1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street terug op verlies

De Europese beurzen boekten licht herstel. Een verkoopadvies haalde Melexis neer. Een herhaling van een koopadvies duwde Bpost hoger.
 • Blik op volgende week

  We sluiten op traditioneel af met een blik op volgende week. Fijn weekend !

  1 Kondigt ECB einde van stimulus aan?
  De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigt donderdag bijna zeker  dat zij haar obligatieaankopen eind december stopzet. Voorzitter Mario Draghi (foto) is ervan overtuigd dat de kerninflatie geleidelijk zal stijgen.  Aangezien er nauwelijks twijfel bestaat over het einde van de stimulus kijken economen vooral uit naar de nieuwe economische vooruitzichten en hints over het rentebeleid in 2019. De ECB handhaaft minstens tot het einde van de zomer de rente op het huidige niveau. Tot voor kort geloofden economen dat de ECB in september of oktober 2019 de rente zal verhogen. Maar de groeivertraging en aanhoudend lage kerninflatie hebben daarover twijfel doen ontstaan. Steeds meer economen verwachten dat de ECB pas in december 2019 of begin 2020 de rente zal optrekken.


  2 Verwerpt Brits parlement de brexitdeal?
  Het Brits Lagerhuis stemt dinsdag over het brexitakkoord dat de Britse regering en de Europese Unie onlangs hebben gesloten. Het is zo goed als zeker dat de parlementsleden het akkoord verwerpen. Als dat gebeurt ontstaat een periode van onzekerheid met wellicht turbulentie op de financiële markten. Wat er nadien zal gebeuren is erg onduidelijk. Mogelijkheden zijn onder meer een tweede stemming in het parlement na een lichte aanpassing van de tekst, het aftreden van eerste minister Theresa May, nieuwe verkiezingen en een brexit zonder akkoord.

  3 Mooi weer en minder concurrentie voor Colruyt
  De warenhuisketen legt dinsdag 11 december nabeurs zijn halfjaarcijfers voor. Het gaat over de periode van 1 april tot 30 september. Het mooie weer, minder kortingacties bij de concurrentie, de voedingsinflatie van 2,5 procent en de duurder benzine en diesel in de DATS-stations moeten de omzet 3 procent hoger sturen, denkt Degroof Petercam.  Het beurshuis meent dat Colruyt zijn marktaandeel in ons land nog met 10 à 15 basispunten kon verhogen dankzij de groei van de Okay- en Bioplanet-winkels. Dat moet resulteren in een stijging van de brutobedrijfswinst met 7,7 procent tot 377 miljoen euro. 

  4 Koelt Europese economie verder af?
  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de PMI-indicator in december met 0,1 punt stijgt naar 52,8 punten. De sterke daling van de olieprijs in de voorbije maand geeft de Europese economie wat meer zuurstof. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. De PMI-indicator zakte in november naar het laagste peil in meer dan twee jaar. In Italië dreigt een recessie. Recente cijfers geven aan dat de Italiaanse economie in oktober en november bleef krimpen na negatieve groei in het derde kwartaal.

 • Bel20 sluit 0,6 procent hoger

  De Bel20 is zonet 0,6 procent hoger afgesloten op 3.344,59 punten. 

  Toppers vandaag: Keyware (+8,8%), Bpost (+7%) en MDxHealth (+5,4%). Floppers: Melexis (-3,7%), Acacia Pharma (-3,9%) en Curetis (-6,1%). 

 • Sfeer slaat om op Wall Street

  De Europese beurzen verliezen weer een belangrijk deel van hun winsten. Dat komt omdat de klad er op Wall Street weer in zit. Voor techaandelen krijgen klappen zoals Netflix  en Nvidia . De Dow Jones  staat al 1,5 procent lager. 

 • Eigenaar Primark onderuit

  Op de beurs van Londen zakt AB Foods  circa 5 procent. AB Foods heeft een belangrijke suiker-, kruideniers en landbouwdivisie, maar beleggers gebruiken het vooral om in te zetten op de goedkope en hippe kledingketen Primark. En het recentste geluid is niet positief. In een trading update maakt AB Foods bekend dat de verkopen in november terugvielen. Primark telt 363 winkelpanden in Europa en Noord-Amerika, en staat tegenwoordig in voor circa de helft van de omzet en van de winst van AB Foods. 

 • Dow Jones in de plus

  Het grootste deel van de dag stonden de Amerikaanse futures in de min. Dat veranderde met de publicatie van het Amerikaans jobrapport. Na een half uur handel noteert de Dow Jones   met een plus van 0,1 procent. De Nasdaq  staat 0,1 procent in de min. 

 • Mogen Belgische werknemers ook in infastructuur beleggen?

  Paul Huybrechts, bekende deelnemer van de Beursrally, ziet in D'Ieteren een mogelijk nieuw Ackermans & van Haaren. En hij roept politici op om Belgische werknemers rendabeler te laten sparen voor hun pensioen. Lees hier zijn column. 

 • Europa diept winsten uit

  De aandelenmarkten reageren positief op het minder sterke dan verwachte Amerikaanse jobrapport. De markt leest in het rapport een minder strak monetair beleid in de toekomst. Verder dalen de dollar en het rendement op Amerikaans staatspapier.

  Ook de VS is op weg naar een groene marktopening.

 • VS creëren minder jobs dan verwacht

  In de VS werden in november 155.000 jobs bijgecreëerd. Dat is minder dan de consensus van 200.000 jobs.

 • Een update van de handelsgesprekken tussen de VS en China...

 • Witte rook in Wenen

  De OPEC-landen gaan samen de olieproductie met 0,8 miljoen vaten per dag beperken vanaf volgend jaar. De niet-OPEC landen die geallieerd zijn met OPEC zoals Rusland doen daar naar verwachting een beperking van 0,4 miljoen vaten per dag bij.  Dat meldt het persbureau Reuters.

  De olieprijs schiet hoger.

  Daardoor winnen ook heel wat oliebedrijven zoals Shell , Total en BP flink terrein.

 • Altria neemt belang van 1,9 miljard in wietbedrijf Cronos

  Altria , de producent van Marlborosigaretten, zal een belang nemen in het Canadese wietbedrijf Cronos voor 1,9 miljard dollar. De tabakproducent wil diversifiëren weg van traditionele rokers. 

 • OPEC-overleg verloopt moeizaam

  De onderhandelingen over een verlaging van de olieproductie verlopen moeizaam. Iran eist een vrijstelling omdat de Amerikaanse sancties nu al een negatieve invloed hebben op zijn productie. Saoedi-Arabië vraagt Iran minstens een  symbolische productieverlaging. Voorts wil niet-OPEC-land Rusland zijn productie niet zoveel verlagen als Saoedi-Arabië vraagt.

  Het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten onderhandelen nog steeds over een productieverlaging van ongeveer 1 miljoen vaten per dag om de olieprijs op te krikken. De OPEC-landen zouden daarvan zowat 650.000 vaten voor hun rekening nemen en Rusland en andere landen de rest. Een productieverlaging van minstens 1 miljoen vaten is nodig om de oliemarkt in evenwicht te brengen, zeggen analisten.

 • Fresenius maakt grootste knieval in 20 jaar

  Het Duitse Fresenius , dat actief is in de gezondheidszorg, keldert 15 procent nadat het een tweede winstwaarschuwing uitstuurt in evenveel maanden. Het is de grootste koersval voor het bedrijf in 20 jaar.

  Fresenius zal de financiële doelstellingen voor 2020 niet halen. De onderneming plant een investering in haar infrastructuur terwijl de groei van de binnenlandse ziekenhuisdivisie slabakt. Daarnaast kampt Fresenius nog altijd met juridische beslommeringen over de mislukte overname van haar geneesmiddelendivisie in Noord-Amerika.

  Ook het schuldpapier van Fresenius wordt gedumpt.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag...

  leest u hier.

 • UBS knipt koersdoel Bpost bij maar blijft bij koopadvies

  Temidden van alle beurshuizen die de handdoek gooien, is er een die koppig in het aandeel blijft geloven: UBS. Het beurshuis knipt het koersdoel van Bpost bij van 18 naar 12,8 euro. Maar gezien het potentieel van 75 procent over 12 maanden blijft UBS bij het koopadvies.

  Volgens UBS prijst de huidige aandelenprijs een langetermijnwinstmarge in van 5 procent. Dat is een worstcasescenario, zegt het beurshuis. Het wijst erop dat de consensus voor 2019 op een ebitmarge van 9 procent ligt. Het beurshuis zelf mikt op een ebitmarge van 8 procent.

  UBS meent dat het huidige dividend wel haalbaar is op voorwaarde dat de winstgevendheid vanaf 2021 herstelt. In noodgevallen kan Bpost nog altijd putten uit de reserves ter grootte van 172 miljoen euro.

  'Bpost heeft in 2001 al eens een succesvolle herstructurering doorgemaakt en het bedrijf is in staat om dat nog eens te doen', klinkt het, verwijzend naar het arbeidsakkoord dat Bpost het sloot met de vakbonden. 'België is een aantrekkelijke markt voor pakjes omdat grote multinationals er weinig interesse in hebben. Bovendien heeft de Belgische overheid, die de helft van de aandelen in handen heeft, zich bereid getoond om de regels aan te passen om zo het postbedrijf levensvatbaar te houden.'

 • 'Brederode beter dan verwacht'

  De netto-actuele waarde per aandeel van Brederode kwam volgens KBC Securities eind november uit op 70,1 euro. Dat is meer dan wat Cédric Duinslaeger van KBCS verwacht had (68,8 euro). 

  Duinslaeger waarschuwt wel dat de schattingen voor de waarde van de private equityportefeuille zich baseerden op waarderingen op 30 september. Daarom ligt de waarde nu wellicht lager gezien de moeilijke marktomstandigheden. 

  KBCS schat de korting van Brederode op de actuele waarde op 24,9 procent, in lijn met het gemiddelde over twee jaar van 23,7 procent. Het beurshuis handhaaft het 'houden'-advies en het koersdoel van 55 euro. 

 • 'Befimmo waagt zich op risicovoller terrein'

  De analisten van KBC Securities staan stil bij de beslissing van vastgoedgroep Befimmo om meerderheidsaandeelhouder te worden van de coworkingspecialist Silversquare.

  'De overname bevestigt het groeipad van Befimmo en we geloven dat het de juiste beslissing is', klinkt het. Ze voegen er wel een belangrijke kanttekening aan toe nu Befimmo vrij onbekend terrein betreedt. 'We wachten af wat de impact is voor Befimmo van het huurdersrisico.'

  De overname van de coworkingspecialist brengt risico's met zich mee omtrent de duurtijd van de leasecontracten en de solvabiliteit van de huurders. Daarnaast is er ook een gevolg voor het werkkapitaal aangezien coworkingplaatsen intensief gebruikt worden en ze vaak heringericht moeten worden om aan nieuwe modetrends te voldoen. 

  Volgens KBCS duurt het twee jaar voor een coworkingplaats volledige bezetting bereikt. Het break-evenpunt zou op een bezettingsgraad van 70 procent moeten liggen. Bovendien kan je door het hebben van een coworkingplaats in het gebouw de andere verdiepingen sneller vehuren.

  KBCS blijft bij het 'houden'-advies en het koersdoel van 53,5 euro.

 • Techsector stoomt hoger

  De techsector is in Europa de grootste stijger met een winst van bijna 2 procent. Chipmakers zoals X-Fab en ASML winnen terrein. Melexis lijdt onder een verkoopadvies van Kepler Cheuvreux.

 • Europese beurzen openen hoger

  De beurzen in Europa zijn goed vertrokken. De openingswinsten schommelen rond het procent. De Bel20 staat 0,9 procent hoger. De brede Stoxx Europe 600 wint ook 0,9 procent. 

 • Kepler Cheuvreux start opvolging Melexis met verkoopadvies

  De analisten vinden de koersval (-30% sinds juni) van Melexis geen reden om te kopen. Integendeel, ze starten de opvolging van chipfabrikant Melexis met een verkoopadvies en een koersdoel van 44 euro. 

  Het beurshuis gelooft dat Melexis aan het begin staat van een cyclus met lage winstgroei. Kepler verwacht dat Melexis de winst per aandeel negatief zal bijstellen en zit 9 procent onder de brutobedrijfswinstconsensus voor 2019.

  'Ondanks de recente koersdaling denken we dat het risico op een lagere herwaardering van het aandeel groot is', klinkt het. 'De waardering van het aandeel is historisch gezien overdreven geweest. De huidige waardering ligt meer in lijn met het historisch gemiddelde. We wachten op een beter instapmoment om van het aantrekkelijke langetermijngroeiverhaal te profiteren.'

 • Brederode rondt kaap van 2 miljard

  Het is uitkijken naar de koersreactie van Brederode . De holding gaf gisteren nabeurs cijfers vrij. Daaruit bleek dat de portefeuille van Brederode voor het eerst in haar geschiedenis de symbolische kaap van 2 miljard heeft gerond. 

 • Duitse industriële productie valt onverwacht terug

  De Duitse industriële productie is in oktober met 0,5 procent teruggevallen terwijl analisten uitgingen van een toename met 0,3 procent. Een nieuw teken dat de economische motor van de eurozone afkoelt. 

 • Atenor rondt verkoop NAOS af

  Atenor heeft de verkoop van het Luxemburgse kantoor- en winkelproject NAOS, een gebouw van 14.000 m² dat in het Groothertogdom in aanbouw is en in september 2019 opgeleverd wordt, afgerond. De vastgoedontwikkelaar had een belang van 55 procent in NAOS, dat luidens het jaarverslag eind 2017 voor 5,5 miljoen euro in de boeken stond. 

  'Deze verkoop zal een positief effect hebben op de resultaten van 2018 en 2019', verzekert Stéphan Sonneville in een persmededeling. Daarnaast bevestigt Atenor dat de winst van dit jaar in lijn zal liggen met die van vorig jaar.

 • Acacia Pharma gaat voor tweede zit bij FDA

  Het farmabedrijf Acacia Pharma, dat op de Brusselse beurs noteert, mag haar geneesmiddel Barhemsys opnieuw ter goedkeuring indienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Barhemsys is een middel om misselijkheid na operaties tegen te gaan.

  Eerder vroeg het FDA bijkomende informatie over leveranciers van de ingrediënten van het geneesmiddel waarop het aandeel kelderde. Maar Acacia mag het nu opnieuw proberen. De nieuwe D-Day voor het bedrijf: 5 mei 2019. Acacia mikt op een lancering van Barmhemsys in de eerste helft van 2019.

 • Cijfers Broadcom beloven goeds voor de techsector

  Het is uitkijken naar de koersreactie van chipaandelen vandaag. De aandelen hebben het al langer lastig uit vrees dat de bedrijfswinsten over hun piek heen zijn. Maar de resultaten van chipfabrikant Broadcom gisteren nabeurs zorgen voor respijt.

  Broadcom gaf een verrassend sterke omzetprognose voor volgend jaar. Het ziet vooral een sterke vraag in de cloudmarkt.

  De draadloze activiteiten van Broadcom presteerden in het vierde kwartaal beter dan verwacht. Dat is goed nieuws voor Apple want de iPhonemaker is een belangrijke afnemer van Broadcom voor die tak. Apple kwam de laatste tijd negatief in het nieuws omdat veel toeleveranciers de een omzetalarm uitstuurden.

  Volgens CEO Hock Tan was de goede prestatie te danken aan de vraag voor oudere iPhones. 

 • Huawei bindt in

  De smartphonegigant Huawei komt tegemoet aan de veiligheidsvereisten die het Verenigd Koninkrijk om materiaal voor het 5G-netwerk te leveren. Dat meldt de Financial Times. 

  Het VK dreigde ermee Huawei te verbieden benodigdheden aan te leveren voor de installatie van het 5G-netwerk in het land uit vrees voor veiligheidsrisico's. 

 • Olie zakt verder weg

  De olieprijs zakt opnieuw een procent. Voor een vat WTI-olie betaal je nu 51 dollar. Investeerders twijfelen of het oliekartel OPEC het erover eens geraakt om de olieproductie te beperken. 

  Tijdens de vergadering gisteren in Wenen slaagde OPEC er niet in om een akkoord te vinden over een productiebeperking. De Saudische minister van olie doet er een schepje bovenop. Hij zegt dat hij niet zeker is of OPEC vandaag wel een overeenkomst vindt. Het kartel vergadert vandaag opnieuw. Onder meer Rusland schuift aan tafel.

  'Tenzij OPEC overeenkomt om de olieproductie met minstens 1 miljoen vaten per dag te beperken, zal de vrees op een overaanbod blijven bestaan', zei Takayuki Nogami, hoofdeconoom bij Japan Oil, Gas and Metals, aan het persbureau Bloomberg. 

 • Banenrapport in het vizier

  Het is vandaag uitkijken naar het banenrapport in de VS. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell blaakt die van gezondheid. 'Onze economie presteert zeer goed met een sterke jobcreatie en gestaag stijgende lonen. Onze arbeidsmarkt is heel sterk', aldus Powell in een toespraak gisterenavond.

  Economen denken volgens Bloomberg dat er in november 198.000 nieuwe arbeidsplaatsen zijn geschapen in de Verenigde Staten. Dat is minder dan in oktober, toen er 250.000 banen bijkwamen, maar toch nog een mooi cijfer.

  De werkloosheid zou op 3,7 procent blijven staan, het laagste peil sinds 1969. De krappere arbeidsmarkt vertaalt zich al een tijdje in hogere lonen. Economen verwachten dat het gemiddelde uurloon in november met 0,3 procent is gestegen ten opzichte van oktober. Jaar op jaar zou de toename wel stabiel blijven op 3,1 procent, wat wel de sterkste loongroei in negen jaar is.

  Goede economische cijfers kunnen de beurzen een boost geven, nu Powell voorzichtig klinkt over renteverhogingen volgend jaar.

 • Fed zorgt voor late rally op Wall Street

  Goedemorgen! De volatiliteit is terug met een knal. Wall Street leek gisteren lang op weg om in lijn met de Europese beurzen fors in het rood te eindigen. Maar de Federal Reserve bracht daar verandering in. Met haar uitspraken suggereerde de centrale bank dat het vanaf volgend jaar voorzichtiger tewerk gaat met renteverhogingen.

  Nadat de lage rente dus eerst voor onrust zorgde op de markten, leidde het vooruitzicht op een lage rente tot een rally. De Dow Jones stevende af op een verlies van meer dan 2 procent maar eindigde maar 0,3 procent lager. De Nasdaq eindigde zelfs 0,4 procent in het groen.

  De Japanse Nikkei en de beurs van Taiwan gaan 0,8 procent hoger. De beurs van Hong Kong noteert ongewijzigd. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud