1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit licht hoger

De Amerikaanse graadmeters eindigden nipt positief. De Europese beurzen sloten nagenoeg stabiel; de Bel20 trok 1,3 procent hoger. UCB genoot van fanmail van Berenberg. Colruyt zakte even naar het laagste peil van het jaar.
 • Wall Street sluit vlak

  De Amerikaanse beurzen zijn gesloten op hetzelfde niveau als waar ze waren gestart: BORING. Maarja, de Dow was echt zo plat als een dubbeltje, terwijl de S&P500 0,2 procent hoger ging en de Nasdaq toch nog wel 0,4 procent wist te winnen. 

  Lees hier ons overzicht van Wall Street! 

 • Fed-bankiers vonden flexibiliteit bij taperingritme noodzakelijk

  Op hun laatste rentevergadering drukten meerdere beleidsmakers van de Federal Reserve op de noodzaak om bij de afbouw van het inkoopprogramma van staatsobligaties en herverpakte hypotheekleningen flexibiliteit aan de dag te leggen. Ze doelden zowel op het tempo van de afbouw als op de timing van de renteverhogingen die er aan zitten te komen. Dat blijkt uit de Minutes, de notulen van de rentevergadering van 2/3 november.

  De Fed kocht sinds de coronacrisis maandelijks voor 120 miljard dollar effecten op. Vanaf november zou dat elke maand met 15 miljard dollar worden verminderd, zodat het programma tegen juni volgend jaar zou stilvallen. Mocht de inflatie echter hoog blijven zou het afbouwritme kunnen versneld worden. De toestand van de arbeidsmarkt zal daarbij eveneens bepalend zijn.

 • VGP haalt beoogde 300 miljoen euro op

  Via een private plaatsing die vanmiddag werd aangekondigd (zie post 14.17 uur) heeft VGP 300 miljoen euro opgehaald. De ontwikkelaar van logistieke parken gaf 1,25 miljoen nieuwe aandelen uit, wat overeenstemt met 6,1 procent van het totale aantal uitstaande aandelen, tegen 240 euro het stuk.

  Die prijs houdt een korting van 9,1 procent in tegenover de laatste koers van vandaag woensdag, met name 264 euro. Tegenover de laatste koers vóór de trading update van 19 november houdt de uitgifteprijs echter een premie van 3 procent in.

  Volgens Jan Van Geet, de CEO van VGP, was er veel interesse van zowel lokale als internationale investeerders. VGP gaat de opbrengst gebruiken om nieuwe investeringsopportuniteiten te grijpen en de bestaande pijplijn te realiseren.

  Bij de kapitaalverhoging traden J.P. Morgan AG en KBC Securities op als 'joint global coordinators' en 'joint bookrunners'. Andere 'joint bookrunners' waren BNP Paribas Fortis en Belfius Bank (in samenwerking met Kepler Cheuvreux).

  Als gevolg van de kapitaaloperatie stijgt het aantal aandelen VGP tot 21.833.050 stuks.

 • Uitgestelde orders en duurdere sjekel wegen op Payton Planar

  Het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar , producent van transformatoren en inductoren, publiceert over de eerste negen maanden van het jaar iets minder goede cijfers. De omzet komt uit op 29,2 miljoen dollar tegen 30,8 miljoen een jaar eerder. De daling schrijft het bedrijf toe de vraag van klanten om leveringen uit te stellen omdat ze met tekorten aan onderdelen kampen.

  Payton Planar kende hogere ontwikkelings- en loonkosten die vooral te wijten zijn aan de stijging van de sjekel tegenover de Amerikaanse dollar en het Brits pond. De bedrijfswinst daalt aldus met 18,4 procent tot 6,4 miljoen dollar. De nettowinst bedraagt 5,2 miljoen dollar tegen 6,8 miljoen een jaar eerder.

  Positief is dat de orderboeken goed gevuld zijn. Eind september had Payton Planar voor 28,2 miljoen dollar aan bestellingen binnen tegen 18,9 miljoen dollar eind 2020. Als gevolg van de wereldwijde grondstoffenschaarste kan de productie wel langer duren. Payton Planar denkt dat het grootste deel tegen eind september 2022 zal zijn afgewerkt. 

 • Atenor boekt commercieel succes in Luxemburg

  Projectontwikkelaar Atenor laat in een persbericht weten dat alle 36 appartementen van het geplande Twist-gebouw in Belval zijn ‘gereserveerd’, dus potentieel verkocht. Eerder had Atenor al voor de volledige kantoorruimte en administratieve diensten een huurovereenkomst op lange termijn gesloten met een Luxemburgse overheidsdienst.

  De grondwerken voor het 9 verdiepingen hoge Twist-gebouw zijn bezig. De ruwbouw start in februari. De oplevering is gepland in april 2024.

  Belval is een nieuwe stadswijk die in de gemeenten Esch-sur-Alzette en Sanem in het Groothertogdom Luxemburg wordt gerealiseerd.

 • Turkse lira stijgt voor het eerst in twaalf dagen

  De Turkse lira noteert 5 procent hoger dan dinsdag. Dat is vooral te danken aan de normalisering van de relaties tussen Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten, zeggen analisten. Beleggers anticiperen op investeringen van de Emiraten in Turkije.

  Dinsdag kreeg de lira een klap van meer dan 10 procent omdat president Erdogan de renteverlagingen van de centrale bank met vuur had verdedigd. Ondanks de remonte van vandaag noteert de lira tegenover de euro nog steeds 34 procent lager dan begin dit jaar.

 • Vakbond ECB vindt 1,3 procent loonopslag onvoldoende

  De vakbond die de medewerkers van de Europese Centrale Bank (ECB) vertegenwoordigt vraagt een hogere verhoging van de lonen om de inflatie te compenseren. De ECB biedt voorlopig slechts 1,3 procent opslag aan, meldt het persbureau Bloomberg. De inflatie in Duitsland, waar de ECB haar hoofdzetel heeft, bedraagt meer dan 4 procent.

 • HAL voorspelt 'significant' hoger resultaat

  De Nederlandse holding HAL verwacht over 2021 een significant hoger nettoresultaat te boeken dan over 2020. Verwonderlijk is dat niet. HAL verkocht begin juli zijn belang van 76,72 procent in het optiekbedrijf GrandVision aan EssilorLuxottica en realiseerde daarop een netto boekwinst van 3,5 miljard euro.

  De nettoactiefwaarde van HAL bedroeg eind september 13,35 miljard euro of 154,11 euro per aandeel. Tegenover eind 2020 betekent dat een stijging met 2,8 procent, die voornamelijk te danken is aan de hogere waarde van GrandVision en Boskalis. De daling van de beurswaarde van Vopak had dan weer een negatief effect.

  Eind september beschikte de holding over 5,9 miljard euro aan liquide middelen.

 • Bel20 uitblinker in Europa

  De Europese beurzen konden in de late namiddag wat herstellen en sloten bijna stabiel. De Euro Stoxx 50 verloor 0,2 procent, maar de brede Stoxx Europe 600 won 0,1 procent.

  De Bel20 deed heel wat beter en trok 1,3 procent hoger naar 4.205,06 punten. De toppers waren Ageas (+4,5%), Galapagos (+3,7%) en UCB (+3,2%). Telenet (-1%) droeg de rode lantaarn, terwijl ook Aperam (-0,9%) en Colruyt (-0,9%) een mindere dag kenden.

 • ‘OPEC+ praat niet over pauze in productieverhogingen’

  Volgens de Wall Street Journal overwegen Saoedi-Arabië en Rusland om in hun voorziene verhogingen van de olieproductie een pauze in te lassen. De pauze zou een reactie zijn op de aankondiging van de Amerikaanse regering om miljoenen vaten olie uit de strategische reserves vrij te geven, een actie die gecoördineerd zou verlopen met China, India, Zuid-Korea, Japan en het VK.

  Andere leden van het OPEC-kartel en zijn bondgenoten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, zouden zo’n pauze niet nodig achten.

  Reuters vernam intussen van drie bronnen bij de OPEC+ dat er momenteel geen gesprekken lopen over het inlassen van een pauze in de productieverhogingen.

  De olieprijzen noteren momenteel licht hoger. De Brent stijgt met 0,3 procent tot 82,56 dollar, de WTI-olie wint 0,2 procent tot 78,69 dollar.

 • IEA verwijt OPEC+ ‘kunstmatige krapte' te veroorzaken

  Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) beschuldigt de OPEC+-landen ervan ‘kunstmatige krapte’ te creëren op de wereldwijde olie- en gasmarkten. Het roept het kartel van olieproducerende landen en zijn bondgenoten - in de eerste plaats Saoedi-Arabië en Rusland - op de productie sneller op te schroeven.

  ‘Voor de meeste ontwikkelde economieën zitten de huidige prijzen van belangrijke brandstoffen een eind in de gevarenzone’, zei IEA-topman Fatih Birol woensdag op een persconferentie. Hij drong er bij de OPEC en zijn partners op aan ‘rekening te houden met deze situatie en de noodzakelijke stappen te zetten om de wereldwijde oliemarkt gerust te stellen en de prijzen terug te brengen tot redelijke niveaus’.

 • Voor een blik op Wall Street...

  Snel naar: hier

 • Amerikaans consumentenvertrouwen op laagste peil in tien jaar

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalt in november met 4,3 punten naar 67,4 punten. Dat is het laagste peil in tien jaar, blijkt uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan. Toch is het vertrouwen wat hoger dan verwacht. Economen hadden een score van 66,9 punten voorspeld nadat de universiteit een tiental dagen geleden een voorlopig cijfer van 66,8 punten had gepubliceerd.

  De Amerikanen zijn pessimistisch, omdat de hoge inflatie hun koopkracht doet dalen. De inflatie bedraagt afhankelijk van de maatstaf 5 à 6 procent.

 • Inflatie in VS stijgt iets minder dan verwacht

  De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) is in oktober gestegen naar 5 procent, tegenover 4,4 procent in september. Economen hadden 5,1 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg zoals verwacht naar 4,1 procent. De Fed streeft op wat langere termijn naar gemiddeld 2 procent inflatie. 

 • Mind the Gap

  Het aandeel Gap dendert ruim 20 procent lager op Wall Street. De Amerikaanse modeketen knipte in zijn jaarprognoses door de perikelen in de aanbodketen. Door de opstoppingen in de havens heeft GAP de investeringen in luchtverkeer opgevoerd om de goederen naar de VS te brengen. Maar dat verhoogt de kosten. 

  Het bedrijf verwacht dat de verkopen in het huidige kwartaal 650 miljoen dollar lager uitvallen door onder andere fabriekssluitingen in Vietnam. Daarnaast maakt het 450 miljoen dollar kosten voor de investeringen in het luchtverkeer. De omzet voor het volledige jaar zal nog altijd 20 procent hoger zijn dan de verkopen in 2020, maar dat is wel een knip van 10 procent ten opzichte van de eerdere prognose. 

  De winst per aandeel zou uitkomen tussen 1,25 en 1,40 dollar, terwijl de onderneming in augustus uitging van een winst tussen 2,10 en 2,25 dollar. In het derde kwartaal behaalde Gap een winst per aandeel van 27 dollarcent per aandeel, terwijl analisten uitgingen van 13 dollarcent. De omzet bedroeg 3,94 miljard dollar. 

  'Acute aanbodproblemen maken het voor ons moeilijker om de sterke consumentenvraag volledig bij te benen', zegt CEO Sonia Synga. 'Daarom investeren we nu in luchtvervoer om tijdens de vakantieperiode onze klanten goed te bedienen. We kiezen dus voor de lange termijn in plaats van winstgevendheid op korte termijn.' 

  We kiezen dus voor de lange termijn in plaats van winstgevendheid op korte termijn.
  Sonia Synga
  CEO van Gap

 • Wall Street opent in het rood

  De Amerikaanse beurzen zijn lager geopend. De Dow Jones zakt 0,6 procent, de S&P500 daalt 0,5 procent en de Nasdaq verliest 0,7 procent. 

 • De Neefjes: scoren zij in de Beursrally?

  Collega Bas van der Hout introduceert zijn neefjes als spelers in de Beursrally en geeft de tussenstand van de wedstrijd. Daarnaast spreekt hij zelfs voor het eerst in de vlog een woordje Vlaams!

  De Neefjes: scoren zij in de Beursrally?

 • Dimon heeft spijt over zijn grapje over China

  Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase , zegt in een verklaring dat hij spijt heeft van zijn grapje over de Chinese Communistische Partij. Tijdens een bezoek aan Hongkong zei de topbankier dat de partij haar honderdste verjaardag viert, net als JPMorgan. ‘En ik durf te wedden dat wij langer zullen meegaan.'

  ‘Ik betreur dat commentaar en had dat niet mogen maken’, zegt Dimon nu. ‘Ik probeerde alleen de sterkte en de lange levensduur van ons bedrijf in de verf te zetten.’

  Zijn grapje is vermoedelijk niet in goede aarde gevallen in de Volksrepubliek, waar JPMorgan voor bijna 20 miljard dollar aan is blootgesteld en grote ambities heeft. 

  Toen Zhao Lijan, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, woensdag op een persbriefing om commentaar werd gevraagd, zei hij: ‘Is het werkelijk nodig zulke opmerkingen te maken die alleen bedoeld zijn om de aandacht te trekken?’

 • Belgisch ondernemersvertrouwen stijgt lichtjes

  De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen stijgt in november met 0,2 punt naar 4,2 punten. Dat meldt de Nationale Bank. In de bouw werden de ondernemers optimistischer en in de diensten aan bedrijven somberder. In de industrie en de handel veranderde het economisch klimaat weinig.

 • Nordstrom keldert

  De Amerikaanse luxewarenhuisketen Nordstrom keldert voorbeurs met 25 procent nadat het bedrijf slechter dan verwachte cijfers had gepubliceerd over het derde kwartaal. 

  De winst per aandeel steeg van 34 naar 39 dollarcent, maar analisten gingen uit van een winst van 56 dollarcent. De omzet kwam uit op 3,64 miljard dollar tegenover 3,09 miljard dollar een jaar geleden. Die omzet was nog wel wat onder het niveau van het derde kwartaal van 2019.

  We nemen actie om onze voorraadniveaus te optimaliseren.
  Erik Nordstrom
  CEO van Nordstrom

  Nordstrom heeft aanbodproblemen. 'We nemen actie om onze voorraadniveaus te optimaliseren', zegt CEO Erik Nordstrom daarover. 'Daarnaast zijn we druk bezig om ondanks de aanbodproblemen juist aan onze klanten te leveren.' 

  Het bedrijf zag bovendien de loonkosten stevig stijgen door de krappe arbeidsmarkt in de VS. De SG&A-uitgaven - waarin algemene, verkoop- en administratieve kosten zitten - als percentage van de verkopen klommen met 260 basispunten tot 34 procent. 

 • HP profiteert van sterke vraag naar pc's

  In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/21, dat op 31 oktober werd besloten, realiseerde HP een omzet van 16,7 miljard dollar, wat 9 procent meer is dan een jaar eerder. Daarmee presteerde de computerfabrikant merkelijk beter dan verwacht (15,4 miljard dollar). Ook de winst verraste positief: de gezuiverde winst per aandeel bedroeg 94 dollarcent, terwijl op 88 cent was gerekend.

  Topman Enrique Lores verwijst naar de zeer sterke vraag, vooral in het bedrijfs- en het premiumsegment. ‘Daarnaast hebben we de kosten zien stijgen. We hebben daarop gereageerd met prijsverhogingen. We beheren onze rendabiliteit dus vrij goed in een inflatoire omgeving’, zei hij in een interview met Bloomberg.

  In de voorbeurshandel trekt HP bijna 5 procent hoger.

 • Steunaanvragen in VS op laagte peil sinds 1969

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 71.000 gedaald naar 199.000. Dat is het laagste peil sinds 1969.

  Economen hadden een veel kleinere daling naar 260.000 voorspeld. De cijfers wijzen op een krachtig herstel van de arbeidsmarkt.

 • VGP wil 300 miljoen ophalen

  Met de verkoop van nieuwe aandelen wil VGP  300 miljoen euro ophalen, verduidelijkt de groep in een persbericht. VGP wil met het verse geld de schulden afbouwen en zo haar slagkracht verhogen. 

  Met een sterke kapitaalstructuur, zijn we goed gepositioneerd om in te spelen op kansen over de verschillende landen waarin we actief zijn.
  Jan Van Geet
  CEO VGP

  Hoeveel aandelen precies worden verkocht en tegen welke prijs is nog niet duidelijk. Dat hangt van het verloop van de private plaatsing die momenteel plaatsvindt. 

 • Handel in VGP opgeschort | Private plaatsing

  De FSMA heeft de handel in VGP  opgeschort. Momenteel vindt een private plaatsing van nieuwe aandelen plaats, meldt de toezichthouder.

  Dat de vastgoedontwikkelaar het ijzer smeedt wanneer het heet is, blijkt uit deze grafiek: 

 • Deere boekt meer winst dan verwacht

  Deere & Company heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 goed gepresteerd. De Amerikaanse constructeur van tractoren en andere landbouwmachines realiseerde een omzet van 11,3 miljard dollar tegenover 9,7 miljard een jaar eerder. De nettowinst kwam 69 procent hoger uit op 1,28 miljard dollar. Per aandeel bedraagt de winst 4,12 dollar. Analisten rekenden slechts op 3,82 dollar.

  Ondanks hogere prijzen liep de verkoop goed omdat de boeren dankzij hogere prijzen voor hun producten meer verdienden. Deere boekte de goede resultaten ondanks een staking van drie weken door zijn personeel. De werknemers eisten een hoger loon. Vorige week bereikte Deere een akkoord voor zes jaar met de vakbond UAW (United Auto Workers).

  Voor het lopende boekjaar 2021/22 stelt Deere een nettowinst tussen 6,5 en 7 miljard dollar in het vooruitzicht. Over 2020/21 bedroeg de jaarwinst 5,96 miljard dollar.

 • Naar lager Wall Street door Thanksgiving en cijferstroom

  Nog bijna 2.30 uur te gaan eer de openingsbel luidt in New York, maar we blikken al even vooruit. De futures kleuren rood, 0,2 tot 0,3 procent. Marktpartijen verwachten een eerder dunne handel daags vóór Thanksgiving. Donderdag zijn alle beurzen dicht en zitten de Amerikanen tijdens het dankfeest van kalkoen met cranberrysaus te smullen.

  Een tweede reden voor de voorzichtigheid is dat straks een hoop macro-economische cijfers wordt gepubliceerd. Om 14.30 uur staan de wekelijkse steunaanvragen op de agenda. Om 16 uur volgen het persoonlijk inkomen en de persoonlijke uitgaven, de PCE Price-index, zeg maar de inflatie volgens de maatstaf van de Fed en het consumentenvertrouwen volgens de Universiteit van Michigan. Vooral naar de inflatiemaatstaf van de Fed wordt uitgekeken. Een cijfer van 4,1 procent wordt verwacht. Mocht het hoger zijn, kan de markt negatief reageren.

  Om 20 uur worden de notulen van de jongste rentevergadering van de Fed vrijgegeven.

  Naar aloude traditie redde president Biden twee voor Thanksgiving gekweekte kalkoenen van het slachthuis. 'Peanut Butter' en 'Jelly' mogen verder van het leven genieten. ©EPA

 • Samsung bouwt megachipfabriek in Texas

  Samsung Electronics heeft Taylor in Texas uitgekozen als vestigingsplaats voor zijn nieuwe, 17 miljard dollar kostende chipfabriek. Het is meteen de grootste investering ooit van het Zuid-Koreaanse concern in de Verenigde Staten. In de fabriek zullen geavanceerde chips worden gemaakt voor mobiele toepassingen, 5G, krachtige computers en AI.

  De bouw van de fabriek start in de eerste helft van 2022. In de tweede helft van 2024 moet ze operationeel zijn. De constructie zelf levert minstens 6.500 banen in de bouw op, terwijl de fabriek zelf 2.000 hightechmensen zal tewerkstellen.

  Met deze grote investering werpt Samsung ten volle in de race om de chipproductie fors te verhogen en zo een einde te stellen aan de huidige chipschaarste. Eerder kondigden de concurrenten TSMC en Intel al grote chipfabrieksprojecten in de VS aan. Die zullen in Arizona gerealiseerd worden.

 • Kiwidollar daalt na renteverhoging

  We komen even terug op het Nieuw-Zeelandse rentebesluit. Opvallend: de Nieuw-Zeelandse dollar en langetermijnrente zijn na de publicatie van het rentebesluit gezakt. Sommige beleggers hadden immers verwacht dat de centrale bank de rente met 50 in plaats van 25 basispunten zou optrekken. De tienjaarsrente zakte van 2,59 naar 2,53 procent en de kiwidollar daalt met een half procent tegenover de Amerikaanse dollar.

 • << Brussel update >>

  >>> hierheen! <<<

 • ECB-bestuurder Panetta: 'Beleid niet te vroeg verstrakken'

  'Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moet geduldig zijn', zegt ECB-bestuurder Fabio Panetta. Hij waarschuwt dat een voorbarige verstrakking van het monetair beleid het economisch herstel zou afremmen. Panetta merkt op dat de hoge inflatie te wijten is aan tijdelijke factoren. Hij maakt zich minder zorgen dan ECB-bestuurder Isabel Schnabel die dinsdag waarschuwde dat de inflatierisico's opwaarts gericht zijn.

 • Het conglomeraat is dood, lang leve het nieuwe conglomeraat

  Wat hebben General Electric (GE), Siemens, Toshiba, United Technologies, ABB, Johnson & Johnson en Thyssenkrupp gemeen? Het zijn allemaal beursgenoteerde bedrijven met tentakels in meerdere sectoren, jawel, maar ze delen ook de ambitie om af te slanken. 

  Het einde van het conglomeraat dus? Of toch niet. Want uitwaaierende bigtechbedrijven en grote private-equitygroepen lijken almaar meer op conglomeraten. 

 • Beurs van Frankfurt maakt handel tot 22 uur mogelijk

  Terwijl we dachten dat de Europese beurzen in de toekomst mogelijk minder handelsuren zullen tellen, onder meer om het welzijn te bevorderen, kondigt de beurs van Frankfurt een verlenging van de handelsuren aan

  Vanaf 29 november kunnen beleggers in de aandelen op de beurs van Frankfurt handelen tot 22 uur. 'Op die manier kunnen beleggers reageren op de gebeurtenissen op Wall Street', klinkt het. Ook handel in trackers en fondsen wordt voortaan mogelijk tot 22 uur. 

  Volgens Deutsche Börse noteren 1,4 miljoen effecten op het platform, waaronder aandelen, obligaties, certificaten en warrants. 

 • Credit Suisse: Aegon 1 - Ageas 0

  Credit Suisse schuift de verzekeraars door naar een nieuwe analist: Iain Pearce. En die neemt de gelegenheid meteen te baat om vergeleken met zijn voorganger het koersdoel voor Ageas   nog meer bij te knippen, van 41 naar 38,50 euro. Het advies blijft verkopen'. De voorkeur gaat in de Lage Landen naar Aegon , waar het advies van 'neutraal' naar 'kopen' gaat. 

  Wij zien op de Aziatische verzekeringsmarkt risico's op korte termijn
  Iain Pearce
  Credit Suisse-analist

  Pearce stelt zich vragen bij de Aziatische groeimotor van de groep, toch op korte termijn. 'Ageas' Aziatische joint ventures moeten op termijn de groei schragen en zullen naar eigen zeggen tegen 2024 voor de helft van de groepswinst tekenen. Wij zien echter risico's op korte termijn. De lokale discontovoet en economische omgeving zijn kopwinden eind 2021 en in 2022. Chinese levensverzekeraars staan op de beurs onder druk, wat op de waardering van Ageas kan afstralen.' 

  De analist denkt dat er voor Ageas weinig ruimte is om te verrassen met uitkeringen. 'Het potentieel om boven op de verwachte uit te keren dividenden nog meer dividenden vanuit de eigen dochterbedrijven te laten opstromen is beperkt, wat volgens ons druk zet op het beloofde inkoopprogramma van 150 miljoen euro.' 

 • Duits ondernemersvertrouwen daalt vijfde maand op rij

  De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen daalt in november met 1,2 punt naar 96,5 punten, het laagste peil sinds februari. 'De aanbodproblemen en de vierde golf van het coronavirus vormen een uitdaging voor de Duitse ondernemingen', zegt Clemens Fuest, de voorzitter van het onderzoeksinstituut Ifo, in een toelichting.

  Carsten Brzeski, hoofd macro-economie van ING, waarschuwt. 'Het risico van stagnatie en zelfs een recessie rond de jaarwisseling is duidelijk toegenomen.'

 • Colruyt glijdt naar laagste peil van het jaar af

  Colruyt  brokkelt opnieuw 0,9 procent af tot 41,66 euro, het laagste peil van het jaar. De supermarktketen is zo niet alleen de op één (Galapagos) na de slechtst presterende Bel20'er dit jaar, maar doet met een verlies van 14 procent ook veel slechter dan rivalen Ahold Delhaize en Carrefour. 

  De jongste jaren kocht Colruyt iets minder gretig eigen aandelen in, al steeg het tempo van de inkopen de jongste weken weer. Die bulkinkopen van eigen stukken vormden jarenlang een bodembeschermer. Mede door teleurstellende resultaten is de beurskoers tot dicht tegen het laagste peil in zes jaar weggegleden. 

 • HSBC: 'Weinig kans op nieuwe telecomspeler in België'

  Ook al is er een politiek akkoord over, het beurshuis HSBC acht in een update over de Belgische telecom de kans klein dat een vierde speler opdaagt. We citeren analist Nicolas Cote-Colisson:

  We schatten de kans op een nieuwe speler klein in, zeker omdat minister van Telecom Petra De Sutter in oktober minder spectrumruimte dan verwacht opzij heeft gezet voor die nieuwe speler
  Nicolas Cote-Colisson
  HSBC-analist

  De VOO-deal van Orange Belgium ziet de analist als een goede zaak voor het 'evenwicht' op de Belgische markt en een 'rationele' (lees: vrij hoge en dus cashflowbeschermende) prijszetting. Want de nummers twee en drie Telenet en Orange Belgium gaan elkaar nu in evenwicht houden als huurder van elkaars netwerken

  Cote-Colisson blijft echter bij een lauw 'houden'-advies voor Telenet. De analist knipte vorige maand zijn advies en koersdoel voor de operator fors bij omdat hij de Fluvius-deal voor de uitrol van het glasvezelnetwerk tot de voordeur een 'drastische en onzekere zet' vindt. 

 • Straks op Wall Street: pak slaag voor retailers GAP en Nordstrom

  Het Amerikaanse resultatenseizoen kent nog een venijnig staartje met de resultaten van de retailers GAP en Nordstrom. GAP knipte in zijn jaarprognoses door de perikelen in de aanbodketen. Door de opstoppingen in de havens heeft GAP de investeringen in luchtverkeer opgevoerd om de goederen naar de VS te brengen. Maar dat verhoogt de kosten. Ook Nordstrom kent gelijkaardige problemen en ging met zijn kwartaalwinst onder de lat. Nordstrom lijdt ook onder stijgende arbeidskosten.  

  Het resultaat: GAP en Nordstrom kelderden gisteren nabeurs met respectievelijk 16 en 23 procent. 

 • Duitsland heeft regeerakkoord (en een Bundeskanzler)

  Het is zover: in Duitsland zijn sociaaldemocraten, liberalen en groenen het eens over een regeerakkoord. De details van de rood-geel-groene 'Ampelkoalition' worden deze middag door kanselier Olaf Scholz voorgesteld. 

  U hoeft echter niet zo lang te wachten om de potentiële impact op uw portefeuille in te schatten. Daarvoor kunt u gewoon het 'Schwarz-rot-gold' coververhaal van collega Ellen Vermorgen herlezen. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 noteert kort na opening met een winst van 0,3 procent. 

  Johnson Matthey  keldert 8 procent na een halfjaarverlies (post 8u26). 

  Just Eat Takeaway  wint 3 procent na een koopadvies van JPMorgan (post 8u08). 

  Cateraar Elior  is de uitblinker in Parijs met een winst van 6 procent. De groep pakt uit met sterke langetermijnprognoses. 

  Vivendi wint 1,7 procent. Mogelijk wil KKR zijn bod op Telecom Italia verhogen (post 7u53). 

 • Bel20 start lichtgroen | UCB trekt de kop

  De openingsbel: de Bel20  trekt 0,3 procent hoger naar 4.162 punten.

  De grootste impuls voor het herstel vormt UCB . De farmagroep, een zwaargewicht in de Bel20, klimt na de fanmail van Berenberg (zie post van 7u17) 2 procent naar 99,12 euro. 

  Colruyt   tikt na een daling van 0,8 procent met 41,23 euro een nieuw jaardieptepunt aan. 

  Umicore reageert stoïcijns op het halfjaarverlies bij Johnson Matthey (post 8u26). 

  Telenet  is de rode lantaarn met een verlies van 1,7 procent. Er is een politiek akkoord over een vierde telecomspeler. Gisteren verloor Telenet eerst ruim 4 procent nadat de groep naast VOO greep, maar het aandeel sloot uiteindelijk slechts 0,5 procent lager af. 

 • Politiek akkoord over vierde speler in telecom

  Belangrijk voor Proximus , Telenet  en Orange Belgium : de Wetstraat heeft een akkoord over een vierde speler in de sector, die zich zowel op de bedrijven- als de consumentenmarkt mag lanceren.

  U leest hier meer, met dank aan de collega's Dieter Dujardin en Freek Evers. 

  Uiteraard: er moet nog een speler bereid gevonden worden hier als vierde man te komen 'spelen'. 

 • Een streepje bankiershumor op woensdag ...

  ... moet kunnen.

  Al zal het grapje van de JPMorgan-CEO er waarschijnlijk een zijn dat Peking maar matig kan appreciëren. U leest hier meer. 

 • Johnson Matthey in het rood | Koopt eigen aandelen in

  De materialengroep Johnson Matthey   dook over het halfjaar tot 30 september netto voor 28 miljoen pond in het rood. Dat vooral als gevolg van een afboeking van 314 miljoen pond (374 miljoen euro) op de batterijmaterialentak.

  De Britse groep kondigde eerder deze maand aan die business te verlaten wegens te weinig uitzicht op rendabliteit, een beslissing die ook op de beurskoers van rivaal Umicore woog

  -10%
  Pechstrook
  Door een beroerde herfst noteert Johnson Matthey op de pechstrook van de Londense beursrally, met een verlies van 10 procent sinds Nieuwjaar

  Johnson Matthey probeert nu duidelijk de pil te vergulden voor de aandeelhouder die stevige koersverliezen moest slikken: het dividend stijgt met een tiende tot 22 pence per aandeel en CEO Robert MacLeod probeert een bodem onder de koers te leggen door vanaf Nieuwjaar voor 200 miljoen pond eigen aandelen in te slaan. 

  Meteen het laatste wapenfeit voor MacLeod: hij wordt op 1 maart na acht jaar vervangen door Liam Condon als CEO. 

 • Just Eat Takeaway op kooplijst JPMorgan

  Just Eat Takeaway  profiteert vandaag mogelijk van een adviesverhoging van JPMorgan, van houden tot kopen. Het koersdoel van de bank ligt liefst 70 procent hoger dan de slotkoers van gisteren. 

  De groep van Jitse Groen is trouwens een liefhebber onder analisten, met liefst 19 koopadviezen. Enkel Exane en Bryan Garnier geven een verkoopadvies. 

  Sinds begin dit jaar verloor het aandeel 35 procent. Beleggers zijn niet tevreden met de overname van het Amerikaanse Grubhub en verschillende activisten dringen erop aan Grubhub te verkopen. 

 • Overnamebod op 24Storage reeds van start

  Het overnamebod van de uitbater van zelfopslagmagazijnen Shurgard  op zijn Zweedse sectorgenoot 24Storage is gisteren al van start gegaan. Het loopt in eerste instantie tot 15 december. De resultaten worden op of rond 17 december bekendgemaakt.

  Shurgard behoudt zich het recht voor om het bod nog te verlengen. Shurgard biedt 72 kronen per aandeel.

 • 'KKR overweegt hoger bod op Telecom Italia'

  Volgens bronnen bij Bloomberg overweegt het durfkapitaalfonds KKR om zijn huidig bod van 0,505 euro per aandeel voor Telecom Italia op te krikken tot 0,70 euro of zelfs 0,80 euro per aandeel.

  Gisteren liet het mediaconcern Vivendi verstaan het bod te laag te vinden. Vivendi bezit 24 procent van Telecom Italia. 

  'Een dergelijke verhoging van het bod zou Telecom Italia waarderen in lijn met de sector van telecomoperatoren', reageert Deutsche Bank. 

 • JPMorgan: 'Olie piekt volgend jaar op 90 dollar'

  De prijs van een vat Brent-olie verstevigt in Londen met 0,3 procent tot 82,6 dollar. In een vers rapport toont JPMorgan zich 'bullish' over het zwarte goud. 'Vanaf maart 2022 verwachten we een globale olievraag die het niveau van 2019 (precovid) zal overstijgen', klinkt het. Daartegenover staat een Amerikaanse olieproductie die nog ver onder het precoronapeil zit en een OPEC+-kartel dat mondjesmaat de productie verhoogt. Extra aanbod komt op de markt omdat de VS en andere landen strategische olieserves vrijgeven

  JPMorgan verwacht dat ook in 2022 de ruwe olievoorraden onder het historisch gemiddelde blijven. 'We zien de olievoorraden pas tegen 2023 naar het historisch gemiddelde terugkeren. Daardoor verwachten we een stijging van de Brent-prijs naar 88 dollar in 2022 en een piek van 90 dollar ergens in het derde kwartaal van 2022.' In 2023 zou een surplus leiden tot een terugval naar 82 dollar, de huidige prijs. 

 • EVS knipt coupon van 50 cent

  EVS noteert vandaag zonder het recht op een interim-dividend van 50 cent bruto. Het geld komt vrijdag op de rekening. 

 • Europese beurzen op weg naar licht herstel

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met 0,2 procent winst, leren de futures. 

 • Berenberg start opvolging UCB met koopadvies

  Berenberg start in een lijvig rapport de opvolging van vier middelgrote Europese farmabedrijven: het Belgische UCB , het Deense Lundbeck, het Franse Ipsen  en het Zwitserse Vifor Pharma. 

  UCB is een kwaliteitsvolle midcap met bovengemiddelde winstgroei en superieur rendement op de ondcerzoeksuitgaven
  Diana Hae Won Na
  Berenberg-analiste

  De favoriet, met nipte voorsprong op Lundbeck, is UCB met een koopadvies en koersdoel van 124 euro. 'UCB is een kwaliteitsvolle midcap met bovengemiddelde winstgroei en superieur rendement op de ondcerzoeksuitgaven. Het bedrijf heeft meerdere katalysatoren klaar staan met verschillende middelen in de derde klinische testfase, wat de beurskoers de komende 12 maanden een boost kan geven', schrijft het farmateam onder leiding van Diana Hae Won Na. 

  Een overzicht van de 'pijplijn' van UCB:

 • Turkse lira blijft onder druk staan

  We houden vandaag met bijzondere aandacht de wisselmarkten in de gaten, na de onwaarschijnlijke uitschuiver die gisteren op de Europese handel de Turkse lira maakte. Een implosie die in Turkije de onvrede over het beleid van president Erdogan lijkt aan te wakkeren:

  De Aziatische handel is niet echt de meest relevante referentie wegens dunne handel, maar voorlopig lijkt de munt relatief gezien even naar adem te happen. De lira noteert op 14,7 per euro, van 14,3 dinsdag bij het slot van de Europese handel. 

 • Renteverhoging Down Under

  Met Turkije als grote uitzondering lopen centraal bankiers elkaar voor de voeten met renteverhogingen om de inflatie de pas af te snijden: de Nieuw-Zeelandse centrale bank krikt de rente met 25 basispunten op tot 0,75 procent. Merk op dat de Reserve Bank of New Zealand zich in de mededeling ook over de hoge huizenprijzen in het land buigt:

  Dat is geen toeval. De centrale bank kreeg eerder dit jaar expliciet de opdracht om naast inflatie en tewerkstelling ook mee te waken over betaalbare woningen. U leest er hier meer over. 

 • Elon Musk: 9,9 miljard and counting

  Terwijl de shorters in Tesla  wondenlikkend de aftocht blazen, casht CEO en oprichter Elon Musk zoals eerder op de eigen onnavolgbare manier aangekondigd stevig. Musk verkocht opnieuw 934.091 aandelen na de uitoefening van opties, waardoor hij 2,15 miljoen aandelen kon kopen tegen 6,24 doller per aandeel. Met de aandelenverkoop casht hij in totaal 1,05 miljard dollar, waardoor de teller nu op 9,9 miljard dollar staat. 

 • Wall Street kleurt groen én rood

  Goedemorgen! Zoals wel vaker bleef Wall Street - dat Europa al 13 jaar het nakijken geeft - een stuk rustiger dan de Europese beurzen, die dinsdag een verkoopgolf incasseerden

  Toch was er een tweespalt in New York: de Dow Jones  sloot hoger, de Nasdaq  lager.

  De eerste zit vol banken (JPMorgan en Goldman Sachs op kop) die profiteren van de verwachting dat de Federal Reserve relatief snel komaf zal maken met het nulrentebeleid nu Jerome Powell van president Biden een tweede ambtstermijn krijgt. De tweede zit vol big tech, die gevoelig is voor een nulrenten aangezien beleggers op dit ogenblik met die zeer lage rente de toekomstige cashflow van de sector naar het heden verrekenen. En een zelfs maar iets hogere rente maakt die toekomstige bonanza verrekend naar nu een stuk minder waard.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud