor stagflatie - in korte tijd een kwart afgeprijsd is

  Een schrale troost: beleggers in KBC kijken niet als enigen met afgrijzen naar de imploderende beurskoers. Dat geldt ook voor de beleggers in ING.

  Dit is de schade voor de Europese banken sinds 10 februari, de dag voor Washington expliciet waarschuwde dat een Russische inval in Oekraïne waarschijnlijk was. De Stoxx Banken-index verloor sindsdien 20 procent. 

  • Raiffeisen Bank -54%
  • SocGen -37%
  • Erste Group -36%
  • UniCredit -33%
  • ING -31%
  • Deutsche Bank -28%
  • BNP Paribas -26%
 • Meer tekst en uitleg bij Just Eat Takeaway ...

  leest u hier

 • De nabije toekomst: lichtrood

  Met de disclaimer - hebben we gisteren alweer gezien - dat de openingsbel weinig of niets zegt over de rest van de handelsdag, even meegeven dat volgens de belangrijkste futures de Bel20  en de Euro Stoxx50  straks licht lager openen. 

 • Just Eat Takeaway duikt diep in het rood

  Het jaarrapport van Just Eat Takeaway  is net geland en oogt niet bijster florissant.

  De maaltijdkoerier rapporteert wel een stevige omzetgroei van 33 procent, naar 5,3 miljard euro. Maar lager op de resultatenrekening ziet alles er somberder uit. Zelfs vóor afschrijvingen sloeg het bedrijfsresultaat (ebitda) om van een winst van 363 miljoen euro over het boekjaar 2020 naar een verlies van 350 miljoen over het boekjaar 2021. 

  Netto diepte het verlies uit tot meer dan 1 miljard euro, zeven keer meer dan het verlies van 151 miljoen over boekjaar 2020. CEO Jitse Groen houdt er niettemin de moed in:

  Na een periode met zware investeringen maakt het bedrijf nu snel vooruitgang richting winstgevendheid
  Jitse Groen
  CEO Just Eat Takeaway

  Merk op dat de beurskoers van Just Eat Takeaway al een hele tijd onder druk staat (zie grafiek), vooral door groeiende twijfels en kritiek van beleggers bij de grote Amerikaanse deal van Groen, Grubhub

 • Een stuk surrealisme in de portefeuille?

  Wel, dat kan. Deze avond wordt bij Sotheby's 'L'Empire des lumières' van René Magritte geveild. Bieden kan vanaf 45 miljoen euro. 

  U leest hier meer in de voorkennis van collega Bas Kurstjens. Die fijntjes opmerkt dat mogelijk wat potentiële Russische kopers afgehaakt hebben. Een buitenkansje dus. 

 • Aliaxis zet explosieve groei voort

  Het is niet echt algemeen bekend, maar de buizenproducent Aliaxis  noteert op de Brusselse beurs. Zij het dan op de zeer illiquide Expert Market van Euronext, de vroegere openbare veiling met op dinsdag de enige handelssessie per week. Dat er maar één keer handel in de week is, helpt natuurlijk om de manisch-depressieve koersgrafieken die je elders ziet te vermijden (zie grafiek). 

  In die relatieve luwte tekent Aliaxis voor een sterk groeipad, leest u hier. En de recordresultaten vertalen zich ook in een dividend dat met bijna een vijfde stijgt naar bruto 0,782 euro per aandeel. 

 • UCB passeert bij verkoop Syndesi langs de kassa

  De Amerikaanse farmareus AbbVie  koopt het Waalse biotechbedrijf Syndesi Therapeutics, een specialist in de ontwikkeling van 'cognitieve vaardigheden' (geheugen, oriëntatie, leervermogen) bij patiënten met neurologische stoornissen. Het 'directe' prijskaartje beloopt 116 miljoen euro, maar kan via mijlpaalbetalingen bij latere onderzoeksdoorbraken oplopen tot 780 miljoen euro. 

  De verkoop is ook een meevaller voor UCB . Syndesi ontstond vier jaar geleden in de schoot van de biofarmaciegroep, die nog altijd 17 procent in handen heeft. 

  U leest hier meer, via collega Michael Sephiha. 

 • Exxon Mobil kondigt exit uit Rusland aan

  In navolging van de Britse oliereuzen BP en Shell kondigt ook de Amerikaanse gigant Exxon Mobil in een persbericht aan zich terug te trekken uit Rusland wegens de inval in Oekraïne. 

  De Texaanse groep is de beheerder van het gigantische olieveld Sakhalin-1, voor de kust van het gelijknamige eiland in het Verre Oosten van Siberië. Omdat Exxon de beheerder is, belooft de exit een complexe aangelegenheid te worden. Exxon investeerde samen met de partners minstens 17 miljard dollar in Sakhalin-1. 

 • Piek in olie- en graanprijzen voedt vrees voor stagflatie

  Is de oorlog in Oekraïne een aanbodschok die de groei doet stilvallen en tegelijk de inflatie nog meer doet oplopen? Daar tobben beleggers steeds meer over. 

  De tarweprijs klom gisteren naar het hoogste peil in 14 jaar, nu met Oekraïne en Rusland de twee belangrijkste uitvoerders in de wereld weggevallen zijn. 

  En intussen niet vergeten dat de energieprijzen na de al stevige klim in 2021 in 2022 helemaal ontketend zijn, nu beleggers vrezen dat met Rusland een van de belangrijkste olie-exporteurs wegvalt. De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie is deze ochtend naar 110 dollar dollar gestegen. Dat is het hoogste peil sinds juni 2014 en 40 procent meer dan het peil van Nieuwjaar. 

  Het oliekartel OPEC+ - nota bene dus inclusief Rusland - vergadert vandaag in Wenen, maar beleggers rekenen niet op een grote productiestijging. En na jaren lage investeringen in de exploratie van nieuwe oliebronnen liggen alternatieven voor Russische olie niet voor het rapen. 

 • Wall Street sluit stevig in het rood

  Goedemorgen. Eerst een blik op Wall Street. De escalatie van de oorlog in Oekraïne - waar Rusland steeds driester te keer lijkt te gaan - woog ook in New York stevig op de stemming. De Dow  en de Nasdaq  sloten stevig lager af. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud