1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit in het rood

In New York schoten de beurzen hoger na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed), maar de winsten werden snel weer ingeleverd. De Fed voorziet een nulrente tot 2023.
 • Tot morgen!

  Goed, wij gaan maar eens afsluiten na deze lange dag. Maar uiteraard zijn we morgenvroeg weer terug splinternieuw beursnieuws. Tot morgen!!

 • Wall Street sluit in het rood

  De Amerikaanse beurzen sloten grotendeels in het rood. De Dow Jones verloor 1 procent en de S&P500 0,5 procent. De uitzondering was techgraadmeter Nasdaq, welke sloot met een winst van 0,7 procent. Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag klikt u best hier.

  ©AFP

 • Powell: 'We concentreren op de economie, niet op de beurs'

  Powell krijgt de vraag of hij geen gevaren ziet voor een mogelijk zeepbel op de financiële markten en of hij daar niet op wil handelen met een renteverhoging:

  De voorzitter zegt wel dat hij voorbereidingen treft voor wanneer er iets mis mocht gaan op de financiële markten: 

  We hebben ervoor gezorgd dat ons banksysteem veel steviger is geworden, zodat het beter klappen kan opvangen.
  Jerome Powell
  Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank

 • Powell: 'Laagste inkomens zien al jaren geen toename in hun inkomen'

  'We zien al jaren geen noemenswaardige inkomensverhoging voor de laagste inkomensgroepen in samenleving. In de top zie je dit juist wel. Wij zullen onze middelen gebruiken om dat tegen te gaan, maar om dit te bestrijden moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, ook de overheid.', stelt Powell.

 • Tweede golf dreigt al in de VS

  Net zeiden we al dat Powell bezorgd is dat een tweede golf het vertrouwen in de economie verder kan schaden (zie post 21u12). Het griezelige is dat er in de VS al plaatsen zijn waar het mis dreigt te gaan:

 • Powell: 'We kunnen flink stimuleren zonder inflatiedreiging'

  'Een van de dingen die we leerden is dat met lage werkloosheid geen hoge inflatie of flinke loonstijgingen met zich meebrengt. We kunnen onze maatregelen dus prima gebruiken om de economie terug te duwen naar zijn optimale punt, zonder bang te zijn voor inflatie', zegt Jerome Powell. 'We willen echt terug naar het punt van vlak voor de coronacrisis.'

 • 'Tweede besmettingsgolf kan vertrouwen verder beschadigen'

  Jerome Powell denkt dat een tweede besmettingsgolf de economie flink kan raken, zelfs als er enkel lokale golven zijn:

  Een tweede golf kan het al beschadigde vertrouwen nog verder laten afbrokkelen. Er zijn dus zelfs economische consequenties als er slechts een paar uitbraken zijn.
  Jerome Powell
  Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank

 • Beurzen leveren winsten weer in

  Het feestje na het rentebesluit (zie post 20u21) was van korte duur, want inmiddels staat Wall Street weer in het rood. De Dow Jones verliest 1 procent en de S&P500 levert 0,5 procent. Nasdaq is de uitzondering en gaat 0,6 procent hoger.

  ©AFP

 • Powell: 'We denken niet eens na over het overwegen van een renteverhoging'

  Powell zegt dat de Fed-bestuurders niet nadenken over een renteverhoging. Powell wil eerst de lage werkloosheidsgraad terug van voor de coronacrisis en benadrukt dat ook toen de inflatie al niet heel hoog was. Nog heel lang geen renteverhoging dus en daarom dat in de vooruitzichten van de Fed te lezen was dat de nulrente blijft tot eind 2022.

  We denken niet eens na over het overwegen van een renteverhoging
  Jerome Powell
  Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank

 • Meer over het rentebesluit...

  ... leest u hier!

 • 'Geen ruimte voor racisme bij de Fed'

  Jerome Powell reageert op de sociale spanningen in de VS:

  Bij de Fed is geen ruimte voor racisme en die ruimte zou er ook niet moeten zijn in onze samenleving
  Jerome Powell
  Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank

 • 'Directe overheidshulp is mogelijk nodig'

  'Voor sommige bedrijven is het niet aantrekkelijk om een grote lening aan te gaan. Voor dat soort ondernemingen is mogelijk directe overheidshulp nodig', zegt Jerome Powell. Daarmee herhaalt de Fed-voorzitter het belang van begrotingsstimulus. 

 • Powell spreekt - LIVE

  U kunt de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell hier live volgen:

  Powell LIVE

 • Wall Street schiet hoger na rentebesluit

  Wall Street vliegt in de plus na het rentebesluit van de Fed. De Dow Jones gaat 0,1 procent hoger, de S&P500 klimt 0,4 procent en de Nasdaq veert 1,3 procent op.

 • Fed houdt rente op nul tot eind 2022

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) houdt de rente gelijk tussen 0 en 0,25 procent. Dat blijkt uit een persbericht op de website van de monetaire autoriteit. In de economische vooruitzichten is te lezen dat de Fed  de nulrente aanhoudt tot eind 2022. Daarnaast laat de centrale bank weten dat ze de komende maanden doorgaat met het aankopen van obligaties op in ieder geval het huidige tempo en op een hoger tempo als dat nodig mocht zijn.

  ©REUTERS

 • Reisaandelen in de rasmj

  'Het coronavirus is complexer dan HIV', zegt de Amerikaanse specialist in besmettelijke ziekten Anthony Fauci. Fauci waarschuwt verder dat de coronapandemie verre van voorbij is. En dat is slecht nieuws voor reisaandelen op Wall Street. De Cruisemaatschapijen Norwegian Cruise Line en Carnival maken respectievelijk 11,7 en 7,6 procent water, terwijl vliegtuigmaatschappij United Airlines in een luchtzak van bijna 9 procent belandt. 

  ©EPA

 • Wijzigingen in mid- en smallcap

  Even een kort postje naar aanleiding van een persbericht van Euronext. De uitbater van onder andere de Brusselse beurs laat weten dat tot de midcap toetreden: Brederode , Home Invest Belgium en Titan Cement . Wereldhave Belgium gaat uit de midcap. 

  Nieuwkomers in de smallcap zijn: Crescent , IEP Invest , Warehouses Estates Belgium en Wereldhave Belgium. 

  Er zijn geen wijzigingen in de Bel20

 • UPDATE: Brusselse beursoverzicht

  We hebben het Brusselse beursoverzicht zojuist een update gegeven. U leest hem hier

  ©BELGA

 • Sipef iets voorzichtiger in winstprognose

  De plantageholding Sipef rekent er nog steeds op het lopende jaar positief af te sluiten – na het verliesjaar 2019 – maar die winst zal slechts ‘bescheiden’ zijn. De coronacrisis zette druk op de palmolieprijs. Dat blijkt uit de boodschap van de voorzitter (Luc Bertand) en de CEO (François Van Hoydonck) naar aanleiding van de algemene vergadering.

  Sipef heeft tot dusver 52 procent van de verwachte palmolieproductie verkocht aan 692 dollar per ton. Dat is iets meer en tegen een gevoelig betere prijs dan wat een jaar geleden op voorhand was verkocht. Op basis van de reeds verkochte palmolie en recente marktprijzen verwacht de plantagegroep ‘een terugkeer naar een bescheiden winstpositie voor het jaar 2020’. Sipef is daarmee iets voorzichtiger dan eind april, toen gewoon sprake was van ‘een terugkeer naar een winstpositie’.

  De AV bij Sipef vond deze namiddag achter gesloten deuren plaats. Alle agendapunten werden goedgekeurd. Gaëtan Hannecart, bekend als CEO van bouwgroep Matexi, werd als nieuwe bestuurder benoemd, ter vervanging van Regnier Haegelsteen, die zijn mandaat niet wenste te vernieuwen.

 • Just Eat Takeaway keldert na bevestiging fusiegesprekken

  Op de Amsterdamse beurs is Just Eat Takeaway 13,3 procent lager gesloten op 85,50 euro. De maaltijdbezorger bevestigde in de late namiddag dat hij vergevorderde fusiegesprekken voert met zijn Amerikaanse sectorgenoot Grubhub via een aandelenruil. Beleggers vrezen dat Just Eat Takeway teveel zal betalen en dat ze door de operatie hun belang fors zullen zien verwateren.

 • Agenda voor morgen

  We gaan nog even door met de blog om de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de speech van voorzitter Jerome Powell op te volgen. Blijf dus zeker de blog in de gaten houden! Hierbij wel alvast uw, hele korte, agenda voor morgen:

  DONDERDAG 11 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 6 juni, 14.30 uur

 • 'Hamsterwoede moet cijfers Colruyt stutten'

  De warenhuisketen Colruyt zou volgende week sterke jaarcijfers moeten bekendmaken door het gehamster bij de start van de coronapandemie. Bank Degroof Petercam trekt daarom het koersdoel al op.

  Lees hier ons artikel.

  ©Kristof Vadino

 • Cofinimmo geeft nieuwe aandelen uit

  We krijgen zojuist een persbericht binnen van Cofinimmo , dat eerder vandaag geschorst werd in afwachting van dit persbericht. De vastgoedspeler meldt dat er zes zorgsites in België zijn gekocht 'via de inbreng in natura van zes vennootschappen'. Cofinimmo gaf vandaag 825.408 nieuwe aandelen uit. 

  Het kapitaal van de vennootschap wordt nu vertegenwoordigd door 27.061.917 aandelen en 1.502.196 obligaties die converteerbaar zijn in aandelen. 

 • Bel20 sluit in mineur

  De Bel20 sloot de dag af met en verlies van 1,3 procent tot 3.443 punten. Bovenaan stonden Colruyt , Barco en Sofina . Onderaan bungelden Telenet , Aperam en Solvay .

  De Europese beurzen leverden gemiddeld 0,6 procent in. 

 • Saverys verkoopt grote pakketten Exmar-aandelen

  Referentieaandeelhouder en uitvoerend voorzitter Nicolas Saverys van Exmar blijft grote pakketten aandelen van de gasreder verkopen. Maandag verkocht hij met zijn venoootschap Saverex opnieuw 134.535 aandelen van zijn bedrijf voor bijna 555.000 euro, leert een mededeling aan de beurswaakhond FSMA. Deze maand deed hij al bijna voor 1,3 miljoen euro aandelen Exmar van de hand.

  Ook vorig jaar stond Saverys geregeld aan de verkoopzijde. Hij verkocht toen voor ongeveer 6 miljoen euro Exmar-aandelen. Zijn vehikel Saverex is in het verleden leningen aangegaan om aandelen te kopen, waardoor vaak centen nodig zijn om de rente en aflossingen voor die leningen te betalen.

  Sinds april heeft Francis Mottrie Saverys afgelost als CEO van de maritieme gasengineeringgroep.

 • De samenvatting van de New Yorkse beursdag...

  ... leest u hierrrrrzo!

  ©Photo News

 • Tesla boven 1.000 dollar

  Tesla schiet vandaag 6,9 procent hoger tot  boven de 1.000 dollar. De koersstijging komt deels voort uit het nieuws dat de automaker de massaproductie van zijn elektrische vrachtwagen spoedig gaat starten (zie post 16u01). Maar het bedrijf krijgt ook een koersverhoging van het beurshuis Wedbush. Analist Daniel Ives zegt dat de groter wordende vraag vanuit China naar Tesla's Model 3 voor een 'gigantische' marktopportuniteit zorgt. 

  Ives noemt de vraag uit China 'een straal van schijnend licht voor Tesla in een donkere wereldwijde macro-omgeving'. De automaker zou op weg zijn naar de 100.000 leveringen van het model vanuit zijn lokale fabriek. De analist behoudt weliswaar zijn 'houden'-advies maar hij verhoogt zijn koersdoel wel van 800 naar 1.000 dollar, waarbij hij de waardering voor zijn gunstige scenario optrekt van 1.350 naar 1.500 dollar. 

  De koers kan volgens de analist hoger geduwd worden door de toenemende vraag naar elektrische wagens vanuit China in combinatie met de versoepeling van de lockdownmaatregelen in de VS en Europa. Verder ziet Ives veel potentieel in de ontwikkeling van innovatieve batterijen. De analist kijkt dan ook uit naar Tesla's 'Battery Day' waarop CEO Elon Musk volgens Ives een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van batterijen zal presenteren. 

 • 'Tesla start massaproductie van vrachtwagen'

  Autoproducent Tesla staat op het punt de massaproductie op te starten voor zijn elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi. Volgens het persbureau Reuters heeft Elon Musk dat gezegd in een mail aan het personeel van de elektrische autoproducent. Musk zegt dat de accu's en elektrische motoren van de vrachtwagens geproduceerd worden in een fabriek in de Amerikaanse staat Nevada.

  De Tesla-Semi, die de onderneming in 2017 presenteerde, zal 150.000 à 180.000 dollar kosten. Tesla zei eerder dat het de eerste vrachtwagens levert aan klanten in 2021. Het is niet duidelijk of de levering van de vrachtwagens nu naar voren is geschoven door het bedrijf. 

  Het aandeel wint 5,7 procent tot 994 dollar, een record. Tesla staat op het punt door de psychologische grens van 1.000 dollar te breken. 

  ©REUTERS

 • 'Europese Centrale Bank overweegt bad bank voor slechte coronakredieten'

  Frankfurt zou de Europese banken uit de wind willen zetten door miljarden aan risicovolle leningen in een apart vehikel te stoppen.

  Lees hier ons artikel.

 • Nasdaq weer boven 10.000 punten

  De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq klimt met 0,7 procent naar 10.021 punten. Daarmee staat de techgraadmeter weer boven de psychologische grens van 10.000 punten. Ook dinsdag brak de index erdoorheen, maar de Nasdaq sloot dinsdag onder de grens af. Technisch analisten gaan ervan uit dat het een koopsignaal is als de technologiebarometer vandaag boven 10.000 punten sluit. 

  ©AFP

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen openen hoger. De Dow Jones wint 0,1 procent, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq veert zelfs 0,7 procent op. 

  Wat direct opvalt is dat de index met aandelen in de 'oude economie', de Dow Jones, veel minder hard stijgt dan de technologiegraadmeter Nasdaq. Vorige week waren het juist de coronagevoelige aandelen uit de oude economie die het beter deden dat hun techcollega's. Mogelijk zijn beleggers toch nog niet helemaal overtuigd van een snelle terugkeer van de economische activiteit nu de Amerikaanse specialist in besmettelijke ziekten Anthony Fauci waarschuwt dat de coronapandemie verre van voorbij is. 

  Verder kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om 20u en de persconferentie van voorzitter Jerome Powell. Vanaf 20u zullen wij hier op deze blog uitgebreid verslag van doen!

 • Starbucks verloor ruim 3 miljard dollar omzet door corona

  In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar heeft de Amerikaanse koffiebarketen 3,2 miljard dollar aan omzet gemist door de coronapandemie. De periode zal afgesloten worden met verlies, meldt Starbucks in een brief.

  Het bedrijf rekent voor het derde kwartaal, dat tot 28 juni loopt, op een nettoverlies van 64 tot 79 dollarcent per aandeel. Het aangepast verlies zou 55 tot 70 cent bedragen. In het vierde kwartaal zou de toestand verbeteren en wordt weer winst verwacht: tussen 11 en 36 cent per aandeel of aangepast (zonder uitzonderlijke items) tussen 15 en 40 cent.

  Starbucks verwacht over het hele boekjaar dat de vergelijkbare verkoop in de VS en China – zijn twee hoofdmarkten – 10 tot 20 procent lager uitvalt. Tegen het einde van het vierde kwartaal zou er in China weer groei zijn, maar in de VS nog niet.

 • Cofinimmo breidt uit met zes Belgische zorgsites

  De reden voor de opschorting van de notering van Cofinimmo  is bekend. In een persbericht maakt het vastgoedbedrijf meldt zowat 105 miljoen euro te investeren in de aankoop van zes zorgsites in België. De woon-zorgcentra, in Belsele, Dilbeek, Borgloon, Balen, Sint-Truiden en Aalst, worden voor 99 miljoen euro ingebracht in natura. In ruil geeft Cofinimmo 825.408 nieuwe aandelen uit.

  Een deel van die aandelen wordt vandaag privaat geplaatst bij institutionele investeerders. De notering is daarom tijdelijk geschorst.

  Volgens CEO Jean-Pierre Hanin verwerft Cofinimmo met die transactie jonge gebouwen en komt er een nieuwe uitbater in de portefeuille, Orelia Zorg, die meer dan 40 jaar ervaring heeft in de woon-zorgsector. Door de aard van de transactie versterkt Cofinimmo zijn eigen vermogen met bijna 99 miljoen euro. Dat kan 'gebruikt worden om verdere investeringen te financieren'.

  ‘Samen met de resultaten van het keuzedividend betekent dit een versterking van het eigen vermogen van bijna 145 miljoen euro in twee dagen', zegt Hanin in het persbericht.

  Door de transactie stijgt de reële waarde van de portefeuille van Cofinimmo naar 4,5 miljard euro. Zowat 57 procent is zorgvastgoed.

  Het brutorendement van de nieuwe acquisitie bedraagt ongeveer 4,5 procent.

 • Werkloosheid in OESO-landen op 8,4 procent

  De gemiddelde werkloosheidsgraad in de OESO-landen is gestegen naar 8,4 procent. Door de quarantainemaatregelen zagen veel bedrijven hun inkomsten scherp terugvallen terwijl de vaste kosten doorliepen. Daardoor zagen ze zich genoodzaakt personeel de laan uit te sturen. 

  De VS tellen het aantal werklozen in de OESO-landen. Vrijdag bleek dat het werkloosheidspercentage in Amerika voor de maand mei uitkwam op 13,3 procent. Dat is hoger dan in andere OESO-landen, omdat Amerika niet zoals hier een systeem van tijdelijke werkloosheid heeft

 • Handel in Cofinimmo geschorst

  De FSMA heeft de handel in het aandeel Cofinimmo stilgelegd in afwachting van een persbericht. De vastgoedspeler heeft geld opgehaald via een private plaatsing. Het gaat om bestaande aandelen. 

 • Bioscoopgroep AMC diep in het rood

  AMC Entertainment Holdings , de grootste bioscoopuitbater in de Verenigde Staten, leed in het eerste kwartaal een verlies van 2,18 miljard dollar, raakte dinsdag na het slot van Wall Street bekend. Het aangepast verlies per aandeel kwam uit op 2,22 dollar per aandeel. Dat alles op een 21,6 procent lagere omzet van 941,5 miljoen dollar.

  Alle Amerikaanse cinema’s van AMC zijn sinds 17 maart dicht. Dat betekent dat het tweede kwartaal nog een pak slechter wordt. Er is echter beterschap op til: in Californië mogen bioscopen vanaf vrijdag weer de deuren openen, waarbij de zalen voor een kwart mogen bezet zijn. Tegen juli verwacht AMC dat in de hele VS mensen weer een filmpje kunnen meepikken, met social distancing.

 • Vanavond Fed-avond op ML-blog!

  Vanavond komt de Amerikaanse centrale bank (Fed) met haar rentebesluit, waarna voorzitter Jerome Powell een speech geeft. Omdat wij toch altijd al voor de lol met het bord op de schoot naar Powell kijken, zullen we dat ook maar voor de blog doen. Dus de ML-blog blijft open 'till the Fed-gentleman stops singing'. 

  We verwachten dat de voorzitter iets positiever is over de Amerikaanse economie ,omdat er veel positief nieuws uit de VS is binnengekomen. Steeds meer staten draaien hun quarantainemaatregelen terug, terwijl er geen heropflakkering in het aantal besmettingen te zien is.

  Door die snelle heropening van de economie verraste ook het werkgelegenheidscijfer uit de VS vorige week positief. In plaats van dat 7,5 miljoen jobs sneuvelden, wat economen voorzagen, steeg het aantal banen met 2,5 miljoen. Een verschil van 10 miljoen. Daarbij viel de werkloosheidsgraad van 13,3 procent veel lager uit dan de 19 procent die economen hadden verwacht. 

  ©REUTERS

 • Amerikaanse futures voorspellen vlakke opening

  De Amerikaanse futures gaan uit van een vlakke Amerikaanse openingszet. De Dow Jones  zou 0,1 procent verliezen, de S&P500 zou 0,1 procent winnen en de Nasdaq zou 0,3 procent klimmen.

  ©REUTERS

 • Afgetekende verliezen in Europa

  De openingswinsten in Europa zijn verdwenen. De sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie van de OESO hebben de sfeer helemaal omgegooid. Extra druk komt van de Amerikaanse specialist in besmettelijke ziekten Anthony Fauci, die waarschuwde dat de coronapandemie verre van voorbij is. Het rentebesluit van de Fed, dat om 20 uur is voorzien, maakt beleggers voorzichtig.

  Gemiddeld zakken de beurzen in Europa 0,6 procent. Autobouwers, luchtvaartmaatschappijen en toerismewaarden krijgen klappen.

 • OESO ziet economie in eurozone terugvallen met 9,1 procent

  We gaan in dit stuk dieper in op het Oeso-rapport, dat nogal wat effect blijkt te hebben op de beurzen. De Bel20  noteert momenteel met een verlies van 0,9 procent.  Industriële aandelen zoals Aperam  en Solvay  zijn kop van Jut. 'Recessie-aandeel' Colruyt   zorgt voor wat tegengewicht met een winst van 2 procent.

 • Galapagos gaat samenwerken met e-therapeutics

  Galapagos gaat een samenwerking aan met het Britse e-therapeutics, een bedrijf uit Oxford dat naar eigen zeggen over 'een revolutionair computergebaseerd platform' en 'een unieke NDD-methodologie' (network-driven drug discovery) beschikt waarmee sneller betere geneesmiddelen worden ontdekt.

  Dat blijkt uit een persbericht van e-therapeutics. De samenwerking heeft betrekking op therapeutische benaderingen om IPF (idiopathische pulmonale fibrose) en andere soorten fibrose te behandelen.

  e-therapeutics ontvangt van Galapagos een niet nader genoemd aanvangsbedrag en latere betalingen bij het bereiken van mijlpalen in de preklinische en klinische ontwikkeling.

 • V, U of L? Swoosh!

  Aegon Asset Management heeft een originele visie ontwikkeld op hoe het economisch herstel na de coronacrisis zal verlopen. Terwijl veel economen en beleidsmakers met de letters V, U en L goochelen, introduceert de Nederlandse vermogensbeheerder het 'swoosh'-vormig herstel.

  Kort gezegd komt dat hierop neer: het herstel start tegen een gematigd tempo in de tweede helft van 2020 en gaat zo door in 2021 - waarbij de structurele economische schade beperkt is. In 2022 zou de economie weer aanknopen bij de groeitrend van voor de coronacrisis.

 • ING zet Ageas op kooplijst

  In een uitgebreid rapport over de beursgenoteerde verzekeraars in de Benelux trekt ING-analist Albert Ploegh zijn advies voor Ageas op van houden naar kopen. Zijn koersdoel zakt van 49 naar 45 euro.

  'Ageas heeft een aantrekkelijk profiel met een hoge cash genererende Belgische business en een groeiende Aziatische voetafdruk. Na de verzwakking van het aandeel geloven we dat de waardering aantrekkelijk is geworden.' Het nieuwe koersdoel van Ploegh impliceert een totaal rendement van zowat 7,5 procent, inclusief 1,8 procent van het inkopen van eigen aandelen, en een dividendrendement van 5,8 procent.

  Om de waardering even in perspectief te plaatsen: de subindex van de Stoxx Europe 600 voor verzekeraars, de Stoxx Europe 600 Insurance Index, is dit jaar 17 procent gedaald, meer dan de Stoxx Europe 600 die zowat 7 procent verloor. Ageas deed het minder goed dan de hoofdindex met een verlies van 13 procent, zegt Ploegh.

 • Oeso verwacht terugval wereldeconomie met 6 procent in 2020

 • Familie Boone versterkt greep op Lotus Bakeries

  Met haar Nederlandse vehikel Stichting Administratiekantoor van aandelen Lotus Bakeries bezit de familie Boone nu 71,44 procent van de stemrechten, bleek dinsdagavond uit een persbericht van de koekjesbakker. Zijn aantal stemrechten is verdubbeld door de invoering van dubbel stemrecht voor aandeelhouders die hun aandelen minstens twee jaar ononderbroken op naam aanhouden.

  De Stichting bezit 455.417 aandelen Lotus Bakeries op een totaal van 816.013. Dat stemt overeen met 55,81 procent van het aandelenkapitaal. Ze heeft nu 910.834 stemrechten.

 • Vragen voor Serge Mampaey? Shoot!

  Straks om 12 uur kunt u vragen stellen aan marktenredacteur Serge Mampaey tijdens onze wekelijkse marktenchat. Een vraag stellen kunt u hier al.

 • ‘Grotere kans dat AvH geen interimdividend betaalt'

  Nu de European Systemic Risk Board (ESRB) banken aanbeveelt dit jaar geen dividenden te betalen, wordt de kans groter dat Ackermans & van Haaren geen interim-dividend uitkeert, meent ING-analist Hans D’Haese.

  De Antwerpse investeringsgroep, die met Delen Private Bank en Bank J.Van Breda & C° een belangrijke financiële poot heeft, heeft genoeg middelen in kas om het dividend over 2019 (2,50 euro per aandeel of in totaal 84 miljoen euro) uit te betalen, zegt de analist. AvH besloot na de aanbeveling van de ECB geen dividenden uit te keren en de winst over 2019 volledig te reserveren. De groep voorzag wel de mogelijkheid een interim-dividend uit te keren, wat ten laatste in het vierde kwartaal zou gebeuren.

  Hoewel de aanbeveling van de ESRB geen betrekking heeft op de controlerende aandeelhouders van banken, denkt D’Haese toch dat er nu meer kans is dat AvH afziet van een interim-dividend. Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 150 euro.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Colruyt

  Analist Fernand de Boer kijkt al even vooruit naar de jaarresultaten van Colruyt  op dinsdag 16 juni, nabeurs. Het boekjaar werd afgesloten eind maart. De Boer verwacht:

  • Een stijging van de groepsomzet met 2 procent tot 6,1 miljard euro. Colruyt profiteerde van hamstergedrag door de coronapandemie, maar er waren ook negatieve effecten op foodservice, Dreamland en de verkoop van motorbrandstoffen. Colruyt kon wel zijn personeel flexibel inzetten, zoals Dreamland-werknemers die werden tewerkgesteld in de distributiecentra.
  • Op ebitda-niveau verwacht Fernand de Boer een positieve Covid-19-impact van 25 à 30 miljoen euro. Dat wordt deels gecompenseerd door een bonusbetaling van 10 miljoen euro aan het personeel. De Boer verhoogt bijgevolg zijn ebitda-prognose van 798 naar 816 miljoen euro. (De consensus rekent op 792 miljoen)
  • De Boer verwacht dat Colruyt geen vooruitzichten geeft voor het boekjaar 2020/2021. Volgens de traditie doet het dat tijdens de algemene vergadering van september.
  • Als gevolg van de hogere winstprognose krikt De Boer het koersdoel voor Colruyt op van 58 naar 59 euro. Het koersdoel impliceert een koers/winstratio van 20 over 2021. Het advies blijft kopen.
 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 0,8 procent.

  Inditex verliest in Madrid 3,4 procent na het eerste kwartaalverlies sinds de beursgang (post 8u10).

  In Amsterdam geeft ForFarmers  5 procent prijs na een adviesverlaging van Kempen. De Belgische analist Christophe Beghin verlaagt het advies van kopen naar houden. Het koersdoel ligt op 6,6 euro.

  Deutsche Bank  wint 5 procent. Volgens Bloomberg staat de CEO voor Europa/Midden-Oosten/Afrika (EMEA), Ashok Aram, op het punt om te vertrekken.

 • Euronext Brussel positief van start

  In Brussel noteert de Bel20 na vijf minuten handel 0,9 procent hoger. Daarbij gaat de index weer boven 3.500 punten. De klim van de Bel20 is in lijn met de rest van Europa

  Over volgende bedrijven is er nieuws:

  ASIT biotech zakt 3,2 procent nadat het Luikse biofarmabedrijf vier maanden extra tijd had gekregen van de Luikse handelsrechtbank om met een reddingsplan te komen.

  Celyad wijzigt zijn naam in Celyad Oncology en zakt 0,4 procent.

  Campine noteert zonder het recht op het dividend (1,75 euro bruto per aandeel). Campine noteert op de fixingmarkt en werd dus nog niet verhandeld.

 • Notering ASIT wordt hervat

  De notering van ASIT biotech op Euronext Brussel, die dinsdagmorgen was opgeschort, wordt om 9 uur hervat. Dat laat de FSMA weten. ASIT publiceerde een persbericht waaruit bleek dat het bedrijf vier maanden extra tijd krijgt om een reddingsplan uit te werken en daarvoor de zegen te krijgen van zijn schuldeisers (zie post 08.29 uur).

 • Update futures: groen

  De futures wijzen nog steeds op een 0,5 procent hogere opening voor de Euro Stoxx 50.

 • ASIT biotech krijgt vier maanden respijt

  De Luikse handelsrechtbank heeft het biofarmabedrijf ASIT biotech vier maanden uitstel gegeven om een reddingsplan uit te werken en daarvoor de goedkeuring te vragen bij zijn schuldeisers. Dat blijkt uit een persbericht dat dinsdagavond werd uitgestuurd.

  ASIT vroeg in december een gerechtelijk akkoord aan om beschermd te zijn tegen zijn schuldeisers. Op 11 februari werd dat gerechtelijk akkoord toegekend. Het gaf ASIT vier maanden tijd om met een plan voor de dag te komen en aan te tonen dat het nog een toekomst heeft. Dat is dus niet gelukt.

  ASIT biotech wil een nieuwe generatie immunotherapieën ontwikkelen om allergieën te behandelen. Zijn voornaamste en verst gevorderde middel - een vaccin tegen graspollenallergie of hooikoorts - bleek eind vorig jaar echter amper werkzaam. In de ontwikkeling van de experimentele allergiemiddelen zijn al tientallen miljoenen geïnvesteerd, onder meer door de federale, Brusselse en Waalse overheden.

  Op de beurs kende ASIT een rampzalig parcours. Maandag sloot het aandeel op 0,23 euro waar het ooit 8 euro waard was. De notering werd dinsdagmorgen opgeschort.

 • Inditex ziet omzet halveren in mei

  Inditex, de moedermaatschappij boven Zara, slikte in het eerst kwartaal een nettoverlies van 409 miljoen euro. Dat is een pak meer dan verwacht door analisten (-161 miljoen euro). Het gaat om het eerste kwartaalverlies sinds Inditex naar de beurs trok. De groep verwijst naar een provisie om de ruimtes in de winkelpanden te optimaliseren.

  In mei zag Inditex de omzet in lokale munt halveren. Tijdens de eerste dagen van juni lag de omzet 34 procent lager. In de landen waar de winkels weer open waren, lag de omzet nog 16 procent onder het niveau van vorig jaar. Inditex was verplicht 6.000 winkels te sluiten in april wegens de quarantainemaatregelen.

  De omzet uit e-commerce verdubbelde in april. Tegen 2022 zou de online business een kwart van de groepsomzet uitmaken.

  Inditex wil zijn dividendbeleid handhaven, maar verschuift de geplande uitkeringen voor een bonusdividend van 2020 en 2021 naar 2021 en 2022.

 • Chinese producentenprijzen dalen verder

  We komen nog even terug op de Chinese producentenprijzen. De zogenaamde PPI is in mei met 3,7 procent gedaald, wat meer is dan verwacht. Economen rekenden volgens Reuters op -3,3 procent.

  Het is de grootste daling in vier jaar van de producentenprijzen en een verslechtering tegenover april (-3,1%). Ze toont aan dat de Chinese maakindustrie onder grote druk blijft staan. Door de coronapandemie is er minder handel en minder vraag naar Chinese producten.

  Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel duurt het enige tijd voor de buitenlandse vraag herstelt, ook al komen in sommige landen de economieën weer op hogere toeren.

  De Chinese inflatie bedroeg in mei 2,4 procent tegen 3,3 procent in april. Ook dat cijfer was lager dan verwacht (2,7%).

  Een Chinese vrouw draagt een mondmasker terwijl ze op een markt in Shanghai watermeloen koopt. ©REUTERS

 • Activist zet Commerzbank onder druk

  Het hefboomfonds Cerberus Capital Management uit New York eist twee zitjes in de raad van bestuur van Commerzbank . Cerberus heeft een brief van 5 pagina's geschreven aan de raad van bestuur. Het fonds vindt dat Commerzbank te veel omzetgroei najaagt in onrendabele domeinen en dat de kosten te hoog zijn. Als Commerzbank de twee vertegenwoordigers van Cerberus niet benoemt, 'dreigt een aandeelhoudersrevolte'.

  Cerberus is duidelijk gefrustreerd. Het fonds nam in juli 2017 een belang van 5 procent. Sindsdien is het aandeel met 59 procent gekelderd. Cerberus bezit ook 3 procent van Deutsche Bank. Beide banken hielden in het verleden fusiegesprekken.

  Voor het einde van de week verwacht Cerberus een antwoord.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  Na twee mindere beursdagen - waar we 1,9 procent lager gingen - stevenen we vandaag af op een hogere opening voor de Euro Stoxx50. De futures suggereren een openingswinst van 0,5 procent.

 • Celyad heet nu Celyad Oncology

  Het Waalse biotechbedrijf Celyad verandert zijn naam in Celyad Oncology. Dat gebeurt bij een 'corporate rebranding'-operatie.

  Volgens het bedrijf belicht de nieuwe naam de vooruitgang met de nieuwe generatie CAR T-programma's - immunotherapie waarbij lichaamscellen genetisch gemodificeerd worden om kankercellen te lijf te gaan - en drukt hij het engagement tegenover kankerpatiënten beter uit.

  Bij de rebranding kreeg Celyad Oncology ook een nieuw logo en nieuwe website. De ticker waaronder het biotechbedrijf noteert op Euronext en Nasdaq blijft CYAD.

 • Campine onthecht dividend

  De loodverwerker Campine  onthecht vandaag een brutodividend van 1,75 euro. Dat is liefst een halve euro of 40 procent meer dan vorig jaar. Een groot contrast met de vele dividendschrappingen -of verminderingen door de coronacrisis.

 • Van Nasdaq naar Fed

  Goedemorgen! Wat de Nasdaq twee dagen op rij heeft gepresteerd, zullen we niet licht vergeten. Maandag een nieuwe recordstand, dinsdag de kaap van 10.000 punten nemen en dus weer een record neerzetten, dat is een prestatie om u tegen te zeggen.

  De aandacht verschuift nu naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat vanavond op de agenda staat. Grote monetaire ingrepen worden niet verwacht. Met des te meer aandacht kijken de markten uit naar het commentaar van voorzitter Jerome Powell over de Amerikaanse economie.

  In afwachting is het beeld wisselvallig in Azië. De Chinese beurzen zakken licht na een sterke daling van de producentenprijzen. Ook de beurs van Tokio gaat lager. Hongkong en Seoel trappelen ter plaatse, terwijl Sydney op winst staat.

  De beurzen hebben een bijzonder snelle en hevige rally achter de rug na de crash van februari/maart. Daarbij is wereldwijd meer dan 21 biljoen dollar naar de aandelenmarkten gestroomd.

  Het zou geen grote verrassing zijn mochten we nu een periode van marktconsolidatie zien. Beleggers wachten op beslissend nieuws van het coronafront om de richting van de volgende grote marktbewegingen uit te maken.
  Paul O’Connor
  Hoofd multi-asset bij Janus Henderson Investors

  Een gemondmaskerde trader aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud