Wall Street zakt door 'zuinige' Amerikanen

Op Tweede Kerstdag blijven de Europese beurzen dicht. Maar de handelaars van Wall Street zijn wel aan het werk. Die krijgen alvast beter dan verwacht nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt voorgeschoteld. De consumentgerichte aandelen staan onder druk na tegenvallende kerstverkopen.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw Koen Lambrecht en Elke Mussche. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.29 uur: We houden ermee op voor vandaag. De evolutie van de Amerikaanse beurzen kan u volgen in de Wall Street-spiegel. Bedankt voor het lezen en tot morgen!

17.23 uur: De indexen in New York zijn in het rood gezakt. Vooral consumentgerichte aandelen staan onder druk. Volgens de marktinformatiedienst MasterCard Spendingpulse namen de kleinhandelsverkopen tussen 28 oktober en 24 december met 0,7 procent toe. Dat lijkt positief, maar de groei was wel meer dan de helft kleiner dan in dezelfde periode van 2011 (2%). Vrees voor de 'fiscal cliff' maar ook superstorm Sandy en het drama van Newtown deden de consumenten nadenken over elke dollar die ze spendeerden.

Enkele voorbeelden van dalende aandelen: Ralph Lauren zakt 3,4 procent, Macy's 2,9 procent, Gap 3 procent, Nike 2,5 procent, Fossil 2,55 procent, Abercrombie & Fitch 2,6 procent, eBay 1,8 procent, Hasbro 1,4 procent en Apple 1,45 procent. 

17.08 uur: De koers van Apple wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het aandeel heeft last van de kalme handel, meent een twitteraar.

Apple is holding around $513, but now all the other tech stocks are falling.Day could get ugly quick with not many traders around.$QQQ— Bespoke (@bespokeinvest) december 26, 2012

16.36 uur: Er is nog maar weinig richting op Wall Street. De S&P500 en de Nasdaq noteren licht negatief, de Dow Jones blijft nipt boven nul.

16.12 uur: Jeffrey Sprecher, de topman van de Amerikaanse beurs voor energie- en grondstoffenfutures ICE, is van plan om de aandelenhandel eens stevig onder handen te nemen als hij erin slaagt om NYSE Euronext over te nemen. Zo is hij niet te spreken over de praktijk van NYSE en andere Amerikaanse beurzen waarbij grote traders die actief kopen en verkopen financieel beloond worden, een wijdverspreide tactiek om de markten in beweging te houden. 'Door zulke beloningen zullen traders heel gemakkelijk aandelen de rug toekeren als de situatie volatiel wordt', meent Sprecher. 'Ze zijn er niet in geïnteresseerd om een bepaald aandeel voor langere tijd te houden.' Daarnaast wil Sprecher de verspreiding van de beurshandel over tal van alternatieve platformen en verborgen 'dark pools' aanpakken. Als topman van ICE heeft hij het high-frequency traden al succesvol afgeremd door hogere premies te eisen als handelaars voor futures prijzen zetten die ver boven of ver onder de marktprijs liggen. Iets wat hij ook op NYSE Euronext wil toepassen.

15.17 uur: Het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt kernachtig samengevat? Collega Daan Ballegeer ontrafelt de tweet: De schuldafbouw die de Amerikanen de voorbije jaren hebben ondernomen, heeft geloond. Ze hebben minder schulden, wat per definitie betekent dat ze minder ontsparen of zelfs sparen. Daardoor kunnen ze meer lenen, al hebben ze natuurlijk een minder groot bedrag nodig door de sterke daling van de huizenprijzen na de crisis.

Housing reflation from de-deleveraging.— Ivan the K (@IvanTheK) December 26, 2012

15.08 uur: De 'fiscal cliff' werkt Amerikaanse ondernemers danig op de zenuwen. Howard Schultz, de CEO van koffiereus Starbucks, hoopt dat politici in Washington een beker koffie komen halen in een van zijn filialen. Hij vraagt de medewerkers van zo'n 120 koffiebars in Washington om 'come together' op de koffiebekertjes te schrijven, als niet mis te verstane boodschap aan de ruziënde Democraten en Republikeinen. Al is het natuurlijk ook een mooie stunt...


 

15.02 uur: De Amerikaanse huizenmarkt herstelt verder. Volgens de S&P Case/Shiller-index stegen de huizenprijzen maand op maand met 0,7 procent en jaar op jaar met 4,3 procent. Dat is beter dan verwacht, en al de negende maand op rij dat de index vooruit gaat.

14.56 uur: De kalkoen is achter de kiezen, tijd voor een voorsmaakje voor volgend jaar. Wat mogen beleggers verwachten? '2013 zal voornamelijk gedomineerd worden door politiek nieuws, begrotingsdiscussies, uitspraken van centrale bankiers en economische verrassingen', zegt William De Vijlder, strateeg van BNP Paribas Investment Partners. 

14.47 uur: Euronext Brussel mag dan gesloten blijven, dat wil niet zeggen dat er geen nieuws te rapen valt. In een persbericht deelt Spector mee dat Etienne Kaesteker inmiddels een belang van 5,3 procent heeft opgebouwd in de fotogroep. Kaesteker maakt vaart met zijn participatie, want op 21 december raakte bekend dat de oprichter van E5-mode was ingestapt in de noodlijdende fotogroep en 3,4 procent van de aandelen in handen had. Beleggers reageerden toen enthousiast op de instap.

14.26 uur: Op Wall Street kunnen we niet om de 'fiscal cliff' heen. 'Wall Street gokt nog steeds op een snel akkoord, maar dat vertrouwen is misplaatst', stelt Julia Coronado, hoofdeconoom voor Noord-Amerika bij BNP Paribas. 'De markten reageren tot nu erg zelfvoldaan op de dreiging, maar als er op 1 januari geen akkoord is, zullen ze dat erg slecht verteren', meent Coronado.

14.22 uur: Vandaag bloggen we op het ritme van Wall Street. Euronext Brussel blijft net als het gros van de Europese beurzen ook vandaag gesloten voor Tweede Kerstdag. Het is dus even geduld oefenen om te zien hoe beleggers reageren op het positieve kerstnieuws vanuit Japan voor UCB, of als ze D'Ieteren na de koersval maandag en de reactie van CEO Jean-Pierre Bizet op het winstalarm voor 2013 wat respijt gunnen.

Op Wall Street is het woensdag wel weer 'business as usual'. Waarschijnlijk zullen nieuwe cijfers nog eens onderstrepen dat de Amerikaanse huizenmarkt na zes jaar crisis een punt zette achter de neergang.

De S&P Case/Shiller-index, de invloedrijkste vinger aan de pols van de Amerikaanse woningmarkt, zal in oktober naar verwachting 0,5 procent herstellen. Dat zou meteen de negende maand op rij met herstel zijn. De vastgoedbarometer zou na een nieuwe klim een kleine 10 procent boven het dieptepunt van maart noteren. Toen kwijnde de Amerikaanse woningmarkt 35 procent on de piek van juli 2007 weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud