1. Markten Live
 2. Live blog

Wilde rit op Wall Street

Texaf en Sioen openden in Brussel de boeken. Wall Street opende in het groen, maar al snel moest vooral de technologiegraadmeter Nasdaq het ontgelden. Toch bleef het verlies bij het slot beperkt.
 • Fijn weekend!

  Wat een rit was het mensen, maar wij duiken nu het weekend in. Vergeet zeker niet onze marktenvlog te kijken over de rap in waarde dalende dollar! (zie hieronder). Fijn weekend!

  Zwakke dollar, wat nu? | Bull, Bear & Bas

 • Nasdaq vlagt lager af

  Goed de Wall Street rit zit erop voor vandaag. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg een stevige tik van 5 procent, maar aan het einde van de avond beperkte de index de schade tot een min van 1,3 procent. De Dow Jones vlagde 0,5 procent lager af. 

  Daarmee lijkt de verkoopgolf voor technologie-aandelen enigszins gestut. 

  ©Bloomberg

 • Econocom wil actief worden in scheepvaart

  De IT-dienstverlener Econocom voert met Bourbon exclusieve onderhandelingen voor de overname van Les Abeilles, een offshore sleep -en reddingsspecialist. Dat meldde de digitale dienstenleverancier aan bedrijven vrijdag nabeurs. Econocom ECONB-5,19% kent Les Abeilles goed. De groep verstrekte de afgelopen jaren financiering aan Bourbon, met name voor de vloot van Les Abeilles.

  'De knowhow en de financiële situatie van Les Abeilles maken een overname aantrekkelijk. Bovendien wilden we groeien in de maritieme digitale markt. We willen de referentie-aandeelhouder worden van Les Abeilles', zegt Econocom in het persbericht. Les Abeilles blijft genieten van technische knowhow van Bourbon.

  Lees hier meer!

  ©Antoine Doyen

 • Verliezen slinken weg

  De verkoopgolf lijkt zo'n beetje ten einde. Want iets meer dan een half uur voor de Amerikaanse slotbel staat de Amerikaanse Nasdaq nog maar op een verlies van 0,5 procent. Nou, waar hebben we het dan nog over? De Dow Jones trappelt zelfs ter plaatse. Daarmee lijkt ook het grote verschil tussen de Nasdaq en de Dow weggewerkt te zijn. 

  Het begint er dus op te lijken dat beleggers langzaamaan de techaandelen weer beginnen te kopen. Maar laten we nog even voorzichtig zijn want de beursdag is nog niet om: prijs de dag niet voor het avond is. 

 • Gevaarlijk optiespelletje duwt Amerikaanse techaandelen dieperik in

  Het is geen geheim meer: de technologie-aandelen zijn in de uitverkoop, maar waarom? Het antwoord is wat onverwachts: opties. Eerder was er niet zoveel fundamenteel nieuws dat de verkoopgolf in tech kon verklaren, maar experts zagen wel een opvallend gelijkaardige evolutie van twee indicatoren die doorgaans tegendraads reageren. In de dagen voor de selloff, steeg zowel de Nasdaq, als de Nasdaq Volatility-Index . Die laatste wordt bepaald door koersen van opties.

  Een optie geeft de koper het recht om een aandeel te kopen (call) of te verkopen (put) aan een bepaalde prijs (uitoefenprijs). Bij een daling van de beurs, is er een grote vraag naar opties om zich te beschermen tegen de daling (puts), waardoor de volatiliteitsindex hoger schiet. Deze keer werd de volatiliteitsindex gevoed door massale optie-aankopen om van verdere koersstijging te profiteren. Er werd in de voorbije twee weken voor 335 miljard dollar aan calls verhandeld, drie keer meer dan normaal. Die koophausse duwde ook techaandelen hoger. 

  Dat kan de recente verschroeiende opwaartse rit in techaandelen verklaren. Achter de optie-aankopen wordt vaak in de richting van Robinhood-beleggers gekeken, maar gisteren verklaarden bronnen aan Financial Times dat de Japanse investeerder Softbank achter de optie-aankopen zit. Eerder had Softbank in de lente in volle coronapaniek voor 41 miljard dollar aandelen gedumpt.

 • Sioen houdt winst op peil ondanks coronaklap

  Het was al lang duidelijk dat Sioen met een bang hartje zijn resultaten over het eerste halfjaar zou publiceren. In het eerste halfjaar viel de organische omzet - de extra omzet uit recente overnames dus niet meerekend - terug met 12 procent. De totale omzet bedroeg 250,5 miljoen euro, tegenover 264 miljoen euro in het eerste semester vorig jaar. Maar daar zit ook de omzet in van Dickson Saint Clair en Techma Coatings, die pas in respectievelijk in januari van dit jaar en mei 2019 worden meegerekend in de resultaten.

  In de grootste divisie, die van de coatings (dekzeilen voor oa. vrachtwagens), was de daling het minst sterk (-0,7%), zij het gecamoufleerd door de overnames. Door de lockdown viel de vraag naar zeilen in de vrijetijdsactiviteiten (tentzeilen, zeilsport, festivals) stevig terug.

  Het zwaarst gehavend is de divisie van technische beschermende kledij voor onder meer brandweer, politie en militairen. Daar ging de omzet met 16 procent omlaag, van 75 miljoen naar 63 miljoen euro. Volgens Sioen is dat te wijten aan het contrast met een uitstekend eerste halfjaar in 2019, toen het bedrijf en grote aanbesteding won voor brandweerkledij. 

 • Joe Biden spreekt over de economische crisis

  Te midden van de beursdalingen en de herstellende economie, spreekt Joe Biden vandaag over de economische crisis:

  Joe Biden spreekt over de economische crisis

 • Verliezen nemen af

  Nou we hebben vandaag toch nog wat goed nieuws, want de verliezen beginnen af te nemen. De Nasdaq ging eerder deze dag nog zo'n 5 procent lager, maar inmiddels is het verlies teruggebracht tot 2,4 procent. Dat is natuurlijk nog steeds veel, maar in ieder geval is het nu een minder heftige verkoopgolf dan eerder op de dag. De brede graadmeter S&P500 gaat momenteel nog 1,6 procent lager.

  Het minste verlies is er voor de industrie-index Dow Jones , die gaat 1,2 procent lager. Daarmee tekent zich dan weer opnieuw een verhaal af. Beleggers gooien vooral de sterk gestegen techaandelen de deur uit. De coronagevoelige aandelen zijn dan ook minder in de ramsj. Sterker nog: er gaan er een paar duidelijk hoger. Zo winnen de zwaar door corona getroffen cruise-operatoren Carnival en Norwegian Cruise Line Holdings respectievelijk 3,2 en 2,8 procent. 

  Daarnaast stijgen - net als in Europa - een aantal banken. Bank of America wint 2,4 procent, Bank of New York Mellon klimt 2,4 procent en JPMorgan veert 1,5 procent op.

  ©Bloomberg

 • Retail Estates: 'Lager dividend niet uitgesloten'

  Retail Estates zag de huuromzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met 16,8 procent afnemen tot 21,3 miljoen euro, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De beheerder van baanwinkels schold - eenmalig en als gevolg van de lockdown - voor 5,7 miljoen euro huur kwijt en denkt voor 1,9 miljoen euro facturen niet meer te kunnen innen (provisie voor dubieuze debiteuren). De EPRA-winst zakte met 23 procent tot 12,45 miljoen euro. 

  Retail Estates blijft bij de verwachting van een stabiel dividend van 4,40 euro per aandeel voor het huidige boekjaar. 'De lage uitkeringsratio van de voorbije jaren heeft voor een buffer gezorgd. De nettohuren zouden met meer dan 15 procent moeten dalen vooraleer aan dit dividendniveau wordt geraakt. Dit lijkt op heden niet waarschijnlijk, maar het risico is niet uit te sluiten.'

 • Ageas wijst Belgisch overnamebod af

  De Belgische verzekeraar bevestigt in een persbericht dat een groep Belgische investeerders een voorwaardelijk overnamebod heeft gedaan. Maar dat werd afgewezen omdat het als onrealistisch werd beschouwd.

  Lees hier meer.

 • Zwakke dollar, wat nu? | Bull, Bear & Bas

  Wij wijzen u nog even op onze marktenvlog. Collega Bas van der Hout heeft het deze week over de fors afgezwakte dollar. Waarom is de munt zo gedaald en wat betekent het voor ons Europeanen?

  Zwakke dollar, wat nu? | Bull, Bear & Bas

 • Geen zorgen, we blijven bij u

  U hoeft zich geen zorgen te maken. We laten u in deze bange dagen voor tech niet alleen zitten. Daarom houden we de liveblog tot vanavond 22u open om het Amerikaanse techgeweld te blijven verslaan. Veel leesplezier de komende uren dus!

 • Bel20 beperkt de schade

  Onze geliefde sterrenindex wist - ondanks het Amerikaanse verkoopgeweld - de schade te beperken. De Bel20 zakte met 0,5 procent lager tot 3.311 punten. Daarmee deed onze graadmeter het ook beter dan het gemiddeld van de Europese beurzen dat met een verlies van 1,3 procent sloot. 

  Er zitten zelfs zeven stijgers in de Belgische aandelenkorf. In de kopgroep vinden we Solvay , ING en Aperam . Helemaal onderaan stonden Aedifica , Galapagos en Sofina

 • 'Deze daling is agressief'

  We spraken net even hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis en volgens hem is de huidige verkoopgolf niet mild. 'Deze daling is agressief, we zijn nu in twee dagen ongeveer 10 procent verloren met de Nasdaq. Er is een gevecht gaande met verkopers die hun forse winsten van de afgelopen maanden willen verzilveren aan de ene kant en koopjesjagers die nog niet in de markt zitten aan de andere kant. Het probleem is alleen dat die koopjesjagers toch ook niet willen kopen als hun hele beursscherm rood kleurt.'

  'Als dit nog een paar dagen zo doorgaat kan er wel schade ontstaan voor de techrally', vervolgt Gijsels. 'Maar voor nu is dat nog niet het geval. We zitten met de Nasdaq nog altijd boven het 200-daags gemiddelde, waardoor er van een trendbreuk nog geen sprake is. Daarbij kan het zijn dat beleggers nu onrustiger zijn omdat maandag de beurzen gesloten zijn door Labor Day. Mogelijk willen bepaalde partijen zo niet het weekend ingaan, waardoor ze voor de zekerheid maar alvast verkopen.'

  Als dit nog dagen zo doorgaat kan de techrally schade oplopen.
  Philippe Gijsels
  Hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis

 • Hoe gaat het met de Nasdaq?

  Niet goed, we gaan er dieper op in in dit stuk!

  ©Bloomberg

 • Ook Big Tech weer onderuit

  Ook vandaag ontspringen de grote techbedrijven de dans niet. Apple verliest 5,5 procent, Amazon levert 4,4 procent in, Microsoft zakt 4,1 procent, Alphabet laat 3,5 procent liggen en Facebook gaat 4,7 procent lager.

 • Colruyt vindt akkoord met Coca-Cola

  Colruyt en Coca-Cola zijn het na maanden overleg eens geworden over de commerciële voorwaarden voor de producten van de Amerikaanse frisdrankenreus. Het akkoord werd eind augustus gesloten.

  Door het geschil waren niet alle Coca-Cola-dranken in de winkelrekken van Colruyt te vinden. Dat zou nu stilaan weer het geval moeten zijn, al kan het verschillen van winkel tot winkel en in functie van de logistieke keten, vertelde een woordvoerster van Colruyt aan Belga.

 • Nasdaq alweer stevig lager

  Het leek even droog te openen in New York, maar de graadmeter Nasdaq staat na een half uur handel alweer 1,5 procent in het rood. De verkoopgolf voor tech lijkt nog niet voorbij...

 • AB InBev: vakbondsactie legt Jupiler-brouwerij stil na corona-uitbraak

  De brouwerij van AB InBev in Jupille, in de buurt van Luik, ligt sinds donderdag stil als gevolg van een corona-uitbraak. In de logistiekafdeling van de brouwerij – waar onder meer de Jupiler-pils wordt geproduceerd – is bij negen werknemers een Covid-19-besmetting vastgesteld. Een van hen werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Toen dat bekend raakte legde het personeel het werk neer.

  De directie heeft voorgesteld om alle werknemers van de logistiekafdeling te testen op corona. Volgens de vakbonden heeft het bedrijf te laat gereageerd op de besmettingen en die te licht opgenomen. ‘De mensen zijn kwaad’, zei ABVV-vakbondsman Patrick Rehan aan Belga.

  Bonden en directie zitten momenteel rond de tafel.

 • Wall Street opent hoger

  Na de verkoopgolf van gisteren gaan de Amerikaanse beurzen vandaag hoger. De Dow Jones wint 0,7 procent, de S&P500 veert 0,5 procent op en de Nasdaq wint 0,4 procent.

 • Futures: Dow opent hoger, Nasdaq lager

  Het Amerikaanse jobrapport lijkt de Dow Jones te zullen stutten - leren de futures - , maar op Nasdaq dreigen nieuwe verliezen. 

 • Amerikaanse werkloosheid zakt fors

  Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert zojuist de cijfers voor de Amerikaanse arbeidsmarkt in augustus. De werkloosheidsgraad zakte fors van 10,2 procent tot 8,4 procent, economen gingen uit van een werkloosheidspercentage van 9,8 procent. Het aantal banen steeg met 1,37 miljoen, terwijl economen eerder rekening hielden met een toename van 1,35 miljoen banen. Een maand eerder klom het aantal banen met 1,76 miljoen.

  De beurzen reageren positief. De Europese beurzen winnen gemiddeld 0,2 procent. 

 • Tesla wederom onder druk

  De negatieve druk op de techaandelen lijkt nog niet te zijn verdwenen. Het aandeel Tesla moet na een tuimeling van 10 procent gisteren ook vandaag weer bijna 5 procent inleveren (voorbeurs). Dat belooft in ieder geval voor dit aandeel een spannend dagje. 

  Tesla staat nu toch al een paar dagen onder druk na een verschroeiende opwaartse rit in de afgelopen maanden. Dinsdag verloor het aandeel al 4,7 procent. Vervolgens moest het ook woensdag 5,8 procent inleveren nadat de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford, die eerder bij Umicore en Argenx blijk gaf van een neus voor timing, miljarden had gecasht met de verkoop van aandelen van Tesla.

  Baillie Gifford deed dat naar eigen zeggen wel met grondige tegenzin. Volgens beheerder James Anderson is het aandeel met een verzesvoudiging van de koers sinds Nieuwjaar simpelweg te hard gestegen. Daardoor dreigde het beleggingsfonds tot een Tesla-vehikel in plaats van een gediversifieerd aandelenfonds uit te groeien.

  ©Photo News

 • Marktwaarde Apple krijgt een knauw

  Gisteren gingen de techaandelen ineens, zonder duidelijk negatief nieuws over de sector of de algemene economie, in de ramsj. De verkoopgolf op Nasdaq wiste gisteren 780 miljard dollar beurswaarde uit. Het aandeel Apple verloor maar liefst 8 procent en daardoor krijgt ook de marktkapitalisatie van de techreus een knauw. Apple verloor gisteren 180 miljard dollar aan waarde:

  De afgelopen maanden doken beleggers massaal op de technologiesector. Dat kwam onder andere omdat zijn aandelen gezien werden als coronaproof. Waar de oude economie haar deuren tijdens de lockdown moest sluiten, bleef de digitale deur van de technologiewereld wijd open. En waar de fysieke economie tot stilstand kwam, draaide de economie van de e-commerce als nooit tevoren.

  Daarnaast waren de techaandelen als Apple razendpopulair dankzij de extreem lage rente. Omdat de lange rentes door de stevige ingrepen van de centrale banken stevig daalden, werden de toekomstige winsten meer waard. Bij technologieaandelen ligt het grootste gedeelte van de winst nog in de toekomst: ze moeten nog groeien.

  Apple gaat ook voorbeurs nu weer 2,3 procent lager.

 • Amerikaanse futures gemengd

  We hebben nog meer dan 2 uur te gaan vooraleer in New York de openingsbel luidt, maar na de pandoering van donderdag werpen we toch al eens een blik op de Amerikaanse futures. Die noteren gemengd: de future op de Dow Jones staat 0,5 procent hoger en die op de S&P500 0,35 procent, maar de future op de Nasdaq Composite zakt 0,3 procent.

  De onzekerheid heeft ook met het Amerikaanse banenrapport te maken dat er om 14.30 uur aan komt. Economen rekenen er op dat er in augustus 1,5 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. Afwachten of dat bewaarheid wordt. 

 • GBL grijpt macht bij concertapplicatie

  Sienna Capital, een onderdeel van de Frère-holding GBL  , wordt hoofdaandeelhouder van Pollen, een start-up die muziekfans beloont, als ze hun vrienden warm maken om tickets te kopen voor een concert of festival.

 • Laatste horde genomen voor maaltijddeal

  Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway heeft alle goedkeuringen gekregen van de toezichthouders voor de overname van Grubhub. Met de deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid. De aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog wel hun fiat geven voor de overname.

  Aandeelhouders van Grubhub krijgen bij de deal voor elk aandeel Grubhub 0,671 aandelen Just Eat Takeaway. Zo wordt Grubhub bij de transactie gewaardeerd op 75,15 dollar per aandeel. Het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway blijft ook na de deal gevestigd in Amsterdam en Grubhub houdt zijn hoofdkantoor in Chicago. De verwachting is dat de overname in de eerste helft van 2021 wordt afgerond.

 • IBA tikt weer de 10 euro aan

  IBA  tikt met een spurtje van 5 procent exact 10 euro aan en is nu sinds de Chinese technologiedeal van vorige week 40 procent hersteld. Een spectaculaire remonte, die wel moet afgezet worden tegen de eerdere val van het voetstuk: in mei 2017, vlak voor de eerste van een lange reeks winstwaarschuwingen, piekte de Waalse wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding op 56 euro. 

 • Ryanair haalt 400 miljoen euro op

  Ryanair heeft via een kapitaalverhoging zijn cash-voorraad nog eens met 400 miljoen euro opgedreven. De groep gaf 35,2 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 11,35 euro het stuk. Die prijs houdt een korting van 2,6 procent in tegenover de slotkoers van donderdag.

  De extra middelen moeten de lagekostenmaatschappij in staat stellen om eventuele marktopportuniteiten aan te grijpen. De luchtvaart beleeft zijn zwaarste crisis ooit en heel wat luchtvaartmaatschappijen moeten krimpen, dreigen te kapseizen of hebben overheidssteun nodig. Met de bijkomende cash kan Ryanair ook de terugbetaling van schulden iets geruster tegemoet zien. Volgend jaar moet 1,9 miljoen euro aan schulden afgelost of geherfinancierd worden.

  Ryanair werd verhoudinggewijs minder getroffen dan andere maatschappijen omdat het niet actief is in langeafstandsvluchten of in het business-class-segment. Bovendien heeft de Ierse carrier relatief lage schulden.

  Het aandeel reageert positief: in Londen komt er circa 3,5 procent bij.

  Een Ryanair-toestel op de luchthaven van Frankfurt ©Andreas Arnold/dpa

 • KBCS verhoogt koersdoel Brederode: 'Bijna weer op pré-crisisniveau'

  KBC Securities verhoogt het koersdoel voor multi-holding Brederode  van 65 euro naar 80 eruo bij een ongewijzigd houdadvies. Brederode, dat voornamelijk in Amerikaanse bedrijven investeert, kwam gisteren met cijfers. De daling van zijn intrinsieke waarde werd in Covid-tijd beperkt tot 2,2 procent. De holding verminderde het belang in Samsung Electronics en stapte in Google-moeder Alphabet.

  'De cijfers waren weerbaar. We blijven ook fan van de sterke diversificatie van de portefeuille, zowal geografisch als op sectorniveau met een mooie spreiding tussen private equity en beursgenoteerde belangen', aldus analist Michiel Declercq.

 • Sioen angstig richting resultaten

  Iep Invest en Texaf kregen we al, maar in de staart van het resultatenseizoen komt ook Sioen nabeurs met cijfers. De specialist in industrieel textiel treedt die met een bang hartje tegemoet.

  Sioen  verliest 4,1 procent in de aanloop naar het rapport.

  De corporate naamgenoot van de Gentse muzikant Sioen gaat niet bepaald 'Cruisin' richting zijn cijferrapport nabeurs.

 • Meer winst maar ook onzekerheid bij Iep Invest

  Iep Invest , de meerderheidsaandeelhouder van vastgoedgroep Accentis en voor de helft eigenaar van een hotel in Karinthië (Oostenrijk), zag in het eerste halfjaar de huurinkomsten met 5 procent stijgen tot 6,5 miljoen euro. De nettowinst kwam, onder meer dankzij een beter financieel resultaat en lagere belastingen, ruim 40 procent hoger uit op 4,7 miljoen euro.

  Voor een oud dispuut tussen diverse aandeelhouders en bestuurders van het voormalige Punch International – de voorloper van Iep Invest – heeft het bedrijf een onderling akkoord bereikt dat in juni werd ondertekend. Voor de kosten van 2 miljoen euro was vorig jaar al een provisie aangelegd.

  De impact van de coronacrisis was tot dusver beperkt voor Iep Invest – er was alleen een vertraging in de terugbetaling van verleende kredieten. Accentis voelt echter duidelijk druk van de tweede Covid-19-golf, zegt Iep Invest. ‘Het aanbod aan kantoorunits overschrijdt ruimschoots de geringe vraag', klinkt het in een persbericht.

 • ING over JDE Peet's: 'Fabian had van in het begin CEO moeten zijn'

  ING is zeer te spreken over de nieuwe CEO bij koffiebrander JDE Peet's . De functie gaat vanaf maandag naar Simon Fabian, de voormalig CFO van moederholding JAB. De Fransman die al sedert 2014 in Amsterdam woont neemt de fakkel na minder dan een jaar over van Casey Keller. De Amerikaan wil omwille van Covid niet naar Nederland verhuizen.

  Niet Keller, maar wel Fabian had al van bij het begin moeten zijn, vindt ING. 'Hij speelde een cruciale rol in de uitbouw van JDE Peet's tot wereldspeler en heeft  betere contacten met investeerders'. Een positieve benoeming, besluit analist Reginald Watson.

 • Ageas: 'Bijzonder verheugd met verjaring Fortiszaak'

  Ageas moet, als rechtsopvolger van Fortis, niet naar de strafrechtbank om zich te verantwoorden voor de val van de bank in 2007 en 2008. Alle tenlastenleggingen zijn volgens het parket van Brussel verjaard. De raadkamer besliste daarop om Ageas niet naar een strafrechter door te verwijzen.

  Dit is een belangrijke stap in de afwikkeling van ons verleden.
  Ageas

  'We zijn bijzonder verheugd over deze uitspraak', reageert de verzekeraar in een persbericht. 'We zetten een belangrijke stap in de afwikkeling van ons verleden en zullen ons nog meer kunnen richten op de toekomst van onze verzekeringsactiviteiten.'

  Ageas noteert met 1,2 proent winst.

 • ING: 'Overname van ZEB geen impact van betekenis op Colruyt'

  Colruyt  neemt de holding boven de Belgische kledingketen ZEB grotendeels over. Dat nieuws brachten we u gisteravond. Colruyt hield eerder al 68 procent in Fraluc, de holding boven ZEB aan en vergroot dat belang nu naar 96 procent.

  'Daardoor wordt Fraluc een dochterbedrijf en niet langer een joint-venture', aldus Hans D'Haese van ING. De analist ziet geen impact op het nettoresultaat. ING hanteert een houdadvies met een koersdoel van 53 euro.

 • CaixaBank en Bankia bespreken fusie

  We meldden u reeds dat de Spaanse banken opvallend hoge sprongen maken. We hebben gevonden wat de aanleiding is. De Spaanse banken CaixaBank en Bankia hebben deze ochtend bevestigd dat ze fusiegesprekken voeren. De gesprekken zouden wel nog maar in een verkennende fase zitten. De twee banken zouden samen de grootste speler in Spanje worden.

  Bankia wint 29 procent op de Madrileense beurs. Caixa gaat 12 procent hoger.

 • Europese aandelen in de kijker | Banken boven | Nieuwe fan voor Adyen

  Waar de Aziatische beurzen mee onderuit gingen, houden beleggers in Europa het hoofd koel. Het oude continent lijkt zelfs te profiteren van de vlucht uit hypermoderne techaandelen en ziet mogelijk wat van de genomen winsten invloeien.

  De banken winnen het pleit. In Brussel rukt KBC  op, in Amsterdam gaan ING , ABN Amro , maar ook verzekeraars NN  en Aegon  hoger met koerswinsten tot 4 procent.In Madrid valt een sprong van 32 procent voor Bankia en 11 procent voor Sabadell op. In Parijs gaat SocGen  3 procent hoger.

  In Amsterdam profiteert Adyen  van een groeiende fanbasis. HSBC start de opvolging van het aandeel met een koopadvies met koersdoel van 1.700 euro.

 • Brussel bewaart cool | Ontex rukt op na koopadvies | Galapagos in het defensief

  De Bel20  reageert relatief koel op  de sell-off op Wall Street. De index verliest bij opening 1 procent naar 3.310 punten. Tien minuten na opening is dat verlies grotendeels weggewerkt.

  Ontex  wint 4 procent. De luierproducent kreeg een koopadvies van KBC Securities.

  Galapagos duikt naar 105,65 en bereikt daarmee zijn laagste koers in 2020.

  Sofina  valt ten prooi aan wintneming en verliest 4 procent, het grootste dagverlies in 5 maanden bij een verhoogd handelsvolume.

  Atenor levert 1 procent in. De vastgoedgroep toonde zich zeer voorzichtig over de rest van het boekjaar bij de publicatie van zijn cijferrapport gisteren nabeurs.

  Accentis wint 2 procent. De op de fixingmarkt genoteerde holding Iep Invest , die de helft van de aandelen in de vastgoedontwikkelaar Accentis aanhoudt, kwam met resultaten (waar we asap meer uitgebreid op terugkomen).

  Texaf wint 1,2 procent. De holding die uitsluitend in Congo actief is boekte een hoger bedrijfsresultaat. (zie post 8u41).

 • 'ECB vergroot klimaatchaos met stimulusbeleid'

  De activistengroep Reclaim Finance eist dat de ECB bedrijven als Shell en Total uitsluit uit haar obligatie-inkopen .Reclaim Finance becijferde dat de ECB 11 bedrijven steunt die in totaal 62 nieuwe fossiele projecten in de pijplijn hebben zitten.

 • Hoger bedrijfsresultaat voor Texaf

  De halfjaarresultaten van Texaf zijn binnen en die zien er op het eerste gezicht vrij goed uit. De Belgische onderneming met Congolese activiteiten (vastgoed, steengroeve, digitale campus) had weinig last van de coronacrisis. De huurinkomsten - Texaf verhuurt villa's en appartementen aan expats en begoede Congolezen - stegen met 3 procent tot 9,8 miljoen euro. Positief is voorts dat de steengroeve Carrigrès dankzij 18 procent hogere verkopen weer een positief recurrent bedrijfsresultaat kan voorleggen.

  De recurrente bedrijfswinst van de groep stijgt met 8 procent tot 4,5 miljoen euro. Netto houdt Texaf 3,15 miljoen euro winst over, wat minder is dan een jaar eerder (4,15 miljoen); Dat is te wijten aan een verhoging van de uitgestelde belastingen. Een jaar eerder konden deze voorzieningen net worden teruggenomen.

  Texaf maakt zich echter zorgen over ‘de verslechtering van het ondernemingsklimaat en van de juridische zekerheden op eigendommen’ in Congo. CEO Jean-Philippe Waterschoot had daarover een onderhoud met president Félix Tshisekedi.

  De CEO heeft de President van de Republiek persoonlijk gewaarschuwd over deze ernstige bedreigingen voor de economie van het land.
  Texaf in zijn persbericht over de halfjaarcijfers

 • Pennystockgoeroe verkoopt petjes om verlies te compenseren

  De verkoopgolf op Nasdaq kostte de Amerikaanse internetberoemdheid Dave Portnoy gisteren naar eigen zeggen 1 miljoen dollar. Portnoy is met 1,8 miljoen volgers één van de drukst gevolgde beleggersprofielen op Twitter. De grofgebekte influencer, die in juli nog op het Witte Huis werd ontvangen door Amerikaans president Trump, verkoopt petjes om zijn verlies te compenseren..

  De petjes promoten Portnoys favoriete aandelentype: pennystocks.

 • JDE Peet's strikt nieuwe CEO

  JDE Peet's , de moeder van Douwe Egberts, krijgt een Fransman aan het roer. Fabien Simon zal volgens Financial Times maandag de functie opnemen. Simon is afkomstig uit de stal van JAB, de Duitse controleholding boven JDE Peet's. JDE Peet’s ontstond toen JAB zijn koffieactiviteiten in één bedrijf met Douwe Egberts onderbracht. In mei trok het bedrijf naar de beurs in de grootste Europese beursgang van het jaar, een operatie waar Simon als financieel directeur bij de holding nauw bij betrokken was.

  Simon neemt de fakkel over van Casey Keller. De Amerikaan treedt na minder dan een jaar terug. Door de coronapandemie zag Keller het niet langer zitten om met zijn familie van de VS naar Amsterdam te verhuizen.

  Pour la petite histoire: de nieuwe CEO is volgens FT een niet onverdienstelijk judoka.

  Fabien Simon (de man bij de gong) was als CFO van JAB Holding nauw betrokken bij de beursgang van JDE Peet's. ©BELGA

 • Europese beurzen op weg naar vlakke opening

  Azië mocht dan voor de bijl gaan in de nasleep van de verkoopgolf op Wall Street, de Europese beurzen lijken zich kranig te houden. De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen zowaar op een minieme plus van 0,1 procent.

 • Brillenvete nog niet beslecht

  Brillenreus EssilorLuxottica wil nog altijd inzage in bedrijfsgevoelige informatie van Pearle en GrandVision en diens eigenaar, de Nederlandse beurgenoteerde holding HAL . Het bedrijf achter merken als Ray-Ban en Oakley gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter in Rotterdam. Die vond het eerder niet noodzakelijk dat de Frans-Italiaanse onderneming, die aan een overname van GrandVision werkt, inzage kreeg.

  EssilorLuxottica stapte naar de rechter omdat GrandVision tijdens de coronacrisis zijn koers sterk gewijzigd had, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar te overleggen. Zo werden bijvoorbeeld veel winkels tijdelijk gesloten tijdens de pandemie. Daarmee zouden afspraken zijn geschonden. Het bedrijf liet eerder invallen uitvoeren bij GrandVision om administratie veilig te stellen. Die werd voorlopig bij een derde partij ondergebracht in afwachting van de uitspraak.

  Het bedrijf kwam eind juli vorig jaar een prijs voor GrandVision overeen van ruim 7 miljard euro. GrandVision en eigenaar HAL spanden op hun beurt een procedure aan om er zeker van te zijn dat de overname doorgaat.

  The saga continues.

 • Vers koopadvies voor Ontex

  KBC Securities verhoogt het advies voor Ontex van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel wordt opgetrokken naar 18 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 68 procent. 'Het vertrouwen in het management van Ontex mag dan volledig zoek zijn', zegt analist Alan Vandenberghe, 'het recente aandeelhoudersactivisme zorgt voor een broodnodige elektroshock'.

  Het aandeelhoudersactivisme zorgt voor een broodnodige stroomstoot.
  Alan Vandenberghe
  Analist KBC Securities

  'Er zijn tal van katalysatoren om waarde naar boven te halen bij de luierproducent', aldus Vandenberghe die toch enige accolades plaatst bij de timing. 'De tijdslijn is onzeker maar we denken dat het beter is om te vroeg te zijn dan te laat'.

 • Verkoopgolf op Nasdaq: de balans voor techbonzen

  De verkoopgolf op Nasdaq wiste gisteren 780 miljard dollar beurswaarde uit. Dat is ruwweg de hele economie van Zwitserland die in één dag in rook opgaat. In de frontline stonden de multi-miljardairs die aan het hoofd staan van de techbedrijven. Zij werden gisteren 44 miljard dollar armer.

  Bloomberg lijstte de collateral damage mooi op in een tabelletje.

 • Roche heeft FDA-toelating voor coronatest

  Roche heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA groen licht gekregen voor zijn Covid-19-test. De Zwitserse farmareus plant een snelle commerciële uirol in de VS en Europa voor zijn test die al na 15 minuten een resultaat geeft. De test werd via een spoedprocedure goedgekeurd.

 • Verder herstel voor Amerikaanse jobmarkt?

  In een gespannen markt wordt er extra uitgekeken naar enige houvast. Er zal dan ook met spanning gekeken worden naar het maandelijkse jobcijfer in de VS. Economen verwachten dat de jobmotor in augustus wat is gaan sputteren ten opzichte van juli.

  Hier leest u onze vooruitblik.

 • Ook Bill Ackman doet zijn zegje over de verkoopgolf

  De beroemde/beruchte hefboomfondsbeheerder Bill Ackman merkt in gesprek met Bloomberg op dat dat de stratosferische koersen van veel techbedrijven hen kwetsbaar maken. Want kleine veranderingen in de premisse van beleggers - over de verwachte groei op lange termijn bijvoorbeeld - hebben dan een grote impact hebben op de waardering. 

 • The morning after

  Yikes! Bent u al bekomen? Even recapituleren. Nasdaq verloor gisteren 5 procent in de scherpste verkoopgolf sinds maart. Techaandelen verloren een stukje van hun goddelijke status nu beleggers twijfelen aan de riante waarderingen voor bedrijven als Apple, Tesla en Zoom Video die de jongste maanden aan duizelingwekkende snelheid in de statosfeer werden geknald.

  Vrijdag volgen de beurzen in de paniekmodus. Al blijft de schade beperkter. De beurzen in Azië slikken tot 2 procent verlies. De Europese futures wijzen -bij voorlopig dunne volumes - op een openingsverlies van 0,6 procent.

  Een stevige reality check dus, al is het in het grotere plaatje niet meer dan een glitch.

  'Die strijd tussen verkopers en kopers zal de komende dagen gestreden worden', zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. 'Het kan goed zijn dat er een fellere correctie komt waarbij techaandelen 10 procent kunnen zakken. Na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden is dat niet vreemd.'

  Barstende bubble of kleine blip? Beleggers wikken de plotse duik van Nasdaq. ©JUSTIN LANE/EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud