1. Markten Live
 2. Live blog

Welles-nietes in City over Umicore

De meeste Europese beurzen maakten pas op de plaats. In Brussel stond Umicore in de kijker met gelijktijdige koop- en verkoopadviezen vanuit de Londense City, op Wall Street schittert biotechpionier Biogen.
 • Umicore weegt op Bel20

  De slotbel: de Bel20  liet 0,4 procent liggen tot 3.768 punten. Bij Umicore  woog uiteindelijk een verkoopadvies van Credit Suisse zwaarder dan dan een koopadvies van JPMorgan. 

  We zijn er uiteraard morgenvroeg terug met een stevige portie kwartaalupdates: Barco, Melexis, Orange Belgium en WDP. Tot dan!

 • Barco morgen: Starship Enterprise!

  Even melden dat morgen de echte aftrap is van de stroom kwartaalupdates in Brussel. Met onder meer Barco, de beurskampioen van de eerste jaarhelft. De analistenconsensus die de beeldvormingsgroep zelf bijhoudt rekent op eenzelfde sterke prestatie als over de eerste helft van 2019, namelijk een groei in alle afdelingen. 

  De orders zou over het derde kwartaal jaar op jaar 8 procent stijgen naar 262,9 miljoen euro. De omzet zien analisten 7 procent toenemen tot 267 miljoen euro. Met dus groei in alle afdelingen, maar toch vooral Entreprise. Daar zou de omzet 12 procent stijgen, naar 89,5 miljoen euro. Dit dankzij het goudhaantje, de presentatietool Clickshare die in de eerste zes maanden van het jaar een extra 100.000 vergaderzalen wist te veroveren. 

 • Kiest Berlijn voor gematigde stem in ECB-directie?

  Belangrijk nieuws: volgens de doorgaans goed geïnformeerde krant Süddeutsche Zeitung zou Berlijn professor economie Isabel Schnabel voordragen voor de directie van de Europese Centrale Bank. Dit om de plots opgestapte Sabine Lautenschläger te vervangen. 

  Schnabel lijkt de perfect kandidaat om de onvrede die er in Duitsland heerst over het voortgezette nulrentebeleid de Europese Centrale Bank in te dammen. Vorige maand zei ze in een gesprek met een ander Duits dagblad, Handelsblatt, nog dat de ECB in Duitsland vaak onterecht tot zondebok wordt gemaakt. 

 • Bakkafrost heeft kleine kapitaalverhoging rond

  Even een uitstapje naar de woeste maar o zo mooie Faeröereilanden. Daar heeft Bakkafrost, de grootste zalmkweker (en werkgever) van de eilandengroep, een kapitaalverhoging van 4,6 miljoen Deense kronen (0,6 miljoen euro) doorgevoerd.

  De operatie houdt verband met de op 25 september aangekondigde overname van een belang van 68,6 procent in sectorgenoot The Scottish Salmon Company. Bakkafrost legde hiervoor 517 miljoen pond (600 miljoen euro) op tafel. Verkoper was Northern Link en die verstrekte een ‘verkoperslening’ die nu is afgelost.

  Bakkafrost noteert op de beurs van Oslo en is daar dit jaar al 37 procent gestegen. Wellicht door de verwatering zakt het aandeel momenteel 1,7 procent.

  Als u nu grote goesting in zalm hebt gekregen, klik dan even door naar de website van Bakkafrost en geniet van een stevige portie verse vis.

  Of geniet anders even van dit prachtige plaatje.

  ©BELGAIMAGE

 • Pond krijgt tik na dreigementen Boris Johnson

  Vandaag bespreekt het Britse parlement de wetgeving die de brexitdeal, die het VK sloot met de Europese Unie, in wetgeving moet omzetten. De Britse premier Boris Johnson wil dat de wetgeving binnen drie dagen wordt goedgekeurd. Hiervoor moet het Lagerhuis wel akkoord gaan met het tijdsschema. Een stemming hierover staat voor vanavond 20 uur gepland. 

  Johnson zegt nu dat de regering de hele wetgeving zal intrekken, als het parlement niet instemt met zijn tijdsschema.

  'Ik zal hier in geen geval nog maanden mee doorgaan', zei Johnson dinsdagnamiddag in het parlement. 'Als het parlement weigert de brexit goed te keuren en besluit om alles uit te stellen tot januari of mogelijk langer.....moet ik met grote spijt zeggen dat de wet moet worden ingetrokken en we verder gaan naar een algemene verkiezing', dreigde hij.

 • WeWork kernachtig samengevat ...

  ... door de onvolprezen Joe Weisenthal:

 • Meer info over dé farmaverrassing van het jaar ..

  ... leest u hier in de Wall Street-spiegel. 

 • Hoogvlieger Biogen op vlak Wall Street

  Op een vlak Wall Street - de Dow Jones  opende vrijwel stabiel - valt Biogen  extra op. De biotechpionier schiet bijna 40 procent hoger op 309 dollar en krijgt er zo in één trek bijna 16 miljard beurswaarde bij. 

  De reden? Een miraculeuze heropstanding van aducanumab. In maart leek dat potentiële middel tegen Alzheimer nog afgeschreven, nadat een team van experten vragen stelde bij de efficiëntie. Groot was dus de verrassing toen Biogen deze ochtend meldde dat toch bij waakhond FDA een aanvraag zal indienen om aducanamab op de markt te brengen voor de behandeling van dementie, op basis van 'een nieuwe analyse van een grotere set data testresultaten'. 

 • Softbank grijpt de macht bij WeWork

  De Japanse holding redt de hippe vastgoedgroep WeWork met een herfinanciering, schrijft The Wall Street Journal. Dat zou dan wel tegen een fractie gebeuren van de beurswaarde die de pionier van het 'nieuwe werken' bij de afgeblazen beursgang op Wall Street hoopte mee te krijgen. 

 • Pond incasseert tik door dreiging Britse regering

  Het Brits pond valt na de recente remonte zowel tegen de Amerikaanse dollar als de euro terug. De reden? De Britse regering die dreigt de brexitdeal af te voeren als parlementariërs de stemming vertragen door er belangrijke amendementen aan toe te voegen. Meteen sluipt er weer wat twijfel bij beleggers. 

 • Analistentwijfels duwen AMS in het rood

  De Oostenrijkse chipmaker AMS schoot vanmorgen circa 6 procent hoger na de publicatie van beter dan verwachte resultaten (zie post 8.57 uur). Intussen is de trend helemaal omgeslagen en noteert het aandeel (op de beurs van Zürich) 6,4 procent lager.

  De kentering lijkt met twee zaken te maken hebben. Analisten hebben vragen bij zowel de vooruitzichten van AMS als bij het geplande bod op Osram en de bijbehorende synergieën.

  Volgens het beurshuis Mirabaud blijft de visibiliteit voor AMS laag vermits klanten meer en meer op korte termijn bestellen voor consumentenartikelen. Analist Neil Campling vindt het dan ook moeilijk te voorspellen hoe stabiel de omzetprognose voor het vierde kwartaal is. AMS verwacht een omzet tussen 610 en 650 miljoen dollar, waar het derde kwartaal uitkwam op 645 miljoen dollar, vooral dankzij een sterke vraag naar optische sensoren voor smartphones.

  Campling vindt ook dat de geplande Osram-deal te ambitieus is en stelt zich vragen bij de mogelijke synergieën. Vorige week zei Osram dat die lager konden uitvallen, maar Alexander Everke, de CEO van AMS, spreekt dat nu tegen. Everke zei tijdens een conference call dat het bod op Osram wellicht eind oktober van start gaat en dat hij verwacht dat het zal slagen.

  Ook analist Janardan Menon van Liberum is niet gelukkig met de Osram-deal. Hij schreef in een voor de conference call gepubliceerde nota dat de overname ‘meer risico’s dan voordelen’ oplevert.

 • McDonald's in snelheid gepakt door Burger King

  McDonald's , 's werelds grootste fastfoodketen, komt met een teleurstellend kwartaalrapport. De winst per aandeel valt met 2,11 dollar lager uit dan de verwachting (2,21 dollar).

  McDonald's ziet zijn omzet groeien met 1 procent aan naar 5,4 miljard dollar en mist daarmee nipt de verwachting van 5,5 miljard dollar.

  McDonald's werd in snelheid gepakt door concurrent Burger King. Die lanceerde een volledig plantaardige 'Whopper'-hamburger op de Amerikaanse markt. McDonald's zit op dat vlak nog in een testfase waarbij het in Canada een proefproject lanceerde met eiwitburgers Beyond Meat

  Het aandeel gaat voorbeurs 3 procent lager. 

 • Continental wil aandrijfdochter volledig naar de beurs brengen

  Bandenproducent Continental  wil zijn dochter Vitesco (het voormalige Continental Powertrain) volledig afstoten. Het is van plan om de dochterafdeling integraal naar de beurs te brengen. Eerder werd al een gedeeltelijke beursgang bekeken waarbij Continental een minderheidsbelang zou behouden. Daar stapt het bedrijf uit Hannover nu vanaf. 

  Continental zal nadien nog uit twee bedrijfsonderdelen bestaan: Rubber Technologies en Automotive Technologies. 

 • JPMorgan: 'Stress in Amerikaanse geldmarkten wordt nog veel erger'

  Volgens een analistenteam geleid door Joshua Younger van JPMorgan zal de ellende in de Amerikaanse repomarkt verder verergeren. 

  Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen voor heel korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven. De markt heeft last van een liquiditeitsprobleem: er zijn te weinig partijen die geld willen uitlenen. In september was het tekort zo nijpend dat de reporente plots naar 10 procent schoot. 

  Om het probleem te bestrijden heeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) miljarden in het financiële systeem gepompt. Daarnaast koopt de Fed sinds kort 60 miljard dollar per maand aan Amerikaans schatkistpapier op. Door deze laatste actie stijgt de hoeveelheid reserves in het banksysteem, wat het aanbod van repoleningen in theorie zou moeten vergroten. 

  Maar volgens JPMorgan zullen deze maatregelen niet afdoende zijn om een verergering van de situatie te voorkomen. 'De extra liquiditeiten van de monetaire autoriteit gaan direct naar primary dealers (grote banken die als tussenpersoon fungeren tussen de Fed en de banken), terwijl de grootste vragers naar liquiditeit juist geen primary dealers zijn. Het succes van het programma is dus afhankelijk van de mate waarin de primary dealers de liquiditeit doorgeven aan de banken. Maar deze tussenpersonen doen dit te weinig door de strenge regels rondom kapitaaleisen.'

 • Procter & Gamble klopt prognoses - Aandeel spurt voorbeurs hoger

  De producent van consumentenartikelen Procter & Gamble  heeft de analistenprognoses met brio geklopt. De omzet kwam uit op 17,8 miljard dollar (17,42 miljard verwacht) en de winst per aandeel op 1,34 dollar (1,24 dollar verwacht).

  Het bedrijf verhoogt ook de jaarprognoses. Procter & Gamble stelt voortaan een stijging van de omzet voorop tussen 3 à 5 procent (eerdere prognose tussen 3 à 4 procent). De winst per aandeel zal in het huidige boekjaar met 4 à 10 procent aandikken (eerdere prognose 4 à 9 procent). 

  De afdeling Gillette (scheermesjes) blijft het wel moeilijk hebben, met een omzetgroei van amper 1 procent. 

  Het aandeel gaat voorbeurs ruim 4 procent hoger. Sinds begin dit jaar kwam er al 30 procent bij. 

 • Nieuwe topman bij Under Armour

  Kevin Plank, de CEO van de Amerikaanse sportkledijgroep Under Armour , legt eind dit jaar zijn functie neer. Hij wordt per 1 januari opgevolgd door de 56-jarige Patrik Frisk, de huidige ‘chief operating officer’.

  Plank was voorzitter en CEO van Under Armour sinds hij het bedrijf in 1996 oprichtte. Hij wordt volgend jaar ‘uitvoerend voorzitter’ en ‘brand chief’.

 • Euronext Brussel: een hymne en een klaagzang

  Voor het Brusselse beursoverzicht, hierheen !

 • ‘Dit wordt een van de beste kwartalen ooit voor Euronav'

  De vrachttarieven voor supertankers zullen wellicht tot het einde van het jaar op een zeer hoog niveau blijven, verwacht Hugo De Stoop, de CEO van de Belgische tankerrederij Euronav . Dat zal resulteren in ‘een van de beste kwartalen die we ooit kenden’, zei hij in een gesprek met de Financial Times.

  De vrachttarieven voor VLCC’s (tankers met een laadvermogen van 200.000 tot 320.000 ton) stegen eerder deze maand tot meer dan 200.000 dollar per dag. De opstoot gebeurde nadat de Verenigde Staten sancties uitvaardigden tegen twee dochterbedrijven van de Chinese rederijgroep Cosco. Zij werden ervan verdacht betrokken te zijn bij de verkoop van Iraanse olie.

  Hugo De Stoop, de CEO van Euronav ©Wim Kempenaers

  Er zijn nog diverse andere factoren die de vrachttarieven hoger stuwen: Amerikaanse sancties tegen Iran en Venezuela, de aanslagen op Saoedische olie-installaties, de stijgende Amerikaanse uitvoer en het feit dat heel wat olietankers momenteel in droogdok gaan voor de installatie van scrubbers met het oog op de nieuwe regelgeving IMO 2020.

  Volgens De Stoop zijn de vrachtprijzen op de spotmarkt – waar schepen per reis worden bevracht – vorige week teruggevallen tot circa 100.000 dollar. Dat is nog steeds hoog; een maand geleden werd voor een VLCC 40.000 dollar per dag neergeteld.

  De Stoop ziet de vrachttarieven tot het einde van het jaar hoog blijven. Hij verwacht dat het tankeraanbod opnieuw verstoord kan worden omdat onduidelijk is hoeveel schepen nog tijdelijk uit de vaart zullen worden genomen om scrubbers te plaatsen. Dat zijn grote installaties die de uitstoot van de scheepsmotoren zuiveren en het gehalte zwaveldioxide reduceren tot 0,5 procent, het maximumpercentage dat IMO 2020 nog toelaat. Tankers die met scrubbers zijn uitgerust, kunnen op (goedkope) zware fuel blijven varen; schepen die geen scrubbers hebben, moeten overschakelen op (duurdere) zwavelarme fuel.

  Voor het hele vierde kwartaal rekent De Stoop op een gemiddeld VLCC-tarief tussen 65.000 en 75.000 dollar. Euronav, dat 90 procent van zijn vloot op de spotmarkt inzet, zou daardoor afstevenen op een van de beste kwartalen ooit.

 • Sofina-belegging BioMérieux onder druk

  Op de beurs van Parijs zakt BioMérieux  met 2 procent. De specialist in de diagnose van kanker en infectieziektes verlaagt de prognose voor de organische groei dit jaar naar 7 procent, eerder was dat tussen 7 en 8,5 procent. Na negen maanden staat de teller op 6,8 procent groei. BioMérieux bevestigt wel de vooropgestelde ebitmarge (bedrijfswinst/omzet). 'We zien weinig opwaarts potentieel gezien de koers/winst-verhouding van 27 voor 2020', zegt Jefferies-analist Peter Welford. 

  Sofina  heeft een belang van 2,12 procent in BioMérieux, goed voor 2,7 procent van de intrinsieke waarde (bron: KBC Securities). 

 • Credit Suisse herstart opvolging Umicore met verkoopadvies

  In contrast met JPMorgan herstart Credit Suisse de opvolging van Umicore  met een verkoopadvies en koersdoel van 28 euro. 'Op korte termijn is er minder risico op tegenvallers, omdat de de hogere edelmetaalprijzen de winst van de recyclageafdeling (Hoboken, red.) ondersteunen', erkent analist Charles Bentley. 'Maar de tak batterijmaterialen zal het moeilijk blijven hebben door overaanbod en afnemend concurrentieel voordeel.'

  We denken dat Umicore de komende zes jaar zijn dividend telkens minstens gedeeltelijk met schulden zal moeten financieren
  Charles Bentley
  Credit Suisse

  Bentley stelt zich ook vragen bij de cashflow die nodig is om te investering in batterijmaterialen. 'We denken dat Umicore de komende zes jaar zijn dividend telkens minstens gedeeltelijk met schulden zal moeten financieren'. 

 • Degroof Petercam zet TINC in de bloemetjes

  Infrastructuurinvesteerder TINC  krijgt een dikke pluim van Degroof Petercam. In een rapport roemt het beurshuis TINC als een zeer interessante belegging omwille van het risico-verlagende effect op een beleggingsportefeuille.

  Het aantrekkelijke en duurzame dividend, de hoge visibiliteit op zowel de kosten als de inkomsten en de zekerheid van een constante cashflow vormen de sterkte, stipuleert analist Bart Jooris. 

  Sinds de IPO in 2015 heeft het bedrijf 2 kapitaalverhogingen doorgevoerd van 77 miljoen euro waardoor de marktwaarde van de portefeuille is toegenomen van 102 miljoen bij de beursintroductie tot 267 miljoen vandaag. 'Daarmee realiseert het een stevige groei', aldus Jooris. 'Het bedrijf kan teren op een zeer gediversifieerde portfolio en heeft ook zijn dividend fiscaal interessanter gemaakt.'

  De analist blijft bij zijn 'opbouwen'-advies bij een koersdoel van 14,5 euro. Het aandeel, dat vooral populair is omwille van het dividend, trappelt status quo op 13,6 euro. 

 • Renault-voorzitter sluit lager belang in Nissan niet uit

  Jean-Dominique Senard, de voorzitter van Renault , acht het niet onmogelijk dat de Franse autobouwer zijn belang in zijn Japanse partner Nissan Motor verlaagt. Renault en Nissan zijn gekoppeld door een kruisparticipatie, waarbij Renault 43,4 procent van Nissan controleert. Het belang van Nissan in Renault is veel kleiner en bedraagt slechts 15 procent.

  Senard zei vanmorgen op France Inter over Renaults belang in Nissan: ‘Het is nooit goed om iets uit te sluiten… maar dat is vandaag niet aan de orde’. Het belangrijkste is volgens hem de alliantie Renault-Nissan te versterken, in het bijzonder op industrieel vlak. 2020 wordt in dat opzicht cruciaal. Het lopende jaar 2019 was zowel voor Renault als Nissan een moeilijk jaar.

  ‘Renault is een wereldbedrijf met Franse wortels, en zal dat blijven, maar het kan niet alleen leven’, benadrukte Senard.

  De relatie tussen de twee partners is verzuurd door de affaire-Ghosn. Carlos Ghosn, de voormalige CEO en voorzitter van Renault en bedenker van de alliantie, raakte in opspraak door geknoei met de boekhouding van Nissan en het gebruik van Nissan-gelden voor persoonlijke doeleinden. Hij wacht nog steeds op zijn proces in Japan.

  Renault stuurde twee weken geleden CEO Vincent Bolloré, de opvolger van Ghosn, de laan uit. Volgens Senard is het niet noodzakelijk dat de nieuwe CEO de Franse nationaliteit heeft.

  Vorige week verlaagde Renault zijn omzet- en winstprognose voor 2019 wegens een ongunstige economische omgeving. Het aandeel kelderde daarop met 11,5 procent.

  Jean-Dominique Senard, de voorzitter van Renault ©AFP

 • Vragen over de markten? Shoot !

  Vanmiddag om 12 uur kunt u chatten met marktenredacteur Kurt Vansteeland. U kan hier al een vraag achterlaten. 

 • Just Eat knalt 21 procent hoger na overnamebod

  De Amsterdamse beursnieuwkomer Prosus  laat meteen van zich horen. Het lanceert een overnamebod op maaltijdbezorger Just Eat

  Het biedt luidens de eerste berichten 4,9 miljard pond (5,7 miljard euro), of 710 pence (82 eurocent) per aandeel in cash. Prosus zegt dat zijn bod 20 procent hoger ligt dan dat van TakeAway.com.

  Prosus benaderde het bestuur van Just Eat onlangs om een overname te bespreken. Tot een akkoord kwam het echter niet, dus besloot Prosus door te zetten met een vijandig bod. Het dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse Naspers hoopt zo de aandeelhouders van de Britse maaltijdbezorger over de streep te trekken.

  Just Eat springt 21 procent hoger op de beurs van Londen. 

  Volg hier onze verslaggeving. 

   

 • Europese beurzen houden pas op de plaats - Imérys keldert in Parijs

  De Europese beurzen  schipperen tussen winst en verlies.

  Hier enkele markante koersbewegingen in de ochtendhandel:

  Imérys  keldert met 11 procent na een stevig winstalarm. De mineralengroep verwacht dat de operationele winst dit jaar 20 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. CEO Conrad Keijzer stapt op.

  Nog in Parijs trekt defensiegroep Thales  2,6 procent lager na een magere kwartaalupdate. 

  In Zürich wint UBS 2 procent na een recordprestatie voor zijn tak vermogensbeheer.

  In Wenen trekt chipmaker AMS 6 procent hoger na een hogere outlook voor het vierde kwartaal. 

  Reisoperator Tui  verliest 6 procent in Londen na een adviesverlaging van Morgan Stanley. 

  Nog in Londen verliest Reckitt-Benckiser  7 procent. De consumentenreus koerst naar zijn laagste peil sinds mei. Het moest voor de tweede keer dit jaar zijn omzetprognose verlagen.

  Lanxess  verliest 2,7 procent in Frankfurt na een adviesverlaging van JPMorgan.

  Nog in Frankfurt wint Software AG , na SAP de grootste softwarespeler in Duitsland - 10 procent na sterke kwartaalcijfers. 

 • Brussel opent met kleine winst

  Bij het luiden van de openingsbel wint de Bel20  0,2 procent tot 3793 punten.

  Umicore  trekt 2 procent hoger na een koopadvies van JPMorgan

  Melexis   verliest 0,8 procent. Rekening houdend met de geknipte interimcoupon wordt de aandeelhouder evenwel 1,7 procent rijker. 

  Kiadis  klautert wat recht na zijn koersverlies van vrijdag en maandag. Het wint 3 procent op nieuws dat het een 'wetenschappelijke adviesraad' opricht met daarin wetenschappers uit onder meer Italië en de Verenigde Staten. 

 • Aangesterkt AMS surft op iPhone 11

  De Oostenrijkse chipproducent AMS zag zijn omzet in het derde kwartaal met 57 procent toenemen tot 645 miljoen euro. Dat is stevig meer dan de analistenconsensus. Het trekt ook zijn verkoopsverwachting voor het vierde kwartaal op.

  Sterkhouder is de consumentendivisie en dan vooral AMS' grootste klant Apple. Die gebruikt de technologie van AMS voor gezichtsherkenning in zijn jongste modellen van de iPhone. Apple staat volgens analistenramingen in voor 40 procent van de groepsomzet. Ook de vraag van producenten van android-smartphones neemt toe.

  AMS is bezig aan een verwoede poging om de Duitse verlichtingsproducent Osram in te lijven. AMS lanceerde gisteren een nieuw overnamebod van 41 euro per aandeel. Bain Capital, dat ook op Osram aasde, gooide de handdoek in de ring.

  Het aandeel AMS stijgt 6 procent in Wenen. 

 • Natalie Knight nieuwe CFO bij Ahold Delhaize

  Ahold Delhaize  heeft een opvolger gevonden voor financieel directeur Jeff Carr die in april 2020 het bedrijf verlaat: Natalie Knight. 

  Knight is een Amerikaanse die zowel in Europa als in de VS heeft gestudeerd en gewerkt. Momenteel is ze CFO bij het Deense Arla Foods. Daarvoor werkte ze 17 jaar voor adidas, waar ze onder meer de overname van Reebok in goede banen leidde. 

  ©Ahold Delhaize

 • Tegenvallende resultaten bij Randstad

  De Nederlandse uitzendgroep Randstad  realiseerde in het derde kwartaal een stabiele omzet van 6 miljard euro. Organisch (zonder impact van overnames) was er evenwel een krimp van 2 procent, slechter dan verwacht door analisten. Vooral in Duitsland knelt het schoentje met een omzetdaling van liefst 14 procent (omzet per gewerkte dag). Randstad bezorgt veel werkkrachten aan de Duitse autoindustrie en die ziet de activiteit terugvallen. Ook in Nederland kromp de omzet (-5%). Zelfs in de VS - een belangrijke markt voor de uitzender - kende Randstad een omzetdaling van 1 procent.  

  We winnen marktaandeel in verschillende landen, maar de industriegerelateerde sectoren blijven zwak.
  Jacques van den Broek
  CEO Randstad

 • Indiase IT-reus Infosys beticht van boekhoudfraude

  De Indiase IT-gigant Infosys heeft zijn resultaten mogelijk rooskleuriger voorgesteld dan ze waren. Klokkenluiders beschuldigen topman Salil Parekh ervan aan te zetten tot ongeoorloofde boekhoudkundige trucs om de gerapporteerde winst op te krikken. De beschuldiging staat in een brief aan de raad van bestuur, die is gepubliceerd door de Indiase krant Deccan Herald. De opstellers, die zich de 'Ethische Werknemers' noemen, klagen daarin ook dat op recente grote deals van het bedrijf amper winst wordt gemaakt.

  Het aandeel Infosys kelderde op de beurs van Mumbai na de berichtgeving met 16 procent (zie grafiek). De mede-oprichter en voorzitter van de raad van bestuur Nandan Nilekani kondigde een onderzoek naar de beschuldigingen aan. Het auditcomité buigt zich nu over de zaak. Infosys is het op één na grootste IT- en consultancybedrijf van India, na Tata Consultancy. Het concern staat enkele van 's werelds grootste banken en winkelketens bij.

 • Melexis knipt interimdividend

  De producent van autosensoren, Melexis , knipt vandaag - en voor het vijfde jaar op rij - een interimdividend van 1,30 euro bruto.  

 • Imerys geeft winstalarm - CEO stapt op

  CEO Conrad Keijzer geeft zijn ontslag bij mineralengroep Imerys . Voorzitter Patrick Kron wordt interim-CEO. De groep geeft ook een winstalarm: de groep verwacht dat de operationele winst dit jaar 20 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. 

  Imerys blijft de voorkeur geven aan het verminderen van de kosten en aan de generatie van cash. 

  Imerys vertegenwoordigt 9 procent van de intrinsieke waarde van GBL , leert een berekening van KBC Securities. 

 • Beheerd vermogen UBS op record

  UBS is de eerste Europese 'big bank' die met resultaten komt. De winst bij Zwitserse bank loopt met 16 procent terug tot 1,05 miljard euro. Daarmee scoort het boven de analistenconsensus die uitging van 953 miljard euro. 

  Sterkhouder was vooral de tak van het vermogensbeheer. Die zag omgerekend liefst 14,3 miljard vers geld binnenvloeien. Het vermogen dat de bank nu onder beheer heeft piekt naar een record van 2.200 miljard euro.

  Minpunt is dan weer de kost van 90 miljoen euro die UBS opneemt in de boeken om zijn investeringsbank te herstructuren.

  Het aandeel stijgt voorbeurs 2,6 procent.

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  De futures wijzen op een 0,1 procent hogere opening voor de Euro Stoxx 50-index. 

  ©Bloomberg

 • FSMA insidermeldingen: Marc Janssens koopt voor bijna 1 miljoen euro Fagron-aandelen

  Marc Janssens, de voormalige beurshandelaar van Petercam die sinds 2015 voor de familie Balcaen werkt, heeft 60.000 aandelen Fagron  gekocht tegen 16,2 euro per stuk, oftewel een investering van 972.000 euro. Janssens heeft met andere woorden een deel van het belang overgenomen dat de familie Balcaen samen met Waterland recent te koop zette

  Janssens moest de aankoop melden op de FSMA-website omdat hij bestuurder is bij Fagron. 

 • Novartis ziet 'Baby Pia'-medicijn pieken

  Het Zwitserse farmabedrijf Novartis ziet de verkoop van zijn middel Zolgensma tegen de zeldzame spierziekte SMA pieken naar 143 miljoen euro in het derde kwartaal. Bij ons raakte het levensreddende middel bekend door de Antwerpse baby Pia wiens ouders een sms-actie op touw zetten om de behandeling met Zolgensma, dat te boek staat als het duurste geneesmiddel ter wereld, te bekostigen.

  De verkoop van zogenaamd innovatieve geneesmiddelen zat in het derde kwartaal met 13 procent in de lift, zo leren de kwartaalresultaten van de Zwitserse farmareus.

  Novartis klokt af op een groepsomzet van 10,8 miljard euro (+13 procent). De operationele winst (ebit) landt op 3,3 miljard euro (+15 procent).

  Het verhoogt ook voor de derde keer dit jaar zijn winstverwachting. Het aandeel stijgt voorbeurs meer dan 2 procent. 

  Baby Pia werd behandeld met Zolgensma tegen de zeldzame spierziekte SMA. ©Photo News

 • JP Morgan zet Umicore op 'kopen'

  JP Morgan-analist Chetan Udeshi heeft het advies voor Umicore  verhoogd van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 36 naar 42 euro. 

  Umicore telt nu 10 koopadviezen tegenover 5 verkoopadviezen Acht analisten geven een neutraal advies. 

 • Quid 2020? Gids door de herfstige updates

  Vanaf morgen barst het Belgische resultatenseizoen los, al gaat het ook vaak om een gewone trading update over het derde kwartaal.  Barco, Orange Belgium, Melexis en WDP trappen af.

  Lees hier ons artikel. 

 • Tremendous Tuesday?

  Vandaag dan? 

  Beleggers kijken uit of Brits premier Boris Johnson zijn Brexitdeal eindelijk ter stemming kan voorleggen in het parlement.

  Het vooruitzicht doet het pond aansterken. De munt wisselt nu tegen 1.1640 euro. 

  Hier leest u meer. 

 • Aziatische beurzen gaan hoger

  In Azië trekken de aandelenbeurzen hoger in het zog van een positieve sessie op Wall Street gisteren. Beleggers zijn hoopvol over een Amerikaans-Chinese handelsdeal en over een 'zachte' brexit. De grootste winsten zijn voor Zuid-Korea. Australië en Hongkong tekenen meer bescheiden winsten op. China blijft dichtbij huis. In Japan zijn de beurzen gesloten omwille van een feestdag.

  Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers bij powerhouses als Caterpillar en Novartis. ©rv

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud