1. Markten Live
 2. Live blog
live

WDP dicht bij recordkoers

Alle Europese beurzen stonden de hele dag op winst, ondanks de stevige rally maandag. Maar kort voor het slot zijn die winsten bijna helemaal verdwenen, de Bel20 flirt zelfs met verlies. WDP springt weer boven 90 euro, Nyrstar duikt net niet onder de 5 euro.
 • Twitter Tuesday

  We gaan eruit, maar natuurlijk niet zonder u de - erg uitgebreide - agenda van morgen woensdag mee te geven:

  WOENSDAG 26 APRIL 2017
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - AB InBev: gewone en buitengewone algemene vergadering, 11 uur
  - Bois Sauvage: algemene vergadering, 10.30 uur
  - Euronav: resultaten eerste kwartaal, 8 uur
  - Financiere de Tubize: algemene vergadering, 11 uur
  - Intervest Offices & Warehouses: algemene vergadering, 16.30 uur
  - Proximus: notering ex-slotdividend 1 euro bruto
  - Recticel: trading update eerste kwartaal, 7 uur
  - Telenet: buitengewone en gewone algemene vergadering, 14 uur
  - Van de Velde: buitengewone en gewone algemene vergadering, 17 uur
  - Vastned Retail Belgium: algemene vergadering, 14.30 uur
  - WDP: algemene vergadering
  Duitsland:
  - Daimler: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur
  - Deutsche Boerse: resultaten eerste kwartaal
  Nederland:
  - KPN: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur
  Spanje:
  - Banco Santander: resultaten eerste kwartaal, 7 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Glaxo SmithKline: resultaten eerste kwartaal, 13 uur
  Verenigde Staten:
  - Amgen: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  - Boeing: resultaten eerste kwartaal, 13.30 uur
  - Pepsico: resultaten eerste kwartaal, 12 uur
  - Procter & Gamble: resultaten derde kwartaal 2016/2017, voorbeurs, 13 uur
  - Twitter: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  Zwitserland:
  - Credit Suisse: resultaten eerste kwartaal, 7 uur

 • AvH neemt belang in Care Property

  Capfi Delen Asset Management, via verschillende dochters lid van de groep Ackermans & van Haaren, heeft de drempel van drie procent bij Care Property Invest overschreden. Dat meldt de specialist van zorgvastgoed in een bericht na beurs. Care Property sloot zopas een kwart procent lager op 20,05 euro. 

 • Beurzen allemaal nipt hoger

  De Europese aandelen hebben de dag afgesloten met een bescheiden winst. De Euro Stoxx 50 ging 0,2 procent hoger. De Bel20 is op de valreep eveneens licht hoger geëindigd na een supermaandag. De index won iets minder dan twee punten of 0,05 procent, daarmee presteerde Brussel het zwakst van alle Europese aandelenindexen. De grootste winnaars en verliezers van de dag op de brede markt waren:

  Fountain +4,58% Asit Biotech -1,96%
  WDP +3,36% Van de Velde -2,06%
  Euronav +2,70% Bois Sauvage -2,07%
  Celyad +1,96% Smartphoto -2,31%
  Quest for Growth +1,94% Iep Invest -2,75%
  KBC Ancora +1,88% Nyrstar -2,90%
  Umicore +1,80% Genkyotex -2,99%

   

 • Biogen spint garen bij nieuw middel

  Biotechbedrijf Biogen moest over het eerste kwartaal een vlakke omzet van zijn middel tegen multiple sclerose opbiechten, maar de commerciële start van Spinraza, een nieuw medicijn tegen aandoeningen van de ruggegraat, was beter dan verwacht. Het aandeel wint ruim vier procent.

 • Consumentenvertrouwen VS blijft hoog

  Een index die het vertrouwen van de Amerikaanse consument meet, is in april maand op maand gedaald met 4,6 punten tot 120,3. Dat is minder goed dn de 122,2 waar economen op gerekend hadden. Het aprilcijfer blijft niettemin erg hoog.

 • WDP opnieuw door 90 euro-grens

  De specialist van logistiek vastgoed is voor het eerst sinds juli vorig jaar weer boven de 90 euro gestegen. Minder dan een uur voor het slot staat het op 91,0 euro, een stijging met 3,1 procent. Dat is de op één na hoogste koers ooit, die werd op 27 juli 2016 bereikt. Een duidelijke trigger voor die stevige opstoot lijkt er niet te zijn. De meeste vastgoedaandelen in Brussel boeren wel goed, dat de rente de voorbije dagen gedaald is, is daar allicht niet vreemd aan. Geen enkele analist die WDP volgt heeft nog een koopadvies. ABN AMRO raadt zelfs aan om te verkopen met een koersdoel van 74 euro. Exane BNP Paribas is het enige beurshuis met een koersdoel boven de huidige koers (95 euro).

 • Engie grootste daler in Bel20

  Een uur voor het slot is Brussel bijna al zijn winst kwijt en is daarmee de slechtst presterende beurs in Europa. In de Bel20 staat Umicore op kop en is Engie weggezakt naar de laatste plaats. Het verlies van 1,5 is niet verrassend na de Macron-sprong van vijf procent op maandag. Op de brede markt heeft Fountain een stukje van zijn crash maandag goedgemaakt, Nyrstar blijft maar klappen incasseren. Dit zijn de grootste stijgers en dalers op de brede markt:

  Fountain +4,58% Campine -1,34%
  WDP +2,82% Engie -1,49%
  KBC Ancora +1,71% Econocom -1,55%
  Curetis +1,80% Option -2,07%
  TiGenix +1,61% Van de Velde -2,34%
  Keyware +1,60% Nyrstar -3,40%
  Umicore +1,56% Genkyotex -4,48%

   

 • Grote jongens excelleren

  Niet alleen Caterpillar doet het goed in Wall Street, al is het wel de sterkste stijger in de Dow Jones en de nummer twee van de S&P 500. Op de tweede en derde plak volgen McDonald's en DuPont de Nemours, die alle twee ook met meer dan drie procent stijgen.

  DuPont doet dat ondanks een winstwaarschuwing voor het lopende kwartaa: het vreest een verschuiving in de Amerikaanse landbouw van graan naar soya en zaadjes voor graangewassen maken zowat de helft uit van de omzet van DuPont. Maar de beleggers focussen - voorlopig toch - vooral op de beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. DuPont hoopt zijn fusie met Dow Chemical in augtus eindelijk af te ronden. 

  Tegen  de trend in - fastfood heeft het momenteel erg moeilijk in de States - kon McDonald's zijn omzet de eerste drie maanden van het jaar optrekken met vier procent of ruim drie keer meer dan analisten hadden verwacht. De groep dankt dat aan een heropleving van de iconische Big Mac en agressieve promoties van drankjes in de restaurants. McDonald's biedt de Big Mac nu aan in drie versies: een traditionele en één die wat groter (Grand Mac), één die wat kleiner is (Mac Jr).

 • Galapagos kan voortaan extra snel schakelen

  Nieuws van op de aandeelhoudersvergadering van Galapagos . Om nog sneller te kunnen schakelen - al ging de kapitaalronde van vorige week al flitsend - en snel op opportuniteiten te kunnen inspelen, vroeg de raad van bestuur toestemming om het toegestane kapitaal - indien nodig - in de toekomst met 33 procent te mogen verhogen zonder vooraf nog bij de aandeelhouders te moeten aankloppen.

  Het betrof een tweede poging, nadat de aandeelhouders vorig jaar een gelijkaardig voorstel hadden weggestemd. Hoewel bedrijven zo'n constructie vaak gebruiken als gifpil tegen een ongewenst overnamebod is dat bij Galapagos niet het geval, zo leerde expliciet de oproeping voor de aandeelhoudersvergadering. Mogelijk dankzij die nuance gaven de aandeelhouders dit keer wél hun fiat en zal CEO Onno van de Stolpe in de toekomst nóg flitsender geld kunnen ophalen dan nu al het geval is. 

 • Nasdaq sloopt grens 6.000 punten

  De Amerikaanse aandelenindexen bereiken nieuwe recordhoogtes, gestimuleerd door sterke cijfers van Caterpillar en McDonald's. Het Macron-effect zindert nog na. Voor de allereerste keer rondde de technologiebeurs Nasdaq (+0,4%) de kaap van 6.000 punten. Na een kwartier handel staat de Dow Jones een vol procent hoger en wint de S&P 500 een half procent. 

  Caterpillar dikt zes procent aan na de publicatie van sterke kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de winst kwamen hoger uit dan verwacht. De winst per aandeel is zelfs verdubbeld tegenover het jaar voordien, de omzet steeg met bijna vier procent en kwam uit op 9,82 miljard, ruim een half miljard boven de marktconsensus.

  De bouwer van onder meer graafmachines voor de bouw- en mijnsector verhoogt meteen zijn omzetverwachting voor het hele jaar met twee miljard tot 38 à 41 miljard dollar. Analisten mikten gemiddelde op 38,25 miljard. De winst over 2017 zou nu uitkomen op 3,75 dollar per aandeel, 85 cent meer dan de voorlaatste prognose en ook ruim boven de marktconsensus van 3,35 dollar. 

 • Volvo raast door Stockholmse beurs

  Volvo AB is met een spurt van negen procent één van de sterkste stijgers op de Europese beurzen én de grootste stijger van de OMX Stockholm dankzij een 'uitzonderlijk sterk kwartaal', aldus Jose Asumendi, analist bij JPMorgan Chase & Co in Londen. De ontwerper en bouwer van vrachtwagens en machines voor bouwwerven deed op alle vlakken beter dan verwacht.

  Nieuwe bestellingen voor trucks stegen met elf procent, contracten voor de levering van machines voor de bouwsector gingen zelfs een derde hoger. 'Al die orders zullen zich (uiteraard) vertalen in extra omzet de komende kwartalen', aldus Asumendi. De courante bedrijfswinst steeg tot 7,03 miljard kroon (737 miljoen euro) en dat was ruim anderhalf miljard meer dan de marktconsensus.

  Dat uitmuntende winstcijfer was niet enkel te danken aan een gestegen omzet, Volvo rondde vorig jaar ook een herstructureringsprogramma af waardoor er op jaarbasis tien miljard kroon bespaard wordt in vergelijking met 2012. De Zweedse truckbouwer anticpeerde ook tijdig op een dalende vraag in de Noord-Amerikaanse markt en paste zijn productiecapaciteit aan.

  Dat er het voorbije kwartaal meer verladers en transporteurs vrachtwagens bestelden, is vooral te danken aan de groeiversnelling van de Europese economie. Zo staat het Duitse ondernemersvertrouwen op het hoogste peil in zes jaar. In Noord-Amerika is het tij nu ook aan het keren, volgens CEO Martin Ludnstedt heeft de appelflauwte van die markt 'haar bodem bereikt'. 

 • Europese werkgelegenheid bereikt nieuw record

  De werkgelegenheid in de Europese Unie heeft alweer een nieuwe recordhoogte bereikt. België hinkt echter achterop. Slechts vijf EU-lidstaten hebben een lagere werkgelegenheidsgraad dan België, die het moet stellen met 67,7 procent. Het EU-gemiddelde bedroeg 71,1 procent en wordt omhoog getrokken door Zweden die ruim 81 procent haalde. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vervolledigen de top drie.

  De werkgelegenheid bij de Belgische man is 72,3 procent. Dit is 9,7 procentpunt hoger dan de Belgische vrouw. ©EPA

 • Krijgt optimisme Wall Street vervolg?

  Nu de Bel20 op kousenvoeten naar dagwinst sluipt na de beste beursdag in anderhalf jaar, lijkt ook de relief rally in New York door de lopen tot minstens de eerste handelsminuten op Wall Street. De futures wijzen op een comfortabele winst na de openingsbel:

  • Dow Jones: +0,8%
  • S&P500: +0,3%
  • Nasdaq: +0,3%
 • Lockheed vliegt lager

  De F35, ook gekend als de joint strike fighter, is een van de meest gekende nieuwe ontwerpen van Lockheed. Het voert bestellingen uit voor de Amerikaanse overheid en ook het Belgisch leger overweegt er zijn F16's mee te vervangen. ©Reuters

  Het defensiebedrijf Lockheed stelde teleur met z'n nieuwste kwartaalrapport. Het verlaagt de eigen winstprognoses voor het volledige boekjaar, maar trekt de omzetverwachtingen wel (lichtjes) op.

  De omzet in de eerste drie maanden van het jaar kwam uit op 11,1 miljard dollar, net onder de consensus van 11,2 miljard die in de analistenmodellen verrekend zat. De winst viel terug van 898 miljoen dollar naar 763 miljoen dollar. Dat is een daling van 2,91 naar 2,61 dollar per aandeel. De markt rekende op 2,79 dollar.

  De nettowinst werd getroffen door de kosten van een ontslagronde in de afdeling aeronautics, waar Lockheed (gevechts)vliegtuigen maakt.

 • Beleggersheld Macron behoudt zijn voorsprong

  In de opiniepeilingen blijkt de jongste beleggersheld, Emmanuel Macron, voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een duidelijke voorsprong houden op rivale Marine Le Pen. 

 • Een spannende aandeelhoudersvergadering in Amsterdam

  De aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel deze middag belooft pittig te worden. 


 • Het belastingplan van Trump: eerst zien en dan ...

  Amerikaans president Donald Trump belooft de vennootschapsbelasting fors te verlagen, met een tarief van 15 procent. Daar is an sich niemand in de Republikeinse partij tegen, maar er wacht het Witte Huis nog een stevig robbertje armworstelen met Capitol Hill. Want heel wat Republikeinen in het Huis zijn avers voor elke maatregel die het begrotingstekort fors doet oplopen en zullen willen horen waar Trump ter compensatie wil besparen.

 • Melexis knipt (geen) coupon

  Deze ochtend werd een brutocoupon van 0,7 euro van de koers van Melexis gehaald. Toch slaagt het aandeel erin vandaag te stijgen.

 • Spreads verkleinen

  Geen flight to quality zeiden we al, nu de pro-Europese Emmanuel Macron met één been in de presidentiële ambtswoning in Parijs staat. De rente op Frans staatspapier, het land dat nota bene geen begroting in evenwicht meer afleverde sinds de eerste helft van de jaren 70, blijft verder dalen. Dat de beurskoersen van het uitstaande schuldpapier stijgen - dat in de omgekeerde richting beweegt van het rendement - wijst op koopgrage beleggers met diepe zakken. De spread - het renteverschil met het veilig geachte Duitse staatspapier, dat in de laatste drie jaar een begrotingsoverschot boekte en daarvoor slechts 0,2 procent meer uitgaf dan er binnenkwam - loopt vandaag verder terug.

 • Smallcaps boven

  Kort voor 11u prijken enkele bedrijven met de kleinste beurskapitalisatie bovenaan het koersenbord. Nyrstar draagt de rode lantaarn, maar ook Econocom zakt gevoelig na de koersopstoot van vorige week. Onze beursspiegel kan u hier lezen.

  Top Flop
  E&Z Bebig+3,55%Engie-0,89%
  Option+3,45%Solvac -1,12%
  IBA+2,26%Econocom-2,14%
  RealDolmen+1,59%Hamon-2,13%
  WDP+1,19%Connect Group-2,35%
  Fagron+1,14%Smartphoto-2,89%
  Thrombogenics+1,09%Nyrstar-4,20%

 • Nyrstar-rivaal stelt teleur

  De grootste daler op de Europese beurzen is op dit ogenblik Nyrstar-rivaal Boliden. De grootste Europese uitbater van koper- en zinkmijnen vertaalt een teleurstellende kwartaalupdate in een koersval van 8,4 procent tot 255,20 kronen.

 • KBC hakt in winstprognoses Euronav

  Dat herstel van de tankertarieven, het zal niet meer voor dit jaar zijn. Dat is althans de boodschap die we kunnen distilleren uit de vooruitblik van KBC Securities op de kwartaalresultaten van Euronav  woensdag. Analist David Vagman verlaagt het advies van gewoon 'kopen' naar 'bijkopen', met een koersdoel van 8,50 euro. Hij ziet de reder als een 'outperformer', maar dan wel op een olietankermarkt die kreunt onder een dit jaar nog toenemende capaciteit. Ten vroegste zou er tegen eind 2018 op dat vlak beterschap komen. 

  Het gevolg: de analist hakt zwaar in de winstprognoses. Voor 2017 rekent hij nog op 2 miljoen in plaats van 133 miljoen dollar. En voor 2018 wordt de lat verlaagd van 124 naar 24 miljoen dollar. 

 • Goldman Sachs haalt Nyrstar van de kooplijst

  Goldman Sachs verlaagt in de marge van een lijvig rapport over de mijnbouw- en metalensector het advies voor Nyrstar van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel gaat van 10 naar 6 euro. De knipbeurt is niet geheel verrassend: sinds het koopadvies begin februari is het aandeel Nyrstar bijna continu blijven wegglijden, ook al kon de zinkspecialist zich wat gemoedsrust kopen door de schuldenberg verder in de toekomst te schuiven.

  'We blijven geloven in de turnaround van de smelter in Port Pirie, maar op korte termijn zien we door de recente zwakte van de zinkprijs weinig katalysatoren voor de beurskoers', klinkt het. 

 • HSBC jaagt KBC naar hoogste peil in negen jaar

  Na Umicore is KBC  de sterkste stijger in de Bel20 met 1,2 procent winst naar 66,07 euro. De bank- en verzekeringsgroep lijkt zo af te stevenen op een nieuwe 'post-crisispiek'. De vorige hoogste slotkoers sinds oktober 2008 - 65,34 euro - dateerde van augustus 2015.

  Dit keer is de katalysator een koopadvies van HSBC. De Londense zakenbank krikt het advies voor KBC op van 'houden' naar 'kopen' en verhoogt het koersdoel van 64 naar 72 euro. 

 • Bel20 start met kleine winst

  Na de opluchtingsrally van gisteren doet de Bel20  het even wat rustiger aan, met een winst van 0,3 procent. Dat is logischerwijs weer goed voor een beste notering sinds april 2015. Umicore  gaat na de kwartaalupdate 2 procent hoger naar 52,78 euro. 

 • Proximus op overnamejacht in Verenigde Staten

  Lang heeft Proximus-CEO Dominique Leroy niet gewacht om het goedkope geld van Mario Draghi aan het werk te zetten: BICS, de internationale groothandelsdochter van de telecomoperator, trekt 230 miljoen dollar (212 miljoen euro) uit voor het Amerikaanse TeleSign, een specialist in de beveiliging van digitale transacties.

 • Umicore schikt octrooigeschil

  Meer informatie over de update van Umicore leest u hier. Belangrijk: de materialengroep heeft haar jarenlange conflict met BASF en Argonne over de cruciale NMC-technologie voor herlaadbatterijen bijgelegd.

  Veel details wil CEO Marc Grynberg op de telefonische conferentie met analisten - die nog aan het lopen is - niet geven, behalve dat het uiteraard 'niet positief' is en het prijskaartje in de winstprognose voor 2017 begrepen zit. Mogelijk dat daarom het midden van de vooropgestelde vork - een bedrijfswinst van 385 miljoen euro - iets onder de analistenconsensus van 390 miljoen blijft. 

 • Umicore haalt 330 miljoen op

  Opvallend: het wordt bijna terloops vermeld in de kwartaalupdate, maar Umicore heeft vlotjes 330 miljoen opgehaald via de private plaatsing van schulden. De materialengroep zegt zo haar financieringsbronnen te willen diversifiëren en de gemiddelde looptijd van de schulden verlengen.

  Er was alleszins ruimte op de balans voor wat extra schuld: eind 2016 was de schuldenlast gezakt tot minder dan 300 miljoen euro. Tegenover elke 100 euro eigen vermogen, stonden slechts 14 euro schulden. 

 • Umicore voorspelt stevige winstgroei

  De eerstekwartaalupdate van Umicore  rollen binnen. Zoals steeds is dat voor de materialengroep de gelegenheid om een eerste becijferde prognose voor heel 2017 te geven. CEO Marc Grynberg rekent op een bedrijfswinst tussen 370 en 400 miljoen euro, tegenover de 351 miljoen euro over 2016. Het midden van de vork ligt wel iets onder de analistenconsensus van 390 miljoen euro, wat mogelijk tot wat ontgoocheling kan leiden. Daarbij wel de kanttekening dat Umicore wel vaker veeleer conservatief uit de hoek komt met de eerste prognose, kwestie van later niet te hard te moeten teleurstellen. 

  Exclusief stopgezette activiteiten - vooral de afdeling Zinc Chemicals die in 2016 nog tien maanden meetelde - rekent Umicore op een bedrijfswinst tussen 355 en 385 miljoen euro. Dat is een stijging met 11 à 20 procent tegenover de 320 miljoen over het boekjaar 2016.  

  Umicore-CEO Marc Grynberg ©BELGA

 • Ben Bernanke spreekt (en is bezorgd)

  Nu hij drie jaar voorzitter-af is, kan voormalig Federal Reserve-topman Ben Bernanke wat meer vrijuit spreken. In een gesprek met de New York Times toont Bernanke zich bezorgd over het feit dat er geen enkele consensus meer is over de toestand van de economie. Hoe je de economie percipieert, hangt in grote mate af van wie in het Witte Huis zit en wat je politieke voorkeur is. Een objectieve inschatting - voor zover die natuurlijk ooit bestaan heeft - is verder af dan ooit.

  Het frappeert me: de verkiezingen hebben compleet de visie op de economie gewisseld. Republikeinen die dachten in een dystopie te zitten denken dat alles nu geweldig is en bij Democraten geldt het omgekeerde.

 • PPG waarschuwt Akzo: 'Ons volgend bod is vijandig'

  Na het derde bod - 96,75 euro per aandeel inclusief dividend, 50 procent méér dan voor de strijd op 8 maart losbarstte, is het geduld van PPG met de nukkige raad van bestuur van de Nederlandse verf- en chemiegroep AkzoNobel op. Dat laat Michael McGarry, CEO van de Amerikaanse verfreus, in een gesprek met Het Financieele Dagblad duidelijk blijken. 'Ons volgend bod is vijandig'. 

  Niet dat McGarry nu bijzonder vriendelijk omgaat met het management van het doelwit. Enkele citaten:

  Van 55 naar 65 euro in tien jaar! Het aandeel AkzoNobel is een dood aandeel. Alle aandeelhouders die wij hebben gesproken juichen het toe aandelen PPG te krijgen.

  Waarom heeft AkzoNobel tijd verspild met een investeerdersdag die zó slecht is ontvangen?


 • De dag na de grote opluchting

  Goedemorgen! Kunnen de Europese beurzen vandaag hun elan van maandag verderzetten? De tricolore opluchtingsrally na de eerste ronde van de Franse verkiezingen, waarin de hervormingsgezinde ex-minister van Economie Emmanuel Macron de meeste stemmen haalde, bezorgde zowel de Bel20  als de Euro Stoxx50-index de beste beursdag in ruim anderhalf jaar. 

  De Bel20 spurtte 3,1 procent hoger, met de banken als grote winnaars. De klim van de Franse staatsobligaties is voor de banken met veel staatspapier op de balans een zegen. Ook Wall Street scoorde uitstekend. De Nasdaq Composite zette opnieuw een record neer.

  Het seizoen van de algemene vergaderingen komt stilaan op toeren. Vandaag blazen Befimmo, Connect Group, Deceuninck, Galapagos, GBL, Global Graphics, Quest for Growth, Hamon en Umicore verzamelen voor hun aandeelhouders. Die twee laatste publiceren ook een trading update over het eerste kwartaal.

  De aandeelhouders van Melexis kunnen zich verheugen op een slotdividend van 0,70 euro bruto. Het aandeel gaat ex-dividend.

  De Duitse DAX liet maandag een vers record optekenen ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud