1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street zet remonte voort

Terwijl de Europese beurzen na de tijgersprong van dinsdag even uithijgden, zet op Wall Street de Dow de remonte voot. Met dank aan Nike.
 • Afsluiter: 'De dag van 2.000 miljard'

  Goed we sluiten de blog af voor vandaag. In Bull, Bear & Bas neemt van onze mede-blogger Bas van der Hout met u nog eens vlot de dag door: de video vindt u hieronder. Tot morgen!

 • De agenda voor morgen

  We blikken alvast vooruit op morgen, dan weten we of IBA-CEO Olivier Legrain boven de lat weet te springen. Hierbij uw verdere voorbereiding voor morgen:

  DONDERDAG 26 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  Geldhoeveelheid en kredietverlening februari, 10.00 uur

  Europese Centrale Bank: economisch bulletin , 10.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  Bank of England: rentebesluit , 13.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  IBA: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Tessenderlo Group: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

  Picanol: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

  Quest for Growth: algemene vergadering, 11.00 uur

  Bekaert: buitengewone en gewone algemene vergadering, 11.30 uur

  Sofina: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Exmar: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

   

 • Dividend Nationale Bank daalt met 11,5 procent

  De Nationale Bank verlaagt haar dividend met 11,5 procent naar 122,57 euro bruto per aandeel. De belangrijkste reden is dat de Nationale Bank in 2019 geen gebouwen heeft gekocht. De meerwaarde op de verkoop van gebouwen wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. In 2018 was er een meerwaarde van 9,7 miljoen op de verkoop van gebouwen.

  De winst van de Nationale Bank steeg in 2019 met 11 procent naar 825 miljoen. Die toename is vooral te danken aan de winst op financiële transacties. De Nationale Bank reserveert de helft van de winst. Na de reservering en de betaling van het dividend blijft er 364 miljoen over. Dat saldo gaat naar de staat.

 • Atenor vindt huurder in Boedapest

  Nog een nieuwtje nabeurs: de vastgoedontwikkelaar Atenor  heeft in Boedapest een huurder gevonden voor zijn vijfde Vaci Greens kantoorgebouw E. Een ‘grote softwareontwikkelaar’ heeft een contract getekend van 7.500 vierkante meter.

  De bezettingsgraad in het gebouw stijgt tot 40 procent, zes maanden voor de oplevering. De vier eerste gebouwen zijn al volledig verhuurd, het zesde gebouw voor 70 procent. ‘Deze huurovereenkomst bevestigt dat de markt in Centraal-Europa op lange termijn sterk blijft, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden.’

 • Bel20 vlagt 1,8 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 tikt 1,8 procent hoger af op 2.919 punten. We ronden hier af, morgenvroeg zijn we terug met een verse liveblog én jaarcijfers van onder meer Tessenderlo, Picanol en IBA. Tot dan!

 • 2.000 miljard dollar, wat koop je daar mee?

  Collega Bart Haeck legt in deze analyse uit. 

 • Nike zet Dow in de plus

  Op Wall Street weet de Dow Jones  de winst van dinsdag dan toch uit te bouwen, met dank aan een geruststellend kwartaalrapport van Nike

 • Activist in cassatie tegen Nationale Bank

  De ontevreden minderheidsaandeelhouder Jaak Van der Gucht start bij het Hof van Cassatie een nieuwe juridische procedure tegen Nationale Bank . U leest er hier meer over. Deze avond komt de NBB, het oudste beursgenoteerde bedrijf van het land, met de resultaten en het dividend over 2019. 

 • Boeing wint hoogte

  De vliegtuigproducent Boeing vliegt 15 procent hoger en zet zo zijn klim van de afgelopen dagen voort. Wat het sentiment zeker ondersteunt, is het Amerikaanse stimulusplan voor de economie, dat ook in steun aan de luchtvaartsector voorzien. Boeing smeekt een tijd geleden om een steunpakket van minimum 60 miljard voor de sector.

  Daarnaast worden beleggers allicht aangemoedigd door een bericht van het persbureau Reuters waaruit bleek dat de vliegtuigbouwer mogelijk de productie van de Boeing 737 MAX heropstart in mei. Dat volgt op het commentaar van CEO David Calhoun dinsdag waaruit bleek dat het bedrijf nog altijd van plan is het model tegen de zomer weer in de lucht te krijgen. De 737 MAX staat wereldwijd sinds maart 2019 aan de grond na twee fatale crashes in Indonesië en Ethiopië.

 • Wall Street kan winst niet vasthouden

  Na een sterke start duikt Wall Street  toch weer in het rood, bij een weerom nerveuze handel. 

  ©AFP

 • Belgisch ondernemersvertrouwen krijgt grootste klap ooit

  De coronacrisis heeft de indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen in maart doen dalen naar -10,9 punten, tegenover -2,7 punten in februari. De daling met 8,2 punten is de grootste terugval in één maand sinds het bestaan van de indicator.

  De Nationale Bank merkt op dat de indicator nog niet helemaal de daling van het vertrouwen weerspiegelt, omdat de antwoorden zijn ingezameld tussen 2 en 24 maart. Een belangrijk deel van de antwoorden dateert dus van voor de jongste regeringsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus, die dateren van 18 maart. De antwoorden na de jongste maatregelen waren duidelijk pessimistischer.

  Het vertrouwen zakte in alle sectoren, maar vooral in de dienstensctor. Ook in de handel en de industrie verslechterde het economisch klimaat aanzienlijk. De achteruitgang in de bouw was relatief beperkt. Vooral de beoordeling van de economische vooruitzichten verslechterde.

  Met -10,9 punten staat de indicator op het laagste peil sinds juli 2013. De indicator bereikte in maart 2009, tijdens de financiële crisis, een historisch dieptepunt van -31,8 punten.

 • Mocht u zich nog afvragen waarom de olieprijs ingestort is

  Naast een overvloedig aanbod omdat de Saudi's de kraan opengezet hebben, is de vraag naar olie in elkaar geklapt door de forse krimp van de wereldeconomie:

 • Wall Street opent hoger

  Wie dacht dat de Dow Jones na zijn beste beursdag sinds 1933 - de graadmeter vloog ruim 11 procent hoger - vandaag lager zou gaan omdat de futures in het rood stonden, heeft het mis: de index stijgt met 2,5 procent. De S&P500 en de Nasdaq klimmen respectievelijk 1,4 en 1,2 procent.

  Het nieuws van de dag is dat het Witte Huis en het Amerikaanse Congres een deal hebben bereikt voor een stimulusplan van 2.000 miljard dollar om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Het geld gaat onder meer naar noodlijdende bedrijven en naar consumenten. De details zijn nog niet bekend, maar gezinnen zouden tot 3.000 euro cash in het handje krijgen van de overheid.

 • ING: 'Blackstone kan biedprijs NIBC verlagen'

  ING-analist Albert Ploegh vindt het persbericht van Blackstone over de doorzetting van het bod op NIBC 'geruststellend' (zie post 12u53). Maar Ploegh benadrukt dat er nog altijd een risico is dat de biedprijs wordt aangepast 'wegens de marktomstandigheden'.

  Ploegh: 'Het risico op een lagere biedprijs is groter dan op het opblazen van de deal.' Volgens de zogeheten MAC-clausule (material adverse change) heeft Blackstone het recht weg te lopen van de deal als door gewijzigde omstandigheden de waarde van de prooi fors is gedaald. 

 • NIBC hoogvlieger na doorzetting bod

  NIBC  is met een winst van 25 procent de hoogvlieger in Amsterdam. Dinsdagavond bevestigde de Amerikaanse private-equitygroep Blackstone dat ze nog altijd de Nederlandse zakenbank wil overnemen. Door de coronacrisis was daar twijfel over gerezen. 

  Op 14 februari lanceerde Blackstone een bod van 9,85 euro per aandeel cash. Het aandeel sloot dinsdag af op 5,69 euro. 

  Blackstone wil de overname in de tweede helft van dit jaar afronden. NIBC is voor het grootste deel in handen van JC Flowers en Reggeborgh. 

 • Bel20 op verlies

  De mooie beurswinsten van daarnet zijn helemaal weggesmolten. De Bel20  noteert op een verlies van 0,2 procent.

 • ... met alvast deze disclaimer voor de livechat straks

  De koersbewegingen zijn tegenwoordig zo extreem (grootste koersval sinds 1987! grootste dagwinst sinds 1933!) dat het stilaan onmogelijk is die rationeel te verklaren. Niettemin, deze disclaimer in acht genomen, aarzel niet uw vraag via deze link nu al te stellen. 

 • De Brusselse achtbaanrit in beeld ...

  Zeggen dat het weer een bewogen beursdag in Brussel is, is een understatement: in de loop van de ochtend piekte de Bel20  op 3.036 punten, een winst van bijna 6 procent en 25 procent boven het dieptepunt van 2.407 punten in de loop van de handelsdag op 16 maart. Maar intussen is de winst weer geslonken tot goed 1 procent. 

  Met 2.907 punten staat de sterindex 500 punten of bijna 21 procent boven het dieptepunt, maar dat is nog altijd ruim 30 procent onder de piek van 4.201 punten in de loop van de handelsdag op 17 februari. Een illustratie van de enorme braderie op de Brusselse beurs tussen half februari en half maart. Even dit alles grafisch recapituleren:

 • Kepler Cheuvreux knipt koersdoel AB InBev stevig bij

  De analisten van Kepler Cheuvreux verlagen hun ramingen voor AB InBevs brutobedrijfswinst (ebitda) met 13 à 14 procent. Ze doen dat om twee redenen: de impact van het coronavirus en alle antiverspreidingsmaatregelen, en uitgesproken ongunstige wisselkoerseffecten. Ze laten hun koersdoel zakken van 79 tot 55 euro maar behouden hun koopadvies.

 • Ifo-index neemt historische duik

  Het Duitse ondernemersvertrouwen is in maart dieper gekelderd dan verwacht. De Ifo-index is beland op 86,1 punten, tegen 96 in februari. Dat is de sterkste daling in ruim drie decennia.

  Vorige week had het Institut für Wirtschaftsforschung uit München, dat de index maandelijks opstelt, al een voorlopige score gegeven van 87,7, maar het eindcijfer is dus nog slechter. Verwonderlijk is dat niet omdat de beperkingen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen ook in Duitsland tot massale sluitingen van fabrieken en handelszaken hebben geleid.

  'De verwachtingen van bedrijven zijn somberder dan ooit', zegt Ifo-voorzitter Clemens Fuest. 'De Duitse economie is in shock.'

  Dat we opnieuw een dramatische daling zien, komt niet als een verrassing, zegt ING-econoom Carsten Brzeski. 'De economische data voor maart en later zullen verschrikkelijk zijn. Alle westerse economieën wacht een ongeziene crisis.'

  Brzeski wijst erop dat de Ifo-index op het niveau van de financiële crisis noteert. Het laagste peil, opgetekend in december 2008, was toen 80,7.

  Zelfs in het meest optimistische scenario - de lockdown wordt geleidelijk versoepeld na de paasvakantie - zal de Duitse economie in 2020 met meer dan 4 procent krimpen, verwacht de ING-econoom. Hoe langer de lockdown duurt, hoe sterker de krimp zal zijn.

 • KBC over EVS

  Analist Guy Sips van KBC Securities klinkt over EVS iets optimistischer dan ING (zie post 10u05):

  Wij hebben er vertrouwen in dat het voor een groot deel gaat om uitgestelde investeringen.
  Guy Sips
  KBC Securities

  Ofwel: EVS zal de gemiste inkomsten later voor een groot deel weer goed kunnen maken.

 • ING over EVS

  Analist David Vagman van ING reageert op het nieuws dat beeldservergroep EVS zijn slotdividend schrapt. 'Het is logisch dat EVS zijn vooruitzichten voor 2020 en zijn dividend laat vallen. Het aandeel is dit jaar ruim 40 procent gedaald, dus we gaan ervan uit dat beleggers hierop hadden geanticipeerd.' Maar Vagman blijft nog wel met vragen zitten:

  De winstwaarschuwing zegt niets over hoe snel de live-evenementen weer door kunnen gaan. Daarnaast is het niet duidelijk wat de blijvende economische schade van het virus op de klanten van EVS zal hebben door het verlies van reclame-inkomsten. In 2009 zag EVS de inkomsten exclusief grote evenementen met 25 procent dalen, waarna ze in 2010 herstelden met 32 procent en terugkwamen op hun niveaus van 2008. We vrezen dat de impact in 2020 groter kan worden dan toen.
  David Vagman
  Analist bij ING

  Het aandeel verliest 0,8 procent.

 • Bel20 al 25 procent boven dieptepunt

  De Bel20  flirt na een openingswinst van 4 procent weer met de kaap van 3.000 punten. Beleggers putten vooral moed uit de stimulusinitiatieven. Zo is er in de VS een politiek akkoord over 2.000 miljard dollar stimulus. Aandelen zoals IBA , Barco  en Kinepolis  schieten meer dan 10 procent hoger.

  Tijdens de zware verkoopgolf van maandag 16 maart tikte de Bel20 een intraday dieptepunt aan van 2.406,75 punten. Sindsdien herstelde de Bel20 met bijna 25 procent.

  Toch is het herstel relatief. Sinds de piek van 17 februari, noteert de Brusselse beursgraadmeter door de uitbraak van het coronavirus nog altijd 29 procent lager.

 • Britse kotbaas scheldt huur kwijt voor studenten die naar huis gaan

  De Britse eigenaar van studentenhuisvesting Peer Unite Group scheldt de huur kwijt voor studenten die de rest van het academiejaar niet op kot blijven, maar naar huis terugkeren. Dat zal het bedrijf 90 à 120 miljoen pond kosten. Peer Unite Group zegt wel dat zijn koten voor volgend academiejaar voor 78 procent bezet zijn, wat in deze periode in lijn ligt met het gemiddelde.

  De Belgische sectorgenoot Xior  zei vorige week dat de corona-impact voor het academiejaar 2019/2020 beperkt zal blijven. Kepler Cheuvreux blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 62 euro voor Xior.

 • Europese beurzen veren op

  De Europese beurzen openen gemiddeld met 2 procent hoger. 

  Altice Europe stijgt meer dan 10 procent op het Damrak. De kabel- en telecomspeler ziet voor 2020 een verdere klim van de operationele winst en omzet ondanks het coronavirus.

  ©AFP

 • Bel20 start de dag hoger

  De Brusselse sterrenmix klimt met 3,9 procent. 

  EVS verliest 3,6 procent. De Luikse beeldservergroep schrapt zijn slotdividend en waagt zich niet langer aan omzetprognoses nu de grote sportevents bij bosjes sneuvelen (zie post 7u37).

  Voor UCB  schiet 11,4 procent hoger. De farmagroep start vandaag een inkoopprogramma van maximaal 1,2 miljoen eigen aandelen (zie post 7u43).

  AB InBev wint 3,5 procent. De Belgische bierreus krijgt een koopadvies van Bryan Garnier & Co met een koersdoel dat een opwaarts potentieel van 49 procent geeft (zie post 8u47).

  Celyad  veert op met 12,5 procent. Toch waarschuwde de biotechspeler dat de recrutering van patiënten voor twee klinische onderzoeken vertraging oplopen door de coronamaatregelen van overheden (zie post 8u02).

  Curetis verliest 6,2 procent. Het biotechbedrijf kwam desondanks met mild positief nieuws. Curetis zegt dat het ondanks de verstoringen van het coronavirus nog al zijn producten kan aanleveren aan de gezondheidszorg (zie post 8u42).

  Voor Iep Invest is nog geen openingskoers. De meerderheidsaandeelhouder van Accentis waarschuwt dat het coronavirus de vastgoed- en hotelsector treft, waarin de holding participaties heeft (zie post 8u03).

 • Bel20: een moment geduld aub

  Door de drukke handel is er nog geen openingskoers voor de Bel20 . Wij laten het u weten zodra de koers binnen is. Wel is duidelijk: de sterindex zal hoger openen.

 • AB InBev krijgt koopadvies

  De Belgische drankenanalist Nikolaas Faes van Bryan Garnier & Co verhoogt het advies voor AB InBev  van houden naar kopen. Het koersdoel ligt op 60 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 49 procent tegenover de slotkoers van dinsdag.

  De koersdoelen voor AB InBev gaan alle kanten uit: van 20 euro tot 100 euro, leren de cijfers van Bloomberg.

 • Curetis: 'We blijven testkits aanleveren'

  Het biotechbedrijf Curetis  geeft in een persbericht commentaar bij het coronavirus:

  Het zijn ongekende tijden nu de uitbraak van de pandemie zijn impact heeft op de maatschappij en het bedrijfsleven. We hebben vroegtijdig actie ondernomen om onze testkits voor COVID-19 aan Europa te leveren. De eerste leveringen zijn deze week gedaan. Onze operaties en programma's zijn geraakt door de overheidsmaatregelen om het virus in te dammen, maar we leveren op dit moment alle producten die onze klanten in de gezondheidszorg nodig hebben.
  Curetis

  Curetis is flink gestegen sinds het bericht dat de onderneming een testkit heeft ontwikkeld voor het coronavirus. Het aandeel is sindsdien meer dan verdubbeld:

 • Futures: nog meer in het groen

  Nog 20 minuten te gaan voor de openingsbel. Volgens de futures zullen de Europese beurzen meer dan 2 procent hoger openen.

 • Ackman staat aan de koopzijde

  Pershing Square, het hefboomfonds van Bill Ackman, is 'weer positief' over de markten, zowel de aandelen als de bedrijfsobligaties. Het fonds heeft enkele indekkingsstrategieën tegen een daling van de beurzen opgeheven. Voorts heeft Pershing Square opnieuw een belang genomen in de Amerikaanse koffieketen Starbucks, een participatie die in januari van de hand werd gedaan.

  'Voorts kochten we aandelen van Agilent, Berkshire Hathaway en Hilton.'

  We verwachten dat de markten volatiel blijven. Hierdoor kunnen nieuwe kansen ontstaan die interessanter zijn dan onze huidige beleggingen. Dit kan tot nieuwe verkopen van bestaande beleggingen leiden.
  Pershing Square

 • Iep Invest: 'Coronavirus treft vastgoed- en hotelsector'

  Met enige vertraging heeft nu ook de holding Iep Invest  jaarcijfers gepubliceerd. De meerderheidsaandeelhouder van Accentis behaalde een ebitda van 8,7 miljoen euro en een nettoresultaat van 6,3 miljoen euro. Beide cijfers liggen lager dan in 2018.

  De grote vraag is wat 2020 brengt. 'Covid-19 leidt ongetwijfeld tot vertraging in de vastgoed- en hotelsectoren waarin Iep Invest Participaties heeft.' 

  Iep Invest heeft een belang van 66,37 procent in de vastgoedgroep Accentis en een belang van 50 procent in een Oostenrijks clubhotel. 

 • Celyad: 'Vertraging bij enkele klinische onderzoeken'

  Biotechbedrijf Celyad waarschuwt dat de rekrutering van patiënten voor twee klinische onderzoeken vertraging oploopt door de maatregelen die overheden treffen in het kader van Covid-19. Eerder maakte ook Galagapos daar melding van.

  Celyad eindigde vorig jaar met 39 miljoen euro op de bankrekening en zegt daarmee voort te kunnen tot het eerste semester van volgend jaar. 

 • Europese beurzen op weg naar hogere opening

  De Euro Stoxx 50 opent straks met een winst van 1,3 procent, voorspellen de futures.

 • Nog even over dat steunpakket...

  We hadden het er net al over (zie post 7u01): het Witte Huis en het Amerikaanse Congres hebben een akkoord bereikt over een stimuluspakket voor de Amerikaanse economie. Dat liet Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat iets na middernacht via Twitter weten:

  Noodlijdende bedrijven en gezinnen krijgen 2.000 miljard dollar aan steun, om de economische impact van de coronacrisis op te vangen. De details van het stimuluspakket worden later op woensdag bekendgemaakt. Ter vergelijking: in volle kredietcrisis bedroeg de 'bail-out' van de Amerikaanse bankensector 700 miljard dollar, gevolgd door een stimulusplan van bijna 800 miljard.

  De zwaar gehavende luchtvaartsector zou zo'n 62 miljard krijgen, maar enkel nadat hij had toegegeven tot eind augustus geen personeel te ontslaan. Diezelfde provisie is opgenomen in het pakket van 350 miljard aan leningen voor kleinere bedrijven. Daarnaast wisten de Democraten meer geld vrij te maken voor bijkomende werkloosheidsuitkeringen (waarschijnlijk zo'n 250 miljard), om ziekenhuizen te financieren (130 miljard) en lokale besturen (150 miljard) bij te staan.

  Tot slot zou zo'n 500 miljard dollar aan 'helikoptergeld' worden uitgedeeld: het gros van de Amerikaanse gezinnen krijgt een rechtstreekse cashinjectie tot 3.000 dollar. Trumps eigen voorstel om de socialezekerheidsbijdragen van bedrijven en werknemers te verlagen was al een tijdje van tafel.

 • UCB start inkoop eigen aandelen

  Farmagroep UCB   start vandaag - via een financiële tussenpersoon - een inkoopprogramma van maximaal 1,2 miljoen eigen aandelen. De aandelen zullen gebruikt worden in het kader van de bezoldiging van het personeel. 

 • EVS schrapt slotdividend

  Het Luikse EVS  schrapt zijn omzetprognose (100 à 120 miljoen euro) voor 2020 nadat gisteren bekend is geraakt dat de Olympische Spelen verschoven worden naar volgend jaar. EVS is bij sportliefhebbers bekend van de snelle herhaling van belangrijke beelden tijdens wedstrijden, is gespecialiseerd in beeldservers voor live sportverslaggeving en is sterk afhankelijk van grote sportmanifestaties.

  Een nieuwe doelstelling voor 2020 geeft EVS niet. Het bedrijf laat wel weten dat uitstel geen afstel is, en dat de geplande inkomsten gewoon een jaar op zich laten wachten. EVS schrapt meteen ook de uitbetaling van het finale dividend van 0,50 euro per aandeel. Aandeelhouders hadden al een interim-dividend ontvangen voor datzelfde bedrag.

 • Mit dem besten Wunsch

  De blik van beleggers ligt woensdag op een van de oudste instituten in ons land. De Nationale Bank van België publiceert cijfers én een economische conjunctuurbarometer.

  Lees hier onze vooruitblik!

  ©Photo News

 • Aziatische beurzen hoger na stimulusdeal VS

  Goedemorgen! Beleggers zijn helemaal in hun nopjes want het Witte Huis en het Amerikaanse Congres hebben een deal gesloten voor een stimuluspakket van 2.000 miljard dollar voor de Amerikaanse economie. Er zijn nog geen details vrijgegeven, maar er werd gesproken over cashgeld voor Amerikaanse burgers, leningen aan bedrijven, hogere overheidsbestedingen en legio andere maatregelen.

  De Aziatische beurzen gingen voor het nieuws al hoger, nadat de Amerikaanse industriegraadmeter Dow Jones zijn beste dag kende sinds 1933. Het nieuws over het stimuluspakket geeft de beurzen nog eens een extra zetje. De Japanse Nikkei225 schiet 7,9 procent hoger, de Hongkongse Hang Seng wint 2,9 procent, de Chinese CSI300 klimt 2,8 procent en de Koreaanse Kospi veert 5,7 procent op. 

  ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud