1. Markten Live
 2. Live blog
live

WDP spurt naar record

De Europese beurzen ruilden eerder verlies voor winst, met dank aan een sterk Amerikaans jobrapport. Fagron vertaalde een sterke schuldenafbouw in stevige koerswinst, WDP nadert de kaap van 100 euro.
 • En volgende week? Bpost, KBC en Ageas!

  We ronden af met een blik op de komende beursweek. Dit zijn de belangrijkste afspraken:

  Bpost worstelt met hogere kosten

  Bpost komt maandag nabeurs met halfjaarcijfers. Het bedrijf publiceert opnieuw de consensus van 14 analisten op zijn website naar aanleiding van de publicatie van die resultaten. Kort voor de bekendmaking van de cijfers over het eerste kwartaal was Bpost daar plotseling mee gestopt.

  De markt mikt op 736,3 miljoen euro inkomsten, een pak meer dan de 591,9 miljoen een jaar eerder. Dat is natuurlijk vooral te danken aan de impact van de overname van Ubiway (winkels), Dynagroup (logistiek) en Apple Express (levering aan huis).

  De bedrijfswinst (ebitda) zou uitkomen op 161,5 miljoen, een fractie hoger dan de 159 miljoen van 2016. Overname- en andere kosten drukken dus de winstmarge. De twee hamvragen die analisten zich telkens weer stellen zijn: is de brievenpost minder gedaald dan gevreesd en is het pakjesvolume meer gestegen dan verhoopt.

  Het aandeel kende een sluimerend bestaan dit jaar, tot het nieuws over de verlaagde vennootschapsbelasting bekend werd. Maar met een winst van 3,5 procent sinds het jaarbegin doet Bpost het bijna drie keer minder goed dan de Bel20.

  Hoe zal KBC reageren op de lage rente? 

  KBC maakt donderdag voor beurstijd zijn tweedekwartaalcijfers bekend. Analisten mikken op een winst van 721 miljoen euro. Dat is nagenoeg evenveel als een jaar eerder.

  Bij de publicatie van de eerste kwartaalcijfers kreeg het aandeel KBC nog even een tik, omdat beleggers teleurgesteld waren in de dalende rente-inkomsten. Dat ook andere banken daarmee kampen, bewees ING België deze week nog.

  Maar die bank kon dat compenseren door hogere kredietverlening en meer commissies uit de verkoop van beleggingsproducten. In het eerste kwartaal puurde ook KBC daar meer inkomsten uit. Het wordt uitkijken of het daar opnieuw in geslaagd is. 

  Ageas-baas Bart De Smet zal het mogen uitleggen

  Ook Ageas komt met halfjaarcijfers. Volgens analisten rapporteert de verzekeraar woensdag voor beurstijd een halfjaarwinst van 254 miljoen euro. Een jaar eerder ging Ageas nog voor 67 miljoen euro in het rood.

  Dat verlies was toen te wijten aan de schikking met een reeks belangenorganisaties van gedupeerde Fortis-aandeelhouders. Alleen besliste een rechtbank afgelopen juni dat die schikking niet bindend was. Alle partijen kregen vier maanden de tijd om een nieuwe oplossing voor te stellen.

  Topman Bart De Smet geeft mogelijk een stand van zaken. Verder is het uitkijken naar de situatie in het VK. Het is ook de vraag of Ageas voor het zevende jaar op rij een nieuw aandeleninkoopprogramma zal aankondigen. 

 • Bel20 zwaait de week met winst uit

  De slotbel: de Bel20 finishte dankzij het sterke Amerikaanse jobrapport, en bijhorende remonte van de dollar, een half procent hoger af op 3.969 punten. Fagron won na het geruststellende halfjaarrapport net geen 7 procent, WDP trok na de opgekrikte jaarprognose 2,9 procent tot een recordkoers. 

 • Amerikaanse jobmarkt heeft eindelijk crisis verteerd

  De Amerikaanse tewerkstelling zit nu weer op het peil van 2007, rekening houdend met de bevolkingstoename. En dus is de crisis de facto verteerd, becijferde Bloomberg. 

 • Fagron-CEO: 'We zien geen beren op de weg'

  We kunnen u warm het interview met Hans Stols, CEO van Fagron, aanraden. We citeren:

  Ik zie geen beren op de weg, geen heel grote problemen die we nog moeten tackelen. Toen ik hier een dik jaar geleden begon, waren er 45 dingen die ik op moest lossen. Daar heb ik nu nog een stuk of tien van over
  Hans Stols
  CEO Fagron

 • Jobtijding vuurt beurzen aan

  Het sterke Amerikaanse jobrapport maakt weliswaar een nieuwe Amerikaanse renteverhoging waarschijnlijker, maar beleggers onthouden vooral de boodschap dat het met de gevreesde vertraging van de economie wel meevalt. En dat jaagt niet alleen de Europese beurzen stevig hoger, maart levert ook Wall Street een positieve start op. De Dow Jones gaat 0,2 procent hoger en blijft zo uiteraard op recordhoogte koersen. 

  ©REUTERS

 • Amerikaanse jobmotor slaat weer aan

  Het aantal nieuwe jobs dat vorige maand gecreëerd werd op de Amerikaanse arbeidsmarkt ligt hoger dan verwacht. Economen mikten op 180.000, het werden er 209.000, zo meldt het Bureau of Labor Statistics (BLS). Het cijfer voor mei werd neerwaarts herzien tot 145.000, het cijfer voor juni werd opwaarts herzien tot 231.000.

  De werkloosheid is zoals verwacht lichtjes gedaald van 4,4 naar 4,3 procent. Dat percentage, dat al eens in mei werd bereikt, is het laagste in 16 jaar.

  Twee keer goed nieuws dus, maar waar economen en strategen vooral naar uitkeken was de evolutie van de lonen. Die stegen met 9 cent of 2,5 procent  tot 26,36 dollar per uur, dat is de grootste stijging in een maand sinds oktober vorig jaar, maar wel in lijn met de verwachtingen. Hogere lonen zijn een logisch gevolg in een arbeidsmarkt die in de buurt komt van volledige tewerkstelling.

  Toch zou je een stijging op jaarbasis met 3 tot 4 procent verwachten, schrijft MarketWatch, in een economie die op volle toeren draait. Maar een aantal factoren zet blijkbaar een rem op de salarisgroei met name een lage productiviteit, wereldwijde concurrentie en terughoudendheid van veel Amerikanen om van job te veranderen.

  Nog een werkpunt is de tewerkstellingsgraad, met name het percentage van volwassen Amerikanen dat een betaalde job heeft. Het steeg lichtjes van 62,8 in juni naar 62,9 procent in juli. Tien jaar geleden was dat nog 66 procent.

  Deze cijfers zijn niet vergelijkbaar met de gegevens van de OESO. Volgens statistieken van de Organsatie voor Economische Samenwerking bedroeg de tewerkstellingsgraad van de VS in 2016 (15-64 jaar) 73 procent, een fractie minder dan in de EU (73,2%), maar duidelijk meer dan in ons land (67,6%).

 • Ackman pakt ADP aan

  Pershing Square Capital Management, het hefboomfonds gestuurd door William Ackman, wil zijn greep op Automatic Data Processing (ADP) versterken door de benoeming van 5 bestuurders. De raad van bestuur van de leverancier van HR-diensten telt 10 leden. 'Ackman vroeg ADP om de deadline van 10 augustus voor de benoeming van nieuwe bestuurders met 30 tot 45 dagen te verlengen en zei dat het van plan is om 5 bestuurders te benoemen, waaronder hijzelf', aldus een mededeling van ADP.

  Maar ADP voegde daaraan toe dat 'de raad van bestuur unaniem beslist heeft dat het niet in het belang is van ADP of van zijn andere aandeelhouders om op het lastminute verzoek van Pershing in te gaan'. Ackman wil ook de CEO van het dienstenbedrijf vervangen. Pershing heeft 8 procent van de aandelen van ADP in handen. Nochtans merkt ADP op dat in de 6 jaar dat Carlos Rodriquez aan het roer staat van ADP, het globale rendement van het ADP-aandeel 202 procent bedraagt terwijl de S&P 500 in die periode maar 128 procent haalt.

 • Het menu van Wall Street

  Een pak bedrijven in de VS kwam donderdag na beurs en vandaag voor beurs met kwartaalresultaten:

  -De mediagroep Viacom publiceerde degelijke cijfers, maar de vooruitzichten voor het derde kwartaal stelden analisten teleur. Viacom maakte ook melding van een late betaling door zijn Chinese partner Huahua Media. Het aandeel verloor gisteren na beurs 8 procent tot zijn laagste niveau sinds februari 2016

  -Kraft Heinz daarentegen boekte niet alleen meer winst, de verwachtingen van de markt werden ook overtroffen. Dankzij een krachtig besparingsprogramma werd de dalende vraag in Noord-Amerika meer dan gecounterd.

  -Na een tegenvaller met een ander geneesmiddel, meldt Eli Lilly dat zijn medicijn tegen migraine duidelijk betere resultaten opleverde bij een testgroep dan bij patiëntien die een placebo toegediend kregen.

  -GoPro dat kleine camera's maakt voor sportievelingen heeft zijn verlies aanzienlijk kunnen reduceren en dat leidde tot een koersopstoot van 15,6 procent in de handel voor beurs vandaag.

  -Yelp, operator van sites voor consumentenadvies, boekte beter dan verhoopte cijfers en verkoopt Eat 24 (thuislevering van maaltijden) aan GrubHub. In de handel voor beurs wint het aandeel 20 procent en veegt daarmee de koersdaling weg die sinds begin dit jaar werd geïncasseerd (17,7%), GrubHub daarenteen levert 6 procent in

 • Hoger koersdoel voor Orange Belgium

  Russell Waller van New Street Research verhoogt zijn advies voor telecomgroep Orange Belgium van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel wordt opgetrokken vn 20,50 naar 25 euro. Orange heeft nu 7 koopadviezen, 14 'holds' en 2 verkoopadveizen. De groep kwam op 26 juli met resultaten die de verwachtingen overtroffen. Het aandeel noteert over de middag onveranderd op 21 euro.

 • Wachten op het banenrapport

  Straks komt het Bureau of Labour Statistics (BLS° met cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, iets waar beleggers altijd reikhalzend naar uitkijken. Economen denken dat er in juli 180.000 nieuwe banen bijkwamen, een stuk minder dan de 222.000 in juni, maar nog steeds in lijn met het halfjaargemiddelde. De werkloosheidsgraad zou dalen van 4,4 naar 4,3 procent. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar de evolutie van de lonen, het wat zwakkere punt in de voor het overige al jaren solide Amerikaanse arbeidsmarkt.

 • Bel20 reduceert verlies

  Over de middag is het verlies van de Bel20 iets teruggelopen tot minder dan 0,2 procent. Er zijn nu ongeveer evenveel stijgers als dalers in de Brusselse index. Aperam (inox) (+1%) trekt de kop, Galapagos (biotech) (-1,5%) draagt de rode lantaarn. Europe vertoont nog een gemengd beeld, de Euro Stoxx 50 en de bredere Stoxx 600 Europe schommelen de hele tijd tussen een status quo en een winst van 0,1 procent. Wenen is de grootste verliezer met een daling van een half procent, Athene doet het net omgekeerd.

  Op de brede markt zijn dit de grootste stijgers en dalers:

  Genkyotex +10,06% Banimmo -0,98%
  Celyad +9,86% Moury Construct -1,04%
  Fagron +5,92% Keyware -1,24%
  WDP +2,82% ING -1,24%
  Exmar +2,71% Galapagos -1,48%
  4Energy Invest +2,19% Thrombogenics -1,54%
  Option +1,41% Asit Biotech -1,93%

   

 • Brussel in mineur

  Een stand van zaken op Euronext Brussel, vindt u hier.

 • Blackstone en CVC kopen Paysafe

  De private equity groepen Blackstone en CVC Capital Partners nemen Paysafe Group over van Old Mutual Global Investors  en Threadneedle Asset Management voor 3 miljard pond. De consolidatie in de snel groeiende sector van betaalsystemen neemt toe omdat consumenten almaar vaker elektronisch en online betalen. Als het bod succesvol afgerond wordt, betekent dat een terugkeer van Paysafe naar CVC, dat het bedrijf in december 2015 had verkocht. Paysafe komt volgende week met resultaten. 

 • Britse bouwgroepen zitten in de put

  De aandelen van Britse aannemers en bouwgroepen krijgen op hun donder na berichten over plannen van de overheid om het 'Help to Buy'-schema te herzien

 • Umicore wil aandeel splitsen

  Materialentechnologiegroep Umicore stelt op een buitengewone algemene vergadering van 7 september voor om vanaf 16 oktober het aandeel te splitsen in twee. Umicor betaalt op 29 augustus een bruto interimdividend van 0,65 euro per (oud) aandeel, de helft van het dividend dat werd uitbetaald over 2016. 

 • Allianz doet Britse overname

  Het Duitse Allianz, Europa's grootste verzekeraar, neemt zijn Britse sectorgenoot LV over voor 1,02 miljard pond. De overname verloopt in stappen. Sinds Oliver Baete CEO is van Allianz kijkt de groep meer uit naar groei door acquisities. Eerder probeerde hij volgens verschillende bronnen al de Franse tak van het Italiaanse Generali in te lijven en het Australische QBE Insurance. Tegelijkertijd schrapt Allianz banen en verkoopt het minder rendabele units. 

 • Waarde QfG stijgt verder

  Op 31 juli bedroeg de netto inventaris waarde van Quest for Growth 10,49 euro per aandeel of 1,58 euro meer dan op 31 december 2017 (8,91 euro). De beurskoers op 31 juli bedroeg 8,315 euro per aandeel, waardoor de premie die toen betaald werd 36 procent bedroeg.

 • 3.000 banen weg bij Pearson

  Pearson Plc gaat 3.000 jobs schrappen en minder winst uitkeren aan zijn aandeelhouders als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma dat begin dit jaar van start ging. De groep kampt met een daling van de eductiemarkt. Pearson focust sinds na de verkoop van Financial Times en The Economist op alles wat met opleiding en onderwijs te maken heeft, vooral dan digitaal. Vorige maand werd ook het belang van 22 procent in Penguin Random House van de hand gedaan. 

 • Optimistisch Toyota

  De na Renault grootste autobouwer ter wereld verhoogt zijn winstverwachting voor dit jaar met 16 procent als gevolg van de zwakke yen. Over het voorbije kwartaal daalde de winst van Toyota met minder dan gevreesd. De Japanse constructeur mikt nu op een operationele winst van 1.850 mijlard yen (16,80 miljard dollar) tegenover eerder 1.600 miljard. Dat is wel nog altijd minder dan de 1.990 miljard yen die Toyota over 2016 realiseerde.

 • ING weegt op Bel20

  Net als de andere Europese beurzen, opent Brussel in het rood. De Bel20 verliest 0,3 procent, wat vooral te wijten is aan de twee procent die ING moet inleveren. Maar daar is een perfecte verklaring voor: ING, dat met een een weging van 12,3 procent één van de dominante aandelen in de Bel20 is, noteert zonder het recht op het interimdividend van 0,24 euro bruto.

   Ontex neemt met een winst van 0,4 procent voorlopig de koppositie in.

  De beleggers smaken duidelijk de resultaten van Fagron dat weer een kleine overname doet en zijn schulden verder afbouwt. Ook de deal van Celyad valt in de gratie, net als de winstverhoging van WDP. Hier zijn de voorlopige winnaars en verliezers op de brede markt in Brussel:

   

  Genkyotex +11,73% Atenor -0,76%
  Fagron +6,06% Econocom -0,79%
  Celyad +5,46% Quest for Growth -0,79%
  Option +1,41% Agfa-Gevaert -0,92%
  Warehouse Estates +0,95% Jensen Group -1,00%
  WDP +1,28% Montea -1,39%
  Roularta +0,73% ING -1,92%

   

 • Ascencio bevestigt dividendgroei

  De winkelspecialist uit Wallonië kwam donderdag na beurs met resultaten (boekjaar sluit op 30 september).De huurinkomsten stegen met 5,7 procent tot 30,53 miljoen, ook de courante winst per aandeel ging 4,0 procent hoger ondanks het feit dat het aantal aandelen toenam met 5 procent.

  Sinds de overname van het winkelpark Papeteries de Genval in december vorig jaar, bleef het stil op het acquisitiefront. Ascencio mag nog voor 90 miljoen euro overnames realiseren voor zijn schuldgraad 50 procent bereikt.

  'Zonder onverwachte gebeurtenissen, laat de evolutie van de resultaten toe om het dividend verder te laten groeien', aldus Ascencio. Het aandeel sloot donderdagavond op 61,33 euro.

  Degroof Petercam vindt het aandeel nog aantrekkelijk met een koerswinst onder 15 en een duurzaam en groeiend dividendrendement van 5,5 procent. Herman van der Loos heeft een koersdoel van 67,10 euro en adviseert om bij te kopen.

 • Lagere opening voor Europese aandelen

  De futures wijzen op een licht lagere opening straks in Parijs (CAC40) en in Frankfurt (DAX) (allebei -0,15%). Londen (FTSE 100) zou 0,15 procent lager van start gaan.

 • Celyad betaalt 25 miljoen aan partners

  Het biotechbedrijf uit Mont-Saint-Guibert, gespecialiseerd in celtherapieën tegen kanker, kondigt samen met haar dochter OnCyte LLC een 'contractherziening' aan met Celdara Medical LLC en Dartmouth College. Dat is een gevolg de 'veelbelovende eerste resultaten van het THINK-onderzoek, die tot nog groter vertrouwen hebben geleid in het langetermijnpotentieel van Celyad's CAR-T-activa', aldus een persbericht.

  Celyad zal een groter deel van de toekomstige opbrengsten krijgen die CAR-T-activa in de toekomst zal genereren, inclusief inkomsten uit de sublicenties, zo luidt het . In ruil betaalt Celyad wel 12,5 miljoen dollar cash en 12,5 miljoen in Celyad-aandelen tegen een koers van 32,35 euro (een premie van 14% tegenover de slotkoers van donderdag). Samen legt Celyad dus 25 miljoen euro op tafel om een groter deel te krijgen van een koek die er nog niet is.

  CEO Christian Homsy heeft er alle vertrouwen in: 'Wij zijn van oordeel dat deze herziene overeenkomsten een meerwaarde voor de aandeelhouders van Celyad garanderen en dat de grotere participatie van Celdara Medical in Celyad wijst op een duidelijke verbintenis op lange termijn'. Celyad kreeg begin 2015 toegang tot CAR-T NKR 'productkandidaten' door de overname van OnCyte LLC, de voormalige oncologische afdeling van Celdara Mediccal LLC.

  KBC Securities heeft een goed oog in de nieuwe akkoorden. Op die manier 'positioneert Celyad zich sterker voor toekomstige inkomsten en worden de banden nog sterker aangehaald (met de partners) door hen toe te laten als aandeelhouder'. De analisten veranderen niets aan hun koersdoel van 48 euro en hun koopadvies. Ook Degroof Petercam heeft een koopadvies maar dan wel met een koersdoel van 68 euro

 • Intussen in Azië....

  De Nikkei, de belangrijkste aandelenindex van Tokyo, is zopas 0,4 procent lager gesloten. De Japanse beurs had last van een duurdere yen (tegenover de dollar) en de politieke spanningen in Washington. 

  -Eerder sloot de Australische ASX 200 in Sydney een kwart procent lager

  -Intussen staat de Shanghai Composite (+0,2%) nog op winst en staat de Hang Seng in Hong Kong stabiel

  -De Koreaanse beurs (Kospi) in Seoul maakt haar verlies van gisteren goed met een winst van 0,5 procent

  -In Mumbai verliest de Indiase Sensex 30 zowat 0,3 procent

 • 'Correctie van 5 à 10 procent komt eraan'

  Zoals de redactie al aangaf: als transport en industrie uit mekaar drijven, is dat doorgaans een veeg teken voor de beurzen. Maar er zijn nog een reeks andere factoren die Howard Gold doen geloven dat tegen het einde van de zomer een correctie tot tien procent waarschijnlijk is.

 • WDP verhoogt winstverwachting

  WDP, de grootste logistieke vastgoedgroep van het land, verhoogt zijn winstverwachting en zijn dividendbelofte.

  Meteen trekt WDP ook zijn ambitie op in verband met het groeiplan 2016-2020. Op het einde van die rit mikte de groep op een winst per aandeel (EPRA) van 6,25 euro, nu wordt 6,50 euro als doel gesteld. Ook het bruto-dividend zou tegen dan 5,25 euro moeten bedragen (tegen eerder 5,00 euro). Dat WDP zijn dividendprognose op termijn oprkikt is niet onlogisch, aangezien al voor dit jaar meer winst en een hogere uitkering wordt vooropgesteld.

  Het voorbije halfjaar stegen de huurinkomsten van 64,6 naar 70,0 miljoen euro. Dat levert een winst (EPRA) op van 57,24 miljoen tegen 48,69 een jaar eerder. Worden daar de variaties van de waarde van de activa en van de financiële instrumenten bijgeteld, evenals de afschrijvingen, dan komt het nettoresultaat uit op 136,99 miljoen tegen 43,25 miljoen in dezelfde periode van 2016.

  WDP klopt zich ook op de borst omdat over de eerste zes maanden de EPRA-winst per aandeel met 2 procent steeg tot 2,67 euro ondanks het feit dat er 15 procent meer aandelen in het spel zijn.

  Alexandar Makar van KBC Securities deelt dat enthousiasme. Hij werkt op dat de winst per aandeel 2 procent hoger uitkomt dan de consensus. Onlangs verhoogde hij al zijn koersdoel met twee euro tot 92 euro en daar blijft hij bij, net als bij zijn advies 'houden'. Jean-Marie Caucheteux van Degroof Petercam was een stuk conservatiever met een koersdoel van 84,6 euro, maar hij trekt dat nu meteen op tot 90 euro, nog altijd ruim onder de huidige koers, hij overweegt een aanpassing van zijn prognoses na de analistenconferentie. Het advies staat op 'houden'. Maar wat dan gezegd van Jaap Kuin van ING: die blijft zitten op zijn koersdoel van 81 euro (houden)

 • Fagron bouwt schulden verder af

  Fagron boekte over het eerste halfjaar een omzet van 221,7 miijoen euro, een stijging met 5,5 procent. Dat is iets minder dan wat Degroof Petercam had verwacht. De recurrente bedrijfswinst (rebitda ging 5,6 procent hoger tot 48,1 miljoen of 21,7 procent van de omzet. De nettowinst komt met 21,1 miljoen ruim een kwart hoger uit. De schuldratio zakt van 3,18 naar een nog altijd stevige 2,66. Fagron kondigde ook een kleine overname aan.

  De analisten van KBC Securities oordelen dat de resultaten grotendeels in de lijn der verwachtingen liggen. Ze vinden het wel belangrijk dat Fagron onlangs een lening van 225 miljoen euro terugbetaalde en dat de kasstromen in het eerste halfjaar sterk waren. Michaël Vlemmix en Sandra Cauwenberghs veranderen niets aan hun koersdoel van 12 euro en hun advies 'houden'.

  'Alles bij mekaar, een sterk halfjaar, maar niet goed genoeg om onze visie te veranderen', aldus Frank Claassen van Degroof Petercam, 'we blijven dus bij ons koersdoel van 11,5 euro en 'houden'. Om meer positief te worden zouden we graag volgende zaken zien: 1) een versnelling van de organisache groei, die is momenteel nog bescheiden; 2) meer elementen die erop wijzen dat de nieuwe steriele fabriek in Wichita een succes wordt; 3) meer duidelijkheid over hangende juridische kwesties, vooral dan over het onderzoek in de sector door het ministerie van Justitie

 • Goedemorgen!

  Fagron, de specialist in apothekersbereidingen, komt vrijdag voorbeurs met de resultaten over het eerste halfjaar. Een rapport dat moet bevestigen dat het bedrijf onder de nieuwe CEO Hans Stols weer met groei aankoopt, na de bijna-doodervaring begin 2016.

  Enkele Amerikaanse overnames bleken toen - mede door een strenger terugbetalingsbeleid - een kat in een zak en de groep moest honderden miljoenen lucht uit de balans schrijven. Resultaat: de aan de overnames verbonden schuldenberg torende plots hoog boven het gedecimeerde eigen vermogen en de kwakkelende cashflow uit.

  Enter de redders. Investeerders onder aanvoering van de industrieel Filip Balcaen en private-equityspelers schoonden vorig jaar met vers geld de balans op. De korte update over het eerste kwartaal was al bemoedigend. De groei in Europa wist jaar op jaar de nog krimpende kernactiviteit in de VS te compenseren. En met Brazilië - goed voor een vijfde tot een kwart van de omzet - heeft de medische toeleverancier een groeimotortje in huis. De wederopstanding van de lokale munt, de real, leverde twee derde van de globale omzetgroei op.

  Ook over het voorbije halfjaar heeft de real de groei gestut. Degroof Petercam rekent op 7,4 procent omzetgroei tot 225,8 miljoen euro, waarvan dik 4 procentpunt op het conto van de Braziliaanse munt komt. Met een constante winstmarge van 21,5 procent zou dit dat vertalen in een brutobedrijfswinst (ebitda) van 48,5 miljoen, in lijn met de - beperkte - analistenconsensus. 

  Analist Frank Claassen kijkt uit naar de eerste indicaties van 'Wichita'. Een woord dat de voorbije maand het aandeel Fagron een stevige boost gaf. Wichita is de nieuwe Amerikaanse megafabriek voor steriele bereidingen (denk aan voorgevulde injectiespuiten en morfinecassettes) diep in het middenrif van het Amerikaans continent. Die mastodont is sinds eind maart operationeel, met licenties voor het gros van de 50 Amerikaanse deelstaten.

  Die fabriek moet de komende jaren een belangrijke groeimotor worden. 'We zijn als management positief over de mogelijkheden en het potentieel van deze nieuwe faciliteit. Naar verwachting zal er binnen drie tot vijf jaar een omzet van 100 miljoen dollar worden gerealiseerd', bevestigde CEO Hans Stols bij de kwartaalupdate.

  ING-analist Matthias Maenhaut waarschuwt wel dat het te vroeg is voor een echt betekenisvolle bijdrage. Toch rekent Maenhaut op omzetgroei in Noord-Amerika, zodat de krimp er gestopt is. De vergelijkingsbasis is ook makkelijker: in het tweede kwartaal van vorig jaar sloot namelijk de verlieslatende Amerikaanse dochter Bellevue de deuren.

  Vraag is ook of Fagron aandurft een jaarprognose te geven. De drie analisten die Bloomberg bijhoudt rekenen voor heel 2017 op 96 miljoen ebitda bij een omzet van 456 miljoen euro. 

  Beleggers aan de beurs van Shanghai. De Aziatische aandelen gaan vrijdagmorgen verschillende richtingen uit. ©Bloomberg

  Nog op het beleggersmenu vrijdag:
  - Het halfjaarrapport van WDP: analisten rekenen op een klassiek sterk rapport, aangezien de grootste speler in logistiek vastgoed de opbrengsten van de kapitaalronde snel aan het werk heeft gezet. Al hoort daar de kanttekening bij dat het sterke 'track record' al stevig in de koers verrekend zit: het aandeel noteert met 95 euro dicht tegen een recordpeil en een premie van bijna 80 procent op de intrinsieke waarde. 
  - ING, met een weging van 12,3 procent één van de dominante aandelen in de Bel20, noteert zonder het recht op het interimdividend van 0,24 euro bruto. 
  - Het Amerikaans banenrapport: economen rekenen gemiddeld op 188.000 nieuwe jobs in juli, waardoor de werkloosheidsgraad tot 4,3 procent zou zakken. En dat is een evenaring van het in mei bereikte laagste peil sinds 2001.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud