'Wereldeconomie draait 180 graden'

De Europese industrie toonde zoals verwacht een versnelling, maar blijft wel krimpen - al 16 maanden lang. De Chinese industrie groeide in november aan het hoogste tempo in zeven maanden tijd. In de VS lijkt de onzekerheid over de begroting dan weer de aankoopdirecteurs somber te stemmen. Toch sloten de Europese markten licht hoger.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw livebloggers Kurt Vansteeland, Sebastien Rousseau, Koen Lambrecht en Roland Legrand. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.37 uur: De Duitse en Franse beurzen raakten even hun hoogste punten sinds 52 weken vooraleer wat terrein prijs te geven. Uiteindelijk sloot de Euro Stoxx50 0,2 procent hoger, de Bel20 hield het bij 0,1 procent, aangevoerd door Mobistar dat 2,8 procent duurder werd - het aandeel zou profiteren van het terugdraaien van shortposities. 

Het laatste deel van de handelsdag was in mineur door een tegenvallende indicator van de Amerikaanse aankoopdirecteurs - die kwam net onder de 50 uit en zou dus op een krimp van de economie kunnen wijzen. Het is nog onduidelijk of het een tijdelijk fenomeen is te wijten aan de orkaan Sandy en onzekerheid over de Amerikaanse begrotingsbesprekingen, dan echt een indicatie dat de wereldeconomie een bocht maakt van 180 graden waarbij de VS niet langer het herstel zouden trekken. Wall Street noteert lager met een verlies van 0,2 procent voor de Dow, van 0,1 procent voor de S&P500 terwijl de Nasdaq nog net in het groen blijft. 

Bedankt voor het volgen van de liveblog en tot morgen! 

17.22 uur: De Ierse minister van Financiën zegt de 'default' niet in zijn woordenboek staat. Ergens logisch, beleggers omarmen dan ook Ierland (zie post van 12u41).

Ireland FinMin says: We don't have "default" in our vocabulary. But Google Translate tells me it's réamhshocraithe. Yes? — Bradley Davis (@bradleydaviswsj) 3 Dec 12

 

16.42 uur: Na de tegenvaller van de ISM staat de Dow lichtjes in het rood, de S&P500 nipt in het groen en de Nasdaq houdt 0,25 procent wiknst over. De Europese beurzen doen het goed met een winst van 0,7 procent voor de Euro Stoxx50. 

16.19 uur: Joe Weisenthal op BusinessInsider ziet de wereldeconomie 180 graden draaien. De VS economie was totnogtoe de sterkhouder, maar nu lijken de opkomende landen stand te blijven houden, Europa te stabiliseren terwijl de VS in moeilijkheden geraken. Hij verwijst daarbij naar de indictoren van de aankoopdirecteurs (zie ook vorige post). Mogelijk is de slechte uitslag voor november te wijten aan de orkaan Sandy en aan de vrees voor de Fiscal Cliff - in welk geval het over een snel voorbijgaan fenomeen zou kunnen gaan, gesteld dat de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen afgerond geraken. 

16.01 uur: De Amerikaanse bouwuitgaven stegen in oktober met 1,4 procent, er werd een stijging verwacht met 0,5 procent. In september was er een stijging met 0,5 procent. 

Daarentegen stelt de indicator van de aankoopdirecteurs in de Amerikaanse nijverheid voor november teleur: 

 

BIG MISS: ISM MANUFACTURING FALLS TO 49.5 (Analysts expected 51.4) read.bi/R17qC7... — Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 3 Dec 12

 

Ism US Man Activity Index Lowest Since July 2009, New Orders Lowest Since Aug, Employment Below 50 For 1st Time Since Sep 09 (via cigolo) — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 3 Dec 12

Onder de vijftig wijst op een krimpende economie.

15.34 uur: Wall Street opent hoger met een winst van 0,4 procent voor de Dow, 0,5 procent voor de S&P500 en 0,6 procent voor de Nasdaq. De Amerikaanse markten krijgen steun van positief nieuws over de Chinese nijverheid en over Spanje, dat formeel de storting vroeg van Europees geld voor het herkapitaliseren van de banksector terwijl Griekenland obligaties gaat wederinkopen. 

15.10 uur: De Petercam-handelaar wijst er voorts op dat december de maand is waarin hefboomfondsen hun boeken afsluiten. 'Open posities long of short gaan eruit.' En aangezien er volgens de handelaar heel wat shorters zaten op Mobistar, profiteert het aandeel van het terugdraaien van die posities die mikken op een koersdaling. Uit het overzicht van shortposities op Belgische aandelen dat beurswaakhond FSMA sinds november maandelijks publiceert, bleek dat het fonds Sunrise Partners begin november voor 0,53 procent short ging op Mobistar. In december verdween die positie van de radar omdat ze tot onder 0,50 procent zakte. Dat is de drempel om dergelijke shortposities te moeten melden.

14.51 uur: Een handelaar van KBC Securities ziet in de flinke stijging van Mobistar (+3,9% tot 21,11 euro) een trend: 'Algemeen worden de verliezers opgepikt. Het sentiment op de beurzen is al enige tijd goed, terwijl aandelen als Mobistar, Nyrstar en Bekaert (+2% tot 18,71 euro) wat achterbleven.' Beleggers achten de tijd duidelijk rijp en de waarderingen 'interessant' om die 'verliezers' weer op te pikken en ze naar een niveau te brengen in lijn met hun bedrijfsresultaten, vult een collega van Petercam aan.

14.48 uur: Na de forse rally van de obligatiemarkten de voorbije maanden, ziet Morgan Stanley blijvend potentieel. En dit dankzij een aantal factoren:

  • Verwachtingen van verdere renteverlagingen door de ECB
  • De sombere economische vooruitzichten
  • De extreem lage rentes in de kern van de eurozone, wat beleggers weer meer de periferie doet opzoeken
  • De perifere rentes zijn nog altijd boven het peil van 2010. En nog altijd veel te hoog om het beleid van de ECB effectief te maken. En zoals de markt aan het leren is, is het niet verstandig tegen de ECB in te gaan als die het beleid versoepelt.

14.42 uur: De VFB reageert in een mailing op de vele kritiek die de beleggersvereniging kreeg na de beslissing van de Raad van State die de overheidssteun voor de Arco-coöperanten op de helling zette. 'Sommige correspondenten zijn zeer boos en bedreigen ons zelfs', meldt de VFB. De beleggersverening stelt inzake Arco de puntjes op de i:

'Om de geraamde 1,5 miljard euro voor de Arco-coöperanten te kunnen betalen zouden we eenmalig de roerende voorheffing voor alle spaarders moeten verhogen van 25 naar 35 procent', becijfert de VFB ... 'De Arco-regeling is 135 euro per Belg, 315 euro per gezin. Dat is de schade die het Dexia-bestuur waaronder ACW-afgevaardigden op elke beslissingsniveau heeft aangericht ... Men mag de boodschapper van deze boodschap duizend keer lynchen, dat verandert niets aan de boodschap'.

14.20 uur: De Italiaanse rente blijft hard zakken, ongetwijfeld tot opluchting van heel de laars. Vandaag zakte de Italiaanse tienjaarsrente nog eens 10 basispunten naar 4,39 procent. Dat is het laagste niveau sinds november 2010.

14.07 uur: De Griekse werkloosheid zal volgend jaar en in 2014 verder oplopen tot meer dan 26 procent. Dat is de weinig rooskleurige prognose van de Bank of Greece, de nationale bank van Griekenland. Die is daarmee somberder dan de onlangs gestemde tweejarenbegroting, die een lichte stijging tot 22,8 procent verwacht in 2013 en een daling tot 21,4 procent in 2014.

De hoofdreden voor de donkere verwachting van de Bank of Greece is de recessie. De Griekse economie zal in de periode tussen 2008 en 2013 vermoedelijk met 24 procent zijn gekrompen.

13.46 uur: Voor een roundup over de Belgische aandelen, verwijzen we u graag door naar onze Brusselse beursspiegel. Onder meer over Dexia dat met een beurskoers steeds meer richting z'n reële waarde van nul euro evolueert.

13.40 uur: In Japan wijzen de jongste opiniepeiling er op dat de voorsprong van de oppositiepartij LDP weer slinkt. De voorbije weken namen beleggers een ruim voorschot op een royale verkiezingszege van de LDP, die het pad zou moeten effenen naar een nog soepeler monetair beleid.

Narrowing LDP lead points to Japan post-election confusion - RTRS. So... USDJPY plunges if Abe loses? — zerohedge (@zerohedge) 3 Dec 12

 

13.25 uur: In de categorie 'in other news' knipt S&P in de kredietscore van Andorra. Geef toe, volledig zijn wel wel vandaag ...

Principality of #Andorra Cut to A- From A by S&P — Linda YuehVerified (@lindayueh) 3 Dec 12

 

13.17 uur: De 'prima de riesgo' - zeg maar het Spaans-Duits renteverschil blijft zijn rit naar beneden voortzetten.

La #primaderiesgo sigue cayendo.... Ahora hasta los 378 puntos: bit.ly/yoMUI4... — elEconomista.es (@elEconomistaes) 3 Dec 12

 

13.12 uur: Een Bloomberg-grafiek die mooi aangeeft dat de luttele beleggers - doorgaans hefboom- en aasgierfondsen - die dit voorjaar en deze zomer een gokje waagden in Grieks papier, nu een stevige meerwaarde kunnen vastklikken. Athene biedt voor het tienjaarspapier goed 40 procent van de nominale waarde, tegenover een dieptepunt rond 15 procent eind mei.

12.48 uur: Toch een verrassing, gelet op de sombere stemming rond de hele pc-industrie. Goldman Sachs verhoogt het advies voor Dell Computer van 'verkopen' naar 'kopen'.

Dell upgraded to buy from sell at Goldman; computer maker's shares up premarket on.mktw.net/11FywQ0— MarketWatch (@MarketWatch) December 3, 2012

 

12.41 uur: En nog eens het straffe herstelverhaal over de Ierse modelstudent, waarover u via deze link meer achtergrondinformatie leest. De Ierse rente zakt vanmorgen naar 4,4 procent, het laagste peil in net geen drie jaar.

Ireland's benchmark 9 yr bond yields now at a 33 month low of 4.4%.bloomberg.com/quote/GIGB9YR:…— Joe Lynam BBC Biz (@BBC_Joe_Lynam) December 3, 2012

 

12.24 uur: Ierland bulkt van het vertrouwen. Wereldwijd zijn alleen de Deense ondernemers nog optimistischer dan de Ieren.

Ireland and Denmark topping the league table of manaufacturing PMI's once again in November... pic.twitter.com/w3h3SjPH — Owen Callan (@OwenCallan) 3 Dec 12

 

 

12.07 uur: Seba stort zich nu op de Brusselse beursspiegel. Even horen of analisten een verklaring hebben voor de forse stijging van Mobistar (+3,8%). Kurt neemt het vanaf hier over.

12.01 uur: KBC Securities las in het (op vlak van winstgroei teleurstellend) halfjaarrapport van Colruyt enkele lichtpunten:

  • Ondanks de automatische loonindexatie wist Colruyt de loonkosten en kosten van diverse goederen en diensten onder controle te houden. De loonkosten stegen maar met 2,8% tegenover de eerste helft van het vorige boekjaar en het personeelsbestand steeg maar met 1,7%. De focus is dus duidelijk op kostenbeheersing.
  • De omzet van de Belgische Colruyt winkels (63% van de totale omzet) steeg met 5,4% en het marktaandeel verbeterde met 73 basispunten tot 25.9% dankzij de laagsteprijzenstrategie.
  • De bedrijfsmarge van de Detailhandel daalde maar met 8 basispunten.

 

11.54 uur: Bijna middag. Brussel wint 0,6 procent. Hetzelfde beeld op de andere Europese beurzen, die gaan gemiddeld 0,4 procent hoger. Opmerkelijke stijgers in Brussel:

  • Nyrstar wint 3,7 procent dankzij de plannen in de Zuid-Australië.
  • Mobistar gaat 3,6 procent hoger. Geen specifiek nieuws. Volgens Youry Huygen, analist bij L'Investisseur, pikken beleggers de verliezers van 2012 op in de hoop dat ze in 2013 herstellen. Mobistar zag dit jaar bijna de helft van zijn waarde verdampen.
  • Spector schrijft 3,7 procent bij. Voor de derde beursdag op rij profiteert het aandeel van de verkoop van de Photo Hall-winkels én de verlossing van diens schuldenberg.

 

11.39 uur: Verfreus Akzo Nobel (+0,7% tot 44,23 euro) mag vrijdag weer zijn topman Ton Büchner weer verwelkomen. De CEO was sinds midden september thuis wegens 'ernstige oververmoeidheid'. De eerste timing voor de terugkomst, half oktober, werd niet gevolgd. Nu hervat Büchner zowat drie weken vroeger dan verwacht (rond het jaareinde) het werk. Op 20 februari zal hij een strategische update geven - die was oorspronkelijk gepland op 22 oktober.

#Akzo topman Buchner eind deze week weer aan het werk, meldt bedrijf: akzonobel.com/news_center/ne… #FD— Martine Wolzak (@wolzak) December 3, 2012

 

11.29 uur: Credit Suisse over Colruyt (-2,2% tot 34,60 euro): 'We geloven in de lageprijzenpolitiek van het bedrijf, maar die strategie weegt op de winst. En in de huidige concurrentiële omgeving bestaat het risico dat de winst nog verder daalt, als de operationele marge op de middellange-lange termijn onder grotere druk komt te staan. De kans lijkt klein dat Colruyt weer snel een deugdzamere winstgroei kan bereiken. Daarom verdient het aandeel minder zijn premie tegenover de sectorgenoten.' De analisten behouden niettemin hun 'houden'-advies en koersdoel van 36 euro.

11.16 uur: Nieuws over de City in de Financial Times. De gouverneur van de Franse centrale bank, Christian Noyer, wil het belang van de Londense City voor wisseltransacties van en naar de euro aan banden leggen. 'Het grootste deel van de wisselhandel in euro zou binnen de eurozone moeten gebeuren', citeert de krant de Franse centraalbankier.

11.12 uur: Huilen met de pet op in de Franse autosector.

French auto market faces worst year since 1997-CCFA reut.rs/R0lP1n— cigolo (@cigolo) December 3, 2012


11.01 uur: De Deense fabrieken draaien wel op volle toeren.

*DANISH NOV. MANUFACTURING PMI RISES TO 56.7 VS 55.6 - a vertitable 'boom' in contrast to elsewhere... — Owen Callan (@OwenCallan) 3 Dec 12


10.41 uur: Philips (+1,1% tot 20,07 euro) laat weten dat zijn reorganisatie van 300 miljoen euro, aangekondigd in het derdekwartaalrapport, 80 miljoen euro meer zal kosten in het vierde kwartaal. Het gros van de meerkost (70 miljoen) slaat op de lichtdivisie, de rest op de healthcaredivisie.

10.25 uur: Oei, de Europese PMI uit het oog verloren. Het ritme van de fabrieken in de eurozone is zoals verwacht versneld van 45,4 tot 46,2. Het hoogste niveau sinds maart, maar een cijfer onder 50 wijst op een krimp in plaats van groei. En de Europese industrie krimpt al voor de 16de maand op rij.

10.23 uur: Dexia zakt 11 procent tot 0,08 euro, een nieuw diepterecord.

10.01 uur: Uit de ochtendmail van m'n chef: de Franse president François Hollande bedankt in een staaltje (heb d’em?) realpolitik voor een nationalisering van de Arcelor-vestiging in Florange. En ligt nu op ramkoers met de vakbonden – en volgens de Franse media – met de meer 'fundi' industrieminister Arnaud Montebourg, die naar verluidt dit weekend zelfs op aftreden stond. 

9.51 uur: De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt tegen 2015 3.000 banen. Er zouden geen gedwonen ontslagen bij zijn. De Franse zuster Air France schrapte eerder al 5.000 banen. Het aandeel Air France-KLM reageert met een stijging van 0,8 procent tot 7,10 euro.

9.49 uur: Griekenland koopt voor 10 miljard euro eigen schuldpapier terug. Het stuurt de Griekse obligatiekoersen hoger en de langetermijnrente lager.

#Greece 2023 bond yield fall below 15% to the lowest since debt restructuring — Linda YuehVerified (@lindayueh) 3 Dec 12

#Greece, debt buyback pic.twitter.com/gX5OY4ZF — Yiannis Mouzakis (@YiannisMouzakis) 3 Dec 12


9.46 uur: Slechts twee dalers in de Bel20: de twee retailers Colruyt (-2%) en Delhaize (-0,3%). Delhaize heeft voor 94,3 miljoen euro en 201 miljoen dollar aan obligaties ingekocht. Bedoeling van de operaties was het looptijdprofiel van de schulden te beheren.

9.37 uur: In Parijs trekt EADS 1,2 procent aan tot 26,21 euro. Volgens de Franse krant Les Echos kwamen Frankrijk en Duitsland overeen om ieder een belang van 12 procent te nemen in het luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern. Met hun gecombineerde belang van 24 procent en het belang van Spanje van 4 procent voorkomen de drie landen dat ze grens van 30 procent bereiken, wat hen zou verplichten een bod op de resterende aandelen te doen. Frankrijk houdt tevens een 3%-belang aan buiten de regeling, voegt de krant toe.

Dankzij de deal kunnen het Duitse Daimler (+0,1% tot 38,03 euro) en het Franse Lagardere hun aandelen in EADS van de hand doen. Het aandeel Lagardere reageert het felst op het bericht: +1,7 procent tot 23,55 euro.
 

9.29 uur: Een halfuur ver op de Europese beurzen. Zie hier een korte stand van zaken.

Bel20       +0,5%

AEX          +0,5%

CAC40      +0,4%

Stoxx 600 +0,4%

9.22 uur: De lichte paniek rond Colruyt is gaan liggen, het verlies bedraagt nog 1,3 procent op 34,91 euro. Bij de opening was dat nog zowat 5 procent.

9.15 uur: Persbericht Transics (stabiel op 7,03 euro): vers onafhankelijk bloed voor de raad van bestuur. Gaan eruit: Tom Dechaene en Vladimir Lasocki, een bestuurder van private equitybedrijf Carlyle Group, de voormalige grootaandeelhouder van Transics. Dechaene was bestuurder sinds de beursgang in 2007, Lasocki van in 2006 toen Carlyle in het kapitaal van Transics stapte.

De twee worden vervangen door drie nieuwe onafhankelijke bestuurders: Filip De Clercq (BVBA Sprezzatura), Frank D'hoore en Stephan Van Herck (BVBA V.D.M.). De eerste twee hebben jarenlange ervaring in de financiële wereld, Van Herck in de IT.

9.09 uur: Nog in Brussel wint Galapagos 1,6 procent tot 16,88 euro. Het Mechelse biotechbedrijf mag van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond een eerste klinische studie voor zijn reumamiddel GLPG0634 lanceren in de VS. 

9.04 uur: Het verlies van Colruyt valt wat terug, tot 3,9 procent op 34 euro. Grootste stijger in de Bel20 is Nyrstar: +1,3 procent tot 4,25 euro. Dankzij een verhelderend stuk van collega Kurt weten we waarom: de grondstoffenspecialist houdt de haperende smelter in Port Pirie open. Met een investering van 280 miljoen euro - inclusief een stevige scheut overheidssteun - moet de Zuid-Australische vestiging omgeturnd worden tot een soort bovengrondse mijnbouwer die hoogwaardige metalen recupereert en verwerkt. 

9.00 uur: Openingsbel. De Brusselse Bel20 start nagenoeg vlak op 2.437 punten. Colruyt krijgt een tik van 4,75 procent op 33,70 euro. De supermarktketen gaf vrijdagavond aan dat de winstgroei in het eerste halfjaar nagenoeg stilviel. De leveranciers verhoogden hun prijzen, maar Colruyt rekende die prijsverhogingen niet (helemaal) door aan zijn klanten - om geen klanten te verliezen aan Delhaize en Carrefour.

8.49 uur: De Japanse beurs steeg 0,1 procent, maar de meeste andere Aziatische markten sloten zowat 1 procent in het rood. Zorgen over de politieke impasse in de VS, de grootste afzetmarkt van Azië, overschaduwden de groei van de Chinese industrie. Hong Kong (-1%) had ook last van winstnemingen nadat de sterindex het hoogste punt sinds augustus 2011 aantikte.

8.41 uur: Niet de politiek, maar de industrie in de VS zou de beurzen vandaag wel eens een duwtje in de rug kunnen geven. Al is het nog wachten tot 16 uur vooral de indicator van de aankoopdirecteurs wordt vrijgegeven. In Europa wordt die barometer voor het ondernemersvertrouwen al om 10 uur gepubliceerd.

De Chinese ondernemers gaven afgelopen weekend al het goede voorbeeld. De Chinese fabrieken komen stilaan weer onder stoom: de indicator van aankoopdirecteurs steeg van 50,2 in oktober tot 50,6 in november. Dat is de grootste stijging in zeven maanden. De Japanse beurs trok er zich aan op, de Nikkei-index steeg met 0,1 procent tot het hoogste punt in zeven maanden.

8.34 uur: Zo te zien zullen beleggers zich vandaag niet kunnen optrekken over goed nieuws over de onderhandelingen over de Amerikaanse begrotingsklip. In onderstaande tweet staat GOP voor Grand Old Party of de Republikeinen.

Boehner said that current negotiations are in a stalemate. Geithner said it will be the Grand Old Party (de Republikeinen) who will be to blame.— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 3, 2012


8.31 uur: Ligt er nog iemand wakker van downgrades van de ratingagentschappen. Vrijdagavond verlaagde Moody’s de kredietwaardigheid van de twee noodfondsen voor de euro, het EFSF en het ESM, van Aaa naar Aa1. Het ratingbureau waarschuwde tegelijkertijd dat een verdere verlaging mogelijk is.

EFSF downgradewhy no EUR impact? The EFSFs provisional rating was downgraded from Aaa to Aa1 by Moody’s late Friday in NY.— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 3, 2012

 

8.23 uur: De Europese beurzen zullen (licht) hoger starten. De Europese aandelen zitten al 6 maanden op rij in de lift, de langste reeks in meer dan 6 jaar. Wordt die trend in december verdergezet? JPMorgan is alvast bullish voor volgend jaar voor de Europese beurzen.

JPM: sees positive returns European #equities 2013, maybe better entry point in 1H. Eurozone to outperform US & periphery to o/perform core— Caroline Hyde (@CarolineHydeTV) December 3, 2012

 

8.19 uur: Vrijdag nabeurs was er nieuws van de Bel20'ers Colruyt en Telenet. De warenhuisketen Colruyt boekte over het eerste halfjaar een teleurstellende winst. De omzet groeide nog met ruim 6 procent, maar het resultaat bleef stevig achter met een toename van nauwelijks 1 procent. Uitkijken hoe de beleggers reageren.

Telenet-topman Duco Sickinghe brengt al zijn aandelen en verworven warranten onder in een Nederlandse 'Stichting Administratiekantoor'. Hij wil daarmee naar eigen zeggen zijn neutraliteit tegenover het bod van Liberty Global op Telenet bevestigen. 

8.00 uur: Goedemorgen beste lezers. Aan het begin van de laatste maand van het jaar krijgen beleggers verse info over de Europese en Amerikaanse economie. In beide regio's geven de aankoopdirecteurs aan hoe het met de industrie is gesteld; de Europese om 10 uur, gevolgd door de Amerikaanse om 16 uur.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud