1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wereldwijde beurzen zetten rally verder

De beurzen gaan wereldwijd hoger. Beleggers halen nog steeds opgelucht adem na de Mexico-deal. Beyond Meat keldert op de beurs nadat JPMorgan zijn advies voor maker van nepburgers heeft verlaagd.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag sluiten wij de blog af. Morgen zijn we terug met het laatste beursnieuws. Tot slot geven wij u nog de agenda van morgen:

  WOENSDAG 12 JUNI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  - Inflatie mei, 03.30 uur

  Verenigde Staten:

  - Inflatie mei, 14.30 uur

  BEDRIJVENBelgië:

  - Bone Therapeutics: algemene vergadering

  - Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

  - Elia: kapitaalverhoging met voorkeurrecht. 8 aandelen geven recht om in te tekenen op 1 nieuw, tegen 57 euro. Tot 13 juni.

  - Sipef: algemene vergadering

 • Fagron komt in Nederlandse midcap-index

  Het farmabedrijf Fagron komt in de Nederlandse midcap-index AMX. Dat meldt Euronext zojuist. 

  Het neemt de plaats in van de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway . Deze laatste promoveert tot de AEX, de Nederlandse sterindex. 

 • Amerikaanse boeren hebben het gehad met de handelsoorlog

  De boeren in Amerika hebben het gehad met de handelsoorlog. Ze willen geen 'aid' maar 'trade'.

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 sloot met 0,9 procent winst op 3.516 punten. De toppers waren Aperam , Umicore en Solvay . De floppers waren Cofinimmo , Ontex en Colruyt .

 • 'Beyond Meat afgeslacht'

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen en de afslachting van Beyond Meat in dit artikel.

 • Analist betaalt schikking van 57.103 euro voor insidertrading

  Een Franse analist van een Frans analysekantoor betaalt in het kader van een minnelijke schikking 57.102,56 euro. Dat meldt de toezichthouder FSMA.

  De analist nam tussen oktober 2013 en februari 2014 derivatenposities (CFD's) in op de Belgische aandelen Solvay, Umicore en D'Ieteren kort voor het analysekantoor een analyse van die aandelen publiceerde.

  De transacties vormen volgens de FSMA een inbreuk op de wetgeving over gebruik van voorkennis. De analist wikkelde kort na de publicatie van de analyses zijn posities af en boekte daarbij een totale winst van 27.453 euro.

 • JPMorgan trekt koopadvies Beyond Meat in

  Ken Goldman van JPMorgan verandert zijn advies voor Beyond Meat van 'overwogen' naar 'neutraal'. De prijs van het aandeel is volgens de analist te hard opgelopen.

  Het aandeel is sinds zijn introductie op 1 mei met 572 procent gestegen. De koerssprong van 69 procent sinds de slotkoers van donderdag was de analist te veel. 'Met dit soort waarderingen kan de kleinste tegenvaller tot een behoorlijke correctie leiden.'

  Het aandeel tuimelt omlaag met 12,4 procent.

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen beginnen hoger aan de dag. De Dow Jones wint 0,7 procent, de S&P500 klimt met 0,8 procent en de Nasdaq gaat met 1,1 procent omhoog.

 • Microsoft als enige meer dan 1.000 miljard dollar waard

  Gisteravond ging de marktkapitalisatie van Microsoft door de 1.000 miljard dollar (884 miljard euro). Het technologiebedrijf heeft nu een waarde van ongeveer 1.002 miljard dollar. Op dit moment is Microsoft het enige aandeel dat meer waard is dan 1.000 miljard.

  Het gebeurde dit jaar al eens eerder dat het aandeel door deze grens ging. Op 30 april haalde het aandeel de kaap, waarna het een handelsdag later weer onder de 1.000 miljard sloot.

 • Tesla's zelfrijdende auto's ondergewaardeerd volgens Morgan Stanley

  Volgens analist Adam Jones van Morgan Stanley houdt de markt te weinig rekening met de waarde van de zelfrijdende auto's bij Tesla .

  Op de beleggersdag in april zei Elon Musk dat de autobouwer vanaf volgend jaar een vloot met zelfrijdende auto's heeft die als taxi's zullen rondrijden. Analisten waren over het algemeen weinig onder de indruk van deze onthulling.

  Jones zet het koersdoel van Tesla op 230 dollar. Gisteren sloot het aandeel op 212,88 euro.

  Tesla stijgt voorbeurs met 2,8 procent.

 • Gino Delaere (Econopolis): 'Handelsoorlog kent ook winnaars'

  We spraken met Gino Delaere, de specialist groeimarkten bij Econopolis in Singapore. Hij zet onder meer in op Vietnam. Lees hier ons interview.

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen hoger

  De Amerikaanse beurzen zullen volgens de futures hoger openen. De Dow Jones en de S&P500 openen naar verwachting 0,6 procent hoger en de Nasdaq klimt 0,9 procent hoger.

 • Cera-dividend van 3 procent goedgekeurd

  De vennoten van Cera keurden op de algemene vergadering de jaarrekening en het dividend van 3 procent goed. De aandeelhouder van KBC en KBC Ancora boekte een te bestemmen winst van 121,3 miljoen.

  Cera lanceert op 11 juni een nieuwe uitgifte van E-aandelen. De uitgifte loopt tot 25 mei 2020, tenzij ze vervroegd wordt afgesloten. Zowel nieuwe als bestaande vennoten kunnen intekenen. Een vennoot kan maximaal 100 E-aandelen bezitten.

  Bij de vorige uitgifte, die liep van 11 juni 2018 tot 30 mei 2019, werd ingetekend op 8.563 E-aandelen. Er waren 4.314 nieuwe vennoten. Cera telt ongeveer 400.000 vennoten.

 • Bel20 voor derde dag op rij hoger

  De Bel20 staat op een winst van 1,2 procent. Lees hier ons Brussels beursoverzicht.

 • Europa blokkeert fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp

  De Europese commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, blokkeert de fusie tussen de staalbedrijven Tata Steel en ThyssenKrupp. Een fusie zou de tweede Europese staalproducent gevormd hebben, na ArcelorMittal. Europa vindt dat de fusie de concurrentie zou hebben verminderd in de aanlevering van staal voor de auto- en verpakkingsindustrie. 

  ThyssenKrupp  - dat vandaag al voor de beslissing zowat 5 procent hoger ging - zag het besluit aankomen. Daardoor gaat de geplande splitsing van het bedrijf niet door. Wel komt er allicht een beursgang van de liftendivisie.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Slack ziet omzet 50 procent stijgen

  Slack, de specialist in zakelijke chat, verwacht voor het lopende jaar een toename van de omzet tussen 47 en 50 procent. Onderaan de resultatenrekening zal er wel verlies zijn.

  Slack trekt op 20 juni naar de New York Stock Exchange via een directe notering, zoals Spotify vorig jaar deed. 

 • Iep Invest hervat aankopen aandelen Accentis

  De holding Iep Invest  koopt 973.500 aandelen van de projectontwikkelaar Accentis   voor een bedrag van 39.913 euro. De gemiddelde prijs ligt op 0,04 euro. Het is voor het eerst sinds december dat zo'n transactie opduikt op de site van de beurswaakhond FSMA. 

 • Trafigura ziet winst quasi verdubbelen

  Trafigura, de groep die na een schuldherschikking 98 procent zal bezitten van Nyrstar , zag de nettowinst in de eerste helft van het boekjaar (oktober tot maart) met 92 procent stijgen tot 426 miljoen dollar. De omzet kwam uit op 86 miljard dollar. 

  Trafigura is in privéhanden en wordt geleid vanuit Genève. Het is actief in de handel in olie, gas, metalen en mineralen. 

 • Pictet minder short in Bpost

  Pictet Asset Management heeft zijn shortpositie op Bpost  verminderd van 0,63 procent van het kapitaal tot 0,52 procent op 7 juni. Dat leren cijfers van de beurswaakhond FSMA. Het aandeel wint ruim 2 procent.

 • Beurshuis verlaagt koersdoel KBC en ING

  Het beurshuis KBW verlaagt het koersdoel voor KBC  van 75,40 euro naar 71,70 euro. De aanbeveling blijft 'houden'. Ook voor ING  zakt het koersdoel van 13,80 naar 12,80 euro. Ook hier is het advies houden.

  Beide zwaargewichten gaan vandaag circa 0,7 procent hoger. 

 • KBC Securities nuchter over MDxHealth

  De kankertestenspecialist MDxHealth schoot maandag 21 procent hoger nadat hij met positief nieuws was gekomen. De resultaten van een tweede validatiestudie van de prostaatkankertest SelectMDx werden gepubliceerd in de Journal of Urology. Positieve resultaten toonden aan dat SelectMDx, een handige test op basis van een urinestaal, vrij accuraat kan zeggen of iemand prostaatkanker heeft.

  De biotechanalisten van het beurshuis KBC Securities wijzen erop dat de resultaten van deze studie eigenlijk al bekend waren, gezien ze in maart werden voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de European Association of Urology (EAU).

  Al sinds vorig jaar wordt duidelijk dat SelectMDx niet alleen klinische voordelen heeft, maar ook een impact kan hebben op het gedrag van urologen en kostenbesparingen kan opleveren. Al deze voordelen zouden ziekteverzekeraars en andere betalers moeten overtuigen van de waarde van de test en hen ertoe moeten aanzetten de test terug te betalen.

  De verkoop van SelectMDx steeg in het eerste kwartaal met 91 procent, maar 83 procent van de omzet van MDxHealth komt nog steeds van de andere prostaatkankertest ConfirmMDx. Die kampt de laatste twee kwartalen echter met krimpende volumes en dalende gemiddelde verkoopprijzen, merken analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs op. Ondanks de sterke volumegroei van SelectMDx kan deze test met zijn lagere prijs en omzetbijdrage de daling van ConfirmMDx niet goedmaken. De analisten nemen dan ook een voorzichtige houding aan en kijken uit naar informatie over de strategische oefening bij MDxHealth en die samen met de halfjaarresultaten wordt verwacht. Ze handhaven hun houdadvies en koersdoel van 1,30 euro.

 • AMG wil divisie naar de beurs brengen

  AMG , voluit Advanced Metallurgical Group, wil de divisie 'Technologies' apart naar de beurs brengen. Het aandeel wint bijna 5 procent. 

  De afdeling werd begin dit jaar opgericht, als een combinatie van AMG Titanium Alloys en Coatings en AMG Engineering. 

  AMG is feitelijk een Duits bedrijf, maar de hoofdzetel en de beursnotering zijn sinds 2007 gevestigd in Amsterdam. 

 • SBM Offshore keert terug naar Brazilië

  SBM Offshore , de verhuurder van drijvende olieplatformen (FPSO's), staat dicht bij een contract met de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras voor de bouw van een nieuwe FPSO om het offshore olieveld Mero te ontginnen. De oplevering is gepland voor 2022, waarna Petrobras de FPSO voor 22,5 jaar zal huren. Er was al een tijd speculatie dat SBM een goede kans maakte op dit contract.

  Het betekent voor SBM een terugkeer naar Brazilië na de afhandeling van de corruptiezaken. Nadat was gebleken dat werknemers van SBM Offshore er dubieuze verkooppraktijken op nahielden, ging SBM akkoord met een schikking. Brazilië is veruit de belangrijkste markt voor FPSO's die nodig zijn voor de ontginning van de diepzeevelden.

  In een reactie krikt KBC Securities zijn koersdoel op van 20 naar 22 euro en blijft het advies 'kopen'. Ook Degroof Petercam zegt het koersdoel te verhogen met '1 tot 2 euro'. Momenteel staat het op 21 euro. Ook Degroof Petercam geeft een koopadvies. 

  Het aandeel gaat 3 procent hoger. 

 • Atenor zet volop in op Centraal-Europa

  De projectontwikkelaar Atenor  nam enkele journalisten en analisten mee op een trip door de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Lees ons verslag hier

  We kunnen nog goede zaken doen in Brussel, maar dat kunnen we nog veel beter in steden als Boedapest en Boekarest. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Het gaat er vlotter en gemakkelijker en de projecten zijn er winstgevender.
  Stéphan Sonneville
  CEO Atenor

 • Galapagos/Servier: ‘Rekrutering sneller rond dan verwacht'

  Dat Galapagos en Servier nu al genoeg patiënten voor het Rocella-onderzoek hebben, is een goede zaak, vinden de biotechanalisten van KBC Securities. De volledige rekrutering was pas verwacht tegen het vierde kwartaal. Het gevolg is dat de resultaten van de studie nu 4 tot 5 maanden vroeger gekend zullen zijn.

  Aan het middel GLPG1972 kennen de analisten voorlopig een heel beperkte waardering toe: ongeveer 1 procent van hun som-der-delenwaardering. Ze handhaven hun koersdoel van 124 euro en hun koopadvies.

 • Ted Baker keldert na winstwaarschuwing

  Ted Baker, de Britse kleding- en accessoireketen, opende 29 procent lager in Londen na een winstalarm. De modegroep waarschuwde dat de onderliggende winst dit jaar minstens 10 miljoen pond lager zal uitvallen dan analisten (gemiddeld) verwachtten. Het bedrijf heeft het over een ‘uitdagend’ jaarbegin als verklaring.

  ©AFP

  De modeketen heeft al een erg moeilijk 2018 achter de rug. De koers van het aandeel daalde met 43 procent. Ted Baker heeft, net als andere bakstenen winkels, steeds meer last van de concurrentie van webwinkels als Boohoo.com en door de onzekerheid over de brexit houden consumenten de knip op de beurs. Tot overmaat van ramp moest oprichter en CEO Ray Kelvin opstappen voor grensoverschrijdend gedrag.

  Het management focust nu op kostencontrole en nieuwe productie om de resultaten zoveel mogelijk op peil te houden.

 • Europese beurzen openen fractie hoger

  De Europese beurzen gaan voorzichtig van start na een nieuwsluwe ochtend en zonder nieuws over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De EuroStoxx50 noteert na twee minuten 0,2 procent hoger, net als de Bel20.

  Bij de stijgers vinden we de twee biotechbedrijven terug die vanmorgen met nieuws kwamen: Galapagos en Oxurion .

 • Olieprijs stijgt weer

  Na de terugval met 1,6 procent maandag gaat de olieprijs opnieuw 0,6 procent hoger. Voor een vat Brent-olie wordt nu 62,64 dollar neergeteld.

  Het herstel wordt toegeschreven aan de sterke financiële markten, de stimulusmaatregelen in China en de verwachting dat het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten het productieplafond handhaven.

 • Europese beurzen openen licht hoger

  Dat voorspellen de futures.

  De beurs van Frankfurt opent straks weer de deuren. Op Pinkstermaandag was er geen handel. ©REUTERS

 • Amazon meest waardevolle merk ter wereld

  De merkwaarde van Amazon.com is vorig jaar met de helft gestegen. Daardoor heeft de Amerikaanse webwinkel de techgiganten Apple en Google voorbijgestoken. Dat blijkt uit de nieuwe ‘BrandZ Top 100’, een rangschikking van de honderd meest waardevolle merken.

  Lees hier ons volledige artikel.

 • Mijnaandelen profiteren allicht van duurder ijzererts

  Het bericht dat de Chinese regering meer geld wil uittrekken voor infrastructuur (zie post 7.08 uur), duwt in China de prijs van ijzererts voor levering in september 6 procent hoger (zie grafiek). In Londen genoteerde ijzerertsproducenten als BHP en Rio Tinto zullen daar vandaag allicht van profiteren.

 • Hangt het duurste schilderij ter wereld in een superjacht?

  Sinds ‘Salvator Mundi’ in november 2017 door Christie’s werd geveild en met 450 miljoen dollar het duurste schilderij in de wereld werd, heeft niemand het doek van Leonardo Da Vinci nog gezien. Het schilderij van 65 op 45 centimeter zou nu op een superjacht hangen van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Dat schrijft The Wall Street Journal.

  Over het wel en wee van kunstwerken op superjachten leest u hier meer.

 • Unilever koopt huidverzorgingsmerk

  Het Nederlandse consumentengoederenconcern Unilever neemt het huidverzorgingsmerk Tatcha over. Tatcha maakt natuurlijke huidverzorging op basis van groene thee , rijst en algen. Het wordt momenteel op een exclusieve manier verdeeld in de VS, maar Unilever wil het merk wereldwijd laten groeien.

  Unilever maakte geen overnamebedrag bekend. Volgens Bloomberg ligt de prijs rond 500 miljoen dollar. Tatcha zou dit jaar goed zijn voor 100 miljoen dollar omzet.

  Tatcha behoort tot de best presterende schoonheidsmerken in Noord-Amerika.
  Unilever

 • Vlaams geld voor Oxurion-dochter

  Oncurious, een joint venture tussen het biotechbedrijf Oxurion en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) die zich toelegt op de ontwikkeling van innovatieve kankerbehandelingen, krijgt een subsidie van bijna 1 miljoen euro van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het geld moet de verdere preklinische ontwikkeling van Oncurious' pijplijn van kankerimmunotherapieën van de volgende generatie ondersteunen. Het bedrijf zal nauw samenwerken met VIB Discovery Sciences.

  Oncurious zal de middelen aanwenden om een aantal multispecifieke biologicals te identificeren die verschillend inwerken op immunomodulatoire doelen. De kandidaat-geneesmiddelen zullen als monotherapie onderzocht worden, maar ook in combinatie met de standaardbehandeling. Een deel van het geld zal Oncurious gebruiken om bijkomende wetenschappers aan te trekken.

 • Eigenaar Galeria Inno verlaat Canadese beurs

  Een groep aandeelhouders heeft een bod uitgebracht om het warenhuisconcern Hudson's Bay van de beurs van Toronto te halen. De groep wordt geleid door de voorzitter van Hudson's Bay, Richard Baker, die al 57 procent van de aandelen controleert. Het bod komt neer op een totaalbedrag van meer dan 1,7 miljard Canadese dollar, ruim 1,1 miljard euro.

  Hudson's Bay is ook actief in België als eigenaar van de 16 Belgische Galeria Inno-winkels. Hudson's Bay verkoopt overigens al zijn Europese bezittingen aan het Oostenrijkse Signa voor 1,5 miljard dollar.

 • Apollo koopt branchegenoot van Smartphoto

  Apollo Global Management koopt Shutterfly voor 54 dollar cash per aandeel. Shutterfly is een Amerikaanse online producent en verdeler van gepersonaliseerde fotoproducten als fotoboeken, fotogeschenken en kalenders. De deal waardeert Shutterfly op 1,74 miljard dollar. De prijs ligt 31 procent hoger dan de slotkoers op 23 april. Een dag later berichtte Bloomberg over een mogelijke overname van Shutterfly.

  Apollo fuseert het bedrijf met zijn concurrent Snapfish. De fusie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond.

  Het aandeel van Shutterfly halveerde het voorbije jaar. De groep, die werd opgericht in 1999, zag de concurrentie in online fotodiensten fors toenemen, onder meer van start-ups als Snapfish, maar ook van supermarktketens als Walmart, die dergelijke diensten ook aanbieden via hun website.

 • Servier en Galapagos hebben rekrutering Roccella-studie rond

  Het Franse farmabedrijf Servier en de Belgische biotech'er Galapagos rekruteerden meer dan 850 patiënten voor het fase 2- onderzoek van Roccella. Dat test de werkzaamheid van het kandidaat-geneesmiddel GLPG1972/S201086 bij patiënten met artrose in de knie (osteoartritis). Galapagos is verantwoordelijk voor Roccella in de Verenigde Staten, waar meer dan 300 patiënten werden gerekruteerd, Servier voor de studie in alle andere landen.

  De studie heeft tot doel de werkzaamheid van GLPG1972/S201086 te vergelijken met een placebo gedurende 52 weken. Er wordt nagegaan of de progressie van artrose in de knie vermindert door de dikte van het kraakbeen te meten. Daarnaast kijkt Roccella ook naar de veiligheid, de verdraagzaamheid, een verbetering van pijn, functie en stijfheid en naar de algemene beoordeling van de patiënt.

  De resultaten worden volgend jaar verwacht. Er wordt erg naar uitgekeken omdat er nog geen geneesmiddel voorhanden is dat het verloop van osteoartritis kan veranderen.

 • Miko knipt dividend

  De koffieservicegroep Miko noteert vandaag zonder het recht op een brutodividend van 1,87 euro. Dat dividend is 10 procent hoger dan vorig jaar.

 • Infrastructuurprojecten in China

  Goedemorgen! De reactie van Wall Street op de migratiedeal tussen de VS en Mexico en op het opschorten van de importheffing die daarop volgde, was maandag positief maar al bij al bescheiden. De Dow Jones sloot 0,3 procent hoger, de S&P500 0,5 procent. De Nasdaq Composite deed het beter met 1,05 procent winst.

  Enkele grote deals veroorzaakten enthousiasme, maar dat bekoelde wat toen de Amerikaanse president Trump zei dat hij ‘een beetje bezorgd’ was over de fusie tussen United Technologies en Raytheon omdat ze de concurrentie in de sector zou kunnen verminderen.

  De Aziatische beurzen blijven in goeden doen met 0,3 procent winst in Tokio, 0,4 procent in Seoel en 0,8 procent in Hongkong. Op het Chinese vasteland zijn de prestaties nog iets beter: Shanghai wint 1,9 procent en Shenzhen 2,8 procent. De Chinese regering wil meer geld uittrekken voor investeringen in infrastructuur om de groeivertraging af te remmen. Lokale regeringen mogen de opbrengst van een speciaal soort obligaties gebruiken als kapitaal voor grote investeringsprojecten.

  Een van de grote infrastructuurprojecten die China de voorbije jaren realiseerde: de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud