1. Markten Live
 2. Live blog

Wereldbeurzen stevig lager

Zorgen over de wereldeconomie jagen beleggers weg uit aandelen en in obligaties. Daardoor zakt de Duitse tienjaarsrente tot op een zucht van een nieuw diepterecord.
 • Morgen in de blog

  Ook tijdens Hemelvaartsdag zijn de beurzen open, en dus trappen we donderdagochtend een verse liveblog op gang. De agenda oogt op het eerste zicht mager.

  DONDERDAG 30 MEI 2019
  ECONOMIE/FINANCIËN
  Verenigde Staten:
  - Bruto binnenlands product eerste kwartaal (tweede raming), 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Recticel: notering ex dividend
  - Scheerders van Kerchove`s Verenigde Fabrieken: notering ex-dividend 5 euro bruto

 • Geen topdag

  Weinig Brusselse of Europese aandelen hebben een positieve dag achter de rug. De Bel20-index eindigt 1,6 procent lager.

 • Canada houdt rente bevroren

  De centraal bankiers in Canada kijken verder de kat uit de boom, en veranderen niets aan de beleidsrente. Die staat momenteel op 1,75 procent, het hoogste peil sinds voor het begin van de financiële crisis in 2008. De Bank of Canada rekent erop dat een economische vertraging in de eerste jaarhelft geen gevolg zal krijgen in de laatste zes maanden van 2019. 'Recente cijfers hebben de overtuiging van de gouverneurs versterkt.'

  ©Ryan Remiorz/BELGAIMAGE

  Diezelfde gouverneurs deden in april de markten opschrikken door omschrijvingen van toekomstige renteverhogingen te schrappen uit hun persbericht bij het rentebesluit. Dat verzwakte de Canadese dollar aanzienlijk tegenover andere grote munten. Ook vandaag gaat de Canadese dollar lager na het rentebesluit, eerder op de dag was er sprake van een kleine stijging tegenover de dollar en de euro.

 • Europa glijdt verder weg

  Hoewel de verliezen op Wall Street beperkt blijven tot minder dan een procent - in tegenstelling tot de dagverliezen op Europese aandelen - gaat het na de openingsbel in New York nog verder naar beneden.

 • Veilige sectoren boven

  Ook de beurzen in New York ontsnappen niet aan beleggers die veiligheid opzoeken. Toch zijn er naast staatsobligaties ook aandelen die kunnen stijgen: die van nutsbedrijven en vastgoedverhuurders. Hun cashflows zijn relatief voorspelbaar, en in sommige gevallen ook weinig onderhevig aan economisch noodweer.

 • Wall Street-futures: rood

  Volgens de stand van de futures zouden de Amerikaanse beurzen zo dadelijk 0,6 procent lager openen. Eenzelfde rood beeld krijgen we voor de Braziliaanse beurs van Sao Paulo.

 • Groei Belgische economie opwaarts herzien

  De economische activiteit in België is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gestegen, zegt de Nationale Bank. Dat is een meevaller, want eind april raamde de Nationale Bank de groei slechts op 0,2 procent.

  De toename van de activiteit in de dienstensector (0,5%) en de bouw (0,7%) werd gedeeltelijk gecompenseerd door de daling in de industrie (-0,6%). De investeringen van de gezinnen in nieuwbouw en renovatie groeiden met een forse 0,8 procent. Maar de afbouw van de voorraden drukte de groei met 0,3 procentpunt.

 • Portret van een nieuw aandeel op Euronext Brussel

  Het Franse biotechbedrijf Advicenne willen midden juni een tweede notering op Euronext Brussel. Het aandeel noteert al langer in Parijs en daar heeft het nog geen potten gebroken. Een portret kan u hier lezen.

 • China gebruikt duistere uitdrukking

  In een staatskrant dreigt de Chinese overheid de export van zeldzame aardmetalen aan banden te leggen (zie post 8u14). Inmiddels weten we dat de krant in kwestie ook een heel gevaarlijke uitdrukking gebruikt in het commentaar: 'Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb'. 

  Deze omineuze uitdrukking is door de krant in 1962 gebruikt voordat China ten oorlog ging tegen India. Het werd ook gebruikt voordat het conflict tussen China en Vietnam uitbrak in 1979.

 • BAV Kiadis stemt in met overname CytoSen

  Op een buitengewone algemene vergadering in Amsterdam hebben de aandeelhouders van Kiadis Pharma hun goedkeuring verleend aan de overname van CytoSen Therapeutics.

  Kiadis maakte het voornemen om het Amerikaanse bedrijf CytoSen over te nemen bekend op 17 april. CytoSen is net als Kiadis zelf actief in immunotherapie om kanker te bestrijden. Het bedrijf heeft een NK-celplatform (NK staat voor 'natural killer') ontwikkeld en wil in 2020 starten met de klinische ontwikkeling van het kandidaatmiddel CSDT0002-NK.

  Kiadis betaalt de overname van CytoSen met de uitgifte van 1,94 miljoen nieuwe aandelen, wat overeenstemt met 7,4 procent van het bestaande aandelenkapitaal. Als verdere ontwikkelingen succes oogsten en mijlpalen worden bereikt, kunnen de aandeelhouders van CytoSen nog eens tot 5,82 miljoen bijkomende aandelen Kiadis ontvangen. Voor de meeste aandelen Kiadis die in het kader van deze acquisitie worden uitgegeven, geldt een lock-up-periode van twee jaar.

 • Minister wil dijkverhoging rondom Nederlandse bedrijven

  De Nederlandse minister van Financiën wil de dijken rondom bedrijven ophogen. We gaan dieper in op dit onderwerp in dit artikel.

 • China zwaait met wapen

  Nog een kleine toevoeging op onze eerdere post over zeldzame aardmetalen (zie post 8u14). Want de Chinese overheid laat in het staatsblad 'People's Daily' impliciet weten dat het zeldzame metalen als wapen gaat inzetten in de handelsoorlog.

  Op de vraag 'Gaan de zeldzame aardmetalen deel uitmaken van China's antwoord op de maatregelen van de VS?' antwoordt een belangrijk overheidsorgaan als volgt:

  We kunnen u vertellen dat als iemand onze metalen wil gebruiken om producten te produceren die bedoeld zijn om China's ontwikkeling te beperken, dan gaat de Chinese bevolking hier niet blij mee zijn.
  De Nationale Ontwikkelings en Hervormings Commissie

 • Solvay tuimelt naar laagste peil in drie jaar

  Sinds de nieuwe CEO Ilham Kadri door de tegenzittende wereldeconomie haar carrière aftrapte met een winstwaarschuwing over 2019, is de bodem voor het aandeel Solvay  helemaal zoek. De chemiegroep brokkelt nog eens 2,2 procent af tot 83,90 euro, de laagste koers sinds de zomer van 2016. Toen had de chemiegroep net haar eerste kapitaalronde sinds de beursgang in 1967 achter de rug, om de miljardenovername van het Amerikaanse Cytec te financieren, en zat het bedrijf operationeel in de perfecte storm

  Ook nu heeft het plaatje veel weg van een perfecte storm met crisis in de autosector, een smartphoneverkoop die over de piek heen is een Chinees-Amerikaanse handelsconflict dat de wereldwijde productieketen van de chemiesector zwaar op de proef stelt. 

 • Euronext Brussel: belegger schrikt van staalhard bewijs

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier

 • Ter Beke-CEO: 'We gaan de kosten onder controle houden'

  Francis Kint, de CEO van Ter Beke , gaat op de jaarvergadering van de voedingsgroep in op de potentiële impact van de varkenspest in China, die wereldwijd de prijs voor varkensvlees - een belangrijke grondstof voor de afdeling vleesverwerking - hoger stuurt.

  Kint: 'De laatste maanden is onze koers trager gegroeid dan de Bel20. Daar zit ik mee in. We gaan hard werken en de kosten onder controle houden. Recent liet KBC zijn koersdoel voor ons bedrijf dalen. De reden is de varkenspest in China. Wereldwijd worden jaarlijks 100 miljoen varkens gekweekt. 50 miljoen daarvan in China. De Chinezen eten er 53 miljoen en zijn dus netto importeur. Ze importeren nu meer en dat jaagt de grondstofprijzen omhoog. Het is onze taak dat we die gestegen grondstofprijs doorrekenen in onze verkoopprijzen. '

 • Umicore verzekert zich van kobaltaanvoer

  Nog geen week nadat het een Finse kobaltraffinaderij overnam, sluit Uimcore  een deal met grondstoffengigant Glencore  om de levering van het 'blauwe goud' veilig te stellen. De mineralen die Glencore zal aanleveren, worden gedolven in Congolese mijnen en verwerkt op raffinaderijen van Umicore.

  Lees hier ons artikel.

 • Credit Suisse blijft geloven in Zuid-Koreaanse aandelen

  Credit Suisse verhoogde in december zijn advies voor Zuid-Koreaanse aandelen tot ‘overweight’ (kopen). Gezien de terugval van de laatste maanden werd die beslissing eigenlijk zes maanden te vroeg genomen, geven de analisten nu toe. Ze herbevestigen evenwel hun advies en verhogen hun blootstelling van 10 procent boven de benchmark naar 15 procent.

  Ze geven een hele reeks argumenten voor hun engagement in Zuid-Koreaanse waarden, gaande van de won die oververkocht lijkt, positieve herzieningen van winstverwachtingen en de hoogste uitkeringen aan aandeelhouders in een decennium tot de lage waarderingen en het monetair beleid dat soepel zou moeten blijven.

  Interessante bedrijven met een superieure kasstroom die met lagere multiples noteren dan sectorgenoten uit de groeimarkten zijn onder meer Samsung Electronics, Hyundai Motor, Shinhan Financial, Hyundai Mobis (auto-onderdelen), Posco (staal), KB Financial, Kia Motors en LG Electronics.

 • Beurs van Seoel is jaarwinst kwijt

  De Kospi, de toonaangevende Zuid-Koreaanse graadmeter, is vandaag 1,25 procent lager gesloten op 2.023,32 punten. Dat is de laagste stand sinds 4 januari. De beurs van Seoel is daarmee haar jaarwinst kwijt. Het is de tweede Aziatische beurs na Jakarta waar dat gebeurt.

  Seoel is het zoveelste slachtoffer van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Die heeft de appetijt voor Zuid-Koreaanse aandelen verzuurd, zowel voor technologiewaarden als voor cyclische en consumentgerichte bedrijven die afhankelijk zijn van de Chinese markt. Circa twee derde van de Zuid-Koreaanse export van halfgeleiders heeft China als bestemming.

  De moeilijkheden waarmee veel Zuid-Koreaanse ondernemingen geconfronteerd worden, hebben ook de won naar het laagste peil in twee jaar geduwd.

  Een winkel van Samsung Electronics in Hongkong ©Bloomberg

 • Kiadis droomt van notering op Nasdaq

  Vandaag houdt Kiadis  in Amsterdam zijn algemene vergadering. Het FD schrijft dat de biotechgroep droomt van een notering op Nasdaq. Analisten houden er rekening mee dat de stap dit jaar al gebeurt. Kiadis heeft geld nodig. Eind maart zat er nog 49 miljoen euro in kas, en in het eerste kwartaal verbrandde Kiadis 11,3 miljoen euro cash. 

  Een grote hindernis voor een notering op Wall Street is het feit dat het belangrijkste Kiadis-medicijn voorlopig niet in de VS mag verkocht worden. Dat bemoeilijkt het verhaal bij Amerikaanse beleggers.

  Het medicijn Atir101 moet de kans op succes bij stamceltransplantaties voor leukemiepatiënten vergroten. Tegen eind dit jaar is een lancering allicht mogelijk in Europa (Duitsland, Zweden, Italië, Spanje en België). 

  Alle biotechbedrijven overwegen naar de Nasdaq te gaan, dat geldt ook voor ons.
  Arthur Lahr in FD
  CEO Kiadis

 • Vragen voor onze marktenspecialist? Shoot!

  Vanaf 12 uur kunt u chatten met Kurt Vansteeland. Vragen achterlaten kan hier al. 

 • Noors pensioenfonds zet AB InBev en Heineken op zwarte lijst

  KLP, een pensioenfonds in Oslo met 80 miljard dollar onder beheer, gaat nog een stapje verder in duurzaam beleggen. Het fonds heeft alle bedrijven die minstens 5 procent van hun omzet uit alcoholische dranken of uit gokken halen, op de zwarte lijst gezet. Het gaat onder meer om de bierbrouwers AB InBev  en Heineken , en om luxe-groep LVMH  (wegens de champage). 

  KLP beheert de pensioenactiva van 1 miljoen Noorse ambtenaren. Het fonds was in het verleden vaak de eerste om bepaalde sectoren uit te sluiten. In 2014 ging de steenkoolbedrijven de deur uit. Ook porno- en cannabisbedrijven zijn uit den boze. Tabaksbedrijven werden in 1999 op de zwarte lijst gezet. 

  Meer dan 50 procent van de geweldplegingen in Noorwegen hebben te maken met alcohol. De alcoholgerelateerde kosten voor de Noorse gemeenschap liggen op 2 miljard dollar per jaar.
  KLP (die gegevens citeert van de WHO)

 • ECB: 'Bedrijven met hoge schulden kwetsbaar'

  Ondernemingen met veel schulden en overheden moeten hun balansen versterken, omdat de risico's van een groeivertraging aanhouden. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB) in een halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit.

  De ECB maakt zich vooral zorgen over ondernemingen met veel schulden. Zij vreest dat een daling van de bedrijfswinsten zal leiden tot koersdalingen van bedrijfsobligaties met een lage kredietrating en tot problemen op de markt van de risicovolle leningen.

  Een groeivertraging kan ook de financieringskosten van kwetsbare landen doen toenemen. Daardoor kan de bezorgdheid over de houdbaarheid van de overheidsschuld toenemen.

 • Finland ziet groei meer vertragen dan verwacht

  De Finse economie vertraagde in het eerste kwartaal meer dan verwacht. De groei kwam uit op 0,2 procent, terwijl economen een groei van 0,5 procent hadden verwacht.

  Vooral de uitgaven van consumenten vielen tegen. De afgelopen jaren wist de consumptie de groei nog enigszins te stutten, maar in het eerste kwartaal lieten ook de consumenten het afweten. De bestedingen daalden met 1,2 procent.

 • Dijkverhoging rondom Nederlandse bedrijven

  De Nederlandse regering neemt nieuwe maatregelen om de dijken rondom Nederlandse bedrijven wat op te hogen. Dit is naar eigen zeggen nodig om Nederlandse multinationals te beschermen tegen agressieve overnames. 

  De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, wil dat beleggers in een vroeger stadium hun belang melden in een beursgenoteerd bedrijf. Momenteel moeten aandeelhouders een belang van 3 procent of meer melden. Dit wil de minister verlagen naar 2 procent.

  Bij doorvoering van het plan zal Nederland volgens het Financieele Dagblad (FD) een van de strengste meldplichten hebben van Europa.

 • ING start opvolging Sioen met koopadvies

  ING start de opvolging van Sioen  met een koopadvies. Het koersdoel ligt op 32 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 39 procent. 'Dit koersdoel impliceert een ondernemingswaarde/ebitda van 11,5, in lijn met de sectorgenoten. Terwijl Sioen een hogere winstgroei realiseert dan de sector', zeggen analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester.

  Sioen telt nu drie koopadviezen (ING, Berenberg, Kepler) en twee houdenadviezen (KBC Securities, Degroof Petercam). 

 • Zweedse rivaal van IBA schittert

  Op de beurs van Stockholm stijgt Elekta met 15 procent tot 122 Zweedse kroon. De sectorgenoot van IBA publiceerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. De bedrijfswinst (ebita) klom van 848 naar 985 miljoen Zweedse kroon. Voor het volledige boekjaar mikt de groep op een groei van de EBITA-marge van 18,3 naar 19 procent en een omzetgroei tussen 8 en 10 procent. 

 • Bel20 opent lager

  De Bel20 opent 0,8 procent in de min. 

  Aperam en Bekaert leveren respectievelijk 2,7 en 2,1 procent in na het nieuws van ArcelorMittal over een nieuwe productievermindering in Europa (zie post 8u53). 

  Elia staat op verlies, maar dit verlies komt overeen met de dividendknip.

 • ArcelorMittal verlaagt opnieuw staalproductie in Europa

  ArcelorMittal  kondigt een nieuwe verlaging aan van de staalproductie in Europa. De staalproducent reageert naar eigen zeggen op de 'zwakke vraag van de markt'. Zowel in Frankrijk (Duinkerke) als Duitsland (Eisenhüttenstadt) wordt de productie verlaagd. In het vierde kwartaal gebeurt hetzelfde in de fabriek in het Duitse Bremen. En tot slot wordt de geplande productie-onderbreking in het Spaanse Asturias verlengd. 

  De vorige keer ArcelorMittal een productieverlaging aankondigde, dateert nog maar van 6 mei. 

  Dit is een moeilijke beslissing, maar gezien de zwakte in de markt moeten we dit doen. De maatregelen worden ingetrokken zodra de marktomstandigheden verbeteren.
  Geert van Poelvoorde
  CEO ArcelorMittal Europe - Flat Products

 • Naspers wil op 17 juli op de Amsterdamse beurs staan

  Het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers wil op 17 juli op de Amsterdamse beurs noteren. Het gaat hierbij om de belangen die de groep heeft in onder andere de Chinese internetreus Tencent en maaltijdbezorger Delivery Hero 

  Naspers zal een belang van 73 procent aanhouden, de freefloat bedraagt 27 procent. 

  Naspers is vooral bekend omwille van zijn belang van 31 procent in het Chinese internetbedrijf Tencent. Dat bedrijf is het best bekend voor zijn chat- en betaalapp WeChat. Die app heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers. In China is hij essentieel, om met elkaar te chatten, maar ook om het openbaar vervoer te betalen of andere zaken te regelen. 

 • Berlusconi koopt 9,6% van ProSiebenSat.1

  Mediaset, het mediabedrijf van de gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi, heeft een belang van 9,6 procent gekocht in ProSiebenSat.1 . Tegen de slotkoers van gisteren komt dat overeen met een investering van 340 miljoen euro. 

  Mediaset had verklaard tegen juli een buitenlandse overname te willen doen. Het lijdt op zijn thuismarkten - Italië en Spanje - onder een zwakke advertentiemarkt en de concurrentie van onder meer Netflix. 

  ProSiebenSat.1 baat TV-zenders uit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. 

  We hebben een vriendelijke aankoop gedaan van een belang in ProSiebenSat.1. Dit is een keuze voor de lange termijn.
  Silvio Berlusconi
  CEO Mediaset

 • Japanse rente op laagste niveau sinds 2016

  In lijn met de Amerikaanse en Europese rentes gaat ook de Japanse rente omlaag. Inmiddels staat de tienjaarsrente in het land van de rijzende zon op -0,1 procent, het laagste punt sinds 2016.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  Dat leert de stand van futures. 

 • Hunter Douglas doet overname in België

  Het Nederlandse Hunter Douglas , actief in raambekleding en een producent van bouwproducten, neemt de Belgische producent van zonweringstoffen Copaco Screenweavers over. Hunter Douglas maakt geen overnameprijs bekend. 

  Copaco Screenweavers is gevestigd in Bavikhove en realiseert met 125 medewerkers een omzet van 25 miljoen euro. 

 • Producenten van zeldzame metalen door het dak

  In Azië worden de producenten van zeldzame metalen gretig opgepikt. Het aandeel JL Mag Rare-Earth bijvoorbeeld tikt vandaag een recordkoers van 49,34 yuan aan, tegenover 6,47 yuan in september vorig jaar. Het was bij deze producent dat de Chinese president Xi Jinping recent - niet toevallig - een bezoekje bracht. 

  De koershausse immers heeft alles te maken met de dreiging van Peking om de uitvoer van zeldzame metalen richting VS stop te zetten. China controleert 70 procent van de markt van 17 metalen, die gebruikt worden in allerlei technologische snufjes, en die luisteren naar exotische namen als erbium, scandium en ytterbium. 

  Lees hier meer over de zeldzame aardmetalen, China's ultieme troef in de handelsoorlog. 

 • 'EU zal monsterfusie waarschijnlijk snel goedkeuren'

  Het persbureau Bloomberg verwacht dat de Europese Unie (EU) de overname van Total System Services door Global Payments snel goedkeurt. De activiteiten van de twee bedrijven vullen elkaar aan en er blijft voldoende concurrentie op de markt voor betalingen. Vergelijkbare deals in de fintech-sector werden eerder al goedgekeurd. Global Payments neemt Total System Services voor 21 miljard dollar (18,8 miljard euro).

  De EU bekijkt altijd of fusies de Europese markt niet schaden. Een fusie kan ervoor zorgen dat de concurrentie afneemt, zodat de prijzen voor consumenten hoger worden. Deze hogere consumentprijzen kunnen tevens leiden tot een lagere afgenomen hoeveelheid diensten.

  Aanbieders van betaaldiensten zoals ook Adyen  in Amsterdam doen beleggers al een tijdje watertanden, met dank aan de opmars van ecommerce.


 • Casino schrapt interimdividend

  De Franse supermarktketen Casino  zal in 2019 geen interimdividend betalen. Dat maakte de groep gisteren nabeurs bekend. 'De focus ligt op het verlagen van de schuld', klinkt. 

  De beslissing volgt de op de bescherming die moederholding Rallye vorige week gezocht heeft tegen zijn schuldeisers. Dat moet uitmonden in een schuldherschikking, vermoedelijk een omzetting van schulden in aandelen Rallye .

  De schuldenberg van moeder Rallye dwong Casino om jarenlang torenhoge dividenden uit te keren. Sinds het boekjaar 2013 lag het dividend constant op 3,12 euro. Vorig jaar stond daar een winst per aandeel tegenover van 2,94 euro. Intussen kon de groep niet investeren in bijvoorbeeld de erg concurrentiële Franse markt van supermarkten (met concurrentie van Carrefour, E. Leclerc en U). 

 • Cateraar Elior verwacht omzetkrimp

  De Franse cateraar Elior verwacht voor het boekjaar 2018/2019 een organische omzetkrimp van 1 procent. Eerder lag de prognose op een groei van 1 procent. CEO Philippe Guillemont wijt het omzetalarm aan vrijwillige stopzettingen van contracten in Italië. Over het eerste jaarhelft lag de omzet op 2,6 miljard euro en de bedrijfswinstmarge (ebita) op 4,7 procent.

  Elior geeft weinig commentaar op het bod van PAI Partners van 1,5 miljard euro voor Areas, de afdeling van Elior die maaltijden levert aan luchthavens en pretparken.

  Over de boekjaren 2019-2020 en 2020-2021 wil Elior 350 miljoen euro euro teruggeven aan de aandeelhouders, ofwel in de vorm van dividenden of via de inkoop van eigen aandelen.

 • Invesco bezit 12,36 procent van Biocartis

  De vermogensbeheerder Invesco heeft een belang van 12,36 procent in Biocartis . Dat leert een transparantiemelding. Het belang van Invesco is het gevolg van de overname van OppenheimerFunds door Invesco.

 • Lage rentes stuwen angst voor groeivertraging

  De Amerikaanse rente is inmiddels naar het laagste punt in twee jaar gezakt. Ook in Europa daalden gisteren - Italië daargelaten - de rentes weer flink, waarmee het spook van lage rentes weer terug op de markten is. Beleggers vrezen deze beweging, omdat lage rentes een slecht voorteken zijn voor de economische groei. Gisteren gingen de Amerikaanse beurzen al onderuit door vrees voor een groeivertraging.

  De rente duikt de laatste weken weer verder omlaag nadat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsbesprekingen tussen de VS en China plotsklaps stopzette met twee tweets.

  Ook de Aziatische beurzen hebben last van de lagere rentes. De Japanse Nikkei daalt met 1 procent. De beurzen in Hong Kong en China staan op licht verlies.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud